Inzerce

Hormonální antikoncepce

Možná máte také pocit, že je v poslední době hormonální antikoncepce prezentována skoro jako "vitamíny", které stoprocentně prospívají. Jak to je? I na to vám odpověděla gynekoložka MUDr. Táňa Glosová.

Chat na téma „Hormonální antikoncepce“ proběhl 7. října 2010
12:58:45 admin (neregistrovaný uživatel)
 

Děkujeme paní doktorce za odpovědi a Vám za dotazy. Vše najdete v archivu rubriky Živě s lékařem. Za týden se sejdeme při chatu na téma bolest kloubů. Přejeme příjemný den a nashledanou!

12:57:02 gynekolozka-glosova (neregistrovaný uživatel) » Stanislava
 

To záleží na tom, v jaké fázi cyklu zrovna jste a jaký typ antikoncepce užíváte (všechny tablety v jednom balení stejné nebo různé). V příbalovém letáku obvykle bývá uveden způsob, jak postupovat, když zapomenete. Přesný návod bych vám řekla pouze pokud bych znala všechny podrobnosti.

12:54:38 Stanislava (neregistrovaný uživatel)
 

A pokud tento rozestup nestihnu, tak co mám dělat?

12:54:09 admin (neregistrovaný uživatel)
 

Prosíme, abyste další dotazy už nepokládali. Do konce chatu zodpoví paní doktorka ty, které zatím přišly.

12:54:07 gynekolozka-glosova (neregistrovaný uživatel) » U.F.
 

Ano, jejich účinnost je srovnatelná.

12:53:51 gynekolozka-glosova (neregistrovaný uživatel) » Marcela
 

Ano, doporučené postupy se změnily a v dnešní době není nutné JT před zahájením užívání dělat. Je však třeba se vyptat na anmnézu a pokud by byla jakákoliv pochybnost o tom, že by játra neměla fungovat tak, jak mají (např. dříve prodělaná žloutenka, jaterní onemocnění v rodině apod.), pak je nutné JT zkontrolovat.

12:51:49 gynekolozka-glosova (neregistrovaný uživatel) » Stanislava
 

Pokud užíváte kombinovanou antikoncepci (estrogenní/gestagenní složka), což je většina přípravků dostupných na trhu, pak je nutné užít tabletu nejpozději do 36 hodin po užití poslední tablety (12 hodin poté, co jste zapomněla). Proto je dobré užívat pilulky ráno, máte pak celý den na to, abyste si vzpomněla. Lepší je ale 24h intervaly dodržovat. U gestagenní antikoncepce je limit kratší - zde platí jen 28 hodin.

12:50:59 chat@ordinace.cz (neregistrovaný uživatel)
 

Jsou antikoncepční náplasti opravdu stejně účinné, jako tabletky? U.F.

12:50:12 chat@ordinace.cz (neregistrovaný uživatel)
 

Jaký máte názor na nutnost jaterních testů během užívání antikoncepce? Poradila jsem dceři, aby na ně šla, ale její gynekoložka říkala, že to není opravdu zapotřebí. Za nás se ale chodilo pravidelně! Marcela

12:48:26 gynekolozka-glosova (neregistrovaný uživatel) » Jan
 

Alergie na antikoncepční přípravky není příliš obvyklá. Tablety jsou ale kromě hormonů složeny i z různých přídavných látek a v podstatě platí, že u každého léku se může nesnášenlivost/alergie na některou složku objevit.

12:47:51 Stanislava (neregistrovaný uživatel)
 

Často se mi stává, že zapomenu vzít pilulku včas - třeba místo ráno si na ni vzpomenu večer. Je to velký problém? Ohrožuje to účinek?

12:46:34 gynekolozka-glosova (neregistrovaný uživatel) » Jitka
 

Pokud vám antikoncepce, kterou užíváte, vyhovuje, neměňte ji. někdy to bývá dost složité, najít pro konkrétní ženu vyhovující antikoncepci, může to být provázeno měsíci zkoušení různých přípravků. Nežádoucí účinky spojené s užíváním se nejčastěji vyskytují v prvních třech cyklech a čekat pořád, jestli se to upraví nebo neupraví a bude třeba zkoušet zase něco jiného, může být dost nepříjemné. Z medicínského hlediska není ke změnám důvod, pokud antikoncepce vyhovuje vám.

12:45:17 chat@ordinace.cz (neregistrovaný uživatel)
 

Může být na antikoncepci alergie? Jan

12:42:28 gynekolozka-glosova (neregistrovaný uživatel) » Jiřina
 

Migréna dokonce patří mezi relativní kontraindikace hormonální antikoncepce, tj. migrény mají tendenci se při užívání horm. antikoncepce zhoršovat. Já bych vám raději doporučila poradit se s neurologem na vhodné léčbě migrén.

12:40:20 gynekolozka-glosova (neregistrovaný uživatel) » Julie 34
 

a k druhému dotazu: jednoznačně antikoncepci. Pilulka "po" má vysoký obsah hormonů a její užití téměř vždy přechodně naruší menstruační cyklus. Navíc bývá její užití spojeno s nepříjemnými nežádoucími účinky (zvracení a pod.).

12:39:48 chat@ordinace.cz (neregistrovaný uživatel)
 

Je pravda, že bych měla každých pár let vyměnit druh prášků - hormonální antikoncepci - proč ano nebo proč ne? Jitka

12:38:45 gynekolozka-glosova (neregistrovaný uživatel) » Julie 34
 

Kontinuální užívání antikoncepce je dnes oblíbené, mnoho žen si pochvaluje, že menstruaci vůbec nemá. Nikde nikdy nebylo prokázáno, že by to nějak ohrožovalo zdraví. Zastánci tohoto postupu poukazují na fakt, že pořád menstruovat ani není tak úplně přirozené - dříve byly ženy často těhotné nebo kojily a kolikrát ani celé roky nemenstruovaly. Některé ženy to odjmítají, protože chtějí mít každý měsíc jistotu, že nejsou těhotné...

12:36:00 Jiřina (neregistrovaný uživatel)
 

Dobrý den, prosím o radu - pomohla by hormonální antikoncepce ( a jaká?) na migrény spojené s menstruačním cyklem? Dříve byly migrény první nebo druhý den menstruace, nyní (je mi 49) den po menstruaci, někdy 2 nebo 3 dny po.Děkuji za radu

12:35:53 gynekolozka-glosova (neregistrovaný uživatel) » kajda
 

Jsou na to trochu rozdílné názory. V literatuře se uvádí, že užívání antibiotik je příčinou 20% selhání antikoncepce. Na druhou stranu nebylo nikdy prokázáno, že by se při užívání antibiotik snižovaly hladiny vstřebaných hormonů. V praxi bych to viděla tak, že pokud nemáte při užívání antibiotik průjem, nezačnete "menstruovat" mimo očekávanou dobu a užíváte antibiotika penicilinové nebo makrolidové řady (běžně užívaná při angíně), pak byste ohrožena být neměla. Chcete-li mít ale 100% jistotu, pak v době užívání a týden po skončení ATB léčby používejte ještě přídatnou antikoncepci (např. kondom).

12:33:58 Julie34 (neregistrovaný uživatel)
 

A za kolegyni v práci se mám zeptat, jestli doporučujete raději antikoncepci, nebo pilulku "po", jestliže žena nežije pravidelným sexuálním životem.

12:32:29 Julie34 (neregistrovaný uživatel)
 

Chtělaa bych vědět, jak moc zdravotnímu stavu škodí, pokud beru antikoncepci v jednom kuse, bez pauzy na menstruaci - začala jsem s tím v červnu kvůli dovolené a pak jsem v tom pokračovala... Kamarádka mě ale vystrašila, že si rozhodím hormony a kdovíco z toho budu mít za následky. Díky za odpověď!

12:31:25 gynekolozka-glosova (neregistrovaný uživatel) » budulínek
 

Dobrý den, diabetes je relativní kontraindikací užívání hormonální antikoncepce - pokud je dobře kompenzovaný a nejsou vaskulární komplikace, pak je možno kombinovanou antikoncepci užívat. Vhodnější by pro vás byla asi antikoncepce gestagenní, s obsahem jednoho hormonu (bez estrogenní složky).

12:27:52 kajda (neregistrovaný uživatel)
 

Už jste to trochu naznačila - jak moc ovlivňuje účinek antikoncepce užívání antibiotik? Mám časté angíny a tak je beru opakovaně! Děkuji

12:27:43 gynekolozka-glosova (neregistrovaný uživatel) » Iva
 

Pokud otěhotníte hned v příštím cyklu po vysazení antikoncepce, není známo, že by to mělo mít na plod jakýkoliv nepříznivý vliv. Občas se ovšem stává, že zejména po dlouhodobém užívání hormonální antikoncepce chvíli trvá, než je menstruační cyklus pravidelný a žena je schopna otěhotnět. Proto je třeba mít trpělivost, když to hned nejde.

12:26:31 budulínek (neregistrovaný uživatel)
 

Má nějaký vliv na výběr antikoncepce fakt, že jsem diabetička 1. typu? Je mi 16 a ráda bych nějakou začala brát.

12:24:25 gynekolozka-glosova (neregistrovaný uživatel) » Irena
 

Skutečné selhání antikoncepce je velice vzácné. Když žena při užívání hormonální antikoncepce otěhotní, pak se zpětně obvykle zjistí, že nastala chyba v užívání (např. zapomenutá tableta, pozdě užitá tableta) nebo že nedošlo ke správnému vstřebání tablety (zvracení několik hodin po užití, průjem, užívání antibiotik, které narušují střevní floru).

12:24:10 chat@ordinace.cz (neregistrovaný uživatel)
 

Jak dlouho před plánovaným otěhotněním dopočujete vysadit antikoncepci - nejen kvůli otěhotnění, ale i zdraví dítěte. Děkuji! Iva

12:20:57 gynekolozka-glosova (neregistrovaný uživatel) » Koutná
 

Dobrý den, pokud jste skutečně zdravá a nemáte žádnou kontraindikaci pro užívání hormonální antikoncepce, tak ano. Volila bych přípravek s nižším obsahem hormonu. Bylo by ovšem dobré vyšetřit, zda jsou nepravidelnosti menstr. cyklu skutečně způsobeny počínající menopauzou a zda nejde o jinou příčinu.

