Inzerce

Poradna: Kýly

Často kladené otázky

Otázka: Dobrý den, jsem objednán na operaci pupeční kýly. Její rozsah není nijak velký, ale raději se podrobím zákroku dříve. Stejně bych v rozvinutějším stádiu musel. Zajímal by mě rozdíl mezi klasickou operací a laparoskopicky. Zřejmě podstoupím zákrok ve Zlínské nemocnici klasickou invazivní metodou. Není to jen zastaralý, nemoderní způsob?? Děkuji za odpověď.

Odpověď: Dobrý den. Pokud se jedná o pupeční kýlu, pak je i dnes nejčastějším způsobem operace klasickou, tedy otevřenou cestou. Je pak možné defekt jen zašít, což je vhodné zvláště u malých kýl s malou brankou, nebo do defektu lokalizovat síťku, tedy vlastně záplatu, která defekt zacelí. Laparoskopické operace u pupeční kýly jsou vhodné jen u rozsáhlejších kýl, u kterých je třeba defekt právě odstranit pomocí větší síťky, která se pak dá lokalizovat přímo do dutiny břišní. Taková operace je jistě technicky náročnější a také delší. Pokud se tedy skutečně jedná o malou pupeční kýlu s brankou do 2 cm, pak bzch doporučil klasickou plastiku. S pozdravem

Otázka: Jak mám zjistit jestli mám tříselní kýlu nebo ne, cítím bolest v podbřišku, žádný výstupek jsem si nenahmatal, na ultrazvuku mě nic nenašli, ale bolesti v tříslech přetrvávají, nemůžu dělat prudké pohyby, rychle běhat.už nevím co s tím mám dělat. předem děkuji za odpověď

Odpověď: Dobry den Pokud nemate a nehmatate v trisle zadne vyklenuti a ani na ultrazvuku nic nemate,pak se skutecne nejspis o kylu nejedna. Pricinou takovych bolesti trisel je nejcasteji namozeni uponu stehennich svalu,ktere je velice bolestive. Resenim je pak cilena rehabilitace. Doporucuji se tedy objednat na vysetreni k rehabilitacnimu lekari, ktery Vam doporuci i dalsi postup. S pozdravem

Otázka: Pane doktore je mi 54let,jsem před operací pupeční kyly kterou mam po laparopické operaci žlučníku na tuto operaci jdu s vlastního přesvedčení.kyla je sice ve velikosti vlašského ořechu při větší námaze mě pobolívá .Jeden pan mudr tuto operaci doporučuje a druhy se divy přoč ji chci absolvovat co si otom myslíte vy.Je to složitá operace? Děkuji za odpoved K.Kalíšek

Odpověď: Dobrý den. Kýly v pupku po laparoskopické operaci žlučníku jsou jednou z možných celkem častých komplikací. jedná se o rozestup rány v oblasti pupku, kudy se zavádí při operaci kamera. POkud se kýla vytvoří, je to jiistě indikací k operaci a čím dříve, tím snadnější je operační výkon. Záleží vždy na velikosti branky, u defektů do 2 cm pak stačí většinou defekt jen zašít, u větších branek se pak při operaci používá umělá síťka na zpevnění břišní stěny. Odpovědí na Vaši otázku je ale jistě doporučení operace, jinak hrozí, že se kýla bude dále zvětšovat, může to vést k zažívacím obtížím, nebo i k uskřinutí, které pak stejně vede k akutní operaci, která je jistě rizikovější, než plánovaný výkon. S pozdravem

Otázka: Dobrý den, dcerka se narodila s pupeční kýlou, která se po devítiměsíčním stahování náplastmi sice uzavřela, ale po několika týdnech došlo k obnovení "otvoru", na pohmat má nyní asi 2 cm v průměru. Dceři je 20 měsíců. Je pupeční kýla v tomto stadiu nebezpečná? V jakém věku je vhodná operace a kde je v Praze možné tuto operaci podstoupit? Děkuji mnohokrát a přeji hezké léto. Hana Andělová, Praha.

Odpověď: Dobrý den, pokud došlo opět ke vzniku kýly, pak je jistě operace vhodná, je bez problémů možná již u 20 měsíčního dítěte. KOmplikace kýl - zejména uskřinutí - jsou u dětí poměrně vzácné. Přesto ale operaci jistě doporučuji, i vzhledem k poměrně velké brance. V Praze je dětská chirrgická klinika v Motolské fakultní nemocnici. S pozdravem

Otázka: Dobrý den. Chtěl jsem se zeptat na diagnósu měkké tříslo. Mám asi už 3 roky problémy s třísly. Nejprve mi operovali levé tříslo klasicky řezem. Byla tam trhlina o velikosti 2,5 x 2 cm a tu mi sešili a tříslo je v pořádku.Bylo to měkké tříslo? Chtěl jsem se zeptat,jestli to šlo řešit i laparoskopicky za použití síťky.Byl jem u soukromého lékaře. Po tom jsem šel do jiného zařízení s druhou stranou a tam mi provedli laparoskopii za použití síťky pro údajnou stehenní kýlu. Po operaci se zdálo být všechno v pořádku,ale po 7 týdnech mě tam znovu nepříjemně něco ruplo (píchlo) a měl jsem pocit pálení,které odeznělo asi po 10 dnech. A nyní mám u třísla operovaného laparoskopicky podobné problémy jako před operací (při větší fyzické námaze píchání a pálení v třísle s mírným vyklenutím pobřišnice) doktor mi řekl,že se mu zdá tříslo pevné a kýla by tam být neměla a mírné vyklenutí při může být pružením síťky. Chtěl jsem se zeptat jestli by nebylo lepší to řešit klasickým řezem jako levé tříslo? Dále mám problémy se zády.Další potíže: Mám v bederní části vyhřezlé 2 plotýnky jedna asi 3 mm druhá 5 mm, ale na operaci to prý není. Byl jsem se zády na MR. Děkuji za odpověd.

Odpověď: Dobrý den, co se týče diagnozy měkké tříslo, jedná se o stav, při kterém jsou vazivové tkáně v třísle oslabené, ale není zde defekt vedeoucí k vyklenování vaku kýly. Měkké tříslo většinou nepůsobé subjektivní, nebo bolestivé obtíže. Operace tříselné kýly se mohou provádět klasicky, tedy z klasického řezu v třísle a to buď jen sešitím defektu, nebo také vložením síťky, tzv. beznapěťově. Další možností je pak laparoskopický přístup, při kterém se celá tříselná krajina překlene velkou síťkou, bránící vyklenutí kýlního vaku a zpevňující břišní stěnu v oblasti třísla. POkud po takové operaci pozorujete vyklenutí v třísle a pálivé bolesti, může se samozřejmě jednat o recidivu kýly, jednoznačně by tuto mělo vyloučit sonografické vyšetření třísla. JInak ale bolesti v třísle, často jdoucí na vnitřní stranu stehna a stejnou stranu šourku mohou být vyvolány i drážděním nervu v operované oblasti. To se dá vyloučit, nebo potvrdit neurologickým vyšetřením. Řešením je pak většinou akupunktura, opichy, nebo až reoperace, při které je nutné nerv z tkání uvolnit. Dnes je jednoznačný trend k beznapěťovým plastikám, tedy k používání síťek, výsledky, zejména dlouhodobé jsou po takových operacích lepší, rychlejší hojení a daleko nižší riziko recidivy kýly. Někdy mohou být ale bolesti skutečně způsobeny i zcela jinou příčinou, například právě prolabovanou ploténkou. Doporučuji tedy nejlépe doplnit sonografické a eventuelně neurologické vyšetření a dle výsledků pak určit další postup. S pozdravem

Otázka: Dobrý den. T.č. jsem ve 27.týdnu gravidity.V anamnéze mimoděložní těhotenství, řešené laparoskopicky r.2006.Před dvěma týdny se mi objevila pupeční kýla velmi malých rozměrů.Byl mi doporučen porod sekcí ( první porod r.04 též s.c.) se současným chirurg.řešením kýly. Je toto řešení nevyhnutelné?Není možná spontánní úprava kýly po porodu?Je přirozený porod velkým rizikem? Děkuji za případnou odpověď.S pozdravem, Nozarová

Odpověď: Dobrý den, Nejprve k riziku, pokud je skutečně kýla velmi malá, pak jistě není tento stav indikací k sekci. kýla se může při velkém tlaku zvětšit, ale riziko skřinutí je poměrně malé. Co se týče spotánní úpravy kýly, k té jistě nedojde. U dospělých je jediným řešením kýly vždy jen operace, při které je nutné kýlní branku uzavřít. Pokud Vás tedy kýle nebolí, je malá, pak si myslím, že by neměla být ppřekážkou klasického porodu. Operace kýly se pak jistě dá s odstupem po porodu klidně naplánovat. S pozdravem

Otázka: Dobrý den,mám 3měsíčního chlapečka u kterého diagnostikovali tříselnou kýlu.Všechny dotazy,které jsem si přečetla se týká starších pacientů.Je tedy možné aby ji měl?Všimla jsem si,že když pláče,nebo má takzvané prdíky,u kterých se napíná se mu dělá na levé straně v třísle boule,ale vždy když je v klidu boule zmizí.Na kontrolu jdeme až za dva měsíce.Máme to sledovat.Není to u tak malého človíčka nebezpečné?Může se tříselná kýla vstřebat nebo je pokaždé nutná operace?Děkuji předem za odpověd. Radana

Odpověď: Dobrý den, U malých dětí se často vyskytují kýly, v pupku, nebo tříslech, což jsou typická místa oslabení břišní stěny. U dětí někdy dojde s dalším růstem k uzavření vrozené branky a tak k vymizení kýly. Pokud jsou synovi tedy 3 měsíce a kýla se objevuje jen při napínání bříška, pak je jistě možné stav jen sledovat, nyní si myslím, není operace nutná. Pokud se do půl roku kýla nezmění, nezmenší, nebo nevymizí, doporučuji vyšetření na dětské chirurgické ambulanci k doporučení dalšího postupu a eventuelní indikaci k operaci. S pozdravem

Otázka: Dobry den rad bych se vas zeptal jak vlastne rozpoznam kylu?Mam fyzicky narocne zamestnani,a navic pracuji v zahranici a bezne k lekari moc nechodim.Od minuleho tydne se mi objevuje mirna tlaciva bolest v oblasti od pupiku smerem dolu, jedna se spise o takovy mirny tlak.Dela mi to starosti a potreboval bych poradit.dekuji s pozdravem radek sklar

Odpověď: Dobry den. Bolest muze byt kylou zpusobena,ale rozhodne se nejedna o typicky priznak. Hlavnim projevem kyly je kyla sama,tedy vyklenuti vaku pres pevnou stenu brisni. To je pak hmatne a casto i viditelne pod kuzi. Pohmatem lze pak takovou resistenci zatlacit zpet do bricha a pres kuzi je pak hmatna i kylni branka. Ve vasem pripade byste pak tyto znamnky mohl najit primo v pupku jako pupecni kylu, nebo v trisle, jako kylu triselnou. Pokud nic takoveho nepozorujete bude se spis jednat o namozeni brisnich svalu,nebo jiny problem. S pozdravem

Otázka: Dobrý den,před rokem mi byla diagnostikovana kýla jícnu. Bral jsem helicid a vicemene to pomohlo. POslední mesíc mam ale bolesti v oblasti spodku hrudni kosti, nad žaludkem, asi tedy znovu jicen. Mam pocit, že mi potrava zustava v trubici, připadne že je jicen zužen a potrava ma problem jim projit. Helicid už na to nepomaha.Problemy už přetrvavaji asi 2 týdny. Da se s tim neco delat? Děkuji

Odpověď: Dobrý den. Pokud máte takové potíže, pak se mohlo dojít ke zvětšení kýly v bránici. Je to stav, při kterém se horní část žaludku dostává do hrudníku a vede většinou ke stlačení jícnu v místě průchodu vránicí. Diagnostika je pak nejlépe fibroskopicky, tedy endoskopickým vyšetřením žaludku, při kterém se dá závažnost stavu posoudit. řešením při skutečném selhání konzervativní terapie je pak operace, při které se laparoskopicky stahne žaludek zpět do břicha a zde se kolem jícnu vytvoří jakási manžeta, která brání vklouzávání do hrudníku a navíc také brání regurgitaci žaludečního obsahu do jícnu a tím " pálení žáhy ". Proto doporučuji navštívit gastroenterologa, který vyšetření provede a eventuelně se s Vámi domluví i na dalším postupu. S pozdravem

Otázka: Dobrý den, chtěl bych se zeptat na podoobnou otázku jako již dost lidí přede mnou. V oblasti pravého třísla se mi zhruba před rokem objevilo mírné zvětšení .. které se projevovalo mírným tlakem hlavně při pohybu .. navštívil jsem obvodního lékaře..a ten konstatoval že se o kýlu nejedná.. pokud prý by to byla kýla... tak by se při poloze v leže a při zatlačení kýla nafukovala ( což se neděje)...navíc jelikož to¨ vypouknutí je max 1/2cm vysoké.. bylo diagnostikováno jako namožený šikmý břišní sval. Dále jsem to ted již neřešil..a problém odezněl do ztracena ( po pravdě nevím zda se vyboulení ztratilo zcela ale zádné problémy jsem nepozoroval..ale ted zhruba po roce se zvětšenina zpět . nechci opet hned běžet za lékařem s pravděpodobně stejným problémem jako ten minulý.. Proto bych se rád zeptal... jak mohu odlišit pouze namožený sval a kýlu ( vtlačit nejde a opravdu nedochází ani při nějakém větším nádechu atd... k jejímu vyboulování¨ Předem děkuji za odpověd.

Odpověď: Dobrý den. Pro kýlu je skutečně typické možnosti zatlačit ji zpět pod břišní stěnu, nejlépe to jde vleže, kdy je břišní stěna povolena. Jinak je také hmatná kýlní branka, tedy otvor v břišní stěně, kudy kýla proniká do podkoží. Pokud resistenci nelze takto odstranit, pak se skutečně o kýlu jednat nemusí, nebo může jít o kýlu, která proniká pod břišní svaly, mezi vrstvy břišní stěny a ta pak tak snadno reponovat nelze. Jednoznačnou diagnostickou metodou je pak ultrazvuk, který dokáže přesně posoudit anatomické vztahy v okolí resistence. Proto doporučuji buď vyšetření chirurgem, nebo přímo objednání UZ vyšetření. S pozdravem

Otázka: V lednu jsem byla na operaci tříselné kýly po měsíci jsem byla na kontrole akýla mi byla opět nahmatána panem doktorem nechal mne ještě tři týdny jestli se to nevztřebá pak mi navrhl novou operaci.První byla provedena laparoskopii, druhou začali takélaparoskopicky,protože vedle kýly byl tukový výrustek provedli řez.Nyní jsem čtyři týdny po operaci a v jizvě mám hrčku, která bolí ačasto mne bolí tříslo a stehno.Předem moc děkuji za vaši odpovět a radu.

Odpověď: Dobry den, dle Vaseho popisu se nebude nejspise jednat o novou kylu,ale o tzv. pooperacni hematom, tedy vlastne modrinu, ktera je v hloubce, v miste jizvy.Takova modrina casto pusobi tlakove bolesti v trisle,casem se ale vzdy vstreba - to muze trvat i nekolik tydnu, ci mesice. Jednoznacna diagnoza a odliseni od recidivy kyly je pak mozna pomoci SONO vysetreni. Ale vetsinou se skutecne o recidivu nejedna. Operace, pokud se jedna o hematom neni indikovana. S pozdravem

Otázka: Dobrý den. Mé dceři je 6 let. Již od narození má pupeční kýlu. Dnes je velikosti višně. Při větší námaze se jí na chvilku zvětší, že je vidět až hrbolek pod tričkem, ale nikdy si nestěžovala, že jí to bolí. Chtěla bych se zeptat, zda-li je potřebný chirurgický zákrok nebo ne. Děkuji.

Odpověď: Dobrý den, pokud do této doby kýla nevymizela sama, pak je jistě vhodné podstoupit operaci kýly, která se může jen zvětšovat. Do budoucna by navíc mohla být příčinou obtíží při sportu, nebo později třeba v těhotenství. Doporučuji tedy konzultovat dětského chirurga, který by se s Vámi na operaci domluvil. U dětí pak stačí kýlní branku jen zašít, operace trvá asi 15 minut a nejedná se o nějak rizikový výkon. S pozdravem

Otázka: Dobrý den! Mám brániční kýlu (refluxní chorobu jícnu), zánět dvanácterníku a části žaludku. Radíte po 18:00 nejíst, mně je ale na lačno velmi špatně - musím neustále něco jíst, dokonce se pravidelně vzbouzím i v noci a vždy musím něco pozřít. Spím již téměř vsedě. Je to začarovaný kruh. jak z něj ven ? Děkuji za odpověď. Zdraví B.S.

