Inzerce https://cukrovka.lekarna.cz/?utm_source=ordinace&utm_media=leaderbord&utm_campaign=cukrovka
aplikace_alergie.png
Jak bojovat s alergií?
S aplikací AlergoStop můžete na alergii zapomenout
karusel_poradny_196px.jpg
POTŘEBUJETE RADU LÉKAŘE?

Poradna: Oční lékařství

Na Vaše dotazy v oftalmologické poradně odpovídá:


Prim. MUDr. Vladimír Korda Ph.D., MBA


Prim. MUDr. Vladimír Korda Ph.D., MBA Primář Oční kliniky
Primář a majitel Oční kliniky a sítě Očních center a optik OFTEX


Profesní zaměření:

Odborná erudice:

Odborné stáže:
2002 - Department of Ophthalmology, Kolín nad Rýnem (Německo)
2003 - Department of Ophthalmology, Frankfurt (Německo)
2005 - Department of Ophthalmology, Hamburg (Německo)

Členství v odborných společnostech:

Partner oftalmologické poradny:

oftex.jpg

Zeptejte se odborníka

Zodpovězené dotazy v této poradně

otázka

Dobrý den, před časem se mi objevovalo blýskání v oku. Po očním vyšetření mi lékařka nezjistila žádnou vadu a řekla, že se s tím musím naučit žít. Po čase to odeznělo, ale někdy mám pocit, jako bych měla v oku závoj. Není to předzvěst nějakého onemocnění? Děkuji za zprávu.

odpověď

Dobrý den, neznám Váš věk, ale stav bych rozhodně nepodcenil a doporučil opětovnou návštěvu oftalmologa. Záblesky v kombinaci se závojem mohou být příznaky odchlípení sítnice, a to je třeba vyloučit vyšetřením po rozkapání oka. Pokud by odchlípení bylo vyloučeno, tak by se mohlo jednat o odlučující se sklivec, kdy může jeho nařasení být vnímáno jako průhledný závoj a záblesky jsou důsledkem tahu sklivce za sítnici.

otázka

Dobrý den proděla jsem operaci ochíple sítnice po vytažení oleje mi tam trochu zůstalo nevadí to nebo budu muset jit ještě jednou na vytažení toho zbytku. Dále mě zajímá, když nastoupím do práce musím nosit těžké krabice, nemůže se mi to obnovit. Děkuji

odpověď

Dobrý den, pokud je přítomno pár kapiček, tak by to nevadilo. Ale větší množství by muselo být odstraněno, protože větší kapka silikonového olej narušuje zorné pole. Obecně se po operaci odchlípené sítnice nedoporučuje těžká fyzická práce po dobu minimálně půl roku a pak to již záleží na zhojení. Svou roli také hraje příčina odchlípení. Po úraze a dobrém hojení je možné fyzicky pracovat. Při odchlípení bez příčiny je riziko znovuodchlípení vyšší.

otázka

Dobrý den! Existuje statistika, ohledně dědičnosti dispozic dioptrických vad, konkrétně u hodnoty cca 5 dpt otec -krátkozrakost, matka - dalekozrakost? Zajímalo by mě, jaká vada je v tomto případě pro zděnění na dítě pravděpodobnější? Rodiče mají dpt vadu od dětství, předkové rodičů přitom žádnou větší dpt vadu nemají. Děkuji za odpověď

odpověď

Dobrý den, existuje mnoho studií na dědičnost krátkozrakosti a mnoho o vyšší dalezrakosti. Pro obě vady platí, že dědičnost je multifaktoriální a za dioptrické vady je tedy zodpovědno mnoho genů. Ovšem dědičnost není jediné, co ovlivňuje refrakční vadu u dítěte. Nemalý vliv má i prostředí. U Vašeho potomka bude mít vliv průraznost jednotlivých genů...jednoduššeji: silnější gen vyhraje a bude ovlivněn prostředím. Populace ale spěje spíše ke krátkozrakosti.

