Inzerce

Poradna: Oční lékařství

Na Vaše dotazy v oftalmologické poradně odpovídá:


Prim. MUDr. Vladimír Korda Ph.D., MBA


Prim. MUDr. Vladimír Korda Ph.D., MBA Primář Oční kliniky
Primář a majitel Oční kliniky a sítě Očních center a optik OFTEX


Profesní zaměření:
Specializuje se na vitreoretinální chirurgii, diagnostiku a léčbu onemocnění sítnice a na terapeutické možnosti věkem podmíněné makulární degenerace.

Odborná erudice:
Specializace I. stupně v oftalmologii (1996) a specializace II. stupně v oftalmologii (2000).

Odborné stáže:
2001 - Department of Ophthalmology, Moorfield Hospital (Londýn, Velká Británie)
2002 - Department of Ophthalmology, Kolín nad Rýnem (Německo)
2003 - Department of Ophthalmology, Frankfurt (Německo)
2005 - Department of Ophthalmology, Hamburg (Německo)

Členství v odborných společnostech:
Je členem České oftalmologické společnosti ČLS JEP a České vitreoretinální společnosti, dále evropských společností European Vitreoretinal Society, European Society of Retina Specialists (Euretina) a také americké společnosti American Society of Retinal Specialists.

Upozornění: Po období prázdnin jsou dotazy odpovídány s delší časovou prodlevou.


Partner oftalmologické poradny:

oftex.jpg

Zeptejte se odborníka
Zodpovězené dotazy v této poradně

Otázka: Dobrý den. Chci se zeptat kvůli zánětu rohovky. Kdyby byl zánět natolik špatný, že by hrozila ztráta zraku, dá se zrak jakýmkoliv způsobem zachránit ?

Odpověď: Dobrý den, dnešní protizánětlivé léky jsou natolik silné, že leckdy dokážou zabránit tomu, aby zánět rohovky vedl ke ztrátě zraku. Pokud i přesto k tomuto dojde, může pomoct transplantace rohovky.

Otázka: Dobrý den, je mi 44 a mám 11 dioptrií na dálku, brýle jsem začala nosit ve 13 letech. Zrak se mi zhoršoval od 3/4 dioptrie ve 13 letech až k 11 dioptriím nyní. Tento rok se mi ale zrak prudce zhoršil, v polovině roku jsem cca týden v noci, když jsem se vzbudila viděla jen černo na obě oči, po krátké době to vždy přešlo. Nyní se mi to zopakovalo jednou zase v noci na levém oku. Na vyšetření OTC v tomto týdnu bylo zjištěno, že centrální sítnice je v pořádku, v okolí je méně nervových vláken, centrální nerv je v pořádku.V brýlích mám - 9 dioptrií, při zkoušení dioptrií na 11 nedochází k téměř žádnému zlepšení. Prý vidím na 40% a nedá se s tím nic dělat, prý je to u takovéto vysoké krátkozrakosti obvyklé. Ještě minulý rok mi ale zvýšení dioptrií pomohlo a viděla jsem s nimi v čočkách dobře. Mám jít ještě na perimetr, který ale asi velké změny v diagnoze nepřinese. Můžete mi pomoci vysvětlit co prakticky znamená úbytek nervových vláken a jak je mi možno zase kvalitně vidět? Vidím špatně nejenom na dálku, ale i na blízko. Moc děkuji.

Odpověď: Dobrý den, přechodné zčernání obrazu, které popisujete, ukazuje spíše na poruchu prokrvení mozku, a bylo by tedy na místě provést neurologické vyšetření. S konstatováním, že máte úbytek nervových vláken na sítnici a že je to u vysoké krtátkozrakosti obvyklé, bych se ovšem nespokojil. Je úbytek skutečně natolik velký, že Vám snižuje zrakovou ostrost na 40%? Určitý úbytek nervových vláken je obvyklý také s věkem, ale nezpůsobuje takovýto pokles vidění. Zhoršení centrální zrakové ostrosti u vysokce krátkozrakých lidí bývá spíše podmíněno změnami centrální sítnice (též makuly neboli žluté skvrny). Je třeba zjistit, zda nemáte zelený zákal (perimetr napoví) a zejména bych v prvé řadě myslel na šedý zákal (kataraktu), protože zakalování oční čočky se často projevuje nárůstem mínusových dioptrií. Šedý zákal je dnes snadno řešitelné onemocnění (operací). Pokud by Vaše potíže ale byly způsobeny úbytkem nervových vláken, pak bohužel neexistuje způsob, jak nervová vlákna obnovit.

Otázka: Dobrý den, můj 3-letý syn navštěvuje již od narození očního lékaře kvůli poporodnímu kefalhematomu a krví na sítnici, díky tomu mu byla zjištěna tupozrakost a nyní Anizometropie s tím, že na levém oku má více dioptrií. Z důvodu leukokorie při každém focení bleskem mu byla provedena kontrola a vše, kromě dioptrií, bylo v pořádku. Mohu se tedy, prosím, zeptat, co muže leukokorii způsobovat? Předem velice děkuji za odpověď.

Odpověď: Dobrý den, červený reflex nemusí být vždy při focení výbavný. Aby byl pozorovatelný, musí být blesk v ose objektivu fotoaparátu i fotografovaného oka, proto se s "červenýma očima" např. při fotografování zrcadlovkou nesetkáváme. Také může mít výraznou reakci zornic na osvit (zúžení) a pak opět červený reflex nemusí být znatelný. Pokud byl důkladně vyšetřen včetně rozkapání a nález byl kromě dioptrické vady v normě, můžete být zcela klidná.

Otázka: Dobrý den, při náhodném očním vyšetření (prasklá žilka v oku) mi byl zjištěný NOT 21 23 a v lékařské zprávě je také uvedeno "čočka in situ, kalí se kataraktou". Našla jsem, že se jedná o šedý zákal, ale ten jsem nikdy neměla a nijak se neprojevuje. Ani lékař se k tomu nijak nevyjadřoval, ale chtěla bych se přesto zeptat, co daný záznam znamená. A je můj nitrooční tlak stále v normě? Velmi děkuji předem za odpověď.

Odpověď: Dobrý den, Váš nitrooční tlak je při horní hranici normy, určitě je vhodné sledování včetně vyšetření zorného pole (perimetr) a případně OCT (přístrojové vyšetření nervových vláken na sítnici - ta mohou být vyšším tlakem poškozena a vzniká glaukom, tedy zelený zákal). Co se šedého zákalu týče, pravděpodobně je jen počínající, proto se jím lékař více nezabýval a ani Vám dosud mírně zašedlá čočka nedělá potíže.

Otázka: Nález: Keratitis perif. ulcerosa - zhojeno se ztenčením rohovky Blepharitis marg. chronica Kdesi jsem narazil na brýle (cena kolem 17000,- Kč), které zahřívají víčka a tím zlepšují činnost meibomských žlázek. Nikde na ně nemohu najít odkaz a nevím ani, zda jsou účinné. Suché oči mě silně trápí, umělé slzy neúčinné, po recugelu jsou oči jen zalepené a nepomáhá ani hygiena pomocí blephagelu. V nemocnici mi řekli, že mám masírovat směrem k okraji spodní víčka (efekt žádný), a přitom jsem se dočetl, že více meibomských žlázek je v horních víčkách. Ty jsou hůře masírovatelné, zvláště když mám v rukou artritidu. Pomohly by zmiňované brýle? Kde je nalézt? Děkuji za odpověď.

Odpověď: Dobrý den, aplikace suchého tepla by měla v léčbě pomoci. Místo brýlí si kupte v lékárně gelové sáčky, které je možno použít na teplé i studené obklady - podle toho, zda je nahřejete nebo dáte do mrazáku. Nahřátí je vhodné v horké vodě, sáček by měl být co nejteplejší, ale ne tak, aby Vás pálil. Přikládejte na víčka až 3x denně cca 10 minut. Masáže jsou také vhodné, a to obou víček (horních i dolních). Místo Recugelu doporučuji do očí kapat umělé slzy obsahující lipidy, tedy složku slz, která Vám pravděpodobně vlivem špatné funkce meibomských žlázek chybí - např. Systane Balance, Optive Plus, Hylo-Protect, Thealoz Duo.

Otázka: Dobrý den, je mi 63 let, pravidelně chodím na oční, jen slabá krátkozrakost a nyní již vetchozrakost. Můj bratr prodělal několik operací kvůli odchlípnutí sítnice na obou očích. Mně se najednou včera objevil jakýsi "chomáč chlupů" v zorném poli pravého oka, který se pohybuje s pohybem oka. Vím, že toto může předcházet odchlípení sítnice. Jsem objednaná na kontrolu na oční za 10 dní. Mám počkat do té kontroly nebo si vyžádat urgentní vyšetření? Děkuji za odpověď.

Odpověď: Dobrý den, pravděpodobně u vás došlo k odloučení sklivce od sítnice, což může odchlípení sítnice předcházet, ale většinou je neškodné. Pokud se stav nezhorší (zejména sledujte, zda v periferii zorného pole nezačíná clona, která by postupovala směrem k centru), stačí vyšetření za 10 dnů. Vhodné je nyní vyvarovat se fyzické zátěže.

Otázka: Dobrý den,chtěl bych se zeptat. Několik dní mě trápí, když zavřu levé oko, tak vidím bílé kolečko a za chvíli to zmizí, ale i naopak, když oko otevřu vidím též tak deset sekund kolečko o velikosti oční čočky. Děkuji za odpověď.

Odpověď: Dobrý den, bylo by vhodné oči rozkapat a vyšetřit, zda nemáte odloučení sklivce od sítnice, což je v drtivé většině případů neškodná záležitost, ale občas s sebou může nést riziko odchlípení sítnice.

Otázka: Léčím se s glaukomem od r.1996¨- měření tlaku absolvuji 1x čvrtletně - denně ráno kapu do obou očí kapky LATANOPROST/timolol apotex Nelíbí se mě, že lékařka kontroluje pouze oční tlak -mám hodnoty 16-19,1x ročně absolvuji PERIMETR a to je vše. NEKONTROLUJE mě ani oční pozadí ani sítnici atd. Je to správné???

Odpověď: Dobrý den, kontrola nitroočního tlaku každé 3 měsíce je v pořádku, avšak perimetr by se u glaukomatika měl správně provádět 2x ročně, stejně jako vyšetření očního pozadí se zaměřením na terč zrakového nervu. V dnešní době je standardem i vyšetření OCT nebo HRT jednou ročně, tato vyšetření však nemusí mít běžný ambulantní specialista k dispozici a také nejsou hrazena zdravotní pojišťovnou (cena se pohybuje v rozmezí cca 400 - 1000 Kč).

Otázka: Dobrý den, pane doktore, je možno se nějak zbavit zákalků, které běhají, když se dívám na bílý povrch? Jsem po operaci šedého zákalu a 2 operacích odchlípené sítnice. Děkuji a přeji hezký den

Odpověď: Dobrý den, zákalky lze řešit odstraněním sklivce nebo v některých případech i laserem (v podstatě se "rozstřílí" na menší kousky, které člověk tolik nevnímá). Zda je pro Vás některý z těchto zákroků vhodný, je nutno posoudit individuálně na základě podrobného očního vyšetření. Vzhledem k dvakrát odchlípené sítnici může být takový zákrok rizikový. Každopádně sklivcové zákalky jsou běžná a neškodná záležitost.

Otázka: Dobrý den, jsem po operaci šedého zákalu. Poté jsem měl problémy se zvýšeným slzením,pocitu slepených víček a neostrým viděním. Po aplikaci mastí Framykoin, dle výtěru Streptococcus viridans, došlo ke zlepšení, pak se potíže opakovaly, dále bez výtěru mi byly předepsány kapky Spersadex comp. Stále si vytírám řasy Borovou vodou, efekt žádný. Operace byla 19.7. 2017,od té doby stálý problém, slzení, v noci pocit suchého oka, slepená víčka, rozmazané vidění. Moc děkuji za radu.

Odpověď: Dobrý den, po jakékoli oční operaci může dojít (zpravidla přechodně) k poruše slzného filmu. Následkem mohou pak být i opakující se infekční záněty. Doporučuji kapat umělé slzy, optimálně bez konzervačních látek a zpočátku až 5x denně. Pokud nedojde po 3-4 týdnech ke zlepšení, pak je dobré vše konzultovat s očním lékařem, aby Vám pomohl najít vhodný preparát.

Otázka: Dobrý den, mám vyšší nitrooční tlak, chci si koupit novou televizi, potřebovala bych poradit z jaké vzdálenosti bych ji měla sledovat, aby nedocházelo k vysílení a únavě očí. Abych si vybrala vhodnou velikost obrazovky. Děkuji.

Odpověď: Dobrý den, sledování televize oční tlak neovlivňuje. Obrazovku si vyberte takovou, aby se Vám sledovala pohodlně, tzn. raději větší a sedět od ní co nejdál.

Otázka: Dobrý den, syn podstoupil screeningové vyšetření zraku v mateřské škole. Dnes jsem obdržela výsledky a ráda bych se zeptala, co vlastně znamenají. Pravé oko: +2.00 -0.75 74° Levé oko: +0.25 -0.25 119° Děkuji a přeji příjemný zbytek dne!

Odpověď: Dobrý den, pravé oko je mírně dalekozraké a hlavně je rozdíl dioptrií mezi pravým a levým okem. Doporučoval bych nechat zrak překontrolovat u očního lékaře.

Otázka: Dobrý den. Prosím, synovi (3,5 roku) lékařka doporučila trvalé užívání brýlí. Byli jsme opakovaně na kontrolách na doporučení pediatra, protože při tříleté prohlídce nespolupracoval a na dalších dvou vyšetření také. Nakonec po rozkapání očí se umoudřil a spolupracoval. To mu pak paní doktorka naměřila REFR homa AR ruční +3,25 +0,75 100 +2,5 1,0 88 NIDEK +3,25 +1,0 90 +2,5 +1,0 76 Vůbec jsem na něm nepozorovala, že by špatně viděl. Oči má rovně a nešilhá. Brýle nechce nosit, protože prý v nich špatně vidí. Vím, že takhle malé dítě si může vymýšlet a neumí posoudit, jestli je to lepší nebo horší. Spíš nevím, jestli není na brýle moc brzy. Slyšela jsem, že se zrak vyvíjí až do 4 let a že se vše samo může srovnat. Tak nevím, jestli by mu teď nošení brýlí zrak "nezlenivělo" a nejsou teď brýle spíše na škodu. Děkuji.

Odpověď: Dobrý den, myslím si, že pokud syn nemá výrazně snížené vidění a nešilhá, mohl by být zatím bez brýlí, ale na sledování to je (další kontrola za 3 - 6 měsíců). Nošením brýlí oči každopádně nezleniví.

Otázka: Dobrý den, nepřečetla jsem si příbalový leták k roztoku AOSEPT Hydraglyde, opláchla jsem si roztokem přímo čočku (ne v pouzdře, jen postříkala čočku, která mi vypadla), kterou jsem si pak dala do oka. Bolest byla obrovská, je to už 5 hodin, stále mě oko dráždí, i když jsem ho hned vypláchla obyčejným roztokem. Je nutné navštívit lékaře, nebo se oko samo zklidní? Díky za odpověď

Odpověď: Dobrý den, peroxid obsažený v roztoku je samozřejmě silně dráždivý, může i mírně poleptat povrch oka. Kupte si volně prodejný Recugel, aplikujte do oka 5x denně, během 3 dnů by se oko mělo zklidnit.

Otázka: Dobrý den...mám po 2 operacích pravého oka na šedý zakal, 1,5 roku jsem měl klid, letos v lednu ( 2017) jsem při odklízení sněhu během chvilky přišel zase o vidění ( stejně oko) myslel jsem si, že to je spojeno s operacemi zakal, ale v říjnu letos na oční mi bylo řečeno, že se jedná o " odchliplou sitnici" není prý to dobré, byl jsem objednán na 12.12.2017 do Varna ( ziju 2 rok v Bulharsku) k doktoři Mitov, prý mi napiš to oko olejem apod...msm angins pectoris 3 roky, psychicky nejsem na tom moc dobře, po životních zážitcích za 3 roky, mám velice nízký práh bolesti , citi vše mnohem víc než ostatní a to už léta.Myslim si, že moc šancí na zlepšení oka nemám, bolesti a stres po operaci nemusím snášet dobře !!! To vím jistě, vím že me ceka slepota na oko...kdyz to řešit nebudu! Ale už jsem si zvykl používat jen levé oko...kdyz si právě zakryju, je vidění pro mě velmi dobře ! Nevim jestli jít na operaci nebo ne? Myslím si, že moc nevyřešíme a ještě si můžu víc ublížit....je nějaká pravdivá rada? Co je asi lepší...moc děkuji.

Odpověď: Dobrý den, pokud je sítnice odchlíplá už od ledna, tak zcela jistě nebude možno vrátit vidění na původní úroveň. Pokud je však zachována aspoň část vidění, bylo by dobré se o operaci pokusit, aby se alespoň to zbytkové vidění zachovalo - pomůže Vám to zejména při orientaci v prostoru, což je důležité.

Nové články emailem
Inzerce http://www.doktorvkapse.cz/astmainfo/
Anketa
Inzerce
Inzerce
Inzerce
Aktuální diskuse
  • Jana Novotná (Citalec a Neurol-zkušenosti s užíváním) 8. prosince 2017, 19:43:34

    Ahoj přejde, ale musíš být trpělivá, začátky s AD jsou těžké, ale zaberou u někoho… Diskutovat

  • Petra (Rivotril) 9. prosince 2017, 19:16:54

    Ahoj Petře. Děkuji za zprávy. Dej tělu čas než se vzpamatuje z úplného vysazení… Diskutovat

  • Roman (Máte někdo zkušenosti s novým lékem CHAMPIX?) 11. prosince 2017, 22:52:24

    Víš Greeno ono to teď frčí někde jinde a už rok. Diskutovat

Napsali jste nám

Děkujeme Vám za všechny dotazy a připomínky.
Vaše redakce

Naši partneři
Inzerce