Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Refrakční vady

(as. MUDr. Lucie Valešová | přečteno: 81885x )

Oko je optický systém jako například fotoaparát. Skládá se ze složitého systému dioptrických čoček, optických prostředí a vzdáleností, které mají jeden důležitý úkol: soustředit paprsky, které do oka vstupují tak, aby zaostřený obrázek okolního světa dopadal přesně na sítnici, světločivnou vrstvu v zadním pólu oka.

shutterstock.com

Jaké existují dioptrické vady a jaká je jejich příčina?

Oko je optický systém jako například fotoaparát. Skládá se ze složitého systému dioptrických čoček, optických prostředí a vzdáleností, které mají jeden důležitý úkol: soustředit paprsky, které do oka vstupují tak, aby zaostřený obrázek okolního světa dopadal přesně na sítnici, světločivnou vrstvu v zadním pólu oka. Ze sítnice jsou pak předány zrakové informace zrakovým nervem do mozku.

Pokud tento optický systém není přesný, obrázek nedopadá na sítnici, ale před ni nebo za ni nebo je jinak nepřesný. A to je podstatou dioptrických (refrakčních) vad.

Krátkozrakost (myopie) je nejčastější oční dioptrickou vadou. Postihuje asi 30 procent obyvatelstva. Ostrý obrázek okolí dopadá před sítnici. Na sítnici se paprsky již opět rozbíhají, a proto je obraz na sítnici rozostřený. Příčinou je příliš dlouhé oko nebo příliš silná lomivost optického systému oka, která zalomí paprsky více než je třeba a ty se soustředí v místě před sítnicí. Krátkozrakost se obvykle napravuje rozptylným (minusovým) brýlovým sklem nebo kontaktní čočkou, které upravují průběh paprsků tak, aby se znovu setkaly na sítnici.

Krátkozrakost je lehká do -3 dioptrií, střední do -7 dioptrií a vysoká nad -7 dioptrií. U lidí s vysokou krátkozrakostí někdy dochází ke ztenčování sítnice a je u nich vyšší riziko vzniku trhlin v sítnici a riziko vzniku odchlípení sítnice. Odchlípení sítnice bude popsáno v samostatném článku. Tato rizikovější krátkozrakost se označuje jako degenerativní krátkozrakost.

Refrakční vady

Dalekozrakost (hypermetropie) postihuje přibližně 10 procent obyvatel. U dalekozrakosti ostrý obrázek okolí dopadá za sítnici, kdežto při dopadu na sítnici paprsky ještě nejsou dostatečně soustředěné a obrázek je rozmazaný. Příčinou dalekozrakosti je příliš krátké oko nebo lomivost optického systému oka je nedostatečná a paprsky zalomí až za sítnicí. Tato vada se obvykle napravuje spojným (plusovým) brýlovým sklem nebo kontaktní čočkou, které upravují průběh paprsků tak, aby se znovu setkaly na sítnici.

Astigmatismus je neschopnost vidět ostře na jakoukoliv vzdálenost pro nepravidelný tvar oční rohovky (povrchní průhledná vrstva oka). Rohovka nemá u astigmatismu pravidelný polokulovitý tvar, jak je to obvyklé u zdravých očí, ale je v některých osách zploštělá nebo naopak více zakřivená. Část paprsků se proto sbíhá mimo sítnici a obraz na sítnici je v některých osách rozostřený. (Například pacient vidí stromy tak, že vertikální kmen vidí ostřeji, ale horizontální větve stromu vidí rozostřeně. Pacient s jiným astigmatismem to vidí naopak - kmen rozostřeně, větve ostřeji).

Téměř nikdo nemá absolutně pravidelný tvar oční rohovky. Malé odchylky od pravidelného tvaru zásadním způsobem vidění neovlivňují. Na druhé straně větší nepravidelnost významně snižuje kvalitu zrakové ostrosti. Astigmatismus se může vyskytovat samostatně nebo současně s krátkozrakostí nebo dalekozrakostí. Astigmatismus se napravuje cylindrickými brýlovými skly. Cylindrické sklo lomí paprsky jen v jedné rovině. Kontaktní čočky se ke korekci astigmatismu používají zřídka. Skla k nápravě kombinované vady se označují jako torická.

Proměnlivé vidění během dne (to znamená, že ráno byste potřebovali jiné dioptrie než večer a jiné zase následující den) může být prvním příznakem cukrovky, neboť proměnlivá hladina cukru v oku mění dioptrické vlastnosti oka. Tato porucha vidění může být prvním příznakem cukrovky.

Ke změnám dioptrické vady může dojít také po úraze, po operaci oka, při vzniku šedého zákalu.

Vetchozrakost (presbyopie) je universální s věkem spojená dioptrická vada, která postihuje všechny lidi starší 45-ti let. Projevuje se obtížemi při čtení na blízkou vzdálenost. „Ruce jsou příliš krátké“, to je lidové vyjádření presbyopie. Knížku si musíte posunout dále od očí, abyste text viděli ostře a později byste ji potřebovali dát dál, než dostačuje délka rukou. A to už je opravdu nejvyšší čas na předpis brýlí na čtení.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Jaden
3x

Chtěl bych v prvé řadě poděkovat autorce za tak poučný článek ,který mi opravdu pomohl.A při té příležitost se zeptat na dvě otázky.Za prvé pokud pracuji pravidelně(dlouho) na počítači zkazím si tím oči ,nebo je to stejné jako u čtení knih? Za druhé jaké je procento ,že se mi bude zhoršovat pravidelně zrak i po 20-ti letech?A pokud by se mi zrak pravidelně zhoršoval i po dané hranici co bych měl dělat ,abych tomu zabránil. Opravdu děkuji za možné odpovědi. Prosím o jejich zaslání na email [email protected]

Klara
2x

rada bych se zeptala, zda je mozne, aby se ve puberte objevila kombinace kratkozrakosti, dalekozrakosti a astigmatismu. prosim o sopoved na [email protected]

Adam

Rád bych se dozvěděl to na co se ptá pan Jaden, Je mi 17 let, u počítače trávím docela velkou část dne a trpím krátkozrakostí, která se zhoršuje. Prosím o odpověd na mail [email protected]


Celkový počet příspěvků v diskusi: 4. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce