Inzerce https://www.lekarna.cz/vyprodej-skladu/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=podzimni_vyprodej
aplikace_alergie.png
Jak bojovat s alergií?
S aplikací AlergoStop můžete na alergii zapomenout
Zuby_180x115.jpg
Nakupte v akci a zásobte se! Zubní kartáčky, pasty, vody a další. Více informací zde.

karusel_poradny_196px.jpg
POTŘEBUJETE RADU LÉKAŘE?

Poradna: Kýly

Zodpovězené dotazy v této poradně

otázka

Dobrý den,jsem 17 dní po laparoskopické operaci myomu.Protože myom byl velký asi 6cm,mám jednu jizvu větší,asi 2cm.Před 4 dny mě začalo bodat v této jizvě hlavně při přechodu z klidu do aktivity.Pod jizvou si nahmatám tvrdou bulku.Může se jednat o kýlu?Moc děkuji za odpověď.J

odpověď

Dobrý den, teoreticky by se o kýlu v jizvě jednat mohlo, spíš si ale myslím, že se jedná o klasické zatuhnutí - tzv. infiltrát v oblasti jizvy. To je v podstatě hmatná hluboká vazivová tk´ň, která jizvu tvoří. Pro kýlu by pak bylo typické, že lze bouli zatlačit do břicha a místo ní je pak hmatný defekt v břišní stěně. Pokud si nejste jistá, doporučuji kontaktovat operatéra, který by měl vše odborně posoudit. S pozdravem

otázka

Dobrý den při pádu při paraglidingu jsem si způsobil tříštivou zlomeninu L2.První operací jsem byl zadním přístupem stabilizován pomocí šroubů.Při druhé operaci mi byla aplikována titanová náhrada z bočního přístupu.Po operaci mi zůstala tvrdá boule mezi pupkem a stydkou kostí.V levé části je výrazně větší a pokračuje až k tříslu.Vše je velmi bolestivé i na jemný dotek.Ale vydutí je spíš ploché a rozsáhlé,.tak o 2 až 5 cm na sílu vrstvy, která mi tam přibyla.Může to být pooperační kýla ?Nebýt toho břicha cítíl bych se docela dobře.čeká mne třetí operace?To létání bylo pěkné ,ale za tyhle následky to opravdu nestálo.Jsem tři týdny po operaci.

odpověď

Dobrý den, laparoskopická operace kýly je jistě možná, na druhé straně, samozřejmě že při recidivě i na straně již operované. Dnes je jednoznačný trend v beznapěťové plastice, tedy v operacích s použitím sítěk, ať již klasickou, nebo laparoskopickou cestou, laparoskopie má navíc výhodu v tom, že se současně kontroluje i původně operovaná strana, lze tedy jednoznačně stanovit, že ensošlo k recidivě, eventuelně recidivu při operaci také spravit. Jistě bych tedy naopak laparoskopii doporučil. Jsou ale pracoviště, kde tuto metodu vůbec nepoužívají, pak doporučuji obrátit se na nejbližší kýlní centrum. S pozdravem

otázka

Dobrý den, můj 4 měsíční syn má tříselnou kýlu, zjistila ji naše paní doktorka již když bylo malému 6 týdnů a poslala nás na vyšetření na dětskou chirurgii, tam lékař konstatoval, že se jedná o typickou vodní kýlu. Včera jsme tam byli znovu na kontrole a lékař diagnózu změnil, určitě se prý jedná o tříselnou kýlu se střební kličkou, operace je naplánovaná za měsíc. Chtěla bych se zeptat, zda synovi nehrozí nebezpečí během tohoto měsíce čekání na operaci. Kýla je jasně patrná, prostupuje do šourku (šourek je extrémě zvětšený - když pláče je úplně tvrdý). Když se malý hýbe nebo ho zvedám je v kýle slyšet "rachtání". O jak náročnou operaci se jedná, nehrozí malému při operaci nebezpečí? Může mít kýla vliv na plodnost v dospělosti?

