Inzerce

Poradna: Zeptejte se lékárníka

Na Vaše dotazy v této poradně odpovídají:


Lékárnici z lékárny Prima v Chrudimi


poradna-trojice_nova.png

  • Mgr. Pavla Horáková - v lékárně se specializuje, kromě výdeje léčivých přípravků a zodpovídání dotazů odborné poradny, také na homeopatii, dermokosmetiku a doplňky stravy

  • PharmDr. Jana Koutná - v lékárně se specializuje, kromě výdeje léčivých přípravků a zodpovídání dotazů odborné poradny, také na homeopatii a dermokosmetiku

  • Mgr. Markéta Lopourová
Zeptejte se odborníka
Zodpovězené dotazy v této poradně

Otázka: Dobrý den. Užívám léky Stacyl a Cardura. Cardura není momentálně na trhu a protože můj lékař URL dlouhodobě nemocen, změnila mi sestra Carduru na Zoxon. V příbalové letáku je napsáno, že kromě jiného i ředí krev, což u Cardury napsáno není. Je tato kombinace léku vhodná? Děkuji za odpověď.

Odpověď: Dobrý den, Cardura obsahuje stejnou účinnou látku jako Zoxon (doxazosin). Kombinace se Stacylem je možná. S pozdravem Mgr. Pavla Horáková

Otázka: Dobrý den,mám prosbu,vyhodilo se mi hodně zamének,četla jsem koupit si mast „Papi stop“má to vážně takový účinek jak píší. Děkuji za odpověď

Odpověď: Dobrý den. Dle toho, co myslíte "znaménkem". Pokud pihy, tak Papi stop na ně vhodný není. Ten teoreticky by měl působit jen na papilomy a bradavice. Korekce pih patří do rukou zkušeného dermatologa.

Otázka: Dobrý den. Od pátku beru 3x denně Amoksiklav. Ještě nemám výsledky z výtěru krku, zatím zjištěn zánět krví (CRP). Teplotu již druhý den nemám, cítím se zdravě. Mohu jít ven, na slunce? Kdy přestanu být nebezpečná pro zbytek rodiny, která radêji odjela? Pozn. Dcera má dvouměsíční děcko. Moc děkuji a hezký den.

Odpověď: Dobrý den, ven na chvíli můžete. Chráňte se volným oblečením s dlouhými rukávy a nohavicemi a pokrývkou hlavy. Delší zdržování na sluníčku po dobu léčby nedoporučuji. Co se týká infekčnosti pro ostatní. Jelikož nevím, která bakterie byla nalezena ve výtěru, nelze říci, zda budete ještě pro zbytek rodiny infekční. Proto doporučuji raději vyhýbat se kontaktu s miminkem až do ukončení léčby.

Otázka: Dobrý den,přítel musí na doporučení lékaře užívat lék Mertinel...při jeho užívání se mu dělají velké tmavé modřiny na předloktí.Kůže je slabá, lehce zranitelná, někdy krvácí.Lékař tvrdí,že to tak prostě je.Ruce nejen, že škaredě vypadají a upoutávají pozornost,ale hlavně je to problém zdravotní.Poradíte prosím,co dělat:Děkuji

Odpověď: Dobrý den, pokud máte na mysli Mertenil, tak vznik těchto modřin je jedním z nežádoucích účinků, které ovšem vznikají ve velmi malém procentu případů. Doporučuji s lékařem konzultovat změnu léčby. S pozdravem Mgr. Pavla Horáková

Otázka: Dobrý den,mohu tyto vitaminy MedPharma Multivitamín s minerály 30 složek tbl.107 užívat při kojení? Dekuji.

Odpověď: Dobrý den, ano, můžete. S pozdravem Mgr. Pavla Horáková

Otázka: Dobrý den, chtěl bych se zeptat. Chci se nechat vyšetřit na kornatění tepen a nevím jak to udělat, nebo kam zavolat. Předem děkuji za radu.

Odpověď: Dobrý den. Nejlepší bude, pokud navštívíte svého praktického lékaře, který jednak provede základní krevní testy, včetně zjištění hladiny cholesterolu a následně Vás odešle na další vyšetření. Aterosklerotické poškození tepny zjišťuje lékař pomocí ultrazvuku nebo angiografie. Obě vyšetření jsou prakticky nebolestivá, ultrazvuk dokonce pro mnohé docela příjemný. Angiografie se používá nejčastěji pro vyšetření končetinových a srdečních tepen. Spočívá v aplikaci kontrastní látky do tepny, která je díky tomu dobře viditelná na rentgenovém snímku.

Otázka: Dobrý den,chci se zeptat na antibiotika Augmentin 1g. V příbalovém letáku je,že může způsobit kolaps. Mohl by tedy u oslabeného organismu způsobit i smrt? Účinkuje i proti bolesti? Děkuji.

Odpověď: Dobrý den, pokud by se objevila silná anafylaktická reakce, tak ano. Jestli již byl dotyčný léčen penicilinovými antibiotiky a neměl na ně žádnou alergickou reakci, je velmi nepravděpodobné, že by Augmentin mohl způsobit tento závažný stav. Pokud máte obavy, že dotyčný bude na Augmentin reagovat anafylaktickou reakcí, doporučuji konzultaci s ošetřujícím lékařem. Augmentin je antibiotikum, takže bolest netlumí. K tlumení bolesti je potřeba přidat vhodné léky (paracetamol, NSAID, opioidy,...-dle síly bolesti). S pozdravem Mgr. Pavla Horáková

Otázka: Dobrý den, bylo mi zjištěno na gynekologii cukr z krve 5.4 a poté 5.2 na diabetologii jsem měla po jídle 5.5 glukometr jsem nedostala, bylo mi řečeno že to vypadá, že cukrovku nemám na velký test jdu až 3.7 mám to nějak řešit? Děkuji

Odpověď: Dobrý den. Normální hodnota cukru (glukózy) v krvi u zdravého člověka je mezi 4 - 6 mmol/l, po jídle nepřekračuje hodnotu 7,8 mmol/l. Vaše naměřené hodnoty jsou tedy v pořádku.

Otázka: Dobrý den, byl mi předepsán neurol 1mg. Po měsíčním užívání jsem si vybudoval velmi vysokou toleranci a jednu noc jsem to přehnal a vzal si 60mg po 2mg tabletách. Od té doby (je tomu už zhruba 3 týdny) zažívám venku intenzivní pocity derealizace a depersonalizace. Tyto pocity mi velmi stěžují práci a je pro mne skoro nemožné soustředit se na jakoukoliv dlouhotrvající činnost. Přestanou tyto pocity někdy? Děkuji.

Odpověď: Dobrý den, pokud tyto pocity trvají již 3 týdny, je problém potřeba řešit s ošetřujícím lékařem. S pozdravem Mgr. Pavla Horáková

Otázka: Dobrý den, prosím o radu. Dr. mi předepsala zoloft, jenomže já jsem se dočetla na internetu, že se po něm tloustne a to já nesmím. Živím se mimo jiné i jako modelka. Nerada bych kvůli práškům ztratila léta dřiny. Moc děkuji za odpověď.

Odpověď: Dobrý den, projevení nežádoucích účinků je u každého individuální. U Vás se projevit nemusí nebo naopak mohou. Doporučuji lék užívat dle doporučení Vašeho lékaře. V případě, že by se objevila zvýšená chuť k jídlu následující zvyšováním váhy či jiné nežádoucí účinky ve větší míře, doporučuji až poté řešit s lékařem případnou změnu léků. S pozdravem Mgr. Pavla Horáková

Otázka: Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak brát léky, aby se vzájemně neovlivnovaly. Konkrétně Lixiana 60mg a Citalopram 10mg. Mám na mysli časové odstupy. Děkuji za odpověď.

