Inzerce https://cukrovka.lekarna.cz/?utm_source=ordinace&utm_media=leaderbord&utm_campaign=cukrovka
aplikace_alergie.png
Jak bojovat s alergií?
S aplikací AlergoStop můžete na alergii zapomenout
karusel_poradny_196px.jpg
POTŘEBUJETE RADU LÉKAŘE?

Poradna: Kýly

Zodpovězené dotazy v této poradně

otázka

Pane doktore, prosím můžete mi takhle přes internet říci, zda je tříselná kýla možná operovat při místním znecitlivění (lokální umrtvení)¨? Mému tatnkovu je 85 let, prodělal už dost operací a teď má malou tříselnou kýlu o které ani nevěděl, zjistili mu jí na urologické klinice, kam dochází na pravidelnou dilataci močové trubice. Má kardiostimulátor a bere prášky na srdce. Děkuji Vám předem za odpověď nebu radu. Současně si uvědomuji, že je potřeba pacienta celkově vyšetřit a vidět. Přesto Vás prosím, zda je možné alespoň stručně odpovědět. Čihulová Marcela.

odpověď

Dobry den, ano, lze jiste operovat v lokalni anestezii. Bezne tento vykon provadime, nejlepe beznapetovou technikou, tedy s pouzitim sitek. Takova operace trva asi 30 minut. S pozdravem

otázka

Dobrý den Prosím Vás o radu. Jsem aktivní i když rekreační sportovec, stáří 40 let . Minulý rok v květnu jsem při sundavání zahradních sloupků - velká váha cca 80 kg, jsem tyto sloupky musel sundavat technikou obkročmo a sloupek jsem musel trhavými pohyby sundat z přívěsného vozíku. Takto jsem sudal asi 6 sloupků. Přitom jsem necítil žádné problémy. Druhý den jsem pocítil poměrně intenzivní bolest a tah v pravém třísle. Objevila se i malá asi 1cm bulka.Tato bolest postupně odezněla. Bulka zmizela. Vzhledem k tomu, že bolest připomínala bolest natažených třísel, což se mi několikrát stalo při uklouznutí při běhu, tak jsem nesportoval do odeznění bolesti. Jen jsem tělo lehce protahoval při plavání.Cca za 14 dní jsem postupně tělo začínal zatěžovat při sportu. Po absoluvování plavání vždy na závěr posiluji břicho tak, že jsem zády k startovacímu bloku a rukama se držím za startovací blok. Přitom mám naplé nohy a pomalu je pořád naplé dávám postupně až za hlavu. Přitom došlo k poměrně intenzivní bolesti. Tato bolest se projevovala jako bolestivý tah od třísla až k pánvi asi v šíři 10 cm. Bolestivé pro mě bylo i sehnutí se a zavazování si bot. Po návštěvě chirurgické ambulance jsem se dozvěděl, že se jedná o tříselnou kýlu s doporučením operace. Na základě doporučení známého jsem odjel do Třince na vyšetření a případnou operaci. Zde po vyšetření jsem se dozvěděl, že se o kýlu s největší pravděpodobností nejedná, ale že jsem si pravděpodobně těžce namohl svaly v okolí třísla a tříslo samotné. Není to přesná reprodukce co mi pan doktor řekl.. Od té doby až do dalšího vyšetření v září loňského roku se můj stav postupně zlepšoval. Celou dobu jsem byl bez fyzické zátěže. Při tomto vyšetření jsem necítil žádnou bolest ani nebyla nahmatána žádná bulka. Pan doktor mi doporučil, abych při sportu namáhal tělo jen do prahu bolesti, což jsem dodržoval bez jakýchkoliv problémů. Přitom jsem fyzickou zátěž postupně zvyšoval. CCa před 14 dni /po 6 měsících/ jsem zatížil břicho cvičením stejnou intenzitou jako dříve před těmito problémy. Při cvičení jsem břicho mírně cítil, ale nebylo to nijak intenzivní. Od druhého dne se mi objevila znovu cca 1 cm bulka s opětovným tahem v šíři asi 10 cm od třísla směrem nahoru středem mezi pupkem a pánví. Není to nijak bolestivé, spíše se jedná o tah s mírným vystřelováním směrem k pupku. Chtěl jsem celou záležitost konzultovat s vyšetřujícím p. doktorem v Třinci, ale ten tam již v součastnosti nepracuje. Octl jsem se tak v patové situaci. Jeden názor je kýla - operace, druhý namožení - postupně zatěžovat. Mohl byste mi prosím poradit co by to mohlo být? A dá se kýla diagnostikovat přesněji nějakým přístrojem než pouhým vyšetřením hmatem? Omlouvám se za tak dlouhý dotaz. Předem Vám děkuji za Vaši radu S pozdravem Kuboň

odpověď

Dobrý den, Bolesti třísla po námaze mohou být skutečně způsobeny jak kýlou, tak i namožením svalů břišní stěny. Diagnostika je zejména klinickým vyšetřením, kdy lze, v naprosté většině případů kýlu skutečně v třísle nahmatat. Projevuje se jako boule, kterou lze tlakem zatlačit zpět do břicha, poté zůstává hmatná kýlní branka, jako otvor v břišní stěně. U velmi malých kýl ale nemusí být resistence patrná. Pak je možné provést ultrazvukové vyšetření, při kterém může být kýla vidět, někdy ale může být zaměněna za tukovou tkáň a o skutečnou kýluz se jednat nemusí. Jednoznačnou metodou pro jasnou diagnozu je pak laparoskopie, při které se podíváme kamerou do břicha a pokud je kýla jasně v třísle vidět, pak ji samozřejmě současně opravíme - pomocí aplikace síťky přes oblast defektu. Dle Vašeho popisu problémů bych se také spíš přikláněl k závěru, že se jedná o namožení svalstva. Doporučil bych ještě skutečně cílenou rehabilitaci. Pokud by ani potom potíže neustoupily, pak nejspíše diagnostickou laparoskopii. S pozdravem

otázka

Dobrý den, dnes jsem byla s 5týdenní dcerou na běžné kontrole u dr. a ta konstatovala, že má malá asi kýlu. Má v pupíku malou bulku. Zalepila dceři pupík tampónem a páskou na vtlačení zpět. Mám si prý pořídit pupečníkový kýlní pás. Existuje nějaký kýlní pás na miminko? Jak se postupuje v případě kýly u takto malého novorozence? Jaké jsou šence, že se bulka zatáhne zpět? Děkuji za odpověď M. Fousková

odpověď

Dobrý den, pupeční kýla je u takto malých dětí velmi častým nálezem, jedná se vlastěn o nedokončené vývojové uzavření břišní stěny v oblasti pupku. Co se týká řešení, dnes již není většinou ani přelepování, ani pas doporučován, Naprostá většina takových kýl v průběhu prvního roku zmizí. Přelepování, neb pasy jsou pro děti jen nepohodlné astejně bez většího efektu. Pokud tedy není kýla nějak velká, doporučil bych spíš vyčkat. S pozdravem

otázka

Jsem asi 4 měsíce po operaci levé tříselné kýly, Asi po 14 od operace mě začaly neurčité bolesti, nejčastěji vlevo dole, různé pálení, atd. Bolest není velká, dá se vydržet, jeden den je vše ok, pak několik dnů bolí, a to se neustále 4 měsíce opakuje. Vzhledově vše naprosto v pořádku. V nemocnici chodim na urologickou kontrolu, kontrolu a prostaty atd.. Zatím nic nenašli. Před operací jsem žádné takové problémy neměl. Můžete mi poradit co s tím? Mám ještě čekat? děkuji Josef

odpověď

Dobrý den, takové potíže mohou být způsobeny drážděním nervu, který probíhá v oblasti třísla a někdy je při operaci podrážděn, nebo zavzat do jizvy při hojení rány. Typická je pak pálivá, nebo bodavá bolest jdoucí do genitálu a na vnitřní stranu stehna. Doporučil bych určitě konzultovat pracoviště, kde jste byl operován. řešením je pak nejčastěji vhodná rehabilitace - akupunktura, ultrazvuk a podobně, nebo opich nervu analgetikem. S pozdravem

otázka

Dobrý den, jsem po lapadoskopické operaci umbilikální a suraumb. hernie, při které mi byla vložena síťka. Chtěla jsem se zeptat zda je dobré v tomto případě nosit pás či nikoli a zda je normální, že mám břicho zvětšené či oteklé ještě po 14 dnech a cítím menší bolesti a nepětí. Dále bych ráda věděla kdy budu moci zvedat své roční dítě, které má téměř 10kg a kdy budu moci začít břicho posilovat a sportovat a jestli je v tomto případě nějaké trvalé omezení. Také bych ráda věděla zda je možné mít ještě dítě. Děkuji

odpověď

dobry den, po kazde operaci dochazi v miste hojeni jizvy k mirnemu otoku, ktery muze byt patrny i nekolik tydnu. 2 tydny po operaci je to zcela normalni stav, stejne fak pocit mirneho tlaku, nebo tahu. To souvisi s aplkkaci sitky, ktera se take vhojuje do okoli a tkane se na ni adaptuji. Zatez je zavisla na velikosti puvodni kyly a tedy i velikosti sitky. Pokud se tedy jednalo o 2 kylni branky a nejspis i vetsi rozsah operace, pak bych jiste kylni pas doporucil po dobu 3-4 tydnu. Take bych po stejnou dobu doporucil omezit fyzickou namahu a tedy i zvedani ditete. Po mesici by jiz vse melo byt zhojeno a tedy ani omezeni zateze nebude nutne. a nakonec otazka tehotenstvi- tomu by jiste operace kyly nemela nijak branit. S pozdravem

otázka

Jsem 3 týdny po operacy tříselné kýly pomocí síťky dnes po ukončení pracovní neschopnosti. JIzva klidná, bez problémů, chůze mi nedělá žádné potíže. Po jaké době mohu začít běhat....., jezdit na kole ....., plavat ...., chodit do posilovny ? a čeho se vyvarovat .

odpověď

Dobrý den, po beznapěťové operaci tříslené kýly, tedy s použitím síťky je doba rekonvalescence krátká. Doporučuje se vyvarovat větší fyzické námahy po dobu 10 - 14 dnů. Běžná zátěž je možná prakticky ihned po operaci. Pokud jste tedy již 3 týdny po výkonu, pak jistě nemusíte sport ani jinou aktivitu omezovat. Projevem přetížení třísla, při skutečně velké námaze, například posilování s velkou zátěží by pak byla bolestivost v třísle. To znamená, že v tom případě je potřeba zatěžovat břicho pomaleji. Jinak ale skutečně můžete zcela klidně sportovat už nyní. S pozdravem

otázka

Dobrý den, je to asi 16 měsíců od operace kýly (jednodenní chirurgie s lokální anestezí, nejsem si jist jestli byla použita síťka a dokumentaci jsem bohužel odevzdal praktickému lékaři). Někdy mám pocit mírného tlaku (nevím jak to lépe nazvat) přímo v jizvě po aeraci. Taky při silnějším zatlačení přímo na oblast řezu (jizvu) pociťuji mírnou bolest. Je to normální stav? Předem děkuji za odpověď. Hezký den.

odpověď

DObrý den, pokud jste byl operován v režimu jednodenní chirurgie, pak si myslím, že šlo nejspíše o výkon s použitím síťky. V tom případě zůstává v oblasti operace cizorodý materiál, který se vhojí do okolí, ale může podmiňovat neurčitý pocit cizího tělesa v operované oblasti. nemělo by se ale jednat o bolest. Proto bych ještě doporučil konzultovat původní pracoviště, k upřesnění informace o způsobu provedené operace. Jinak si ale myslím, že se jedná o normální stav, nikoli komplikaci. S pozdravem

otázka

dobry den, pred 5timi dnami mi operovali pruh v pravej slabine, laparoskopicky pomocou sietky. Kratko na to ako som dosiel domov, ma posledne dni v tej oblasti akoby palilo nieco, a pri urcitych pohyboch ma vo vnutri picha akoby som tam mal spendlik, dost to boli. Celkovo mam taky neprijemny pocit palenia co vyraza az do vajec, je to dost neprijemne. Co si o tom myslite??? Dakujem za odpoved.

odpověď

Dobrý večer. Dle Vašeho popisu by se nejspíš mohlo jednat o bolesti způsobené drážděním jednoho z nervů, které prochází tříselnou krajinou. Dráždění těchto nervů je nejčastěji způsobeno fixačním materiálem, který se používá k upevnění síťky v požadované poloze. Vede to pak k bolestem bodavéh charakteru, které typicky vystřelují do oblasti genitálu a na vnitřní stranu stehna. Pokud takové problémy máte, doporučuji kontrolu na primárním pracovišti. Lékař dle vyšetření stanoví skutečnou diagnozu a jistě navrhne i nejvhodnější řešení, kterým může být jen určitý druh rehabilitace, nebo delší doba šetřícího režimu. POkud to ale nepomůže, může být řešením i operace, při které je pak nutné svorku, nebo steh odstranit, čímž ustane i dráždění nervu a bolesti. S pozdravem

otázka

Mám poměrně velkou břišní kýlu v chir.jizvě od mečíku po stydkou kost. V nemocnici se na to tváří poměrně s despektem a proto bych měl dotaz, zda tako velká kýla je operatibilní. Děkuji.

odpověď

Dobrý den. Nevím přesně, jak velká je kýlní branka, je poměrně důležité nejen, jak je dlouhá, lae také jak je široká. Záleží na tom totiž, zda bude možné stahnout k sobě okraje pevné břišní stěny, nebo bude nutné defekt stěny celý nahradit speciální síťkou. Ale obecně lze operovat i velmi rozsáhlé kýly, vždy s nutností použití síťky, která se umístí pod svaly břišní stěny, nebo i přímo do dutiny břišní. Jistě bych doporučil se s řešením takové kýly obrátit na specializované centrum, kontakty jsou uvedeny na www.kyly.cz, protože tato centra mají možnost používat i velmi drahé moderní materiály, bez kterých bohužel, někdy nelze operaci provést. S pozdravem

otázka

Dobrý den, můj témeř 6ti letý syn byl před 14 dny na operaci tříselné kýly. Operace proběhla bez komplikací, rána se hojí dobře a rychle. Vřera jsme začali na doporučení lékařky jizvu masírovat.Zatím mu to jen lehce přejíždím jedním směrem , protože ho to ještě trochu bolí.Chci se zeptat jak mám dál jizvu masírovat a jestli používat nějaký speciální krém nebo stačí tělové mléko, kterým to natírám nyní. Děkuji za odpověď. Zlatuše Bejčková

odpověď

Dobrý den. Co se týká péče o jizvu, stačí jen běžné tělové mléko, nebo krém, jde především o promaštění pokožky. A jizvu jakoby roztlačovat do okolí. Masáž stačí jednou denně po dobu 5 minut. Jizva se pak rychleji odbarví a změkne. S pozdravem

otázka

Čo sa robí v prípade, že telo sieťku nepríjme. Sú aj také prípady? Dá sa to potom odstrániť? Bol som už dvakrát operovaný na kýlu ktorá mi vznikla po operácii a teraz pozorujem, že sa mi znovu vytvorila, neviem čo mám robiť. Som asi tri mesiace po poslednej operácii.

odpověď

Dobrý den, u operací s použitím sítěk múže jistě dojít také ke komplikacím. Nejedná se ale o alergie, materiálzy, ze kterých jsou síťky vyráběny jsou inertní, ale může dojít k infekci síťky, což je jistě nepříjemná komplikace. Ale nové materiály - lehké síťky - nemají k infekci takovou afinitu. Dříve bylo nutné síťku při infekci odstranit. U lehkých sítěk to nutné není, při dokonalé lokální léčbě a někdy i použití antibiotik lze infekci zvládnout. Infekční komplikace lae nejsou časté. Proto, pokud se u Vás jedná již o 2. recidivu a vždy jste byl operován klasicky, není jistě pochyb o vhodnosti beznapěťové plastiky s použitím síťky, kterou doporučuji. S pozdravem

otázka

dobrý den sem hokejista sportovec hraju zavodne hokej fotbal a floorbal byl sem na operaci triselne kýli v 27.11.2007 po operaci sem sotva chodil moc me to bolelo na radu lekaru sem s fyzickou zatezi zacal v 4l.ledna 2008 ted v unoru po treninku citim strasnou bolest v trisli a bojim se ze budu muset jit znovu na operaci do rana to vzdy prejde ale citim bolest po treninku i pri zapase prosim o radu...jak se to dluho leci:?prosim a muze me to bolet i cely zivot?jsem mlady kluk 20let prosim o radu bojim se diky moc

odpověď

Dobrý večer, POkud bolesti začaly až po operaci, pak nejspíš došlo k podráždění nervu, který tříslem prochází. Taková bolest je pak ostrá, bodavá a často vystřeluje do vnitřní strany stehna a také do genitálu. JInak bolest může být způsobena i stažením tkání v třísle po klasické operaci, bez použití síťky, kdy se otvor uzavře jen zašitím. V tomto případě je pak bolest spíš tupá, tlaková. V prvním případě většinou pomáhá cílená rehabilitace, nebo nejlépe klasická, nebo laserová akupunktura, která oslabí vnímání bolesti v inervované oblasti - většinou s velmi dobrým efektem. Pokud ke zlepšení v průběhu měsíce nedojde, pak je nález indikací k reoperaci, kdy je nutné nerv uvolnit z jizvy a bolesti ustanou. Ve druhém případě - tlaková bolest, se dá očekávat, že atto zmizí po dokonalé pooperační adaptaci tkání. To může trvat 6 - 12 měsíců. S pozdravem

otázka

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, co mám dělat, když mám pupeční kýlu, a jsem již ve 4, měsíci těhotenství? Myslíte, že bude nutný potrat? Mám jí již od dětství, je hodně malá a nikdy mě nebolela. Kdyby to nezjistila má lékařka, ani o ní nevím. Předem děkuji za Vaši odpověď.

odpověď

Dobrý den, pokud je kýla takto malá, pak se nemusíte bát. Riziko komplikace je v takovém případě naprosto minimální. Může dojít je jejímu mírnému zvětšení, ale komplikace jako je uskřinutí se skutečně bát nemusíte. Doporučuji kontrolu chirurgem po porodu, který by se také tak malou kýlou neměl nijak komplikovat. Dle stavu pak eventuelně s odstupem kýlu odoperovat. S pozdravem

otázka

Dobrý den, chtěl bych se Vás zeptat, zda jsou moje příznaky kýly natolik vážné abych podstoupil operaci. Profesionálně sportuji a po určité fyzické zátěži mě bolí v levém třísle a bolest postupuje směrem dolů až ke svalu pod zadkem. Především mě nejvíce bodá při levé straně břícha nad tříslem. Současně trpím silným zánětem močového měchýře, takže nevím zda není bolest intenzivnější díky této nemoci. Žádnou bouli zatím nikde nemám a pořád trochu doufám, že ta bolest jestě odezní a budu si moc operaci naplánovat až na léto. Tedy po skončení sezóny. Děkuji za odpověď Aleš

odpověď

Dobrý den, z Vašeho dotazu vůbec neplyne, zda se skutečně o kýlu jedná. Dle popisu si spíš myslím, že Vaše obtíže jsou způsobeny namožením úponů stehenních svalů. Pro ýlu je prakticky vždy typické vyklenutí v třísle, bolest není zcela typická. Proto bych tedy doporučil spíš odborné klinické vyšetření v chirurgické ambulanci, pokud se totiž jedná skutečně jen o namožené svaly, pak je řešením cílená rehabilitace a operace nebude vůbec nutná. S pozdravem

otázka

K jakému lékaři mám jít při podezdření na kýlu?Může vůbec kýla vymizet sama?

odpověď

Dobrý den, odborné vyšetření, při podezdření na kýlu provede chirurg, v podstatě v jakékoli chirurgické ambulanci. Existují i specializovaná centra pro řešení kýl, kontakty jsou uvedeny na www.kyly.cz. POkud se jedná o tříselnou, nebo pupeční kýlu, které jsou nejčastější, postačí jistě vzšetření an všeobecné chirurgii. Co se týká řešení, pokud kýla vznikne, znamená to, že v pevné břišní stěně je defekt tvořící kýlní branku a ten nikdy sám nezmizí. 5ešením je tedy pouze operace, při které se chirurgicky defekt uzavře, dnes nejčastěji a nejspolehlivěji s použitím sítěk. S pozdravem

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?

banner_voucher_sleva_magniflex

Anketní otázka

Obáváte se cukrovky?

62%
38%
Zatím hlasovalo 227 lidí
Inzerce https://cukrovka.lekarna.cz/?utm_source=ordinace&utm_media=adbox&utm_campaign=cukrovka
reklama https://www.lekarna.cz/darky-pro-muze/?utm_source=ordinace&utm_medium=intext_scyscraper&utm_campaign=Vanoce_muzi

Mohlo by vás zajímat

Parkinsonovu chorobu je možné odhalit z mimiky obličeje

Ztráta spontánních pohybů obličeje a ztížená artikulace patří k běžným projevům Parkinsonovy choroby. Odborníci z Fakulty elektrotechnické ČVUT ve spolupráci s neurology z 1. lékařské fakulty UK vyvinuli metody automatické videoanalýzy pohybů obličeje a akustické analýzy řeči, podle nichž dokáží odhalit Parkinsonovu chorobu v počátečních fázích onemocnění.

Kašel není nemoc, ale pouze její projev. Kdy jít s kašlem k lékaři?

Kašel je náš základní obranný reflex, který pomáhá udržet průchozí dýchací cesty. A samozřejmě může být i příznakem mnoha více či méně závažných onemocnění.

Čechům chybí vitamin D, jeho nedostatek může zhoršit průběh covidu i chřipek

Lidem s nedostatkem vitaminu D hrozí, že snadněji chytí covid-19 nebo další respirační nemoci. Na tuto skutečnost upozorňují rozsáhlé vědecké studie. Z výzkumů dále vyplývá, že pacienti s deficitem vitaminu D nemoci hůře prožívají. Vitamin, který lidé získávají především ze slunečního záření, chybí podle odhadů až jednomu ze sedmi Čechů.

Syndrom karpálního tunelu ohrožuje většinu pracovníků na počítači

Syndrom karpálního tunelu patří k nejčastějším nemocem z povolání. Postihuje dělníky se sbíječkami, hudebníky i zubaře. Nejvíc rizikovou skupinou jsou ale lidé sedící u počítačů. Nepříjemné pocity a občasné brnění v zápěstí zná téměř každý z nich.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

20. ledna 2008, 12:04:30


19. října 2010, 18:39:30


19. června 2008, 10:54:48


28. června 2008, 09:42:17


28. června 2008, 09:57:08


Naši partneři

Inzerce