otázka

Dobrý den, jsem dalekozraká, +6,5 dioptrií na brýlích, na očíh donedávna cca 8. Oční tlak je na hranici se zvýšením, vyšetřovaná před 10 lety pro podezření na glaukom. Po tříletém pbytu v zahraničí jsem byla v létě na kontrole u svého očního lékaře (odborník a operatér). Zjistili jsme zhoršení pravého oka o 2 dioptrie, což pociťuji, nicméně nijak zásadně, takže jsme to zatím nekompenzovali. Provedl samozřejmě běžné vyšetření vč. očního pozadí. Zapomněla jsem se ho ale zeptat na jednu věc: při pohledu pravým okem čas od času pozoruji tmavou skvrnku - řekněme cca 2x1 mm. Je stále ve stejném místě a má stále stejný tvar. Registrji ji ale jen občas. Tento problém jsem zaregistrovala cca před 4 měsíci, tedy 2 měsíce před vyšetřením. Nijak se nemění. Mám být v klidu,jestliže pan doktor při vyšetření nic zásadního nenašel? Nebo se mám radši objednat a řešit to s ním? Co to může být/mělo by mě to znepokojovat? Dá se s tím něco dělat? Děkuji, příjemný den.

odpověď

Dobrý den, dle Vašeho popisu se bude jednat o sklivcový zákalek. Je neškodný. Jejich vznik souvisí se změnou hustoty sklivce v průběhu stárnutí. Můžete být klidná. Pokud Vás zákalek výrazně neobtěžuje po psychické stránce, tak se neřeší. V opačném případě je možné provést laserové rozrušení zákalku pomocí YAG laseru, nebo v krajním případě odstranit celý sklivec i se zákalkem (metoda vitrektomie), ale onu poslední možnost bych tedy pro jeden zákalek rozhodně nedoporučil.

otázka

Dobrý den.Již delší dobu mě bolí oči při čtení.Většinou večer.Jaká múže být příčina?

odpověď

Dobrý den, neznám ani Váš věk, ale u jedince nad 40 let se bude jednat o tzv. presbyopii. Tedy úbytek zaostřovací schopnosti do blízka, což je věku přirozené. Řešením jsou brýle na čtení. Pokud jste mladší, tak bude příčinou dioptrická vada.

otázka

Dají se vyléčit zákalky sklivce, příp. jaké léky používat.

odpověď

Dobrý den, jsou metody řešení sklivcových zákalků. Ovšem je pouze možné snížit jejich dopad na vidění, NELZE je vyléčit. Je možné předepsat kapky, které se jmenují jodid draselný, který je považován za přínosný v jejich vstřebávání. Osobně považuji jeho účinnost za nízkou a předepisuji ho zejména u zákalků, vzniklých po zánětech, kde má smysl. Zákalky je možné buď rozrušit pomocí YAG laseru, nebo odstranit celý sklivec včetně zákalků...to jsou ale metody vhodné při opravdu psychicky rušivých zákalcích, jinak se doporučuje je ignorovat a učit mozek si jich nevšímat.

otázka

Dobrý den p.doktore.Před rokem se mi udělalo první vlčí zrno.Od té doby se to střídá na obou očích,jednou na spodním,po druhém na horním víčku.Vystřídala jsem již několik očních lékařek,rada stejná čistit oči a zvyšovat imunitu,hlavně vit.B.Obvodní lékařka mi udělala stěr z obou očí,výsledek bakterie klebsiella.V akutním případě používám Maxitrol,pomůže,ale objeví se opět jinde.Neaplikuji ho již do vnitřního oka,pouze na vnější víčka.Budu vděčná za každou radu,jsem už bezradná.Děkuji.

odpověď

Dobrý den, doporučuji se obrátit na imunologii, kde mohou nechat vyrobit autovakcínu.

