Inzerce

Poradna: Kýly

Pokud níže nenajdete odpověď na svou otázku, zkuste využít on-line služby PotřebujiPoradit.cz.

PotřebujiPoradit.cz
Zodpovězené dotazy v této poradně

Otázka: Dobry den, chodim uz delsi dobu do posilovny...a minuly tyden jsem citil takove simrani v trisle, cely den... potom to ustalo a dnes po posilovne... jsem objevim pri sprchovani ze mam nad varletem cosi... na te strane kde to simralo, predpokldam ze se jedna o kylu ... zajimalo by me jaky zpusob operace je nejlepsi ...preferoval bych ten po kterem budu moc co nejdrive zas cvicit ... cetl jsem neco o nejake sitce, kazdy si muze vybrat zpusob operace? nebo otom rozhodne vysetrujici... ? dekuji, hezky den...

Odpověď: Dobrý den, dle Vašeho popisu se nedá jednoznačně říct, zda se skutečně jedná o kýlu Jistě je vhodné navštívit chirurgickou ambulanci, kde lékař stanoví jasnou diagnozu. Co se týká operací kýl, dnes je dávána jasná přednost beznapěťovým plastikám, tedy operacím, kdy je defekt v břišní stěně uzavřen pomocé umělé síťky, v podstatě jako záplatou. Síťku lze pod břišní stěnu umístit buď klasicky z venku - tedy z klasického řezu nad kýlou, nebo zevnitř z dutiny břišní, tedy laparoskopicky. Rozdíl je hlavně v technice. Jinak rekonvalescence po oepraci je prakticky stejná. Po beznapěťových plastikách je nutné vyvarovat se velké fyzické námahy po dobu 14 - 20 dnů, aby se síťka pevně vhojila. JInak ale běžné denní aktivity je možné dělat prakticky již v den operace. Na rozdíl od klasické oeprace bez síťky, kdy je nutné vyloučení fyzické zátěže na 6 - 8 týdnů. Po beznapěťových plastikách jsou také mnohem menší pooperační bolesti a kratší doba hospitalizace. Operace lze na některých pracovištích provádět i v režimu jednodení chirurgie. Pacient tedy opouští nemocnici ještě v den operace. Doporučuji tedy, obrátit se na chirurgickou ambulanci, kde se s Vámi jistě domluví na nejvhodnějším postupu. S pozdravem

Otázka: Dobrý den, mám po dvou těhotenstvích ( obě ukončená císařským řezem) rozestup přímých břišních svalů a kýlu v pupky. Chystám se s tím jít na operaci. Nikde se nemohu dočíst, co se zahrnuje do standardu, který hradí pojišťovna ( u mě konkrétně VZP) a co se dá považovat za nadstandard, za který si budu muset platit sama. Chtěla bych se zkusit na operaci domluvit v Nemocnici Milosrdných sester Karla Boromejského, ale váhám, zda konkrétně tam bych si celý zákrok nemusela hradit sama, kdežto jinde by to bylo jinak. Můžete mi případně doporučit jinou nemocnici v Praze, ve Středočeském kraji, nebo Ústeckém kraji? Děkuji a přeji krásný den. Markéta M.

Odpověď: Dobrý den. perace rozestup přímých svalů a pupeční kýly je zcela standartní výkon, hrazený plně zdravotní ojišťovnou. Jistě i v Nemocnici Pod Petřínem. Za nadstandart k tomuto výkonu lze považovat někdy doporučovanou plastku břišní stěny - tedy odstranění převislé kůže na břiše. I tu lze ale po schválení, ze zdravotní indikace - což stav po těhotenství a někdy i bolesti zad je, zahrnout do úhrady pojišťovnou. Doporučil bych tedy jistě vyšetření ve Vámi zmiňované nemocnici a domluvu o operaci. V případě, že máte problém i s převislou kožní řasou, pak doporučuji kontaktovat pracoviště plastické chirurgie v Nemocnici na Bulovce S pozdravem

Otázka: Dobrý den, asi 2 roky mám potíže, které se stupňují. Tlak na prsou, bušení srdce, hůř se mi dýchá, pocit slabosti až na omdlení, sevřený žaludek, ale ne vždy bolest. Žaludek mám citlivý na smažené, česnek apod., ale fibroskopie v pořádku.Na sono žlučníku asi 9mm kámen, ale žádné záchvaty nemám.Na rtg plic velká žaludeční bublina a tam už se objevilo podezření na brániční kýlu, ale na gastro mi pan doktor řekl, že nemám příznaky jako pálení žáhy, pocity na zvracení, vracení potravy apod.a naví na CT bylo vše zase v pořádku.Své kolečko jsem začala na kardiologii(mírný šelest a bikuspidální aortální chlopeň,ale zatím funkční, jen ke sledování,paní doktorka myslela na arytmii, ale odeslala mne dál, jak už jsem popisovala.S výsledky jsem se vrátila a pokud je to brániční kýla, tak opravdu prý tlačí na srdce, když "vyleze nahoru".Ty stavy mívám nepravidelně, často mne budí v noci a pomáhá mi chůze,tak třeba 2 hodiny chodím po pokoji.Je to opravdu velmi nepříjemné, někdy mám až strach.Cítím to několik dní, stupňuje se to a pak je zase chvíli klid.Tak nevím, co dělat, mám absolvovat další kolečko vyšetření, na kterém z nich se to opravdu ukáže? Nebo je možné, že se ten žaludek hýbe a mění polohu, když jednou je to vidět a pak ne? Děkuji a jsem s pozdravem J.Martinová

Odpověď: Dobrý den, brániční kýla se skutečně velmi často projevuje pocitem tlaku za hrudní kostí, pálením žáhy, říháním a někdy i dýchacími obtíži. Diagnosticky by měla být nejpřínosnější fibroskopie a asi CT. Pokud ale není diagnoza jasná, pak bych doporučil zkusit nasadit standartní terapii pro pacienty s brániční kýlou a refluxem žaludečního obsahu do jícnu. Jedná se o režimová opatření, jako častější a malé dávky dietní, nedráždivé stravy, večer už nejíst a nepít ovocné šťávy, ale ani kávu, nebo silný čaj. Spát s více podloženou hlavou. Co se týká léků, pak se užívá Helicid, lék na snížení žaludeční kyselosti a často také nějaké prokinetikum - Prepulsid, GAnaton a podobně, které zajišťuje rychlejší pasáž žaludečního obsahu aby nedocházelo k jeho návratu. Pokud jsou obtíže skutečně od brániční kýly, pak by měly do měsíce výrazně ustoupit. Veškeré léky a podrobné poučení by Vám měl vydat gastroenterolog. S pozdravem

Otázka: Dobrý den, jsem 14 dnů po operaci pupeční kýly a diastázy v horní části břicha. Mám malé dítě, které váží 15 kg - za jak dlouho budu schopna plné péče o něj - mám na mysli časté předklánění, časté podřepy, péče kolem domácnosti? Za jak dlouho budu moci začít se cvičením břišních svalů? Je nutná odborná rehabilitace? Děkuji za odpověď.

Odpověď: Dobrý den, po operaci takovém rozsahu byste se měla vyvarovat velké fyzické námahy po dobu 3 - 4 týdnů, aby se břišní stěna skutečně pevně zhojila. Pokud se jednalo o velkou distázu a pupeční kýl, pak bych jistě doporučil po tuto dobu nosit i kýlní pas, jako oporu břišní stěny. A co se týká rehabilitace, posilování břišních svalů, s odborným vedením, je jistě vhodné a možné již asi 2 týdny po operaci s ohledem na částečné zatížení břicha. S pozdravem

Otázka: Dobrý den mám na Vás takový dotaz jsem od 12.3.tento rok po operaci tlustého střeva v červnu jsem si nahmatala v jizvě boličku byla malá,ale dnes už je přes celou jizvu a zároven velká bolest celého břicha byla jsem na ct. a na rezonanci prý to je kýla v jizvě a velká,ale musí se počkat s operací do března 2010 v případě možné recidivy mám velké bolesti při chůzi kašli ted mi bolí až k pupku ráda bych znala Vaš názor bolí břícho po jídle i před ním už si nevím rady byla jsem moc ráda ,že nebyla žádná pokračující léčba ,ale ted nevím co dělat.Moc Vám budu vděčná za váš názor s pozdravem E.Hermanová

