Inzerce

Poradna: Oční lékařství

Na Vaše dotazy v oftalmologické poradně odpovídá:


Prim. MUDr. Vladimír Korda Ph.D., MBA


Prim. MUDr. Vladimír Korda Ph.D., MBA Primář Oční kliniky
Primář a majitel Oční kliniky a sítě Očních center a optik OFTEX


Profesní zaměření:
Specializuje se na vitreoretinální chirurgii, diagnostiku a léčbu onemocnění sítnice a na terapeutické možnosti věkem podmíněné makulární degenerace.

Odborná erudice:
Specializace I. stupně v oftalmologii (1996) a specializace II. stupně v oftalmologii (2000).

Odborné stáže:
2001 - Department of Ophthalmology, Moorfield Hospital (Londýn, Velká Británie)
2002 - Department of Ophthalmology, Kolín nad Rýnem (Německo)
2003 - Department of Ophthalmology, Frankfurt (Německo)
2005 - Department of Ophthalmology, Hamburg (Německo)

Členství v odborných společnostech:
Je členem České oftalmologické společnosti ČLS JEP a České vitreoretinální společnosti, dále evropských společností European Vitreoretinal Society, European Society of Retina Specialists (Euretina) a také americké společnosti American Society of Retinal Specialists.

Partner oftalmologické poradny:

oftex.jpg

Zeptejte se odborníka

Zodpovězené dotazy v této poradně

otázka

Dobrý den pane doktore, chtěla bych se optat na odtržení sklivce v pravém oku, často mne za ním bolí, mám na něm 2,5 dioptrie (na druhém oku 1 dioptrii), neustále mi probleskují před okem barevná světla, řekla bych, že jejich frekvence přibývá. Je zapotřebí nějakého omezení v životě? Je mi 40 let a před 15 lety jsem si nechala operovat těžkou myopii - 11 dioptrií na obou očích - byla jsem bez brýlí až do těhotenství v roce 2014. Od té doby mám s tímto okem problém. Je zapotřebí dávat na něco pozor? V roce 2009 jsem prodělala disekci arterie vertebrális - byl mi implantován stent - je na stejné straně, jako oko s nímž mám problém. Od disekce mám obou očích neustále šedivé a černé šmouhy, přes které je vidět a v pravém oku místo, kterým nevidím - o velikosti 0,5 cm - na perimetru však viditelné není, takže jsem po letech vyvodila, že je to problém propojení mozku, ke kterému došlo při disekci, arterie pracovala na 30% cca 2 týdny, než lékaři přišli na to, co mi vlastně je. Mám Marfanův syndrom diagnostikovaný až po narození dítěte a antifosfolipidový syndrom. Je vše dohromady propojeno a souvisí jedno s druhým? Předpokládám, že asi v budoucnu dojde k dalšímu posunu dioptrií. Děkuji mnohokrát

odpověď

Dobrý den, žádná omezení nejsou zapotřebí, pokud byla podrobně vyšetřena i periferie sítnice a vše bylo v pořádku. Odloučení zadní sklivcové membrány probíhá individuálně, ale po úplném odloučení dojde k vymizení blesků. Může k tomu dojít i po prudkém předklonu, ale u někoho to trvá i několik měsíců. Ony šmouhy jsou sklivcové zákalky a při Vaší krátkozrakosti je to zcela normální. Jestli je na pravém oku správně vykorigovaná vada a nemáte problémy s páteří, tak je možné opravdu přisoudit mírnější bolest odlučování sklivce v důsledku zvýšené únavnosti. Při odloučení sklivce může dojít k poškození centrální části sítnice, jedná o málo častou komplikaci, ale je tu. Takže je vhodné provádět selfmonitoring - denně si zakryjte zdravé oko a podívejte se na nějaký předmět. Pokud ho uvidíte celý a není deformovaný, tak je vše OK. V opačném případě je třeba akutní vyšetření. Stejně tak kdyby šedé šmouhy změnily vzhled na padající černé saze.

otázka

Mám jít na CT očí a chtěla bych vědět jestli toto vyšetření platí zdrav.pojišťovna(211).Oči jsou důležité,ale po úmrtí manžela jsem na tom finančně špatně,tak bych chtěla vědět,kdybych si to musela platit sama,kolik bych platila.Nerada bych něco ohledně očí zanedbala a proto bych nechtěla z finančních důvodů toto CT odmítnout.Jak se to dá řešit? Děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, pokud máte skutečně na mysli CT očí a očnice, tak je plně hrazeno ze zdravotního pojištění. Ale spíše se bude jednat o vyšetření OCT, tedy počítačové vyšetření sítnice a zrakového nervu. A to zdravotní pojišťovna nehradí. Cena se pohybuje mezi 400-600 Kč podle pracoviště. Ale na to by Vás měl odesílající lékař upozornit. Některé zdravotní pojišťovny mají systém preventivní péče, v rámci kterého je možné si zažádat o zpětné proplacení. Ale pojišťovna nemá povinnost Vám ho proplatit. Jediné pojišťovny 205 a 209 se rozhodli vyšetření OCT svým klientům jednou ročně proplácet, ale také zpětně po předložení dokladu.

otázka

Dobrý den, mám problém, před očima kamkoliv se dívam vypadá, že mi běhají komáři kolem očí. Děkuji.

odpověď

Dobrý den, zřejmě se bude jednat o neškodné sklivcové zákalky, které se pojí s přirozenými změnami sklivce. Kdyby došlo k jejich prudkému zmnožení a výrazně připomínaly padání sazí, tak se obraťte na lékaře.

otázka

Dobrý den. Chcem sa prosim vas spytat. Uz pár dní ma bolí oko, je to tupá bolest, zo zadu oka. Sem tam to vystreluje do spanku. Pred mesiacom sa mi stalo, že som asi na 20 min na to oko nebola schona zaostrit. Može to byt z nervov? K očnému som objednaná až na 7 ledna. Mám podstoupit vyšetrenie driv? Ďakujem

odpověď

Dobrý den, Váš dotaz se ke mě dostal až 5.1., takže pokud jste ještě lékaře nenavštívil, tak není třeba urgentnost, protože nedošlo k prudkému zhoršení. Vaše obtíže mohou mít mnoho příčin. A to od krční páteře, podráždění nervu trigeminu, zánět v zadní části oka, a podle věku i eventuálně cévní problémy.

otázka

Dobrý den, před 14 dny jsem podstoupila operaci šedého zákalu. Podle oční lékařky je vše v pořádku, ale já stále pociťuji bolest v oku /hlavně při prudším otočením oka/ a také někdy záblesky. Jsou tyto příznaky normální a vymizí? Děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, bohužel neznám žádné podrobnosti, ale u starších lidí se může stát, že se operací urychlí odloučení zadní sklivcové membrány, což způsobuje při pohybu záblesky. Bolest zcela typická není, ale může se objevovat. Toto časem vymizí. Na další kontrole na toto upozorněte. Bylo by vhodné preventivně oko rozkapat a zkontrolovat oční pozadí, včetně periferie, aby se vyloučili vážnější obtíže. Pokud by došlo k objevení se padání černých sazí, tak je třeba urgentní návštěva oftalmologa.

otázka

Dobrý den, syn 5 let lehce šilhá na levé oko,od 2,5 roku nosí brýle,levé +1,25,pravé +0.75.Lékařka tvrdila,že do školy už brýle nebude potřebovat.Nevidím zlepšení šilhání a na poslední kontrole změna stejných dioptrií na -,jak je to možné?

odpověď

Dobrý den, predikce vývoje šilhání a dioptrií je založena na zkušenostech lékaře a vadě dítěte, ale ne každé dítě se vyvíjí podle schématu průměru. A nemá naprosto stejné období růstového výšvihu, kdy dochází k výraznějším změnám dioptrií. A tak se může stát, že syn brýle potřebuje po delší dobu než bylo původně odhadováno. Důležité je postavení očí v brýlích. Pokud v nich nešilhá, tak není důvod se znepokojovat.

otázka

Dobrý den, již 5 roků mám problém, že mě bolí za očima a v noci oči slzí a bolí, což mě probudí. Chodím pravidelně na kontroly očí, ale vždy je vše vpořádku. Jen někdy dostanu kapky na slabý zánět. Stále mě bolí hlava a cítím se hrozně unavená. Vyhýbám se televizi i počítačům. Prosím o radu, kde by mohl být problém.

odpověď

Dobrý den, zkuste na noc dávat do očí gel (např. recugel případně Vitamin A na předpis) a domluvte se s partnerem, aby zkontroloval, zda spíte se zcela dovřenýma očima. Pokud by toto obtíže nezmírnilo, tak bude vhodné vyšetření u praktického lékaře...vyloučit roblémy s krční páteří a případně další.

otázka

Dobrý den, před měsícem a půl se mi udělal zánět spojivek u obou očí. Nejprve jsem si na to sám dával Ophthalmo Septonex, což mi bylo k ničemu, tak jsem šel na nejbližší oční a tam postupně dostával metodou výběru pokus-omyl předepsané kapky Maxitrol, Flucon a Tobradex. Maxitrol byl na nic, Flucon a Tobradex mi zmírnili projevy, ale zánět neodstranily. Je nutno podotkout, že zánět není nějak intenzivní a nikdy v průběhu ani nebyl, ale cítím ho a oběžuje to. Chtěl jsem se jen zeptat, zda je normální takhle nahodile předepisovat kapky bez laboratorních vyšetření příčiny. Pokud ne, jde někam k odborníkovi (kam? jakému?) na záněty zajít bez doporučení očařky, které mi k tomu řekla, že je to asi virové (proč teda anitbiotika? kvůli kortikoidnímu obsahu?) a může to přejít do chronické podoby, ale nemám si z toho prý nic dělat.

odpověď

Dobrý den, podle typického projevu na oku je možné a vcelku běžné nasadit léčbu. Když má lékař pochyby, nebo zvolené léky nezabírají, tak je na místě provést stěr ze spojivkové vaku. Při virovém zánětu je negativní a je vhodné posilovat celkovou imunitu. Bohužel neuvádíte ani popis současných obtíží a tak může být rada pouze obecná na základě praxe .Je třeba ale vyloučit chronický zánět okrajů víčka a zánětu za syndrom suchého oka. Žádný specialista ani poradna pro záněty není. Léčí spádový oftalmologové.

otázka

Dobrý den,syn /37 let/ dnes po týdnu v práci/jezdí kamionem/přijel večer s tím, že cestou domů přestal vidět, viděl to co bylo před ním,to co bylo po stranách neviděl.Na př.bílou dělící čáru nebo levé koncové světlo auta jedoucího před ním.Starší syn /43 let/ říkal,že se mu to občas stane také.Prý to mívá když je unavený,pokud se pořádně vyspí,je to zase v pořádku.Může to být tedy způsobené nadměrnou únavou nebo je příčina jinde?Mladšímu synovi se to stalo prvně.Děkuji za odpověď.Eva.

odpověď

Dobrý den, nadměrná únava je známá jako jedna z vyvolávajících příčin oftalmologické migrény. Ta se projevuje právě výpadkem v zorném poli, které po krátké době přejde a zhruba v padesáti procentech případů pak následuje bolest hlavy. Navíc může mít dědičný poklad.

otázka

Dobrý den, poslední dva týdny vidím různé odlesky barev v periferním vidění. Když koukám dopředu, tak mám pocit jakoby vpravo nebo dole svítila zeleno-žlutá a nebo fialová barva. Ne celá plocha, ale jen určité plochy(např. když mám na sobě šálu a bundu a koukám dopředu, tak šála je osvětlená zelenou barvou nebo když jdu po ulici, tak část kaluže, část chodníku apod. jsou osvícené fialově). Tohle se mi stává poslední dva týdny asi tak 5-10 krát denně a většinou to po 1-3 minutách přestane. Hodně pracuji s počítačem a tak mě napadlo, že jsou moje oči prostě jen unavené. Mohl byste mi říci čím je to způsobeno? Děkuji

odpověď

Dobrý den, příčinu Vám na dálku neřeknu. Je třeba vyšetřit oční pozadí, zda není problém na sítnici. A vyloučit jako příčinu změny sklivce a rozhraní mezi sítnící a sklivcem. Sice je to málo obvyklé, ale ještě se může jednat o příznaky irizace- duhovkové barvy kolem světel u glaukomu. Pokud by oční nález byl v pořádku, tak eventuálně doplnit i neurologické vyšetření.

otázka

Dobrý den. 4letému synovi na screeningu v MŠ měřili zrak. Na dálku měl výsledky v pořádku ale na blízko (tak jsem to pochopila) má na jednom oku 2,00 a na druhém 1,75 (prý nevidí ostře). Zpráva pro očního lékaře přijde až po novém roce, tak bych se chtěla zeptat na co se máme připravit. Je možné že brýle stav zlepší natolik, že už je za pár let nebude potřebovat? Nebo je bude mít už napořád. A ještě by mě zajímalo jak bude probíhat vyšetření u očaře. Má k lékařům obecně špatný vztah, tak jestli to zvládne. Mnohokrát děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, vyšetření ve školkách je opravdu screnningové (orientační) a má za cíl vyhledávat problematické či potenciálně problematické oční nálezy. Takže zatím je to pouze predikce a po očním vyšetření u oftalmologa, kde mu budou rozkapány oči může být postup odlišný.Na návštěvu oftalmologa si vyhraďte 1,5 hodiny. Nejdříve se pokusí se synem přečíst obrázky a podívá se na obrázek do přístroje. Pak jsou právě oči rozkapány. To znamená, že se mu kápnout kapky a čeká se na dočasné vyřazení zaostřovacího svalu. To trvá 30 min a pokud má tmavé oči, tak i o něco déle. Až bude docíleno rokapání, tak se novu podívá na obrázek a lékař posvítí takovou baterkou do očá. To je vše. Z Vašeho popisu vyplývá, že byla zjištěna dalekozrakost, která je mimo normu pro jeho věk. Jestli budou potvrzeny neúměrně vysoké dioptrické hodnoty pro jeho věk, tak budou předepsány brýle. Ty jsou ale řešením a ne léčbou! To znamená, že nošení brýlí nezpůsobí vyléčení. Vada se ale může, a často k tomu i dochází, že se s růstem těla (a tím i oka) se dioptrie přirozeně snižují. Takže je možné, že brýle do budoucna odloží. Ale to bude předvídatelnější až budete znát skutečnou hodnotu dioptrií po rozkapání.

otázka

Dobrý den, mám k Vám dvě otázky které se týkají mého zraku: 1. mám dlouhodobě chronický zánět spojivek. Někdy méně, někdy více zanícené oči. Pomáhá mi Ophtalmo framykoin s následným užitím Sanorinu-analerginu během dne. Ale rád bych s tím udělal něco zásadního - jestli je to možné. 2. V minulém zaměstnání jsem byl stále přetížený, 12 až 16 hodin denně. Mám vytahanou pokožku na očních víčkách. Zatěžuje moje řasy . Je to trochu námaha mít obě otevřené. Proto při únavě koukám jenom na to levé oko. Je možné nechat si odstranit tuto vadu? Kolik to stojí? Hradí něco pojišťovna? Děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, chronický zánět spojivek může být vyvoláván i množením bekterií pod převisem očního víčka a je tedy možné, že odstraněním primární příčiny zmizí i tato. Převid víček je možné odstranit chirurgicky operací, která se jmenuje blefaroplastika. Ceny jsou různé dle pracoviště a lékaře od 5 -15.000,- Kč za obě horní víčka- provádí plastický chirurg nebo oftalmolog. V případě provádění na oftalmologickém pracovišti je možná úhrada zákroku ze zdravotního pojištění. Ovšem předchází jí individuální schválení zvýšené úhrady zdravotní pojišťovnou. V podstatě se provede vyšetření zorného pole, kde se bude sledovat omezení rozsahu vidění a sepíše se žádost. Tu lékař zašle reviznímu lékaři a čeká se. Pokud je výkon schválen, tak je zákrok plně hrazen. V opačném případě nepřispěje nic.

otázka

Dobrý den, již dva měsíce mi během dne slzí oči a otekají horní víčka,na vyšetření jsem byla,ale řekli mi, že vše je v pořádku,není zde žádná infekce,pouze malinké zhoršení vidění pravého oka.Nosím dioptrické brýle,jedny na čtení,jedny na dálku. Můj lékař mi předepsal ocumont antibiotic mast ale ta téz nepomáhá. Žiji v Anglii,ale brýle si nechávám dělat v Čechách,nyní jsem byla na krevním testu a mám vysoký cholesterol 5.8,může to mít nějakou souvislost?Děkuji za odpověď,je mi 57 let.

odpověď

Dobrý den, otoky víček nesouvisí s cholesterolem. Nevím, co vše Vám v krevním rozboru sledovali, ale bylo by vhodné nechat si změřit krevní tlak, vyloučit ledvinové problémy, onemocnění štítné žlázy a také problémy s lymfatickým systémem. No a v neposlední řadě je zde možnost alergie. Toto vše, a další, může vyvolávat otoky víček.

otázka

Dobrý den, je to dva dny,co se mi objevilo nepříjemné bodání v oku a jako by i za okem,střílí to i do spánku,oko je začervenalé, nosím kontaktní čočky střídavě s brýlemi. Můžete mi prosím poradit, zda si mám koupit něco v lékárně nebo vyhledat lékaře? Moje lékařka má dovolenou. Děkuji

odpověď

Dobrý den, když je přítomna vystřelující bolest, tak je návštěva oftalmologa nutná. Pokud není možné navštívit svého ošetřující, tak se obraťte na jiného nebo na oční pohotovost. Je třeba vyloučit zánětlivé onemocnění bělimy, které je třeba léčit, jinak se má tendenci zhoršovat. V případě, že nemáte možnost návštěvy lékaři, tak během neděle ještě můžete zkusit vynechat kontaktní čočky a kapat o-septonex nebo ocuflash. Kdyby ale došlo ke zhoršení, tak není na co čekat.

otázka

Je mi 50 let a posledni dobou zjišťují že ne mohu pořadné zaostřit. Pomohl by mi uživat ocutein brilant? Nebo jiny doplňek.Za radu moc děkuji.

odpověď

Dobrý den, s největší pravděpodobností se bude jednat pouze o fyziologický úbytek akomodační schopnosti, tedy presbyopii. Řešením je předpis brýlové korekce. Vitamíny na tento jev nepomohou. V určitých případech pomůže zrakový trénink -tedy sestava cviků k posílení akomodační schopnosti.

Inzerce https://www.provasesrdce.cz/?utm_source=ordinace_cz&utm_medium=square&utm_campaign=fibrilace

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?

banner_voucher_sleva_magniflex

Anketní otázka

Necháte se letos raději očkovat proti chřipce a/nebo pneumokokové infekci?

Zatím hlasovalo 293 lidí

Mohlo by vás zajímat

Bolesti zad mohou mít mnoho příčin. Na co si dávat pozor?

V dnešní době bychom asi těžko hledali někoho, koho by sem tam nepotrápily bolesti zad. Bolest zad může mít různé příčiny, poměrně často si za ně můžeme sami. Pokud nás tyto problémy trápí opakovaně, jedná se o jasný signál organismu, že dlouhodobě a systematicky děláme něco špatně.

Srdeční infarkt se může kdykoliv opakovat. Jak mu předejít?

Srdeční infarkt neboli infarkt myokardu lze zjednodušeně definovat jako úmrtí části srdečních buněk, vzniklé na základě náhlého uzávěru nebo výrazného zúžení věnčité (koronární) tepny, která zásobuje příslušnou oblast srdce. Souhrn opatření, která mají vést k tomu, aby nemocný po prodělaném infarktu či příbuzné chorobě byl co nejméně ohrožen rizikem opakování, nazýváme sekundární prevencí.

Revmatoidní artritida: moderní léčba vrací pacienty zpět do běžného i pracovního života

Revmatoidní artritida, postihuje až třikrát častěji ženy, je to zánětlivé onemocnění, které vede dokonce k nevratnému poškození chrupavek a kostí kloubů a doprovází ho chronická bolest. Většina pacientů končí v invalidním důchodu, podstupují operaci totální endoprotézy či doživotně nemůžou hýbat zápěstím. Tím, že je možné nasadit biologickou léčbu ještě před nevratnými změnami kloubů je ohromná výhoda pro systém a hlavně samotného pacienta. Účinná léčba sníží aktivitu nemoci a výrazně se zlepší kvalita života ve všech jeho oblastech.

Patní ostruha - léčba vyžaduje trpělivost

Patní ostruha patří mezi poměrně častá onemocnění dolních končetin. Projevuje se bodavou bolestí paty nejen po velké fyzické zátěži ale i po období odpočinku. Pata může být bolestivá i na dotek, oteklá či zabarvená do červena. Jedná se o velmi nepříjemnou záležitost, při jejíž léčbě je zapotřebí trpělivost.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48


28. června 2008, 09:42:17


28. června 2008, 09:57:08


Naši partneři

Inzerce