Inzerce

Poradna: Oční lékařství

Na Vaše dotazy v oftalmologické poradně odpovídá:


Prim. MUDr. Vladimír Korda Ph.D., MBA


Prim. MUDr. Vladimír Korda Ph.D., MBA Primář Oční kliniky
Primář a majitel Oční kliniky a sítě Očních center a optik OFTEX


Profesní zaměření:
Specializuje se na vitreoretinální chirurgii, diagnostiku a léčbu onemocnění sítnice a na terapeutické možnosti věkem podmíněné makulární degenerace.

Odborná erudice:
Specializace I. stupně v oftalmologii (1996) a specializace II. stupně v oftalmologii (2000).

Odborné stáže:
2001 - Department of Ophthalmology, Moorfield Hospital (Londýn, Velká Británie)
2002 - Department of Ophthalmology, Kolín nad Rýnem (Německo)
2003 - Department of Ophthalmology, Frankfurt (Německo)
2005 - Department of Ophthalmology, Hamburg (Německo)

Členství v odborných společnostech:
Je členem České oftalmologické společnosti ČLS JEP a České vitreoretinální společnosti, dále evropských společností European Vitreoretinal Society, European Society of Retina Specialists (Euretina) a také americké společnosti American Society of Retinal Specialists.

Partner oftalmologické poradny:

oftex.jpg

Zeptejte se odborníka

Zodpovězené dotazy v této poradně

otázka

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda ricinový olej, který se všude uvádí jako výživa pro řasy, může způsobit oslepnutí. Předem děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, nenašel jsem ani jeden vědecký článek, který by podpořil pozitivní vliv ricinového oleje na růst řas. Rozhodně bych to ale nedoporučil. Při jednorázovém zasažení a následném výplachu bych se poškození neobával, ale při dlouhodobé aplikaci by zřejmě mohlo dojít k narušení povrchu rohovky (v podstatě naleptání), a následná infekce by mohla vést k trvalému poškození zraku. Systémové užití ricinového oleje může poškodit nervová vlákna v těle. Zda by k tomu došlo i u oka nebylo zjišťováno. Pokud ano, tak se jedná o těžké poškození zraku. Zkuste v okolí spíše vyhledat pracoviště, kde se prodlužují řasy pomocí látky bimatoprost.

otázka

Dobrý den, dcerka (2 měsíce) má duhový odlesk přes celá očička. Vypadá to jakoby měla 'povlak' přes očka, který vytváří duhové odlesky (jako např.rozlitý olej). Není to patrné na první pohled a pouze na dobrém světle. Zároveň má stále trochu zažloutlé bělmo kvůli žloutence. Zajímalo by mě, zda je ten duhový efekt normální? Poradím se s pediatrem, zajímal by mě i Váš názor. Moc děkuji.

odpověď

Dobrý den, bylo by lepší to vidět osobně, ale slzný film obsahuje přirozeně tukové složky a tak se duhového efektu nemusíte obávat.

otázka

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda mohu nosit kontaktní čočky když mám vysoký nitrooční tlak a v rodině zelený zákal. Zda takový člověk může vůbec nosit kontaktní čočky. Mockrát děkuji za odpověď docela se tím trápím. Přeji hezký den, nashledanou. K.Š.

odpověď

Dobrý den, vysoký nitrooční tlak není sám o sobě kontraindikací k nošení kontaktních čoček. I jedinec s diagnostikovaným glaukomem s otevřeným úhlem může nosit kontaktní čočky. Glaukom s uzavřeným úhlem je již něco jiného, a je vždy nutné se poradit s ošetřujícím lékařem nad konkrétním nálezem.

otázka

Dobrý den pane primáři, chodím na oční oddělení kvůli podezření na zelený zákal, který je co 3. měsíce sledován, zatím jen s podezřením. Nyní se mi stává na jednom oku jako by přes vnější koutek, proletěl takový záblesk, nebo jako světelná padající čára. Ale je to jen někdy, zdá se mi, že přes den nic, spíše večer, nebo brzy ráno. Navíc mi byl při poslední návštěvě doporučen lék TANAKAN. Děkuji za Váš čas a odpověď. H.K.

odpověď

Dobrý den, vzhledem k zábleskům by bylo na místě oči rozkapat a podrobně vyšetřit periferii sítnice, kde může docházet k patologickým změnám. Může se ale jednat o běžné odlučování zadní sklivcové membrány. Kdyby se před očima objevili padající černé saze, či by se ve vidění objevila černá skvrna, tak neprodleně navštivte lékaře. Tanakan je výživový preparát zlepšující prokrvení zrakového nervu. Doporučen Vám tedy byl z hlediska podezření na zelený zákal, se záblesky nesouvisí.

otázka

Dobry den,je mi 25 let od mého dětství mě trápily bolesti hlavy v 17 letech jsem byla zaslána k očnímu lékaři na vyšetřeni,tam mi byl naměřen nitrooční tlak okolo 25 torru.Poté jsem byla zaslána do pražské nemocnice na vyšetření křivky pro vyloučení nebo potvrzení glaukomu .Poté mi v nemocnici potvrdili glaukom s otevřeným uhlem a nasadili léčbu kapkami xalatan . Kapky nyní beru 7 let NOT mám kolem 16 torru v každém oku vše bez problému.Jenže jsem se právě přestěhovala do zahraničí kde jsem byla na oční kontrole(ke které chodím pravidelně každé 3 měsíce) kde mi změřili NOT a udělali OCT vyšetřeni a tam mi pan doktor sdělil, že se o glaukom s největší pravděpodobnosti nejedna a že xalatan kapu zbytečně. Já ale kapala dále a po dalších třech měsících jsem šla k doktoru znovu(tentokrát to byl jiný doktor)a ten mi také řekl, že to glaukom nebude a že se prý spousta lidi léčí s glaukomem zbytečně. A řekl, že pokud chceme mít úplnou jistotu tak mi doporučil kapky na měsíc vysadit a přijít na kontrolu a že poté mi s jistotou řekne, jestli je to glaukom či ne? Já vůbec nevím, co si mám myslet,zda se léčím 7 let zbytečně nebo jakému lékaři věřit? A nemůže se můj stav zhoršit pokud vysadím na měsíc kapky?Děkuji moc za radu.

odpověď

Dobrý den paní, s nástupem moderních technologií dochází k přehodnocování u spousty jedinců. Dříve se diagnóza glaukom stanovovala na základě perimetrického vyšetření, hodnot nitroočního tlaku, vzhledu zrakového nervu a někdy ještě oné křivky. Pokud pacient nespolupracoval při provedení perimetrického vyšetření a tlak byl vysoký, tak se léčba nasadila. Heslem bylo raději léčit zbytečně než aby došlo k rozvinutí nemoci. Po zavedení OCT a HRT do běžné oftalmologické praxe se zjistilo, že spousta lidí je opravdu léčena "zbytečně". Mají sice vysoký nitrooční tlak, ale nedochází k poškození nervových vláken sítnice. Stav se označuje jako nitrooční hypertenze. Proto není léčba nutná. Ale monitoring ano. Jediným způsobem jak to s jistotou určit je opravdu vysazení terapie a pravidelný monitoring. Nejdůležitější bude kontrolní OCT a perimetr za 6 měsíců od vysazení. I kdyby za tu dobu došlo ke zhoršení, tak bude zcela minimální, ale moderní technologie je již zaznamená, ovšem zrakové funkce neovlivní. Při glaukomu otevřeného úhlu, kde není ještě ani poškození nervových vláken, tak se při JEDNORÁZOVÉM vysazení na jeden měsíc nemůže nic stát.

