Inzerce

Poradna: Oční lékařství

Na Vaše dotazy v oftalmologické poradně odpovídá:


Prim. MUDr. Vladimír Korda Ph.D., MBA


Prim. MUDr. Vladimír Korda Ph.D., MBA Primář Oční kliniky
Primář a majitel Oční kliniky a sítě Očních center a optik OFTEX


Profesní zaměření:
Specializuje se na vitreoretinální chirurgii, diagnostiku a léčbu onemocnění sítnice a na terapeutické možnosti věkem podmíněné makulární degenerace.

Odborná erudice:
Specializace I. stupně v oftalmologii (1996) a specializace II. stupně v oftalmologii (2000).

Odborné stáže:
2001 - Department of Ophthalmology, Moorfield Hospital (Londýn, Velká Británie)
2002 - Department of Ophthalmology, Kolín nad Rýnem (Německo)
2003 - Department of Ophthalmology, Frankfurt (Německo)
2005 - Department of Ophthalmology, Hamburg (Německo)

Členství v odborných společnostech:
Je členem České oftalmologické společnosti ČLS JEP a České vitreoretinální společnosti, dále evropských společností European Vitreoretinal Society, European Society of Retina Specialists (Euretina) a také americké společnosti American Society of Retinal Specialists.

Partner oftalmologické poradny:

oftex.jpg

Zeptejte se odborníka
Zodpovězené dotazy v této poradně

Otázka: Krásný večer. Prosím o radu. Před 3 měsíci jsem podstoupila operaci šedého zákalu obou očí. Po operaci stále na vnější straně očí vidím černé oblé pruhy připadá mi to jako kdybych měla mikádo a vlasy mě šly přes oči. Teď jsem podstoupila leizerovou léčbu v několika místech mě leizrem přerušili asi tu čočku a hned večer jsem zjistila že mám ty pruhy znova. Nemůžu se s tím smířit je to na zbláznění. Prosím jestli existuje ještě něco abych se toho zbavila. Věřte mi že to je šílené. Celé dny to vidím. Tady v Ústí mi řekli že se s tím musím naučit žít ale já to nedokážu. Předem děkuji za jakoukoli odpověď.

Odpověď: Dobrý den, Vámi popsané obtíže se nazývají vedleší negativní fotopické fenomény. V podstatě stíny od čočky při určitém úhlu dopadu světla. Mozek se je v drtivé většině případů naučí ignorovat do 6 měsíců od operace. Pokud ne a psychicky je to opravdu nezvládnutelné, tak je možné zvážit operační řešení - buď přesun umělé čočky blíže k duhovce nebo výměnu čočky za jinou (jiný design okrajů, jiný materiál či velikost čočky). Ale nejdříve tomu opravdu dejte čas na adaptaci. Zvykne si a odblokuje to 99,87 % pacientů.

Otázka: Dobrý den před měsícem mi byla zjištěna krátkozrakost naměřeno u očního lékaře 0,25 dioptrie. O 14 dní později mi bylo naměřeno u jiného lékařě - 0,5 dioptrie na obě oči nechal jsem, jsi předepsat brýle na 0,5 dioptrie. Doktor mi řekl, že hodnoty jse od sebe zas tolik nelíší a je to možná tím, že jsem byl víc únavný. Brýle 0,5 mi sednou dobře nic mě nebolí, ale zdá se mi že jsou pře korigované je to jak nasadit dalekohled. Když se podívám do dálky na písmena bez brýlí tak písmeno doostřím mžouráním v pohodě. V případě kdy jsi do dálky nasadím brýle tak se mi písmeno ztuční a vídím ho jasněji možná až moc. Brýle nosím jen do auta můžou tyto brýlé podle mě s pře korigovanými dioptriemi zhoršit zrak?

Odpověď: Dobrý den, odchylky v měření 0,25 dioptrie jsou zcela normální. Pokud jsou brýle opravdu překorigované, tak riziko zhoršení zraku není. Maximálně Vás z nich začnou oči tlačit, případně až bolet hlava. Vše je ale přechodné a po přestání nošení brýlí to odezní.

