Inzerce

Poradna: Kýly

Zodpovězené dotazy v této poradně

otázka

Dobrý den, potřebuji poradit. Plánuji druhé těhotenství, mám 4letého syna. Nad pupkem se mi udělala kýla cca 2x2cm. Objevila se v prosinci 08...v té době jsem byla těhotná - bohužel těhotenství skončilo zamlklým potratem v 11tt. Nyní mě kýla obtěžuje, večer pobolívá. Nevím jestli ji mám ,,zastrkávat" zpět nebo ne. Nevyčnívá, jen na dotyk je jako ,,sníh" V 6ti-letech jsem prodělala operaci pupeční kýly, kterou jsem měla od narození-vystrčený pupek. Po prvním porodu mám lehce rozestouplé břišní svaly cca na 1prst. Nejraději bych si nyní nechala kýlu zoperovat a pak s dalším těhotenstvím počkala dobu určenou lékařem. Prosím jaký je Váš názor ? Jak dlouho je nutné po operaci kýly / chtěla bych operaci se síťkou/ čekat s dalším těhotenstvím ? Jak se dá zmenšit rozestup břišních svalů ? Lze toho docílit nějakým cvičením ? Co si myslíte o kýlním pásu ? Zatím mi všichni gynekologové radí nejprve otěhotnět...ale dost se bojím... jaké je riziko uskřinutí kýly v těhotenství ? Velmi děkuji pokud můj dotaz zodpovíte. Kamila

odpověď

Dobrý den. Všechny Vaše úvahy jsou naprosto správné. POkud sama s těhotenstvím nespěcháte nějak moc, a navíc začínáte mít s kýlou potíže, pak jistě doporučuji podstoupit operaci kýly před dalším těhotenstvím a vyvarovat se tak rizika komplikací při graviditě. Co se týká rozestupu přímých svalů, tento stav je po těhotenství naprosto typický, pokud je na 1 prst, pak se dá jistě zcela odbourat posílením břišních svalů, které tak stěnu opět vypnou a rozestup zmizí. No a kýlní pas není v takovém případě vůbec nutný. Ten je vhodný pro pacienty s velkými kýlami, které nejdou z nějakého důvodu operačně řešit, nebo pro pacienty po operacích velmi objemných kýl. Závěrem tedy jednoznačně mohu jen doporučit posílení břišního svalstva a operaci kýly jistě před otěhotněním. S pozdravem

otázka

Dobrý den, při druhém těhotenství se mi udělala pupeční kýla. Chci se zeptat, jestli mám jít na operaci, když nevím, jestli ještě nebudu mít další dítě. Pokud bych na operaci šla a potom otěhotněla, udělá se mi kýla opět? A budou tam nějaké komplikace v těhotenství? Děkuji za opověď.

odpověď

Dobrý den, operaci kýly jistě doporučuji před dalším těhotenstvím. Protože po operaci by měla být břišní stěna opět pevná a proto by se ani při dalším těhotenství neměla další kýla vytvořit. Naopak, pokud otěhotníte již s kýlou, dá se předpokládat, že se tato v těhotenství zvětší, nebo bude bolet, nebo se může i uskřinout. NAvíc žádná kýla v dospělosti nikdy sama nezmizí. S pozdravem

otázka

Dobrý den, můj 14ti měsíční syn má kýlu v pravém třísle, která se objevila v jeho 2 měsících. Po její repozici se kýla utišila a objevila se až v jeho 5ti měsících, kdy se sama vracela. Od té doby se kýla neobjevila, až nyní ( asi před měsícem ). Byli jsme u lékaře a ten nám řekl, že branka má cca 0,5 cm a že si myslí, že se do 3 let věku dítěte sama vytratí. Nejsem si tím jistá, malý má kýlu kažký den ( už měsíc ) a objevuje se až v šourku. Sama se mu vrací nebo mu pomáhám zvedáním nožiček. Mám strach, aby se neuskřinula. . . Může to být dědičné? Manžel, když byl malý, měl tříselnou kýlu třikrát. . Prosím, o radu. .Děkuji . .

