Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Zapomenutá antikoncepční pilulka. Jak postupovat?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 25471x )

Účinnost hormonální antikoncepce závisí na pravidelnosti užívání pilulek. Pilulky je potřeba brát každý den přesně ve stejnou dobu. Může se ale stát, že si zapomenete pilulku vzít. V takových případech vyvstává otázka jak postupovat a jak to může ohrozit účinnost antikoncepce?

Dobrá rada
shutterstock.com

Obecně lze říci, že záleží na tom, ve kterém týdnu vašeho cyklu se chyba stala:

1. týden 

V prvním týdnu užívání antikoncepce, který je rizikovější na případné chyby, hraje důležitou roli fakt, zda je časový rozdíl mezi užitím pilulek větší než 24 + 12 hodin. Pokud časový rozdíl nepřesáhne 12 hodin, pak by jediná odchylka účinnost ochrany narušit neměla. Vynechanou tabletu užijte okamžitě, jakmile si chybu uvědomíte a pokračujte v pravidelném užívání. V tomto případě je antikoncepce stále stejně spolehlivá. Další den pokračujte s užíváním pilulky v obvyklou dobu. Pokud se však v tomto týdnu vyskytne další časová nepřesnost v pravidelnosti užívání anebo pokud časový rozdíl mezi pilulkami přesáhl 12 hodin, pak je spolehlivost účinku zajištěna až od 8. dne dalšího bezchybného užívání antikoncepce. V této sedmidenní „čekací“ fázi je při pohlavní styku důležitá další ochrana před rizikem otěhotnění (například kondom).

2. týden 

V druhém týdnu užívání antikoncepce, by jedna jediná odchylka účinnost narušit neměla, a to ani v případě, že časový rozdíl mezi pilulkami přesáhne 12 hodin. Nicméně není vhodné na toto spoléhat a raději dodržujte pravidelnost v užívání vaší antikoncepce. Při vynechání tablety během druhého týdne užívání, postupujte stejně jako je uvedeno v předchozím bodu, tedy v případě vynechání v prvním týdnu s tím rozdílem, že již nemusíte následující týden užívat další antikoncepční prostředky (např. kondom). V případě, že jste užívala prášky pravidelně minimálně 7 dnů, ochrana by neměla být narušena. Pokud se však v tomto týdnu vyskytne více chyb, pak je vhodné opět vyčkat 7 dní dalšího bezchybného užívání a během styku raději použít další ochranu. Teprve od 8. dne se pak může uživatelka na účinek antikoncepce plně spolehnout. 

3. týden

Dojde-li k vynechání nebo výraznému opoždění užití tabletky v posledním (třetím) týdnu, pak lékaři doporučují vynechat sedmidenní pauzu a užívat pilulky dále. To je další balení bez přestávky a bez dalších opatření. V tomto případě spolehlivost nebude snížena.

Některé přípravky mají na konci zařazeny místo pauzy nehormonální tablety. Ty se mohou vynechat bez následků. U přípravků, které mají více než 21 hormonálních tablet, znamená první týden prvních 7 dnů, třetí týden posledních 7 dnů užívání hormonálních tablet, období mezi tím je druhý týden z pohledu výše uvedených doporučení.

Pokud jste si zapomněla vzít 2 a více tablet, užijte 2 tablety najednou a poté pokračujte v pravidelném užívání. Po zbývající dobu cyklu je nutné použít ještě další antikoncepční metodu. V tomto případě se může vyskytnout mezimenstruační krvácení (krvácení ze spádu), které je přirozeným důsledkem poklesu hormonálních hladin. Při užívání dalších tablet vymizí během několika dní.

V případě zvracení do 4 hodin po užití tablety nebo při opakovaném průjmu se zachovejte jako při zapomenuté pilulce a po zbývající dobu daného cyklu se chraňte ještě další antikoncepční metodou. 

Je vhodné mít vždy po ruce další metodu antikoncepce, nejlépe kondom (případně postkoitální antikoncepci – jednorázová antikoncepce s vysokou dávkou hormonů), a to pro případ zapomenutí tablety, zvracení či opakovaného průjmu. V případě neplánovaného příležitostného styku je navíc kondom jedinou antikoncepcí, která poskytne také ochranu proti přenosným pohlavním nemocem! V případě komplikovanějšího problému se zapomenutou pilulkou je vhodné navštívit vašeho ošetřujícího gynekologa a poradit se osobně.

Uvedená doporučení platí pro nejběžnější, ne však pro všechny antikoncepční přípravky na českém trhu. Rovněž postup při zapomenutí tabletky se může u různých antikoncepčních přípravků lišit. Je proto velmi důležité vždy věnovat pozornost informacím v příbalovém letáku, v případě nejasností  je vhodné si informace ověřit u gynekologa.

Zdroj: www.antikoncepce.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Antikoncepce

Pojmem antikoncepce označujeme metody, sloužící k zábraně početí. Rozšíření antikoncepce v České republice po roce 1989 vedlo k velmi žádanému poklesu počtu umělých přerušení těhotenství. Metody antikoncepce můžeme rozdělit do několika skupin.

Menstruační cyklus

Menstruačním cyklem nazýváme pravidelné opakované krvácení z rodidel ženy, pojem menstruace pak označuje období jednotlivých krvácení.

Hormonální antikoncepce a pleť

Ačkoli je mi už 22 let a beru hormonální antikoncepci, na mé pleti, konkrétně na líčkách se stále tvoří bolestivé akné.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce