Poradna: Urologie

Na Vaše dotazy v poradně Urologie odpovídá:


Prim. MUDr. Martin Drábek


Prim. MUDr. Martin Drábek MUDr. Martin Drábek absolvoval lékařskou fakultu Masarykovy univerzity v roce 1993, poté pracoval jako urolog v nemocnici v Třebíči a od roku 1997 ve fakultní nemocnici U svaté Anny v Brně. V roce 2005 nastoupil do nemocnice Jihlava jako primář urologického oddělení, kde pracuje doposud.

Je absolventem European School of Urology v roce 1998, stážoval na přední pařížské klinice Institute Mutualist Montsouris Paris.

Jako autor a spoluautor se podílel na více než 120 publikacích a přednáškách včetně zahraničních.

Má atestační zkoušky z urologie I. a II. stupně, licenci lékařské komory pro samostatný výkon urologické praxe a odborného garanta a licenci pro výkon funkce primáře.

V roce 2004 založil privátní urologické pracoviště Uroclinic v Brně, které poskytuje komplexní služby v oboru urologie a andrologie.


Partner poradny Urologie:

banner_uro_clinic.jpg

Uroclinic je privátní urologické pracoviště poskytující komplexní služby v oboru urologie a andrologie. Hlavní náplní je konzultační činnost a operativa v režimu ambulantní urologie. Orientujeme se na kvalitu péče a klientský přístup.
Podrobnosti včetně kontaktů na www.uroclinic.cz

Poradna uzavřena

Zodpovězené dotazy v této poradně

otázka

Dobrý den, je mi 50 let. Při sexu těsně před vyvrcholením někdy při, mě pálí v podbříšku a kousek do močové trubice. bolest je nesnesitelná. Stavá se to jen občas se stálou partnerkou. Děkuji za odpověd.

odpověď

Dobrý den, je třeba vyloučit zánět, nejvhodnější by byl odběr spermatu na bakteriologické vyšetření. Přeji hezký den. Martin Drábek

otázka

Dobrý den. Jsem 6 měsíců po operaci prostaty-TURP.Vše je v pořádku,jen občas se mi při jednom až třemi močeními objeví mírně zbarvená moč krví a vymočím malý drobeček asi sražené krve. Děkuji za případnou odpověď.

odpověď

Dobrý den, po tomto výkonu se to občas stává, ale vzhledem k tomu, že jste už 6 měsíců po operaci, asi bych u Vás provedl uretrocystoskopii a vše raději zkontroloval. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

otázka

Dobry den, asi približne v januari nam s priateľkou zistili ureaplazmu. Tak nam obom doktor nasadil antibiotiká. Po dobrati atb som siel na kontrolný ster ci liecba zabrala. ukazalo sa ze ano a testy boli negativne. Priatelka este nemala vysledky ale nakolko som mal negatívne testy tak sme mysleli ze aj ona bude mat a mali sme zoparkrat nechraneny sex. Medzitym sne sa rozsili a ja som mal sex s dalsou zenou. ako priklad uvediem ze sex som s nou mal od soboty do stvrtku kazdy den. a v stvrtok sla ona na preventívnu kontrolu na pohl. choroby a mala vsetko negativne. co je super. ale nedavno mi napisala byvala priatelka ze jej zistili ureoplazmu a ze jej atb nezabrali. tak sa chcem spytat ze ci je moznost ze som sa nemusel nakazit spätne alebo vzdy sa clovek nakazi. A druha otazka je ze ked sme mali s tou novou znamostou sex 5 x pred jej testami a vysledky mala negativne tak ci sa ureaplazma ukaze hned na vysledkoch testov. Dakujem.

odpověď

Dobrý den, nemusíte se nakazit při každém styku. Pokud testovali přímo ureaplasmu ve stěrech, pak je výsledek platný i bezprostředně po styku. Jestliže byl test proveden z krve na protilátky, pak nemusely být tak brzy ještě vytvořeny. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

otázka

Dobrý den, je mi 29 let, poslední týden mívám neustálou potřebu močit. Je to tak že přijdu z toalety a za 20 minut musím jít znova. Pokud hodně piji, vymočím toho celkem dost. V případě že pít přestanu, toto nutkání ustupuje. Také mi přijde že když sem v teple, není potřeba tak veliká. Navíc mam neustále moč v trubici. Byl sem u urologa a v moči mi nic nenašli. V noci se kvuli tomu nebudim a ráno když se proberu, nemá nijak velkou potřebu. Jdu se prostě vymočit ale tak za hodinu za dvě začnu chodit často. Přijde mi že co vypiju, okamžitě musí ven. Budu rád za každou radu. Děkuji

odpověď

Dobrý den, patrně máte jen rychlejší metabolismus vody. Pokud je časté močení jen při větším příjmu tekutin, je to v pořádku. Můžete si například 1-2 dny měřit příjem a výdej tekutin, pokud bude bilance vyrovnaná a jednotlivé porce moče budou standardní (200 - 500 ml) nejedná se o žádnou nemoc. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

otázka

Dobrý den, chtěl bych se zeptat,jestli se při orchektomii jednoho varlete provádí kontrola toho druhého.Nebo případně na kontrolním ct po operaci.Jsem měsíc po odstranění benigního nádoru varlete. Děkuji za odpověd

odpověď

Dobrý den, standardně se pravidelně kontroluje druhé varle ultrazvukem. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

otázka

Dobrý den, Již 2 týdny pociťuji nepříjemné "cukani" / brnění ( nevím jak přesně to nazvat ) pod varlaty postupující "nahoru". Varlata nijak nebolí, jen je to dosti nepříjemný pocit a začíná mi celkem vadit. Když jsem si varlata kontroloval zjistil jsem, že pravé varle má kolem sebe jakousi měkčí skoro až houbovitou hmotu. Největší množství této hmoty je nad varlatem a kolem něj. Levé varle kolem sebe tuto hmotu nemá. O co tedy jde? Mám navštívit lékaře nebo to časem přejde?

odpověď

Dobrý den, okolo varlete je tkáň nadvarlete a mohou tam být i rozšířené žíly při varikokéle. Nicméně pokud jste si nahmatal cokoliv v šourku, zajděte na urologii. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

otázka

Dobrý den, měl jsem problém s fimozou, mazal jsem si na užší část kortikoidovou mast na rozvolnění kůže. Mastička mi pomohla, ale zeslabila mi kůži. Problém je, že mi mastička zeslabila kůži a vylézají mi při erekci žilky. Chtěl bych se zeptat, zda má kůže schopnost regenerace a je možnost, že kůže opět zesílí..popř. jak dlouho to trvá, zda jsou vhodné nějaké vitamíny, regenerující masti na kůži, nebo zda bude jediná možnost obřízka a poté již budu mít klid. Děkuji za odpověď

odpověď

Dobrý den, kůže se neustále regeneruje, takže by se situace měla v řádu několika týdnů upravit do normálu. Obřízka je samozřejmě v dospělosti nejvhodnějším řešením. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

otázka

Dobrý den. Mám 2měsíce po operaci levé tříselné kýly. Asi týden po operaci mi oteklo levé varle a zvětšené i nadále zůstalo. Je to citlivé ale vyslovenou bolest nepociťuji jen občas a to vedle šourku. Jinak ale na pohled je vše normální a varle není zarudnuté. Nemám problémy při močení ani při sexu...jenom trochu když se na to misto zatlačí. Taky těsné kalhoty trochu vadí. Poraďte mi prosím jestli je léčba nutná a zda mám jít zpět na chirurgii nebo radši na urologii. Operace byla provedena klasicky a je mi 53let. Předem díky za odpověď.

odpověď

Dobrý den, určitě navštivte urologa co nejdříve. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

otázka

Dobrý den, již měsíc mám problémy s kamenem nacházejícím se v uretru v oblasti L 3/4 , prodělal jsem dvakrát litotripsy v OVN Praha. Konkrement je podlouhlý 8mm na 4mm je obtékán. Poprvé to mladá paní doktorka ani moc nezaměřovala a spustila lerv, bez výsledku, po druhé zaměřovala asi 15 min, zase nic, myslíte, že to prostě ještě neumí? Jsem psychicky už na dně celkem 6 dni v nemocnici. Mám z toho i podrážděná střeva. Konkrement se zdá se býti neporušen. Po 5 tis rázech pokaždé a pokaždé téměř hodina bušení...co byste mi poradil...teď jsem musel začít brát i Furolin, ze kterého je mi na zvracení. Jinak nic neužívám. Koliky vyloženě nemám, bolesti místy ano.

odpověď

Dobrý den, na to, abych validně rozhodl v tomto případě, mám málo informací. Obecně lze u kamenů v ureteru použít buď rázovou vlnu nebo endoskopický zákrok s rozbitím kamene kontaktně a vytažením úlomků. Zkuste tu druhou možnost probrat s ošetřujícím lékařem. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

otázka

Dobrý den, Včera jsem nahmatal na penisu (shora po délce, od břcha nahoru) pod kůží takovou "trubičku". Je lehce citlivá na dotek, dlouhá několik cm, jakoby šlacha nebo žíla. Dokážu ji s kůží oddělit od penisu. Nahmatám ji jak při erekci tak v klidu. Dříve jsem se s podobným jevem nesetkal. Co by to mohlo být?

odpověď

Dobrý den, patrně se jedná o podkožní žílu, pokud by byla na pohmat bolestivá, vyhledejte urologa, mohlo by se jednat o krevní sraženinu v žíle. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

otázka

Zdravím, chci se zeptat, mám neustálé problémy s močovým měchýřem. Vrací se mi záněty neustále. Mám je buď z nachlazení, ale poslední dobou se mi stává, že po styku s přítelem (né vždy) mě začne strašně na ten močák tlačit a druhý den valím k obvoďačce pro antibiotika Nasadí mi je a problém zmizí. Ale i když zrovna neberu antibiotika a nemám žádné příznaky zánětu při močení, tak i přes to, když su zdravá tam mám takový divný pocit v tom močáku, takový tlaky nepříjemný.. A ty teda trvají. Byla jsem i na urologii, ale tam mi nic nezjistili. Nevím co mám už dělat. Doktorka nechápe jak se mi to může furt dokola vracet. Za posledních 8 měsíců mám problém s močákem již po 7. Hodně piju..2-3l denně, nekouřím, nepiju kafe... piju zelený čaj, který mi celkem na chvíli uleví, taktéž i urologický, který mi už teda nechutná. Protože je to pořád dokola. Problém trvá už několik let.. ale poslední dobou se ty záněty vrací, ale když moč pošle doktorka na bakteriální, tak tam nic nemám. Tak už nevím. Lékarnice mi řekla, že mám tu močovou trubici poškozenou tím, jak neustále užívám léky a jak se mi to vrací. V tuhle chvíli kdy to píšu, jsem opět na antibiotikách, zároveň užívám už i probiotika, ale nějak se mi můj stav nelepší. Furt tam jsou ty tlaky, nepříjemný pocit. Už si nevím rady. V srpnu r. 2016 jsem měla problém během měsíce 3x a pak to znovu přišlo až v lednu 2017, takže sem měla klid na půl roku skoro, ale teď zas..co se to objevilo v lednu, tak je březen a mám to zas zpět. Díky za radu, M.

odpověď

Dobrý den, otázkou je, zda se skutečně jedná o infekční záležitost při negativní bakteriologii. Z mého pohledu je třeba urologické vyšetření (to jste měla), kalibrace močové trubice a cystoskopie. Poté dle nálezu dlouhodobá léčba. Je otázkou, zda ATB léčba při negativní bakteriologii bude účinná. Je to složitější problém, který přesahuje možnosti tohoto formátu konzultace. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

otázka

Dobrý den, na žaludu se mi začaly dělat jakési "vroubky", skoro jako by to bylo od něčeho vytlačené, ale není asi od čeho. Také po erekci je žalud takový vrásčitý a sušší. Při erekci je vše OK co se vzhledu týče, ale citlivost není skoro žádná. Když si přes něho přejedu prstem, nic necítím. Myslel jsem, že je to třeba pitným režimem, ale piju více jak 2 l vody denně, tak tím to asi nebude. Je možné, že je to způsobené dlouhodobým sezením? Protože vlastně většinu dne sedím ve škole a pak za počítačem. Jak se toho zbavím? Je to spíše kosmetická záležitost, ale ta citlivosti je celkem zlá, kdyby došlo na sex. Je mi 18 let. Děkuji.

