Inzerce https://cukrovka.lekarna.cz/?utm_source=ordinace&utm_media=leaderbord&utm_campaign=cukrovka
aplikace_alergie.png
Jak bojovat s alergií?
S aplikací AlergoStop můžete na alergii zapomenout
karusel_poradny_196px.jpg
POTŘEBUJETE RADU LÉKAŘE?

Poradna: Kýly

Zodpovězené dotazy v této poradně

otázka

Prosím Vás, chtěla bych se zeptat, u mé 7 leté dcery se na levé straně v třísle nad genitálií objevila bulka velikoslti cca 3 cm, stalo se to v průběhu jejího onemocnění, kdy zakašlala-bolest žádnou necítí a v klidu bulka nevystupuje. Je nutná operace, nebo se může stát, že se sama stratí? dcera je drobné postavy a ve svých 7 letech váží jen 17 kg. Předem děkuji za odpověď(je to pro mě dost důležité). Tokarová Eva

odpověď

Dobrý den. Dle VAšeho popisu se může, ale nemusí jednat přímo o kýlu. POkud se jedná o bulku v třísle, která nelze tlakem zatlačit zpět do břicha, může to být spíš uzlina, která se často u dětí v průběhu nachlazení zvětší. Opět by měla sama vymizet. Jistě by ale bylo stejně vhodné odborné vyšetření, při kterém lékař jednoznačně určí, zda se jedná o kýlu nebo ne. POkud ano, pak je to indikací k operaci, při které je nutné uzavřít kýlní branku. Pokud nejde o kýlu, pak lze nejspíš vyčkat, zda se skutečně uzlina opět sama nezměnší, pokud ne, je lepší ji také odstranit. Doporučuji tedy konzultovat pediatra, nebo chirurga, kteří jistě doporučí nejvhodnější postup. S pozdravem

otázka

Dobrý den, mám desetiměsíční holčičku a ta má od narození pupeční kýlu. V období od 2. - 7. měsíce věku ji naše paní dotorka lepila širokou náplastí, aby se kýla zatáhla. Po skončení lepení to vypadalo, že už je to v pořádku, ale během měsíce se kýla zase vyklenula a pořád leze ven stejně jako před lepením. Paní doktorka tvrdí, že se to spraví, jakmile začně dcerka sama chodit a bude mít víc pohybu. Je to možné, že se to může ještě samo spravit, nebo bude nutná operace a v jakém věku se případná operace pupeční kýly provádí? Je pravda, že této kýle vadí, když dítě spí na bříšku (čemuž stejně asi nezabráním, to by nespala vůbec, kdybych ji pořád otáčela)? Děkuji mockrát za odpověď? Zdenka

odpověď

Dobrý den. U tak malé holčičky je skutčně možné, že se kýla ještě zmenší s posílením břišních svalů při větším pohybu a když začne chodit. lepení bývá málo kdy zcela úspěšné. Ale poloha ve které dítě spí skutečně kýlu nijak neovlivňuje. S operací bych tedy jistě ještě vyčkal, pokud vaší dceru kýla vyloženě neobtěžuje,třeba častou bolestí, nebo problémy s vyprazdňováním. U dětí se pak kýly operují nejlépe po 2 roku věku. Jinak i vlastní operace kýly není nijak komplikovaný výkon, jedná se o operaci, která trvá asi 15 minut a spočívá jen v zašií kýlní branky. Recidivy u dětí pak prakticky neexistují. S pozdravem

otázka

Vážený pane doktore, mám dvouletého chlapce,který má od půl roku tříselnou kýlu.Nemá žádné bolesti, jen se opět téměř po 1,5 roce začala často ukazovat boulka v třísle, která po ulehnutí na záda zmizí. Chci se zeptat, kdy by bylo vhodné jít na zákrok,zda u takto malého dítěte by byla vhodná metoda použití trojrozměrné síťky,o které jsem se dočetla a jestli tuto metodu používají nemocnice Motol a Bulovka?Bohužel mapa doporučených center v Praze nebyla aktivní. S pozdravem Nováková Diana

odpověď

Dobrý den, Operace kýl u dětí se časují dle toho, jak je kýla velká a jaké dělá dítěti obtíže. Ve 2 letech jistě již není problém kýlu odoperovat. Celý výkon u dítěte trvá asi 15 - 20 minut a narkoza je velmi šetrná. tedy jakákoli rizika jsou naprosto minimální. U dětí se ale síťky prakticky vůbec nepoužívají. Dětská kýla je vlastně stav, kdy nedojde k uzávěru tříselného kanálu, kudy fyziologicky při vývoji sestupuje varle. Pak stačí při operaci většinou jen jedním stehem kanál zůžit a kýla je odstraněna. K recidivám nedochází. Dalším důvodem je růst dítěte, kdy by samozřejmě postupně byla původně aplikovaná síťka malá a nestačila by ke krytí defektu. Co se týká pracovišt, pak bych doporučil v Praze jistě kliniku dětské chirurgie v Motole. Kde mají s péčí o dětské pacienty asi největší zkušenosti. S pozdravem

otázka

Dobrý den, ráda bych se Vá zeptala, zda je možná recidiva kýly. Jsem zhruba čtyři roky po operaci tříselné kýly na levé straně a nyní mám stejné obtíže jako před operací a to i na stejné straně třísel. Mohla by být tato případná recidiva způsobena třeba jízdou na koni? Bolest v třísle se střídá s klidovým stavem a v případě bolesti mi dělá problém se i postavit na levou nohu. Při vstávání musím nejprve zatížit pravou. Tyto obtíže obvykle po 1 - 2 dnech klidu zmizí. Předem děkuji za odpověď. S pozdravem a přáním krásného dne, Lucie Marková

odpověď

Dobrý den, ano jistě se může jednat o recidivu kýly, ale pro tu je typické vyklenutí v třísle, které je viditelné, nebo ho lze nahmatat a tlakem pak opět zatlačit zpět do břicha. POkud toto nemáte, pak by se také mohlo jednat o bolesti z namoženého třísla, vláště, pokud jezdíte na koni. Takový stav se řeší jen cílenou rehabilitací. Doporučil bych tedy odborné chirurgické vyšetření, při kterém by měl lékař stanovit, o jaký problém se jedná a doporučit také nejvhodnější léčbu. S pozdravem

otázka

zdravim, mam po operaci triselne kyly, uz je to presne dva mesice. Pred tremy dny, jsem poprve poradne trsilo zatizil, hral jsem hokej, a takove ty rodinne veci :-) druhy den me zacalo nad trislem silene tlacit az pichat, pri urcitych pohybech, neni mozne, ze bych si to nejak poskodil, ci ze by se sitka nejak posunula, dekuji moc

odpověď

Dobrý den, dle Vašeho popisu se skytečně bude jednat o bolesti způsobené nadměrným zatížením břicha. POkud potíže po omezení námahy opět neustoupí, doporučuji konzultovat pracoviště, kde jste byl operován, jinak je lepší začít břicho zatěžovat postupně. S pozdravem

otázka

Dobrý den, před týdnem jsem postoupila operaci tříselné kýly. Operace proběhla klasickou metodou (jizva má délku asi 8 cm) a nebyla použita síťka. Nad celou délkou jizvy se objevila vyboulenina, která je na pohmat tvrdá a i bolestivá. Po týdnu mně chůze stále bolí. Chtěla bych se zeptat, zda by to mohla být recidiva kýly či běžný pooperační stav. Děkuji Vám za odpověď.

odpověď

Dobrý den, stav která popisujete je po operaci naprosto běžný. Jedná se o tzv. infiltrát v jizvě, tedy vlastně o zmnožené vazivo, které vzniká při hojení tkání. je příčinou resistence i zvýšené citlivosti. Doporučil bzch pomalu jizvu masítovat, zejména tlakem prstu, eventuelně lokálně aplikovat protibolestivý gel ( fastum a podobně). Stav by se měl brzy upravit. S pozdravem

otázka

Dobrý den, před 4 týdny jsem podstoupila operaci stehenní kýly-klasickou metodou. V třísle mám 3cm jizvičku, hojí se dobře, ale kolem ní je větší boulička, která nemizí, přestože poctivě každý den masíruji. Je nebolestivá. Mám ještě počkat nebo se vydat k lékaři? Co by to mohlo být? MOC děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, dle Vašeho popisu se jedná o tzv. infiltrát, tedy jakési zatuhnutí v oblasti jizvy, které vzniká zmnožením vazivové tkáně v místě řezu. To je normální způsob hojení a skutečně se řeší jen lokální tlakovou masáží. 4 týdnz je ještě krátká doba, proto bych doporučil ve stejném postupu i pokračovat, pokud se do dalšího měsíce stav nezmění, pak bych navštívil Vašeho lkaře k posouzení nálezu. Věřím, ale že bude již vše v pořádku. S pozdravem

otázka

Vážený pane doktore, rád bych Vás požádal o Vaše stanovisko k problému léčení kýly mého 83 letého otce. Vzhledem k jeho pokročilému věku a zanedbané kýle odmítá podstoupit operaci s celkovou anestezií. Je v jeho věku možné provést tuto operaci pouze s lokální anestezií ? Jaká jsou rizika ? Děkuji za Vaší odpověď R.Runštuk

odpověď

Dobrý den, z Vašeho dotazu bohužel neplyne, o jakou kýlu se jedná, nemoh proto konkrétně odpovědět. Obecně se v lokální anestezii dají bez větších problémů řešit tříselné kýly, pokud se nejedná o nějaký extrém a menší kýly v pupku, někdy i malé kýly v jizvě. U větších kýl je ale nutné uvolnit svalovou sílu, aby se dalo s břišní stěnou dobře pracovat, a pak je celková anestezie nezbytná. S pozdravem

otázka

Dobrý den. Jsem 3 týdny po operaci tříselné kýly klasickou metodou bez použití síťky. Mohu již v tuto dobu jít do finské sauny? Nemohu tomu nějak uškodit? Plavaní a jízdu na kole mi nedoporučují minimálně 4 týdny. Předem děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, Po klasické peraci byste skutečně měl omezit fyzickou námahu po dobu asi 4 týdnů. Co se týká saunování, pokud je jizva již zcela zhojena, pak jistě můžete saunu navštěvovat. Fyzická zátěž, které byste se měl vyvarovat je především zvedání těžkých břemen, nebo silové sporty. Plavání a rekreační cyklistika je ale jistě možné již 2 - 3 týdny po operaci. S pozdravem

otázka

Dobrý den, 9.4. jsem prodělal operaci tříselné kýly (laparoskopický zákrok s vložením síťky). Bezprostředně po zákroku se kromě obvyklých bolestí neprojevily žádné komplikace. Po převozu domů (2 dny po operaci) se mi v šourku objevil mírně bolestivý, měkký otok o velikosti kýly před operací (asi jako menší mandarinka). Při ležení nesplaskne a při zvětšení tlaku v břišní dutině (např. smích :) se zvětší, když na něj trochu potlačím, zmenší se (jako by se přeléval). Jizvy mám v pořádku, 16.4. jdu vytahovat stehy. Je toto po operaci kýly obvyklé? Předem děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, stav který popisujete odpovídá pooperačnímu seromu. Jedná se v podstatě o dutinu, která zůstane po laparoskopii v místě, odkud byl odstraněn kýlní vak. Vzhledem k tomu, že při laparoskopii máte nafouklé břicha, tato dutina po operaci často zcela nesplaskne a někdy se takto naplní tkáňovou tekutinou. Vždy se ale jedná o přechodný stav a serom se opět spontánně vstřebá, záleží jen na jeho velikosti. POkud se takto děje pomalu, lze to urzchlit i jednorázovou punkcí, kdy se tekutina odsaje injekční stříkačkou. Nebývá to ale většinou nutné. Doporučuji tedy vyčkat kontroly a domluvit se s operatérem. S pozdravem

