Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Když na nás padne jarní únava

(12. dubna 2024, Redakce Ordinace.cz | přečteno: 435x )

Pocit vyčerpání, podrážděnost, výkyvy nálady nebo snížená energie. Jarní únava může mít mnoho podob. Tento stav způsobený nejen nedostatkem slunečního světla, ale také omezeným pohybem na čerstvém vzduchu je přirozeným jevem, který podle odhadů trápí až tři čtvrtiny populace. Když si totiž v zimě vyčerpáme zásoby „hormonu štěstí“ serotoninu, může dojít k hormonální nerovnováze a přebytku „spacího hormonu“ melatoninu.

shutterstock.com

Právě s prodlužováním denní doby se tělo snaží znovu nastolit správnou hladinu hormonů, což může způsobit pocit únavy. Podle vědecké studie, jejím autorem je profesor Hayk S. Arakelyan, se zásobárny serotoninu přes zimu vlivem nedostatku přirozeného slunečního světla vyčerpávají, čemuž dostává větší prostor hormon melatonin, který je díky doporučení za regulaci spánkových cyklů.

Probuzení ze zimního spánku

„S příchodem jara množství slunečního záření přibývá, začínáme trávit více času aktivněji venku a naše tělo na to reaguje tím, že začíná produkovat více hormonů, jako jsou endorfiny, serotonin, testosteron a estrogen, které naše tělo doslova naboostuje nejen fyzicky, ale i psychicky. Proto se na jaře často cítíme jako po probuzení ze zimního spánku, kdy jsme plný života. Zpočátku tato změna může být pro některé lidi vyčerpávající a cítí se paradoxně spíše unavení,“  vysvětluje vědecká specialistka biochemie a výživy Mgr. Soňa Talacko, PhD. ze společnosti Chromozoom.

Na jaře může být zesílen i tzv. sociální jet lag. Tento stav se objevuje u člověka v případě, kdy neposlouchá své biologické hodiny. S prvními jarními paprsky získává totiž větší množství podnětů, které nás svádí k tomu trávit více času venku s přáteli, někdy až dlouho do noci. I tyto zdánlivě malé odchylky v našem denním rytmu přitom mohou narušit spánkový cyklus a vést ke snížené energii.

Zimní spánek a jarní únava

S nadsázkou lze říci, že kdyby bylo dostatek zimního spánku, nebyla by jarní únava. Pravdou je, že tělo potřebuje spánek pro svou regeneraci a dobré spaní je základním pilířem prevence jarní únavy. Lidé, kteří z různých důvodů spí pouze několik hodin, si připravují značné zdravotní problémy. Kvalitní a dostatečně dlouhý spánek je proto základem naší dobré kondice.

Baterky nám pomohou dobít hořčík i vitamín D

Ideální cesta, jak se vyrovnat se změnou ročního období, je doplnit vitamíny, které nám po zimě mohou chybět.
„Po zimě nejvíce potřebujeme doplnit vitamín C, hořčík a vitamín D, ideálně ve spojení s vitamínem K2. Jde o hlavní tahouny v pomoci proti únavě a pro posílení imunity. Hořčík funguje téměř okamžitě, přispívá ke snížení únavy, podporuje tvorbu energie v těle a zároveň napomáhá ke zklidnění svalových křečí,“ doplňuje Mgr. Soňa Talacko, PhD.
Vitamín D zase napomáhá střevní absorpci vápníku, hořčíku a fosfátu. Je to vitamín potřebný pro dobrou náladu, který utlumí a posiluje imunitní systém, kosti a svaly. Vitamín D má v těle rozšířený vliv a chrání před řadou chronických onemocnění, včetně roztroušené sklerózy.

Doplňky stravy na energii, při únavě zakoupíte v e-shopu Lékárna.cz.

Není hořčík jako hořčík

Suplementace hořčíku je ale efektivní pouze v případě, kdy ho člověk doplňuje ve vhodné formě.
„Češi konzervativně nakupují hlavně tu nejznámější, ale bohužel i méně vstřebatelnou anorganickou formu, a to oxid hořečnatý,“ konstatuje lékárník Mgr. Ondřej Pleskot z Lékárna.cz. Odborníci z Lékárna.cz při koupi vždy zákazníkům doporučují řídit se při užívání hlavně tím, co má hořčík v těle podpořit.

Pokud vás trápí nespavost, deprese, stres, tak ideální je volba magnesia ve formě glycinát/bisglycinát.
„Poskytuje skvělou vstřebatelnost a díky glycinu zlepšuje kvalitu spánku při večerním použití,“ vysvětluje lékárník. Bisglycinát má podle něj uklidňující vlastnosti, může podpořit léčbu úzkosti a pomáhá i při křečích.

Pokud naopak potřebuje člověk řešit únavu, málo energie, vhodná forma je magnesium malát, který má energizující účinek. Významné benefity má také magnesium citrát.
„Také poskytuje dobrý poměr vstřebatelnosti a příznivé ceny, je tedy vhodný pro lidi, kteří chtějí hořčík obecně doplnit bez dalšího specifického účinku,“ říká O. Pleskot. Ve vyšších dávkách může ale některým zákazníkům vyvolat laxativní účinky. U zákazníků oblíbený a známý oxid hořečnatý má společně s uhličitanem hořečnatým a síranem hořečnatým, známým jako epsomská sůl, podle farmaceuta nižší vstřebatelnost, a tedy i menší benefit pro organismus.

„Při dávkování je vždy důležité dívat se na obsah čistého magnézia v produktu,“ upozorňuje Pleskot. Průměrná dávka by měla být 320 mg pro ženy, 420 mg pro muže. Hořčík Je vhodné užívat s jídlem, pro případ, že by dráždil žaludek nebo střeva. Formy, jako pilulky, prášek či tekutina jsou o zvolené preferenci jednotlivce. 
„Co je pro koho pohodlnější na komfort používání,“ uzavírá O. Pleskot. Odborníci doporučují s hořčíkem užívat také vitamin D a vitamin B6, pro zvýšení vstřebávání hořčíku.

Únava souvisí i s tím, co máme na talíři

Chceme-li mít pevné zdraví, měli bychom správná pravidla dodržovat nejen na jaře, ale po celý rok. Tedy mít v jídelníčku dostatek, ideálně lokální zeleniny a ovoce. Nezapomínat je přidávat ke každému dennímu jídlu. Omezit slazení čímkoli a sůl. Jíst a vařit ze základních, co nejméně zpracovaných potravin. Mít v jídelníčku ryby, vynechat uzeniny. Bíle pečivo vyměnit za celozrnný chléb, který obsahuje více vlákniny a červené maso nahradit bílým nebo rybami, které jsou lépe stravitelné.

Jaro se nese v duchu zeleně a probouzející se přírody, proto zařaďte do svého jídelníčku zelené plodiny, například čerstvou jarní cibulku, salát a zeleninu obecně. 

Bylinky proti jarní únavě

Jarní jídelníček obohatí první jarní byliny, které obsahují nejen ohromné množství vitaminů a minerálů, ale navíc disponují silnou schopností očistit organismus od škodlivých látek (tzv. detoxikace organismu), stimulují imunitní systém. Mezi bylinky podporující energii jara patří - ostropestřec, spirulina, chlorela, ječmen, česnek medvědí, kopřiva, pažitka, pampeliška, popenec..

  • Kopřiva čistí krev a podporuje činnost jater, žlučníku, sleziny i močových cest.
  • Medvědí česnek a sedmikráska detoxikují organismus, zlepšují trávení a zvyšují imunitu.
  • Pampeliška pomáhá zbavovat tělo toxinů, snižuje hladinu cukru, cholesterolu a krevního tlaku.
  • Podběl má protizánětlivé účinky a pomáhá při kašli, heřmánek potlačuje úzkost a zlepšuje náladu.
  • Kozlík a meduňka uvolňují nervy a zlepšují kvalitu spánku.
  • Třapatka, ženšen, kustovnice čínská a guarana jsou bylinky důležité pro odolnost imunitního systému.

Venku, v pohybu, s úsměvem

Přes zimu člověku chybí sluneční paprsky, které tělu dodávají tolik potřebný vitamín D. Proto je důležitý pobyt venku, co to jen jde. Chodit na procházky, běhat, poskakovat.
Hodinová svižná procházka nejen prospívá kardiovaskulárnímu a lymfatickému systému, zlepšuje peristaltiku střev a zvyšuje kondici, ale také dokonale pročistí hlavu a člověka hned napadají nové myšlenky. Na dobrou náladu funguje také obyčejný úsměv – existují studie o tom, že pokud se člověk usmívá, jeho endokrinní systém začíná vylučovat hormony štěstí, a to i přesto, že to tak v danou chvíli necítí. Takže přimějete-li se při špatné náladě k úsměvu, za několik málo chvil se budete cítit lépe doopravdy. 

Pokud si nejste jisti, který produkt je pro vás nejlepší, kontaktujte lékárníky v online poradně na Lékárna.cz. Ochotně vám poradí a doporučí vhodné produkty. 

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Práce na zahradě může být riziková pro váš zrak. Jaká je první pomoc při úrazech oka

Startuje letošní zahrádkářská sezóna. S pracemi na zahradě je ale spojena řada úrazů. Od drobných škrábanců přes řezné rány až po úrazy oka. Následky poranění očí jsou velmi nepříjemné a mohou mít dokonce trvalé následky. Zmírnit je může správná první pomoc.

Fenistil kapky na kašel

Dobrý den. Pediatr napsal synovi kapky Fenistil na kašel. Jak je to možné, když je na alergii?

Reflexní terapie: Masáž nohou, která dodá energii a vitalitu celému tělu

Když potřebujete „dobít baterky“, zbavit bolesti, stresu nebo zlepšit imunitu, sundejte boty a choďte bosí! Dopřejete si tak přirozenou reflexní terapii plosek nohou, která zahání únavu a působí na zdraví vnitřních orgánů.

Když na nás padne jarní únava

Pocit vyčerpání, podrážděnost, výkyvy nálady nebo snížená energie. Jarní únava může mít mnoho podob. Tento stav způsobený nejen nedostatkem slunečního světla, ale také omezeným pohybem na čerstvém vzduchu je přirozeným jevem, který podle odhadů trápí až tři čtvrtiny populace. Když si totiž v zimě vyčerpáme zásoby „hormonu štěstí“ serotoninu, může dojít k hormonální nerovnováze a přebytku „spacího hormonu“ melatoninu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce