Inzerce

Poradna: Oční lékařství

Na Vaše dotazy v oftalmologické poradně odpovídá:


Prim. MUDr. Vladimír Korda Ph.D., MBA


Prim. MUDr. Vladimír Korda Ph.D., MBA Primář Oční kliniky
Primář a majitel Oční kliniky a sítě Očních center a optik OFTEX


Profesní zaměření:
Specializuje se na vitreoretinální chirurgii, diagnostiku a léčbu onemocnění sítnice a na terapeutické možnosti věkem podmíněné makulární degenerace.

Odborná erudice:
Specializace I. stupně v oftalmologii (1996) a specializace II. stupně v oftalmologii (2000).

Odborné stáže:
2001 - Department of Ophthalmology, Moorfield Hospital (Londýn, Velká Británie)
2002 - Department of Ophthalmology, Kolín nad Rýnem (Německo)
2003 - Department of Ophthalmology, Frankfurt (Německo)
2005 - Department of Ophthalmology, Hamburg (Německo)

Členství v odborných společnostech:
Je členem České oftalmologické společnosti ČLS JEP a České vitreoretinální společnosti, dále evropských společností European Vitreoretinal Society, European Society of Retina Specialists (Euretina) a také americké společnosti American Society of Retinal Specialists.

Partner oftalmologické poradny:

oftex.jpg

Zeptejte se odborníka
Zodpovězené dotazy v této poradně

Otázka: Dobrý den, máme 16ti měsíčního chlapce a nemá žádné zdravotní problémy. Nicméně jednou při focení s bleskem z profilu se objevila bílá tečka v oku, která může signalizovat nádor za sítnicí. Měl to pouze na jedné fotografii. Nešilhá, ale v tom očičku má jinou barvu duhovky. Ptám se, jestli mám s ním zajít na kontrolu nebo z profilu to může házet odlesky a řeší se to pouze na fotografiích zepředu? Děkuji. Neuměl mi odpovědět ani pediatr. Nechci malého vozit po nemocnicích.

Odpověď: Dobrý den, myslím si, že to, co popisujete, je jen rohovkový reflex - odraz světla od povrchu oka. Starosti bych si s tím tedy nedělal.

Otázka: Dobrý den, mám +0,75 dioptrie. Mám astigmatismus a dalekozrakost. Lze tak málo dioptrií řešit laserovou operací? Lze použít na mou vadu kontaktní čočky? Bylo mi řečeno mou oční lékařkou, že mám plusky a na to čočky neexistují. Prý bych musela mít mínusky. Pokud čočky lze, musím to řešit přes oční lékařku? Nebo stačí třeba jen v optice? Děkuji za odpověď.

Odpověď: Dobrý den, kontaktní čočky existují i v plusových dioptriích, nejlepší je objednat se do optiky specializované na aplikaci kontaktních čoček. Laserová operace nebývá při nízké vadě vhodná, ale záleží také, jak vysoký je Váš astigmatismus (ten by ostatně mohl poněkud komplikovat výběr kontaktní čočky).

Otázka: Dobrý den, chci se zeptat na zdravotní problém, který má moje maminka. Je jí 73 let. Vím, že již mnoho let trpí slzením očí, dráždění, štípání...NAvíc se ji nedávno udělal v oku, lékařka to nazvala ječné zrno, které ihned "propíchla" a odstranila, dá se říct. Jenomže maminka má ještě vedle toho zmizelého ječného zrna nějaký útvar, ve sliznici. Vypadá to jako váleček, který se nehne z místa. Mě to dělá samozřejmě starosti, Máma mojí maminky měla ve stáří zelený zákal...Děkuji tisícekrát za odpověď.

Odpověď: Dobrý den, uvedené potíže se zeleným zákalem nesouvisí, ale útvar ve víčku je určitě vhodné vyšetřit. Na dálku víc neporadím.

Otázka: Dobrý den. Proč po laserové iridotomii stále vidím barevnou duhu kolem kulatých světelných zdrojů. Děkuji

Odpověď: Dobrý den, různé abnormální světelné vjemy mohou být následkem iridotomie, kdy světlo prochází kromě zornice ještě druhým otvorem v duhovce. I když duhové halo kolem světel bývá vzácné, takže je třeba zvážit také možnost poškození rohovky laserem. Ale bez toho, aniž bych Vás vyšetřil, spíše spekuluji.

Otázka: Dobrý deň, chcela by som sa opýtať trošku netypicky, ale neviem na koho sa obrátiť. Schvaľujete u detí kolotoč nad postieľkou? Nespôsobuje to škúlenie alebo inú očnú vadu? Prípadne v akej výške a na akom mieste by mal byť umiestnený - nad hlavou alebo rukami? Ďakujem pekne za Vašu radu.

Odpověď: Dobrý den, kolotoč nad postýlkou oční vadu nezpůsobí, jeho umístění je na Vás.