otázka

Dobry den...jsem rok a pul na mateřske dovolene a asi od června vidim jako by unaveně, po probuzení a večer mívám oči i trochu zarudlé. U očního lékaře jsem byla-oči jsou v pořádku a krevní testy i sedimentaci mám taky v pořádku. Trápí mě to už se díky tomu ani necítím moc dobře....děkuji za odpověď

odpověď

Dobrý den, únava očí může být jen z nevyspaní. Pokud si myslíte, že toto není Váš případ, tak si v lékárně kupte umělé slzy a aplikujte prvních 14 dní 5x denně a pak již dle potřeby. Je celkem běžné, že v důsledku hormonálních změn v těle dojde k narušení slzného filmu a oči pak reagují uvedeným způsobem. Na noc můžete použít gel do očí Recugel).

otázka

Dobrý den, je makulární degenerace dědičná? Jak tomuto onemocnění předcházet? Moje maminka tuto chorobu měla a já se toho bojím. Děkuji za Vaši odpověď.

odpověď

Dobrý den, u věkem podmíněné makulární degenerace bylo rozklíčováno již mnoho genů, a u některých je prokázána dědičnost. Snížit riziko vzniku tohoto onemocnění je možné pestrou stravou bohatou na vitamíny (lutein a zeaxanthin - lze i v potravinových doplňcích) a nošením slunečních brýlí s kvalitním UV filtrem v letních a zimních měsících. Bylo totiž prokázáno, že UV záření je jedním z rizikových faktorů pro rozvoj věkem podmíněné makulární degenerace.

otázka

Vážený pane primáři, čtyři měsíce mám problém s očima.V první fázi mi otekla oční víčka, po týdnu problém odezněl a asi po dalších 14-ti dnech jsem začala mít svědění očí s trvalým slzením. Podstoupila jsem několikrát oční vyšetření- výtěr z očí a bylo mi řečeno, že "něco málo"tam bylo, tak mi p. doktorka dala oční mast "Opthalmo-framykoin, který jsem musela po 4 dnech vysadit, protože stav očí se ještě zhoršil. Po celou dobu léčby jsem ještě měla "Floxal", "Opthalmo-septonex" "Maxitrol" a mast "Tobradex", po kterém se stav očí zlepšil, ale pouze na přechodnou dobu a po týdnu mám opět stejné problémy. Jako hlavní DG mám uvedenou "makopurulentní konjuktivis", podezření na syndrom suchých očí. Intenzivně používám "HYLO-COMOD", na noc "RECUGEL" a vitamín "SYSTANE". Stav se ale nelepší.Údajně se nejedná o alergii i slzní kanálky mám průchodné, nepoužívám žádnou oční kosmetiku. Prosím o radu, děkuji za Váš čas, s přáním příjemného dne. Ivana Janoušková

odpověď

Dobrý den paní Janoušková, zřejmě bude přítomna i blefaritida, tedy zánět okrajů víček. A proto se zánět neustále vrací. Na to můžeme jen dlouhodobá a cílená péče o oči. Po dobu jednoho měsíce je třeba provádět hygienu víček. Nahřejete si, nejlépe žehličkou, tak na 40° a přiložte na zavřené oči. Tak dojde k uvolnění obsahu mazových žlázek na okraji víčka a pak vyčistěte víčka blefagelem nebo dětským ředěným šamponem v poměru 1:10 (více vody).

otázka

Dobrý den přeji,ráda bych věděla,jak se zbavím červených žilek v oku.Vždycky jsem mívala bílé bělmo.Nosím kontaktní čočky a pracuji v hodně nepříjemném pracovním prostředí,kde je klimatizace,prach a bílé zářivky.V tomto prostředí pracuji dvanáct hodin denně.Umělé slzy používám,ale moc mi nepomáhají.Existují nějaké konkrétní kapky,které opravdu pomohou?Děkuji za odpověď.Veronika

odpověď

Dobrý den paní Veroniko, na každého jedince zabírají jiné kapky a je i vhodné je čas od času změnit. Hlavně používejte takové, které neobsahují konzervační látky. Osobně doporučuji v takových případech zkrátit dobu výměny kontaktní čočky, zkontrolovat vhodnost parametrů čočky a eventuálně změnu materiálu kontaktní čočky, na takový, který je méně náročný na hydrataci.

otázka

Vážený pane primáři-jsem myop od 16,pod pravidelnou odb.kontrolou, sledován pro susp. glaukom (Betoptic S 2x1 oboustr ,dlouhodobě Ocutein forte, vit.A Výraz.zhoršení ostrosti po ex. ženyAsi před 6 měs. vyslovil můj důvěryhodný očař. susp. na EMPTY SELLA, zatím bez pojevu, musel jsem odložit oč.kontrolu pro souběh vyšetření.Mám sice 88, ale ještě bych chtěl sledovat barvy tohoto světa.. Jak prosím dál? Srdečný dík !

odpověď

Dobrý den, odložení oční kontroly není problém, pokud máte dostatek kapek. Jestli ne, tak si někoho pošlete k oftalmologovi pro recept. Dokonce byl v nedávné době vysloven názor, že kompenzované glaukomatiky stačí sledovat co 4-5 měsíců. Ale co se týče diagnózy empty sella, tak ta patří do kompetence neurologa a jako taková není mojí specializací. Musíte se poradit s ním po dalších vyšetření, mezi kterými Vás čeká zřejmě i magnetická resonance.

otázka

v 74 letech mám indikovanou makulární degeneraci na obou očích:OP v čočce zkalení(průsak?),progrese na dolní temp. větv je nevus(piha?) Oko L:v čočce počáteč. zkalení,v ck hrubé přesuny,ERM,počáteční katarakti Jaké jsou (kromě kataraktu)možnosti léčení průsaků resp. otoku.jsou to injekce do oka které pojišťovny nechtějí hradit?Kde je OFTEX ? Děkuji

odpověď

Dobrý den, odpověď na Vaši otázku je třeba začít vysvětlením pojmu. Zkalení čočky znamená její zahuštění, které má za následek zamlžení obrazu, teré neodstraní brýle.Jedná se o šedý zákal. Nevus je opravdu piha. Ta se může vyskytovat kdekoli, kde je pigment, a tedy i v oku. Jsou neškodné, ale je vhodné jejich sledování (stejně jako u pih na těle). V ck, znamená v makule jsou známky makulární degenerace, ale je zde také přítomna epimakulární membrána (ERM), která při pokročilejším nálezu deformuje tvar vnímaného obrazu na sítnici může způsobit její otok. Léčba se volí dle konkrétního nálezu, pohledem a na OCT...zhoršení vidění je způsobeno více membránou či věkem podmíněnou mak. degenerací? Volbami je buď injekčně aplikovaný anti-VEG preparát (avastin, lucentis, eyela) do sklivcového prostoru a pak eventuálně operace vitrektomie je poté potřeba, kdy je odstraněna ona membrána. Nebo přímo vitrektomie. Případně kombinovaná operace šedého zákalu a ona vitrektomie. Zmíněné injekce anti-VEG preparátu hradí za specifických podmíněk pojišťovna. Jsou stanovena jasná kritéria a když jsou splněna, tak je možná aplikace na "pojišťovnu", což plastí pro preparáty lucentis a eyela. Avastin není nikdy hrazen ze zdravotního pojištění. Problémem ale je, že pojišťovny vypíšou počty injekcí, teré mohou být ročně aplikovány. No a stává se, že na konci kalendářního roku jsou tyto počty již vyčerpány, protože je více pacientů na tuto léčbu než pojišťovna zařízením proplatí. Oftex je síť očních ordinací v Pardubickém a Královehradeckém kraji a hlavního pracoviště, kliniky, v Pardubicích. Více se o nás můžete dozvědět na stránkách www.oftex.cz, kde najdete kontakty i na jednotlivá pracoviště.

otázka

Dobrý den, letos v srpnu po pobytu na slunci jsem měla bolest při pohybu očí do stran i nahoru a dolů, bolela mě hlava nad očima, měla jsem zvýšenou teplotu bez nějaké rýmy nebo kašle, po antibiotikách trochu úleva a nyní stále pobolívá hlava ve spáncích a za očima, nedávno po jízdě autem úplné zčervenání očí, podotýkám, že mě kousl komár, měla jsem dlouho menší flíček na noze, ale borelióza z odběru krve nebyla prokázána. Je mi 63 let. Děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, bohužel zde nemohu poskytnout zcela konkrétní odpověď. Může se jednat o projev třeba i skryté dioptrické vady, o projevy skrytého šilhání, o syndrom suchého oka a rozhodně bych doporučil zopakování krevního testu na boreliózu (i když jste byla přeléčena).

otázka

Dobrý den.Je možné že už jeto tím věkem,45.let mě je.Zblízka na čtení už vidím menší písmenka rozmazaně,a když koukám na bílou zeď,tak vidím v těch očích jak se mě tam honěj černé jako by provázky.To už bych měla jít asi k očnímu že jo? Přeji pěknej den.

odpověď

Dobrý den, je to tak. Zhoršené vidění do blízka je spojen s věkem, kdy už došlo k přirozenému úbytku akomodační schopnosti. Řešením jsou brýle na blízko, multifokální kontakntí čočky, popřípadě refrakční operace. Ony tečky jsou neškodné sklivcové zákalky, které vznikají na podkladě věkem podmíněných změn sklivce.Ve věku nad 40 let by preventivní vyšetření oftalmologem mělo proběhnout každé dva roky.

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?

banner_voucher_sleva_magniflex

Anketní otázka

Obáváte se cukrovky?

62%
38%
Zatím hlasovalo 201 lidí
Inzerce https://cukrovka.lekarna.cz/?utm_source=ordinace&utm_media=adbox&utm_campaign=cukrovka
reklama https://www.lekarna.cz/vanocni-darky-pro-dedecka-a-babicku/?utm_source=ordinace&utm_medium=intext_scyscraper&utm_campaign=Vanoce_prarodice

Mohlo by vás zajímat

Příběh Martiny: S migrénou bojuje čtyřicet let, úlevu jí přinesla až biologická léčba

Martina (47) z Hradce Králové zažila svůj první záchvat migrény už v šesti letech. Projevil se klasickými příznaky – bolestí hlavy, zvracením, světloplachostí a přecitlivělostí na zvuky.

Ztráta zraku po mrtvici

Jsem po mrtvici a došlo k porušení zraku na pravém oku, vidění není čisté, mám ho jako kdyby rozdvojené. Dá se něco s tím ještě dělat? Děkuji.

Jak ulevit očím? Pomohou brýlová skla s filtrem modrého světla

Mít unavené oči nebo bolesti hlavy z častého koukání na televizi, do počítače nebo telefonu není vůbec nutné. Tyto nepříjemnosti způsobuje tzv. modré světlo vyzařující z displejů, které ovšem dokážou blokovat speciální brýle. Můžete si je pořídit v dioptrické i nedioptrické variantě a ocení je také děti.

Moderní léčba migrény mírní dopady nemoci, dostává se k ní ale jen zlomek potřebných

Každý třetí pacient s migrénou v Česku čeká na účinnou léčbu více než tři roky. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu pacientské organizace Migréna-help. O moderní cílené léčbě navíc lidé mnohdy ani nevědí. Kvalitu jejich života přitom může zásadně ovlivnit.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

20. ledna 2008, 12:04:30


19. října 2010, 18:39:30


19. června 2008, 10:54:48


28. června 2008, 09:42:17


28. června 2008, 09:57:08


Naši partneři

Inzerce