Inzerce https://cukrovka.lekarna.cz/?utm_source=ordinace&utm_media=leaderbord&utm_campaign=cukrovka
aplikace_alergie.png
Jak bojovat s alergií?
S aplikací AlergoStop můžete na alergii zapomenout
karusel_poradny_196px.jpg
POTŘEBUJETE RADU LÉKAŘE?

Poradna: Zeptejte se lékárníka

Na Vaše dotazy v této poradně odpoví:


Tým lékárníků pod vedením:
Mgr. Pavly Horákové a PharmDr. Kamily Horníčkové.


lekarnici


  • PharmDr. Kamila Horníčková - vám poradí s přírodní léčbou či bylinnou terapií



Zeptejte se odborníka

Zodpovězené dotazy v této poradně

otázka

Mám Wobenzym s dobou použitelnosti květen 2018 a teď již 14 dní trpím suchým kašlem, mohu ho ještě používat? Děkuji

odpověď

Dobrý den, Wobenzym není určen k léčbě suchého kašle. Vhodnějšími produkty jsou např. Tussin, Robitussin na suchý kašel, Levopront či Stoptussin. Až začnete vykašlávat, doporučuji ACC long nebo Mucosolvan. Prošlé léky nedoporučuji dále užívat.

otázka

Dobrý den. Užívám léky Stacyl a Cardura. Cardura není momentálně na trhu a protože můj lékař URL dlouhodobě nemocen, změnila mi sestra Carduru na Zoxon. V příbalové letáku je napsáno, že kromě jiného i ředí krev, což u Cardury napsáno není. Je tato kombinace léku vhodná? Děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, Cardura obsahuje stejnou účinnou látku jako Zoxon (doxazosin). Kombinace se Stacylem je možná. S pozdravem Mgr. Pavla Horáková

otázka

Dobrý den,mám prosbu,vyhodilo se mi hodně zamének,četla jsem koupit si mast „Papi stop“má to vážně takový účinek jak píší. Děkuji za odpověď

odpověď

Dobrý den. Dle toho, co myslíte "znaménkem". Pokud pihy, tak Papi stop na ně vhodný není. Ten teoreticky by měl působit jen na papilomy a bradavice. Korekce pih patří do rukou zkušeného dermatologa.

otázka

Dobrý den. Od pátku beru 3x denně Amoksiklav. Ještě nemám výsledky z výtěru krku, zatím zjištěn zánět krví (CRP). Teplotu již druhý den nemám, cítím se zdravě. Mohu jít ven, na slunce? Kdy přestanu být nebezpečná pro zbytek rodiny, která radêji odjela? Pozn. Dcera má dvouměsíční děcko. Moc děkuji a hezký den.

odpověď

Dobrý den, ven na chvíli můžete. Chráňte se volným oblečením s dlouhými rukávy a nohavicemi a pokrývkou hlavy. Delší zdržování na sluníčku po dobu léčby nedoporučuji. Co se týká infekčnosti pro ostatní. Jelikož nevím, která bakterie byla nalezena ve výtěru, nelze říci, zda budete ještě pro zbytek rodiny infekční. Proto doporučuji raději vyhýbat se kontaktu s miminkem až do ukončení léčby.

otázka

Dobrý den,přítel musí na doporučení lékaře užívat lék Mertinel...při jeho užívání se mu dělají velké tmavé modřiny na předloktí.Kůže je slabá, lehce zranitelná, někdy krvácí.Lékař tvrdí,že to tak prostě je.Ruce nejen, že škaredě vypadají a upoutávají pozornost,ale hlavně je to problém zdravotní.Poradíte prosím,co dělat:Děkuji

odpověď

Dobrý den, pokud máte na mysli Mertenil, tak vznik těchto modřin je jedním z nežádoucích účinků, které ovšem vznikají ve velmi malém procentu případů. Doporučuji s lékařem konzultovat změnu léčby. S pozdravem Mgr. Pavla Horáková

otázka

Dobrý den,mohu tyto vitaminy MedPharma Multivitamín s minerály 30 složek tbl.107 užívat při kojení? Dekuji.

odpověď

Dobrý den, ano, můžete. S pozdravem Mgr. Pavla Horáková

otázka

Dobrý den, chtěl bych se zeptat. Chci se nechat vyšetřit na kornatění tepen a nevím jak to udělat, nebo kam zavolat. Předem děkuji za radu.

odpověď

Dobrý den. Nejlepší bude, pokud navštívíte svého praktického lékaře, který jednak provede základní krevní testy, včetně zjištění hladiny cholesterolu a následně Vás odešle na další vyšetření. Aterosklerotické poškození tepny zjišťuje lékař pomocí ultrazvuku nebo angiografie. Obě vyšetření jsou prakticky nebolestivá, ultrazvuk dokonce pro mnohé docela příjemný. Angiografie se používá nejčastěji pro vyšetření končetinových a srdečních tepen. Spočívá v aplikaci kontrastní látky do tepny, která je díky tomu dobře viditelná na rentgenovém snímku.

otázka

Dobrý den,chci se zeptat na antibiotika Augmentin 1g. V příbalovém letáku je,že může způsobit kolaps. Mohl by tedy u oslabeného organismu způsobit i smrt? Účinkuje i proti bolesti? Děkuji.

odpověď

Dobrý den, pokud by se objevila silná anafylaktická reakce, tak ano. Jestli již byl dotyčný léčen penicilinovými antibiotiky a neměl na ně žádnou alergickou reakci, je velmi nepravděpodobné, že by Augmentin mohl způsobit tento závažný stav. Pokud máte obavy, že dotyčný bude na Augmentin reagovat anafylaktickou reakcí, doporučuji konzultaci s ošetřujícím lékařem. Augmentin je antibiotikum, takže bolest netlumí. K tlumení bolesti je potřeba přidat vhodné léky (paracetamol, NSAID, opioidy,...-dle síly bolesti). S pozdravem Mgr. Pavla Horáková

otázka

Dobrý den, bylo mi zjištěno na gynekologii cukr z krve 5.4 a poté 5.2 na diabetologii jsem měla po jídle 5.5 glukometr jsem nedostala, bylo mi řečeno že to vypadá, že cukrovku nemám na velký test jdu až 3.7 mám to nějak řešit? Děkuji

odpověď

Dobrý den. Normální hodnota cukru (glukózy) v krvi u zdravého člověka je mezi 4 - 6 mmol/l, po jídle nepřekračuje hodnotu 7,8 mmol/l. Vaše naměřené hodnoty jsou tedy v pořádku.

otázka

Dobrý den, byl mi předepsán neurol 1mg. Po měsíčním užívání jsem si vybudoval velmi vysokou toleranci a jednu noc jsem to přehnal a vzal si 60mg po 2mg tabletách. Od té doby (je tomu už zhruba 3 týdny) zažívám venku intenzivní pocity derealizace a depersonalizace. Tyto pocity mi velmi stěžují práci a je pro mne skoro nemožné soustředit se na jakoukoliv dlouhotrvající činnost. Přestanou tyto pocity někdy? Děkuji.

odpověď

Dobrý den, pokud tyto pocity trvají již 3 týdny, je problém potřeba řešit s ošetřujícím lékařem. S pozdravem Mgr. Pavla Horáková

otázka

Dobrý den, prosím o radu. Dr. mi předepsala zoloft, jenomže já jsem se dočetla na internetu, že se po něm tloustne a to já nesmím. Živím se mimo jiné i jako modelka. Nerada bych kvůli práškům ztratila léta dřiny. Moc děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, projevení nežádoucích účinků je u každého individuální. U Vás se projevit nemusí nebo naopak mohou. Doporučuji lék užívat dle doporučení Vašeho lékaře. V případě, že by se objevila zvýšená chuť k jídlu následující zvyšováním váhy či jiné nežádoucí účinky ve větší míře, doporučuji až poté řešit s lékařem případnou změnu léků. S pozdravem Mgr. Pavla Horáková

otázka

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak brát léky, aby se vzájemně neovlivnovaly. Konkrétně Lixiana 60mg a Citalopram 10mg. Mám na mysli časové odstupy. Děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, mezi Lixianou a Citalopramem může docházet k lékové interakci-zvýšení rizika krvácení. Proto pokud se objeví jakékoliv krvácení bez příčiny, modřiny, závratě, krev ve stolici,... kontaktujte lékaře. Nevím, jak máte předepsané dávkování. Pokud obojí jednou denně, tak doporučuji užívat jedno ráno a druhé večer. S pozdravem Mgr. Pavla Horáková

otázka

Dobrý den, jak je to s adipexem a meridii ( léky na hubnutí) prodej a předpis je stále zakázaný? Děkuji za odpověď

odpověď

Dobrý den, výroba a prodej Meridie byly vzhledem k nežádoucím účinkům před několika lety zastaveny. Adipex je možné vyzvednout v lékárně na základě receptu s modrým pruhem, který vystaví český lékař. S pozdravem Mgr. Pavla Horáková

otázka

Dobrý den,mám takoví problem ,vlasně je jich více, na penisu sem měl beďar nebo akné, kterej sem si vymáčknul, o pár dnů později se mi na spodní části penisu měl několik pupínek, některý jdou vymáčknou a vyteče ztoho trošku bílího hnisu nebo co to je... Pak, mám jíný pupínky pod žaludem, nevím co stím, je mi 15 a s rodiči se o tomhle tématu nechci bavit, ani navštívit lékaře. Pak mám na žaludu jaký si otlačeniny nebo co to je , je to vážný nebo je to v pohodě ?, děkuji předem za odpověd :), foto můžu zaslat, ale nevím kde ..

odpověď

Dobrý den. Je nám to líto, ale bohužel Vás budeme muset zklamat. Svůj dotaz jste položil v poradně, která Vám nabízí konzultaci s lékárníkem, nikoliv s lékařem. Dotazy, které potřebují lékařskou konzultaci můžete směřovat na přední odborníky ve svých oborech odpovídající na stránkách www.potrebujiporadit.cz, kde je však dotaz zpoplatněn (mimo pojištěnce ZPŠ). Velmi děkujeme za pochopení. Jana Kristková Ordinace.cz

otázka

Dobrý den, prosím o radu, jde-li někde najít výši doplatku na Lenzetto v různých lékárnách nebo je doplatek všude stejný? Děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, doplatek se většinou pohybuje okolo 130 Kč. Bohužel pevný doplatek ve všech lékárnách stanoven nebyl, takže se může lišit. Kolik přesně zaplatíte, Vám řeknou až v konkrétní lékárně. S pozdravem Mgr. Pavla Horáková

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?

banner_voucher_sleva_magniflex

Anketní otázka

Obáváte se cukrovky?

62%
38%
Zatím hlasovalo 227 lidí
Inzerce https://cukrovka.lekarna.cz/?utm_source=ordinace&utm_media=adbox&utm_campaign=cukrovka
reklama https://www.lekarna.cz/pro-deti-13778/?utm_source=ordinace&utm_medium=intext_scyscraper&utm_campaign=Vanoce_deti

Mohlo by vás zajímat

Parkinsonovu chorobu je možné odhalit z mimiky obličeje

Ztráta spontánních pohybů obličeje a ztížená artikulace patří k běžným projevům Parkinsonovy choroby. Odborníci z Fakulty elektrotechnické ČVUT ve spolupráci s neurology z 1. lékařské fakulty UK vyvinuli metody automatické videoanalýzy pohybů obličeje a akustické analýzy řeči, podle nichž dokáží odhalit Parkinsonovu chorobu v počátečních fázích onemocnění.

Kašel není nemoc, ale pouze její projev. Kdy jít s kašlem k lékaři?

Kašel je náš základní obranný reflex, který pomáhá udržet průchozí dýchací cesty. A samozřejmě může být i příznakem mnoha více či méně závažných onemocnění.

Čechům chybí vitamin D, jeho nedostatek může zhoršit průběh covidu i chřipek

Lidem s nedostatkem vitaminu D hrozí, že snadněji chytí covid-19 nebo další respirační nemoci. Na tuto skutečnost upozorňují rozsáhlé vědecké studie. Z výzkumů dále vyplývá, že pacienti s deficitem vitaminu D nemoci hůře prožívají. Vitamin, který lidé získávají především ze slunečního záření, chybí podle odhadů až jednomu ze sedmi Čechů.

Syndrom karpálního tunelu ohrožuje většinu pracovníků na počítači

Syndrom karpálního tunelu patří k nejčastějším nemocem z povolání. Postihuje dělníky se sbíječkami, hudebníky i zubaře. Nejvíc rizikovou skupinou jsou ale lidé sedící u počítačů. Nepříjemné pocity a občasné brnění v zápěstí zná téměř každý z nich.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

20. ledna 2008, 12:04:30


19. října 2010, 18:39:30


19. června 2008, 10:54:48


28. června 2008, 09:42:17


28. června 2008, 09:57:08


Naši partneři

Inzerce