Inzerce

Poradna: Oční lékařství

Na Vaše dotazy v oftalmologické poradně odpovídá:


Prim. MUDr. Vladimír Korda Ph.D., MBA


Prim. MUDr. Vladimír Korda Ph.D., MBA Primář Oční kliniky
Primář a majitel Oční kliniky a sítě Očních center a optik OFTEX


Profesní zaměření:
Specializuje se na vitreoretinální chirurgii, diagnostiku a léčbu onemocnění sítnice a na terapeutické možnosti věkem podmíněné makulární degenerace.

Odborná erudice:
Specializace I. stupně v oftalmologii (1996) a specializace II. stupně v oftalmologii (2000).

Odborné stáže:
2001 - Department of Ophthalmology, Moorfield Hospital (Londýn, Velká Británie)
2002 - Department of Ophthalmology, Kolín nad Rýnem (Německo)
2003 - Department of Ophthalmology, Frankfurt (Německo)
2005 - Department of Ophthalmology, Hamburg (Německo)

Členství v odborných společnostech:
Je členem České oftalmologické společnosti ČLS JEP a České vitreoretinální společnosti, dále evropských společností European Vitreoretinal Society, European Society of Retina Specialists (Euretina) a také americké společnosti American Society of Retinal Specialists.

Partner oftalmologické poradny:

oftex.jpg

Zeptejte se odborníka
Zodpovězené dotazy v této poradně

Otázka: Nosím okuliare +2.00 +2.50 na obe oči. Aká operacia by ma zbavila okuliarov ? Vdaka Peter.

Odpověď: Dobrý den, a nosíte brýle na dálku nebo na čtení? kolik je Vám let? Jestli je Vám do 38 let, tak laserový výkon na rohovce nebo fakická čočka. Pokud je Vám více, tak je ke zvážení spíše metoda prelex, tedy výměna vlastní čočky za umělou (bifokální, trifokáln..záleží jaká jsou Vaše očekávání)

Otázka: Při delším namáhání,se mi na pravém oku udělá jako blána a vidím duhová kola.Je to jak když koukám přes igelit.Stává se to když šiju nebo koukám do počítače.Lékař zjistil syndrom suchého oka,jinak nic.Děkuji za odpověď.

Odpověď: Dobrý den, určitě Vám byla doporučena aplikace umělých slz. Ideálně aplikujte 3x denně po dobu aspoň 14 dní a pak hodnoťte, zda došlo ke zlepšení. Pokud ne, tak bych doplnil přezkoušení dioptrií. I skrytá dioptrická vada by mohla vyvolat obdobné obtíže.

Otázka: Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je adekvátní kapání kapek na glaukom při podezření na poškození/změnu zrakového nervu? Byla jsem na očním kvůli zvýšení dioptrií na krátkozrakost, nitrooční tlak jsem měla v normě (14) ale paní doktorce se zdál oční nerv od minule v horším stavu, jinak ostatní vyšetření vcelku v pořádku. Poslala mě ještě na perimetr ten mě čeká za měsíc. A teď k dotazu přijde vám v pořádku že mi dala kapky na glaukom abych kapala 2×denně? Také bych se ráda zeptala, pokud se glaukom potvrdí, jaká je prognóza, že dojde k oslepnutí při léčbě? Děkuji

Odpověď: Dobrý den, vždy záleží na výraznosti změn na terči zrakového nervu. Pokud jsou změny hodně výrazné a charakteristické pro glaukom, tak není na co čekat. Nitrooční tlak nemusí být vždy vysoký. Obzvláště u vyšší krátkozrakosti je tzv. normotenzní glaukom častější. A kdyby se náhodou prokázalo, že se o glaukom nejedná, tak Vám aplikované kapky nemohou ublížit. Nevím kolik Vám je, jak dopadne perimetr - tedy v jakém stádiu glaukom je a mnoho dalšího. Takže k prognoze se vyjadřovat nemohu. Obecně je normotenzní glaukom trochu zákeřnější než ten s vysokým nitroočním tlakem, ale při dodržování léčby a pravidelných kontrol, se dá v dnešní době říci, že riziko slepoty je velmi velmi malé. když by docházelo ke zhoršování i přes kapky, tak se provádí operace. To ale řešte jen když to bude nutné. Zatím nepředbíhejte.