Otázka: Dobrý den, měl bych dotaz před 21roky jsem byl na vyšetření očí kde mi byl zjištěn šedý zákal a následně mi byly v operované čočky,je možné po 21 létech výměna čoček můj zrak není dostatečný a moje lékařka mi nedokáže poradit,dala mi brýle + 0,5 ale tato diptrie nic neřeší. Děkuji za odpověď

Odpověď: Dobrý den, bez vyšetření Vám nemohu radit, příčin zhoršení zraku může být mnoho. Můžete mít druhotný šedý zákal (zkalení čočkového pouzdra), zkalení implantovaných čoček, degenerativní změny sítnice a mnoho jiných příčin.

Otázka: Dobrý den pane primáři. Nedavno jste mi odpovídal na otázku ohledně vysokého nitroočního tlaku u kojence a použití kapek Cosopt u takto malých dětí. Pokud jsme to správně pochopila, tak vysoký NOT mohl být naměřen i v důsledku nespolupráce dítěte při vyšetření. A chápu i, že kapky Cosopt jsou v případě NOT nápomocné i bezpečné u dětí s vysokým NOT. Jak by to ale bylo s jejich bezpečností v případě, že by byly 4,5 týdne denně 2 x používány do zdravého oka? Snižují tlak jen tam, kde je skutečně vysoký a v případě běžného tlaku nepůsobí? Nebo hrozí nějaká rizika? Ptám se asi jako úplný blbec, ale věřte mi, že kvůli tomu víc než týden /co kapky dávám/ skoro nespím...mám opravdu strach, abych dceři neublížila víc, než případně pomohla. Asi to potřebuji napsat jako pro méně chápavého - ano může ublížit zdravémiu oku x ne, nemůže, musely by být užívány delší dobu X atd. Omlouvám se moc za opakovaný dotaz. Dcerka má po aplikaci kapek očíčko o dost menší, než to "zdravé" a tak mě to docela děsí. Normální je pak zas až po těch cca 12 hodinách /to je pro změnu o malinko větší, než to naměřené/. Děkuji za pochopení a přeji pěkný den.

Odpověď: Dobrý den, nebojte se, Cosopt zdravému oku neublíží a po vyšetření se ukáže, jak to s tlakem je a zda je tedy nutno kapat.

Otázka: Vážený pane doktore, rád bych se Vás zeptal na názor na brýle na čtení u dítěte. Dcera (11 let) je dalekozraká, má cca +2,5 až +3 D do dálky. Poslední dobou si stěžuje na rozmazané vidění na čtení. Paní doktorka po vyšetření zjistila, že má sníženou akomodační schopnost, takže oko do blízka nezaostřuje dobře, ale vzhledem k věku nedoporučuje brýle zvlášť na dálku a na čtení. Setkáváte se v praxi i v tomto věku se sníženou akomodací? Jak se v praxi řeší, když dvoje brýle nebo bifokální skla nejsou nejvhodnější a jaká je prognóza? Děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Odpověď: Dobrý den, otázka je, zda má dcera správnou brýlovou korekci - byly dioptrie změřeny v rozkapání? Pokud ano a skutečně je akomodace nedostatečná, pak ji lze trénovat. Případně lze i dítěti předepsat bifokální (tzv. E-line) skla. Občas se s nedostatečnou akomodací u dětí setkáváme.

Otázka: Dobrý deň, chcela by som sa spytat. Pred dvoma rokmi som mala operovane pravé oko na šedý zákal, mám si dat operovat aj lavé oko i ked nemám problém? Teraz mám skor problém s očným tlakom, mám si kvapkat Akistan 1 kvapku večer. Ďakujem pekne.

Odpověď: Dobrý den, pokud zatím s druhým okem potíže nemáte, není operace nutná.

Otázka: Dobrý den,je mi 39let a měl bych jen malý dotaz ohledně příznaků braní návykových látek. V minulosti jsem bral pervitin cca 3 roky,nyní již ne. Při požití této návykové látky je známo,že jedním z příznaků je zvětšení očních zornicek. Můj dotaz zní proč po požití této drogy mi jedna zůstala malá a druhá se zvětšila na maximum. Co zapříčinilo tuto anomálii,je to jen náhoda nebo to poukazuje na nějakou oční vadu či nějaké jiné skryté onemocnění. Dekuji za názor či Vaší odbornou pomoc.

Odpověď: Dobrý den, je možné, že máte vrozenou vadu zornice, ale bez vyšetření mohu jen spekulovat.

Otázka: Dobrý den, poprosila bych o radu zda se může jednat o nějakou vadu očí. Syn 7 let při dívání se na televizi otáčí hlavu napravo levým okem tedy blíže k televizi. Tvrdí že když se dívá rovně televizi vidí jakoby zešikma. Byli už jsme u dvou očních lékařů ale vždy vše ok. Nevíme jak problém řešit. Děkuji Valentova

Odpověď: Dobrý den, nevím, která vyšetření syn absolvoval, ale je určitě nutné změřit dioptrie v rozkapání a také se pokusit o vyšetření zorného pole (perimetr) - na toto vyšetření je sice nutná dobrá spolupráce ze strany pacienta, ale některé děti v věku 7-8 let již perimetr zvládnou.

Otázka: Dobrý den,mám operovaný šedý zákal na obou očích už 10let. Byl jsem jednou na čistění laserem.Vše je dobré,jen asi 2roky na pravém oku mi s pohybem oční čočky plave také černá kaňka. Kromě toho také hůř vidím.Náš optik mě vyšetřil a řekl,že si mám vsugerovat,že tam nic není. Je mi 78roků, tak asi už oči nepořebuji. Děkuji za odpověď.

Odpověď: Dobrý den, černá kaňka je jen neškodný zákalek ve sklivci. Pokud ale máte i zhoršené vidění, je třeba vyšetření u očního lékaře, aby zjistil příčinu.

Otázka: Dobrý den, je mi 15 let a chtěla bych nosit kontaktní čočky. Moji rodiče tvrdí, že kontaktní čočky poškozují oční rohovku a nemohla bych pak na operaci laserem. Je to pravda? I kdybych čočky nosila jen do školy s doma si je třeba sundala?

Odpověď: Dobrý den, pokud se o kontaktní čočky budete pečlivě starat a dodržovat režim nošení, nijak Vám rohovku nepoškodí a laserovému zákroku to bránit nebude.

Otázka: Dobrý den pane doktore. Chci se zeptat. Od května tohoto roku chodím na neurologii s parézou pravé strany obličeje. Po LP mi bylo zjištěno že mám v likvoru nikoli v séru 4 oligok.pasy. MR bez nálezu. Oční nerv bez nálezu. Chodím na rhb kde mi dělají i elektrostimulaci. Je to 4.měsíce, ale čím dál tím více se mi na to pravé oko zhoršuje vid. Vidím neostře,spíše jako by zamlženě. Při větším světle mám oko otevřené samo se nedovře . Používám už více jak 2měsíce umělé slzy a na noc mast. Je možné něco s tím zrakem udělat? Nebo kde zajít. Doktoři mi tvrdí, že se to zlepší po rhb a sestra z rhb zase říká, že to oni nespraví. Děkuji

Odpověď: Dobrý den, je vhodné počkat, zda se paréza sama nespraví, což může i rok trvat. Pokud se nespraví a oko nelze zavřít, je možno provést operaci s implantací kovové destičky do horního víčka, která zavření oka napomůže. Tuto operaci provádějí na očních klinikách některých fakultních nemocnic.

Otázka: Dobrý den pane primáři. Obracím se na Vás s dotazem, ohledně měření nitroočního tlaku. Moje 5ti měsíční dcerka toto vyšetření absolvovala v nemocnici a bylo jí naměřeno 39 torrů dohromady s tím, že dovyšetřit se musí v CA. Při měření nespolupracovala, takže bylo měřeno několikrát. Mohlo by toto mít vliv? Že by se naměřená hodnota nemusela odpovídat skutečnosti? Ptám se hlavně proto, že dostala oční kapky Cosopt /máme aplikovat 4 týdny 2 x denně/ a v příbalovém letáku píší, že nejsou zkušenosti s tímto lékem u dětí, natož u kojenců. Pokud by tlak v oku byl nižší a byly přesto podávány tyto kapičky, nehrozí jiné závažné poškození oka? /Než to, na které je již podezření?/. Jinak dcerka šla na vyšetření z důvodu, že se nám nezdálo levé oko na fotografiích s bleskem, jevilo se jako zamlžené - nyní jsme ale zjistili, že se jednalo o vadu foťáku - poškrabaná čočka, což ještě vyšetřující lékař neví. Děkuji Vám moc za jakoukoli odpověď. O dcerku se opravdu moc bojím.

Odpověď: Dobrý den, pro správné změření nitroočního tlaku je velmi důležitá spolupráce pacienta, což u dětí (a zejména takto malých) je problematické. Takže v případě podezření na vysoký oční tlak je měření v celkové anestezii nezbytné. Cosopt uškodit nemůže, "zkušenosti" u malých dětí s ním opravdu nejsou, protože z etických důvodů se klinické studie na malých dětech neprovádějí, nicméně praktické zkušenosti jsou a Cosopt je lékem u dětí běžně používaným.

Nové články emailem
Inzerce
banner_voucher_ordinace_3.jpg

Anketa
Co děláte, když vás začnou bolet záda?
Zatím hlasovalo 48 lidí.
Inzerce
Inzerce
Inzerce
Aktuální diskuse
  • Míša (Operace hemoroidů) 14. října 2018, 23:02:15

    Ahoj všem,dnes jsem 6.den po operaci HAL-RAL v Sanatoriu Sv.Anny, vnitřní,vnější h a… Diskutovat

  • Moon (Citalec a Neurol-zkušenosti s užíváním) 14. října 2018, 09:45:06

    Ahoj, nejsem si úplně jistý, ale pokud zapomeneš ráno (dopoledne) na prášek tak vynechat.  Diskutovat

  • Alenka (Rivotril) 12. října 2018, 14:12:28

    Hezky den vsem. Ja osobne uz jsem ty clanky o bzd radeji prestala cist, jen me to psychovalo,… Diskutovat

Inzerce