Otázka: Dobrý den, prosila bych o radu, byla jsem s dcerkou na oční klinice na preventivní kontrole zraku, kliniku jsme navštívily už měsíc po porodu z důvodu kontroly očí po klešťovém porodu, vše bylo v pořádku a bylo nám doporučeno kliniku opět navštívit po 1. narozeninách kvůli rutinnímu vyšetření na přístroji co měří dioptrie. Dceři naměřili víc dioptrií než v jejím věku dítě má mít, bylo nám řečeno, že pokud nešilhá není třeba to řešit a pozvali si nás opět za půl roku na kontrolu, kde se opakovala ta stejná situace. Teď jsme byli na kontrole po jejích druhých narozeninách, vše bylo v pořádku, jen opět naměřili vyšší dioptrie ( OP +1,75/ -2,25/175 OL +2,0/ -2,75/ 5 PD 46) a paní doktorka do zprávy napsala diagnózu hypermetropický astigmatizmus oboustranně, mírná anisometropie a dostali jsme poukaz na brýle. U dcerky nepozoruji žádné obtíže se zrakem, rozpozná na dálku i na blízko menší předměty, očičkama při tom nemžourá. Již několikrát jsem četla,že lékaři se unáhlují s brýlemi u dětí, i když by je vůbec nepotřebovaly a když je dítě začne nosit, tak mu oči „zleniví“ a nemají tendenci se dál trénovat v odstranění problému. Můj dotaz zní, je opravdu nutné dcerce brýle nutit? Kdyby se jednalo o krátkozrakost, tak neváhám a brýle pořídím,ale u dalekozrakosti si nevím rady. Předem děkuji za odpověď

Odpověď: Dobrý den, dceřin problém není dalekozrakost, ale astigmatismus . Sice má astigmatismus plusové znaménko, a proto hovoříme o hypermetropickém astigmatismu, ale i tak se jedná o astigmatismus. Vaše dcera má vrozeně nepravidelně zakřivenou rohovku. Takže kruh vnímá jako elipsu a naopak. Skutečnost není taková, že by neviděla, ale nevidí tak dobře, aby se zrak mohl správně vyvíjet. Předpis brýlí by byl unáhlený na věku jeden rok, ale nyní již ne. Pokud se výsledky měření výrazně nelišily, tak dcera brýle opravdu potřebuje. Jinak by mohlo dojít k oboustranné tupozrakosti a nikdy by nemusela vidět správně, a to ani s brýlemi.Dcera je ještě malinká, ale když vyberete brýle, které jí nebudou nikde tlačit, tak velmi rychle pochopí, že přes ně lépe vidí a bude je chtít nosit. Kdyby se jim hodně bránila, tak je možné vyčkat do věku tří let, kdy jsou děti rozumnější. Obecně ale platí, že čím dříve, tím lépe.

Otázka: Dobrý deň, rok sa liečim s diagnózou vaskulitída a panuveitida očného pozadia obojstranne. Užívam Medrol 16 mg. V januári som objednaná na pulzy kortikoidov. Je možné, keby som tieto neabsolvovala , mohla by som prisť o zrak ? Mám z nich veľké obavy a strach. Ďakujem

Odpověď: Dobrý den, v tomto případě benefit z pulzů kortikoidů výrazně převažuje nad nežádoucími účinky, které mohou z vyšších dávek kortikoidů nastat. Vaskulitida v oku je při neléčení opravdu zrak ohrožující stav - do jaké míry, a zda tedy hrozí oslepnutí bez pulzů kortikoidů, Vám bez vyšetření nedokáži sdělit.

Otázka: Dobrý den, nosím dioptrické brýle na dálku. Na levém oku -3 a na pravém -2,75. Nové brýle mám cca 3 týdny a začala jsem pozorovat, že při pohledu do blízka vidím přes brýle levým oken jakoby dvojitě. Když brýle sejmu, vidím do blízka oběma očima bez problému. V minulosti jsem se s tímto problémem u brýlí nikdy nesetkala a brýle nosím cca 10 let. Jediné, kdy jsem podobný problém zaregistrovala, bylo při nošení kontaktních čoček. Vyzkoušela jsem mnoho variant, ale u všech byl pohled do dálky perfektní, ale do blízka pro oko rozostřený a nepříjemný. K očnímu lékaři chodím pravidelně každý půl rok s tím, že na levém oku mám výraznější a četnější sklivcové zákalky. Děkuji za odpověď.

Odpověď: Dobrý den, bohužel neznám Váš věk, ale určitě trpíte poruchou spolupráce očí...buď skrytě šilháte nebo máte oslabenou konvergenci, případně akomodaci. To také vysvětluje nesnášenlivost čoček. Takové obtíže jsou řešitelné cíleně předepsaným zrakovým tréninkem. Obraťte se na erudovaného optometristu, který dokáže uvedené skutečnosti vyšetřit a řešit.

Otázka: Dobrý den, v lednu jsem byla u lékaře a dostala brýle. Pr.oko -0,75 levé oko -1. Teď jsem byla na kontr. že se mi hůř kouká a p.doktorka mi řekla že se mi to o 0,25 zhoršilo tak mi napsala nové, jenže na levé oko nevidím, tak jsem koukla na předpis a mám na něm pr.oko -1 a levé +1,25. To je asi špatně, že? Děkuji

Odpověď: Dobrý den, velmi pravděpodobně ano. Obraťte se na svého oftalmologa. Ten se podívá, zda chyba vznikla u něj (podívá se, zda na předpis napsal + či -). Jestli napsal + musíte řešit s lékařem. Jestli on na předpisu měl -, tak budete řešit s optikou reklamaci. Přinejhorším je možné na pojišťovně vyžádat originál předpisu.

Otázka: Dobrý den, mám glaukom, který má rovněž jeden z rodičů. Můj dotaz je, zda kouření elektronické cigarety může mít vliv na zhoršení tohoto onemocnění, případně hraje-li roli při kouření elektronické cigarety ve spojitosti s glaukomem věk. Je mi 16 let. Děkuji

Odpověď: Dobrý den, to co zvyšuje nitrooční tlak při kouření je samotný nikotin a ten je i v elektronické cigaretě, takže z očního hlediska to rozhodně nemohu doporučit. Z hlediska stability nitroočního tlaku je vhodné se nikotinu zcela vyvarovat.

Otázka: Chtěla bych se zeptat, když mě známý upozornil, že na fotografifi focené bleskem má moje dcera jedno oko červené a jedno bílé, siganlizuje to závažné onemocnění a mám s ní zajít k očnímu lékaři, zda se mám tímto sdělením znepokovat. Děkuji

Odpověď: Dobrý den, pokud je jí nad 3 měsíce věku, tak je to důvodem k vyhledání očního lékaře. Příčin je více a některé jsou i závažné, takže raději jedno zbytečné vyšetření než něco prošvihnout.

Otázka: Dobrý den. Poslední dobou když zavřu oči vidím jaký by blikal stroboskop a přitom v místnosti je tma. Nevím jak to mám ovládnout. Tím pádem my trvá déle než usnu. Děkuji za odpověď

Odpověď: Dobrý den, s tím nelze nic udělat. Jedná se o drobná nervová podráždění v oku, které se takto projevují.

Otázka: Dobrý deň, pri nešťastnej náhode sa mi podarilo nastriekať sprejom do oči balzamikový ocot. Ihneť som si to vymyla pod vodou a bolo v lekarni kupiť nejake kvapky do oči nakoľko som v Irsku. Dnes je druhy deň a oči citim podraždené a mam pocit že vidim trošku ako v hmle. Na jednom oku mam už rok nešpecifikovaný edem očného nervu. Je nutné navštiviť po zásahu octom do oči lekára alebo je to len podraždenie ktore prejde ? Prosim Vás o skoru odpoved. Dakujem

Odpověď: Dobrý den, ocet mohl způsobit mírné poleptání rohovky a proto to zhoršení vidění. Výplach jste provedla a tak byla první pomoc poskytnuta správně. Pokud zamlžení stále trvá, tak naneste do oka gel (př. recugel, či O-septonex v masti) a zalepte oko kapesníkem tak, aby nemohlo mrkat. Mast tam aplikujte 2-3x denně a opět zalepit. Povrch oka se tak regeneruje rychleji. Kdyby ani toto nezabralo během dvou dnů, tak už musíte na oční k vyloučení infekčního zánětu.

Otázka: Dobrý den, z ničeho nic stále vidím v pravém oku sem tam záblesky a někdy po nich mě přejede přes oko šedá čmouha. Co by to mohlo být, úraz nebyl, prasklou cévku v oku nevidím, brýle nosím pouze na čtení 2,5. Je to taková dosti nepříjemná věc. Mám 66 roků.

Odpověď: Dobrý den, na místě je vyšetření u očního lékaře. Zřejmě se bude jednat o odloučení zadní sklivcové membrány. V podstatě se sklivec odtrhává od sítnice a když zatáhne, tak vznikne nervové podráždění, které se projeví jako záblesk. Šedá šmouha může být jen sklivcový zákalek, ale může to také znamenat komplikaci odloučení oné membrány, které je třeba řešit či sledovat.

Otázka: Dobrý večer, mám takový problém. Začala jsem nosit brýle do dálky -1,5 dioptrie. Když otáčím hlavou "houpe" se mi svět (děla se mi z toho nevolno) nemám třeba špatné dioprie? Nebo je to normální? Také mám v brýlích přivřené jedno oko....já to nijak necítím ale estetický je to dost viditelné a oko mám přivřené pouze když mám brýle, čím to může být? Děkuji moc za odpověď

Odpověď: Dobrý den, pokud došlo k navýšení dioptrií nebo se jedná o první brýle, tak je určitá úroveň prohnutí obrazu a motání obvyklá. Mělo by to odeznít do 3 týdnů. Pokud se tak ani pak nestane, tak je třeba přeměřit dioptrie a ve Vašem případě doplnit i vyšetření spolupráce očí. Ono přivírání oka je v podstatě obranné reakce mozku. Příčinou může být fakt, že při pohledu jedním okem je zkreslení méně rušivé, ale také mohly zvýraznit (NE způsobit) skryté šilhání a mozek se přivřením oka bráním těmto obtížím. No a poslední možností je, že brýle mají buď špatný zábrus, kdy střed skla neodpovídá středu oka, nebo jsou špatně dioptrie. To ale na dálku nelze určit. Takže jestli budou i po třech týdnech přetrvávat obtíže ve stejné míře, tak se znovu obraťte na osobu, která brýle předepsala.

Otázka: Dobrý den, v posledních týdnech se mi začaly dělat záblesky v okraji zorného pole jednoho oka, ale pouze venku při umělém osvětlení, vevnitř nebo při denním světle záblesky nemám. Před měsícem jsem byla na kontrole u očního lékaře, na záblesky jsem ho neupozornila, myslela jsem, že to jsou jen slzy, nebo jsem je ještě neměla, nevím, on mi rozkapával oko a díval se do něj a řekl, že je vše v pořádku. Až teď jsem zjistila, že by to mohlo být odchlípení sítnice a dost mne to polekalo. Chtěla jsem se zeptat, je podezdření na tuto nemoc, pokud vidím záblesky jen večer venku za tmy s umělým osvětlením (chodím se psem) , a také jsem se chtěla zeptat, jelikož pracuji denně na počítači a nemůžu si dovolit nemocenskou, jak dlouho trvá léčba v případě odchlípení sítnice a mohu po dobu léčby pracovat ? Děkuji za odpověď

Odpověď: Dobrý den, dalšími symptomy odchlípení sítnice je vnímání padajících sazí a stín někde v zorném poli. Takže si zakryjte jedno oko, pak druhé a monitorujte si, zda z některé strany nedochází k omezení. Myslím, že toto ale není Váš případ. Podle mě se jedná o odchlipující se sklivec, který tahá za sítnici a tak vznikají podráždění sítnice, která vnímáte jako záblesky. Zvýraznění vnímání za popsaných podmínek je typické, protože máte rozšířenou zornici v důsledku tmy, pak se podíváte na světlo a zornice se stáhne a tím dojde ke zmíněnému tahu. Během denního světla je zornice méně aktivní a ještě i samotné denní světlo dá zábleskům zaniknout. Vše je fyziologický průběh stárnutí sklivce. Takže si jednou za týden proveďte seflmonitoring popsaný výše a jinak není důvod k obavám. Jinak, pokud se jedná o ošetření odchlípené sítnice, tak když je malé a stačí ho olaserovat, tak PN je tak týden. V případě operačního řešení je neschopenka delší, protože je potřeba ve většině případů polohovat hlavu pro zlepšení hojení (většinou až 3 týdny a dále podle stavu).

Otázka: Dobrý den, v posledních letech začínám mít občas problém s dvojitým viděním, většinou na vzdálenost víc než cca 3m. Nedokážu dostat obraz pravého a levého oka přes sebe. Vliv má zřejmě únava a dlouhé čtení, ať už z obrazovky nebo z papíru. Na očním mi řekli, že jsem možná "prodělal virózu" nebo by to mohlo být boreliózou (mám dlouhodobě zvýšené protilátky). Dá se problém zlepšit cvičením? Zkouším cvičit sledováním stereoskopických obrázků. Když jsem v pohodě, vidím dobře "do nekonečna" alespoň rovně, pohled do stran už je "rozjetý". Při únavě už se rozjíždí i pohled vpřed. Kdyby se to zhoršovalo, měl bych problém s řízením a nakonec nedejbože i se čtením. Jakou to má prognózu a co můžu ovlivnit? Mám taky "subkapsulární zakalení" zřejmě následkem dlouhého braní kortikoidů na astma (od 30ti let, je mi 48) a časem mě čeká výměna čočky, ale to by asi s tím dvojitým viděním nemělo souviset...

Odpověď: Dobrý den, ve Vašem případě budou šedý zákal a dvojité vidění dva izolované problémy. Z toho, co jste mi popsal, mi nejvíce sedí tzv. exces divergence - v podstatě se Vám na dálku oči rozjedou více než by měly a dojde k takové disparaci obrazů, že to mozek již nespojí. Zhoršení při únavě je také typické, protože chybí síla na vyvinutí úsilí ke srovnání. Pokud bych měl pravdu s diagnozou, tak Vám zrakový trénink pomůže. Ale samotný trénink stereoobrazků nebude mít tížený efekt, ale jdete správnou cestou. Když by trénink plně nestačil, tak existují tzv. prizmatické brýle, které by ty oči srovnaly za Vás.Předepisují je strabologové nebo erudovaní optometristé. S operací šedého zákalu bych byl obezřetný a před operací Vám doporučuji absolvovat strabologické vyšetření. Pokud bych měl totiž pravdu, tak hrozí po operaci zhoršení dvojitého vidění. Pozitivní je, že všechno je řešitelné a je možné to srovnat. Nevím odkud jste, ale pokud budete chtít tak se obraťte na naši strabologickou poradnu a uvidíme, která cesta pro Vás bude nejlepší.

Otázka: Dobrý den, je mi 14 let a mám kolem 4 dioptrií a pořád se mi zrak zhoršuje. Kdy se to asi zastaví? Můžu oslepnout? Byla by v budoucnu vhodná operace?

Odpověď: Dobrý den, nejčastěji se zhoršování dioptrií zastavují kolem 18-21 let, podle pohlaví a individuálních dispozic. Oslepnout jen z dioptrií nelze. Máme pacienty i s 24D a nejsou slepí. Operaci k odstranění dioptrické vady je možné zvážit až v okamžiku stabilní dioptrické vady...tedy v době, kdy se rok nezmění dioptrie a nezhorší kvalita vidění v brýlích. Vhodnou metodu zatím rozhodně nevybírejte, protože neznáte finální dioptrie, které bude třeba odstranit a navíc oftalmologie se v odstranění dioptrií, a speciálně v laserové chirurgii, stále posouvá a nikdo z Nás neví, co bude za 10 let.

Nové články emailem
Inzerce
banner_voucher_ordinace_3.jpg

Anketa
Inzerce
Inzerce http://www.stopstigma.cz
Inzerce
Aktuální diskuse
  • Jitka (Chci zhubnout) 18. ledna 2017, 20:14:59

    Ahoj, ja hubla 3 mesice a v prumeru tak 4 kg tydne, ale aji jsem se k tomu hybala Diskutovat

  • Figo (bolest paty) 21. ledna 2017, 00:23:39

    Úžasné!!!! Vřele doporučuji. Od doby co jsem začal pracovat v gastronomii jsem každý den… Diskutovat

  • Erika (Průkazka pro těhotné) 19. ledna 2017, 14:49:49

    Mohu se zeptat jak je označeno pohlaví dítěte v Ultrazvuku? Diskutovat

Napsali jste nám

Děkujeme Vám za všechny dotazy a připomínky.
Vaše redakce

Naši partneři
Inzerce