odpověď

Dobrý den, dle stavu, který popisujete se dá jen těžko čekat, že se kýlní branka ještě sama uzavře. K tomu dochází nejvíc právě v prvním roce věku dítěte. Pokud se ale u syna, zjevně s přibývající aktivitou začala naopak kýla zvětšovat a zasahuje až do šourku, jistě bych doporučil operaci, ke které stejně s největší pravděpodobností dospěje. Co se týká dědičnosti, jistý malý vliv zde je, ale nejedná se o hlavní příčinu a pravidlo. Doporučuji tedy nejlépe navštívit dětského chirurga, který se s Vámi jistě na nejvhodnějším postupu domluví. S pozdravem

otázka

Vážený pane doktore Bureši, měla bych dotaz ohledně pupeční kýly v těhotenství. Je mi 26let, kýlu mám vrozenou, z otcovi linie ji mají téměř všichni. Kýla se nikdy nezvětšovala ani nebolela. Nyní jsem ve čtrvtém měsíci těhotenství a kýla mě občas bolí, můj gynekolog mě informoval, že asi bude zlobit s tím jak se mi bude zvětšovat břicho a doporučil mi si jí masírovat. Včera mě trochu rozbolela po otvírání těžkých trezorových dveří, když jsem je otvírala již po několikáte. Chci se zeptat zda byste mi mohl něco doporučit abych se komplikacím vyhnula nebo je zminimalizovala. Zároveň zda je vhodné chodit na těhotenská cvičení a plavání, zda to kýlu nezhoršuje. Velice děkuji za odověď předem S pozdravem Holendová Miriam

odpověď

Dobrý den. Základním opatřením je zejména omezení fyzické námahy, při které zatěžujete právě břicho. Tím dochází k tlaku an kýlu a proto také bolí, nebo se může i zvětšovat. Existují i těhotenské kýlní pasy, i když nejsou moc pohodlné. JInak co se týká těhotenského cvičení a plavání, tomu bych nebránil, cviky jsou zaměřeny zejména na svalstvo pánevního dna a je jistě vhodné toto cvičení absolvovat, jen se vyvarovat větší zátěže břicha. S pozdravem

otázka

Dobrý den. Doktor mi řekl že mám mírnou tříselnou kýlu, a navrhl operaci. Chci se zeptat, jestli cvičení v posilovně může tuto kýlu zhoršit, a v případě že si ji nechám operovat, jestli budu moct ještě někdy cvičit. Děkuji za odpověď

odpověď

Dobrý den, ano, fyzická námaha jistě může vést ke zvětšení kýly, nebo dalším komplikacím až eventuelně k uskřinutí, při kterém je nutná akutní operace. Kýla jistě sama enzmizí a operace je tedy vhodná, čím dřív, tím lépe se kýla operuje a také se rychleji hojí. Po rekonvalescenci - po beznapěťové plastice po 14 dnech - je možné zase břicho zatěžovat a tedy i posilovat. S pozdravem

otázka

Vážení, jsem třetím rokem po oboustranné TEP. Během rehabilitace s druhou nohou se objevil problém s jakoby ztuhnutím svalů okolo později vyměněného kloubu. Nijak to nevadilo, až terpve v rpůběhu doby se objevily bolestivé rekace (třeba při klopýtnutí). Zvýšenou pozornost uputal však můj stav při dlouhodobé cestě autem - v inkriminované noze jsem dostával jakoby křeše (velmi bolestivé), takže jsem často musel přerušovat jízdu a narovnávat se a chodit. K tomu se přidaly na pohmat bolesti v podbřišku nad levou kyčelní jamkou. Tento stav je pro mne celkem novum, pravidelně sportuji, ale je možné, že při cvičení na břicho ve fitnessu jsem se namohl a odtud uvedené potíže. Momentálně se zdá být vše v pořádku, protože jsem v relativním klidu, ale obávám se, že při opětovném sportování se vše může objevit znovu. Proto bych se Vás rád dotázal, zda se může jednat o kýlu a jak postupovat. Děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den. Bolesti v třísle mohou být způsobeny vznikající kýlou. jejím základním příznakem je ale hmatné vyklenutí v daném třísle, zejména při větčím břišním tlaku - např. při kašli. POkud resistenci nehmatáte, nebo není vidět, pak se nejspíše o kýlu jednat nebude. Jistě ale doporučuji odborné chirurgické vyšetření, které by mělo určit jasnou diagnozu a příčinu Vašich obtíží. S pozdravem

otázka

Dobrý den, jdeme se synem / 5let/ na operaci pupeční kýly .Oparaci máme domluvenou ambulantně. Chci se zeptata zda je to bezpečné a rozumné po operaci dítě odvést domů.Zda nemůžou doma přijít nečekané komplikace.Prosím o Váš názor na operaci pupeční kýly u dětí ambulantně.Předem moc děkuji. S pozdravem Linhartová

odpověď

Dobrý den. Operace pupeční kýly i u dětí je velmi krátký a jednoduchý výkon, proto je jistě možné bez větších rizik, provést tuto operaci ambulantně. Narkoza je krátká - asi 15 minut a tedy i následné odeznění narkozy velmi rychlé. Není ted ytřeba se komplikací obávat. S pozdravem

otázka

Dobrý den, má dcera(8 měsíců) má pupeční kýlu.Paní doktorka nám doporučila počkat,jestli se nezatáhne.Nechci malou zatím trápit nějakou operací.Objednali jsme kýlní pás a chtěla jsem se zeptat,zda ho má dcerka nosit stále(tedy i při spaní)?Je velmi čilá,již stojí a myslíme si,že začne za chvíli i chodit. Moc děkuji za odpověď. Hezký den Dana

odpověď

Dobrý den. Ze zkušenosti bych sám kýlní pas u takového dítěte rozhodně nedporučil. PAs není nijak pohodlný a stejně nevede k eventuelnímu "zatažení" kýly. To se dá navíc očekávat tak do půl roku věku, poté se již kýla nejspíš nezmění, nebo rozhodně nezmenší. Sám si tedy myslím, že bude nejsíš nutná operace kýl, ale jistě není nutné s ní spěchat, doporučil bych ji asi kolem 1 - 2 let věku, nebude li kýla dělat dceři potíže. S pozdravem

otázka

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli se dá kýla diagnostikovat (např. SONO) i v době, kdy s ní zrovna nemám potíže. Už pár měsíců se mi občas po námaze (kýchání, zvedání 15 kg dítěte, nadýmavé potraviny) udělá v třísle boulička, která jde zatlačit zpět. Podle toho, co jsem se na vašich stránkách dočetla, myslím, že jde o kýlu. Ale boulička se dělá třeba jen pár dní a když ji zatlačím zpět, tak dá měsíc i déle pokoj, maximálně mě v třísle občas trochu pobolívá. Nyní jsem si řekla, že už to musím řešit, abych třeba neměla potíže v dalším těhotenství, ale nevím, jestli musím počkat s návštěvou lékaře do doby, až se zase boulička udělá, nebo se kýla pozná i když s ní zrovna potíže nejsou. A ještě bych se chtěla zeptat, jaký způsob operace je vhodný, pokud potom plánuji těhotenství? U některých sítěk na těchto stránkách je uvedeno upozornění, že se musí myslet na to, že se v těhotenství nijak neroztáhnou. Děkuji moc za odpovědi. S pozdravem Blanka Vacková

odpověď

Dobrý den. Dle VAšeho popisu si také myslím, že jde nejspíš o kýlu. Doporučil bych jistě odborné chirurgické vyšetření, bez ohledu na to, zda resistenci právě pozorujete, nebo ne. Objektivně lze většinou kýlu diagnostikovat i v případě, že není jednoznačně viditelná. Další možností je samozřejmě SONO, které může napomoci diagnostice v nejasných případech. Jinak co se týká vlastní operace, pokud už kýlu máte pak musím jednoznačně operaci doporučit. protže žádná kýla sama nikdy nezmizí, naopak se většinou dále zvětšuje, nebo může boelt, v nejhorším případě může dojít k uskřinutí. V případě tříselné kýly se používají síťky, které jsou trochu adaptabilní. navíc tříslo je poměrn velmi pevná oblast břišní stěny, která nijak zvlášť nemění v těhotenství svou velikost nebo tvar. proto by po oepraci se síťkou nemělo být riziko, že bude síťka v době těhotenství působit nějaké obtíže. S pozdravem

otázka

prosím, mám podezření na cca. 2 roky starou tříselnou kýlu. Mám nepravidelné nepříjemné pobolévání na obou stranách podbřišku po dlouhém stání nebo velké fyz. námaze, občas je podobné spíš pulsování jakoby prasklé žilky, ale nic ztvrdlého nelze nahmatat. Jak tedy lékař pozná, zda se jedná o kýlu? Děkuji

odpověď

Dobrý den. Bolesti v třísle mají spoustu možných příčin. Pro kýlu je naprosto typické vyklenutí v třísle, které lze zatlačit zpět do břicha. Nejlépe ho lze nahmatat při kašli, nebo zvýšení nitrobřišního tlaku. Zkušený chirurg pak dokáže vyhmatat vak kýly i v průběhu tříselného kanálu, tedy v době, kdy ještě není patrný pouhým pohledem. proto doporučuji odborné chirurgické vyšetření, které jistě povede ke stanovení jasné diagnozy. S pozdravem

otázka

Dobrý den, muž je po laparoskopické operaci tříselné kýly. Ještě třetí den po operaci se mu špatně vstávalo z lůžka, cítil bolest a byl velmi oteklý. Otoky ustupovaly pomalu a trvaly asi dva týdny. Cítil také nepříjemné svědění, které postupně zasáhlo celé tělo a trvá i nyní - měsíc po operaci. V místě kýly se mu asi třetí týden po operaci vytvořila 2 cm bulka (cysta). Bývá tento stav "běžný" ?

odpověď

Dobrý den, pocity svědění po operaci by s výkonem souviset neměly, může se jednat spíš o nějakou alergii, například na prá dlo, nebo prací prostředek. Ce se týká bulky v třísle po laparoskopické operaci, záleží na tom, jak se chová například při kašli. Pokud se při zatlačení do břicha tato bulka nezvětšuje, nejedná se nejspíš o recidivu kýly, ale jen o naplnění místa, kde před tím kýlní vak byl, tkáňovou tekutinou, takzvaný serom, který se opět spontánně vstřebá. Stává se to zejména po operacích větších kýl, kde po vaku zůstane v podkoží v podstatě dutina. JIstě bych tedy doporučil odborné chirurgické vyšetření, nejlépe na primárním pracovišti, kde byl manžel operován a lékař jistě stanoví diagnozu a navrhne nejlepší řešení. S pozdravem

otázka

Dobrý den, rád bych se zeptal na dotaz ohledně mého problému - tříselné kýly. Již asi šestým měsícem mám indikovanou počáteční tříselnou kýlu. Často mi v místě problému pálí i bolí. Rád bych se zeptal zda existuje i jiná forma vylečení než-li chirurgická. Nerad bych podstoupil operaci. Děkuji předem za zodpovězení mého dotazu.

odpověď

Dobrý den, Kýla se dá cíleně léčit jen chirurgicky, tedy operačně. Podstatou léčby je totiž vždy uzavření kýlní branky a to jinak než operačně nejde. Další metodou je kýlní pas, tedy postup bez operace, kdy se v podstatě jen břišní stěně poskytne ještě další opora zvenčí, aby se kýla nezvětšovala, ale to není vlastně řešení, jen prevence dalšího růstu. Proto musím doporučit jen operační léčbu, pokud se chcete kýly opravdu zbavit. S pozdravem

otázka

Dobrý den, v polovině listopadu jsem byl na laparoskopické operaci tříselné kýly na levé straně. Do poloviny února jsem se šetřil a poté jsem začal opět sportovat (běžky, 2x týdně posilovna) Od té doby cítím bolest levého nadvarlete a varlete. Je to v pořádku? Děkuji

odpověď

Dobrý den, každá jizva "zraje" přibližně rok, proto mírné pocity tlaku, nebo tahání v třísle a někdy i v oblasti genitálu, po operaci kýly, zejména po námaze jsou v prvních měsících poměrně časté. Nemělo by se ale jednat přímo o bolest. Proto, pokud pociťujete výraznou, nebo bodavou bolest, doporučil bych kontrolu chirurgem. Mohlo by se jednat o dráždění nervu v oblasti operovaného třísla. Řešením je pak nejčastěji cílená rehabilitace. S pozdravem

otázka

Dobrý den, před 2,5 roky jsem byl na operaci tříselné kýly, po operaci mi však nikdy nezmizely problémy, mám stále v třísle bolesti i když nedělám těžkou práci. Zhruba před rokem se to vystupňovalo tak, že jsem nemohl chodit, měl jsem celé místo nateklé, musel jsem navštívit pohotovost. Na základě doporučení lékařů jsem absolvoval vyšetření na neurologii, urologii s tím aby se vyloučila možnost, že problémy mohou mít jinou příčinu, ale na žádném z těchto oddělení mi nic nenašli. Lékaři nejsou ani jednotni v tom, zda má smysl absolvovat reoperaci, dle nich je kýla dobře spravená, ovšem nevylučují že při operaci byly poškozeny některé nervy, které způsobují trvalé problémy. Je možnost nějaké rehabilitace, cvičení, mazání, v podstatě se obávám možnosti, že bych pro bolesti se nemohl pohybovat. Je mi 62 let, jsem fit, kromě tohoto nemám žádné zdravotní problémy. Děkuji za odpověď a přeji příjemný den.

