aplikace_alergie.png
Jak bojovat s alergií?
S aplikací AlergoStop můžete na alergii zapomenout
Připomíná léčbu a varuje před aktuálními alergeny. Více informací zde.
Zuby_180x115.jpg
Nakupte v akci a zásobte se! Zubní kartáčky, pasty, vody a další. Více informací zde.

karusel_poradny_196px.jpg
POTŘEBUJETE RADU LÉKAŘE?

Poradna: Kýly

Zodpovězené dotazy v této poradně

otázka

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať ako sa vyšetruje slabinová hernia / Tríselná kýla /, lebo som bola u doktora a ten mi to vyšetroval iba hmatom. Pýtam sa preto, lebo chceme mať s manželom dieťa a ja mám herniu od narodenia. Doktor mi tvrdil, že tam nič necíti a že to nie je na operáciu a že sa to dá operovať aj v tehotenstve.Ale práve toho som sa chcela vyvarovať. A mám zrejme zvláštne príznaky, lebo sa mi zväčšuje keď sa mi chce ísť na malú potrebu a hneď nemôžem, alebo keď zdvíham niečo ťažké. Chcela by som vedieť , či sa to nedá zistiť aj ultrazvukom , alebo nejak inak ako hmatom .Ďakujem za odpoveď.

odpověď

Dobrý den, ano je pravda, že klasickou a většinou i njlepší vyšetřovací metodou je právě objektvní, tedy pohmatové, vyšetření chirurgem. Pokud pak není kýla hamtná, ale vy skutečně kýlu při větší zátěži jednoznačně hmatáte, je pak jistě ožné ultrazvukové vyšetření, kde je kýla vidět. je ale vhodné, aby vyšetření prováděl zkušený sonografista, protože se poměrně často vlastní kýla - tedy stav, kdy je v třsle skutečně kýlní vak z pobřišnice, zaměňuje s lipomem, tedy jen tukovou bulkou, kdy v třsle ale žádný vak není a nehrozí tedy ani uskřinutí kýly. Jinak co se týká operace v těhotenství, to bych jistě nedoporučoval, Naopak, pokud bude kýla skutečně prokázána, je vhodné ji vyřešit jistě před těhotenstvím. S pozdravem

otázka

Dobrý deň MUDr. Tomáš Bureš, mal by som na Vás otázku, pretože si o Vás myslím, že ste odborník na túto tému. Dňa 18.9:2008 som bol operovaný na herniu - kýlu konkrétne slabinovú, kde sa mi kýla vyklenula do ľavého varlata. Mám v podbrušku 9 cm ranu, bol som lokálne umrtvený. Mojou hlavnou otázkou je, kedy môžem začať športovať, napr. futbal. Alebo keby môžem začať s nejakými cvikmi, aby som si nenatrhol vnútorné stehy. Alebo kedy to bude úplne zahojené pre šport, lebo som aktívny športovec. Ďakujem za Vašu odpoveď, snád budeme rozumieť mojej slovenčine.

odpověď

Dobrý den, Děkuji za dotaz a slovenčina jistě není problémem. Co se týká pooperační zátěže, záleží hlavně na způsobu operace, což ale bohužel z dotazu neplyne. Nic méně lze říci že po klasické operaci, kdy nebyla implantována síťka se doporučuje začít s větší zátěží po 4 týdnech od operace, a zátěž jistě postupně zvyšovat v průběhu prvních 14 dnů. Pokud je operace s pužitím síťky, pak je rekonvalescence rychlejší a s tím tedy i možnost zatěžovat fyzicky břicho a tříslo již po 2 týdnech, Opět s postupným stupňováním zátěže. Doporučuji tedy zjistit, jaký typ operace máte vy a dle toho pak postupovat. Zátěž se jistě musí také přizpůsobit Vašemu subjektivnímu pocitu, to znamená, že pokud tříslo po zátěži bolí, je vhodnétrochu opět zátěž přechdně snížit S pozdravem

otázka

Vážený pane doktore! Za týden, tedy 6.10.2008 mám podstoupit operaci zvětšené pupeční kýly, kterou již absolvuji po čtvrté v životě. První byla v 8mi letech, zbylé tři během posledních deseti let, po zhruba dvou letech nepravidelně. Jsem hudebník, také jezdím dosti autem, tedy břicho téměř nenamáhané. Je možné, že i po této operaci, kdy mi budou lékaři transplantovat síťku, se opět recidiva pupeční kýly dostaví. Jsem obézní a váhu jen tak dolů nedostanu. Je mi 58 let. Užívám Anopyrin 100mg na srážlivost krve, Gopten 2mg na tlak, Con-cor COR na srdeční bušení a arhytmii a Sortis 20mg na cholesterol. Mám před operací některé léky vysadit? Jaké je riziko před či po operaci?

odpověď

Dobrý den Operace s použitím síťky má hlavní výhdu ve vylouení napětí v oblasti původní klní branky a tím se tedy i výrazně snižuje riizko dalši recidivy. vazivo, které vznine kolem implantované íťky v pdstatě nahradí chybějící vrstvu břišní stěny. K další recidivě by tedy již dojít nemělo JInak co se týká přípravy k peraci, zde záleží na doporučení internisty. Po výkonu je pak vhodné po dobu 3 - 4 týdnů nosit, jako oporu pro břišní stěnu kýlní pas, ketrý by vám měl chirurg napsat na poukaz. Po měsíci by pak již měla být břišní stěn aopět zcela pevná a vy byste měl být schopen plné zátěže, bez rizika. S pozdravem

otázka

Je možno před chirurgickým zákrokem kýly podstoupit nějaké přístrojové vyšetření, které by přesně zmapovalo rozsah postižení? Mám ve svém případě podezření, že kýla není v jednom místě, ale ve více místech. Při předběžném vyšetření pohmatem navíc někteří lékaři tvrdily, že kýlu mám, jiní, že ne. Existuje vyšetření, kterým se na obrazovce znázorní jaký je skutečný stav? Děkuji za odpověď. Kratochvíl

odpověď

Dobrý den, jistě existují zobrazovací metody, které ukáží stav břišní stěny - například lze provést ultrazvukové, nebo CT vyšetření. Hlavní je ale jistě klinické vyšetření. Záleží spíše na zkušenosti lkaře, ale jistě i na tělesné konstituci pacienta. Pokud je ale již kýla indikována k operaci, pak záleží nakonec hlavně na peroperačním nálezu. Kdy se vždy musí všechny branky vypreparovat a provést jejich celkovou plastiku. Takže pokud bych měk doporučit, jistě nejprve klinické vyšetření, eventuelně dle chirurga indikovat SONO, nebo CT. S pozdravem

otázka

Dobrý den, jsem právě 4. den po porodu druhého miminka. Sama jsem drobná, dříve jsem mívala v pase kolem 65 cm. V obou těhotenstvích jsem však měla velké bříško a obě moje dcerky byly také větší, zvláštně na ženu mé konstituce. První 3,5 kg a druhá 4 kg. Po prvním porodu se vše vrátilo do normálu, jen jsem měla pocit, že nám "pěkný" pupík, jakoby mírný přesah kůže. V porodnici ani u ženského lékaře mě na nic neupozornili. V druhém těhotenství jsem se stále dotazovala, zda nemám např. rozestup břišních svalů a bylo mi řečeno, že ano a k tomu i pupeční kýlu. V závěru jsem měla obvod břicha 125 cm a teď po porodu mám hrozný strach, jak mám řešit zpevnění svalů a na koho se obrátit. Břicho mě bolí, pupík nemám vůbec zatažený, celou oblast břicha mám vyklenutou. V prodnici mi bylo pouze řečeno, že mám cvičit na šikmé břišní svaly, ale přesný postup a zvlášť v kombinaci s kýlou mi nikdo nedokázal říci. Moc vás prosím o radu a případně kontakt, kam se obrátit. Dále také o doporučení vhodného břišního či klýního pásu. Mám Hartamnn Verba č. 2 a je celkově široký, také se mi zdá dlohý (již teď ho mám na nejmenší možnou velikost, ale menší jsem nikde nesehnala) a celkově mi nesedí. Je všude stejně široký a v závěru ho mám nejvolnější právě uprostřed přes kýlu a na krajích zaškrcený. Bez něj se prakticky nejsem schopná ohnout a pohybovat. Děkuji Vám za jakoukoliv radu a doporučení a přeji pěkný den.

odpověď

Dobrý den U žen se často v těhotenství objeví rozestup svalů. nebo dokonce kýla. Co se týká poporodní péče, je jistě vhodné posílení svalů břišní stěny. V podstatě se doporučují klasické cviky na břicho, bez zátěže. Tedy lehsedy, nebo z počátku jen prosté napínání břišních svalů, dále pak rotace, které jsou vhodné právě na posílení šikmých svalů. Ve cvičení a celkovém posílení je také vhodné použití gzmnastického míče který nestabilitou, kterou vyvolává nutí k činnosti i kolempáteřní svaly, což opět uleví od eventuelní bolesti zad a celkově zlepší svalový tonus svalů trupu. Kýlních pasů je celá řada, já mám nejlepší zkušenost s pasy Jasper, které jsou jednak různě dlouhé, dle obvodu břicha a také různě široké, právě dle výšky pacienta. Měly by být běžn ěk dostání ve zdravotních potřebách. Pas Vám také může jednou za rok napsat chirurg na poukaz. Tedy, nejlépe bych doporučil navštívit rehabilitační oddělení, kde Vám jistě nejvhodnější cviky po porodu doporučí a naučí, pas je vhodný jen jako opora a spíš bych kladl důraz na posílení svalstva. Tím by se měl výrazně zlepšit, nebo i zcela vymizet rozestup svalů a i pupeční kýla. POkud malá kýla zůstane, pak by bylo vhodné tuto odoperovat. Ale jistě až po posílení svalů trupu. S pozdravem

otázka

Dobrý den, mám ročního syna,který má od 7. měsíce pupeční kýlu.Chirurg mi doporučil operaci s tím,že jí můžeme provézt i za rok.Chtěla bych se zeptat,zda je pro dítě lepší,když bude operováno teď,kdy z toho ještě "nemá rozum",nebo počkat ještě rok. Četla jsem,že operaci někde provádějí i ambulantně-myslíte,že je to lepší,když si malého hned ten den odvezeme domů,nebo je jistější a bezpečnější,když zůstane tři dny v nemocnici?Na co bych si případně během toho roku,když bychom operaci odložili,měla dávat pozor? Děkuji Vám za opověď B.K.

odpověď

Dobrý den, POkud je synovi rok, pak bych osobně také s operací klidně počkal. Rizika u dětí jsou minimální, jediné, které hrozí je uskřinutí kýly, což je ale v dětském věku skutečně raritní. Naopak, i když se dnes používá velmi šetrná narkoza, je jistě lepší, výkon ještě odložit. Operace pupeční kýly u dětí trví asi 15 minut. Není proto problém, provádět tyto výkony v rámci jednodenní chirurgie a myslím, že i pro dítě bude menší stres, bude-li hned opět ve svém domácím prostředí. Nakonec co se týká prevence, v dětském věku se prakticky nedá preventivně dělat nic, těžko omezovat dítě v jeho běžných aktivitách, navíc děti prakticky nic fyzicky náročného nedělají. Jediné co se dá doporučit je dávat pozor, zda dítě netrpí zácpou, eventuelně upravit stravovací režim. S pozdravem

otázka

Dobrý den, máme dvouměsíčního syna. V prvním měsíci se mu udělala tříselná kýla. Narodil se ve 38 tt císařským řezem a neměl sestouplé varlátka, které jsou ted' v tříselném kanále. V Olomoucké fakultní nemocnici nám navrhli operaci na 3.11. Je operace v tak nízkém věku nevyhnutelná? A není pro dítě nebezpečná narkoza? Četla jsem,že operace u dětí do šesti měsíců není vhodná. Nebylo by lepší operaci odložit? A jak se pozná, že se kýla uskřinula? Děkuji

odpověď

Dobrý den, Operace u dětí samozřejmě není nutná ihned, pokud má ale syn kromě kýly i nesestouplá varlata, pak je vhodné tato stahnout do šourku, aby další jejich vývoj probíhal bez komplikací. Nejspíš proto Vám doporučili poměrně časný termín operace. Jinak co se týká vlastního operačního výkonu, jedná se o operaci, která trvá asi 20 minut a narkoza je dnes již velmi šetrná. proto není třeba se výkonu příliš obávat. Je jistě vhodnější operovat až po 6. měsíci, ale skutečně spíš záleží na varlátkách, ta mohou i dále sama sestupovat, to je třeba kontrolovat - dětský chirurg pak doporučuje nejvhodnější čas pro operaci. Kýla se u dětí jen vyjímečně uskřine, příznaky jso pak blestivá resistence v třísle, která nelze vrátit zpět do břicha, je velmi bolestivá a dítě neklidné, může zvracet a podobně. V takovém případě je nutná okamžité vyšetření chirurgem, jedná-li se skutečně o uskřinutí, pak i akutní operace. S pozdravem

otázka

dobry den mel bych dotaz.. A to ,zacalo me malinko pobolivavat prave trislo.udelala se mi tam jako by oteklina mala.Nez sem zasel na chirurgii tak to skoro vubec nebolelo.doktori mi to tam prohmatavali a od te doby to zacalo bolet jeste vice.Byl sem i u jineho doktora a ten mi rekl ze si neni storprocentne jist ze se jedna o kylu.ze tam mam sice natekle to trislo,al zadnou bouly ani bulku.Ze mam pet dni chladit a pak se vratit aktivitam.Takze ted dale sportuji chodim 1-2xtydne do ftika,kde zvedam vahy 60,70kg a natekle trislo se nezvecuje,boli to stale stejne.do toho sportuji jeste bojove umeni capoeira.2x tydne.v trisle mam takovou tupou pichlavou bolest ktera se nekdy presouva az do podbriska a do varlat.byl sem an vysetreni krve a moci a zanet taky zadny nemam.Chtel sem se zeptat zda se jedna o kylu ci spise ne?dekuji za brzkou odpoved. ps:da se zjistit nejak ze mam stoprocenten kylu? sonu neverim.lze provest treba vysetreni ultrazvukem? dekuji dale zvetsovala by se bolest primo pri cviceni? a na tekle trislo by se take zvetsovalo? vzdy po cviceni me to boli o neco vice..ale pri cviceni vubec nic a muzu normalne cvicit,spise pri protahovani jako rozstep.provaz atd me boli trislo.dekuji za vas cas a snad brzke odpovedi

odpověď

Dbrý den, podle Vašeho popisu se nejspíš nejedná o kýlu, ale o úponové bolesti z namožených úponů přitahovačů stehna. Takové bolesti jsou typicky nízko v třsle a mohou vystřelovat i do varlat, nebo boku, Typická je pak právě bolest při rozkroření, nebo velkém unožení. Pro kýlu je pak naopak typická boule, nebo resistence v třísle, která se při námaze často zvětšuje, lze ji ale tlakem zatlačit zpět do břicha, nejlpe vleže. Jinak co se týká vyšetření, v přípaadě kýly je ejdůležitější odborné klinické vyšetření, SONO, nebo ultrazvuk ( jedná se o stejné vyšetření ) sice zobrazí struktury v třísle, ale často popíše kýl, která ve skutečnosti v třísle není a zamění se jen s tukovou tkán, bez kýlního vaku. Proto bych doporučil nyní cílenou rehabilitaci na třísla, kterou nejlépe doporučí rehabilitační lékař, nebo fyzioterapeut. POkud potíže neustouí, tak teprve ultrazvuk. S pozdravem

otázka

Lékař mně dnes řekl, že mám žaludeční kýlu, že se mi tlačí do jícnu, nelze to prý operovat, mám užívat Helicid. Můžete mně prosím, napsat jaká je prognóza, jesli se to bude horšit. Děkuji Marta

odpověď

Dobrý den, jedná se o tak zvanou brániční kýlu, což je stav, při které, se horní část žaludku vtahuje do hrudníku, otvore, v bránici. V takovém případě většinou trpí pacient pálením žáhy, pocitel kyselosti v ústech, bolestmi v nadbřičku, někdy i problémy s trávenm. Diagnostika se provádí endoskopickým vyšetřením - fibroskopicky, kdy se prohlédne jícen, žaludek i dvanácterní. V jícnu bývá často tento stav spojen i se zánětem. Léčba se pak vždy zahajuje konzervativně, tedy pomocí léků na snížení kyselosti žaludeční šťvz a úpravou stravovacího režimu. POkud tato opatření ale nepomohou, pak je eventuelně indikována i operace. Při té se žaludek zatahne zpět pod bránici a zde se zafixuje, aby nemohl být opět vytažen nahoru. Operace se provádí laparoskoicky. Nevím proč Vám lékař řekl, že nelze kýla operovat. Operace se provádí celkem běžně, pokud ale nefunguje konzervativní léčba a pacient má výrazné obtíže. Jinak prognosticky se může tato kýla komplikovat nejčastěji právě zánětem jícnu až tvorbou vředu. To vše by se ale mělo zvldnout úpravou diety a užíváním léků. S pozdravem

otázka

Dobrý den. Na vaše doporočení jsem zašel do nemocnice a tam mi potvrdili. že mám kýlu. Řekli mi že jediná možnost je laparskopická metoda. Už mám i objednaný termín operace. Jen by mě zajímalo jak dlouho pak musím po operaci ležet v nemocnici? a jestli jse dají čekat nějaké komplikace? Předem děkuji za odpověď. Nashledanou

odpověď

Dobrý večer. Laparoskopická erace kýly je dnes již standartní výko, proto se dá říci, že riziko komplikací je naprosto minimální. Po operaci můžete přechodnou dobu pociťovat bolesti v blasti třísla, nebo mít poit nadýmání, většinou ale do 3 dnů je paciet prakticky bez obtíží a schopen naprosto běžného denního režimu. JInak vážné komplikace jsou eventuelně technickou chybou a dojít by k nim nemělo. Jistě bych se tedy výkonu neobával.Co se týká pooperační hospitalizace, pak ve většině nemocnic je pooperační doba 1 - 2 dny. Pacient je soběstačný prakticky po odeznění narkozy, ted y již v den operace. Plné zátěže je pak schopen 14 dnů po výkonu, probíhá li rekonvalescence bez problémů. S pozdravem

otázka

Dobry den chtela bych se zeptat na bolest v pravem podbrisku a trisle, ktera me trapi uz 4 tydny a zkorsuje se. Uz tri tydny mam teploty pres 37C ale maximalne 37.4C. Byla jsem s tim u lekare ale protoze jsem momentalne v zahranici mam strach ze diky komunikacni bariere jsem mu nebyla schopna vylicit me potize. Lekar rekl ze tam co me to boli, tam vetsinou byva kyla, ale na ultrazvuku nebyla videt. Presto doporucil operaci. Mela jsem zdurele uzliny v trislech vice na prave strane, myslite ze lze kyla zamenit za zdurelou uzlinu. Pozdeji mi nasli krev v moci tak jsem dostala antibiotika na zanet mocoveho mechyre ale i po nich mam 37C. Posledni tri dny se mi bolest "presouva" obcas boli i na leve strane, obcas vysoko na prave a vystreluje do zad nebo do praveho stehna.Prevazne je ale stale v pravem podbrisku a trisle. Na ultrazvuku jsem mela pravy vajecnik 3x vetsi (objem) nez levy je to mozne? Je mozne ze mam kylu ktera neni videt na ultrazvuku? Doprovazi kylu teploty? Monokrat dekuji. L.

odpověď

Dobrý den, dle Vašeho popisu si myslím, že se prakticky s jistotou o kýlu nejedná. Kýla se typicky projevuje hmatnou resistsencí, kterou lze tlakem zatlačit zpět do břicha, nebývá prakticky nikdy doprovázena teplotami, jen v případě komplikací, ae ty pak vedou vzdy k akutnímu ošetření. Na ultrazvuku nemusí být kýla vždy patrná a naopak se může snadno zaměnit s jinou strukturou, například právcě uzlinami. Dle mého názoru se bude jednat buď o infekci močoých cest, nebo zánět v gyneklogické oblasti, eventuelně cysty vaječníků, čemuž by odovídal i nález velkého ovaria na ultrazvuku. Doporučil bych tedy komplexní odborné gynekologické vyšetření a dále pak kultivační vyšetření moči. Dle toho pak nejspíš cílenou léčbu zánětu, čímž by se měly potíže vyřešit. S pozdravem

otázka

jsem obezni a mam pupacni kylu,musim snizit svoji vahu?

odpověď

Dobrý den, redukce váhy je jistě vhodná. Jednak proto, že se tím minimalizují eventuelní rizika, která s operací souvisí - tromboza, embolie, špatné hojení rány.... Dalším důvodem je i pevnost vlastní lastiky kýly. Pokud máte nadváhu, je hned po operaci na jizvu nakládána daleko větší síla a je pak vyšší riziko selhání plastiky a recidivy kýly. S pozdravem

otázka

dobry vecer chci se zeptat jsem po operaci po porodu s cisarem asi mnesic a 3dny.na prave strane jse mne udelala boule asi 5 cm nad ranou po cisari.boli to.myslim ze je to kyla.chci se zeptat ,kdyz to mam stahly pasem nebo satkem,jestli to pomuze mam v tom krece.nemuze to byt treba od drenu jak jsem mnela jeste stehy.tu bouli mam od te doby co mne vytahly stehy.dekuji za vasi odpoved s pozdravem jandova zlata.

odpověď

Dobrý den, problém, který popisujete nemusí být kýla. Pro kýlu je typické, že lze, tlakem ruky, volně zatlačit zpět do břicha, pak zůstává hmatná kýln branka, jako defekt v břišní stěně. Navíc si myslím, že se problém objevil celkem brzy po operaci. Dle Vašeho popisu by se ale mohlo jednat i o roblém s hojením, tedy například lokalizovaný zánět ( nejčastěji kolem stehu ) v oblasti jizvy. Proto bych doporučil odborné vyšetření chirurgem, který jednoznačně stanoví, zda se skutečně edná o problém s hojením, nebo o kýlu a doporučí také vhodný léčebný postup. S pozdravem

otázka

Dobry den, podstoupim tento rok na podzim fundoplikaci (branicni kyla) a chtel bych se informovat o pooperacnim prubehu, predevsim na omezeni sportovnich aktivit po tomto zakroku. Dle mych aktualnich informaci trva rekonvalescence cca 6 tydnu po zakroku, nicmene nemam predstavu jakym zpusobem bude ovlivnen dosavadni zivotni styl. Predevsim bych poprosil o informace tykajici se omezeni sportovnich aktivit po plne rekonvalescenci po zakroku (6 tydnu a vyse). Mym nejvetsim hobby je kondicni kulturistika a tudiz bych se rad inrormoval zda-li bude nutne s timto sportem uplne skoncit nebo jej lze v omezene mire dale provozovat. Dekuji. Jan Hanak.

odpověď

Dobrý den. Co se týká poperačního průběhu po operaci brániční kýly, pak je zejména nutná úprava stravovacích návyků složení stravy, to Vám jistě podrobně vysvětlí na pracovišti, na kterém budete léčen. Hlavně to pk znamená jíst častěji a v menších dávkách a zejména z počátku jen lehčí, snadno stravitelná jídla spíš kašovité, nebo měkčí konzistence. Co se týká fyzické zátěže, pak je jistě vhodné tuto dost omezit v době časné rekonvalescence, tedy po dobu 6 - 8 týdnů, po kterou se vše v oblasti operace hojí. Pak by již neměl být problém břicho postupně zatěžovat až do úplného standartu, na který jste zvyklý. Po uplynutí 2 měsíců by tedy neměl sport dělat problémy a trvalá mezení jistě nebudou nutná. S pozdravem

otázka

Chtěla bych se zeptat jestli je nutné u dětí v kojeneckém věku odstranit pupeční kýlu chyrurgickým zákrokem, nebo jestli je možné ji nějak léčit doma, a pokud musí podstoupit chirurgický zákrok jak dlouho trvá celková léčba v nemocnici? děkuji

odpověď

Dobrý den. Toto je velmi častý dotaz. U tak malých dětí není nutné kýlu operovat hned, pokud tedy není velká, nebo nedělá problémy. Co se týká konzervativního postupu, může se bříško stahovat lepenkou, aby se pupek nevyklenoval, ale efekt je jistě diskutabilní. Pokd tedy nemá dítě s kýlou problémy, doporučil bych sice odborné vyšetření, ale s operací klidně počkat tak po 2. roce věku. Jinak vlastní operační výkon trvá asi 10 minut a pobyt v nemocnici od 2 do 4 dnů, dle daného zařízení. S pozdravem

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?

banner_voucher_sleva_magniflex

Anketní otázka

Plánujete očkování proti žloutence?

Zatím hlasovalo 80 lidí

Mohlo by vás zajímat

Léto a antibiotika aneb úskalí užívání antibiotik v létě

Onemocnět během léta je za trest. Dobrou zprávou ovšem je, že málokdy je třeba nasadit antibiotika, protože většina infekcí je virová a organismus si s nimi dokáže poradit. Které z nich nás ovšem trápí v létě častěji než jiné? Existují nějaká specifika u dětí? Kdy můžeme mít podezření na bakteriální původ? Je možná nějaká prevence? Vyzpovídali jsme praktickou lékařku MUDr. Ludmilu Bezdíčkovou a pediatra MUDr. Daniela Dražana.

Krvavé oko po probuzení

Dobrý den. Ráno jsem zjistila, že mám krvavé levé oko - celé bělmo. Oko nebolí, nepálí, vidím na něj. Občas se mi to stává. Prosím poraďte mi.

Kontrola léků klinickým farmaceutem

Chci vědět, zda neberu moc léků a nekříží se mi jejich účinné látky. Můžu si je nechat zkontrolovat tzv. na pojišťovnu?

Úžeh, úpal, angína, nebo nemocné srdce? Jak poznat, že vám hrozí srdeční kolaps?

Podle kardiologů je v létě nebezpečná především kombinace horkého a vlhkého prostředí. Tehdy se infarkt nevyhýbá ani dosud zdravým lidem. Jak poznat, že jsou lidé pouze přehřátí kvůli horku, nebo že už jim hrozí srdeční kolaps? Podle předsedy českých kardiologů prof. MUDr. Aleše Linharta, DrSc., o sobě nemocné srdce v létě dává vědět čtyřmi nejčastějšími způsoby.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

20. ledna 2008, 12:04:30


19. října 2010, 18:39:30


19. června 2008, 10:54:48


28. června 2008, 09:42:17


28. června 2008, 09:57:08


Naši partneři

Inzerce