Inzerce

Poradna: Oční lékařství

Na Vaše dotazy v oftalmologické poradně odpovídá:


Prim. MUDr. Vladimír Korda Ph.D., MBA


Prim. MUDr. Vladimír Korda Ph.D., MBA Primář Oční kliniky
Primář a majitel Oční kliniky a sítě Očních center a optik OFTEX


Profesní zaměření:
Specializuje se na vitreoretinální chirurgii, diagnostiku a léčbu onemocnění sítnice a na terapeutické možnosti věkem podmíněné makulární degenerace.

Odborná erudice:
Specializace I. stupně v oftalmologii (1996) a specializace II. stupně v oftalmologii (2000).

Odborné stáže:
2001 - Department of Ophthalmology, Moorfield Hospital (Londýn, Velká Británie)
2002 - Department of Ophthalmology, Kolín nad Rýnem (Německo)
2003 - Department of Ophthalmology, Frankfurt (Německo)
2005 - Department of Ophthalmology, Hamburg (Německo)

Členství v odborných společnostech:
Je členem České oftalmologické společnosti ČLS JEP a České vitreoretinální společnosti, dále evropských společností European Vitreoretinal Society, European Society of Retina Specialists (Euretina) a také americké společnosti American Society of Retinal Specialists.

Partner oftalmologické poradny:

oftex.jpg

Zeptejte se odborníka
Zodpovězené dotazy v této poradně

Otázka: Dobrý den, bohužel jsem nenašel žádné relevantní zdroje informací ohledně svého dotazu. Otázka zní: Má pravidelná práce s malými předměty (méně nežli 1mm) nežádoucí účinky na zrak? Například při pájení obvodu s SMD součástkami. Cca 2 hodiny denně.

Odpověď: Dobrý den, buďte bez obav, nemá. Je pouze pro lidské oko hodně namáhavá a oči mohou být unavené. Proto může být někdy vhodné používat zvětšovací pomůcky či brýle.

Otázka: Dobrý den. Mám sicca syndrom, často se mi dělají opary v oku. Na léčbu zánětů mi předepisují někdy i flucon. Slyšela jsem, že je při virovém zánětu nebezpečné použití kortikoidu, v čem je nebezpečnost? Děkuji

Odpověď: Dobrý den, virus oparu se v přítomnosti kortikoidů začne množit, proto se kortikoidy nesmí používat v PRVNÍ fázi POVRCHOVÉHO zánětu oka. Jakmile však tato fáze odezní, naopak se kortikoidy mohou použít, aby se zabránilo jizvení. Také při hlubším zánětu rohovky nebo duhovky herpetického původu jsou naopak kortikoidy lékem volby.

Otázka: Dobrý den,mám velkou prosbu jedná se o mého kamaráda který má zřejmě zánět rohovky na levém oku. Trvá to už 3 týden, oko se nehojí ba naopak se to zhoršuje. Používá mast ophtalmoseptonex nezabírá oko je oteklé, krvavé vidí rozmazaně, z oka má výtok hnisu, prosím poraďte nám. Velice Vám děkuji za odpoveď .

Odpověď: Dobrý den, určitě je třeba neodkladně navštívit očního lékaře, pokud se skutečně jedná o zánět rohovky, je nutno nasadit antibiotické kapky a mast. Zánět rohovky je velmi nebezpečné onemocnění, které může na oku zanechat trvalé následky!

Otázka: Dobrý večer dnes se mi stala taková nehoda. Chtěla jsem sfouknout mravence ze syna a vletěl mi přímo do oka. Strašně to pálelo ale od té doby mám pocit jako bych v oku ještě něco měla oko jsem vypláchla ale stále mě bolí a mám ho podrážděné.Přejde to nebo mám raději zajít k očnímu? Děkuji

Odpověď: Dobrý den, pravděpodobně došlo k mírnému poleptání kyselinou mravenčí nebo k oděrce rohovky. Do dvou dnů by měly potíže samy odeznít, ulevit si a urychlit hojení lze např. aplikací Recugelu (volně prodejný) 3-5x denně do oka. Pokud se stav nezlepší, navštivte očního lékaře.

Otázka: Dobrý den, mam na horním víčku něco jako ječné zrno už asi měsíc nebolí aní nepálí apod. nijak mě neomezuje. K jakému lékaři zajít nebo čím léčit? Děkuji

Odpověď: Dobrý den, zajděte k očnímu lékaři, předepíše Vám pravděpodobně mast s kortikoidy.

Otázka: Dobrý den, mojí mamince je 81 let. Byla již operovaná na na jedno oko na šedý zákal kolem 75 roku. Paní oční doktorka ji poslala na operaci šedého zákalu na operované oko, protože na něj nevidí. V nemocnici ji řekli, že již operovat nelze, zaplatila 600 Kč a použili laser. Je to správný postup. Děkuji

Odpověď: Dobrý den, bez lékařské zprávy nemohu posoudit, ale podle popisu bych odhadoval, že mamince udělali OCT vyšetření sítnice (za něž se obvykle kolem 600,- Kč platí) a zjistili její poškození - může se jednat o věkem podmíněnou makulární degeneraci, diabetické změny (ty se ošetřují laserem) apod. Každopádně pokud je sítnice hodně poškozená, nemá smysl šedý zákal operovat, protože ke zlepšení vidění nedojde.

Otázka: Dobrý den. Po 9-ti letech provedené CLE s implantací multifokální čočky (měla jsem silné dioptrie), jsem z důvodu poklesu vize pravého oka (zákalky) podstoupila YAG kapsulotomii. Druhý den jsem pozorovala na oku clonu a černé tečky. Po rozkapání : proliferativní fibrosa zadního pouzdra čočky, v jejím středu kapsulotomia, jejíž okraje vlají, i centrálně. Na zadní ploše IOL fibrin. Sklivec rozvlákněn, papila int, ostře ohr., v niveau, centrální exkavace, makula klidná, sítnice leží, sítnice do periferie bez ložiskových změn. Aplikován parabulbárně vpravo dexamed 0.5. Kapu třetí den Dexamethasone 5x denně. Clona sice po injekci zmizela, ale stále mě před okem plují nebo vlají jakoby zákalky. Což mě zhoršuje vidění. Co se s tím dá dělat, jak ty "cancoury" odstraní, když ty kapky nezabírají ? NA VÝŠE UVEDENÉ JSTE MI UŽ ODPOVĚDĚL. Chci se ještě zeptat. Poctivě kapu, ale stále mi před okem něco vlaje, jakoby dlouhý vlas. Ale nejvíc mi vadí, že když zvednu oči od klávesnice na monitor, mám na tom oku zamlžené vidění, což mě opravdu znervozňuje. Kapsulotomii jsem podstoupila, abych viděla ostře i na PC. Poraďte, co s tím dál. Moc děkuji za odpověď.

Odpověď: Dobrý den, ten "dlouhý vlas" právě může být zbytek čočkového pouzdra, což může vadit i při zvednutí očí od klávesnice (vlaje tam, hýbe se se změnou polohy hlavy), takže jak říkám, v první řadě by bylo vhodné tento zbytek dolaserovat a pokud se potíže nezlepší, hledat jinou příčinu.

Otázka: Dobrý den, před 6 měsíci jsem se vdala. Po svatbě sme zjistili, že můj manžel měl už více než 3 roky Chlamydie, po vyšetření sme zjistily, že jsem jí dostala také. Doktor nám dal po vyšetření nějaké tabetky. Já jsem dostala antibiotika na 7 dní a můj manžel dostal jednu dávku která má působit 7 dní. Mezitím co jsem měla Chlamydie, jsem si všimla že mám v oku jakoby bílek nebo takovej lepkavej slyz, většinou v koutku oka, a já to vžycky vytáhnu a je to taková bílá lepkavá tekutina. Už to mám přbližně těch 5 až 6 měsíců, také jsem měla bolesti při vylučování moči a bílý slyz na stolici, Po tom co jsme se daly lěčit, výsledky přisly negativní. (Měla jsem jen výtěr a manžel měl vzorek moči, nevzaly nám krev). Moje bolest při močení naprosto zmizela ale bílý slyz na stolici mám stále a každý den se mi tvoří slyz v oku. Nevím co to může být. Co mám dále dělat prosím?

Odpověď: Dobrý den, pokud nemáte s okem potíže (zarudnutí, škrábání), tak se o chlamydiový zánět spojivek nejspíš nejedná. Pravděpodobně se Vám v koutcích jen usazuje hlenová a tuková složka slz (typicky ranní "ospalky").

Otázka: Dobrý den,moje sestra se 5 měsíců léčila se ztrátou zraku na jednom oku,na 14 dní se jí to téměř úplně zlepšilo,teď opět nevidí na jedno oko,psychicky už je vyčerpaná,unavená,nemůže to souviset se začínající RS. Děkuji

Odpověď: Dobrý den, pokud nemám k dispozici lékařskou zprávu, nemohu se k tomu vyjádřit. Ale je pravda, že takovýto průběh se právě u roztroušené sklerózy může vyskytovat.

Otázka: Dobrý den, máme 7 měsíční holčičku. Po narození měla zánět v oku, kapali jsme occusanem baby a po měsíci zmizel. Nicméně později jsem si všimla, že barva zorniček nebyla stejná a také jedno očičko bylo menší. Měla nepatrně spadlé víčko u jednoho oka, hlavně v době když byla unavená. Navštívili jsme proto očního lékaře když jí byly 4 měsíce. Lékařka říkala, že je potřeba to sledovat a objednala nás na další kontrolu, která proběhla nyní. Barva očiček se do této doby srovnala dle mého názoru a oko už také není tak výrazně menší, nicméně při únavě jí víčko lehce padá (je to oko, které bylo bez zánětu a mělo světlejší odstín než to druhé). Navíc jí také oči rozkapala a při vyšetření zjistila špatné hodnoty, OP + 5 = -1/180; OL +7 = - 1 / 180. Postrašila nás s brýlemi, které dostaneme při další návštěvě v září. Nyní je na ně prý ještě malá, ještě nesedí. Upozornila mě, že nejspíše začne šilhat a kvůli víčku je objednaná na neurologii. Je pravda, že nyní si toho více všímám a občas, když se kouká na předměty blízko u nosu, tak jí to slabší očičko sjede a zašilhá, ale to mi přišlo normální u tak malých dětí. Přesto se však chci zeptat, zda neexistuje nějaké podrobnější vyšetření (přístrojové) a nějaké procvičování na oči. Lékařka řekla, že při těchto hodnotách se brýlí nikdy nezbaví, že je to vrozená vada, ale v rodině zatím nic takového nemáme. Já jsem tedy krátkozraká, babička manžela měla zelený zákal a druhá začala nosit brýle v době puberty,ale přesně nevím s jakou vadou, nicméně například tupozrakost se v rodině nevyskytuje. Není na takové závěry s nevyléčením brzy? Vždyť se jí oči stále vyvíjí, co udělat více pro zlepšení? Jak to tedy s těmi dioptriemi a cylindry u malých dětí je? Když by k tomuto vyšetření nedošlo, mysleli bychom si, že velmi dobře vidí, protože reaguje očima a úsměvem i na dálku. Děkuji za odpověd.

Odpověď: Dobrý den, dcera byla vyšetřena podle popisu velmi pečlivě. Neurologické vyšetření k odhalení příčiny padajícího víčka je nezbytné. Brýle jsou také nutné - právě i jako prevence rozvoje šilhání a špatné spolupráce obou očí. Cvičení očí bude také nezbytné, ale to až ve věku, kdy bude dcera schopna spolupracovat. Stáčení očí k nosu při pozorování blízkých předmětů je fyziologický jev (tzv. konvergence) a vývoj vady opravdu předpovědět nelze, může se časem sama hodně zlepšit.

Otázka: Dobrý den, již třetí den pozoruji bolest na pravém oku. Když to místo přejedu jemně prstem cítím tah, jako když dostane člověk pěstí. I při mrkání ten pocit mám. Když jsem si to oko prohlížel zjistil jsem že jej mám mírně nafouklé. Ale vůbec to nejde na první pohled poznat. Jen zkrátka při nahmatání a mrkání to bolení jako ta rána pěstí. Nemůže jít o nějaký zánět případně alergii? Děkuji

Odpověď: Dobrý den, pravděpodobně máte na víčku ječné zrno. Doporučuji několikrát denně přikládat teplé obklady, obvykle se ječné zrno během 7-14 dnů samo zahojí.

Otázka: Zdravím Vás pane primáři. Po operaci šedého zákalu mi na jediném vidoucím oku které dostalo trifokální čočku (druhé tupozraké - monofokální čočka) mám zbytkovou vadu 0,5 - 0,75 diptrie do dálky. Tato vada dle mého mínění ovlivňuje také vidění na blízko a střední vzdálenost, kde mám optometristou naměřeno také 0,5 dioptrie do blízka. Jaký je Váš názor na laserovou dokorekci takové zbytkové dioptické vady? Děkuji moc za Vaši odpověď.

Odpověď: Dobrý den, laserová dokorekce je určitě nezbytná, protože při zbytkové dioptrické vadě nejste schopen správně využít ohniska trifokální čočky.

Otázka: Dobrý den, už delší dobu mě něco tlačí v levém oku, myslím si že je to řasa. Je celkem hluboko pod dolním víčkem, je problém že řezání se projevuje jen někdy a proto neslzím dostatečně dlouho aby řasa šla pryč, doporučil by jste mi nějaké kapky nebo něco prosím?

Odpověď: Dobrý den, zajděte si k očnímu lékaři, ať otočí víčko a důkladně oko prohlédne.

Otázka: Dobrý den, kapal jsem si do oka kapky ocutein allergo a omilem se mi dostali do úst, okamžitě jsem se snažil co nejvíce dostat ven ale možná mi tam něco zůstalo a já to spolknul může se něco stát? Děkuji.

Odpověď: Dobrý den, ničeho se nebojte, nestane se nic.

Otázka: Dobrý den. Po 9-ti letech provedené CLE s implantací multifokální čočky (měla jsem silné dioptrie), jsem z důvodu poklesu vize pravého oka (zákalky) podstoupila YAG kapsulotomii. Druhý den jsem pozorovala na oku clonu a černé tečky. Po rozkapání : proliferativní fibrosa zadního pouzdra čočky, v jejím středu kapsulotomia, jejíž okraje vlají, i centrálně. Na zadní ploše IOL fibrin. Sklivec rozvlákněn, papila int, ostře ohr., v niveau, centrální exkavace, makula klidná, sítnice leží, sítnice do periferie bez ložiskových změn. Aplikován parabulbárně vpravo dexamed 0.5. Kapu třetí den Dexamethasone 5x denně. Clona sice po injekci zmizela, ale stále mě před okem plují nebo vlají jakoby zákalky, což asi bude ta “vlající” duhovka. Což mě zhoršuje vidění. Co se s tím dá dělat, jak ty "cancoury" odstraní, když ty kapky nezabírají ? Mockrát děkuji za odpověď.

Odpověď: Dobrý den, dle popisu Vám tam nevlaje duhovka, ale okraje kapsulotomie (otvoru v čočkovém pouzdru) - ty lze jednoduše upravit laserem. To, co vnímáte, ale mohou být i zánětlivé buňky, které v oku plavou, a ty by měly postupně s léčbou mizet.

Nové články emailem
Inzerce
banner_voucher_ordinace_3.jpg

Anketa
Opalujete se na jarním sluníčku?
Zatím hlasovalo 200 lidí.
Inzerce
Inzerce
Inzerce
Aktuální diskuse
  • Ondřej (bolesti kloubu) 22. června 2018, 15:40:49

    zdravím ... mohl bych se zeptat jak dlouho se musí rozebíraný přípravek alavis brát a na co… Diskutovat

  • David (deniban) 24. června 2018, 22:55:06

    Ahoj. Deniban uzivam cca 6 tydnu. Momentalne pozoruji zmeny v sexualni oblasti. Nemam na sex chut a… Diskutovat

  • Mamánek (Vystrcte zadek) 19. června 2018, 12:50:17

    Toho naděláte. Já když mě bolesti břicha tak mě v 17 letech poslali s mamkou na chirurgii… Diskutovat

Inzerce