Inzerce

Poradna: Stomatologie a dentální hygiena

Na Vaše dotazy v poradně Stomatologie a dentální hygieny odpovídá:


MUDr. Jan Stuchlík


dr_stuchlik.jpg Majitel a vedoucí zubní lékař dentální kliniky
Absolvent 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, Praha.

Profesní zaměření:
Poskytuje komplexní zubní ošetření se zaměřením na estetické rekonstrukce, implantologii a tkáňovou regeneraci.

Vzdělání:
Absolvent 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, Praha.
Od roku 2009 je na základě 3-semestrálního studia na prestižních německých klinikách držitelem mezinárodně uznávaného certifikátu pro implantologii a členem DGI – Deutsche Gesellschaft für Implantologie. Kontinuální vzdělání si doplňuje v Německu v rámci APW – Akademie Praxis und Wissenschaft.
Během studia absolvoval v roce 2001 semestrální stáž na Universität Rostock, Německo a v roce 2004 semestrální stáž na Blackrock Clinic, Dublin, Irsko.

Publikace:
Přednášková činnost, pravidelné překlady odborných článků pro odborný časopis Quintessenz; v roce 2005 přeložil pro nakladatelství Grada knihu Memorix zubního lékařství (německý originál Memorix Zahnmedizin, Thieme Verlag).

Praxe:
2005 - 2012: pracoval jako zubní lékař v Asklepion – klinice a institutu estetické medicíny.
Od roku 2012: Majitel a vedoucí zubní lékař dentální kliniky

Jazykové znalosti:
Hovoří plynně anglicky, německy a rusky.


Partner poradny Stomatologie a dentální hygiena:

banner_partner.jpg

Zeptejte se odborníka
Zodpovězené dotazy v této poradně

Otázka: Dobrý den, před šesti dny jsem prodělal endodontické ošetření zubu (spodní šestka). Zub byl problémový dlouhou dobu. Více než rok. Před tímto zákrokem byl pokus o konvenční léčení. Stále cítím silnou bolest na skus. Nyní mám v zubu dočasnou vložku a za 10 dní jdu na finální vyplň kanálků. Rád bych se zeptal, zda je bolest v tomto případě běžná a mám vyčkat na naplánovanou návštěvu či bych měl navštívit zubaře, protože není vše v pořádku? Velice děkuji za odpověď.

Odpověď: Bolest zubu na skus v průběhu ošetření kořenových kanálků se může vyskytnout, ale po definitivním zaplnění by měla postupně odeznít. Důležité je ale vyřazení zubu z artikulace, aby nedošlo k jeho prasknutí, dokud nebude ošetřen například korunkou. Možnou příčinou vaší bolesti může být právě i předčasný kontakt zubů při skusu. Pokud je ale bolest silná a v takové intenzitě trvá nebo se zhoršuje, je lepší navštívit zubního lékaře, aby vyloučil případné komplikace (např.prasklý kořen). MDDr. Soňa Humpolíčková

Otázka: Dobrý den, nikdy mi nenarostli horní dvojky. Trojky jsou přesněne uprostřed mezery mezi 1 a 4. Jedničky zuby se mi vždy trochu hýbali, mám horší dásně, ale nedávno se jedna začala hýbat více a po mesíci mi vypadla. U druhé mi zubařka řekla že ji nejspíše bude muset vytrhnout. Následně mi prý vyhotový modelový otisk a potom se uvidí jestli bude ty trojky zbrušovat a přeléčovat nebo je vytrhne také (trojky mám v pořádku).Teprve potom bude řešit můstek. Co to pro mě vlastně znamená? Je možné zbrousit trojky tak, aby na ně doléhali z půlky dvojky a z půlky trojky? A s jakým časovým horizontem mám počítat než budu mít zuby nové? Předem děkuji za odpověď.

Odpověď: U takto rozsáhlých rekonstrukcí chrupu je nutné podrobné vyšetření jednotlivých zubů. Možností terapie je více, záleží také na nabídce kosti v horní čelisti v dané oblasti. Pokud je kosti dostatek, mohou se chybějící zuby nahradit zubními implantáty. Okolní zuby se pak nemusí brousit na můstek. Co se týká časového horizontu, počítejte určitě s několika měsíci v případě implantátů. U můstku záleží na stavu pilířů, na které bude zhotoven, ale řádově by mohl být do měsíce hotový. MDDr. Soňa Humpolíčková

Otázka: Dobrý den. Nedávno se mi potvrdilo těhotenství, ale mám jit k zubaři. Jsem hrozný bázlivec a chtěla bych zákrok s umrtvovací injekcí a použití rajského plynu. Jeto možné v mém stavu? Injekce prý nevadí, co jsem se dozvěděla, ale ten rajský plyn. Jedná se jen o jedno ošetření, to by plodu nemuselo nijak uškodit? Děkuji Ilona

Odpověď: Záleží na ošetřujícím lékaři, jaký postup zvolí, ale obecně se u těhotných snažíme používat co nejméně chemických látek. Rajský plyn je v těhotenství lepší rozhodně vynechat. MDDr. Soňa Humpolíčková

Otázka: Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je pro osobu s odhalenými krčky a zeslabenou zubní sklovinou vhodný kartáček Oral b Genius 8900, který má program pro citlivé zuby, péči o dásně a sensor tlaku. Děkuji moc.

Odpověď: V případě odhalených krčků zubů je v každém případě vhodnější manuální zubní kartáček s měkkými vlákny. Elektrické kartáčky mají často tvrdší vlákna a při nesprávném použití mohou traumatizovat dásně. MDDr. Soňa Humpolíčková

Otázka: Dobrý den. Prosím o radu, zda máme koupit jeden nebo dva kartčky pro 2 osoby/2základny+2rukojeti +čisticí hlavy/.Nebo stačí 1 základna+více čisticích hlavic. Předem děkuji

Odpověď: Pohodlnější je mít vlastní kartáček, ale v případě el.kartáčků s vyměnitelnými hlavicemi se dá základna a rukojeť sdílet, hlavice bude mít každý vlastní. MDDr. Soňa Humpolíčková

Otázka: Dobrý den, na jazyku se mi udělaly takové boláky a já nevím co s tím. Jsou to takové mini dírky a okolo je to trošku červené. Nemohu kvůli tomu moc jíst tak Prosím o radu. Děkuji na shledanou.

Odpověď: Bez vyšetření se nedá určit diagnóza, ale obecně platí, že defekty v dutině ústní by se měly zhojit do 3 týdnů. Pokud se tak nestane, je nutné navštívit vašeho lékaře. Pokud se jedná o afty, hojení může urychlit přípravek Solcoseryl. MDDr. Soňa Humpolíčková

Otázka: Dobrý den chtěla jsem se zeptat mám náhradní zuby ale chtěla by jsem si nechat udělat zuby na pevno jenže je to moc drahý jsem na mateřské a neměla by jsem nato dost peněz jestli je možný si je nechat udělat na splátky.Předem děkuji za odpověd

Odpověď: Platba zubního ošetření na splátky je individuální a záleží na domluvě s konkrétním lékařem na daném pracovišti. MDDr. Soňa Humpolíčková

Otázka: Dobrý den, začly mi růst osmičky, zatím 3.. Prořezaly se ven zatím jen malé "střípky". Zatím nebolí, při hmatu nevypadá že by rostly nějak šikmo, místa dle mého názoru mají dost ( samozřejmě se názor stomatologa může lišit). Může toto prožezávání mít vliv na to, že mě začaly bolet ostatní zuby? Nebo tedy spíše, na jednom zubu mi odpadává sklovina, a dáseň malinko bolí, kaz na zubu není. Děkuji předem za odpověď

Odpověď: Obtížné prořezávání zubů moudrosti může způsobovat bolest, která se šíří i do oblasti jiných zubů. Pouze důkladným vyšetřením a pomocí rtg se ale dá zjistit skutečná příčina obtíží. MDDr. Soňa Humpolíčková

Otázka: Dobrý den, prosím o odbornou odpověď na několik otázek ohledně dětských zubů.1) Je pravda, že kaz u dětí vzniká rychleji než v dospělosti a může vzniknout třeba i za 2 měsíce? 2) V pěti letech diagnostikováno u nejstaršího více mezizubních kazů, ač čistíme pravidelně a snažíme se kvalitně (pravidelně docházíme i na dent. hygienu), ale nezvládáme tak dobře v případě nemoci. Můžete poradit, jak nejlépe postupovat, když dítě trpí na opakované infekty a při horečce, kašli, bolestech v krku či zvracení je mu čištění velmi nepříjemné? Navíc často doporučeny slazené sirupy a při zvracení pediatr doporučil dokonce cocacolu!, ačkoliv jinak žádné sladké nápoje nepijeme a obecně sladkosti jíme jen málo, většinou jen čerstvé ovoce kvůli vitaminům. Častá je u nás navíc kinetóza. 3) Začali jsme používat mezizubní kartáčky a nit, ale názory už na klinice se různí, jeden lékař doporučil, jiný že v dětství ještě ne. Ze strachu z dalších kazů je používáme a zatím žádné další nediagnostikovány, jenže po přečtení tohoto článku http://www.nechcikazy.cz/rakovina-dasni mam obavy, zda opravdu nemůžeme uškodit. Děti se občas při čištění nečekaně pohnou a dojde k nechtěnému mechanickému poranění někdy i ke krvácení. Jaký je váš názor? 4) Jak poznat správný tlak čištění u dětí? Snadno jim pigmentuji zuby (jíme hodně domácí zeleniny i ovoce, pijeme neslazený! čaj), proto musím více tlačit (vyzkoušeli jsme i indikátor plaku, kdy při slabém tlaku mírně zůstával), ale dle dalšího zubního lékaře může při zvýšeném tlaku dojit k poškození skloviny. Co tedy dělat, abychom to opravdu dělali dobře, když ty názory se tak různí? Dodávám, že zubní hygienistka i lékař říkají, že čistíme dobře, ale přesto po přečtení těch článků mám obavy, zda nemůžeme uškodit zase jinak. Předem děkuji a přeji mnoho štěstí.

Odpověď: Ano, kaz u dětí vzniká rychleji, protože dočasné zuby mají tenčí a méně mineralizovanou sklovinu. Nejdůležitější je při prevenci zubního kazu mechanická očista zubů, tedy odstranění povlaku zubním kartáčkem. Zubní pasta a ústní vody mohou být pouze doplňkem ke správném technice a zubnímu kartáčku. Nejdůležitější je vyčistit zuby večer před spaním a poté už nepodávat dítěti nic, co by obsahovalo cukr. Mezizubní hygiena je rozhodně žádoucí i u dětí, u dočasných zubů je vhodný například flosspick (nit napnutá na umělohmotném držátku), po prořezání stálých zubů je nutné začít používat mezizubní kartáčky. Co se týká tlaku na zubní kartáček, nemělo by při čištění docházet k prohýbání vláken do stran a dlouhodobě k „třepení“ kartáčku. Než tlak je důležitější doba čištění. Pokud zůstává někde povlak, je potřeba protáhnout délku čištění zubů. MDDr. Soňa Humpolíčková

Otázka: Dobrý den, ve středu 16.8. jsem byla na vytržení osmičky - spodní. Pan doktor mi řekl, že tam musí nechat kousíček kořene, protože se nacházel v těsné blízkosti nervu a bál se, aby nerv nepoškodil. Po zákroku dáseň zašil dvěma stehy. Dnes je neděle, dáseň mě, zespoda - u brady, stále bolí. Mám v ústech divnou pachuť a přišlo mi, v noci, že mi z "rány" něco vyteklo. V noci mě vzbudila prudká bolest, kterou však zahnal cca na 2 hodin lék - Nimesil. Jsem dárce krve, tyto silné léky beru nerada, proto by mě zajímao, zda existuje něco - například z domácí lékárny, co by mi na zub zabralo, co by mi ránu případně vyčistilo. Kartáčkem po ráně nejezdím, opravdu to bolí... Předem děkuji za brzkou odpověď.

Odpověď: Tyto obtíže po extrakci zubu se dají řešit pouze v ordinaci zubního lékaře, který do rány aplikuje uklidňující vložku. Ta se několik dní musí měnit, dokud bolesti neustoupí. MDDr. Soňa Humpolíčková

Otázka: Prosím pěkně, někteří přátelé, studující zubní lékařství tvrdí, že https://www.youtube.com/watch?v=8xdha4WkZiE s touto reklamou by se většina zubařů neshodla, že je to nejspíš klamavá reklama. Jaká je tedy situace, je lepší normální nebo elektrický kartáček, nebo v tom nemá jasno nejen laická, ale ani odborná veřejnost? Děkuji

Odpověď: Nejlepší je kombinace klasického zubního kartáčku a správné techniky čištění zubů. Elektrický kartáček je výhodnější u lidí, kteří nejsou manuálně zruční nebo z jiného důvodu nejsou schopni správně použít klasický kartáček (např.fyz.postižení). MDDr. Soňa Humpolíčková

Otázka: Dobrý den, už pár dní se mi prořezává zub moudrosti na dolní čelisti vlevo. Dnes mne to začalo poměrně bolet. Mám obrovský strach ze zubařů posledně jsem tam chytl záchvat. Bojím se i vstoupit do ordinace, takže chodím jen na rentgeny. Nemohl by jste mi poradit, co mám s tím zubem dělat ?

Odpověď: Obtíže způsobené prořezáváním zubů moudrosti se řeší ve většině případů vytržením daného zubu. Je to nejlepší způsob, jak se zbavit bolesti trvale. Hezký den. MDDr. Soňa Humpolíčková

Otázka: Dobrý den, chtěla bych se prosím poradit. Je mi 35 let a mám neprořezané osmičky nahoře. Nic mě nebolí, tak ani neuvažuji o jejich odstranění. Ráda bych se zeptala, zda je nutné je dát je pryč nebo si můžou "být v klidu" a zůstat tam .... Děkuji

Odpověď: Pokud osmičky nedělají obtíže a ani na rtg snímku nevykazují žádné známky probíhajícího zánětu, není nutné je extrahovat. To však musí posoudit Váš zubní lékař na základně vyšetření a rtg snímku.

Otázka: Napraskla mi moje horní zubní protéza. Jaké lepidlo je nejvhodnější na opravu ? Děkuji

Odpověď: Naprasklou náhradu by měl opravit zubní lékař. Použití jakýchkoliv lepidel a domácí opravování není vhodné. MDDr. Soňa Humpolíčková

Otázka: Dobrý den, asi před dvěma roky mi lékař udělal můstek. Asi před měsícem mi začala otékat dáseň nad můstkem, před pěti dny mi otekla i tvář nad otokem dásně a na dotyk byla bolestivá. Protože to bylo v pátek odpoledne a můj stomatolog už neordinoval, poslali mě z pohotovosti na stomatologickou kliniku, tam udělali rtg, kde nic neshledali, ale určili, že jde o zánět a nasadili antibiotika Dalacin a poslali k mému stomatologovi aby můstek vyndal. Dnes jsem tam byla, pan doktor nechce můstek vyndávat při zánětu a mám využívat antibiotika, přijít za týden a pak se prý uvidí. Po třech dnech užívání antibiotik se to trochu zlepšilo, ale stále je otok dost velký. Je to správný postup, nebo byste doporučil něco jiného, mám strach abych něco nezanedbala. Děkuji za odpověď.

Odpověď: Podle Vašeho popisu stavu je zmíněný postup správný. Vždy je lepší provádět výkony v dutině ústní až po zklidnění akutního zánětu dásní. Správný postup lze ale vždy určit až dle důkladného vyšetření. MDDr.. Soňa Humpolíčková

Nové články emailem
Inzerce
banner_voucher_ordinace_3.jpg

Anketa
Inzerce
Inzerce http://www.stopstigma.cz
Inzerce
Aktuální diskuse
  • Irena (dostal jsem se z depresí a paniky) 16. ledna 2017, 20:46:16

    Děkuji za krásný životní poctěni bylo to jak kdyby jste cetll kousek mého života… Diskutovat

  • Pavlíína (Kompresní punčochy) 16. ledna 2017, 06:47:27

    Potvrzuji, že sklerotizace je fungující záležitost. Já jsem ji pojistila ještě mastidlem:… Diskutovat

  • Karkulín (Pomoc při cukrovce) 16. ledna 2017, 21:36:25

    Dobrý večer, sprej používám už dlouho a nemám proti němu žádné výhrady. Malý skladný,… Diskutovat

Inzerce