Inzerce

Poradna: Oční lékařství

Na Vaše dotazy v oftalmologické poradně odpovídá:


Prim. MUDr. Vladimír Korda Ph.D., MBA


Prim. MUDr. Vladimír Korda Ph.D., MBA Primář Oční kliniky
Primář a majitel Oční kliniky a sítě Očních center a optik OFTEX


Profesní zaměření:
Specializuje se na vitreoretinální chirurgii, diagnostiku a léčbu onemocnění sítnice a na terapeutické možnosti věkem podmíněné makulární degenerace.

Odborná erudice:
Specializace I. stupně v oftalmologii (1996) a specializace II. stupně v oftalmologii (2000).

Odborné stáže:
2001 - Department of Ophthalmology, Moorfield Hospital (Londýn, Velká Británie)
2002 - Department of Ophthalmology, Kolín nad Rýnem (Německo)
2003 - Department of Ophthalmology, Frankfurt (Německo)
2005 - Department of Ophthalmology, Hamburg (Německo)

Členství v odborných společnostech:
Je členem České oftalmologické společnosti ČLS JEP a České vitreoretinální společnosti, dále evropských společností European Vitreoretinal Society, European Society of Retina Specialists (Euretina) a také americké společnosti American Society of Retinal Specialists.

Partner oftalmologické poradny:

oftex.jpg

Zeptejte se odborníka
Zodpovězené dotazy v této poradně

Otázka: Dobrý den, mám 4 letou dcerku a stále jí slzí oči. Je pravda, že teď, jak fouká vítr je to horší, ale doma problém také přetrvává. Myslíte, že jsou i jiné možnosti než průplach kanálků? Děkuji za odpověď

Odpověď: Dobrý den, to bez vyšetření nemohu říct, slzení může být způsobeno také zánětem spojivek nebo víček.

Otázka: Dobrý den, v současné době mám pocit rolet na očích, pálení víček, včetně zdání písku v očích a slzení. Jsem po operaci šedého zákalu a je mi 69 let. Lékařka mi doporučila vitamínové doplňky s tím, že to možná přejde. Používám umělé slzy, ale moc to nepomáhá. prosím o radu. Děkuji moc

Odpověď: Dobrý den, bez vyšetření Vám těžko poradím. Pokud si Vaše lékařka neví rady, zkuste se obrátit na pracoviště, kde jste byl operován. Můžete se také objednat na naši kliniku.

Otázka: Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je možné absolvovat vyšetření OCT v těhotenství (20.týden nebo později), zda to nemůže ublížit miminku. Moc děkuji za odpověď.

Odpověď: Dobrý den, OCT vyšetření je zcela bezpečné - i v těhotenství.

Otázka: Dobrý den chtěl jsem se zeptat byl jsem s tím i u očního dělal mi výtěry nebo něco takového a říkal že dobrý ale že tam mám menší zánět tak mi dal kapky ale nepomohly. Problém je ten že dlouho mě bolí oko a i na lehký dotek je bolavé stále zarudlé a vidím trošku zamlženě. Co to může být případně co dělat. Děkuji

Odpověď: Dobrý den, příčin může být mnoho, bez vyšetření to nelze určit. Mohu Vám v případě Vašeho zájmu nabídnout vyšetření na naší klinice.

Otázka: Moc se omlouvám, ale nevím kam se obrátit, moje oční doktorka mi rozepsala užívání kapek, v lékárně tvrdili, že se to takto nebere, mohi poprosit o váš názor: Moje dg. VP VPMD i. Utr. Progred i sin. St.p. laserúhooccoangulatic propter rupturam ret sine amotio l –sin Ablatio et opacitates cort vitr i sin Angioscierosis bilat Cataracta sen Ance nucl i utr Coj sicca bilat Vzhledem k tomu, že na levém oku občas při čtení vidím trochu v rohu šmouhu, planí dr. mi napsala užívat 2 týdny Voltaren 2x R+V, pak 2 týdny Flucon, pak 2 týdny Indocoll a pak ještě jednou stejně opakovat. V lékárně tvrdí, že Voltaren a Flucon se musí brát spolu v rozmezí 20 min. Moc moc děkuji za Vaši laskavou odpověď

Odpověď: Dobrý den, Voltaren a Flucon se nemusejí nutně brát společně, spíše se zeptejte Vaší lékařky, zda jste dávkování správně pochopil nebo zda se ona nepřepsala.

Otázka: Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem ohledně svého téměř ročního syna. Nejdříve začnu sebou, mám krátkozrakost s astigmatismem přibližně od sedmi let. Ve 27.letech jsem podstoupila operaci, mám implantované fakické čočky (tenká rohovka na laserovou operaci). To, že nevidím, mě v životě velmi omezovalo, nakonec už jsem viděla rozmazaně se i namalovat ze vzdálenosti 15cm. Jinak v mé rodině (myslím rodiče i prarodiče) jsem jediná s vadou, manžel vidí dobře. U staršího syna jsme zjistili, že je něco v nepořádku na 3-leté prohlídce, dnes je mu 5 let, nosí brýle, info ze včerejška -2,0=-1,0 ax 116 // -1,75=-1,25 ax70, za 4 měsíce zhoršení přibližně o čtvrt dioptrie, brýlovou korekci nám neměnili -1,50=-0,50// -1,0=-0,50. Těžce jsem vstřebávala informaci, že začal tak brzy, protože mě děsí, kde skončí, resp. kdy se to zhoršování zastaví. Náprava už zřejmě není možná, že? Orientačně jsem se zeptala na svého téměř ročního syna, kdy máme začít s kontrolami, no a dopadlo to tak, že mu včera Plusoptixem naměřili -2,75=-0,50 ax 82 //-2,75=-0,75 ax 101, rozbušilo se mi srdce a zbytek už jsem vnímala v jakémsi oparu. Rozkapali mu oči a násilně ospalému, řvoucímu, totálně nespolupracujícímu, čerstvě po léčbě antibiotiky, sestry mu roztahovaly oči ...naměřili -1,0=-0,75 ax 104 // -1,75=-0,50 ax 104. Jak moc je spolehlivé měření za těchto podmínek? Brýle nám nakonec nedali, že v tomto věku do -2 dioptrií to ještě může být, oko se vyvíjí a máme každý den na 30min používat na pravé oko okluzor. Tak jsem ve stavu, kdy vstřebávám informaci, že moje děti nevidí, bůhví, kdy se jim zhoršování zraku zastaví. Možná jsem až moc přecitlivělá, jedno dítě mi zemřelo a mám pocit, že už mám nárok, aby moje další dvě děti byly zdravé...Chci se prosím zeptat, je krátkozrakost skutečně vázána jen na velikost oka (oko delší než normal), nemůže na to mít vliv očkování (ozývají se hlasy babiček), úrazy (syn nedávno vypadl z postýlky, silně se potloukl v obličeji, kontrola na Bulovce dopadla dobře), omezené dívání se na tablet (jen starší syn), atd.? Je pravda, že do -2,0 je u ročního dítěte norma? Může se ještě z toho vyklubat, že bude vidět dobře? Nechci mít nějaká nerealistická očekávání. Byla jsem přesvědčená, že vidí dobře, sbírá smítka z podlahy, vlas, atd...Četla jsem, že v tomto věku je zrak vyvinut asi na 20% a že je v tomto věku častá spíše dalekozrakost (děti se rodí s krátkým okem). Moc Vám děkuji za názor, určitě mi pomůže se s tím nějak lépe srovnat.

Odpověď: Dobrý den, bohužel pokud Vy sama jste byla vysoce krátkozraká, je téměř jisté, že synové budou také. Krátkozrakost je způsobena nadměrným růstem oka do délky, vliv očkování na tento růst potvrzen nebyl, úraz to také určitě nezpůsobil. Nadměrné dívání se na blízko může k rozvoji vady přispět, ale to spíše až ve školním věku, kdy některé děti doslova "leží" v knihách, respektive sedí u počítače. Naopak protektivně působí pravidelný pobyt venku a denní světlo. Oba syny je nutno pečlivě sledovat, z prvního vyšetření u ročního miminka/batolete bych zatím nedělal žádný závěr. Pokud se bude ať už u mladšího nebo u staršího vada rychle zhoršovat, měl by Vás Váš lékař odeslat na specializované pracoviště k operaci, tzv. skleroplastice, kdy se chirurgicky stěna oka zpevňuje, aby se zpomalil jeho růst.

Otázka: Dobrý den,prosíme o radu. Synovi 2r byli naměřené po kapání vysoké hodnoty jednoho oka 10 druhého 10,5.Na oční jsme šli z důvodu šilhání jednoho oka poprvé. Je možné, když oko nebylo dobře nakapané a měl špatný výsledek? Máme raději vyhledat ještě jiného odborníka? Přijde nám, že syn dobře vidí a bojíme se, aby nosil také velké dipotrie 9.Děkuji moc

Odpověď: Dobrý den, kdyby měl syn oči rozkapané špatně, tak by byla naměřena naopak nižší vada. Ano, je možné, že vidí poměrně dobře, dětské oko dokáže i poměrně velkou dalekozrakost (předpokládám tedy, že se jedná o +10 dioptrií) doostřit a to, že šilhá, ukazuje na to, že nějaká dioptrická vada tam pravděpodobně je.

Otázka: Přeji pěkný večer, prosím,chci se zeptat,někde jsem náhodou zaslechla,že se nemá fotit miminko bleskem přímo do očí. Nevěděla jsem o tom a vyfotila 8 měsíční dítě s bleskem,když se na mě dívalo.Vzdálenost asi metr a půl.Nyní se bojím,že jsem něco pokazila.Děkuji moc za Vaši odpověď.

Odpověď: Dobrý den, nebojte se, nepokazila jste nic, jen je pro malé dítě (stejně jako pro dospělého) blesk silně nepříjemný.

Otázka: Dobrý den, byla jsem s 3-letou dcerou na preventivní prohlídce u dětské lékařky. Vyšetření očí PO 5/7,5 LO 5/7,5 . Prosím můžete mi vysvětlit co to znamená.... Lékařka mi jen říkala že je vše v pořádku. Děkuji.

Odpověď: Dobrý den, čitatel je vyšetřovací vzdálenost v metrech, jmenovatel je vzdálenost, ze které by mělo zdravé oko daný řádek přečíst. Takže zdravé oko by mělo mít zrakovou ostrost 5/5, přičemž u takto malých dětí je i 5/7,5 (čte z 5 metrů řádek, které oko zdravého dospělého přečte ze 7,5 metru) v rámci normy. Jinak to lze také vydělit a vyjádřit desetinným číslem, tj. 0,67 neboli zraková ostrost na úrovni 67% normy.

Otázka: Dobrý den. Po laserové operaci očí (asi před 9 roky) trpím syndromem suchého oka. Na doporučení mé oční lékařky jsem vyzkoušela několikery kapky, nakonec jsem zůstala u Hylo Dual, jelikož byly jediné, které mé oči snesly. I tak kapky mohu kapat pouze ráno po probuzení, jinak je mé oči během dne též nesnesou. Před rokem jsem si nechala na doporučení od lékařky ucpat slzné kanálky silikonovými uzávěry s tím, že by mi to alespoň částečně mohlo s očima pomoci (pomohlo jen minimálně). Momentálně už 2 měsíce mám problém, že mi levé oko nadměrně slzí, je to velice obtěžující, neustále utírám kapesníčkem, dolní víčko mám od toho celé podrážděné a nevím, co si nadále počít a jak to řešit. Jde s tím vůbec ještě něco dělat?Slyšela resp. jsem četla něco o sérových kapkách, že mohou hodně ulevit od SSO. I když je jejich výroba a uchovávání komplikované, tak kdyby mi to mohlo pomoci, tak bych do toho šla. Co by jste mi, prosím, v mé situaci radil? Moc děkuji za info.

Odpověď: Dobrý den, pravděpodobně máte typ syndromu suchého oka, při kterém dochází je zvýšenému odpařování slz z povrchu oka a následkem je nadměrné slzení jako kompenzační mechanismus. Vhodné by bylo používat typ umělých slz, který slouží ke stabilizaci slzného filmu, např. Systane Balance, Optive Plus, Cationorm, Thealoz Duo. Pomoci mohou také teplé obklady na víčka až 3x denně. Vzhledem k tomu, jak jsou Vaše potíže obtěžující, bych se také přikláněl k vyzkoušení kapek z autologního séra - toto připravují ve fakultních nemocnicích, musíte mít doporučení od své lékařky.

Otázka: Dobrý den, mám oteklá horní víčka,oči mírně pálí,zarudnutí není.Víčka zarudlá,svědí.Co můžu zkusit,než navštívím lékaře?Děkuji,hezký den.

Odpověď: Dobrý den, nejlepší bude navštívit lékaře ihned.

Otázka: Dobrý den, prosím Vás, cca 2 roky zpět mě švihla větev do otevřeného oka. Ten den ještě do večera bolest přestala, projevovala se pouze ráno a každým dnem ustupovala, do tří dnů jsem o úrazu ani nevěděl. Od té doby se mi zranění projeví vždy po ránu například jendou do měsíce, jinak o poranění nemám vůbec zdání. Bolest je však velmi nepříjemná, slzí mi oko a bolest je štiplavá až tupá, většinou do hodiny odezní. Myslel jsem že se to časem zahojí, ale bohužel se to projevuje neustále stejně intenzivně už po dobu dvou let. Jiné dny si mohu oko prohmatávat jak chci a nic necítím, vidím dobře a oko je plně funkční. Děkuji.

Odpověď: Dobrý den, určitě je třeba navštívit očního lékaře, aby stav rohovky zkontroloval. Pravděpodobně Vám doporučí používat na noc zvlhčující oční gely, jako je Recugel nebo Vidisic gel. Bohužel se někdy stává, že takovéto poranění se samovolně obnovuje, a pokud ani gely nepomůžou, je možnost rohovku ošetřit laserem.

Otázka: Dobrý den, mohu s kapkami Tobradex nebo Alerpalux užívat bylinný sirup na oči s měsíčkem, světlíkem,borůvkou a luteinem? Děkuji za odpověď.

Odpověď: Dobrý den, ano, můžete.

Otázka: Dobrý den! Před několika léty jsem začal mít problém, který se pomalu zhoršuje, ale při kontrole, jsem diabetik II. na inzulínu, lékař mé sdělení "neslyší". Všechno vidím dvakrát vedle sebe a nebo se oba obrazy prolínají. Taktéž nejsem schopen při sledování televize normálně vidět, pokud se nedívám kolmo. Raději se dívám jen málokdy. Mám brýle na čtení + 3. Často se mi stává, že při pohybu očí v důlcích vnímám nepříjemnou slabší bolest. Je mi 70 roků. Co mne asi čeká? Poraďte a děkuji Vám!

Odpověď: Dobrý den, zřejmě máte drobnou obrnu jednoho z okohybných nervů (obvykle to bývá VI. hlavový nerv) - u diabetiků poměrně častá věc. Zásadní je dobrá kompenzace diabetu a přídatná léčba B-komplexem, pak se obrna může upravit, ale pokud problém trvá už několik let, zřejmě k tomu nedojde. Řešením by měla být speciální tzv. prizmatická skla v brýlích. Lékařů, kteří je umí předepsat, není mnoho, spíše to dnes spadá do kompetence optometristů (ptejte se v očních optikách). Nejlepší by ovšem bylo, kdybyste absolvoval podrobné vyšetření vč. Lancasterova/Hessova plátna (dokáže určit, zda se jedná o obrnu, a který nerv je poškozen) na některé nemocniční oční klinice.

Otázka: Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat...ve zprávě: pleoptika aktivní cvičí OL - levostranná okluze 1/2-1 h denně. Znamená to, že zakrýváme oko pravé že? Děkuji.

Odpověď: Dobrý den, ano, je to zjevně překlep, okluze je samozřejmě pravostranná, aby se cvičilo OL.

Nové články emailem
Inzerce
banner_voucher_ordinace_3.jpg

Anketa
Chodíte na pravidelnou prohlídku k očnímu lékaři?
Zatím hlasovalo 371 lidí.
Inzerce
Inzerce
Inzerce
Aktuální diskuse
  • kristian (Rivotril) 9. prosince 2018, 07:00:47

    Myslím si,že tuna sa nejedná o strašenie,určite sme tu všetci inteligentní a citlivý… Diskutovat

  • kristian (Rivotril) 9. prosince 2018, 10:53:35

    Prosím vás má niekto skúsenosti s escitalopram teva,dnes som si ho nasadil,mám ho od lekára… Diskutovat

  • Jozef (Rivotril) 9. prosince 2018, 11:44:48

    Ahoj Kristián. Escitalopram skúsenosti diskusné fórum. To daj do googla a tam ľudia píšu… Diskutovat

Napsali jste nám

Děkujeme Vám za všechny dotazy a připomínky.
Vaše redakce

Naši partneři
Inzerce