Inzerce
aplikace_alergie.png
Jak bojovat s alergií?
S aplikací AlergoStop můžete na alergii zapomenout
Připomíná léčbu a varuje před aktuálními alergeny. Více informací zde.
karusel_poradny_196px.jpg
POTŘEBUJETE RADU LÉKAŘE?
Nabízíme vám možnost jak ji rychle a pohodlně získat. Zeptejte se sami, nebo se podívejte na dotazy, které jsme již zodpověděli.

Poradna: Oční lékařství

Na Vaše dotazy v oftalmologické poradně odpovídá:


Prim. MUDr. Vladimír Korda Ph.D., MBA


Prim. MUDr. Vladimír Korda Ph.D., MBA Primář Oční kliniky
Primář a majitel Oční kliniky a sítě Očních center a optik OFTEX


Profesní zaměření:
Specializuje se na vitreoretinální chirurgii, diagnostiku a léčbu onemocnění sítnice a na terapeutické možnosti věkem podmíněné makulární degenerace.

Odborná erudice:
Specializace I. stupně v oftalmologii (1996) a specializace II. stupně v oftalmologii (2000).

Odborné stáže:
2001 - Department of Ophthalmology, Moorfield Hospital (Londýn, Velká Británie)
2002 - Department of Ophthalmology, Kolín nad Rýnem (Německo)
2003 - Department of Ophthalmology, Frankfurt (Německo)
2005 - Department of Ophthalmology, Hamburg (Německo)

Členství v odborných společnostech:
Je členem České oftalmologické společnosti ČLS JEP a České vitreoretinální společnosti, dále evropských společností European Vitreoretinal Society, European Society of Retina Specialists (Euretina) a také americké společnosti American Society of Retinal Specialists.

Partner oftalmologické poradny:

oftex.jpg

Zeptejte se odborníka

Zodpovězené dotazy v této poradně

otázka

Dobrý den, mám problém z ničeho nic se mi zhoršili dioptrie na pravém oku normálně mám -4,75. Podstoupila jsem různé vyšetření na očním a na neurologii, ale dioptrie se mi nezměnili podle přístrojů. Ale podle vyšetření pomocí čtení nejméně od jednu dioptrií horší na pravém oku. Ale z ničeho nic jsem začala vidět zase normálně ostře, zase se mi po třech měsících obtíže ale vrátili. Nevíte čím by to mohla být ? Z ničeho nic tak velké zhoršení, náhlé vrácení k normálu a zase zhoršení. Ještě dodám že jsem v srpnu vysadila po pěti letech hormonální antikoncepci a potíže trvají od října.

odpověď

Dobrý den, jako první možnost mě napadl vliv nějakých léků a pak je také možné, že pokud nyní trávíte víc času u počítače, můžete mít akomodační spasmy (stav, kdy dojde ke křeči svalu, který zajišťuje zaostřování na blízko). Ale nic konkrétnějšího Vám bez možnosti Vás vyšetřit neporadím.

otázka

Dobrý den, prosím o radu pro svého tátu 75 let, který si stěžuje na velké zhoršení zraku-přecitlivělost na denní světlo, velké zhoršení vidění-sleduje TV z 1 metru a se slunečními brýlemi, zarudnutí bělma. Potíže trvají cca půl roku, v podstatě od doby, kdy se mu dostaly do oka zbytky barev a pilin z čištění plotu. Řešilo se výplachy oka-oftalmoseptonex a použití umělých slz, stav očí se zlepšil přechodně. Tátu k lékaři nemohu dostat:-). Prosím, co radíte? a Váš názor na použití ophthalmo-azulenu? Děkuji.

odpověď

Dobrý den, oční vyšetření by určitě bylo vhodné. Podle popisu může být příčinou chronický syndrom suchého oka, ke kterému mohly zbytky barev a pilin také přispět. Ophthalmo-Azulen klidně vyzkoušejte, možno i několikrát denně, ale přece jen, jsou-li potíže takto dramatické, měl by otce vidět oční lékař.

otázka

Dobrý den, mám chronický zánět víček (blefaritis), 2x denně si oči čistím Blephagelem, ale výsledky jsou spíše střídavé. Našel jsem doporučení na použití kyseliny chlorné (HClO), ale nedaří se mi nalézt preparát dostupný v ČR. Nalezl jsem přípravky které se dají koupit v zahraničí (Avenova, HypoChlor), ale jména výrobců mi nic neříkají a nerad bych si aplikoval něco nevhodného. Je využití kyseliny chlorné nová věc, která se k nám "ještě nedostala", nebo jde o reklamní kampaň?

odpověď

Dobrý den, o těchto preparátech jsem zatím neslyšel, je to novinka, která se k nám zatím nedostala. Kyselina chlorná působí jako dezinficiens, takže to fungovat určitě může (navíc jsou oba preparáty schváleny americkou FDA - Food and Drug Association, takže by se nemělo jednat o žádné šarlatánství).

otázka

Dobrý den, dcera 13 let má progresivní myopii. Nasazen asi týden Atropin 0,01% 1x denně. Chci se zeptat jestli je v pořádku, že má neustále rozšířené zornice - jestli to nemůže uškodit. Děkuji

odpověď

Dobrý den, širší zornice jsou očekávaným vedlejším účinkem atropinu. Pokud si dcera nestěžuje na potíže s viděním, není třeba to řešit.

otázka

Dobrý den. Ráda bych se zeptala, jsem po operaci laserem jednoho oka (erose rohovky)po úraze. Toto oko mě neustále zlobí. Mám pocit cizího tělesa v oku, bolestivý pálivý, slzení v oku a automaticky aniž bych si to uvědomovala přivírám oči teď už dennodenně. Oční kapky náhradní slzy od doktorky vůbec nezabírají. Jsem citlivá na světlo ve tmě se cítím líp. Přemýšlela sem jestli to není i světloplachost. Paní doktorka mi říkala, že pokud mě umělý slzy nepomůžou, budu muset znovu na operaci. Děkuji

odpověď

Dobrý den, je třeba rohovku zkontrolovat, zda se zahojila, jak měla (nerozumím tomu, proč byste měla absolvovat operaci znovu - dochází stále ke vzniku erozí?). Pokud ano, pak je pravděpodobnou příčinou syndrom suchého oka, který po laserových zákrocích bývá někdy dost intenzivní. Kromě umělých slz bych přidal do léčby i protizánětlivé kapky (buď kortikoidy nebo novější preparát s cyklosporinem) a kapky z autologního séra (vyrábějí se z pacientovy krve). Postupem času by se měl slzný film opět obnovit.

otázka

Dobrý den. Jsem po operaci makulárni díry v roce 2016, následně 2017 operace šedého zákalu. Za nějakou dobu se mi objevil otok sítnice. Chodím na injekce triam, již 9 aplikací. Po ní se otok ztratí, ale během asi 4 měsíců se znovu objeví. Dříve bylo vidění alespoň po injekci lepší, nyní se mi zdá, že ani po ní na oko dobře nevidím. Mám o oko strach. Zkouším všechno - užívám navíc různé kůry od bylinkářky(gotu kola ap.), zkouším brát aescin. Je mi 64 let, nemám cukrovku, snažím se žít zdravě. Co by mi mohlo pomoci? Mohla bych si sítnici ještě něčím posílit, aby se stav - když ne zlepšil, alespoň ustálil? Děkuji za váš čas a radu.

odpověď

Dobrý den, určitě doporučuji lutein. A také bych případně vyzkoušel oční kapky Nevanac (jsou pouze na předpis).

otázka

Vážený pane primáři, syn 8 let se mi svěřil, že vlastně neustále vidí bílé tečky (nebo malinké čárky), jakoby sněžení či déšť, třeba pruh v zorném poli, který zmizí, ale objeví se znovu, k tomu i různě barevné čáry. Na oční chodíme, dosud vše v pořádku. Jak dlouho to přesně má, neví, ale prý si na to už zvykl, nevnímá to, a ani nevěděl, že to co má, není normální. Nejvíce to prý vnímá na jednobarevném podkladě, když třeba sleduje televizi, tak kde je obraz to nevidí, ale okolo televize jakoby má ty bílé tečky. Na oční jdeme, ale až v červnu, na neurologii jsem to řekla (je tam kvůli rehabilitacim skrze záda), ale je to prý jen jeho subjektivní pocit, a zatím prý vyčká na oční vyšetření, mám ale obavy. Poradil byste mi prosím, případně jaká vyšetření by měl podstoupit? Děkuji moc

odpověď

Dobrý den, podle mě má syn neškodnou neurologickou poruchu zvanou visual snow. Rozhodně je však třeba očním a neurologickým vyšetřením vyloučit vážnější onemocnění.

otázka

Dobrý den chci se zeptat co je dobré na oči za kapky. Dneska ráno červené oči, pocit písku v oku, pálení. S tím jsem se probudila dneska ráno. Nosím brýle a dělám při světle s kabelami.

odpověď

Dobrý den, vyzkoušejte libovolné umělé slzy bez konzervačních látek (jsou volně prodejné v lékárnách, kapat můžete dlouhodobě a klidně alespoň 5x denně v závislosti na délce trvání a intenzitě obtíží).

otázka

Dobry den, je mi 27 a byl mi oznámeno dr, e mám šedý zakal. Pravděpodobně od narození. Kdyby to bylo od narození, jakto že o tom rodiče nic netuší? Dále mi bylo řečeno, že se to od minulého roku nezměnilo. Ale operace mě nejspíš nemine. Nerozumím tomu, v rodině nemám nikoho s tímto onemocněním a dříve cca 6 let zpět kdy jsem si šla pro brýle poprvé se dr o ničem takovém nezmínila. Děkuji

odpověď

Dobrý den, vrozený šedý zákal může být velmi nenápadný a např. pokud se neprovede vyšetření v rozkapání, může ujít pozornosti. Já bych se tím každopádně netrápil a až pocítíte zhoršení zraku, objednejte se na operaci.

otázka

Dobrý den, natéká mi po pobytu na sluníčku bělmo, mohu poslat fotografii. Je to velmi nepříjemné, tlačí to a špatně vidim.Byla jsem již loni u dvou odborníků a léčba na alergii nepomohla.Děkuji

odpověď

Dobrý den, s tím Vám zřejmě nedokážu bez vyšetření pomoci. Pravděpodobně se jedná o nějakou formu přecitlivělosti jedná a pokud nezabraly léky na alergii, zkusil bych kapky s kortikoidy. Ale rozhodně to chce podrobnější vyšetření.

otázka

Moje mamka má nateklé oko, a suchou rohovku. Paní doktorka jí nechce vzít. Nevíte proč to má?

odpověď

Dobrý den, to Vám bez vyšetření bohužel nedokážu říct. Může se jednat např. o blefaritidu (chronický zánět víčkových okrajů). Nelze-li se objednat k Vaší oční lékařce, můžete se objednat k nám na kliniku.

otázka

Dobrý den, rád bych se vás zeptal na problém, který mám už od února. Vždy po ránu mi oči vypadají jinak. Mám je roztáhlé a vypadá to, jako bych byl z Číňan. Pokud se nějak špatně vyspím, mám to i celý den. Mimochodem, netrpím žádným onemocněním ani alergii. Děkuji za každou radu.

odpověď

Dobrý den, zřejmě máte na mysli otok víček? Příčinou může být např. blefaritida (chronický zánět víčkových okrajů). Určitě se objednejte na oční vyšetření.

otázka

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Bylo mi zjištěno Exkavace papil k dovyšetření, Sy. suchého oka, hypermetropie s astigmatismem a incip. presbyopie. Dostala sem brýle do dálky s PO +1,0 a LO +1,25. Chci se zeptat o nějaké širší vysvětlení co to vše znamená a jestli brýle mám nosit furt celý den a nebo jen u nějakých určitých činnostech. Předem děkuji. Pěkný den

odpověď

Dobrý den, pokud nemáte při běžných činnostech potíže, je možno brýle nosit jen na zrakově náročnou činnost (např. řízení motorového vozidla, televize, kino, práce s počítačem). Vzhledem k syndromu suchého oka je vhodné kapat umělé slzy. Tzv. exkavaci (prohlubeň) v terči zrakového nervu je třeba dovyšetřit, protože může být známkou zeleného zákalu (glaukomu).

otázka

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, již tak měsíc pozoruji před očima nitky, pavučinky. Mám sedavé zaměstnání s celodenním použití. Mám i dlouhodobý stres. Byla jsem na vyšetření u očního lékaře plus perimetru, vše v pořádku. Je to hrozně nepříjemné a bojím se, co to je. Děkuji

odpověď

Dobrý den, jedná se jen o zákalky ve sklivci - neškodné degenerativní změny. Oční kontrolu doporučuji v případě, že dojde k náhlému zmnožení zákalků, zábleskům před okem nebo vzniku clony v periferii zorného pole.

otázka

Dobrý den. Před časem se mi objevila taková jakoby deformace obrazu. Písmenka vidím různě rozházené, když čtu a z rovné čáry je čára vlnitá. Cítím i větší únavu očí a horší orientaci v prostoru. Byl jsem na očním i neurologickém vyšetření a nic nezjistili. Nevíte, co to může způsobovat? Děkuji

odpověď

Dobrý den, podle popisu mě jako první příčina napadá onemocnění žluté skvrny sítnice, i když je zvláštní, že by se na to při očním vyšetření nepřišlo. Pokud v rámci očního vyšetření nebylo provedeno OCT, mělo by se doplnit.

Inzerce http://alergostop.cz/?utm_source=ordinace.cz&utm_medium=banner&utm_campaign=promo2021&utm_content=duben

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?

banner_voucher_sleva_magniflex

Anketní otázka

Co je pro vás největší motivací k zanechání kouření?

Zatím hlasovalo 97 lidí

Mohlo by vás zajímat

Kdy je třeba pomyslet na CHOPN

Chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN) je závažné onemocnění, jehož hlavním rysem je omezený průtok vzduchu v průduškách. Klíčové pro oslabení projevů CHOPN je její včasné odhalení. Podstoupit spirometrické vyšetření by proto měl každý, u koho se ve dvou po sobě jdoucích letech objeví kašel přetrvávající alespoň tři měsíce.

Crohnova nemoc a ulcerózní kolitida již dávno nejsou překážkou početí

Přestože jsou v ideálním věku a našly toho pravého pro založení rodiny, stovky žen se střevními záněty neznámého původu, tzv. idiopatickými (ISZ), se rozhodnou mateřství raději úplně oželet. Může za to strach ze zhoršení jejich zdravotního stavu nebo komplikace v těhotenství.

Jsou pro řízení vhodné samozabarvovací brýle?

Samozabarvovací brýle samy poznají, kdy vás mají chránit před sluncem. V místnosti jsou čiré a při pobytu venku se dokážou zabarvit až na úroveň slunečních brýlí. Samozabarvovací čočky totiž reagují na hladinu UV záření. Tyto brýle vyřeší problémy těch, kteří nechtějí nosit sluneční klipy, kontaktní čočky nebo si pořizovat sluneční dioptrické brýle. Jsou ale vhodné pro řidiče?

Onemocnění štítné žlázy - neléčené může mít závažné důsledky

Štítná žláza, tvarem připomínající motýla, je umístěna na dolní části krku před průdušnicí. Onemocnění štítné žlázy je často bezpříznakové, ale včasný záchyt a léčba předejdou možným komplikacím.

 

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

20. ledna 2008, 12:04:30


19. října 2010, 18:39:30


19. června 2008, 10:54:48


28. června 2008, 09:42:17


28. června 2008, 09:57:08


Naši partneři

Inzerce