Poradna: Urologie

Na Vaše dotazy v poradně Urologie odpovídá:


Prim. MUDr. Martin Drábek


Prim. MUDr. Martin Drábek MUDr. Martin Drábek absolvoval lékařskou fakultu Masarykovy univerzity v roce 1993, poté pracoval jako urolog v nemocnici v Třebíči a od roku 1997 ve fakultní nemocnici U svaté Anny v Brně. V roce 2005 nastoupil do nemocnice Jihlava jako primář urologického oddělení, kde pracuje doposud.

Je absolventem European School of Urology v roce 1998, stážoval na přední pařížské klinice Institute Mutualist Montsouris Paris.

Jako autor a spoluautor se podílel na více než 120 publikacích a přednáškách včetně zahraničních.

Má atestační zkoušky z urologie I. a II. stupně, licenci lékařské komory pro samostatný výkon urologické praxe a odborného garanta a licenci pro výkon funkce primáře.

V roce 2004 založil privátní urologické pracoviště Uroclinic v Brně, které poskytuje komplexní služby v oboru urologie a andrologie.


Partner poradny Urologie:

banner_uro_clinic.jpg

Uroclinic je privátní urologické pracoviště poskytující komplexní služby v oboru urologie a andrologie. Hlavní náplní je konzultační činnost a operativa v režimu ambulantní urologie. Orientujeme se na kvalitu péče a klientský přístup.
Podrobnosti včetně kontaktů na www.uroclinic.cz

Poradna uzavřena

Zodpovězené dotazy v této poradně

otázka

Dobry den, měl bych dotaz jestli jde zvětšit úd bez chirurgického zákroku. Je mi 21 LET a můj úd je velký pouze 8 CM. Děkuji za odpověĎ

odpověď

Dobrý den, žádnou léčebnou neoperační metodu pro zvětšení penisu neznám. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

otázka

Dobrý den,před 6 týdny me začalo pálit při močení. Po ránu jsem zpozoroval malou bílou kapku po přetáhnutí předkožky to trvalo 4 dny. Pálení přetrvávalo a navíc mi přišlo že mám občas i nateklé a na dotek choulostivé levé varle a také jsem měl často neustále nutkání na močení a tak jsem po 3 týdnech vyhledal lékaře,který mi ze stěru z močové trubice a moči nalezl ureaplasmu. Dělal mi testy 2x vždy pouze Ureaplasma,Chlamydie negativní. Mezi tím se již příznaky mírně zlepšily. Urolog mi nasadil Doxybene na 20 dni. První dva dny byly v pořádku, byl jsem rád že nemám nežádoucí účinky, jak se všude na internetu objevují od lidí ze s Doxybene mají problém. Ovšem od třetího dne od užívání až do teď (nyní jsem ve 12. dnu užívání) mám silné nutkání močit i kdyz jsem již třeba močil a to trvá v podstatě celé dny. Nejvíce kdyz jsem v klidu v sede či v leze. Nejlepší je to ráno po probuzení,kdy problém nemám, ale jak se nasnidam a chystám do práce tak to opět vždy začíná. Jako by mám tlaky v močovém měchýři občas šimrání. Nevím jak to přesně popsat. Občas když jdu močit (když si tedy myslím že již opravdu nutne potřebuji), tak po chvilce vyčůrám pár kapek a to je vše. Pálení je již nepatrnné a i varlata jsou v pořádku. Nevíte čím to může být? Může to být např. jen následek antibiotik Doxybene? Jsem z toho poměrně zoufalý a nedá se to příliš občas vydržet. Mému urologovi jsem volal a ten mi řekl řekl, že je vše v pořádku, že se to léčí. Jen ze spíš se bojím že se to nevyléčí. Zbývá už pouze 8 dní do konce a stav se mi akorát po Doxybene v tomto ohledu zhoršil. Nasadil jsem i dvoje probiotika. (Saccharomyces Boulardi a Synbiotic Daily) užívám Vitamín C. Předem Vám děkuji za názor a pomoc

odpověď

Dobrý den, léčbu máte nasazenu správně, je třeba antibiotika dobrat. Svědění může být způsobeno imunitní reakcí na infekci ureaplasmou. Předpokládám, že potíže odezní po přeléčení. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

otázka

Dobrý den, léčím se ji 10.den na ureaplasmu pomocí Doxybene, které mám na 20 dni. Pálení při močení již odeznělo, ale mám problém s častým močením a jakoby tlaky a šimráním v močovém měchýři. Dělám kulturistiku. První týden jsem dal pauzu od tréninku ale teď již chodím alespoň na 30 minutové tréninky 4x týdne. Je v tom pri léčení této bakterie problém ze sportuji? Únavu a nic podobného z atb nepocituji. Předem děkuji za odpověď

odpověď

Dobrý den, sport v tomto případě problém není, ale není dobré trénovat moc intenzivně, protože pokud budete vyčerpaný fyzicky, Váš imunitní systém nebude moct účinně bojovat proti infekci. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

otázka

Dobrý den,měla bych dotaz, jestli když krvácím z močového měchýře, může být krev při utření na toaletním papíře. Děkuji za odpověď

odpověď

Dobrý den, pokud je zdroj krvácení v močovém měchýři a močový svěrač Vám funguje, mohlo by dojít jen k mírnému zabarvení toaletního papíru zbylou kapkou moče v močové trubici, ale větší množství krve by být nemělo. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

otázka

Dobrý den pane doktore.Je mi 60 let a přišli mi výsledky PSA prostata.Hodnnoty PSA 5.477 fPSA 0.610 f/t Psa 11%.Mám se znepokojovat nebo jsou tyto hodnoty normální? Děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, riziko karcinomu prostaty nezávisí jen na absolutní hodnotě PSA. Je třeba brát v úvahu i velikost prostaty a vývoj PSA v čase. Pokud budeme hodnotit takto izolovaně jen hodnoty PSA, máte je mírně zvýšené, určitě bych doporučil kontrolní odběr za 6 měsíců. Tedy za předpokladu, že palpační nález na prostatě byl normální. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

otázka

Dobrý den pane doktore, chci se zeptat byla mi v moč.měchýři zjištěna leukoplakie musí se tento stav hlídat? Mě bylo řečeno že jen pokud budu mít problémy.Děkuji za odpověd.

odpověď

Dobrý den, jedná se o nález na sliznici močového měchýře, dříve se mělo za to, že je u leukoplakie větší riziko nádorů močového měchýře, ale tyto domněnky nejsou potvrzené. Ze své praxe jsem podobnou souvislost nevypozoroval. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

otázka

Dobrý den Pane Doktore. Před 2měs. jsem byl na vyšetření s potížemi dle lék. zprávy: "nucení na mikci, píchání v obou podbřišcích, střídavě, intermitentně. Pocity tlaku i v oblasti hráze i v obou varlatech." Vyšetření břicha, prostaty, penisu. Vše v pořádku. Ultrazvuk ledvin, moč. měchýře. Vzorek moči po vyšetření prostaty i před. (mam ve zprávě, Prostatitis subacut.) Můj dotaz: Pane Doktore nebyli mi předepsány žádné léky, problémy "částečně" odezněli ale opet se vraci, o čem jsem se nezmínil je to, co mě trápí. po celou dobu těchto problémů mě trápí "noční" erekce, která mě budí a nemá s erot. podněty nic společného. Každou noc se to opakuje. Vlastně pokaždé když usnu, i přes den, mě budí erekce. Nevite co by mohlo byt pričinou těchto problemu? Předem děkuji za odpověď

odpověď

Dobrý den, noční a ranní erekce je normální jev a její přítomnost je známkou zdravého a vitálního organismu. Tato erekce je podvědomá, nijak se ovlivnit nedá, ale co by za ni celá řada mužů dala. Ostatní obtíže mohou být příznakem syndromu pánevní bolesti, což je funkční porucha pánevního dna. Pokud obtíže ustoupily, dál bych to neřešil, protože tuto funkční poruchu konvenční medicína moc léčit neumí. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

otázka

Dobrý den, potřebuji prosím poradit, Jsem nachlazený a zjistil jsem že se mi nějak zvětšila varlata, někdy jsou tvrdá, za chvíli zase ne. Nevím jestli to nějak souvisí s nachlazením, nebo ne.Zkoušel jsem mazat Ibalgin krémem a zdálo se mi to potom lepší. (nevadí to?) Mám strach, aby to nebylo něco vážného, ale nemám se koho zeptat - svěřit se (žiji na vesnici, otec zemřel a já se stydím s tím jít k obvodnímu lékaři) Už jsem se zkoušel objednat k urologovi, ale dozvěděl jsem se, že má dovolenou a že si mám zavolat 12.3. a objednat se, Také mám zúženou předkožku (v erekci sice jde přetáhnout, ale s bolestí a penis mám jak kdyby byl teleskopický, někdy je normální, jindy zaleze do těla a čouhá jen kousek) Bojím se operace. Moc bych se chtěl omluvit, že vás zdržuji takovým "slohem" Moc děkuji za odpověď a omlouvám se

odpověď

Dobrý den, určitě se ničeho nebojte, navštivte co nejdříve urologa. Operace zúžené předkožky je menší zákrok. Podle popisu problému s varlaty nepředpokládám žádný vážnější problém. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

otázka

Dobrý den, s přítelem (30let) řešíme problém, kdy nedokáže ejakulovat v mé pochvě. S erekcí problém nemá, dle jeho slov má pocit, že při styku už se k ejakulaci blíží, ale pak to nějak přejde. Změny polohy nepomáhají. Při orálním uspokojování tento problém nenastává. Můžete nam poradit, co by mohlo být příčinou?

odpověď

Dobrý den, vzhledem k tomu, že ejakulace normálně funguje při nekoitálních praktikách, pak zde žádná porucha ejakulace není a je to jen psychická záležitost. Zkuste trochu alkoholu :-) Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

otázka

Dobrý den Pane Doktore. Před 2měs. jsem byl na vyšetření s potížemi dle lék. zprávy: "nucení na mikci, píchání v obou podbřišcích, střídavě, intermitentně. Pocity tlaku i v oblasti hráze i v obou varlatech." Vyšetření břicha, prostaty, penisu. Vše v pořádku. Ultrazvuk ledvin, moč. měchýře. Vzorek moči po vyšetření prostaty i před. (mam ve zprávě, Prostatitis subacut.) Můj dotaz: Pane Doktore nebyli mi předepsány žádné léky, problémy "částečně" odezněli ale o čem jsem se nezmínil je to, co mě trápí. po celou dobu těchto problémů mě trápí "noční" erekce, která mě budí a nemá s erot. podněty nic společného. Každou noc se to opakuje. Vlastně pokaždé když usnu, i přes den, mě budí erekce. Předem děkuji za odpověď

odpověď

Dobrý den, erekce ve spánku nastává vlivem funkce Vašeho podvědomí, nelze to ovlivnit. Nicméně je to známka zdravého organismu, spíše bývá ukazatelem problému vymizení ranních erekcí. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

otázka

Dobrý den mám častější močení, hlavně v noci. Obecně ve dne více piji. Užívám snad rok brusinky, tím pádem chodím na WC v noci po 3 hodinách (jinak po dvou). Neexistuje, abych spala celou noc. cca kolem 25 roku jsem byla na rozšiřování močové trubice, ale nepomohlo. Kdysi na urologiii mi řekli, že mám hypersensitiivní močový měchýř. Děkuji za odpověď, zda je to normální a dá se to zlepšit.

odpověď

Dobrý den, úplně normální to není, v noci byste měla spát. Určitě se to dá alespoň částečně ovlivnit léčbou. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

otázka

Dobrý den, už delší dobu mám potíže s erekcí. Když jsem sám, je skoro nemožné dosáhnout erekce bez sledování porna nebo něčeho vzrušujícího. Když už se erekce dostaví, není to úplně 100%, penis se dá ohnout. I ranní erekce mám třeba 1-2x za týden. Když jsem s přítelkyní erekce vydrží od začátku do konce, ale přes kondom nic necítím a nic z toho nemám. Uspokojí mě až orální sex nebo masturbace bez kondomu. Pokud chceme mít s přítelkyní sex i poté, třeba druhý den, nepostaví se nebo není na 100% tvrdý a není možný průnik. Je mi 17 let. Jak mám tento problém vyřešit? Děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, ve Vašem věku to patrně bude jen dočasná indispozice, např. způsobená fyzickým či psychickým vyčerpáním apod. Dejte si chvilku pauzu, pokud by problém s erekcí přetrvával, navštivte urologa. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

otázka

Dobrý den, jíž delší dobu mě mírně pobolívá levé varle a před několika dny mi na urologii byla diagnostikována varikokéla II. st. na levé straně. Doktorka říkala, že to budeme řešit operativně, když mi to bude hodně vadit, což ani nevadí, avšak už vice jak 2 měsíce pozoruji zhoršující se problémy s erekcí. Těžko jí dosahují a občas se při styku vytratí a ani po ránu a přes den erekci nemám. Myslíte že varikokéla a tento problém spolu souvisí? Někde jsem četl že ano, jinde že ne..... nerad bych ve 24 letech lezl pod kudlu úplně zbytečně. Předem dekuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, varikokéla s erektilní dysfunkcí nesouvisí, jde o poruchu žilního systému varlat, zatímco erekce je reflexní děj na tepenném systému penisu. Zkuste se poradit se svou uroložkou, léčba patrně nebude ve Vašem věku příliš složitá. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

otázka

xxx

odpověď

xxx

otázka

Dobrý den pane doktore. Měl jsem malou ranku na šourku, která se mi stala při holení. Bohužel krvácení nešlo zastavit a tak jsem využil náplast před noc. Ráno už byla ranka zahojená ovšem začalo mě bolet přilehlé tříslo a bolest vystřeluje až ke kolenu do celé nohy. Je možné, že došlo nějakému přetočení varlete, které teď způsobuje danou bolest? Popřípadě jak postupovat. Šourek ani varle mě nebolí. Děkuji

odpověď

Dobrý den, pokud Vás nebolí varle ani šourek, patrně o torzi varlete nepůjde, spíše je možné, že se dostala ranou nějaká infekce. V tom případě se mohla dostat i do tříselných uzlin. Doporučuji navštívit praktického lékaře. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?

banner_voucher_sleva_magniflex
Inzerce

Anketní otázka

Jste již očkováni proti klíšťové encefalitidě?

43%
48%
Zatím hlasovalo 565 lidí
Inzerce

Mohlo by vás zajímat

Opar na rtu vyrazí většinou při oslabení nervového systému a imunity

Opary jsou projevem infekce vyvolané virem herpes simplex (HSV-1), jehož nositelem je až 80 % populace, u 20 % se projev nákazy dokonce pravidelně opakuje. Viru, který opary způsobuje, se totiž nikdy nezbavíme. Přečkává v našem těle a čeká na vhodnou příležitost, kdy se opět projevit. Vyvolat jej může stres, únava nebo snížená imunita.

Snímače tělesné teploty zvýší úspěšnost léčby pacientů nejen v pandemiích

My máme chuť udělat dobrý skutek, nápad jak pomoci českým pacientům i základ (Thermeeno), a vy nám s ním můžete pomoci!

Diabetická noha, bolest kloubů, zvýšená lomivost kostí aneb jak může cukrovka ovlivnit vaše končetiny?

Takřka 900 tisíc Čechů trpí diabetem, mnozí z nich však nenavštěvují lékaře. Neléčená nebo špatně léčená cukrovka přitom může způsobovat celou řadu komplikací, včetně problémů s pohybovým aparátem nebo takzvané diabetické nohy. Jaké problémy s končetinami může trvale vysoká hladina cukru v krvi způsobovat?

Plavání našemu tělu prospívá, je ale nutné plavat správně

Plavání je jedním z nejzdravějších sportů, musí se však dodržet několik pravidel. Styl „paní radová“ škodí páteři, přesto na koupalištích převažuje. Děti v kruzích a s křidélky se ho učí nesprávně už odmala.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48


28. června 2008, 09:42:17


28. června 2008, 09:57:08


Naši partneři

Inzerce