12:18:53 chat@ordinace.cz (neregistrovaný uživatel)
 

Existuje možnost, že i přes hormonální antikoncepci otěhotním? Prý se to stává! Irena

12:18:01 Koutná (neregistrovaný uživatel)
 

Dobrý den, je mi 43 let a mám velmi nepravidelnou menstruaci - po zdravotní stránce jsem v pořádku, takže lékař usoudil, že už to je k přechodu. Šlo by upravit cyklus antikoncepcí? Zatím žádnou neberu.

12:17:37 gynekolozka-glosova (neregistrovaný uživatel) » Tamara
 

Ano, můžete. Doporučuje se antikoncepce tzv. čistě gestagenní, s obsahem jen jednoho hormonu. U nás na trhu jsou k dispozici tablety (např. Exluton, Azalia) nebo nitroděložní tělísko s obsahem hormonu (Mirena). Můžete si také nechat zavést implantát (na tři roky - tyčinka pod kůži). Další možností je nitroděložní tělísko bez hormonu. Pak samozřejmě existuje ještě antikoncepce nehormonální (kondom, spermicidní krémy apod.). I gestageny přecházejí v malém množství do mléka, nikdo nikdy však neprokázal, že by to na novorozence a kojence mělo nepříznivý vliv.

12:13:54 chat@ordinace.cz (neregistrovaný uživatel)
 

Dobrý den, mohu brát nějakou antikoncepci, pokud ještě kojím? Tamara

12:13:33 gynekolozka-glosova (neregistrovaný uživatel) » Veronika
 

Dobrý den, užívání hormonální antikoncepce by na křečové žíly nemělo mít podstatný vliv, dokonce ani křečové žíly nejsou kontraindikací užívání této antikoncepce. Může to být způsobeno jinými faktory (věkem, dědičnými faktory). Pokud byste se opravdu chtěla přesvědčit, jestli to spolu ve vašem případě souvisí, pak by bylo vhodné užívání horm. antikoncepce na nějakou dobu přerušit a sledovat vývoj, i když si myslím, že to na to vliv mít nebude.

12:10:12 veronika (neregistrovaný uživatel)
 

Dobrý den, připadá mi, že od chvíle, kdy beru antikoncepci, se mi dělají hodně křečové žíly na nohách - je to možné a co proti tomu mám dělat - vyměnit antikoncepci nebo ji nebrat vůbec? Díky

12:08:38 gynekolozka-glosova (neregistrovaný uživatel) » Křivanová
 

Ano, jde o čistě gestagenní antikoncepci (má jen jeden typ hormonu) a u takové antikoncepce je poměrně časté, že se u ní nemenstruuje. Není to žádný problém, pokud to dané ženě nevadí. Tato antikoncepce vydrží na tři roky, její zavedení je jednoduché a zvládne ho ambulantní gynekolog. Pokud dcera neplánuje v násl. letech otěhotnět, pak nevidím v její volbě žádný problém.

12:05:18 admin (neregistrovaný uživatel)
 

Host (MUDr. Táňa Glosová) právě vstoupil do místnosti.

12:03:41 admin (neregistrovaný uživatel)
 

dotaz z chat@ordinace: Moje dceera by si chtěla ve scých 19 letech nechat dá t pod kůži nějakou antikoncepci pod kůži na několik let - jaký na to máte názor? Prý se u toho nemenstruuje - je to normální? Děkuji. Křivanová

12:02:15 admin (neregistrovaný uživatel)
 

chat@ordinace.cz

12:00:06 admin (neregistrovaný uživatel)
 

Dobrý den, vítáme Vás při chatu s gynekoložkou Táňou Glosovou.

Nové články emailem
Inzerce http://www.doktorvkapse.cz/astmainfo/
Anketa
Dokážete vyjmenovat alespoň tři typické varovné příznaky cévní mozkové příhody?
Zatím hlasovalo 26 lidí.
Inzerce
Inzerce
Inzerce
Aktuální diskuse
  • Monica (vypadávání vlasů) 9. prosince 2017, 19:27:28

    Za jak dlouho jsi viděla výsledky? Já jsem brala iosil, ale nic moc... a když jsem si myslela,… Diskutovat

  • Petr (Rivotril) 10. prosince 2017, 09:11:21

    Ahoj Petro, děkuji za Tvé rady. Vím, že Ty víš, čím procházím, proto si Tvých rad velice… Diskutovat

  • Petr (Rivotril) 9. prosince 2017, 17:03:34

    Ahoj Petro, tady opět Petr, musím napsat, protože se vše vrátilo do bezesných nocí. Prý je… Diskutovat

Napsali jste nám

Děkujeme Vám za všechny dotazy a připomínky.
Vaše redakce

Naši partneři
Inzerce