Inzerce

Poradna: Oční lékařství

Na Vaše dotazy v oftalmologické poradně odpovídá:


Prim. MUDr. Vladimír Korda Ph.D., MBA


Prim. MUDr. Vladimír Korda Ph.D., MBA Primář Oční kliniky
Primář a majitel Oční kliniky a sítě Očních center a optik OFTEX


Profesní zaměření:
Specializuje se na vitreoretinální chirurgii, diagnostiku a léčbu onemocnění sítnice a na terapeutické možnosti věkem podmíněné makulární degenerace.

Odborná erudice:
Specializace I. stupně v oftalmologii (1996) a specializace II. stupně v oftalmologii (2000).

Odborné stáže:
2001 - Department of Ophthalmology, Moorfield Hospital (Londýn, Velká Británie)
2002 - Department of Ophthalmology, Kolín nad Rýnem (Německo)
2003 - Department of Ophthalmology, Frankfurt (Německo)
2005 - Department of Ophthalmology, Hamburg (Německo)

Členství v odborných společnostech:
Je členem České oftalmologické společnosti ČLS JEP a České vitreoretinální společnosti, dále evropských společností European Vitreoretinal Society, European Society of Retina Specialists (Euretina) a také americké společnosti American Society of Retinal Specialists.

Partner oftalmologické poradny:

oftex.jpg

Zeptejte se odborníka
Zodpovězené dotazy v této poradně

Otázka: Dobrý den, jsem diabetik a před rokem při pravidelné oční kontrole zjištěna dg: CME a BRVO. Léčba Lucentisem již 7x, 1x Laser. Vždy po aplikaci se zrak na týden zlepší, poté se vrátí k horšímu. Je možné tento problém vyřešit jiným způsobem nežli aplikací injekcí? Děkuji za odpověď a přeji pěkný den

Odpověď: Dobrý den, je možné vyzkoušet jiný preparát než je Lucentis, a to tzv. Eyelu, zda by nedokázela stav udržet na delší časové období. Další možností je zvážení kortikoidního implantátu, tzv. Ozurdexu. Ten se také zavádí injekčně, ale léčivá látka se uvolňuje po dlouhou dobu. Bohužel, zda je nález v oku vhodný pro některou z uvedených metod si na dálku nedovolím odhadnout. Doporučuji tyto možnosti konzultovat s Vaším ošetřujícím lékařem.

Otázka: Dobrý den, dcera-nyní 8 let-před cca 3 lety diagnostikováno skryté šilhání, předepsány brýle -O,5, po půl roce pro nelepšení stavu -1,5 plus doporučeno cvičení. Brýle nosí poctivě pořád, se cvičením to bylo trochu horší...co mě trápí ale je, že ze skrytého šilhání se stává šilhání víc a víc viditelné neskryté, jak je to možné? Léčba jako by měla opačný efekt. V poslední době i pravidelně cvičíme, bez zjevného výsledku. Je podle vašeho názoru léčebný postup správný? Jinak visus má dcera v pořádku, žádná jiná vada nezjištěna. Podotýkám ale, že v rodině šilhání u jednoho rodiče máme-plus oční vadu. Budu vám moc vděčná za odpověď.

Odpověď: Dobrý den, podle nasazených brýlí ujíždí dceři oči směrem ke spánkům. Tedy rozbíhavé šilhání. Cílem brýlí je jí ulevit v úsilí, které musí vynaložit na udržení rovného postavení očí. V podstatě se má naučit si oči držet rovně a hlídat si to sama. Ovšem lékař skryté šilhání vždy uvidí. Nebo, což bude asi případ dcery, jí předepsané brýle nestačí na to, aby si rovné postavení očí udržela a potřebuje pomoc více. V takovém případě se předepisují speciální brýle - prizmata. Rozbíhavé šilhání se s věkem může opravdu zhoršovat a není to chyba léčby. Uvědomte si, že s růstem se oči oddalují a je třeba většího úsilí pro sjíždění očí. A pokud to úsilí už nedokáže vyvinout, tak se oči rozjedou. Pokud by nepomohla ani prizmata, tak pak máme stále v záloze operační řešení šilhání, které se ale u rozbíhavého typu snaží odložit po dokončení růstu obličeje (důvod výše), tedy cca do 15 let věku.

Otázka: Dobrý den Ve školce probíhalo screeningové vyšetření zraku dne 8.12.2016 syn je narozen 30.03.2013. Naměřené hodnoty jsou +4,25 -0,5 32°u druhého oka +3,25 -0,5 164°. co tyto hodnoty znamenají. Moc děkuji za odpověď.

Odpověď: Dobrý den, u Vašeho syna byl zjištěn hlavně dioptrický rozdíl mezi očima, který může vést ke vzniku tupozrakosti pravého oka. V podstatě mozek přestává vnímat horší oko, protože ho při pohledu oběma očima ruší. Pokud se výsledky potvrdí na oftalmologickém vyšetření, tak ho čekají brýle a možná i okluzní terapie (ta klapička).

Otázka: Vážený pane primáři, v květnu 2016 u mne došlo k odchlípnutí sklivce.Jak dlouho mohu kapat(4 krát denně ) jodid draselný 2%, aby to neohrozilo funkci oka. Je mi 63 let, brýle (2 dioptrie mám na čtení.)Na " pavučinu " jsem si již zvykl, záblesky mám jen občas. Děkuji za odpověď

Odpověď: Dobrý den, aplikace jodidu draselného není omezena. Pokud se neléčíte se štítnou žlázou, tak klidně můžete kapat i několik let.

Otázka: Dobrý den, mám asi půl roku problém s levým okem. Nejprve jsem každý den několikrát z oka tahal žlutý, hlenovitý hnis. Následně mi byly zjištěny na genitálu chlamydie trachomatis a nasazena léčba na chlamydie, problém v oku se nejprve zmírnil a poté se vrátil do původního stavu. Na očním mi byly provedeny stěry z obou očí na chlamydie - negativní. Nasazen Maxitrol plus umělé slzy. Problém se zmírnil, ale zcela nevymizel. Nyní občas tahám opět žlutou sekreci a několikrát denně se mi v oku objevují taková gelovitá vlákna, která musím odstraňovat, neboť mě dráždí a vidím přes ně mlhavě. Chtěl bych se proto zeptat, co by to mohlo být za problém, jak věc léčit? Nebo opět k očnímu lékaři? Už si připadám jako hypochondr, neboť když přijdu k lékaři, tak v oku nic nemám a dívají se na mě jako bych si vše vymýšlel. Za každou informaci a radu moc děkuji.

Odpověď: Dobrý den, když jsou stěry na chlamydie negativní, tak se bude jednat o poruchu slzného filmu. Přesněji jeho špatné složení. Hlenovitý sekret je produkt mazových žlázek, který se shlukne. Je třeba pravidelně a dlouhodobě aplikovat umělé slzy a podle stavu víček eventuálně zahájit i zvýšenou hygienu okrajů víček pomocí jemných masáží a očisty.

Otázka: Dobrý den, prosím o radu. Zjara se mi v levém oku krátce objevilo "vlnění" od vnější strany do středu oka. Na kontrole u lékaře jsem byla 2x, ale bylo vše v pořádku, i šedý zákal, který se od min. kontroly nezhoršil. Dosud jsem viděla velmi dobře (jde mi na osmdesátý rok), brýle mám po jedné dioptrii, čtu raději bez nich. Nyní se mi stalo již po několikáté, že jsem najednou na krátkou chvíli špatně na toto levé oko viděla. Také ráno, když si chci něco přečíst, oko se pomalu "rozkoukává". Cítím jej, není to bolest ale jen jako slabou palčivost.Jsem řidička a dělá mi to starost. Mohu nějak ovlivnit příčinu? Je možná léčba? Předem moc děkuji za odpověď.

Odpověď: Dobrý den, když bylo na očním vše v pořádku, tak bych doporučil neurologickou kontrolu. Zřejmě se jednalo o oftalmologickou migrénu, která je nepříjemná, ale není nebezpečná. Po ránu bych doporučil číst s brýlemi. Protože nekorigovaná vada může takové obtíže vyvolávat a to i asymetricky mezi očima.

Otázka: Dobrý den, maminka (68 let) začala mít následující problém. Chvíli čte a pak začne mít pocit, že je řádek nakřivo (nevlní se, spíše jde zešikma). Když na chvíli oko zavře a čte pouze jedním, situace se spraví a může pokračovat ve čtení, ale stav se opakuje.

Odpověď: Dobrý den, rozhodně bych doporučil podrobnější vyšetření sítnice (věkem podmíněné změny mohou takto začínat) a případně dovyšetření dioptrické vady (zejména astigmatismu). I zde by totiž mohla být příčina. Maminka si to na chvíli doostří za cenu velkého úsilí, ale dlouho to neudrží.

Otázka: Vážený pane doktore, zajímalo by mě, zda je možná korekce mikroftalmu pomocí protetické kontaktní čočky, případně sklerální slupky již u velmi malého dítěte nebo až od určitého věku. Děkuji za odpověď.

Odpověď: Dobrý den, u dětí s tím nemám zkušenosti, ale kdyby se mě na to zeptal můj pacient, tak bych to nedoporučil dříve jak v deseti letech, protože tam začíná být anatomie obličeje a oka již aspoň trochu stabilnější a protézka má šanci sedět delší dobu.

Otázka: Krásný večer. Prosím o radu. Před 3 měsíci jsem podstoupila operaci šedého zákalu obou očí. Po operaci stále na vnější straně očí vidím černé oblé pruhy připadá mi to jako kdybych měla mikádo a vlasy mě šly přes oči. Teď jsem podstoupila leizerovou léčbu v několika místech mě leizrem přerušili asi tu čočku a hned večer jsem zjistila že mám ty pruhy znova. Nemůžu se s tím smířit je to na zbláznění. Prosím jestli existuje ještě něco abych se toho zbavila. Věřte mi že to je šílené. Celé dny to vidím. Tady v Ústí mi řekli že se s tím musím naučit žít ale já to nedokážu. Předem děkuji za jakoukoli odpověď.

Odpověď: Dobrý den, Vámi popsané obtíže se nazývají vedleší negativní fotopické fenomény. V podstatě stíny od čočky při určitém úhlu dopadu světla. Mozek se je v drtivé většině případů naučí ignorovat do 6 měsíců od operace. Pokud ne a psychicky je to opravdu nezvládnutelné, tak je možné zvážit operační řešení - buď přesun umělé čočky blíže k duhovce nebo výměnu čočky za jinou (jiný design okrajů, jiný materiál či velikost čočky). Ale nejdříve tomu opravdu dejte čas na adaptaci. Zvykne si a odblokuje to 99,87 % pacientů.

Otázka: Dobrý den před měsícem mi byla zjištěna krátkozrakost naměřeno u očního lékaře 0,25 dioptrie. O 14 dní později mi bylo naměřeno u jiného lékařě - 0,5 dioptrie na obě oči nechal jsem, jsi předepsat brýle na 0,5 dioptrie. Doktor mi řekl, že hodnoty jse od sebe zas tolik nelíší a je to možná tím, že jsem byl víc únavný. Brýle 0,5 mi sednou dobře nic mě nebolí, ale zdá se mi že jsou pře korigované je to jak nasadit dalekohled. Když se podívám do dálky na písmena bez brýlí tak písmeno doostřím mžouráním v pohodě. V případě kdy jsi do dálky nasadím brýle tak se mi písmeno ztuční a vídím ho jasněji možná až moc. Brýle nosím jen do auta můžou tyto brýlé podle mě s pře korigovanými dioptriemi zhoršit zrak?

Odpověď: Dobrý den, odchylky v měření 0,25 dioptrie jsou zcela normální. Pokud jsou brýle opravdu překorigované, tak riziko zhoršení zraku není. Maximálně Vás z nich začnou oči tlačit, případně až bolet hlava. Vše je ale přechodné a po přestání nošení brýlí to odezní.

Otázka: Dobrý den, prosila bych o radu, byla jsem s dcerkou na oční klinice na preventivní kontrole zraku, kliniku jsme navštívily už měsíc po porodu z důvodu kontroly očí po klešťovém porodu, vše bylo v pořádku a bylo nám doporučeno kliniku opět navštívit po 1. narozeninách kvůli rutinnímu vyšetření na přístroji co měří dioptrie. Dceři naměřili víc dioptrií než v jejím věku dítě má mít, bylo nám řečeno, že pokud nešilhá není třeba to řešit a pozvali si nás opět za půl roku na kontrolu, kde se opakovala ta stejná situace. Teď jsme byli na kontrole po jejích druhých narozeninách, vše bylo v pořádku, jen opět naměřili vyšší dioptrie ( OP +1,75/ -2,25/175 OL +2,0/ -2,75/ 5 PD 46) a paní doktorka do zprávy napsala diagnózu hypermetropický astigmatizmus oboustranně, mírná anisometropie a dostali jsme poukaz na brýle. U dcerky nepozoruji žádné obtíže se zrakem, rozpozná na dálku i na blízko menší předměty, očičkama při tom nemžourá. Již několikrát jsem četla,že lékaři se unáhlují s brýlemi u dětí, i když by je vůbec nepotřebovaly a když je dítě začne nosit, tak mu oči „zleniví“ a nemají tendenci se dál trénovat v odstranění problému. Můj dotaz zní, je opravdu nutné dcerce brýle nutit? Kdyby se jednalo o krátkozrakost, tak neváhám a brýle pořídím,ale u dalekozrakosti si nevím rady. Předem děkuji za odpověď

Odpověď: Dobrý den, dceřin problém není dalekozrakost, ale astigmatismus . Sice má astigmatismus plusové znaménko, a proto hovoříme o hypermetropickém astigmatismu, ale i tak se jedná o astigmatismus. Vaše dcera má vrozeně nepravidelně zakřivenou rohovku. Takže kruh vnímá jako elipsu a naopak. Skutečnost není taková, že by neviděla, ale nevidí tak dobře, aby se zrak mohl správně vyvíjet. Předpis brýlí by byl unáhlený na věku jeden rok, ale nyní již ne. Pokud se výsledky měření výrazně nelišily, tak dcera brýle opravdu potřebuje. Jinak by mohlo dojít k oboustranné tupozrakosti a nikdy by nemusela vidět správně, a to ani s brýlemi.Dcera je ještě malinká, ale když vyberete brýle, které jí nebudou nikde tlačit, tak velmi rychle pochopí, že přes ně lépe vidí a bude je chtít nosit. Kdyby se jim hodně bránila, tak je možné vyčkat do věku tří let, kdy jsou děti rozumnější. Obecně ale platí, že čím dříve, tím lépe.

Otázka: Dobrý deň, rok sa liečim s diagnózou vaskulitída a panuveitida očného pozadia obojstranne. Užívam Medrol 16 mg. V januári som objednaná na pulzy kortikoidov. Je možné, keby som tieto neabsolvovala , mohla by som prisť o zrak ? Mám z nich veľké obavy a strach. Ďakujem

Odpověď: Dobrý den, v tomto případě benefit z pulzů kortikoidů výrazně převažuje nad nežádoucími účinky, které mohou z vyšších dávek kortikoidů nastat. Vaskulitida v oku je při neléčení opravdu zrak ohrožující stav - do jaké míry, a zda tedy hrozí oslepnutí bez pulzů kortikoidů, Vám bez vyšetření nedokáži sdělit.

Otázka: Dobrý den, nosím dioptrické brýle na dálku. Na levém oku -3 a na pravém -2,75. Nové brýle mám cca 3 týdny a začala jsem pozorovat, že při pohledu do blízka vidím přes brýle levým oken jakoby dvojitě. Když brýle sejmu, vidím do blízka oběma očima bez problému. V minulosti jsem se s tímto problémem u brýlí nikdy nesetkala a brýle nosím cca 10 let. Jediné, kdy jsem podobný problém zaregistrovala, bylo při nošení kontaktních čoček. Vyzkoušela jsem mnoho variant, ale u všech byl pohled do dálky perfektní, ale do blízka pro oko rozostřený a nepříjemný. K očnímu lékaři chodím pravidelně každý půl rok s tím, že na levém oku mám výraznější a četnější sklivcové zákalky. Děkuji za odpověď.

Odpověď: Dobrý den, bohužel neznám Váš věk, ale určitě trpíte poruchou spolupráce očí...buď skrytě šilháte nebo máte oslabenou konvergenci, případně akomodaci. To také vysvětluje nesnášenlivost čoček. Takové obtíže jsou řešitelné cíleně předepsaným zrakovým tréninkem. Obraťte se na erudovaného optometristu, který dokáže uvedené skutečnosti vyšetřit a řešit.

Otázka: Dobrý den, v lednu jsem byla u lékaře a dostala brýle. Pr.oko -0,75 levé oko -1. Teď jsem byla na kontr. že se mi hůř kouká a p.doktorka mi řekla že se mi to o 0,25 zhoršilo tak mi napsala nové, jenže na levé oko nevidím, tak jsem koukla na předpis a mám na něm pr.oko -1 a levé +1,25. To je asi špatně, že? Děkuji

Odpověď: Dobrý den, velmi pravděpodobně ano. Obraťte se na svého oftalmologa. Ten se podívá, zda chyba vznikla u něj (podívá se, zda na předpis napsal + či -). Jestli napsal + musíte řešit s lékařem. Jestli on na předpisu měl -, tak budete řešit s optikou reklamaci. Přinejhorším je možné na pojišťovně vyžádat originál předpisu.

Otázka: Dobrý den, mám glaukom, který má rovněž jeden z rodičů. Můj dotaz je, zda kouření elektronické cigarety může mít vliv na zhoršení tohoto onemocnění, případně hraje-li roli při kouření elektronické cigarety ve spojitosti s glaukomem věk. Je mi 16 let. Děkuji

Odpověď: Dobrý den, to co zvyšuje nitrooční tlak při kouření je samotný nikotin a ten je i v elektronické cigaretě, takže z očního hlediska to rozhodně nemohu doporučit. Z hlediska stability nitroočního tlaku je vhodné se nikotinu zcela vyvarovat.

Nové články emailem
Inzerce
banner_voucher_ordinace_3.jpg

Anketa
Poskytoval/-a jste někdy první pomoc u epileptického záchvatu?
Zatím hlasovalo 75 lidí.
Inzerce
Inzerce http://www.stopstigma.cz
Inzerce
Aktuální diskuse
  • Jean (Nosní polypy) 14. února 2017, 17:31:34

    léčít chlamydie, bylinky dlouhodobě Diskutovat

  • Viktorie (Křivice - vitamín D) 19. února 2017, 22:34:08

    Dávám je to důležité! Maminky dřív dávaly rybí tuk, my už naštěstí máme tyhle… Diskutovat

  • Biba (Klasická léčba (chirurgická operace, ozařování, chemoterapie)) 18. února 2017, 19:29:53

    Dobrý den všem pročítala jsem tuhle diskusi a je mi z ní moc smutno. Moje maminka byla do… Diskutovat

Napsali jste nám

Děkujeme Vám za všechny dotazy a připomínky.
Vaše redakce

Naši partneři
Inzerce