Inzerce

Poradna: Oční lékařství

Na Vaše dotazy v oftalmologické poradně odpovídá:


Prim. MUDr. Vladimír Korda Ph.D., MBA


Prim. MUDr. Vladimír Korda Ph.D., MBA Primář Oční kliniky
Primář a majitel Oční kliniky a sítě Očních center a optik OFTEX


Profesní zaměření:
Specializuje se na vitreoretinální chirurgii, diagnostiku a léčbu onemocnění sítnice a na terapeutické možnosti věkem podmíněné makulární degenerace.

Odborná erudice:
Specializace I. stupně v oftalmologii (1996) a specializace II. stupně v oftalmologii (2000).

Odborné stáže:
2001 - Department of Ophthalmology, Moorfield Hospital (Londýn, Velká Británie)
2002 - Department of Ophthalmology, Kolín nad Rýnem (Německo)
2003 - Department of Ophthalmology, Frankfurt (Německo)
2005 - Department of Ophthalmology, Hamburg (Německo)

Členství v odborných společnostech:
Je členem České oftalmologické společnosti ČLS JEP a České vitreoretinální společnosti, dále evropských společností European Vitreoretinal Society, European Society of Retina Specialists (Euretina) a také americké společnosti American Society of Retinal Specialists.

Partner oftalmologické poradny:

oftex.jpg

Zeptejte se odborníka

Zodpovězené dotazy v této poradně

otázka

Dobrý den, chtěla bych se zeptat mam vrozenou oční vadu jakýsi V syndrom, od svých 4 let jsem nosila brýle na dálku. Chodila jsem na cvičení a byla jsem kolem 9 roku na operaci brýle jsem nosit přestala. Moje oční lékařka mi tvrdí že šilhat budu už pořád že s tím nelze nic dělat. Je tomu opravdu tak ? Děkuji za odpověd

odpověď

Dobrý den, pokud je přítomen již jen V syndrom a při přímém pohledu jsou oči rovné, tak operace skutečně není indikována, protože by mohla způsobit více škody než užitku. Tyto syndromy se považují za následek kombinované dysfunkce horizontálních i vertikálních očních svalů, a to neumíme operačně zcela spravit.

otázka

Dobrý den, již od ledna mám problémy se záněten spojivek s nálezem i na rohovce. Byla jsem již ve dvou ordinacích a chtěla bych se zeptat ještě na třetí názor. Výtěr byl u obou vyšetření bez nálezu. Nejdříve jsem používala Tobradex, poté Spersadex a jako poslední koncem března Floxal. Po poslední léčbě se vše zlepšilo, zčervenání, normální barva spojivek, váček nebyl nateklý, ani hlen a slepení po ránu nebylo. Po týdnu a půl se vše začalo znovu objevovat. Trpím i na sezonni alergie, začátkem dubna to tak i vypadalo. Ale zhoršilo se a nemizí příznaky. Bolest není, vidění beze změn. Je to již poměrně dlouho, proto mám obavy o zrak a případné komplikace. Mohla by to být indikace pro návštěvu přímo kliniky? Předem děkuji za odpověď

odpověď

Dobrý den, opakující se záněty spojivek nejsou ojedinělé. A když jsou výtěru negativní, tak je vhodné po antibiotickém přeléčení preventivně používat protizánětlivé kapky po dobu 14 dní (jako je Ocuflash či O-septonex). Používáte něco na tu alergii? Opatanol, spersallerg atd? Další věcí je, zda stav nepřipomíná chlamydiovou infekci a pak je dobré odebrat stěry ještě na chlamydie. Do nemocničních ambulancí potřebujete doporučení a uvedený průběh není důvodem k odeslání na vyšší pracoviště. Soukromé kliniky doporučení nepotřebují a je možné se tam objednat kdykoli. Když se jedná jen o zánět spojivek, tak se nemusíte o zrak obávat.

otázka

Dobrý den, oční lékařka mi diagnostikovala cituji "Incip. pterygium I.sin v.s.", když jsem tři měsíce pozorovala šedivý flíček na duhovce, od včera mám pocit tlaku v oku. Předepsala mi Indocollyre 0,1% 4x denně 10dní a objednala na OCT makul za cca měsíc. Říkala, že lék je protizánětlivý, nicméně nechápu, proč je potřeba jej užívat, když se o zánět nejedná, pokud jsem správně pochopila. Navíc kojím dceru a dle příbal.letáku je třeba se podání tohoto léku během kojení vyvarovat. Mohu se zeptat, jaký je Váš odborný názor, čemu v tomto případě zmíněný lék pomůže?

odpověď

Dobrý den, Indocollyre není na pterygium standardně předepisováno. Ale je možné, že lékařka viděla jiný důvod, proč Vám tuto léčbu předepsala. Z mého pohledu není třeba Indocollyre užívat. Stejně tak se domnívám, že i objednání na OCT má jiný důvod. Zkuste místo Indocollyru užívat jen volně prodejné umělé slzy.

otázka

Dobrý den, bude mi 50 let. Mám rok zjištěný zelený zákal na levém oku a 14 dní i na pravém oku. Před rokem jsem podstoupila laser na obou očích kvůli proděravělé sítnici. Na pravém oku musel být laser ještě jednou zopakován. Amslerovu mřížku nevidím dobře, vodorovné čáry vidím dvojitě, druhá čára je slabší. Občas vidím i obličeje zdvojeně. Měla jsem zjištěné změny na makule, což se nemuselo nijak řešit. Je toto dvojité vidění nebezpečné?

odpověď

Dobrý den, dvojité vidění může být způsobeno právě změnami v makule. Ale i tak by jste to měla konzultovat se svým oftalmologem, aby určil, zda není třeba sítnici již léčit.

otázka

Dobrý den, jmenuji se Sabina a je mi 17 let. Před 3 rokama a do teďka vidím v jedním okem (pravá)malou skvrnku(není moc tmavá ) , která se pohybuje , když se chci na tu skvrnku dívat , tak se pohybuje úplně jinam. Tohle nemám každý den, jen když je v mém pokoji i venku světlo. Chtěla jsem jít u Oční lékařky, ale kontrola je opravdu nepříjemná.Chtěla bych vědět proč to mám, a zda je to normální či nenormální a prosím o radu, Děkuji moc.

odpověď

Dobrý den slečno Sabino, jedná se o sklivcový zákalek, který je neškodný a má je naprostá většina populace. Zákalky jsou buď pozůstatky struktur, které se uvnitř v oku nacházejí během nitroděložního vývoje nebo daleko častěji jsou důsledkem degenerativních změn sklivce. Představte si, že sklivec je gelová koule. Někde v této kouli dojde ke zkapalnění gelu. V rámci této oblasti se shluknou fibrinová vlákenka a vznikne zákalek, který může mít různý tvar (vlas, kolečko, i další). Při přítomnost jedné malé skvrnky se stav nijak neřeší. Doporučuje se zákalek ignorovat.

otázka

Dobrý den, co nejlépe dělat když jsem v pátek 20.3.2015 koukal na zatmění bez žádné ochrany očí a do dnes stále v jednou oku když zaostřím pořád mám obraz slunce. Je nutné zajít na oční nebo časem to zmizí? koukal sem během hodiny 3krát po 15 vteřinách. Díky moc

odpověď

Pokud obtíže přetrvávají i v tento moment, tak navštivte očního lékaře a nechá provést OCT vyšetření sítnice. Je třeba vyloučit poškození sítnice v centru vidění .

otázka

Dobrý den, dnes jsem si vyzvedl nové brýle (1 a 1,25 dioptrie) a přijde mi, že s nimi vidím až moc ostře, po nějaké době se mi začne lehce točit hlava a když se podívám směrem dolů na zem tak mi přijde, že je blíž než ve skutečnosti je. Mohl bych se zeptat zda je nutné si na brýle zvyknout nebo jsou špatně vyrobené popř. přílíš silné? Děkuji.

odpověď

Dobrý den, adaptace na nové dioptrické brýle je zhruba měsíc. Tyto obtíže jsou normální a jejich výraznost je přímo úměrná hodnotě navýšení dioptrií. Takže pokud jste dostal svoje první brýle, tak se není čemu divit. Doporučuji postupné přivykání. Když už Vám budou brýle nepříjemné, tak je sundejte a za chvíli znovu nasaďte. Když by ani po měsíci obtíže nevymizely, tak navštivte tak bude vhodné přeměření.

otázka

Dobrý den, v oblasti duhovky jsem objevila malé černé tečky, prosím, co to může znamenat? Děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, takové nálezy je třeba vidět. Jsou tečky na duhovce, před duhovkou plují v přední komoře, nebo jsou na rohovce? Jsou ostře ohraničené nebo mají nejasné okraje atd. Může jít o cokoli…od cizích tělísek na rohovce, přes pigmentové skvrny (pihy) až po závažnější diagnózy.

otázka

Dobrý den, byla jsem u oční doktorky, ta mi naměřila dioptrie do dálky: PO = 1,0; cylindr Dp = 0,5; osa 100 LO = 1,0; cylindr Dp = 0,5; osa 70 Týden po vyšetření u oční lékařky jsem měla možnost nechat si změřit dioptrie u optometristky (ze zvědavosti jsem to zkusila a byla jsem překvapena, velice příjemné vyšetření) a ona mi naměřila trochu jiné dioptrie do dálky: PO = 1,25; cylindr 0,25; osa 90 LO = 1,25; cylindr 0,25; osa 70 Zajímalo by mne jaký je v nich rozdíl, jaký je rozdíl když mám slabší dioptrii a silnější cylindr a obráceně? Co je lepší? Když mi dala paní optometristka vyzkoušet oboje brýle pro porovnání, tak příjemnější mi byly ty s hodnotami naměřenými od ní (tedy silnější dioptrie a slabší cylindr)

odpověď

Dobrý den, změna je nepatrná. Navíc při subjektivním měření dioptrií se mohou dioptrie takto mírně lišit i v závislosti na psychickém rozpoložení jedince, světelných podmínkách atd. Pokud jsou to Vaše první brýle, tak dejte na svůj pocit. Jestli již nějaké nosíte, tak se přikloňte u hodnoty cylindru k tomu, co máte v současných brýlích. Roli zde totiž hraje zvyk.

otázka

Dobrý den. Mám takový menší dotaz. Ve škole sedím asi v 7 lavici od předu. A když paní učitelka promítá něco na tabuli a je to psáno malým písmem, tak to nepřečtu. Velká písmena jo, ale malá ne.... Děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, navštivte očního lékaře. Pravděpodobně je přítomna dioptrická vada a potřebujete brýle.

otázka

Dobrý den,zajímalo by mě,zda mohu po operaci horních víček (před 4 měsíci) podstoupit laserovou operaci očí.Nosím brýle na čtení i na dálku.Víčka mám zahojené ale bojím se roztažení očí pro zákrok.Nepoškodí se vnitřní šití víček?Je mi 58 let a pracuji celý den na pc.Děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, po čtyřech měsících jsou již rány zcela zahojené a provedení laserové operace je možné. Ovšem zvážil bych vhodnost laserového zákroku na rohovce vzhledem k Vašemu věku a pracovním aktivitám. Již bych viděl jako vhodnější metodu odstranění dioptrií tzv. metodu PRELEX.

otázka

Hezký den, pane doktore. Obracím se na vás s tímto dotazem. Při zaslepení pravého oka dlaní a upřeným sledováním textu okem levým se mi po nějaké době jakoby text v levém oku ztratí, dost mě to znepokojuje i když při opětovném soustředěném zaostření se opět vrátí. Nevím, zda-li to popisuji srozumitelně, dost mě to totiž znepokojuje. Může se jednat o projev dominance zaslepeného oka, nebo je třeba to začít léčit? Moc Vám předem děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, nestává se Vám to i při pohledu samotným pravým okem? Nejčastěji se to stane v důsledku uvolnění zaostření v kombinaci s narušením slzného filmu (nemrkání) a rozhodně to nevyžaduje léčbu. Pokud chcete mít absolutní jistotu, tak se objednejte na preventivní prohlídku k oftalmologovi.

otázka

Dobrý den, mám dotaz. Přítel má v očích střípky z dlaždice pomůže mu na to aby se odstranili a vypláchnuli recugel? Děkuji za odpověď

odpověď

Dobrý den, oko vypláchněte opthalmoseptonexem či převařenou vodou. Recugel je gel a ten není určen k výplachu. Nevím, co přítel dělal, ale rozhodně by měl navštívit očního lékaře k vyloučení zaražení střípků do oka samotného.

otázka

Dobrý den pane doktore, maminka je po operaci šedého zákalu,má sil.čočky v obou očích. Rok na to se ji odchlípla sítnice.Dali jí do očí na rok silikon.olej ale teď po roce jim to nešlo zcela vytáhnout.Olej se nalepil na umělou čočku. Měla jedno oko i trochu potrhané tak nešel dát plyn.Jde dát do oka i něco jiného krom oleje či plynu? Nedošlo k pochybení když vidí že má umělou čočku a přesto jí tam dají olej kt.teď nejde celý ven a maminka hůř vidí.Děkuji.

odpověď

Dobrý den, o pochybení nejde. Bohužel se někdy stane, že olej nejde úplně odstranit, může to být i z důvodu, že nitrooční čočka je ze silikonového materiálu. Právě proto některá pracoviště silikonové čočky vůbec nepoužívají, i když jinak mají vynikající optické vlastnosti. Odchlípenou sítnici je třeba zjistit, a pokud je defekt sítnice rozsáhlý nebo v nevhodné lokalizaci, tak je silikonový olej nutný. Plyn by byl nedostatečný a nic jiného se do oka nedává. Otázka ale zůstává, zda je zhoršené vidění způsobeno opravdu zbytky oleje nebo jestli se jedná o trvalé změny na sítnici vlivem odchlípené sítnice.

otázka

Dobrý den, pane doktore, mé 5ti měsíční dceři byla zjištěna oční vada MIKROFTALMUS, primární perzistující vaskulatura sklivce. Chtěla bych se zeptat, zda je u této vady, alespoň minimální šance ke zlepšení stavu oka, např.(operace). A zda existuje operativní možnost i z estetického hlediska? (zvětšení oka)Děkuji.

odpověď

Dobrý den, operačně není možné zvětšit oko. Je několik "stupňů" mikroftalmu...od téměř nepoznatelného až po velice výrazný rozdíl. Vždy bude mikroftalmické oko menší než druhé. O podrobnější prognózu musíte požádat ošetřujícího lékaře...nemám podrobné informace o stavu oka a nemůžu tedy sofistikovaně odpovědět. Ve starším věku je možné mikroftalmické oko překrýt slupkovou protézkou, která bude vyráběna na míru podle druhého oka.

Inzerce https://www.provasesrdce.cz/?utm_source=ordinace_cz&utm_medium=square&utm_campaign=fibrilace

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?

banner_voucher_sleva_magniflex

Anketní otázka

Zatím hlasovalo 20 lidí

Mohlo by vás zajímat

Koronavirus: Jak mírnit příznaky a čeho se při léčbě vyvarovat?

Stále zůstává pozitivní zprávou, že valná většina lidí, kteří covidem-19 onemocní, má poměrně mírný průběh nemoci a není třeba je hospitalizovat. V takovém případě intenzivní příznaky choroby trvají zpravidla 4–5 dní. Jak zvládnout mírný průběh covid-19 v domácích podmínkách, co na něj nezabírá nebo kdy už je nutné vyhledat lékařskou péči?

Práce z domova není pro každého. Může vést až k syndromu vyhoření

Mnozí si home office přestavují velmi idylicky – pohoda v domácím prostředí, nejlépe s notebookem na klíně a na gauči. Pokud ale chtějí zaměstnanci fungovat efektivně, rychle na tuto představu musí zapomenout: práce z domova vyžaduje především sebekázeň a důkladné plánování.

Léčba věkem podmíněné makulární degenerace je pro pacienty v ČR dostupnější

Oční klinika Lexum v Praze provedla první aplikaci nového léku proti vlhké formě věkem podmíněné makulární degenerace (VPMD). Zákrok trval pár minut a lékaři při něm aplikovali poprvé v ČR novou biologickou injekční léčbu. Jejím cílem je zastavit postup onemocnění a zmírnit jeho projevy. VPMD (onemocnění sítnice) je nejčastější příčinou slepoty v Evropě a možnost vrátit zrak zcela do normálu zatím neexistuje. Při vlhké formě makulární degenerace dochází bez léčby ke ztrátě zraku v řádu týdnů.

Porucha čichu patří k základním příznakům covidu-19

Porucha čichu je v současnosti řazena k základním příznakům covidu-19. Typicky se objevuje u jinak bezpříznakových pacientů, obvykle v mladší či střední věkové skupině. „V nynější koronavirové vlně se s poruchou čichu setkáváme ještě častěji než na jaře,“ říká prof. MUDr. Jan Plzák, Ph.D., přednosta Kliniky otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice v Motole. Lidé s poruchou čichu se nyní mohou sami vyšetřit pomocí parfémovaných fixů, které jsou k dostání zdarma.

 

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

20. ledna 2008, 12:04:30


19. října 2010, 18:39:30


19. června 2008, 10:54:48


28. června 2008, 09:42:17


28. června 2008, 09:57:08


Naši partneři

Inzerce