otázka

Dobrý den, před očima se mi míhají malí černí pavoučci,mám brýle na čtení,na pravém oku mám cylindrické sklo, vidím čím dál hůř, dioptrie 2 na každém oku, je mě 66 let, do dálky zatím vidím, sice to není žádná sláva,ale brýle nemám. Děkuji, prodělala jsem borelku a není mě dobře.

odpověď

Dobrý den, černí pavoučci budou sklivcové zákalky, které vznikají věkem podmíněnými změnami sklivce. Negativní vliv na sklivec mohou mít i onemocnění, mezi něž řadíme i boreliózu. Lékaře je třeba vyhledat v okamžiku, kdy se útvary změní na padající černé neprůhledné saze.

otázka

Dobrý den, asi poslední měsíc mám problém s levým okem. Po ránu ho mám celé zalepené a kvůli tomu vidím rozmazaně, než se toho všeho z oka zbavím po probuzení. Během dne mívám jakoby zepředu (z vnitřního koutku) menší tlak na oko, něco jako štípání, které někdy i pálí, když mrkám a v posledních dnech mi i často slzí. Se zrakem jinak problém nemám a vidím na něj dobře. Brýle nenosím a ani čočky.

odpověď

Dobrý den, bude se jednat o zánět, který je nutné přeléčit antibiotiky. Navštivte oftalmologa.

otázka

Dobrý den, dlouhodobě řeším problém nateklých očí, moje oči jsou velmi citlivé na denní světlo, případně kdy vyjdu ven, jsem třeba na 6 sekund oslepena a nevidím nic, cítím ostrý pal, který mi jde až do hlavy. Moje práce bohužel vyžaduje každodenní 8h i více práci do počítače, přesto po každé půlhodince si dělám pauzy, aby si oči odpočinuli. Oči mě přes celý den hrozně bolí, nemám jiné příznaky zažloutlé fleky, kapilárky v oku atd..Cítím, jak kdyby nad očima mé víčka tlačili mé oči dolů celých 24 h..jsou hrozně nateklé.

odpověď

Dobrý den, vzhledem k uvedenému režimu dne a popisu obtíží se jedná o závažné projevy syndromu suchého oka. Kupte si volně prodejné umělé slzy bez konzervačních látek a kapte 5-7x denně a na noc si pořiďte Recugel gel (mast). Tyto přípravky doplní slznému filmu chybějící složky a subjektivně by se stav měl zlepšit již během 14 dní. Léčba je ale dlouhodobá, a tak po 14 dnech budete moci snížit aplikaci na cca 3x a k tomu dle potřeby. Pokud by jste ani po dvou týdnech necítil žádnou změnu k lepšímu, tak bude nutné navštívit oftalmologa k vyloučení chronických zánětlivých procesů.

otázka

Dobrý den. Mám 5.měsíční dcerku a od narození má v levém oku nahoře takovou světle hnědou skvrnku.Zajímalo by mě co by to mohlo být.Vyčetla jsem, že to může znamenat i nefunkci nějakého orgánu.Podotýkám, že jí má od samého počátku. Děkuji za Vaší brzkou odpověď.

odpověď

Dobrý den, bude se jednat o pigmentovou skvrnu, tedy pihu. Do budoucna ji bude vhodné monitorovat oftalmologem, zda je stále stejná. Takovéto útvary vznikají nahromaděním pigmentu v určitém místě a projevem celkových chorob to není.

otázka

Dobrý den. Mám problém se zrakem, většinou se projevuje z nedostatku spánku a nadměrného osvětleni, ve kterém se pracovně pohybuji jako kameraman... Příznaky jsou vždy stejné. Kolem každého světla hlavně v noci se mi dělá opar, který vypadá jako duha a oči jsou velmi suché. Po spánku je vše v pořádku. U duhovky vidím sede kolo kolem černé panenky. Kapu si to Svetlikem lékařským. Předem děkuji za pomoc.

odpověď

Dobrý den, bude se jednat o poruchu slzného filmu zřejmě typu nestability tukové složky, kdy řešením je pravidelná aplikace umělých slz a lipidy 5x po dobu 14 dní a pak již dle potřeby.

otázka

Dobrý den, mám dotaz, který se týká mého kamaráda.Je mu 48 let, jako malé dítě byl na operaci očí kvůli šilhavosti. Ta se ovšem nepodařila. Nosí dost silné brýle, šilhavost se rovněž projevuje. Je možnost se nějakým způsobem šilhavosti zbavit a pokud ano, hradi se to pojišťovnou. Navíc uvádím, že chodí na dialýzu, zrak se mu čím dál víc zhoršuje. Děkuji Vám moc za Vaši odpověď.

odpověď

Dobrý den, pokud absolvoval jednu operaci šilhání a úchylka oka není příliš velká, tak je teoreticky možné šilhání operovat znovu. Ovšem až po vyšetření, které odhalí míru rizika vzniku dvojitého vidění po operaci. Jestli je šilhání malé, tak mohou pomoci prizmatické brýle. Operační řešení šilhání může být hrazeno ze zdravotního pojištění. Ale tato operace se provádí v celkové narkóze a u něj se bude jednat zřejmě jen o kosmetický zákrok, a jako na takový se na něj také bude pohlížet z pohledu rizik celkové anestezie u dialyzovaného pacienta (zřejmě zamítavě). Teď k dalšímu bodu, šilhání nemá vliv na zrakovou ostrost a příčina zhoršeného vidění je jinde. Takže by měl navštívit očního lékaře.

otázka

Dobrý den , nedávno jsem se byla vyšetřit u své oční lékařky. Napsala mi lístek na výměnu skel po 5 letech. Vše jak má být . Ale mě posléze okradli na ulici a vzali mi celou kabelku kde jsem měla lístek od pani doktorky i brýle. Takže nemám nic. Je možné, aby mi to lékařka vystavila znovu s tím, že mi nenapíše výměnu skel, ale bohužel i celé brýle? Podotýkám, že jsem teď momentálně na neschopence takže mi propadla i lhůta. Předem děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, příspěvek nebyl na zdravotní pojišťovně uplatněn, a tak je možné ho vypsat znovu. Příspěvek na obroučku je 150 Kč a pokud nebyl uplatněn v posledních třech letech, tak jej může lékař vypsat.

otázka

Dobrý den, prosím chci se na něco zeptat, nevím jak to popsat, ale občas přes den mě zlobí oči, jako bych se soustředila jen na určité detaily, dívá se mi dost divně, je to strašně nepříjemný, nevíte co by to mohlo být???Děkuji předem za odpověd.

odpověď

Dobrý den, takové obtíže mohou mít mnoho příčin…lehkou dioptrickou vadu, skryté šilhání , syndrom suchého oka, potíže s krční páteří atd. V tomto případě bude vhodné navštívit preventivně oftalmologa.

otázka

Dobrý den. Mám diagnostikovaný problém, který se nazývá chatrnost (vetchost) čočky. Lékař mi předepsal jedny brýle na blízko 2,5diopt. a další na dálku 1,5diopt. Je mi 47 let a soustavné přehazování brýlí mě velmi obtěžuje. Chci se zeptat, zda se dá problém sjednotit do jedněch brýlí nebo zda je možná operace a s jakým výsledkem. Děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, vetchozrakost, neboli tzv. presbyopie, je přirozený proces. Řešením jsou buď brýle nebo operační řešení. Pokud se podíváme na první skupinu, tak existují bifokální (půlené) brýlová skla, kde máte hodnoty na dálku i na blízko. A také tzv. multifokální brýlová skla, v kterých vidíte plynule dálku, střední vzdálenost i blízko. Vzhledově jsou stejná jako ty, které máte teď. Další možností jsou multifokální kontaktní čočky. Rovněž poskytují ostré vidění na dálku i do blízka. No a poslední možností je operační řešení presbyopie (refrakční lensektomie). Jde o výměnu Vaší přirozené čočky za umělou čočku mutlifokální či trifokální. Toto je trvalé řešení a dioptrie se již nezhoršují. Pokud budete mít zájem o konzultaci, tak se můžete obrátit na naši refrakční poradnu.

