Inzerce https://www.lekarna.cz/potraviny-pro-zdravi/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=potraviny-pro-zdravi

Ženšen neboli všehoj ženšenový

(PharmDr. Hana Šindelářová | přečteno: 32944x )

K nejznámějším exotickým bylinám patří ženšen, původem z Číny. V překladu ženšen znamená "síla země v podobě člověka". Tvar kořene totiž připomíná lidské tělo.

shutterstock.com
ženšen

Jsou mu přisuzovány téměř magické vlastnosti. Prvotřídní surovina čínského ženšenu je drahá, proto se na trhu objevují náhražky - ženšen korejský je údajně silnější, ženšen americký postrádá některé vlastnosti orientálních druhů a ženšen sibiřský, ačkoli nejde o pravý ženšen, má podobné vlastnosti jako jeho asijští druzi.

V oficiální lékařské literatuře je ženšen doporučován jako prostředek k posílení organismu a v prevenci stresu. Ženšen je v lékárnách k dostání buď samostatně, pod českým nebo upraveným latinským názvem rostliny, nebo v kombinaci s ostatními látkami, většinou vitamíny. Působí stimulačně a relaxačně na centrální nervový systém. Působí podobně jako adrenalin - podporuje srdeční činnost, zlepšuje střevní peristaltiku, snižuje hladinu krevního cukru a pomáhá organismu mobilizovat energii k zvládnutí fyzicky i psychicky náročných situací, krátkodobě zlepšuje koncentraci, posiluje životní sílu a vitalitu. Čínští lékaři ho používají k léčbě nechutenství, nespavosti, zapomnětlivosti, celkové slabosti a ochablosti.

V neoficiální mírně lechtivé literatuře se píše: "Číňané považují svůj ginseng, prudký to kořen rostliny panax quinquefolia (kteréžto lot druhdy v Číně třicet lotů stříbra stál) za lék, pohlavní pud pobuřující. V Americe by ho jistě co drahé thé zavedli, kdyby tam dotyčná rostlina v lesích divoce nerostla." Jisté je, že ženšen obsahuje látky, které povzbuzují schopnost a chuť k pohlavní aktivitě. Podobně působí i kořen mandragory. Pro tvar lidského těla se mu říkalo "mužíček". Ani mandragora neroste u nás, jakkoli bychom si to po shlédnutí filmu Císařův pekař mohli myslet. Věřilo se, že dokáže formovat postavu a překonávat neplodnost. Kniha ovšem praví: "Kořenům mandragory se připisují znamenité moci k plodnosti a za mnoho zlatých se prodávají, ale všecko to o nich je klam, šálení a škrabuňk lidí o peníze." Těžko říci, jak mocně mandragora působí. U jejího kořeně je také důležité, jak a kde je sebrána. Pravá mandragora vyrůstá pod šibenicí, z moči či krve oběšeného. Chceme-li kořen opatřiti, je nutné se řídit následujícím návodem: Uvaž bylinu černému psu za ocas a lákej jej masem. Pes vyrazí za kořistí a vytrhne kořen ze země, což má za následek jeho smrt. Aby i ten, kdo pro kořen přišel život neztratil, musí s zakrýt oči a uši. Mandragoru lze nahradit kořenem posedu, ale jeho účinky nejsou vůbec zmiňovány a lze se tedy domnívat, že v námi zkoumané oblasti nejsou žádné.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
ing. Martin Čop, FEME

Pro info o Korej. ženšenu 737 711 595, [email protected].

Galadriel
5x

Podrobnější informace a vlastnosti ženšenu, jeho účinky, možnosti užívání,... lze najít na stránkách adaptogeny.cz (http:// www.adaptogeny.cz) nebo také zensen.adaptogeny.cz (http ://zensen.adaptogeny.cz). S pozdravem Galadriel.

Pavel

Já kupuju ženšen jako ženšenový extrakt. Kvalitní ženšen koupíte tady: http://www.coptrade.cz/coptrade/eshop/1-1-ZENSEN


Celkový počet příspěvků v diskusi: 5. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Vrba bílá

Vrbu lze užívat při nemocech z nachlazení, ale také jako účinné antirevmatikum. Pomáhá při zánětech trojklaného nervu. Z dalších indikací můžeme jmenovat choroby ledvin a močového aparátu, záněty v trávicím ústrojí, zklidnění psychiky u lehčích psychických rozladění, hnisavé kožní defekty a vyrážky.

Echinacea

Echinacea je rostlina domácí na prériích Severní Ameriky, ale dá se vypěstovat i u nás. Odpradávna ji používaly k léčbě staré indiánské kultury a daly jí jméno sluneční klobouk...

Ženšen neboli všehoj ženšenový

K nejznámějším exotickým bylinám patří ženšen, původem z Číny. V překladu ženšen znamená "síla země v podobě člověka". Tvar kořene totiž připomíná lidské tělo.

Meduňka lékařská

Meduňka rozhodně nepatří mezi byliny, které by nás vytáhly z deprese a navodily bujarou náladu, ale zapůsobí celkově uklidňujícím účinkem.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce