Inzerce

Poradna: Oční lékařství

Na Vaše dotazy v oftalmologické poradně odpovídá:


Prim. MUDr. Vladimír Korda Ph.D., MBA


Prim. MUDr. Vladimír Korda Ph.D., MBA Primář Oční kliniky
Primář a majitel Oční kliniky a sítě Očních center a optik OFTEX


Profesní zaměření:
Specializuje se na vitreoretinální chirurgii, diagnostiku a léčbu onemocnění sítnice a na terapeutické možnosti věkem podmíněné makulární degenerace.

Odborná erudice:
Specializace I. stupně v oftalmologii (1996) a specializace II. stupně v oftalmologii (2000).

Odborné stáže:
2001 - Department of Ophthalmology, Moorfield Hospital (Londýn, Velká Británie)
2002 - Department of Ophthalmology, Kolín nad Rýnem (Německo)
2003 - Department of Ophthalmology, Frankfurt (Německo)
2005 - Department of Ophthalmology, Hamburg (Německo)

Členství v odborných společnostech:
Je členem České oftalmologické společnosti ČLS JEP a České vitreoretinální společnosti, dále evropských společností European Vitreoretinal Society, European Society of Retina Specialists (Euretina) a také americké společnosti American Society of Retinal Specialists.

Partner oftalmologické poradny:

oftex.jpg

Zeptejte se odborníka
Zodpovězené dotazy v této poradně

Otázka: Dobrý den. Mé tetě(68) zjistili makulární degeneraci oka. Na oko nevidí a po všech vyšetřeních ji prý nepomohou ani injekce. Je ještě nějaká možnost? Předem děkuji za odpověd

Odpověď: Dobrý den, makulární degenerace má dvě formy suchou a vlhkou. Ač se to nezdá je mezi nimi z hlediska léčebných možností velký rozdíl. Pokud se jedná o velkou formu, kde nepomohou ani injekce, tak opravdu nemáme možnost jak jí pomoci. Malou naději je možné spatřovat v klinické studie s novým preparátem, která v České republice začne přibližně za půl roku. Ale obnovu vidění do původního stavu rozhodně nečekejte, v nejlepším případě by se jednalo jen malé zlepšení. U Suché formy v posledním stádiu, již také není možné jak vidění zlepšit. Opět existuje pouze zatim stále ještě experimentální postup v podobě kmenových buněk.

Otázka: Dobrý den pane doktore.Obracim se na Vas s následujícím dotazem.Syn nosí cca rok a půl brýle. (Nyní mu je 6 let).Má naměřeno do dálky práve i levé oko +0,5,osa 180,cilindr 0,5.Na blizko1,5 omega max,C4(to si ani nejsem jistá zda na tom předpise toto není nějaký součet a na blízko nemá dioptrie zadne). Sama nerozumím informací žádné. ALE chci se zeptat...syn říká,že s brýlemi i bez nich vidí úplně stejně. Není možné,že se mu trvalým nošením brýlí s touto nizkou dioptrii oči více zhorší,ptz se vůbec netrénují?To má tyto brýle na pořad,či se jich někdy zbaví?Oční lékařka se mnou vůbec nekomunikuje.Je cizinka a asi mi vůbec nerozumím nač se jí ptám. Předem děkuji za odpověď.

Odpověď: Dobrý den, informace, že se oči trvalé zhorší nošení brýlí, je největší klam který v populaci koluje. Vašemu synovi brýle slouží na doostření a na snížení únavy zraku. Ve věku šesti let je ještě stále důležité zajistit optimální podmínky pro rozvoj zrakových funkcí, jako je například schopnost vidět 3D. Jistě máte domluvenou pravidelnou kontrolu u očního lékaře, který dokáže vyzkoušet, zda do dálky i do blízka vidí s brýlemi i bez brýlí stejně, a pokud tomu tak bude, pak je možné brýle odložit. Oči trénujeme každý den už jen tím,že se koukáme střídavě do dálky a do blízka.

Otázka: Dobrý den. Nechá se zprůchodnit ucpaná žilka v oku ? Na oko vidím špatně, vidím fleky a oko bolí. Z očního mě poslali na hematologii a ředím krev injekcemi clexane. Jinak se léčím na trombózu a ředím krev. Ucpala se před dvěma dny. Děkuji za odpověď

Odpověď: Dobrý den, uvedený postup je zcela standardní. Operační postup ke zprůchodnění v podstatě není nyní již možný. Jsou popsané ojedinělé případy, kdy byl do 12 hodin proveden zákrok ke zprůchodnění (ale jen u specifických typů - ani nevím zda by to byl Váš případ). Ale jednalo se o experimentální postupy v zahraničí. V ČR jsem o ničem takovém neslyšel.

Otázka: Dobrý den, mám takový estetický problém. jsem 27 - letá žena, minulý měsíc u nás byla oslava, trochu jsem to přehnala s alkoholem (piju jen vyjímečně). Jsem vášnivou kuřačkou e - cigarety. Co se bohužel nestalo,.. Ráno jsem se probudila a udělaly se mi pod očima takové váčky, rýhy a tmavé skvrny. Skvrn jsem se zbavila obyč. citronem, ale vaky a rýhy jsou tam neustále. Už měsíc jsem z toho zoufalá, kouřit přestávám, ale nějak se to nelepší. Kůže je neustále povislá, Může to za nějaký čas zmizet, pokud bych přestala kouřit a změnila bych životosprávu? Do svého jídelníčku zařadila ovoce, zeleninu a přijímala více tekutin? Prosím poraďte mi. Děkuji velice za odpověď.

Odpověď: Dobrý den, takovéto případy je třeba vidět...je příčinou váčků otok? nebo pokles kůže? nebo tmavé skvrny značí nedostatek tukové tkáně pod víčky a tak prosvítání cév? Každé se řeší zcela jinak. Rozhodně je třeba dodržovat hydrataci a spánkový režim. Pokud se to opravdu objevilo z čista jasna, tak by bylo ke zvážení i vyšetření u praktického lékaře, zda není problém jinde (játra a ledviny).

Otázka: Můj zeť měl včera úraz, hřebík mu poranil oko. jak říkal - má v oku díru. Byl operován, vyměnili mu čočku, něco sešívali, vytekla prý nějaká tekutina. Operace proběhla včera večer. Dnes ráno vidí jen to, že někdo mává rukou ale nevidí počet prstů. Je to běžná situace? Zlepší se to časem?

Odpověď: Dobrý den, je to běžné a není třeba se obávat, časem se to bude lepšit. Určitě je rohovka oteklá, oko má rozšířenou zornici kapkami a celkově je podrážděné. Do jaké míry se vidění zlepší záleží na místě vstupu hřebíku. Pokud šel bílou částí oka a nepřidají se komplikace, tak může vidět velmi dobře. V případě, že hřebík prošel rohovkou (nad barevnou částí oka), tak vidění bude již trvale limitované, protože na rohovce vznikne neprůhledná jizva a dá se odstranit jedině transplantací rohovky. To je ale předčasné řešit.

Otázka: Dobrý den včera jsem byla u očního lékaře, dělám s PC a měla jsem dělaný pracovní brýle, nyní se mi musí udělat nové s tím jsem i počítala. Ale trápí mi pořád červené a unavené oči a rozmazanost. Paní doktorka mi řekla že mám v očích sika neznám a zároveň jsem alergetička. Leaser operace pro mě nevhodná, a zatím jelikož tolik dioptrii nemám jen 2 , tak ani operativně by nic neřešila, že v mém případě by to bylo pro oči ještě horší. Musím si je zvlhčovat a zároveň i kapky proti alergii. Prosím vyjasněte mi název co je to sika, má to něco prý i společného s hormony.? Děkuji

Odpověď: Dobrý den, jedná o sicca syndrom, neboli česky syndrom suchého oka. V podstatě má oko nedostatek slz, nebo jsou velmi nekvalitní. Proto musíte kapat umělé slzy a červené oči, případně řezání a slzení, jsou přidružené symptomy. Sicca se často objevuje u lidí, kteří pracují u PC a v klimatizovaném prostředí a vliv můžou mít i hormonální změny (u žen typicky v období přechodu). Laser je v případě suchého oka opravdu nevhodný, ale je možné uvažovat nad metodou prelex (http://www.oftex.cz/operace-odstraneni-bryli-na-cteni).

Otázka: Dobrý den pane doktore, mám na pravém očním víčku bouličku (asi vlčí zrno), která někdy není skoro vůbec vidět a jindy je větší. Nebolí a v zimě se zvětší a teplem zmenší. Je možné, že je to zatvrdlé ječné zrno? Je možné odstranění laserem, popř. odsátím anebo je možné pouze chirurgické odstranění? Děkuji za odpověď.

Odpověď: Dobrý den, zřejmě se bude jednat o zapouzdřené vlčí zrno. Ječné zrno je zánět povrchové mazové žlázky a vlčí zrno hluboké. možnosti odstranění jsou...buď do zrna aplikujeme kortikoid a počkáme, zda se vstřebá... bohužel u těch chronických je vysoké riziko, že se vrátí a nebo to nebude fungovat vůbec. Efektivní metodou je vyříznutí. Provádí se jen v lokálním umrtvení a řez je z vnitřní strany víčka, takže nevznikne žádná viditelná jizva a rána se ani nemusí šít.

Otázka: Dobrý den pane doktore, můj dotaz se týká 5.ti letého syna (narozen září 2011 ve 33. tt), v únoru absolvoval screeningové vyšetření zraku ve školce. Naměřili mu hodnoty OD +0,25 (sférická hodnota dioptrie) - 0,25 (cylindrická hodnota dioptrie) 37° (úhel osy zakřivení) OS + 0,75 (sférická hodnota dioptrie) - 1,00 (cylindrická hodnota dioptrie) 171° (úhel osy zakřivení) Doporučili nám konzultaci s očním lékařem. Já trpím astigmatismem, v roce 2015 objeven keratoconus. Jde mi o to zda naměřené hodnoty vyžadují urgentní vyšetření, jediná lékařka v Českých Budějovicích, která bere do péče děti je dlouhodobě nemocná a záskok nemá. Děkuji.

Odpověď: Dobrý den, rozhodně se nejdená o akutní stav a odklad i dva měsíce není fatální. Upřímně Vás stejně dříve neobjednají. Synovi byl zjištěn rozdíl mezi očima v neprospěch levého, kde mu byl zjištěn právě ten astigmatismus. Preventivně je třeba ho vyšetřit, zda není přítomna tupozrakost, ale při takto malých rozdílech vzniká jen vzácně. Pokud chcete, tak můžete synovi na hodinu denně zakrýt pravé oko a tím posilovat levé. Během této doby by měl vykonávat drobnou činnost do blízka...vybarvování, lego, kostky, obkreslování apd.

Otázka: Dobrý den, vrátila jsem se po rodičovské na plný úvazek do kanceláře (pracuji na počítači). Mám 2,5 dioptrie na obou očích. Večer mě často pálí oči, musím silou stlačovat víčka, bolí mě hlava. Na internetu jsem četla o kontaktních čočkách, které jsou přímo pro lidi, kteří pracují celý den na počítači. Můžete mi o nich napsat víc a poradit, co mám dělat? Děkuji

Odpověď: Dobrý den, kontaktní čočky Váš problém nevyřeší. Od ostatních čoček na trhu se liší vlastnostmi materiály, kdy méně vysychají při práci na PC a dokáží si tak udržet stálé procenty vody. Vaším problém je suchost očí, a tu vyřešíte jedině substitučně - začněte kapat umělé slzy bez konzervantů. Jsou volně prodejné v lékárnách. První týden rozhodně 5x denně. Dále dodržujte ergonomii práce u PC, včetně pravidelných přestávek a hlídejte si frekvenci mrkání. Rovněž doporučuji přezkoušet, zda dioptrie stále vyhovují. i to může být příčinou všech obtíží.

Otázka: Zdravim dnes mi zistili sekundarnu kataraktu (sedy zakal ). Chcel by som sa opýtať som momentane 3 roky od operácie sedeho zákalu. Je možnosť si sekundarnu kataraktu nechat ak mi az tak neprekáza ? Mozem z nej oslepnut ? Vdaka za odpoved

Odpověď: Dobrý den, pokud je oko jinak zdravé a nehlídá se u Vás stav sítnice třeba kvůli cukrovce nebo věkem podmíněné změny sítnice, tak není nutné ji odstraňovat. V opačném případě je vhodné výkon provést pro přeciznější vidění do oka a tedy lepší diagnostiku stavu sítnice. V případě, že se druhotný šedý zákal neodstraní, tak se vidění bude postupně horšit, až na oko neuvidíte vůbec. ALE I PAK JE MOŽNÉ SEKUNDÁRNÍ KATARAKTU ODSTRANiT A ZASE UVIDÍTE. Z mého pohledu se jedná o velmi rychlý a snadný zákrok v ambulanci, kterého není třeba se obávat. Je možné ho ale odložit do doby, kdy Vám to bude vadit.

Otázka: Dobrý den, kvůli zvýšenému nitroočnímu tlaku mi lékař v prosinci provedl speciální vyšetření očních nervů a očního perimetru. Poté byl tlak několikrát 20 a 19. Kvůli opakovanému zamlženému vidění mi dnes bylo provedeno rozkapávání. Byl mi zjištěn syndrom suchého oka. Večer jsem ale viděl duhu kolem pouličních lamp. Ta duha nutně znamená glaukom nebo jen přechodně zvýšený nitrooční tlak po dnešním rozkapávání nebo to souvisí se suchým okem či to může mít jinou příčinu ? Ještě chci dodat že kruhy kolem světel jsem viděl už dřív, ale nebyla to duha, pouze stejná barva jako světlo a pouze když jsem měl oči plné slz od zánětu. Děkuji za odpověď.

Odpověď: Dobrý den, duha rozhodně neznamená nutně glaukom! Domnívám se, že ještě stále působily kapky na rozšíření zornic, a ta duha byl důsledek difrakce a interference světla. Bílé světlo je složené z mnoha barev a každá barva má trochu jinou vlnovou délku a tak se i jinak ohýbá. Více viz klasická fyzika. Mimochodem výrazně širší zornice můžete mít i bez kapek ...tma, kofein, stres,... Aby byl příčinou duhy vysoký nitrooční tlak, tak by musel být výrazně nad 35 torrů a k tomu by Vás minimálně musela bolet hlava.

Otázka: Dobrý den. Mám šedý zákal, jsem žena, je mi 54let, pracuji s počítačem. Jaké jsou možnosti odtranění tohoto typu onemocnění? Děkuji za odpověď.

Odpověď: Dobrý den, jedině operační odstranění. Je možné volit ze širokého spektra nitroočních čoček, z nichž některé Vás již natrvalo zbaví závislosti na brýlích, a to na všechny vzdálenosti.

Otázka: Dobrý den, synovi (3roky) ve školce provedli screeningové vyšetření, vyšli mu tyto hodnoty OD +0,75 -1,75 13stupňů, OL +0,50 -1,75 161stupňů. Byli jsme s ním u oční lékařky a tam byli hodnoty OP +25=25 ax 12 OL +1,0=2,75 ax 160, závěr astigmatismus. Předepsali nám brýličky. O astigmatismu jsem se dočetla, že dotyčný vidí rozmazaně či dvojitě, nic měně u syna nic takového nepozorujeme, prý se s touto vadu už narodil. Chtěla jsem se tedy zeptat, zda je možné, že léčbu špatně diagnostikovali. A chtěla jsem vás poprosit jestli byste mi o této vadě nemohl napsat něco víc a zda se to dá vyléčit. Mockrát děkuji. Hezký den.

Odpověď: Dobrý den, astigmatismus má nejčastěji původ v nepravidelném zakřivení rohovky. V ideálním případě by rohovka (ta průhledná přední část oka) měla být jako půlka koule. U syna tomu tak není a jeho rohovka vypadá spíše jako polovina ragbyového míče. Ve vodorovném řezu má jiné dioptrie než v horizontálním. Tento rozdíl nazýváme astigmatismus a koriguje se dioptrickou čočkou zvanou cylindr. Léčba není, protože se jedná o důsledek anatomického stavu oka. Astigmatismus vyžaduje korigování pomocí optických pomůcek. V dospělosti je možné provést jeho operační odstranění jako u jiných dioptrických vad. Tím, že se syn s astigmatismem narodil a děti jeho věku nepotřebují (a ani nemají) tak kvalitní vidění jako dospělák, tak jste si ničeho všimnout nemohla. Jeho vnímání je stejné od narození a on je na to plně adaptován. Jednoduše si jeho vidění představit tak, že vše má ducha do jednoho směru. Navíc kruh pak nevidí jako kruh, ale jako elipsu. V pprůběhu života se ale naučil, že to co vidí on, označují ostatní jako "kruh" a tak je to pro něj normální. Toto vše se mu s brýlemi srovná. Diagnóza astigmatismus je stanovena na základě měření a je správná. Zda bylo měření provedeno správně opravdu nevím (nebyl jsem tam), ale astigmatismus mu vyšel ve dvou zcela různých vyšetření a jedná se o tak jedno¨duchý případ, že v podstatě není možné se zmýlit.

Otázka: Dobrý den, chodím na pravidelné oční kontroly a v obou očích mám nález a to kousky sklivce, pan doktor říká, že mi nedoporučuje operačně toto odstranit, dá se to ještě nějak jinak léčit, než si jen kapat do očí kapky a stejně to tam zůstává, zřejmě to budu mít už napořád, není to nebezpečné? Mám 64 let. Děkuji za odpověď.

Odpověď: Dobrý den, zřejmě se jedná o sklivcové zákalky. Jsou zcela neškodné, ale obtěžující. V některých případech je možné provést laserovou vitreolýzu. V podstatě se ty velké zákalky rozbijí laserem na malinké, které se buď vstřebají nebo jsou již tak malé, že ve vidění nevadí. Nejedná se o stoprocentní metodu, daleko efektivnější je vitrektomie, tedy odstranění celého sklivce včetně zákalků.

Otázka: Dobrý den, je mi 50 let. Na podzim jsem si všimla, že mám po spánku jedno oko méně otevřené, než druhé. Když to přivřené víc otevřu, cítím shora tlak. Nosím brýle na čtení (2,0 + 2,5). Během dne jsou oči téměř stejné (lze vidět rozdíl jen při "vykulení očí"). Dnes ráno jsem měla oko vizuelně o polovinu přivřenější, než to druhé, za hodinku a půl už v pohodě. Na podzim mi pan doktor (obvodní) udělal rentgen dutin - bez nálezu, více to neřešil. Na květen jsem objednaná k paní doktorce oční. K obvodnímu lékaři se mi znovu nechce. Mohl byste mi říct možnou příčinu? Děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Odpověď: Dobrý den, otázkou zůstává, zda se jedná o zdánlivý pokles víka nebo opravdu jsou oční štěrbiny rozdílné. Nejčastěji je to totiž zdánlivé v důsledku většího množství tkáně na jednom oku (více kůže na horním víčku). Pokud by se jednalo o opravdový rozdíl, tak se ještě musí rozlišit, zda je tím "nemocným" okem to vystouplé nebo to zapadlé. Pokud je vystouplé, tak jako první se musí zkontrolovat hormony štítné žlázy. U zapadlého oka, kdy je příčinou pokles horního víčka, se testují onemocnění zasahují nervy (trigeminus) - sem patří i záněty v dané oblasti! A takto bych mohl pokračovat. Pokud je možno, tak mi prosím pošlete foto stavu (ideálně raní snímek).

Nové články emailem
Inzerce
banner_voucher_ordinace_3.jpg

Anketa
Víte, jaká je Vaše hladina cholesterolu?
Zatím hlasovalo 30 lidí.
Inzerce
Inzerce
Inzerce
Aktuální diskuse
  • Andrea (Křivice - vitamín D) 23. dubna 2017, 22:47:46

    Jsem ráda, že jsou tyhle kapičky a nemusíme se bát křivice a dalších nemocí spojených s… Diskutovat

  • Martina (Průjem) 24. dubna 2017, 11:28:05

    Dobrý den, současně s antibiotiky můžete brát třeba enterol, potom se Vám určitě… Diskutovat

  • Zuzana (Onychomykóza, rákosový nehet) 26. dubna 2017, 17:58:40

    Laser? co to obnáší? a za jak dlouho se nehty vrati do puvodniho tvaru? Diskutovat

Napsali jste nám

Děkujeme Vám za všechny dotazy a připomínky.
Vaše redakce

Naši partneři
Inzerce