Odpověď: Dobrý den. Ano kýly v jizvě mohou způsobovat přesně takové obtíže, které popisujete. Bohužel pokud se jednalo o operaci pro zhoubný nádor, měl by skutečně být odstup alespoň jeden rok a poté je třeba zopakovat kompletní vyšetření k vyloučení možné recidivy. Do doby operace pak mohu doporučit jen kýlní pas, který poskytuje oporu břišní stěně a tím i snižuje všechny obtíže a brání dalšímu zvětšování kýly. Kýlní pas by Vám měl předepsat chirurg. S pozdravem

Otázka: Vážený pane doktore, využívám tento způsob jako možnost získat odborné vyjádření k mému aktuálnímu problému, který mě značně trápí. Dne 3.11.t.r.mi byla laparoskopicky operována drobná kýla v pravém třísle. Operace proběhla dle záznamu v pořádku, ale po operaci se vyskytly ostré a úporné bolesti vystřelující z třísla, které silně omezovaly sebemenší pohyby. Z nemocnice jsem byl propuštěn 5.11. Výrazné bolesti přetrvávaly následující týden (nezávisle na pohybu, i v klidu či v noci). Na následné kontrole 11.11. v chirurgické ambulanci byl stav označen jako "typická neuralgie v topii n.ilioingvinalis", pooperačí ranky klidné, bez otoku. Byly mi vytaženy stehy a doporučena aplikace Fastum gelu na citlivé místo. Během dalšího týdne se stav zlepšil. Ostrá bolest se změnila na nepravidelnou tlakovou a povšechně jsem se cítil lépe. Na kontrole 18.11.byl doporučen ještě týden klidu. V dalším týdnu se bolest opět částečně vrátila, ne již tak výrazná, ale trvalejší. Navíc se citlivost přesunula z třísla i do dalších částí břicha (převážně do pravé střední části, ale i do horní a střední, dokonce vzácněji citlivě reagovala na lehký tlak ruky i levá část). Na kontrole 25.11.mi bylo sděleno, že je pravděpodobně skřípnut tříselný nerv a byl proveden jeho obstřik mesocainem. Následnou kontrolu na chirurgii mám 9.12., kdy bude uděláno sono tříselné krajiny. Tento týden (2.12.) jsem využil toho, že jsem nesl dokumentaci svému obvodnímu lékaři a nechal si udělat odběry a individuálně jsem absolvoval (pro klid duše) i sono vyšetření. Odběry krve a moči dopadly negativně. Výsledek sonografie je: (cituji) "průběh cévního svazku normální bez zvětšených lymf.uzlin či patolog.změn...V pravé inguině se zobrazuje síťka, která je v horní části nepravidelně zvlněná a kolem ní je viditelná téměř anechogenní nepravidelná vrstvička tekutiny šířky 2-3mm. V pravé jámě kyčelní neprokazuji výpotek v okolí tenkostřevních kliček ani rozšíření stěn. Závěr - Malý výpotek (zřejmě ještě neresorbovaná rezidua hematomy) v okolí síťky. Jiné změny neprokazuji." Radiodiagnostik mi doporučil následné sono vyšetření (cca po týdnu) ohledně dalšího vstřebávání výpotku. Toto budu řešit při plánováné kontrole v chir.amulanci 9.12. To jsou tedy závěry dosavadních vyšetření. Můj momentální stav je nasledující: - časté tlakové (nárazově i bodavé) bolesti nepravidelné intenzity v pravé střední části břicha (zhruba mezi pupkem a tříslem) občas lehce přecházející i do pravé horní oblasti břicha - v klidu i při pochybu (lehká chůze) - již od operace pravidelná, ale řidší stolice - povšechná nechuť k jídlu bez pocitů hladu - občasné pocity plnosti spjate s nadměrnou plynatostí - pravděpodobě neurotické projevy spjaté s nelepšící se situací (pocity "na zvracení" a celková "rozhozenost") - již týden užívám pro zklidnění trávení Probio-Foix Zajímal by mě Váš odborný názor k výše uvedenému. Zda onen nevstřebaný výpotek může dráždit či tlačit na okolní nerv-nervy a zůsobovat ony bolesti v břišní krajině? Zda není problém v oné "nepravidlě zvlněné části síťky" a zda samovolně dojde k odeznění bolestí časem a pakliže ano, o jaký časový horizont by se mohlo jednat. Děkuji předem za Váš odborný názor. S pozdravem M.Vaculík

Odpověď: Dobrý den, satv, který popisujete je skutečně naprosto typická symptomatologie neuralgie - tedy bolestí vyvolaných drážděním některého nervu v tříselné krajině. nejčastěji se pak jedná o n. ilioinguinalis. K takovému dráždění dochází nějčastěji při fixaci síťky k břišní stěně, ke které se používají většinou nevstřebatelné, titanivé svorky. Ty se ukotví do břišní stěny a pokud je při tom nerv zachycen, dochází pak ka těmto bolestem. Co se týká SONO nálezu, pak téměř s jistotou zvlněná síťka ani výpotek při jejím okraji, v tomto rozsahu, nejsou zdrojem obtíží, naopak, jedná se o naprosto normální nález po operaci. Řešení neuralgie je někdy bohužel poměrně svízelné. Z mých zkušeností jen nejefektivnější nějaký způsob hyposenzibilizace nervu, k tomu se nejlépe využívá apliakce akupunktury, nebo biolaseru na tuto oblast. Oba postupy se provádí navětšině rehabilitačních pracovišť, většinou s poměrně rychlým a dobrým efektem - ten by měl být patrný již po 5 - 10 aplikacích jako výrazné omezení, nebo vymizení bolesti. Pokud je tento postup bez efektu, nezbývá někdy jiná možnost, než tříslo znovu laparoskopicky zrevidovat a svorku, která nerv dráždí odstranit. Jedná se nejčastěji o svorky aplikované k zevnímu a dolnímu okraji síťky, kde probíhají dané nervy. Tedy mé doporučení je zařídit rehabilitaci - Akupunkturu, nebo laser, možno i obě metody v kombinaci. POkud do měsíce nebude efekt jednoznačný, pak bych volil laparoskopickou revizi. Před tím by bylo jistě vhodné doplnit i RTG snímk třísla, podle kterého lze usuzovat na rozmístění svorek. S pozdravem

Otázka: Dobrý den! Mám následující dotaz: Trvale mám produktivní kašel, který mi výrazným způsobem zhoršuje kvalitu života. Přes četná lék. vyšetření (alergie, imunologie, cystická fibróza, celiakie, plicní vyšetření ap.) nebyla příčina tvorby produktivního kašle zjištěna. Pouze při endoskopii mě byla zjištěna brániční kýla (Skluzná hiátová hernie 5 cm v podélné ose, 50x33 mm). Protí pálení žáhy používám léky, které mi pomáhají, bohužel proti produktivnímu kašli žádné léky nepomáhají. V odborné literatuře jsem se dočetl, že v oblasti brániční kýly mohou být v jícnu různé výchlipky nebo deformity, kde se může zachycovat jídlo a následně se pak organismus brání kašlem. Sám osobně mám pocit, že můj kašel s jídlem souvisí. Měl bych prosbu, zda by u mne mohlo být provedeno detailní vyšetření jícnu v oblasti brániční kýly a následně pak odborně posoudit, zda tato kýla nemůže mít vliv na můj kašel, event. zda by bylo vhodné např. nějaké operativní řešení. Děkuji předem za odpověď. S pozdravem František Hrdý, Plzeň Tel. : 776 344 282

Odpověď: Dobrý den, Ano, takové problémy mohou skutečně být způsobeny přítomností brániční kýly, která může ke kašli pak dráždit. Podrobné vyšetření zahrnuje jednak endoskopické vyšetření - tedy fibroskopii, kterou jste zřejmě již podstoupil. k podrobnému anatomickému obrazu je pak vhodné kontraastní rentgenové vyšetření jiícnu a žaludku, někdy i polykacího aktu a dále pak CT, nebo magnetická resonance. Pokud se potvrdí, že velikost a lokalizace kýly by mohla být původem obtíží. pak je indikováno operační řešení - takzvaná fundoplikace, kdy se kýla , dnes většinou laparoskopicky, vtahne zpět pod bránici a z horního úseku žaludku se ušije jakási manžeta kolem jícnu, která pak brání opětovnému vytahování žaludku do hrudníku. Proto bych doporučil navčtívit nejspíše gastroenterologa, ale i chirurga, kteří by vVám měli tato vyšetření zajistit a dle výsledků pak doporučit nejvhodnější postup léčby. S pozdravem

Otázka: Dobrý den, mám diagnostikovanou tříselnou kýlu na pravé straně-jaká operace je z hlediska možné recidivy lepší -klasickým sešitím nebo pomocí síťky? děkuji za odpověď

Odpověď: Dobrý den. Z hlediska rizika recidivy je jistě vhodnější plastika beznapěťovou technikou, tedy s aplikací síťky, kdy tkáně v oblasti kýly nejsou k sobě staženy, nejsou tedy pod napětím. To jednak minimalizuje pooperační bolesti, dále pak vede k vytvoření nové pevné vrstvy na základě aplikované síťky a tak i k daleko pevnějšímu zhojení celého třísla. S pozdravem

Otázka: Dobrý den, u mého syna (5let,hraje fotbal,hokej) byla diagnostikována tříselná kýla (vyklenutí v levém třísle,zasahující do šourku,volně reponbilní,varlata ve skrotu). Syn je objednaný na operaci a mne by zajímalo,jaká metoda operace je lepší,zda plastika kýly,či použití tzv.síťky? V nemocnici,kde má být syn operován,mu bude provedena plastika kýly (bez použití síťky).Na internetu jsem se dočetla,že použití síťky je lepší. Chtěla bych znát Váš názor. Děkuji za odpověď.

Odpověď: Dobrý den. U dětí se stále dává jednoznačně přednost operacím klasickým, tedy bez použití sítěk. Zejména proto, že síťka aplikovaná u dítěte je časem, jak tělo roste, vždy malá. Navíc dětské kýly jsou v podstatě vždy vrozené a plastika pak neznamená uzavření nově vzniklého defektu, ale v podstatě jen poopravení nedokončeného vývoje břišní stěny. U dětí je také podstatně rychlejší a spolehlivější hojení. Doporučil bych tedy jistě klasickou operaci kýly, které mají obecně u dětí velmi dobré a spolehlivé výsledky. S pozdravem

Otázka: Hezký den, v únoru jsem byl na operaci tříselné kýly. Podle doktoru probehla operace dobře, o prázdninách jsem byl na brigádě, vše naprosto v poohodě. nebolí mě nic. Před cca týdnem se mi objevila v místě,kde byla kýla malá nepatrná boulička, je hmatatelná po velkém stlačení. Doktoři my řekli, že se muze jednat o tukovou tkáň nebo vazivo. Jaká je pravděpodobnost, že se kýla objeví opět na totožném místě i když tak je ta "slavná" síťka? Nejsem zádný simulant ale fakt se bojím, protože mé brigády jsou často náročné v silovém slova smyslu a nemuzu si dovolit další pauzu v podobě rekonvalescence po další kýle. Děkuji

Odpověď: Dobrý den. POtíže které popisujete skutečně moc neodpovídají recidivě kýly, není pravda, že by po oepraci kýly s použitím síťky již k recidivě nikdy dojít nemohlo, ale pravdpodobnost je naprosto minimální. Pokud hmatáte v místě oeprace nějakou drobnou resistenci, která je vhloubce tkáně, tuhá, pak se nejspíš jedná skutečně o nějakou vazivovou strukturu, například kolem stehu, nebo prostě v místě jizvy. Pro kýlu je naprosto typické, že se tato resistence, při zvýšení nitrobřišního tlaku, také zvětší. Pokud takový stav nepozorujete, skutečně se nejspíš o recidivu nejedná. Pro další upřesnění by bylo možné provést například ultrazvukové vyšetření, i když jeho výsledky bývají někdy zavádějící. Naprosto nejdůležitější je objektivní chirurgické vyšetření. Dle mého názoru není tedy důvod k obavám a vše je v pořádku. S pozdravem

Otázka: Dobrý den pane doktore. mám na Vás dotaz. Před 4,5 lety mi byla operována malá pupeční kýla. Nyní jsem 9 měsíců po porodu (císařem). Cca rok pociťuji občasnou bolest v okolí pupíku a malou bouličku. Minulý týden se na chirurgii potvrdila malá kýla. Doktor řekl, že mi nejspíš praskly stehy. Mám se rozhodnout, kdy podstoupím další operaci, prý to ale zase tak nespěchá. Vzhledem k tomu, že mám 9ti měsíční dítě, které musím často zvedat, ani mi nepřijde vhodné operaci podstupovat nyní. Poraďte, prosím:1) pomůže mi dočasně alespoň kýlní pás, aby se kýla neuskřinula? 2) Mohu nyní cvičit a posilovat břišní svaly? 3) Mám v plánu počkat s operací, dokud nebude malý sám chodit, třeba i rok, není to riskantní? Děkuji předem za odpověď.

Odpověď: Dobrý den. Pokud je kýla skutečně malá, pak nemáprakticky vůbec žádnou cenu nosit kýlní pas, protože v oblasti pupeční jizvy se stejně pasem nepodaří udržet kýlu pod břišní stěnou a vždy trochu do pupku bude vystupovat. Spíš bych skutečně doporučil posilovat svaly břišní stěny, což zajistí, že bude břišní stěna pevná a branka se nebude zvětšovat. A termín operace je jistě také možné odložit na pozdější dobu, klidně i o rok, protože pokud budete přiměřeně cvičit, tak se skutečně kýla za tu dobu s největší pravděpodobností nezmění. Přes to, pokud byste pociťovala častěji bolest v pupku, nebo byste měla pocit, že se kýla zvětšuje, nebo jde hůře reponovat ( zatlačit ) do pupku, pak bych doporučil navštívit chirurga a eventuelně operaci uspíšit. S pozdravem

Otázka: Na levé straně mám tříselnou kýlu velikosti dětské pěsti(ve vyhřezlém stavu), a na pravé straně se jedná asi o menší femorální druh,dle odhadu by to spravily max.4stehy. Šly by obě kýly odstranit během jedné operce?

Odpověď: Dobrý den. JIstě, Při jedné operaci je možné spravit oběkýly a standartně se to také takto provádí. Vhodná je i laparoskopie, při které se provede beznapěťová plastika obou kýl jen ze 3 drobných ranek. S pozdravem

Otázka: Dobrý den. Před nějakou dobou cca 1 rok jsem na svém břiše vypozoroval malou bouličku (je to asi 1 cm na pupíkem).Pohmatem to vypadalo jako bych pod kůží měl třešeň nebo ořech. Docela mě to vyděsilo!. Ze samotného děsu jsem to prudce zmáčkl a zatlačil ,,dovnitř,, Od té doby boulička občas vyskočí. Nějak postupem času jsem si na to zvykl. Moje otázka zní jestli je to vážné k operaci nebo jestli se dá takto žít a občas to zatlačit a zas je pokoj na nějaký čas. Bohužel si myslím , že se to malinko zvětšilo. Děkuji za odpověď ...Lukáš

Odpověď: Dobrý den. Stav který popisujete celkem typicky odpovídá kýle. To že se již trochu zvětšila je také typické. Je pravda, že pokud ji lze zatlačit zpět, pak tak zabráníte belsti a i předcházíte rychlému nárůstu. Řešením to ale není. Jediným řešením pro kýlu je vždy operace - je potřeba uzavřít defekt v břišní stěně - tak zvanou kýlní branku. proto bych oepraci jednoznačně doporučoval, jinak stále riskujete, že dojde k jejímu uskřinutí, což je pak indikace k akutní oepraci. S pozdravem