odpověď

Dobrý den, potíže, které po operaci popisujete by skutečně mohly odpovídat tzv. neuralgii. Což je boelst způsobená drážděním nervu, který probíhá v oblasti třísla a může být při operaci podrážděn, nebo nějakým způsobem poraněn. Řešením takových problémů jsou buˇd opichy v dané oblasti, analgetikem, které by měly bolest zmírnit. Nebo já mám velmi dobré zkušenosti s aplikací biolaseru, nebo akupunktury s analgetickým efektem. Obojí se provádí větčšinou na rehabilitaci. Pokud ale nic z toho nepomůže je pak eventuelně nutná reoperace, kdy se daný nerv musí uvolnit z oblasti jizvy, aby nedocházelo k jeho chronickému dráždění. Doporučil bych tedy navštívit xnovu chirurgs, který by měl vystavit doporučení an cílenou rehabilitaci - akupunktura, elektro, nebo biolaser. Dle efektu pak eventuelně další postup. S pozdravem

otázka

Dobrý den, asi před dvěma lety mi byla zjištěna na sonu tříselní kýla, která již bolela prakticky nepřetržitě a to i při obyčejné chůzi. Zřejmě tlakem, při provádění sona se zatahla zpět, takže druhý den lékař na chirurgii nic nezjistil, i bolest téměř ustoupila. Od té doby se bolest občas po námaze objevuje, nicméně ne v takovém rozsahu jako předtím a jen krátkodobě, takže jsem situaci zatím neřešila. Momentálně začínáme s přítelem plánovat těhotenství, ráda bych věděla, zda by bylo dobré problém před těhotenstvím vyřešit a za jak dlouho po té mohu otěhotnět, aniž bych si přivodila jistou recidivu. Děkuji

odpověď

Dobrý den. Pokud byla kýla jednoznačně diagnostikována, pak je jistě vhodné tuto vyřešit dříve, než otěhotníte. protože těhotenství vede k velkému zvýšení nitrobřišního tlaku a již přítomná kýla by se jistě znovu projevila, nejspíš by se i zvětšila a blela by Vás. Pokud ale je to 2 roky od ultrazvuku a za celou dobu se kýla neobjevila, pak bych doporučil nejlépe znovu chirurgické vyšetření, eventuelně i ultrazvuk, aby se skutečně jednalo o kýlu. JInak pokud by tato byla tedy skutečně potvrzena, vhodný odstup od operace je alespoň 3 měsíce, kdy je již břišní stěna opět pevně zhojena a riziko recidivy je tedy minimální. S pozdravem

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?

banner_voucher_sleva_magniflex
Inzerce

Anketní otázka

Jak snášíte vysoké teploty?

Zatím hlasovalo 266 lidí
Inzerce

Mohlo by vás zajímat

Opar na rtu vyrazí většinou při oslabení nervového systému a imunity

Opary jsou projevem infekce vyvolané virem herpes simplex (HSV-1), jehož nositelem je až 80 % populace, u 20 % se projev nákazy dokonce pravidelně opakuje. Viru, který opary způsobuje, se totiž nikdy nezbavíme. Přečkává v našem těle a čeká na vhodnou příležitost, kdy se opět projevit. Vyvolat jej může stres, únava nebo snížená imunita.

Snímače tělesné teploty zvýší úspěšnost léčby pacientů nejen v pandemiích

My máme chuť udělat dobrý skutek, nápad jak pomoci českým pacientům i základ (Thermeeno), a vy nám s ním můžete pomoci!

Diabetická noha, bolest kloubů, zvýšená lomivost kostí aneb jak může cukrovka ovlivnit vaše končetiny?

Takřka 900 tisíc Čechů trpí diabetem, mnozí z nich však nenavštěvují lékaře. Neléčená nebo špatně léčená cukrovka přitom může způsobovat celou řadu komplikací, včetně problémů s pohybovým aparátem nebo takzvané diabetické nohy. Jaké problémy s končetinami může trvale vysoká hladina cukru v krvi způsobovat?

Plavání našemu tělu prospívá, je ale nutné plavat správně

Plavání je jedním z nejzdravějších sportů, musí se však dodržet několik pravidel. Styl „paní radová“ škodí páteři, přesto na koupalištích převažuje. Děti v kruzích a s křidélky se ho učí nesprávně už odmala.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48


28. června 2008, 09:42:17


28. června 2008, 09:57:08


Naši partneři

Inzerce