odpověď

Dobrý den, bylo by vhodné urologické vyšetření, takhle podle popisu nejsem schopen Vám nic určitého poradit, nicméně se nedomnívám, že byste v 18 letech měl zcela necitlivý žalud. Ale určitě bude vhodné urologické vyšetření. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

otázka

Dobrý den, chtěl bych se zeptat,byla mi zjištěna v roce 2012 varikokela na levé straně byl jsem na operaci vše bylo cca rok v pořádku a začlo mě to bolet na pravé straně tam tedy to bolí tedka často už týden občas to bolí i na levé, ve čtvrtek jdu na ultrazvuk na urologii a tam se dozvím co a jak, je možný když mě to v ten den bolet nebude že nic nezjistí na ultrazvuku nebo může něco zjistit? Děkuji

odpověď

Dobrý den, pokud by šlo o varikokélu vpravo a recidivu varikokély vlevo, pak se to na ultrazvuku s Dopplerem zjistí, i když bolesti zrovna mít nebudete. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

otázka

Dobrý den pane doktore..byla jsem u svého urologa a napsal mi do zprávy dilatace kps v právo 1 stupně..možná parapelvicka cysta..vlevo nález v normě..chci se zeptat zda se mám něčeho do budoucna obávat..přišla jsem na kontrolu kvůli opakovaným zánětům MC..je mi 25 bojím se že bych tam mohla mít i nějaky zhoubný nádor..za dva týdny jdu na rtg..četla jsem že často parapelvicka cysty bývají zaměňovány s dilataci kps..a když mám Teda tu hydronefrozu a důvodem. Může být cysty co potom semnou budou dělat..jaká je léčba? Asi před třemi lety mi zjistily dilataci močovodu dynamický nevýznamnou...prosím odpovězte mi na všechny otázky. Moc děkuji

odpověď

Dobrý den, parapelvické cysty se nijak neřeší, ani nejsou rizikem do budoucna. Nádor ledviny ve 25 letech je extrémně vzácný. Pokud byste měla hydronefrózu, pak se musí zjistit příčina, tedy kde je překážka v odtoku moče z ledviny, a podle toho se určí léčba. Ta závisí na typu a místě překážky, výčet je dlouhý. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

otázka

Dobrý den, byla jsem na testech z moči a vše bylo v pořádku, akorát jsem měla vysoké červené krvinky v moči (U_Epit.dlaždicové) 21 arb.j . Paní doktorka to neřešila. Můžete mi to prosím vysvětlit co to je? Děkuji

odpověď

Dobrý den, pokud byly zvýšené U_epit. dlaždicové - pak se nejedná o krvinky, ale epitelie a to není třeba řešit. Pokud by byly přítomny červené krvinky, je nutné urologické vyšetření Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?

banner_voucher_sleva_magniflex
Inzerce

Anketní otázka

Jste již očkováni proti klíšťové encefalitidě?

43%
48%
Zatím hlasovalo 565 lidí
Inzerce

Mohlo by vás zajímat

Opar na rtu vyrazí většinou při oslabení nervového systému a imunity

Opary jsou projevem infekce vyvolané virem herpes simplex (HSV-1), jehož nositelem je až 80 % populace, u 20 % se projev nákazy dokonce pravidelně opakuje. Viru, který opary způsobuje, se totiž nikdy nezbavíme. Přečkává v našem těle a čeká na vhodnou příležitost, kdy se opět projevit. Vyvolat jej může stres, únava nebo snížená imunita.

Snímače tělesné teploty zvýší úspěšnost léčby pacientů nejen v pandemiích

My máme chuť udělat dobrý skutek, nápad jak pomoci českým pacientům i základ (Thermeeno), a vy nám s ním můžete pomoci!

Diabetická noha, bolest kloubů, zvýšená lomivost kostí aneb jak může cukrovka ovlivnit vaše končetiny?

Takřka 900 tisíc Čechů trpí diabetem, mnozí z nich však nenavštěvují lékaře. Neléčená nebo špatně léčená cukrovka přitom může způsobovat celou řadu komplikací, včetně problémů s pohybovým aparátem nebo takzvané diabetické nohy. Jaké problémy s končetinami může trvale vysoká hladina cukru v krvi způsobovat?

Plavání našemu tělu prospívá, je ale nutné plavat správně

Plavání je jedním z nejzdravějších sportů, musí se však dodržet několik pravidel. Styl „paní radová“ škodí páteři, přesto na koupalištích převažuje. Děti v kruzích a s křidélky se ho učí nesprávně už odmala.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48


28. června 2008, 09:42:17


28. června 2008, 09:57:08


Naši partneři

Inzerce