Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Alternativní menstruační pomůcky

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 611x )

Menstruace je součástí života každé zdravé ženy. A každá z nás má také možnost si vybrat hygienické potřeby, které jsou pro ni nejlepší.

shutterstock.com

V případě menstruace se stále většina z nás spoléhá na tradiční pomůcky – tedy jednorázové vložky a tampony. Na trhu je ale k dostání spousta alternativ, ze kterých si může opravdu vybrat každá žena. Jen to chce ty správné informace a pak už si stačí vybrat takovou pomůcku, která vám bude co nejvíce vyhovovat.

Menstruační kalíšek

Mezi alternativními menstruačními pomůckami je kalíšek opravdovou jedničkou. Jedná se o malou „nádobku“ vyrobenou z lékařského silikonu, která se během menstruace zavádí dovnitř pochvy. Menstruační krev se do kalíšku sbírá a nevytéká ven z těla. Zpočátku může být sice používání značně nepříjemné, avšak postupem času se s ním naučíte správně manipulovat. V rozmezí 4 až 12 hodin (podle intenzity menstruace) je pak nutné kalíšek vyjmout, vyprázdnit, vypláchnout čistou vodou a opět zavést. Nespornou výhodou menstruačního kalíšku je fakt, že s ním můžete bezpečně a pohodlně provozovat všechny sporty včetně plavání. Menstruační kalíšky se nejčastěji vyrábějí z lékařského silikonu, někdy z latexu, u kterého však hrozí alergie, a v poslední době také z termoplastu (TPE). Tyto materiály na rozdíl od klasických vložek a tamponů nepodporují množení bakterií ani nezapáchají. Na trhu je několik různých výrobců, kteří prodávají kalíšky rozličných tvarů, barev a velikostí. Při výběru dejte pozor na to, jakou velikost kalíšku zvolíte. K dostání jsou dvě velikosti, menší velikost je určena pro dívky před porodem, větší velikost je vhodná pro ženy po porodu a pro ženy mající pravidelný sexuální život. Výhoda kalíšku je, že vydrží až dvanáct hodin. Nevýhoda je ta, že jej jen tak na veřejných toaletách neočistíte.

U menstruačních kalíšků je ale nutné dávat pozor na jejich přetečení. Hrozí totiž zpětný tok krve přes vejcovod do dutiny břišní a v důsledku toho vznik endometriózy, která může způsobit i neplodnost. Podobně je tomu ale i u používání tamponů, když jsou v pochvě ženy příliš dlouho. Odborníci je také nedoporučují používat pannám, které mohou mít problém s jejich zavedením, stejně jako je tomu u tamponů.

Stejně jako u jiných, ekologičtějších pomůcek, je i v případě kalíšků důležité dbát na hygienu. Proto je třeba ho hned po použití sterilizovat vyvařením nebo si na něj opatřit speciální silikonovou nádobku do mikrovlnky. Při správné údržbě je možné jeden a ten samý kalíšek používat až 10 let.

Menstruační houba

Mořská menstruační houba slibuje ženám spoustu benefitů. Houba obsahuje množství minerálních látek, čistí, desinfikuje a nevysušuje. Používá se podobně jako tampon a četnost výměny závisí na síle krvácení. Bohužel je houba náročnější na údržbu a vydrží přibližně 6–12 měsíců. Před zavedením je houbičku nutné navlhčit, protože suchá houbička je nepříjemně tvrdá. Navlhčená houbička správně zvolené velikosti se zavede dovnitř pochvy, kde sbírá menstruační krev, po několika hodinách se vyjme, propláchne čistou vodou a znovu zavede. Houbička je měkká, takže se snadno přizpůsobí tvaru pochvy a nikde netlačí. Stejně jako u všech menstruačních alternativních pomůcek i u houbičky je nesmírně důležité dbát na její údržbu a dezinfekci.

Menstruační kalhotky

Vypadají jako obyčejné spodní prádlo, jsou ale ušity z několika vrstev látek, z nichž některé jsou extra savé a jiné zase nepropustné. Vrstva, která absorbuje tekutinu je ze syntetického materiálu, který má úžasné vlastnosti, tekutinu pohltí téměř okamžitě, ale nepustí ji zpět. Absorpční látka si navíc poradí i se zápachem. Savá vrstva je navíc velmi tenká a žena má tedy pocit, jako by měla na sobě běžné spodní prádlo. Pokud má žena slabší či střední menstruaci, měly by ji kalhotky pohodlně vydržet celý den. Ženy se silnou menstruací jistě ocení, když si vezmou tampon nebo kalíšek a budou „jištěné“ kalhotkami. Kalhotky je možné opakovaně používat několik let (podobně jako klasické spodní prádlo). V současnosti už pořídíte kalhotky, které jsou k nerozeznání od „normálních“ kalhotek a vypadají skutečně přirozeně. 

Po použití by se kalhotky měly nejprve opláchnout ve studené vodě a pak je lze normálně vyprat v pračce. Materiál kalhotek je velmi podobný těm na sport, jakmile se namočí do vody, tekutina se od vlákna okamžitě oddělí.

Látkové vložky

Pokud zrovna nejste fanouškem tamponů a nezamlouvá se vám ani jedna eko-varianta, mohou pro vás být to pravé třeba látkové vložky. Jsou většinou vyrobeny z BIO bambusu a BIO bavlny, tím pádem jsou prodyšnější a při správné péči vydrží až pět let. Také se často používají jako „pojistka“ ke kalíšku nebo houbě. Některé mají z vnější strany (tam, kde se dotýkají spodního prádla) nepropustnou vrstvu (materiál PUL). K prádlu se látkové vložky připínají patentem na křidélkách. Po znečištění vhoďte vložku do k tomuto účelu určené nádoby nebo sáčku a vyměňte za novou, po skončení menstruace všechny použité vložky vyperte v pračce nebo ručně (nejlépe v ekologickém pracím prostředku nebo žlučovém mýdlu, rozhodně bez použití aviváže). 

Jejich funkce se v žádném ohledu neliší od klasických jednorázových vložek. Nejčastěji jsou vyrobeny ze 100 % bavlny, díky čemuž není údržba o nic náročnější než péče o jakékoli jiné prádlo. Látkové vložky jsou ideální volbou pro ženy v období těhotenství a porodu.

Všechny tyto znovupoužitelné dámské menstruační potřeby mají pár nevýhod, které spočívají především v péči o pomůcky či pořizovací ceně. Všechny výše uvedené varianty jsou ale ve výsledku ekonomičtější a investici máte za pár měsíců zpátky. Nejsou bělené chlórem ani parfemované, tudíž jsou šetrnější pro vaše tělo i přírodu. Vyzkoušet můžete postupně všechny možnosti a zůstat u té, která vám nejvíce vyhovuje.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Premenstruační syndrom

Před 3měsíci jsem ukončila kojení - kojila jsem 14měsíců.Teď mám pocit,že se děje něco s mými hormony. Pociťuji tlak v prsou, a to už 14 dní před menstruací,mám neustále na "krajíčku" a ke všemu mi zhoustlo ochlupení na dolních končetinách.Existuje nějaký přírodní prostředek na urovnání hormonální hladiny?Je naděje,že se ochlupení dolních končetin vrátí do "normálu"? Je mi 29let, jsem matkou 2dětí a nechci užívat žádnou hormonální antikoncepci.

Oddálení menstruace zbytky stejně účinných léků

Dobrý den, prosím Vás, potřebuji nutně vědět, zda mohu k oddálení menstruace asi o 11 dní brát pár dní tabletky Orgametril, mám jich málo, nevyzbudou mi na celou dobu, tak bych je dobrala zbytkem tabl.Norethisteron, a potom také zbytkem tabl. Utrogestan. Je to možné takto zkombinovat, když jsou léky na stejné bázi a na stejný účel? Doufám že ano, protože bych ráda tyto zbytky zužitkovala a nevyhazovala, nové léky jsou drahé. Pokud mi nehrozí vyloženě gynekologické problémy, ráda bych to tak učinila,co mi radíte? Děkuji moc za odpověď.

Předmenstruační problémy

Zdravím - moje dcera /28/ má nepříjemné předmenstruační problémy /nafouklé břicho,tlak v žílách na nohou,napětí v prsou...atd.../užívá pupalku dvouletou - to problémy trochu zmírnilo - prosím o radu,co jiného lze ještě udělat /či užívat/,aby se tyto problémy snížily na minimum....předem moc děkuji Charvátová Květoslava

Menstruační cyklus

Menstruačním cyklem nazýváme pravidelné opakované krvácení z rodidel ženy, pojem menstruace pak označuje období jednotlivých krvácení.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce