Inzerce

Poradna: Oční lékařství

Na Vaše dotazy v oftalmologické poradně odpovídá:


Prim. MUDr. Vladimír Korda Ph.D., MBA


Prim. MUDr. Vladimír Korda Ph.D., MBA Primář Oční kliniky
Primář a majitel Oční kliniky a sítě Očních center a optik OFTEX


Profesní zaměření:
Specializuje se na vitreoretinální chirurgii, diagnostiku a léčbu onemocnění sítnice a na terapeutické možnosti věkem podmíněné makulární degenerace.

Odborná erudice:
Specializace I. stupně v oftalmologii (1996) a specializace II. stupně v oftalmologii (2000).

Odborné stáže:
2001 - Department of Ophthalmology, Moorfield Hospital (Londýn, Velká Británie)
2002 - Department of Ophthalmology, Kolín nad Rýnem (Německo)
2003 - Department of Ophthalmology, Frankfurt (Německo)
2005 - Department of Ophthalmology, Hamburg (Německo)

Členství v odborných společnostech:
Je členem České oftalmologické společnosti ČLS JEP a České vitreoretinální společnosti, dále evropských společností European Vitreoretinal Society, European Society of Retina Specialists (Euretina) a také americké společnosti American Society of Retinal Specialists.

Partner oftalmologické poradny:

oftex.jpg

Zeptejte se odborníka

Zodpovězené dotazy v této poradně

otázka

Dobrý den pane doktore. Omylem jsem do oči kapala batrafen, vypláchla vodou , ale oko pálí. Děkuji za radu

odpověď

Dobrý den, Batrafen mohl narušit svrchní vrstvu rohovky. Ta se přehojí během několika dní. Do té doby aplikujte O-septonex či Ocuflash jako prevenci zánětu.

otázka

Dobrý den, poslední dobou mi bolí nad očima a při pohybu očí se bolest zvyšuje. Jsem dost často u počítače a sleduji televizi. Je mi 69 let a 10 let jsem po operaci šedého zákalu. Děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, může se jednat pouze o syndrom suchého oka. Aplikujte volně prodejné umělé slzy, obzvláště u PC. Pokud by se stav do 10 dní alespoň částečně nezlepšil, tak navštite oftalmologa, který vyloučí specifické typy zánětů a zkonroluje, zda máte vyhovující brýle na vzdálenost monitoru.

otázka

Dobrý den .Chtěl bych se zeptat co znamená když se podívám do strany a vidím poletovat jako černé saze.Mám to třetí den .Děkuji za odpověd.

odpověď

Dobrý den, pokud se jedná o průhledné poletující útvary, tak to budou jen neškodné sklivcové zákalky. Ale jestli se opravdu jedná o vzlehd černých sazí doprovázených ještě např. záblesky, tak se jedná o příznak poškození sítnice a je třeba neprodleně vyhledat oftalmologa.

otázka

Dobrý den, mám 9 měsíční vnučku a pravé očičko jí ujíždí ke kořenu nosíku. Teď jsem jí sledovala často a očkem opravdu šilhá. Nevím kdy je nejlépe začít s léčbou, ale domnívám se, že asi co nejdříve. Můžete mě prosím poradit, děkuji.

odpověď

Dobrý den, léčbu šilhání je třeba zahájit již v tomto věku. Obraťte se na dětského oftalmologa, který po vyšetření doporučí další postup (brýle, okluze, apd

otázka

Prosím udělali se mi tukové váčky na víčkach co s tím? Je mi 63 a na plastiku nemám děkuji.

odpověď

Dobrý den, pokud je převis kůže opravdu výrazný a omezuje tak zorné pole či způsobuje další přidružené obtíže (časté záněty, erytému kůže apd), tak je možné na zdravotní pojišťovně zažádat o schválení plastiky horních víček. Pokud Vám tento zákrok pojišťovna schválí, tak ho také uhradí. V případě dolních víček se schválení neprovádí. Je nutné podotknout, že se schvalují v případě funkčního omezení, estetické hledisko se neposuzuje. U tukových váčků není jiné řešení než chirurgické.

otázka

Již po 2 perimetrii mam na stejném místě pravého oka černé místo.Mohl by to být začínající zelený zákal? V rodině byl u matky.Děkuji

odpověď

Dobrý den, velmi záleží na lokalizaci onoho výpadku. Jsou oblasti, které jsou specifické pro glaukomové onemocnění a jiné ne. Takže může to být zelený zákal a nemusí...zašlete mi prosím buď onen perimetr, nebo stav prodiskujte s ošetřujícím lékařem.

otázka

Dobrý den, je mi 26 let, jsem celiak. Před týdnem jsem začala mít problémy s pravým okem (začervenání a později se přidala jakoby bolest, oko jsme cítila). Dr. mi zjistila vysoký nitrooční tlak na tomto oku (nevím kolik - snad 30), byla jsem na pachymetrii - ta mi dopadla v normě, něco málo prý musela dr. i přičítat). OCT a perimetr mám v pořádku, žádné poškození nervů. Prý mám zelený zákal, budu muset do konce života kapat a byl mi nasazen Xalatan. Chtěla jsem se zeptat, když mám všechna ostatní vyšetření v pořádku, zda se třeba nemůže jednat i o něco jiného? Mohou být i jiné důvody, proč se mi tlak zvýšil? například hodně jsem teď na oči cvičila a napínala je...dodávám, že u nás v rodině nikdo zelený zákal nemá (kromě babičky a ta až v 65 letech - má cukrovku II. typu). Děkuji moc za odpovědi.

odpověď

Dobrý den, pokud vím, tak souvislost mezi celiakií a glaukomem nebyla prokázána. Cvičení ani zvýšená námaha očí na hodnotu nitroočního tlaku nemá vliv. Hodnotu nitroočního tlaku jste na tuto hodnotu nemohla ničím ovlivnit. Neuvádíte, zda byl diagnostikován glaukom otevřeního nebo uzavřeného úhlu. Glaukom uzavřeného úhlu se vyznačuje zvýšeným tlakem a dlouho je zrakový nerv v pořádku, ale pokud se neléčí, tak se obtíže stupňují. Druhou možností je onen glaukom otevř. úhlu ....Ve Vašem případě by bylo pak jedno, jestli stav nazveme již glaukomem otevřeného úhlu nebo jen syndromem nitrooční hypertenze. V každém případě, když je tlak nad 30 a/ nebo jsou přítomny bolesti hlavy, tak se léčba zahajuje. Takto vysoký tlak je rizikový pro vznik glaukomu a navíc jeho snížením dojde k eliminaci bolestí hlavy.

otázka

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, můj přítel se už přes měsíc léčí se zánětem spojivek a nyní do toho neslyší na levé ucho, prosím o nějakou radu co by to mohlo být a jak dál postupovat. Předem děkuji

odpověď

Dobrý den, toto by byla otázka spíše na lékaře ORL, kam by se měl přítel obrátit. Bylo by vhodné vyšetřit dutiny, odkud může být přenesena infekce i do očí. případně se může jednat i o dva nesouvisející problémy.

otázka

Dobrý deň. V posledných mesiacoch pozorujem škvrnu vmojom zornom poli. Akoby som mala na skle okuliarov fliačik - mokrý alebo mastný. Vidím ho však aj bez okuliarov, takže za to nemôžu špinavé okuliare. Fliačik je priehľadný, ale "špinavý". Ďakujem za odpoveď.

odpověď

Dobrý den, pokud se tečka pohybuje, tak se jedná o neškodný sklivcový zákalek, který je neškodný. Vzniká věkem podmíněnými změnami sklivce. V případě, že je flek stále na stejném místě, tak je na místě vyšetření u očního lékaře k vyloučení problémů se sítnicí.

otázka

Dobrý den, Prosím o radu k bolesti očí. Bolest je velký tlak na oko, jako kdyby se na něj tlačilo. Zároven se bolest ještě zvětší při pohledu oka do stran. Můžete mi prosím poradit vhodnou léčbu? Velmi děkuji

odpověď

Dobrý den, bohužel bez znalosti příčiny nemohu doporučit léčbu...je tedy třeba navštívit v první řadě očního lékaře. Bolest může mít oční původ (dioptrická vada, zánět, nitrooční tlak atd.), neurologický nebo od páteře.

otázka

V roce 2002 jsem byla operována na odtrženou sítnici na levém oku. V roce 2004 jsem byla operována na LO na šedý zákal ve Vinohradské nemocnici. Loni v zimě jsem upadla a narazila si očnicový oblouk. Od té doby se mi na levém oku zhoršilo vidění. Při hledění přímo se vada tolik neprojevuje, ale při podívání se dolů téměř nevidím, mám na oku jakoby blánu a tmavou šmouhu. Vadí mi to při čtení, chůzi a práci v domácnosti. Podle lékaře je nová čočka uvolněná . Poraďte mi prosím, jak tento problém odstranit ? Velice děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, bylo by vhodné doplnit perimetrické vyšetření, tedy zjistit zda je zorné pole v pořádku a jedná se tedy jen o subjektivně vnímané zhoršní vidění v této oblasti. Pokud by se potvrdila druhá varianta, tak je řešení operační. V podstatě se čočka vyjme z uvolněného pouzdra a vloží se do jiného místa v oku, kde bude stabilní. Ovšem vhodnost operačního zákroku je nutné posuzovat vzhledem k celkovému stavu oka, u Vás zejména sítnice a zvážit rizika operace pro sítnici. To na dálku bohužel nelze. Takže doporučuji prodiskutovat možnosti s Vaším ošetřujícím lékařem.

otázka

Dobrý den, je mi 52 let, na čtení používám již "čtecí" brýle. Asi 2 měsíce pozoruji celodenně začervenání bělma, později se přidala bolest za očima v nepravidelných atakách. Zavření očí nebo tma nepomůže hned od bolesti. Nově pozoruji slzení, nejčastěji ráno. Objednala jsem se k oč.lékařce (nyní poprvé-předtím jsem chodila náhodně-jen na vyš.očního pozadí-pracovala jsem s laserem-vždy bylo vše v pořádku). K mé smůle v den vyšetření oční lékařka onemocněla, pro akutní případy je zástup. Můj možná primitivní dotaz (pokud jde vůbec zodpovědět na dálku): mám jít k zast.lékařce, je můj stav akutní, nebo mám počkat, až se lékařka vrátí po nemoci nebo mám vyhledat jiného oč.lékaře? Předem děkuji za odpověď a radu.

odpověď

Dobrý den, pokud se bolesti nezhoršují tak se nebude jednat o akutní stav a spíše se domnívám, že se jedná o nevhodné (slabé) brýle na čtení či syndrom suchého oka. V případě zhoršení bolestí je třeba očního lékaře vyhledat akutně k vyloučení specifických zánětů v oku.

otázka

Dobrý den, chci se zeptat občas se mi stává že nevidím na pravé oko, vidím třeba půlku obrazu nebo vůbec a pomalu to odeznívá a pak zase je to v pořádku. Může to být způsobeno sítnicí? Jako mimino jsem právě odchlíplé sítnice měla a operovali mi je. Nosím brýle na dálku a dioptrie mám jen na to pravé oko. Děkuji

odpověď

Dobrý den, bohužel neznám Váš věk, ale toto můžou být příznaky cévních problémů, které není radno podceňovat!Další možností jsou oční migrény či problémy se sítnicí. Ale nejedná se o odchlípení sítnice, tak je výpadek zorného pole trvalý. Doporučuji vyšetření v rozkapání u Vašeho očního lékaře, který na základě nálezu zváží případně odeslání na další vyšetření.

otázka

Dobrý večer,je mi48 let.poslední dobou mi často slzí oči a mám je unavené,brýle už mám na čtení,kamarádka mi radí,abych si nechala upravit horní víčka,že ta únava může být způsobena tím.Děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, při výraznějším poklesu a převisu horních víček, je opravdu možné, že má kamarádka pravdu. Ale může se jednat jen o syndrom suchého oka, kdy pomůže aplikace umělých slz.

otázka

Dobrý den, chci se vás zeptat na tuhle diagnozu, jestli je to vážné a jak se to dá léčit. Děkuju Z:Presbyopia I.utr., Hypermetropia levis cum astigmat. myop.I.utr., Angiopathia hypertonica retinae ARMD(makulární degenerace) o.u.- dop.LUtein(protectum a pod.) t,c. bez známek dia retinopatie th:sine

odpověď

Dobrý den, presbyopie je ochabnutí zaostřovací schopnosti s věkem - normální u lidí nad 40 let, hypermetropie= dalekozrakost, astigmatimus myop. je typ nepravidelného zakřivení...toto vše jsou dioptrické vady vyžadující maximálně brýlí. Refrakční vady je možné operativně odstranit, ale pokud Vám nevadí brýle, tak k tomu není důvod. Angiopathia hypertonica ret. znamená, že oční cévy nesou známky poškození od vysokého krevního tlaku. jedná se o první stupneň poškození év, a jako takové má tendenci se po adekvátní kompenzaci krevního tlaku upravit. Takže je to velmi důležité pro internistu, ale zrak to neohrožuje. ARMD je věkem podmíněná makulární degenerace...má dva typy a vliv na zrak můžeme být od zcela minimálního až pro výrazné poškození centrálního vidění, kdy je prostředek zorného pole vnímán jako šedý kruh. Ve stádiu suché formy se doporučuje pouze vitaminoterapie. Je to podpůrná léčba, ale jiná není. V pokročilých stavech je pak léčba intravitreálními injekcemi. No a poslední řádek hovoří o tom, že na sítnici není přítomno poškození od cukrovky.

Inzerce https://www.provasesrdce.cz/?utm_source=ordinace_cz&utm_medium=square&utm_campaign=fibrilace

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?

banner_voucher_sleva_magniflex

Anketní otázka

Necháte se letos raději očkovat proti chřipce a/nebo pneumokokové infekci?

Zatím hlasovalo 313 lidí

Mohlo by vás zajímat

Bolesti zad mohou mít mnoho příčin. Na co si dávat pozor?

V dnešní době bychom asi těžko hledali někoho, koho by sem tam nepotrápily bolesti zad. Bolest zad může mít různé příčiny, poměrně často si za ně můžeme sami. Pokud nás tyto problémy trápí opakovaně, jedná se o jasný signál organismu, že dlouhodobě a systematicky děláme něco špatně.

Revmatoidní artritida: moderní léčba vrací pacienty zpět do běžného i pracovního života

Revmatoidní artritida, postihuje až třikrát častěji ženy, je to zánětlivé onemocnění, které vede dokonce k nevratnému poškození chrupavek a kostí kloubů a doprovází ho chronická bolest. Většina pacientů končí v invalidním důchodu, podstupují operaci totální endoprotézy či doživotně nemůžou hýbat zápěstím. Tím, že je možné nasadit biologickou léčbu ještě před nevratnými změnami kloubů je ohromná výhoda pro systém a hlavně samotného pacienta. Účinná léčba sníží aktivitu nemoci a výrazně se zlepší kvalita života ve všech jeho oblastech.

Patní ostruha - léčba vyžaduje trpělivost

Patní ostruha patří mezi poměrně častá onemocnění dolních končetin. Projevuje se bodavou bolestí paty nejen po velké fyzické zátěži ale i po období odpočinku. Pata může být bolestivá i na dotek, oteklá či zabarvená do červena. Jedná se o velmi nepříjemnou záležitost, při jejíž léčbě je zapotřebí trpělivost.

Inkontinence není důvod ke studu, ale řešitelný problém

Nechtěný únik moči může člověka potrápit v každém věku, i když podle statistik jím trpí především starší populace a dvakrát více ženy než muži.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48


28. června 2008, 09:42:17


28. června 2008, 09:57:08


Naši partneři

Inzerce