otázka

Dobrý den, jsem v situaci kdy si nevím rady a potřebuji další názor . Mám podstoupit operaci šedého zákalu a bojím se že o oko příjdu jelikož mam slabou sítnici. Byla jsem již na obě oči operovaná dvakrát, k tomu mam i zelený zákal a 27- dioptrii a hodně zúžené zorné pole a to mi je 38 let a teď ta operace. Můžete mi prosím odpovědět, co dělat v mé situaci operovat nebo ne. Děkuji.

odpověď

Dobrý den, v takovémto případě nelze nikdy říci, co máte dělat. Pokud je ale šedý zákal pro vidění výrazně limitující nebo se rychle zhoršuje, tak není na co čekat. Čím pokročilejší šedý zákal se bude operovat, tím bude operace náročnější pro oko a tedy s vyššími riziky. Předpokládám, že jste po operaci odchlípnuté sítnice nebo trhlin, a tak bych před operací samotnou doporučil velmi podrobné vyšetření periferie sítnice, a všechny případné degenerace ošetřit laserem. U takovýchto stavů je ke zvážení provedení operace pomocí femtosekundového laseru, který výrazně naruší strukturu zhutnělé čočky a ještě více se tak sníží mechanický stres, který v oku nastane. Rovněž i po operaci jsou na místě častější kontroly periferie sítnice a vše případně včas ošetřit.

Inzerce https://www.provasesrdce.cz/?utm_source=ordinace_cz&utm_medium=square&utm_campaign=fibrilace

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?

banner_voucher_sleva_magniflex

Anketní otázka

Necháte se letos raději očkovat proti chřipce a/nebo pneumokokové infekci?

Zatím hlasovalo 313 lidí

Mohlo by vás zajímat

Bolesti zad mohou mít mnoho příčin. Na co si dávat pozor?

V dnešní době bychom asi těžko hledali někoho, koho by sem tam nepotrápily bolesti zad. Bolest zad může mít různé příčiny, poměrně často si za ně můžeme sami. Pokud nás tyto problémy trápí opakovaně, jedná se o jasný signál organismu, že dlouhodobě a systematicky děláme něco špatně.

Revmatoidní artritida: moderní léčba vrací pacienty zpět do běžného i pracovního života

Revmatoidní artritida, postihuje až třikrát častěji ženy, je to zánětlivé onemocnění, které vede dokonce k nevratnému poškození chrupavek a kostí kloubů a doprovází ho chronická bolest. Většina pacientů končí v invalidním důchodu, podstupují operaci totální endoprotézy či doživotně nemůžou hýbat zápěstím. Tím, že je možné nasadit biologickou léčbu ještě před nevratnými změnami kloubů je ohromná výhoda pro systém a hlavně samotného pacienta. Účinná léčba sníží aktivitu nemoci a výrazně se zlepší kvalita života ve všech jeho oblastech.

Patní ostruha - léčba vyžaduje trpělivost

Patní ostruha patří mezi poměrně častá onemocnění dolních končetin. Projevuje se bodavou bolestí paty nejen po velké fyzické zátěži ale i po období odpočinku. Pata může být bolestivá i na dotek, oteklá či zabarvená do červena. Jedná se o velmi nepříjemnou záležitost, při jejíž léčbě je zapotřebí trpělivost.

Inkontinence není důvod ke studu, ale řešitelný problém

Nechtěný únik moči může člověka potrápit v každém věku, i když podle statistik jím trpí především starší populace a dvakrát více ženy než muži.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48


28. června 2008, 09:42:17


28. června 2008, 09:57:08


Naši partneři

Inzerce