odpověď

Dobry den. U deti jsou kyly pomerne casto, pokud se jedna o takto velkou kylu,pak je jiste operace vhodna. Riziko u kyly je jeji uskrinuti, to je nastesti u deti pomerne vzacne. Pozna se tak, ze je kyla tvrda, bolestiva a nelze vratit zpet, navic dite place. Pokud takovy stav nastane, je to indikace k akutni operaci. Ale u deti se kyla uskrinuje skutecne vxacne. Jinak operace trva asi 20 minut, jedna se o zcela standartni vykon , riziko neni nijak zvysene. Podstatou je uzavreni otvoru, kterym kyla pronika navenek. Co se tyka vlivu na plodnost, nemusite se bat. K atrofii varlete by mohlo dojit az po velmi dlouhem trvani kyly,ktera by tlacila na varle. S pozdravem

otázka

Z čeho může vzniknout jícní kýla? A jak se dá léčit? Je lepší léčit nebo podstoupit operaci. Děkuji předem za odpověď Blanka Míšková

odpověď

Dobrý den. Brániční kýla vzniká většinou bez přímé příčiny. Často se jedná o vrozený stav, který se jen v určitém věku začne projevovat. Někdy mohou takové kýly vznikat po těžkých poraněních hrudníku, nebo břicha. Co se týká léčby, postup je nejprve vždy konzervativní - tedy úprava stravovacího a denního režimu společně s určitou medikací. POkud je takový postup neúspěšný a potíže i po půl roce přetrvávají a je skutečně kýla prokázána i s refluxem, tedy návratem žaludečních šťav do jícnu ( pH metrie ), je indikována operace, při které se žaludek zafixuje pod bránicí a přechod jícnu v žaludek se zůží, aby k refluxu nedocházelo. S pozdravem

otázka

Dobrý den mám jít na operaci pooperační kýly v jizvě, můžete mi prosím odpovědět jak dlouho trvá pracovní neschopnost když pracuji těžší fyzickou prací? Děkuji. S pozdravem Zdeněk Kaška

odpověď

Dobrý den. Po operacích velkých kýl v jizvě je nutné po dobu 4 týdnů nosit, jako oporu břišní stěny, kýlní pas. Doporučujeme tedy i pracovní neschopnost 4 - 6 týdnů po operaci, dle stavu a velikosti kýly. JIstě také dle pracovní zátěže. S pozdravem

otázka

Dobrý den Měla bych na Vás malinký dotaz. U mého 2měsíčního chlapečka se objevila pupeční kýla, chtěla bych se Vás zeptat, zda existuje (něco) čím by se tomu dalo pomoci, aby malej nemusel v pozdějším věku absolvovat operaci. Slyšela jsem o nějaké náplasti na pupeční kýlu je-li to pravda, myslíte, že by to mohlo pomoci??? Předem moc děkuji Martina Bukovická

odpověď

Dobrý den, u dětí často kýla spontánně vymizí, většinou v průběhu prvního roku života, nebo se alespoň výrazně zmenší. Co se týká lepení pupku, jedná se o náplast, kterou nalepíte příčně na pupek, který tak vlastně stahnete k sobě, aby se kýla, například při pláči nevyklenovala. Názory n atento postup se dnes různí, dochází se ale k závěru, že tento postup nijak zásadně kýlu neovlivňuje, kýla se spíš sama zatahuje s růstem dítěte. Pokud zůstává kýlní branka stále velká a kýla se dále vyklenuje, je jedinou možností, jak kýlu odstranit, jen operace. S pozdravem.

otázka

Pěkný den. Mám následující a poměrně vleklý problém: opakované bolesti táhnoucí se zhruba z oblasti skrota do dutiny břišní, občasné pálení, "cukání" a bodání. Příznaky obvykle následují po zvýšené námaze. Občas se připojí i pocit plnosti, nadýmání a zhoršené stolice. Po několika dnech až týdnech to obvykle odezní. Žádný viditelný útvar připomínající kýlu na břiše ani v tříslech nemám. Děkuji za případnou radu.