Odpověď: Dobrý den, mezi Lixianou a Citalopramem může docházet k lékové interakci-zvýšení rizika krvácení. Proto pokud se objeví jakékoliv krvácení bez příčiny, modřiny, závratě, krev ve stolici,... kontaktujte lékaře. Nevím, jak máte předepsané dávkování. Pokud obojí jednou denně, tak doporučuji užívat jedno ráno a druhé večer. S pozdravem Mgr. Pavla Horáková

Otázka: Dobrý den, jak je to s adipexem a meridii ( léky na hubnutí) prodej a předpis je stále zakázaný? Děkuji za odpověď

Odpověď: Dobrý den, výroba a prodej Meridie byly vzhledem k nežádoucím účinkům před několika lety zastaveny. Adipex je možné vyzvednout v lékárně na základě receptu s modrým pruhem, který vystaví český lékař. S pozdravem Mgr. Pavla Horáková

Otázka: Dobrý den,mám takoví problem ,vlasně je jich více, na penisu sem měl beďar nebo akné, kterej sem si vymáčknul, o pár dnů později se mi na spodní části penisu měl několik pupínek, některý jdou vymáčknou a vyteče ztoho trošku bílího hnisu nebo co to je... Pak, mám jíný pupínky pod žaludem, nevím co stím, je mi 15 a s rodiči se o tomhle tématu nechci bavit, ani navštívit lékaře. Pak mám na žaludu jaký si otlačeniny nebo co to je , je to vážný nebo je to v pohodě ?, děkuji předem za odpověd :), foto můžu zaslat, ale nevím kde ..

Odpověď: Dobrý den. Je nám to líto, ale bohužel Vás budeme muset zklamat. Svůj dotaz jste položil v poradně, která Vám nabízí konzultaci s lékárníkem, nikoliv s lékařem. Dotazy, které potřebují lékařskou konzultaci můžete směřovat na přední odborníky ve svých oborech odpovídající na stránkách www.potrebujiporadit.cz, kde je však dotaz zpoplatněn (mimo pojištěnce ZPŠ). Velmi děkujeme za pochopení. Jana Kristková Ordinace.cz

Otázka: Dobrý den, prosím o radu, jde-li někde najít výši doplatku na Lenzetto v různých lékárnách nebo je doplatek všude stejný? Děkuji za odpověď.

Odpověď: Dobrý den, doplatek se většinou pohybuje okolo 130 Kč. Bohužel pevný doplatek ve všech lékárnách stanoven nebyl, takže se může lišit. Kolik přesně zaplatíte, Vám řeknou až v konkrétní lékárně. S pozdravem Mgr. Pavla Horáková

Otázka: Dobrý den, po obřízce před 18ti lety mi vznikla hypertrofická jizva. Myslíte si, že přípravek Dermatix je vhodný i na tato místa? Četl jsem na něj mnoho kladných recenzí (hlavně co se týče staré hypertrofie)..

Odpověď: Dobrý den, ano, Dermatix vhodný je. Dobré zkušenosti máme i s produktem Scar esthetique. Základem péče o jizvu je mazat opravdu pravidleně (ideálně, aby byl gel na jizvě 24/h denně, 7 dní v týdnu) a dlouhodobě. Dle stáří a velikosti jizvy může zlepšení vzhledu a struktury trvat i několik měsíců. S pozdravem Mgr. Pavla Horáková

Nové články emailem
Inzerce
banner_voucher_ordinace_3.jpg

Anketa
Kterých zdravotních problémů se v létě bojíte nejvíce?
Zatím hlasovalo 1154 lidí.
Inzerce
Inzerce
Inzerce
Aktuální diskuse
  • Kuba (negativa u dárcovství) 11. července 2018, 11:05:21

    Na to, že muži mohou darovat krev maximálně 4x do roka je 250 odběrů trochu moc... Darování… Diskutovat

  • juro (TRITTICO AC) 12. července 2018, 22:16:51

    môžem trittico skombinovať s liekom na erektilnú dysfunkciu? Kto to už skúšal? Môžte… Diskutovat

  • Romana (Pozvěte své klouby na aspik) 11. července 2018, 19:48:57

    Říká se, že želatina pomáhá, ale osobně se mi to hnusí. Zkusila bych raději něco fakt… Diskutovat

Napsali jste nám

Děkujeme Vám za všechny dotazy a připomínky.
Vaše redakce

Naši partneři
Inzerce