Otázka: Dobrý den, dceři (11 let) našli přesunutí pigmentu v levém oku. Stěžuje si na rozmazané vidění. Chtěla jsem se zeptat, co tato diagnóza znamená, jaká je prognóza a zda je možné nemoc léčit. Děkuji.

Odpověď: Dobrý den přesunutí pigmentu je velmi obecný pojem označující změny ve vrstvách tyčinek a čípků. Narušení těchto buněk způsobí rozmazané vidění, protože není správně zpracováván obraz na sítnici a do mozku je již posílán deformovaný obraz. Zda se to dá léčit a jaká je prognoza je možné říci jen při znalosti přesného onemocnění. V jejím věku může o poškození po zasažení laserem nebo o poškození jiným intenzivním zářením, případně o některé z dědičných onemocnění sítnice. To je potřeba zjistit. Každé z těchto onemocnění má jinou prognozu.

Otázka: Dobrý den, potřebovala bych od Vás radu. Poslední asi 2 týdny mě trápí bolest očí, od které mě bolí až celá hlava a kolikrát se to až nedá vydržet. Napadlo mě, že by to mohlo být třeba ostrým sluníčkem, ale když si nasadím sluneční brýle s UV filtrem, tak je to ještě horší. Jinak dioptrické brýle nenosím. Předem díky za odpověd.

Odpověď: Dobrý den, bude se jednat buď o problém s nitroočním tlakem, nebo zánět, který vyžaduje léčbu. Pravděpodobnější je ten tlak, kdy dojde k jeho prudšímu vzestupu a to vyvolá bolest hlavy. Sluneční brýle rozšíří zornici, čímž se zúží prostor pro odtok nitrooční tekutiny a tím se vzestup tlaku umocní. Stav nepodceňujte a lékaře navštivte v nejbližší možné době. Situace je snadno řešitelná, když je odhalena včas. Pokud se bolest vystupňuje a nezaberou analgetika, tak jeďte ihned na pohotovost.

Otázka: Dobrý den, mám specifický problém, brýle místo aby mě pomáhali, tak mě vadí, pokud použiji brýle na čtení cca po půl hod. když je sundám, vidím rozostřeně, tento stav neustupuje brzy, ale přetrvá třeba více jak hodinu, mam asi 2 diop. Při použití brýlí na dálku cca 0,5 diop. např při sledování televize podobný problém, někdy se i stane, že pokud brýle opětovně nasadím, rozostřenost i tak pokračuje, jednoduše řečeno brýle mi vždy nějak rozhodí vidění, dioptrie mi byly vždy ordinovány očním lékařem, pravděpodobnost že se jedná o špatně zvolené brýle je asi malá. V čem může být problém? Děkuji.

Odpověď: Dobrý den, pravděpodobně se nebude jednat o žádný problém. Když koukáte přes brýle, tak oční zaostřovací sval pochopí, že se nemusí tak moc namáhat a povolí. Když sundáte brýle, tak ten sval musí znovu makat na plné obrátky a to se mu nelíbí. Takovéto obtíže jsou normální do 5 minut po sundání brýlí. Pokud je to ve Vašem případě více, tak je na místě přeměření dioptrií, které se mohly změnit a zkontrolovat, zda u Vás není přítomna porucha spolupráce očí, která by toto mohla umocňovat (porucha sjíždění očí, skryté šilhání, atd.)

Otázka: Dobrý deň, bola som u očnej lekárky predpísať si okuliare. Povedala mi že mam na pravom oku exkaváciu nervu C/D 0,4. Očný tlak mám v normne ,cievy v normne, Fundus bez podstatnych loziskovich zmien ...lavé oko mam slabsie 0.16 a pravé 0,8 ...prosím vás z čoho možem mat tu exkaváciu? Je to normálne? Dakujem za odpoved

Odpověď: Dobrý den, exkavací označujeme jamku uprostřed terče zrakového nervu. 0,4 vyjadřuje poměr jamky oproti celému nervu. Obecně je možné říci, že čím větší, tím vyšší riziko zeleného zákalu. OVŠEM není ani tak důležité jaká je hodnota, ale jak je symetrická mezi očima. Někteří lidé mají vrozeně tento poměr větší a je to zcela normální. Stejně jako to, že někdo má nos menší a jiný velký. Bez znalosti velikosti CD na druhém oku není možné říci, zda to může něco znamenat. Pokud by se ale lékař obával, že je to příznakem nějakého onemocnění, tak Vám doporučí minimálně perimetr (vyšetření zorného pole).