odpověď

Dobrý den. POpisované obtíže skutečně nemusí být způsobeny kýlou, pro kterou je typické zejména vyklenutí v třísle. Bolesti v scrotu a v třísle mohou být způsobeny například chronickým zánětem nadvarlete, nebo také namožením vazů stehenních svalů. Pro to jsou pak také typícké bolesti po větší námaze. Doporučil bych tedy odborné chirurgické vyšteření, eventuelně doplněné o ultrazvuk. POkud nebude kýla prokázána, pak vyšetření urologem a neurologem. řešením bude buď cílená léčba zánětu, nebo rehabilitace pro úpony přitahovačů a ohybačů stehna. S pozdravem

otázka

Byl jsem v minulém týdnu diagnostikován po mírných bolestech v blízkosti pravého třísla na nemoc - kýlu. Vyšetření proběhlo lékařem ohmatem rukou v prostoru u močového měchýře. Od tohoto vyšetření mám v tomto prostoru i v klidu mírné bolesti. Bydlím v Kopřivnici a mám přání vyšetření v specializovaném pracovišti ještě jinou diagnostickou metodou. Prosím o radu jaké mám další možnosti a jaký mám volit postup. Děkuji.

odpověď

Dobrý den. Při diagnostice kýly je základem skutečně objektivní vyšetření chirurgem, který prohmatá oblast tříselného kanálu akýlu v této oblasti cítí. Vzhledem k nutnosti hlubšího pohmatu je možné, že po vyšetření cítíte nějakou dobu tlak, ale nemělo by to jistě trvat déle, než několik hodin. Dlaší metodou vyšetření je například ultrayvuk, na který Vás může odeslat i praktický lékař. JInak kontakty na specializovaná kýlní centra jsou uvedeny na www.kyly.cz. S pozdravem

otázka

Jsem 56/VŠ z Prahy, osaměle žijící a nemám již ani žádné žijící příbuzné, nyní v plném invalidním důchodu, s aktuálním nálezem tříselné kýly s již stanoveným termínem operace na 29.10. I když zřejmě dostanu takovou informaci dodatečně po operaci, rád bych se včas připravil a porozhlédl se po vhodných potravinových produktek pro dobu rekonvalescence, která má být, pokud se u mě jedná o jednodušší zákrok laparoskopickou formou, asi tři nejméně tři týdny. Myslím, že pro více pacientů by byla dobrá touto cestou informace o charakteru diety po operaci tříselné kýly. Děkuji předem za ochotu a odpověď.

odpověď

Dobrý den, co se týká diety po operaci tříselné kýly, pak nejsou doporučována žádná specifická omezení. Jediné co bych doporučil e pravidelný a dostatečný pitný režim a racionální strava s dostatkem ovoce, zeleniny a vlákniny, jako prevence zácpy, která jistě není vhodná. JInak tedy žádná speciální dieta není nutná, stejně tak nejsou ani žádná doporučení pro výběr vhodných nápojů. S pozdravem a přáním rychlé a bezstarostné rekonvalescence

otázka

Dobrý den. Mám tříselnou kýlu a chtěl bych se zeptat, jak se mám fyzicky omezovat než půjdu na operaci. Trochu sportuji v hokejové bráně. Hraji tenis. Děkuji a přeji hezký den. J. Čížek

odpověď

Dobrý den, Pokud máte kýlu, je jistě vhodné se vyhnout zejména větší fyzické zátěži. Při vyšší zátěži totiž hrozí její uskřinutí, což je stav, který se musí akutně operačně řešit. Jistě bych tedy nyní nedoporučil hokej a nejlépe asi ani tenis, záleží na Vašem pocitu. POkud je kýla malá a při sportu Vás nebolí, pak je možné sport omezeně vykonávat, nejnevhodnější jsou pak rychlé pohyby, při kterých významně stoupá nitrobřišní tlak. JInak není vhodné nosit, nebo zvedat těžká břemena - asi nad 10 kg, při námaze je lůepší tříslo držet dlaní, aby se kýla nevyklenovala. Definitivně bude kýla vyřešena jen operací. S pozdravem

otázka

Srdečně zdravím, jdu na operaci tříselné kýly a chtěl bych se zeptat jestli po této operaci př. za jak dlouho bych se mohl vrátit k lehkému posilování či mé oblíbené jízdě na kole. Všichni mi tvrdí že to mám z tohoto mého "blbnutí". Nerad bych se přestal hýbat, nebo to znamená že bych měl na činky zapomenout? Děkuji zdraví Honza z Ústí

odpověď

Dobrý den. Po operaci beznapěťovou technikou, tedy s použitím síťky, klasicky, nebo laparoskopicky, je břišní stěna opět zcela pevná 14 dnů po operaci ( jistě záleží na lokalizaci a velikosti kýly ), to je také doba, po kterou se doporučuje spíše úlevový režim, tedy bez větší zátěže. POté je již možné břicho aostatní svalstvo plně zatěžovat a naopak je to i vhodné, jako prevence vzniku jiné kýly. Protože pevný svalový korzet jejímu vzniku brání. S pozdravem

otázka

Dobrý den, jsem 10 dní po operaci tříselné kýly. Místo jizvy je vyboulené a tvrdé.Chci se zeptat zda je to běžné. Děkuji

odpověď

Dobrý den. POkud byla operace provedena s použitím síťky, pak se jedná o standartní reakci, kdy se kolem vhojující se síťky tvoří otok a tím vzniká boule. Ta trvá většinou asi 14 dnů, poté se opět sama vstřebá. Jde o kombinaci sterilního zánětu, jako reakce na hojení síťky a často i menší modřiny, která může po operaci v jizvě vzniknout. Rizikem je , pokud je boule začervenalá, bolestivá a horká - to jsou známky zánětu, který je nutno odborně ošetřit. POkud si nejste příznaky jist, doporučuji navštívit Vašeho lékaře, který stav posoudí a vhodný postup doporučí. S pozdravem

otázka

Dobrý den,má dvoutýdenní dcera má podle paní doktorky náběh na pupeční kýlu,máme cvičit,nahřívat,často ležet na bříšku....Mohli by ste mi prosím poradit co dělat ,když malá zuřivě tlačí či pláče a pupík vystoupí?Děkuji.

odpověď

Dobrý den. V takovém věku je vyklenutí pupku velmi časté, až normální. JIstě není možné dítěti v aktivitě bránit. POkud se skutečně jedná o kýlu, pak lze pupek přelepovat lepenkou, která ho jakoby stahne a tím se kýal nevyklenuje. U dětí se často kýla sama zhojí, dojde k pozdějšímu uzávěru pupku, kdy branka sama zaroste. Doporučil bych tedy navštívit chirurga, nejlépe dětského, který nález posoudí a eventuelně Vám péči vysvětlí podrobně. S pozdravem

otázka

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co může znamenat silná, bodavá bolest v pravém třísle. Objevuje se bez jakéhokoliv viditelného podnětu, prostě přichází, někdy mě vzbudí vnoci, někdy mě najednou ochromí u chůze, někdy,jako třeba teď - sedím u PC a bodá mě to v třísle. Je mi 43 let, nemám nadváhu, jsem aktivní - cvičím, ráda dělám túry, mám psa, takže dlouhé procházky jsou obvyklé a stále užívám kloubní preparáty, jako prevenci. Děkuji za odpověď. Krainová Lenka

odpověď

Dobrý den, bodavá bolest v třísle může mít různé příčiny, jednou z nejčastějších jsou různé problémy s páteří - tzv. vertebrogenní algický syndrom - potíže jsou způsobeny drážděním míšních nervů a typicky se projevují prudkou bodavou bolestí v boku, nnebo třísle. Další příčinou mohou být namožené úpony stehenních svalů, nejčastěji u aktivních sportovců, bolest se pak projevuje nejvíce v sedě, nebo dřepu. Může se jednat i o vznikající kýlu, pro tu je typická hmatná, nebo viditelná resistence ( boule ) v třísle, kterou lze opět zatlačit zpět do břicha. Problémy alemohou mít i urologickou, nebo gynekologickou příčinu. Řešení jsou různá - od rehabilitace až po operaci kýly - dle původu. Proto bych doporučil navštívit chirurgickou ambulanci, kde Vás lékař vyšetří, eventuelně doporučí doplňující vyšetření a následně i vhodné řešení. S pozdravem

otázka

Dobrý den, mám 6ti týdenního syna, před dvěma dny mu naše pediatrička diagnostikovala tříselnou kýlu, v úterý jsme objednaní na chirurgické vyšetření. Chtěla bych se zeptat na rizika při případné operaci. Dále jak poznám, že se kýla uskřine a jak rychle se v tomto případě musí malý dostat na operační sál? Dále nám naše paní doktorka doporučila kýlu zatlačit zpět do bříška a zafixovat (při omaku mám pocit, že je ve výhřezu střívko), nemohu při tom synovi poškodit varlátka, která ještě nesestoupila (Hranice kýly a varlátka je těžko rozeznatelná). Děkuji za odpověĎ

odpověď

Dobrý den, kýly u dětí jsou poměrně časté a na pracovištích dětské chirurgie jsou jednou z nejčastějších operací. Rizika operace jsou velmi malá, při operaci se v podstatě stehem uzavře dosud široce otevřený tříselný kanál. Celý výkon trvá asi 15 - 20 minut a i narkoza, která je k operaci nutná je velmi šetrná. Proto bzch se operace neobával. Co se týká uskřinutí, to je stav, při kterém nelze obsah kýly reponovat zpět do břicha. Stav je většinou doprovázen zvracením, výrazným neklidem dítěte, kýla je tvrdá a nelze zatlačit. Stav je indikací k akutní operaci, která by se měla provést nejpozději do 12 hodin. JInak při reponování kýly se nemusíte bát o poškození varlete, to není většinou ke kýlnímu vaku těsně připojené. Jistě ale doporučuji odborné vyšetření chirurgem, který Vám jistě doporučí nejvhodnější postup i dobu operace. S pozdravem

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?

banner_voucher_sleva_magniflex
reklama https://milusehorska.com/

Mohlo by vás zajímat

Astma, alergie či atopický ekzém trápí spoustu dětí. Pomáhá jim jeskyně

Počet dětí s astmatem, alergiemi či atopickým ekzémem stále roste, nemocemi v Česku trpí statisíce z nich. Jen s atopickým ekzémem se potýká až 20 % školních dětí, s alergiemi asi 30 % a s astmatem 10 %. Příčin je několik – kromě horšího životního prostředí, oslabená imunita, větší citlivost na alergeny, či nezdravý životní styl. Kromě klasických léčebných metod pomáhá dětem v boji s chorobami dlouhodobý pobyt v jeskyni – tzv. speleoterapie.

Příběh Vojty: Úlevu od alergií našel v chladu jeskyně

Narození syna Vojty (12) přineslo paní Michaele z Prahy do života očekávanou radost. Záhy se však ukázalo, že jeho zdraví bude vyžadovat usilovnou péči. Vojta totiž začal trpěl atopickým ekzémem a celou řadou alergií, přidalo se také astma. O dramatické okamžiky tak nebyla nouze. Paní Michaela se proto kromě podávání léků snažila najít další cesty, jak svému synovi pomoci. A jednu našla v podzemí Moravského krasu – v chladu jeskyní v podobě tzv. speleoterapie.

Po operaci šedého zákalu vidím okraje čoček

Dobrý den. Po operaci šedého zákalu vnímám okraje čočky. Je to normální? Děkuji za vysvětlení.

Děti se vrací do lavic. Zásadní je podpořit imunitu a minimalizovat stres

Návrat do školních lavic znamená povinnosti, změnu režimu celé rodiny a může vést k řadě onemocnění. Nachlazení, stres, vši a spousta dalších nepříjemností, které v září na školáky číhají – jak jim předejít a jak je řešit?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

20. ledna 2008, 12:04:30


19. října 2010, 18:39:30


19. června 2008, 10:54:48


28. června 2008, 09:42:17


28. června 2008, 09:57:08


Naši partneři

Inzerce