Inzerce

Poradna: Oční lékařství

Na Vaše dotazy v oftalmologické poradně odpovídá:


Prim. MUDr. Vladimír Korda Ph.D., MBA


Prim. MUDr. Vladimír Korda Ph.D., MBA Primář Oční kliniky
Primář a majitel Oční kliniky a sítě Očních center a optik OFTEX


Profesní zaměření:
Specializuje se na vitreoretinální chirurgii, diagnostiku a léčbu onemocnění sítnice a na terapeutické možnosti věkem podmíněné makulární degenerace.

Odborná erudice:
Specializace I. stupně v oftalmologii (1996) a specializace II. stupně v oftalmologii (2000).

Odborné stáže:
2001 - Department of Ophthalmology, Moorfield Hospital (Londýn, Velká Británie)
2002 - Department of Ophthalmology, Kolín nad Rýnem (Německo)
2003 - Department of Ophthalmology, Frankfurt (Německo)
2005 - Department of Ophthalmology, Hamburg (Německo)

Členství v odborných společnostech:
Je členem České oftalmologické společnosti ČLS JEP a České vitreoretinální společnosti, dále evropských společností European Vitreoretinal Society, European Society of Retina Specialists (Euretina) a také americké společnosti American Society of Retinal Specialists.

Partner oftalmologické poradny:

oftex.jpg

Zeptejte se odborníka
Zodpovězené dotazy v této poradně

Otázka: Dobrý den pane primáři. Je mi 57 let a jsem půl roku po operaci katarakty. Pravé oko mám tupozraké do kterého mi byla implantována IOL monofokální do dříve krátkozrakého oka (5 dpt, s šedým zákalem zhoršení na 7,5 dpt) mi byla implantována čočka PhysIOL FineVision MicroF. Nevidím dobře do dálky (0,5 - 0,75 dpt.) což mi trochu vadí při řízení auta ale nevidím dobře na 50 - 60 cm což je pro mne v mé práci velmi důležité a velmi mne to trápí. Na vzdálenost 75 cm na monitor PC však vidím výborně. Do blízka vidím dobře na 30 cm. Při použití brýlí minus 0,5 dpt přicházím o celou střední vzdálkenost - 50 - 60 cm, tak i 75 cm tak i věci okolo mne nejou ostré a trochu v mlze (nábytek v místnosti apod.) Vidění do dálky lepší. Chtěl bych se zeptat zda je možná a s jakými riziky a výhledy na zlepšení vidění explantace čočky s výměnou za jinou trifokální MIOL - např. Alcon Acrysof IQ Panoptix, u které je vidění na střed uváděno jako lepší. Jsou případné další čočky či řešení? Moc Vám děkuji za Vaši pozornost, nemalé pochopení a Vaši reakci.

Odpověď: Dobrý den, Vámi popisovaný problém je docela zvláštní, čočka PhysIOL Fine Vision je trifokální a po vykorigování zbytkové vady by měla fungovat. Nicméně nemám s ní osobní zkušenost. Je čočka v oku správně centrovaná? Co se týče výměny za jinou čočku, lze to provést, nicméně půl roku po operaci to nebude jednoduché - čočka už je v oku přirostlá a při jejím odstranění se může poškodit závěsný aparát, což může být překážkou implantace nové trifokální čočky. Z trifokálních čoček jinak máme nejvíc zkušeností s AT LISA Tri od firmy Zeiss a jsou to výborné čočky.

Otázka: Dobrý den, v 19. letech jsem onemocněla. Začala jsem vidět tmavé fleky, které se pořád z zvětšovaly. Jediné co mi řekli, bylo, že se jedná o autoimunitní onemocnění sítnice, a že se mi vytvořily ložiska má sítnici . Začala jsem brát kortikosteroidy a mírně se oči zlepšily. Doktoři mi říkali, že po zjizvení sítnice, budu mít trvale poškozený zrak.. Což se také stalo. Po konečné léčbě jsem dostala pouze brýle. Problém je, že nemůžu ani na jedno oko zaostřit, nevidím do dálky, vše vidím pokřiveně, vadí mi světlo a bez brýlí se mi rozmaže téměř všechno, i jasně barvy se mi rozplynou. Chci se zeptat, zda je ještě nějaká možnost, jak zrak napravit. Jestli se dají jizvy operovat. Předem Vám moc děkuji za odpověď :)

Odpověď: Dobrý den, bohužel větší jizevnatá ložiska na sítnici nelze nijak odstranit, ani operací.

Otázka: Dobrý den chtěla bych se zeptat synovi 1,5 roku byl zjištěn strabismus střídavě na obou očích řešíme okluzorem. A dále astigmatismus hodnoty AR/C +2.0 +1.25/90 +2.0 +0,25 /57. Co tyto hodnoty znamenají? Popř. dá se řešit operačně? Děkuji

Odpověď: Dobrý den, dioptrická vada je poměrně malá (astigmatismus na pravém oku). Zatím bych se také přikláněl k léčbě okluzí, pokud se stav nebude lepšit, bude nutno přistoupit k operaci.

Otázka: Dobrý den, v říjnu jsem si o větev poranila rohovku, dostala jsem mast. Po14 dnech mě oko začalo bolet znovu, opět antibiotická mast, na kontrole mi paní doktorka řekla, že se oko výborně zhojilo. Od té doby mě ale oko bolí, zvlášť, když si ho chci promnout, někdy však i v noci, cítím písek - ale jen lehce, slzení. Tyto problémy jsou pár dnů lepší, pár dnů horší. Oko není zarudlé, ani oteklé. Druhé oko je v pořádku.

Odpověď: Dobrý den, zřejmě máte v místě poranění recidivující erozi rohovky - to se po takovýchto úrazech někdy stává. Doporučuji Recugel nebo Vidisic gel několikrát denně a hlavně na noc. Oko si hlavně nemněte a ráno otvírejte oči opatrně - to jsou faktory, které způsobí sloupnutí epitelu a následně bolest. Lubrikační gel do oka bude nutno používat dlouhodobě a pokud by se stav nelepšil, dá se poškozené místo rohovky zbrousit laserem.

Otázka: Dobrý den, Dnes jsem absolvovala kontrolu očí a hodnoty jsou následujíci: Pravé oko: 0,75,bifocal -0,50, progressiv 30 Levé oko: 0,25, bifocal -0,50, progressiv 140. Pani doktorka mi předepsala jen brýle na práci (pracuji v laboratoři) dále i řekla že je vše v pořádku, Je opravdu vše v pořádku? Dle následujících hodnot jsem se trosku vydesila. Je nutná další návštěva Oftalmologa ? Děkuji

Odpověď: Dobrý den. Vaše vada je velmi malá a trvalé nošení brýlí rozhodně nevyžaduje - stačí na doostření při práci, pokud máte potíže.

Otázka: Dobrý den, lze nějakým způsobem odstranit z povrchu oční bulvy "smítka", která vadí při dívání se? (Běhají po bulvě a zamezují ostrému vidění, při pohledu na bílou stěnu jsou zřetelně vidět). Je nějaký způsob jak je "vyčistit"? Děkuji

Odpověď: Dobrý den, jedná se o sklivcové zákaly, což je neškodná záležitost způsobená degenerativními změnami očního sklivce - jsou tedy uvnitř oka, nikoli na povrchu bulvy. Lze je odstranit vitrektomií, tedy operací, kdy se odstraní z oka celý sklivec, a v některých případech též laserem.

Otázka: Dobrý den pane doktore asi tak týden vidím levým okem v zorném poli špičku nosu. Oční vyšetřeni v optice proběhlo v pořádku šilhání nebylo potvrzeno.Je mi 45 let při čtení na hodně blízko minimální zhoršení.Děkuji za odpověď.

Odpověď: Dobrý den, na tom není nic zvláštního, zřejmě se teď na to prostě jen víc soustředíte a dřív jste si to neuvědomil.

Otázka: Dobrý den, tento týden jsem byla na klasickém očním vyšetření se synem , je mu 4,5 roku. Výsledky jsou následující: ARM v CG OD +2,75 +0,5 85 a OS +2,75 +1,0 84. Byla tam mladá lékařka, působilo to na mne trochu zmatečně. Moc mi to nevysvětlila.Do zprávy napsala ODS klidné, ZZ neg., AM, papipla ohr. v normě, makula v normě, přehlednutá sítnice bez lož. změny. Dop. visus v normě, ARM symetr., bez korekce. Chci se zeptat, skutečně dle tohoto nálezu nemusí mít syn brýle?Na kontrolu máme jít v 5 letech, u syna proběhlo vyšetření s písmenkem E, kdy na světelné tabuli přečetl i ty nejmenší písmenka na obě oka, střídavě zakryté. Děkuji za odpověď.

Odpověď: Dobrý den, dioptrický stav je hraniční, ale vzhledem k nepřítomnosti šilhání a dobrému vidění nejsou brýle zatím třeba. Kontrola za půl roku stačí a je možné, že z vady syn tzv. "vyroste".

Otázka: Dobrý den pane doktore, naše roční dcera začala z ničeho nic šilhat. Nešilhá stále, jen občas. Velmi často to bývá při " zakoukání se doblba ". Už jsme absolvovali oční vyšetření, kde paní doktorka neshledala žádný problém. Přesto mě to bohužel nenechává klidnou. Mockrát děkuji a přeji pěkný den.

Odpověď: Dobrý den, bez bližšího popisu šilhání Vám neporadím. Pokud šilhá k nosu, může se jednat o fyziologickou konvergenci (sbíhavost) očí při zaostřování na blízko. Pokud se nejedná o konvergenci, pak je vhodné, aby oční lékař dceru pravidelně sledoval. Nicméně občasné zašilhání nemusí být nebezpečné.

Otázka: Dobrý den, mám problém s levým okem. Nevím jak to popsat, ale jako by oko bylo lehce tupé, rozostřené vidění a přes oko jako bych měla blanku. Ale hlavní problém je ten, že pokud je změna tlaku, špatné počasí, oko mě v pozadí bolí, zhorší se zrak a provází bolest hlavy. V rodině jsme měli šedý i zelený zákal.

Odpověď: Dobrý den, zde je nutné oční, ale i neurologické vyšetření, pravděpodobně se jedná o problém neurologický. Objednání k vyšetření neodkládejte.

Otázka: Dobrý den nikdy jsem nepotřeboval brýle ale teď se mi během 14 dní zhoršil zrak a občas mám i dvojí vidění písmenek můžete poradit co s tím jestli nějaké kapky nebo něco. Děkuji

Odpověď: Dobrý den, tady mohu poradit jen neodkladnou návštěvu očního lékaře, pokud ke zhoršení došlo takto rychle.

Otázka: Dobrý deň, mám dotaz, či mi môže časté navštevovanie plaveckého bazéna bez plaveckých brýlí, nejako priamo alebo nepriamo poškodiť zrak ? Ďakujem za odpoveď.

Odpověď: Dobrý den, zrak Vám voda z bazénu nepoškodí. Nicméně v bazénu se dá snadno chytit infekce, proto plavecké brýle rozhodně doporučuji (navíc chlorovaná voda sama o sobě dráždí spojivky, což může vést k chronicky zarudlým očím).

Otázka: Dobrý den, synovi naměřili na jednom oku - 1,75 dioptrie a na druhém oku +4,5 v pondělí si jdeme pro brýle a dostal i okluzovní náplast máme střídat oči, bude chodit i na cvičení, v srpnu mu je osum . Bohužel dřív nám nepřišlo nic divného na jeho vidění dokud nezačal ve škole číst a psát měl odklad a je z dvojčat narozených ve 34týdnu. Vidí prý na 30% a s brýlemi uvidí na 40% a nešilhá je ještě možné očekávat zlepšení? Předem děkuji.

Odpověď: Dobrý den, předpokládám, že oko s plusovými dioptriemi je tupozraké a tedy zakrývat má oko s mínusovými dioptriemi? Zda se tupozrakost zlepší se ukáže během následujících měsíců, věk 8 let je pro zlepšení již hraniční, ale ztraceno to ještě není.

Otázka: Dobrý den mamině před dvouma roky diagnistikovaly lékaři jako by praktickou slepotu již geneticky má Degeneratio retinae pigmentosa oc,utg dle mamky když se zeptám zda něco vidí říká že když je více světla tak občas můj obrys jako by siuletu.Dočetla jsem se ve vašem článku o nitrooční čočce. Šlo by nějak operativně nebo mohla by tato operace pomoci třeba mamině? Dle poslední návštěvy u oční tlak očí a nerv je v pořádku. Nebo zda nevíte zda je třeba i jiná varianta. Děkuji a hezky den ať se vám daří.

Odpověď: Dobrý den, bylo by nejlepší, aby se maminka objednala na vyšetření. Výměna čočky může pomoci pouze v případě, že má zároveň šedý zákal (ten pigmentovou degeneraci sítnice často doprovází). Nicméně stav sítnice se můžeme pokusit případně zlepšit aplikací kmenových buněk. Zatím je tato léčba spíše ve stadiu experimentu, naše klinika se na ní podílí, více informací by Vám poskytla dr. Pidrmanová, takže doporučuji chtít termín přímo k ní.

Otázka: Dobrý den, mám takový kompletní problém. V létě se mi zhoršil zrak, přidaly se bolesti svalů, hlavy, šílená únava a časté močení. Ten zrak se mi zhoršil na jednom oku o 3/4 dioptrie a na druhém o půl. Viděla jsem rozmazaně a musela nosit pravidelně brýle, protože mi začaly štípat a červenat oči. Po brýlích se to zlepšilo, ale oči mi začaly pravidelně otékat, hlavně pod obočím a víčka. Nejprve pravé a potom levé. V noci mi zavřené a v klidu štípou a slzí, takže od námahy a nenošení brýlí to tak úplně není. Hlava mě šíleně bolí dál, takže musím o na neurologii. Zjistili mi na infekčním boreliózu a chtějí mi po dobrání atb vyloučit lumbálkou neuroboreliózu, může to s tím nějak souviset? Když jsem se snažila cvičit krz bolesti svalů, rozlilo se mi teplo a štípaní do těla a oči mi ve spodní sliznici víčka zkrvavěly, jako když jsem tam měla kdysi zánět od řasenky. Po chvíli se sliznice opět zbarvila do původní světlé barvy. Souvisí toto nějak s infekcí? Boreliózou? Nebo naopak může toto signalizovat něco další? Na imunologii mi alergii vyloučily. Dříve jsem měla krásné a velké modré oči! Na očním mi je chválili, teď krz otoky zejmena vrchního víčka a kůže v záhybu pod obočím vypadají moje oči odpudivě. Bělmo lehce zakalené. Moc mě to trápí, protože jakoby zapadlých očí si na mně všimla i maminka, která mě na to upozornila. Na oční jdu krz moje otálení, že se stav zlepší, až 1.4.! Jak si můžu do té dlouhé doby pomoct sama? A zjistí mi oční lékař skutečnou příčinu, například od nervů, které borelka napadá, nebo je to třeba řešit na neurologii? Předem moc děkuji za přečtení a zodpovězení mého vyčerpávajícího dotazu. Jsem mladá osůbka, tak mě to trápí. Oko je přeci do duše okno, tak musí být čisté a zdravé! Děkujíííí mockrát :)

Odpověď: Dobrý den, toto určitě nebude oční problém. Oční vyšetření může pouze pomoci nasměrovat další vyšetřování. Neurologie je nezbytná, borelióza může tyto příznaky dělat, dále je určitě vhodné vyšetřit štítnou žlázu a ledviny, ale pravděpodobně Vás čeká kompletní vyšetření i u praktického lékaře, odběry atd.

Nové články emailem
Inzerce
banner_voucher_ordinace_3.jpg

Anketa
Jak usínáte?
Zatím hlasovalo 34 lidí.
Inzerce
Inzerce
Inzerce
Aktuální diskuse
  • Martin (Chronicka prostatitida - pomohlo vam nieco???) 21. dubna 2018, 12:35:10

    Ahoj lidi, v září 2017 jsem nastydnul na nohejbale a dostal zánět prostaty, absoloval jsem… Diskutovat

  • Jan Cidrych (Cukrovka (diabetes) 2. typu: charakteristika a léčba) 17. dubna 2018, 10:20:45

    Dobrý den . Chce to chůzi ,zhubnout a dieta . Zlikvidovat tuky před slinivkou břišní… Diskutovat

  • Irena (Zvracení) 20. dubna 2018, 13:25:56

    Dobrý den,manžel se včera vrátil z nemocnice po akutním zánětu slinivky břišni,dnes snědl… Diskutovat

Inzerce