Otázka: Dobrý den, před cca deseti dny mi zničeho nic začalo více slzet pravé oko, bez zarudnutí, bolesti, pouze zvýšeně slzeli. Ráno já m když jsem se vzbudil, tak ani nešlo bez umytí otevřít. Pro během dvou dnů hodně zčervenalo a poté se to každým dnem zhoršovalo. Po 7 dnech bylo po celé zarudlé a bolelo na dotek, řezalo v něm a silně slzelo. Navštívil jsem odborného očního lékaře, který mi řekl, že se jedná o silný zánět a předepsal kapky a mast Tobrex. Po třech dnech jsem byl na vyšetření, což bylo dnes a místo aby se to zlepšilo, tak se to ještě zhoršilo. Prý na to u nás nejsou léky, které by to vyřešili a nedá se to léčit a Ke mi i možnost, že bych mohl přijít o zrak. Nyní mám předepsán lék Herpesin a kontrola za 3 dny. Nemáte nějakou radu jak by se to mohlo zlepšit? Foto oka zde: http://thorrko.rajce.idnes.cz/Oko/#IMG-20170605-WA0003.jpg

Odpověď: Dobrý den, z této fotografie si nejsem zcela jist, zda jde o herpetickou infekci...to lze ale jednoduše prokázat pomocí barvení povrchu oka fluoresceinem. když se prokáže specifické vychytávání fluoresceinu v rohovce, tak Herpesin tablety a posílení imunity je jediná možná léčba v ČR. Jiná léčiva nejsou na tuto infekci dostupné. Pokud by se barvením nepotvrdilo, tak povést stěry na kultivaci (včetně chlamydií) a pokračovat dle výsledků.

Otázka: Dobrý den, mám jít na operaci šedého zákalu a v optice mi radila paní, že si mám po operaci koupit tmavé polarizační brýle, jinak že budu mít velké problémy (slzení, škrábání,..). Prý brýle, které dávají lékaři po operaci nestačí. Je to pravda nebo jen marketingový tah? Děkuji za odpověď .

Odpověď: Dobrý den, plně postačují kvalitní sluneční brýle s UV filtrem 400. Polarizované být nemusí. Důvodem k nošení brýlí je ztlumení intenzty světla vstupující do oka a protože se přes tmavé brýle rozšíří zornice a bez UV filtru by tak do oka pronikalo mnohonásobně více škodlivého UV záření, tak brýle musí být s UV filtrem.

Otázka: Dobrý den, oční lékařkou mi byl diagnostikován šedý zákal, který ale nelze operovat(sklerotická sítnice). Dá se podniknout nějaká léčba ? Děkuji.

Odpověď: Dobrý den, domnívám se, že lékařka Vám chtěla spíše naznačit, že šedý zákal je spíše slabý a jeho odstraněním nedojde ke zlepšení vidění pro změny sítnice. A proto ji zatím nedoporuuje. Obecně i při sklerotické sítnici je možné provést operaci šedého zákalu, ale je třeba operaci provést šetrně.

Otázka: Dobrý den, chci se zeptat, jestli je možné,že bych měla vodovou cystu pod jedním okem? Projevuje se to viditelným otokem pod pravým okem a když si promnu oko, jakoby tam" čvachtá" a když na sílu smrkám dělají se mi v koutku tohoto pravého oka bublinky. Léčím se na alergologii a lékařka mi řekla, že se mám obrátit na oční, že to vypadá právě na cystu. Děkuji

Odpověď: Dobrý den, důležitým příznakem je otok pod dolním víčkem a když při promnutí této lokality vnímáte zvukové fenomény, tak by byl na místě spíše rentgen dutin. V nich nebo v slzném vaku nelze cystický útvar vyloučit. Když to bude přetrvávat, tak se obraťte na oftalmologa.

Otázka: Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaké mohou být vrozené oční vady. Děkuji

Odpověď: Dobrý den, tak to je tázka , jejíž odpověď by vydala na celou knihu. Tak začněme vrozeným šedým zákalem - na něj se v porodnici dělá screnning, vrozený ale může být i zelený zákal, neprůchodnost slzných cest, zúžení slzných cest, některé dioptrické vady, kolobomy duhovky či sítnice, případně zrakového nervu, hypoplázie jakékoli struktury (nejčastěji papily nebo makuly), drúzy terče zrakového nervu, Perzistující hyperplastický primární sklivec, fibrae medulares - myelinové pochvy přes sítnici, nespočet sítnicových dědičných onemocnění mezi které patří např. retinitis pigmentosa, stadgard deases, Bestova choroba, dále poruchy barvocitu, vrozená může být i světloplachost při specifických onemocnění oka. vrozenou vadu je i absence jednoho oka, mikroftalmické oko, heterochomie duhovek, Horneův syndrom, poruchy okohybných svalů - jejich hyperfunkce i naopak nedostatečná funkce, anomálie postavení víček (př. ptóza) a monoho a mnoho dalšího. Je třeba dodat, že v drtivé většině se jedná o vzácnější onemocnění.

Otázka: Dobrý den pane doktore, chtěla bych konzultovat. 4-leté dceři se udělala na bělmu pravého oka neštovice. 2 dny ho měla pouze zarudlé, 3. den je viditelný "puchýřek". Několikrát denně "čistíme" borovou vodou. Je to dostatečné? Nic z oka neteče, je to na druhé straně, než je spojivkový vak, jak by se případně projevily komplikace, které by byly třeba řešit s lékařem?! Děkuji moc

Odpověď: Dobrý den, pokud se dcera nevsteká, že jí to bolí, tak čekejte po doléčení neštovic, když to bude přetrvávat, tak navštivte oftalmologa.

Otázka: Dobrý den, mám v pravém oku černou tečku,asi jako špendlíková hlavička a k ní je připoutaná jemná pavučinka, která se poslední, asi 2 měsíce, rozrůstá. Děkuji za odpověď.

Odpověď: Dobrý den, neuvádíte lokalizaci oné černé tečky...spojivka, víčka, duhovka?? V každém případě navštivte oftalmologa. Může jít o pihu, ale také o něco závažnějšího.

Otázka: Dobrý den, chtěla bych se zeptat na fyzickou zátěž při retinopatii. Mám cukrovku I. typu , na inzulínu, přes dvacet let a už sice malý, ale nález - retinopatie. Mám administrativní práci, tedy i s počítačem - s tím toho moc nenadělám. Chodím pravidelně cvičit, třikrát týdně - bosu a jóga. Zdánlivě to není fyzicky až tak náročné, ale jedná se i hodně silových pozic, zátěže ve výdrži, o pozicích hlavou dolů nemluvě. Napadlo mě, jestli je to vhodná aktivita, či jestli nemám zvážit jinou. Vím, že nejlepší prevence je "srovnaný cukr", ale dalo by se pomoct i zvýšeným příjmem něčeho v jídle nebo formou potravinových doplňků? Děkuji za laskavou odpověď

Odpověď: Dobrý den, omezení silových pohybových aktivit je doporučováno při iproliferativním stupni diabetické retinopatie. Při mírné retinopatii není třeba se v uvedeném limitovat. Obecně mají diabetici nižší hladinu pigmentu v centru sítnice, k doplňování stačí užívat omega3 mastné kyseliny, které jsou přítomny např. v mořských rybách.

Nové články emailem
Inzerce
banner_voucher_ordinace_3.jpg

Anketa
Máte zkušenosti se syndromem vyhoření?
Zatím hlasovalo 14 lidí.
Inzerce
Inzerce
Inzerce
Aktuální diskuse
  • Denisa P. (negativa u dárcovství) 20. června 2017, 09:09:50

    svatá pravda, a co se jí nalije zbytečně do feťáků a alkoholiků co jsou už na sklonku a… Diskutovat

  • Jitka (Stolica) 19. června 2017, 21:50:13

    Já tohle projímadlo užívala při zácpě a teď ho, dle návodu, užívám i preventivně :)… Diskutovat

  • janina (Máte někdo zkušenosti s novým lékem CHAMPIX?) 17. června 2017, 22:15:05

    Vydržte, před 9 lety jsem tady na diskuzi byla skoro rok, champix mi fakt pomohl, hulila jsem… Diskutovat

Napsali jste nám

Děkujeme Vám za všechny dotazy a připomínky.
Vaše redakce

Naši partneři
Inzerce