Otázka: Dobrý den, mám takový dotaz. Dost jsem hledala, ale jasnou odpověď nikde nenašla. Jsem 5 den po operaci tříselné kýly (klasická operace v celkové narkóze s použitím síťky), domů jsem byla propuštěna 3 den po operaci. Bylo mi řečeno, že mám mít klidový šetřící režim. Ale co to přesně znamená? Je mi jasné, že nesmím nic těžkého zvedat (prý do 3 kg), z postele vstávat bokem atd. Ale co jiné běžné úkony? Mám tři malé děti a jedno z dětí dnes muselo se mnou pro nemoc zůstat doma. Už není tak malé, aby se muselo nosit, ale je třeba mu často pomáhat, např. se sehnout k zemi (nebo je lepší dřep?) a pomoci mu se obout, setřít podlahu... Mohou i tyto úkony vadit při hojení rány, nebo přispět k recidivě kýly? Děkuji za odpověď.

Odpověď: Dobrý den. Co se týká pooperačního režimu po beznapěťové plastice kýly, tedy s použitím síťky, jde skutečně zejména o vyloučení větší fyzické námahy. To znamená vyvarovat se zvedání těžkých břemen - asi ned 5 kg. Pokud musíte přeci jen něco většího zvednout je lepší ze dřepu, než se shýbat. Samozřejmě z počátku ani moc nenapínat břicho - tedy například při kašli se přes ránu držet dlaní, jako opora pro oslabené místo. Nebo na toaletě netlačit všemi silami do břicha. Z počátku také vyloučit sporty, zejména silové. JInak co se týká běžného denního režimu a stadartních pohybových aktivit při péči o domácnosst a podobně, ty jsou bez omezení. Doba, po kterou byste se měla těchto aktivit vyvarovat je různá, v závislosti na typu operace a velikosti kýly. Po kalsických operacích - bez sítěk se doporučuje tento režim po 6 - 8 týdnů. Po beznapěťové plastice pak je možné začít břicho zatěžovat už po 2 týdnech. S pozdravem

Otázka: Dobrý den, necelý měsíc pozoruju bolesti levého boku bricha, az do podbrisku, kdyz spim na pravem boku. Bolest se zvetsuje pokud bricho v teto pozici zatnu, ve spani na druhem boku nebo pri chuzi ji necitim. Hodne sportuji, myslite ze se jedna o kylu ? Zadnou bulku ale nepozoruji, nevím zda by se mohlo jednat jen o namožení svalu. Mám vyčerpávající pracovní dobu a k lékaři se jen tak nedostanu, proto Vás prosím o radu. Děkuji.

Odpověď: Dobrý den, pro kýlu je skutečně typické zejména vyklenutí na břišní stěně, které se při tlaku zvětšuje anaopak vleže lze volně zatlačit, nebo mizí samo. POkud tedy takovou bulku nepozorujete, o kýlu se nejspíš jednat nebude, S njvětší pravděpodobností jde skutečně o namožení svalu, nebo o bolesti od páteře. Proto bych doporučil nyní spíš nějakou cílenou rehabilitaci, která by měla od obtíží pomoci. S pozdravem

Nové články emailem
Inzerce
Inzerce
Aktuální diskuse
  • Lukáš Vlosinský (Kýla a co s ní) 25. srpna 2015, 19:12:36

    Zdravím, chci se zeptat mám bulku velkou asi 1cm v levém i v pravém podbříšku. Vůbec mě… Diskutovat

  • Pavlínka (potrebuji zhubnout....rady pls piste na maily..) 27. srpna 2015, 12:53:42

    A mám se připravit na nějaké vedlejší účinky? Diskutovat

  • Eva (Citalec a Neurol-zkušenosti s užíváním) 25. srpna 2015, 23:29:06

    Leno,s buspironem egis mám celkem dobré zkušenosti, ale beru ho na zklidnění, úzkosti,… Diskutovat

Anketa
Co podle Vás nejvíce ovlivňuje zdraví?
Zatím hlasovalo 107 lidí.
Napsali jste nám

Děkujeme Vám za všechny dotazy a připomínky.
Vaše redakce

Naši partneři
Inzerce