Inzerce

Poradna: Oční lékařství

Na Vaše dotazy v oftalmologické poradně odpovídá:


Prim. MUDr. Vladimír Korda Ph.D., MBA


Prim. MUDr. Vladimír Korda Ph.D., MBA Primář Oční kliniky
Primář a majitel Oční kliniky a sítě Očních center a optik OFTEX


Profesní zaměření:
Specializuje se na vitreoretinální chirurgii, diagnostiku a léčbu onemocnění sítnice a na terapeutické možnosti věkem podmíněné makulární degenerace.

Odborná erudice:
Specializace I. stupně v oftalmologii (1996) a specializace II. stupně v oftalmologii (2000).

Odborné stáže:
2001 - Department of Ophthalmology, Moorfield Hospital (Londýn, Velká Británie)
2002 - Department of Ophthalmology, Kolín nad Rýnem (Německo)
2003 - Department of Ophthalmology, Frankfurt (Německo)
2005 - Department of Ophthalmology, Hamburg (Německo)

Členství v odborných společnostech:
Je členem České oftalmologické společnosti ČLS JEP a České vitreoretinální společnosti, dále evropských společností European Vitreoretinal Society, European Society of Retina Specialists (Euretina) a také americké společnosti American Society of Retinal Specialists.

Partner oftalmologické poradny:

oftex.jpg

Zeptejte se odborníka
Zodpovězené dotazy v této poradně

Otázka: Dobrý den,je mi 46 let před 3 roky jsem začala špatně vidět na čtení a v šeru brýle jsem nikdy nenosila naměřily mi prav.oko 1,25 a levé 1,75 teď už zase špatně vidím naměřeno pr.oko2,5 a levé3 na dálku obě 1.Zdá se mi to po třech letech hodně velký skok a prý to bude narůstat třeba až na 6 dioptrii.Pracuji ve zdravotnictví a brýle nosím jen na počítač a čtení v rodině šedý zákal prý do deseti let budu mít taky dědičné.Operace se zatím bojím a teď když dlouho mám brýle tak mě bolí hlava a točí se mi žaludek asi jde o zvyk.Jestli se mi zrak zase třeba za tři roky zhorší mám jít na operaci předejde se tomu šedému zákalu jinak oční vyš.v pořádku nechala jsem si napsat jen brýle na čtení je možný že když koukám na televizi tak to nemám moc rozmazaný je to možný oči mi taky často slzí.Nebo mám brýle nosit celej den aby si oči zvykly.Děkuji

Odpověď: Dobrý den, takto obecně se určitě nedá říct, že do deseti let budete mít šedý zákal, i když ho máte v rodině. Takže tím bych se netrápil a operaci řešil až tehdy, až se zákal objeví. Co se dioptrií na blízko týče, nejvíc narůstají právě mezi 40. a 50. rokem věku, takže toho se neobávejte. Nicméně byste si měla nechat brýle překontrolovat - pokud Vás bolí hlava, může být příčina ve špatných (většinou příliš slabých) dioptriích.

Otázka: Dobrý den, v pravém horním víčku jsem přibližně před rokem nahmatal takový menší výběžek. Je přímo ve víčku, ne na oční bulvě. Pocitově to je jak kdyby mi do středu víčka vedla nějaká žilka, která se postupně jemně zvětšuje až vznikne ten malý uzlík. Přijde mi jak kdyby tam byly nahromaděné či ucpané žlázky. Nebolí to ani to vyloženě nevadí při koukání, jen jsem s tím byl upřímně ostýchavý někam jít. Není to ani viditelné. Mám podezření že to vzniklo z přetěžování očí - denně pracuji x hodin na pc a to i ve večerních hodinách v šeru. Chci se zeptat zda-li je něco takového možného a jak se to dá případně vyřešit. Děkuji moc za odpověď, přeji hezký den.

Odpověď: Dobrý den, velmi pravděpodobně se jedná o ječné zrno. Ale může se jednat i o nádorek, proto určitě doporučuji návštěvu očního lékaře.

Otázka: Vážený pane doktore, již pátým dnem mě trápí zarudlé a “skleněné” oči. Zkoušela jsem výplach Occuseptem,ale oči jsou stále červené. A občas v nich cítím řezání. Nosím kontaktní čočky řadu let a nikdy jsem s nimi neměla problém V těchto dnech je mám ale raději sundané a nosím brýle. Žádnou alergií netrpím a neberu ani žádné prášky. Jedním z důvodů,který by podráždění mohl způsobit je suchý vzduch a ventilátor v kanceláři, kde pracuji. Dále mne napadají umělé řasy,které mám ale již měsíc a doposud jsem s nimi neměla žádný problém. Předem děkuji za Vaši radu.

Odpověď: Dobrý den, určitě je nutné navštívit očního lékaře. Může se opravdu jednat jen o problém se suchýma očima, který v současném horkém počasí trápí mnoho lidí, ale může to být i zánět. Každopádně kontaktní čočky zatím nenoste, dokud Váš oční lékař nerozhodne jinak.

Otázka: Dobrý den, trpím silnou krátkozrakostí (12 dioptrií na obou očích) a na poslední prohlídce u nové oční mi bylo řečeno, že bych se měla vyvarovat nárazů/škubnutí, jelikož by kvůli nim mohlo dojít k odchlípení sítnice. Letos jsem dostala poukaz na tandemový seskok padákem a chtěla bych se zeptat, jestli je to pro mě z tohoto hlediska bezpečné, nebo se ho raději neúčastnit. Děkuji.

Odpověď: Dobrý den, pokud nemáte v periferii sítnice degenerativní změny (toto by měla lékařka důkladně vyšetřit v rozkapání), odchlípení sítnice se bát nemusíte.

Otázka: Pobyl jsem celý den na ostrém slunci asi za dva dny mne začaly pálit a řezat oči k ránu z nich tekly jakoby husté slzy a přes oči mi běhají takové drobné pavučinky. Když si vezmu tmavé brýle tak je to lepší trvá už to asi dva dny a ten hlen z očí a ty pavučinky zatím nezmizeli. Mám si oči něčím vyplachovat? Děkuji za radu

Odpověď: Dobrý den, určitě doporučuji oční vyšetření, zřejmě máte zánět spojivek. Běhající pavučinky jsou pravděpodobně zákalky ve sklivci, které jsou neškodné, ale pokud jste je dřív neměl, bylo by vhodné zkontrolovat také sklivec a sítnici v rozkapání.

Otázka: Dobrý den, mám dotaz zda-li by oční lékař měl upřesnit dioptrie u astigmatismu dětí ve věku 5 let. Nebo zda máme jak mi bylo doporučeno navštívit odbornou soukromou kliniku. Nebo raději přejít k jinému očnímu lékaři. Děkuji

Odpověď: Dobrý den, oční lékař, který bere do péče i dětské pacienty, by měl umět změřit astigmatismus a předepsat příslušnou korekci, ale pokud Vás doporučil ke specialistovi, jistě k tomu má nějaký důvod.

Otázka: Dobrý den, je mi 17 let a od 7 let se léčim ve Fakultní nemocnici v Motole s očima. Jedná se o intermediální uveitidu bez infekční etiologie. Mám zasebou 1,5 užívání kortokoidů celkově a nitrožilně,3x kryopexi a pars plana vikrektomie z důvodu odchlípnutí sítnice. A 3x aplikaci ozurdexu, protože se otoky sítnice stále opakovaly. Užívala jsem spoustu kapek ( dexamethasone,trusopt,atropin,maxitrol,voltaren,azarga,fluoropos a nevanac.Po různých vyšetřeních na neurologii poprvé v 7 letech a před půl rokem znovu a imunologii vše v pořádku. Jelikož mi nechtějí znovu dát Ozurdex ani kortokoidy jako celkovou léčbu tak mi na neurologii nasadily Metoject 25mg v injekční podobě. Beru ho 5 měsíců a otok sítnice se zatím znovu neobjevil. Chci se zeptat jaký máte názor na léčbu a proč se vůbec otok sítnice opakovaně vytváří. Předem děkuji.

Odpověď: Dobrý den, imunosupresiva jsou rozhodně nejlepším způsobem léčby v případě opakujících se uveitid. Bohužel některé typy uveitid se vracejí opakovaně, je to v podstatě forma chronické autoimunitní choroby, která se může, ale nemusí projevovat i celkově.

Otázka: Dobrý den, je mi 23 let a jsem krátkozraká. Zrak se mi začal zhoršovat zhruba v děvíti letech a předcházel tomu pád z kuchyňské linky přesně na hlavu (zhruba půl roku před), otřes mozku nebyl a oční lékař trvdil, že zhoršování zraku s tím souvislost mít nemůže. Zrak se ale stále zhoršuje a nyní mám na obě oči skoro 7 dioptrií, ale stále je to málo (abych viděla perfektně, musela bych mít více jak 8). Z rodiny, blízké ani širší, nikdo brýle nenosí. Nosil je pouze bratr a jen ve školním věku, zrak se mu zlepšil. Je tedy nepravděpodobné, že je to dědičného původu. Vždy jednou ročně podstupuji standartní vyšetření u očního lekáře a vše je v pořádku. Pouze se divím tomu, proč ještě žádný z očních lékařů nepřemýšlel nad tím, proč se mi zrak tak rychle zhoršuje. Vždy bylo provedeno pouze přístrojové vyšetření, přidaly se dioptrie abych lépe viděla a nashledanou. Prosím o Váš názor, zda to může souviset s pádem v dětství, případně s něčím jiným a zda se dá dělat něco jiného, než jen přidávat dioptrie a operace nemá smysl, dokud se zrak stále zhoršuje. Předem děkuji za odpověď.

Odpověď: Dobrý den, je nepravděpodobné, že by krátkozrakost souvisela s pádem. Vysoká krátkozrakost je způsobena nadměrným růstem oka do délky a ta je podmíněna geneticky (což neznamená, že by museli krátkozrakostí trpět ostatní členové rodiny, může se jednat o izolovanou mutaci, která se vyskytuje jen u Vás). Jste ve věku, kdy by se vada již měla ustálit, takže buďte trpělivá. Nic jiného než zesílení skel v brýlích v současné době dělat nelze, po ustálení dioptrií je možno uvažovat o operaci.

Otázka: Dobrý den. Syn 4 roky má dalekozrakost a jedno oko tupozrake z důvodu rozdílné dioptrické vady levého a pravého oka. Máme zalepovat lepší oko na 4 hodiny denně. Chtěla jsem se zeptat, zda je nutné, aby bylo oko zalepené 4h v kuse nebo je možné tu dobu rozdělit a věnovat se v té době vždy činnosti na blízko. Děkuji za odpověď.

Odpověď: Dobrý den, můžete dobu okluze rozdělit např. na 2x2 hodiny. Pro malé dítě je samozřejmě těžké soustředit se na nějakou činnost tak dlouhou dobu.

Otázka: Dobrý den! Je mi 87 let. Mám indikovanou degeneraci makuly na levém oku.Pravé je zdravé. Ve Vinohradské nemocnici v Praze jsem před cca rokem absolvoval aplikaci 3 injekcí do levého -chorého- oka. Vidím při čtení písmenká dvojmo i trojmo -stále. Jaká je možná případně další léčba? Hezký den přeje Milan Hajko

Odpověď: Dobrý den, léčba tzv. anti-VEGF preparáty je nejmodernější léčbou chorob makuly. Její možnosti napravit poškozenou sítnici jsou však omezené, takže vidění prakticky nikdy k normě vrátit nedokáže.

Otázka: Dobrý den. Prodělal jsem cevní mozkovou příhodu, neurčenou jako krvácení nebo infarkt. Následkem byla porucha zorného pole H534. Potom následovaly operace katarakty na obou očích, po kterých se moje vidění zlepšilo tak, že vidím mnohem lépe než dříve. Moje otázka: Můžu vzhledem k prodělaným zdravotním potížím a mému stáří (86 let) chodit do infračervené sauny. Díky !

Odpověď: Dobrý den, do sauny určitě můžete.