otázka

Dobrý den, je mi 26 let a zhruba rok pociťuji bolesti v tříslech. Nejprve pouze levé, nyní již obě. Bolest není nikterak intenzivní a projevuje se někdy třeba pár dní v týdnu, někdy pouze pár hodin a občas i s několikatýdenním odstupem. Bolest se projevuje pouze v tříslech, nikam nevystřeluje. Zatím se mi nepovedlo vysledovat náznost na námahu (sport). Mohou být tyto bolesti příznaky počínající kýly? S ohledem na to, že bolesti začali cca před rokem a víceméně se jejich intenzita ani častost nemění? Děkuji velice za odpověď

odpověď

Dobry den, samozrejme bolesti trisel mohou byt zpusobeny pocinajici kulou, dle Vaseho popisu si ale skuyecne myslim, ze se jedna spise o namozene vazy stehennich svalu Pro kylu je jednoznacne typicke vyklenuti, ktere lze zatlacit do bricha zpet. Pro jednoznacnou diagnozu bych pak doporucil od orne hirurgicke vysetreni, kdy lekar jiste doporuci i nejvhodnejsi reseni. S pozdravem

otázka

Dobrý den, mám 3 letou dcerku, po jejím narození mám pupeční kýlu (dcera vážila skoro 5kg). S manželem by jsem chtěli druhé dítě. Chci se zeptat, jestli mi kýla v těhotenství nemůže nijak ublížit. Moje gynekoložka říkala, že mám jít na operaci až po druhém dítěti, že by se mi kýla mohla u druhého těhotenství znovu objevit. Můžete mi sdělit, zda mi nehrozí žádné nebezpečí, nebo mám jít raději na operaci hned? Děkuji moc Jiřina E.

odpověď

Dobrý den POkud máte kýlu, pak bych jistě doporučil operaci před další graviditou. V těhotenství se výrazně zvyšuje nitrobřišní tlak a tím i riziko výrazného zvětšení, nebo dokonce uskřinutí kýly, což je komplikace, která se musí akutně operovat, což jistě těhotenství neprospěje. Těhotenství bych pak doporučil s odstupem 6 měsíců po operaci, kdy je břišní stěna již jistě zcela pevná a riziko recidivy kýly je naprosto minimální. S pozdravem

otázka

Dobrý den. Manželovi se udělala tříselná kýla asi před 10 lety. Protože v práci zvedá břemena, nosil kýlní pás. Kýla se zvětšila až na velikost menšího jablka, před týdnem si jí nechal konečně operovat. Operace proběhla klasickou metodou, k plastice kýly byla dle slov lékaře použita vlastní tkáň (nikoli síťka). Ráda bych věděla co to znamená a zdali je tento postup běžný, příp. jak dlouho bude trvat rekonvalescence, protože zatím ho to stále dost bolí. Manželovi je 40 let, má sportovní postavu. Děkuji Vám za odpověď.

odpověď

Dobrý den, u Vašeho manžela byla zvolena klasická plastika kýly. jedná se jistě o postup standartně používaný. Není to tedy chybou. Rozhodnutí, jakým způsobem operaci provést, závisí nejvíce na sutečném nálezu v průběhu operace. Tedy na velikosti kýlní branky a její lokalizaci, ale také na kvalitě vlastních tkání. Pokud je branka malá - kolem 1 centimetru a tkáně neoslabené, pak lze tuto techniku zcela správně zvolit. U větších kýl je pak dnes dávána přednost beznapěťovým plastikám s použitím sítěk. T fungují v podstatě jako záplata a při operaci nedochází k napětí tkání, které vede k riziku vzniku recidiv. Co se týká rekonvalescence, pak po klasické operaci doporučuji omezit fyzickou námahu po dobu 4 - 6 týdnů, opět dle velikosti kýly. S pozdravem

otázka

Dobrý den měla bych jen jednoduchý dotaz. Dcera které je 10 let má jít zítra 29.4.2008 na běžnou operaci tříselné kýly. Chci se zeptat za jak dlouho se bude moci vrátit do školy a běžně sportovat? (volejbal, plavaní atd.) A zda bude moct o prázdninách na letní tábor. Děkuji

odpověď

Dobrý den, Po operaci tříselné kýly u dítěte není nutná dlouhodobá neschopnost. Rekonvalescence a pobzt doma bych doporučil na 1 - 2 týdnz. Jinak se sportem bych začal asi za 3 týdnz, nejprve s menší intenzitou a zátěž je pak vhodné pomalu stupňovat. Za 6 týdnů od operace již žádná omezení nejsou nutná, proto jistě nebude letní tábor problém. S pozdravem

otázka

dobry den má 14ti letá dcera má menší bulku vlevém podbřišku.na ultrazvuku ji zjistila doktorka "v místě udávané citlivosti v I.podbřišku klička střevní s porušením obrysu fascie-obraz drobne herniace do stěny břišní v.s." malou kylu.bolí ji to při kašlání, při smíchu a zvedání těžších věcí. je pravdaže doma máme ještě jednu holčinu která má 15kg a dcera ji neustále i přes muj zákaz tahá.také sportuje a věnuje se dinanické joze.chtěla jsem se zeptat zda je nutny chir.zákrok nebo zdali se to dá nějak jinak rozehnat(třeba jako slepák) děkuji předem za odpověd Gabriela

odpověď

Dobrý den. Dle Vašeho popisu nelze zcela určit , zda se skutečně o kýlu jedná. Popis ultrazvuku bývá okužel u kýl někdy celkem zavádějící, často se jedná třeba jen o tukovou resistenci, tedy ne o kýlu. Takový stav se pak jistě operovat nemusí. Důležitější je proto klinické chirurgické vzšetření, kdy by měl chirurg jednoznačně diagnozu stnovit. proto bych doporučil vzšetření chirurgem, dle toho pak další postup. Pokud se ale skutečně o kýlu jedná, pak se bez operace odstranit , nebo jak píšete - "rozehnat" - nedá. Je nutné uzavřít defekt břišní stěny tvořící kýlní branku. S pozdravem

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?

banner_voucher_sleva_magniflex

Anketní otázka

Obáváte se cukrovky?

62%
38%
Zatím hlasovalo 227 lidí
Inzerce https://cukrovka.lekarna.cz/?utm_source=ordinace&utm_media=adbox&utm_campaign=cukrovka
reklama https://www.lekarna.cz/pro-deti-13778/?utm_source=ordinace&utm_medium=intext_scyscraper&utm_campaign=Vanoce_deti

Mohlo by vás zajímat

Parkinsonovu chorobu je možné odhalit z mimiky obličeje

Ztráta spontánních pohybů obličeje a ztížená artikulace patří k běžným projevům Parkinsonovy choroby. Odborníci z Fakulty elektrotechnické ČVUT ve spolupráci s neurology z 1. lékařské fakulty UK vyvinuli metody automatické videoanalýzy pohybů obličeje a akustické analýzy řeči, podle nichž dokáží odhalit Parkinsonovu chorobu v počátečních fázích onemocnění.

Kašel není nemoc, ale pouze její projev. Kdy jít s kašlem k lékaři?

Kašel je náš základní obranný reflex, který pomáhá udržet průchozí dýchací cesty. A samozřejmě může být i příznakem mnoha více či méně závažných onemocnění.

Čechům chybí vitamin D, jeho nedostatek může zhoršit průběh covidu i chřipek

Lidem s nedostatkem vitaminu D hrozí, že snadněji chytí covid-19 nebo další respirační nemoci. Na tuto skutečnost upozorňují rozsáhlé vědecké studie. Z výzkumů dále vyplývá, že pacienti s deficitem vitaminu D nemoci hůře prožívají. Vitamin, který lidé získávají především ze slunečního záření, chybí podle odhadů až jednomu ze sedmi Čechů.

Syndrom karpálního tunelu ohrožuje většinu pracovníků na počítači

Syndrom karpálního tunelu patří k nejčastějším nemocem z povolání. Postihuje dělníky se sbíječkami, hudebníky i zubaře. Nejvíc rizikovou skupinou jsou ale lidé sedící u počítačů. Nepříjemné pocity a občasné brnění v zápěstí zná téměř každý z nich.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

20. ledna 2008, 12:04:30


19. října 2010, 18:39:30


19. června 2008, 10:54:48


28. června 2008, 09:42:17


28. června 2008, 09:57:08


Naši partneři

Inzerce