aplikace_alergie.png
Jak bojovat s alergií?
S aplikací AlergoStop můžete na alergii zapomenout
Připomíná léčbu a varuje před aktuálními alergeny. Více informací zde.
Zuby_180x115.jpg
Nakupte v akci a zásobte se! Zubní kartáčky, pasty, vody a další. Více informací zde.

karusel_poradny_196px.jpg
POTŘEBUJETE RADU LÉKAŘE?

Poradna: Urologie

Na Vaše dotazy v poradně Urologie odpovídá:


Prim. MUDr. Martin Drábek


Prim. MUDr. Martin Drábek MUDr. Martin Drábek absolvoval lékařskou fakultu Masarykovy univerzity v roce 1993, poté pracoval jako urolog v nemocnici v Třebíči a od roku 1997 ve fakultní nemocnici U svaté Anny v Brně. V roce 2005 nastoupil do nemocnice Jihlava jako primář urologického oddělení, kde pracuje doposud.

Je absolventem European School of Urology v roce 1998, stážoval na přední pařížské klinice Institute Mutualist Montsouris Paris.

Jako autor a spoluautor se podílel na více než 120 publikacích a přednáškách včetně zahraničních.

Má atestační zkoušky z urologie I. a II. stupně, licenci lékařské komory pro samostatný výkon urologické praxe a odborného garanta a licenci pro výkon funkce primáře.

V roce 2004 založil privátní urologické pracoviště Uroclinic v Brně, které poskytuje komplexní služby v oboru urologie a andrologie.


Partner poradny Urologie:

banner_uro_clinic.jpg

Uroclinic je privátní urologické pracoviště poskytující komplexní služby v oboru urologie a andrologie. Hlavní náplní je konzultační činnost a operativa v režimu ambulantní urologie. Orientujeme se na kvalitu péče a klientský přístup.
Podrobnosti včetně kontaktů na www.uroclinic.cz

Poradna uzavřena

Zodpovězené dotazy v této poradně

otázka

Dobrý den pane primáři, Chtěl bych se Vás zeptat.Mám takový problém,stává se mě při každém sexu že mě pravé varle vyjede do oblasti třísla a je to i trochu bolestivé u toho sexu, a levé zůstává na místě.Pak musím varleti pomoci zpátky na místo.Je to normální nebo se s tím musí něco dělat.Děkuji za odpověď.

odpověď

K tomuto dochází stahem kremasterového svalu během styku, ze zdravotního hlediska žádná rizika nehrozí, ale pokud Vám to vadí a pobolívá, lze provést fixaci varlete ke stěně šourku, aby se zamezilo tomuto pohybu. Jde o krátký operační výkon - cca 10 minut.

otázka

Dobrý den. Dovolte nejprve abych vás co nejsrdečněji pozdravil. Chci se vás zeptat na tuto věc. Jsem od 7 měsíce letoš.roku odoperován na prostatu.Jak píší v prop.zpravě.RAPE AC prostaty.Byla mě odebrána celá prostata. Ale mám stále problém s močením. Zkrátka mě to nemočí tak jak předchozí slabí proud.Po napití mě to stále nutí na malou.pijí tak cca 1,5 deně Je možné nějak poradit. Děkují.

odpověď

Po radikální prostatektomii může být příčinou slabého proudu moči zúženina v místě sešití močové trubice a močového měchýře. Doporučuji navštívit svého urologa a doplnit uretrocystoskopii. Pokud se zúženina potvrdí, lze ji řešit endoskopickou operací.

otázka

Dobrý den pane primáři asi tři roky užívám Tamsulosin je mi 53 l.Poslední dobou asi měsíc mě trápí při ejakulací pocit bolestí nebo takového nepříjemného tlaku.Něco mi narušuje pocit slastí .

odpověď

Lék tamsulosin může způsobit retrográdní ejakulaci. Při ejakulaci jde sperma do močového měchýře, poté se normálně vymočí. není to žádná zdravotní komplikace, ale pokud Vám působí ejakulace bolesti, může to být způsobeno i zánětem v oblasti prostaty či semenných váčků. Vhodné by bylo vyšetřit sperma na bakteriologii.

otázka

Dobrý den, před dvěma dny mi partnerka omylem stáhla příiš předkožku a zřejmě lehce natrhla uzdičku. Krev netekla, o té doby stahování bolí ale zdá se že se to ulepšuje. Zároveň s tím mě ale začlo silně bolet a pálit vyůstění močové tribubice zejména při močení. Jsou oba problémy spojené? Je nutná návstěva doktora? Má cenu nějaký preventivní zásah na uzdičce aby se to už neopakovalo? Děkuji mnohokrát!

odpověď

Dobrý den, obtíže spolu souvisí, nejspíše došlo k natržení uzdičky, než se to dohojí, může chvíli prasklina při močení pálit. Jestli se vše zahojí a nebudou další problémy, k lékaři chodit nemusíte. Kdyby se obtíže opakovaly, bylo by vhodné provést plastiku uzdičky.

otázka

Zdravím Vás a poprosil bych vás o radu mám tak 2 měsíce takovu prasklinku u konečníku kde mě to dost pálí a to pálení jde až k varlatům .Byl jsem stím u lékaře dal mi na to triamcinolon (takové mlíko) pomohlo mi to na chvíli ale mám to zpět stím že mě i drobet řeže v rozkroku tak jsem byl u lékaře znovu a prý na to nemám myslet .Chtěl jsem si stím dojet na urologii bylo mi řečeno že musím mít doporučení od obvod.lékaře že to vyžaduje zdrav pojišťovna. Dá se to vydržet ale je to nepříjemný hlavně při sezení a já jezdím na traktoru což je problém. Můžete mi poradit. Děkuji za odpověď

odpověď

Ve Vašem případě se pravděpodobně jedná o tzv. fissuru konečníku. Tyto potíže řeší chirurg se specializací na proktologii, měl byste se obrátit spíše na něj. Najděte si nejbližšího proktologa a zjistěte si, zda vyžaduje doporučení praktického lékaře.

otázka

Dobrý den, mám problem, který se u mne projevil asi před 3 týdny poprvé a dnes znova. Jde o nenadálou pichlavou bolest v pravém podbřišku, která pokračuje až do pravého varlete. Jako by to vycházelo od ledvin, ale nejvíc to bolí právě v podbřišku. Bolest je docela intenzivní a trvá hodinu až dvě, potom odezní. Děkuji za odpověď.

odpověď

V tomto případě by mohlo jít o kamínek v pravém močovodu, který občas způsobí ledvinovou koliku. Každopádně navštivte co nejdříve urologa.

otázka

Na kterém oddělení se provádí kolonoskopie?

odpověď

Kolonoskopie (endoskopické vyšetření tlustého střeva) se provádí na gastroenterologické oddělení.

otázka

Dobrý den, chci se zeptat, po masturbaci mě chvíli potom penis, spíše na žaludu, je to bolest trvající maximálně 5 minut, pak se již, ale neopakuje, jen po další masturbaci. Myslel jsem si, že to může být krátkou nebo natrženou uzdičkou, ale natržená není a krátká se mi nejeví. Mohu se zeptat, čím je tato bolest způsobena a popř. Jak se jí v budoucnu vyhnout? Děkuji

odpověď

Ve Vašem případě by bylo nutno uzdičku vidět a dle toho lze posoudit její ev. zkrácení. Bolest na špičce žaludu může být cévní - změny prokrvení během masturbace a po ejakulaci nebo podrážděním kůže ejakulátem.

otázka

Dobrý den pane doktore, mám synka (20 měsíců), kterému od narození nesestouplo varlátko. Nyní se to řešilo chirurgicky, ale bylo nám řečeno, že je varle malé a asi již nebude funkční. Překvapilo mi, že nás budou sledovat jen teď po zákroku, ale nebudeme trvale dispenzarizovaní (nemělo by se varle kontrolovat, aby nešlo k malignímu zvratu?, také jsem četla, že ti, co varlata nemají, chodí v pubertě na hormonální inj.-vím, že když můj syn má jedno varle, že to může být dostačující, přesto jsem si myslela, že ho budou sledovat a event.při nízké hladině testosteronu hladinu doplní inj.). Je to asi brzy řešit jeho pubertu, ale chtěla jsem jen předběžně vědět. Máme ještě 14-letou dceru, tak je toto pro nás nové a rádi bychom udělali pro syna maximum. Moc děkuji za odpověd a přeji krásný den.

odpověď

Ve vašem případě došlo k operaci nesestouplého varlete včas a tedy není u Vašeho syna významně vyšší riziko nádoru varlete. To vzrůstá v případě, že dojde k operaci později než ve 2 letech. O funkci varlete nelze nyní spekulovat, je možné, že bude funkční, i když bude menší. Pokud byste chtěli mít 100% jistotu, věřím že najdete urologa, který bude Vašeho syna pravidelně sledovat, stačí vyšetření + ultrazvuk 1x ročně.

otázka

Zkusím popsat můj problém od začátku. Začalo mě pálit při močení a byl i průhledný výtok, tak jsem zašel k doktorce a ty mě poslali na výtěr. Bylo zjištěno výtěrem z moc. trubice že mám chlamidie. Byly vyléčeny antibiotiky doxybene. Po dobráni antibiotik páleni pokračovalo, ale ne už tak intenzivně avšak už bez výtoků. Šel jsem znova na výter a byla zjištěna ureaplasma. Nasadili mi znova antibiotika doxybene. Po měsíci po dobráni antibiotik jsem šel opět na výtěr a bylo vše negativní. Páleni při močeni zůstalo. Ale musím říct, že sám nevím, kdy mě to bude pálit. Pokusím se to popsat co nejpřesněji. Nejčastěji to cítím když piji málo tekutin a pak jdu na wc. Páleni je mírné, ale furt tam je. A nebo když na wc ze sebe začnu moč vytlačovat silným tlakem, tak je to též cítit, páleni v obou případech je cítit asi 1 až 2 cm od špičky penisu a ve spodní straně. Další věc od té doby co jsem chytl chlamidie mi připadá že mám méně ejakulátu. A už není tak řidké. Je spíš husté a tzv. nestříká. Příde mi jakoby tam chyběl prostatický sekret, který se mícha s ejakulátem. Před nemocí jsem mel intenzivnější orgasmus, vice výstřiků... měl jsem sperma vždy více i řidčí i když jsem pil málo tekutin. A od té doby už ne. Může mít vliv to páleni co mam teď na množství a hustotu sperma? Chtěl bych odpovědi na to pálení a množství ejakulátu. Děkuji mockrát.

odpověď

Problém s pálením v močové trubici může být následek poškození sliznice močové trubice při zánětu. Pokud méně pijete, je moč více koncentrovaná a tedy i dráždivější pro sliznice. Množství ejakulátu může být také ovlivněno prodělaným zánětem, může se dočasně snížit sekrece žláz, které se podílejí na složení ejakulátu. Pokud máte nějaké pochybnosti, lze provést vyšetření spermiogramu, které upřesní složení ejakulátu.

otázka

Dobrý den, máme doma 2 měsíčního syna, který má rozšířenou ledvinovou pánvičku 3 stupně. Bude to mít nějáké následky na normální život? Děkuji.

odpověď

V případě Vašeho syna záleží na příčině zvětšené pánvičky. Nejčastějšími příčinami jsou zúženina v místě přechodu pánvičky v močovod nebo reflux moče z měchýře zpět do pánvičky. V prvním případě se situace nejčastěji řeší plastickou operací, pokud nejsou závažné komplikace jako např. opakující se záněty či bolesti, pak je možno operaci odložit do pozdějšího věku. V případě refluxu se nejčastěji postupuje konzervativně, dítě z toho tzv. "vyroste". Jen je třeba se vyvarovat zánětů ledviny, někdy berou děti dlouhodobě preventivně malou dávku ATB na noc. Pokud bude syn sledován a adekvátně léčen, pak by onemocnění nemělo mít negativní vliv na budoucí život.

otázka

Mám zvětšenou prostatu , podle místních lékařů zralou na operaci. Nevím, jak se rozhodnout, protože mne čeká operace vybočeného palce, v nedávné době to byla operace kyčle a kýly.Vše by se zvládlo, ale já mám Parkinsona a každá operace mi dvojnásob nepřidá i když je udělaná sebelíp. Co poradíte?

odpověď

Operaci prostaty lze provést i bez celkové anestezie, ve spinální či epidurální anestezii. Znamená to injekci do páteřního kanálu. Pokud ve Vašem případě nejsou závažné důvody proč nelze tento typ anestezie použít, domluvil bych se na tomto postupu s urologem a anesteziologem.

otázka

Dobrý den pane primáři, chtěl bych Vás požádat o radu, dnes jsem se vrátil z nemocnice po operaci obřízky, a má otázka zní, jak mám postupovat při hygieně, kdy se smím poprvé koupat, nebo sprchovat a jestli je potřeba a nebo jen preventivně něčím mazat postižené místo. Předem Vám moc děkuji a přeji pěkný den.

odpověď

My obvykle doporučujeme sprchovat od druhého dne, nemydlit, vhodné jsou oplachy heřmánkem nebo slabě růžovým roztokem hypermanganu, které mírně vysuší ránu. Mazat ránu doporučuji až po zhojení a vypadání stehů. Pokud se začne rána mazat před zahojením, mastné plochy se k sobě hůře přihojují a hojení trvá déle. Mazat jizvu lze jakoukoli mastnou zvláčňující mastí, jistě Vám poradí v lékárnách, je jich mnoho typů.

otázka

Mám problém, ktorý sa prejavuje v poslednej dobe. Keď zjem viac chili papričiek, tak pri močení ma úd dosť štípe. Chcel by som sa ujistit, či nieje problem v obličkách alebo s tým isť k lekárovi ..Ďakujem za odpoveď.

odpověď

Pokud vás pálí úd, pak je to zřejmě z kontaminace kůže kapsaicinem z chilli papriček. Je možné jíst chilli v rukavicích nebo močit v rukavicích, k lékaři zatím nemusíte.

otázka

Dobrý den. Mám takový dotaz, je 27let a mám problém s predčasnou ejakulaci. Můžete mi poradit, na koho se obrátit? A co by mě čekalo u odborníka? Mám z toho docela divný pocit se někde svlékat a ukazovat. Předem děkuji za odpověď.

odpověď

Předčasná ejakulace je poměrně častý příznak, léčbu by měl vést urolog, popřípadě sexuolog. Obávám se však, že vyšetření genitálu je nezbytné, protože častou příčinou předčasné ejakulace bývá zúžená předkožka či zkrácená uzdička a to se přes kalhoty nedá zjistit. Nicméně se neostýchejte je to poměrně častá příčina návštěv u urologa a není důvod ke studu či obavám.

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?

banner_voucher_sleva_magniflex
reklama https://milusehorska.com/

Mohlo by vás zajímat

Pro Čechy je psychické zdraví důležité, odborníkům ale nevěří

Češi dle vlastních slov vnímají duševní zdraví jako klíčové. Mají o něm ale mylné představy. Problém spočívá v tom, že se psychické problémy snaží často vyřešit bez odborné podpory. Pouhých 6 % Čechů zvolí jako první volbu při řešení problémů profesionální pomoc. Na vlastní pěst se s nimi snaží vypořádat 60 % lidí a další třetina se obrací na své přátele. Vyplývá to z průzkumu agentur G82 a Simply5 realizovaného pro Nevypusť duši a T-Mobile.

5 aktivit, při kterých byste klíšťata nečekali

Houbaření nebo procházka v lese. To jsou činnosti, u kterých s klíšťaty každý „tak nějak počítá“. Existuje ale řada dalších aktivit, při kterých se můžete nakazit nemocemi, jež přenáší, jako je klíšťová encefalitida nebo lymská borelióza. Z dlouhodobých statistik vyplývá, že vás před nimi nezachrání nízký věk, dobrá imunita a ani repelent. Kdyby ano, nebyla by ČR zemí s nejvyšším počtem případů klíšťové encefalitidy v Evropě. Přispívá k tomu i nejnižší proočkovanost (33 %).

Mýty o rakovině prsu

Počet žen, které onemocní rakovinou prsu, každoročně narůstá. Známý fakt ženy děsí a dává vzniknout různým mýtům o této nemoci.

Tobradex v těhotenství

Dobrý den, jsem ve 13. týdnu těhotenství a mám hnisavý zánět spojivek. Obvodní lékař mi předepsal oční kapky Tobradex. Je vhodné ho v těhotenství používat? Nehrozí nějaké riziko pro plod? Děkuji za odpověď.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

20. ledna 2008, 12:04:30


19. října 2010, 18:39:30


19. června 2008, 10:54:48


28. června 2008, 09:42:17


28. června 2008, 09:57:08


Naši partneři

Inzerce