Otázka: Zdravím, už asi 3 týdni mě cuká levé horní víčko, za den třeba i 9x několikrát po sobě, spánku mám víc než dost a ve stresu nejsem.

Odpověď: Dobrý den, zkuste zvýšit příjem vitaminů a stopových prvků (magnesium). Obecně se však jedná spíše o kosmetický problém, který může čas od času trápit kohokoli.

Otázka: Dobrý den, mám dotaz každou noc mě bolí oko a tak nějak jako Moskva a již několik měsíců. Děkuji za odpověď

Odpověď: Dobrý den, bez vyšetření těžko říct, o co se může jednat. Doporučuji návštěvu očního lékaře.

Otázka: Dobrý den.Moc prosím o pomoc nebo radu.Už 2 roky mám problémy s očima,bolest prav.oka,pálení,řezání obou očí,ne písek ,ale štěrk v očích,hodně mi vadí teplé prostředí,světlo,obrazovky.Televizi poslouchám se zavřenýma očima,nemohu jezdit autem,něco příšerného,už to nedávám.Paní doktorka mi dala vždy spersallerg a na noc mast do očí,nic nepomáhá,připadám si jako simulant,požádala jsem ,jestli mě může někam poslat na vyšetření,že si to sama zaplatím a nic.Kapu si i 8krát slzy,kapky,úleva jen krátkodobá.Nepomáhají ani obklady,bylinky.Byla jsem na neurologii,alergologii,CT hlavy.Tolik by si přála at už se zjistí,co to je.Děkují za odpověd.

Odpověď: Dobrý den, popis nasvědčuje tomu, že máte silný syndrom suchého oka. Pokud si s ním Vaše lékařka neví rady, doporučuji obrátit se na specializovanou poradnu pro suché oko (obvykle bývají ve fakultních nemocnicích). Léčba Vašeho onemocnění bude sice i tak obtížná, ale jistě je možno dosáhnout alespoň částečné úlevy.

Otázka: Vážený pane primáři, loni v září jsem absolvoval operaci komplikované katarakty pravého oka, kdy mi byly současně odstraněny tzv. zadní synechie, vzniklé zřejmě jako následek předešlých zánětů duhovky. Po operaci ovšem nastal poměrně silný otok sítnice, pro který okem nepřečtu vůbec nic. Zkoušel jsem postupně Edemo a Aescin, byl jsem hospitalizován k trojí aplikaci Solu-medrolu s následným užíváním Prednisonu 40 mg/den, s postupným snižováním, nyní již jej neberu. Navzdory tomu všemu otok sítnice neustupuje. Měl byste nějaké řešení? Jaký je Váš názor např. na bylinné kapky Sítnice, dostupné na internetu? Předem moc děkuji za odpověď.

Odpověď: Dobrý den, s bylinnými kapkami nemám zkušenost, nicméně Vaše pooperační komplikace jsou bohužel následkem prodělaných zánětů duhovky. Osobně bych důkladně zkontroloval nález na OCT, zda se na sítnici nevytvořila epiretinální membrána, která brání vstřebání otoku. Tu by potom bylo možno operovat.

Nové články emailem
Inzerce
banner_voucher_ordinace_3.jpg

Anketa
Jak moc je pro Vás důležité, zda dětská kosmetika má označení BIO?
Zatím hlasovalo 164 lidí.
Inzerce
Inzerce
Inzerce
Aktuální diskuse
  • adolf (Pomoc pro všechny komu se potí a zapáchají nohy) 21. srpna 2018, 09:31:43

    tak si asi pitomá? Diskutovat

  • Petr (Rivotril) 20. srpna 2018, 13:46:14

    Dobrý den Věro, jde o to, o kolik jste diazepam snížila. Chce to opravdu velmi pomalu… Diskutovat

  • Jan (Úpal, úžeh a poškození teplem) 20. srpna 2018, 19:25:10

    Za jak dlouho se z toho člověk dostane.. může druhý den fungovat? Prosím o odpověď. Děkuji… Diskutovat

Napsali jste nám

Děkujeme Vám za všechny dotazy a připomínky.
Vaše redakce

Naši partneři
Inzerce