Odpověď: Dobrý den. Pokud máte brániční kýlu a takové potíže, jistě jste již v péči gastroenterologa a konzervativní léčba nemá zřejmě příliš uspokojivý efekt. Pokud potíže při konzervativní terapii ( dieta, léky proti refluxu a anacida ) přetrvávají déle než 3 měsíce, pak je to indikací k operačnímu řešení. Operace se pak provádí laparoskopi¨cky, kdy se na horním polu žaludku vytvoří kolem jícnu, pod bránicí manžeta, která brání opětovnému vklouznutí horní části žaludku nad bránici. Zároveň nahrazuje funkci horního žaludečního svěrače a tím brání refluxu. Indikace k operaci je vždy od gastroenterologa, po domluvě s chirurgem. Doporučuji tedy ještě vyšetření v gastroenteroporadně s domluvou o operaci. S pozdravem

Otázka: Dobrý den, někde jsem se dočetl, že existuje kýla v šourku. Je to pravda? Pokud ano, jak se to projevuje? Můžetemi prosím poskytnout podrobnější informace a případný způsob léčby? Děkuji Šimáček

Odpověď: Dobrý den. Taková kýla je vlastně velká kýla tříselná, která se tedy vyklenuje z tříselného kanálu a podél semeného provazce zasahuje až do scrota. Řešení takové kýly je stejné, jak u tříselné kýly, tedy otevřenou cestou, nebo laparoskopicky, tyto postupy jsou podrobně popsány v archivu dotazů, nebo na www.kyly.cz. Takovou kýlu je nutné odlišit od vodní kýly, což je stav, kdy je kolem varlete již vrozeně přítomný váček naplněný čirou tekutinou. Rozdíl je v tom, že vodní kýly nelze nikdy reponovat, tedy zatlačit do břicha a typické je pro ni, že v té části šourku, kde se vyskytuje není možné nahmatat varle, které je váčkem obaleno. řešením je pak chirurgické otevření a odstranění váčku, nebo jen odsátí tekutiny punkčně. S pozdravem

Otázka: Dobry den, chcela by som Vas velmi pekne poprosit o radu. Moj otec bol asi tak pred tristvrte rokom operovany na kylu v oblasti slabin, voperovana mu bola sietka proti opatovnemu vyskytu kyly. Rana sa mu zahojila velmi pekne, nebola a ani nie je zapalena. Problem je vsak v tom, ze bolesti sa mu objavuju stale. Doktor, ktory mu to operoval mu potom aplikoval injekcie s 96% tnym alkoholom na umrtvenie nervu. No bohuzial nepomohlo ani to. Chcela by som Vas poprosit velmi pekne o radu, ako by mal postupovat, popripade ake pripravky si aplikovat, aby sa mu tie boleti odstranili. Este by som sa chcela spytat pomaha v tomto pripade biolampa? Dakujem pekne,svojou odpovedou by ste mi velmi pomohol. Zuzana

Odpověď: Dobrý den. Podle Vašeho popisu se nejspíš jedná o neuralgie, tedy bolesti způsobené drážděním nervu v oblasti jizvy. Takové dráždění je nejčastěji způsobeno zavzetím nervu do stehu. Terapie takové bolesti je buď možnost opichu nervu - jak popisujete, zřejmě bez efektu. Pak je možné použít ještě laser, nebo akupunkturu k snížení senzitivity nervu pro bolest. Obě metody jsou často uspokojivě efektivní. Pokud ani toto nepomůže je pak nutné provést reoperaci a nerv ze stehu uvolnit, čímž se obtíže odstraní. Aplikace biolampy na postiženou oblast jistě neuškodí, ale také nejspíš problém nevyřeší. Další možnost je ještě vyčkat, protože pokud byly použity vstřebatelné stehy, pak tyto asi do půl roku vymizí a dráždění samo ustane. S pozdravem

Nové články emailem
Inzerce
Aktuální diskuse
  • anavi (Panická ataka) 20. listopadu 2014, 00:07:36

    Presne tohle zazivam i ja,u doktora jsem zatim nebyla ale vim ze to je ataka ,buseni srdce ,pocit… Diskutovat

  • Martin (schizofrenie a lék Abilify) 18. listopadu 2014, 01:47:41

    Mé zkušenosti po několikaletém užívání Abilify: - výpadky paměti, neschopnost vzpomenout… Diskutovat

  • Šárka (tonsilektomie) 23. listopadu 2014, 19:49:42

    Ahoj, no trochu jsi mi strach nahnal, ale já jsem v nervech už od rána - zítra nastupuju do… Diskutovat

Anketa
Jak se připravujete na chřipkovou sezónu
Zatím hlasovalo 57 lidí.
Napsali jste nám

Děkujeme Vám za všechny dotazy a připomínky.
Vaše redakce

Naši partneři
Inzerce