Inzerce

Poradna: Zeptejte se lékárníka

Na Vaše dotazy v této poradně odpovídají:


Lékárnici z lékárny Prima v Chrudimi


poradna-trojice_nova.png

  • Mgr. Pavla Horáková - v lékárně se specializuje, kromě výdeje léčivých přípravků a zodpovídání dotazů odborné poradny, také na homeopatii, dermokosmetiku a doplňky stravy

  • PharmDr. Jana Koutná - v lékárně se specializuje, kromě výdeje léčivých přípravků a zodpovídání dotazů odborné poradny, také na homeopatii a dermokosmetiku

  • Mgr. Markéta Lopourová
Zeptejte se odborníka
Zodpovězené dotazy v této poradně

Otázka: Dobrý den, užívám Klacid 500 mg co 12 hodin. Vždy mi je po něm na zvracení a bolí mě břicho ale snažím se to snést, protože se mi nechce lítat k lékaři pro další změnu antibiotik. Četla jsem, že je to častý příznak nežaudoucích účinků, chtěla jsem se zeptat, zda to vadí, že se to snažím snést nebo nikoli. Zda to nějak sníží účinnost antibiotik a zda mě to může nějak poškodit. Děkuji za odpověď

Odpověď: Dobrý den, změnou mikroflory mohou antibiotika způsobovat nevolnosti a jiné trávicí potíže. Doporučuji užívat Klacid po lehčím jídle, aby tolik nedráždil žaludek a přidat probiotika (laktobacily). Probiotika užívejte 1-2x denně v odstupu cca 4h od antibiotik. Po doužívání antibiotik doporučuji pokračovat v užívání probiotik ještě 7-14dní. S pozdravem Mgr. Pavla Horáková

Otázka: Dobrý den, manžel ma ulcerózní kolitidu v oblasti rekta, spíše mírnější. Lékař mu předepsal Asacol čípky 500 mg. Nicméně tyto ani jiné přípravky s mesalazinem nejsou nyní na trhu, v lékarně mu dali Pentasu čípky 1 g. Po konzultaci s lékařem, má ale aplikovat pouze půlku čípku. Tyto čípky ale nejsou typické, jsou drsné a připomínají potahovanou tabletu. Ani nejsou zřejmě předurčeny k půlení. Manžel nezvládá zejména kvůli bolestivosti půlku čípku zavést, čípek se rozpadá atd. Dá se tento problém nějak řešit? Dàvkovat celý čípek by byl problém? Předem velmi děkuji za odpověď a radu.

Odpověď: Dobrý den, zkuste konečník před zaváděním potřít např. lubrikačním gelem. Zavádění by mělo pak jít lépe. Vyšší dávkování (celý čípek) může povolit pouze lékař. Pokud i tak bude problém, jsou na trhu dostupné vhodnější čípky s mesalazinem - Salozinal 500mg. Ty by půlit nemusel. Doporučuji lékaře poprosit o předepsání těchto čípků. S pozdravem Mgr. Pavla Horáková

Otázka: Dobrý den, prosím vás, ako je najvhodnejšie uživat warfarin - ráno nalačno, alebo s jedlom resp. po jedle? Ďakujem

Odpověď: Dobrý den, lépe je užívat Warfarin vždy ve stejnou denní dobu na lačno. Pokud by Vám užívání na lačno činilo problémy, lze Warfarin užívat i s nějakým lehčím jídlem. Dojde sice ke zpomalení vstřebávání Warfarinu, nikoliv k redukci jeho dávky. S pozdravem Mgr. Pavla Horáková

Otázka: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda je možné nahradit tabletky Metamizol STADA 500mg za Novalgin. Oba léky obsahují stejnou účinnou látku, ve stejném množství, ale po Metamizolu mám z nějakého důvodu problémy s žaludkem. Předem moc děkuji za odpověď.

Odpověď: Dobrý den, ano, náhrada je možná. S pozdravem Mgr. Pavla Horáková

Otázka: Prosím kolik se doplácí za tablety COSYREL 5 MG ,děkuji.

Odpověď: Dobrý den, doplatek na Cosyrel se pohybuje kolem 85 Kč za balení po 30 tabletách. S pozdravem Mgr. Pavla Horáková

Otázka: Dobrý den chtěla bych se zeptat co doktora všechno zjistí u mě raní moči. Děkuji moc

Odpověď: Dobrý den. Z moči lékaři mohou zjistit mnoho informací. Vyšetření můžeme rozdělit na: fyzikální: Zahrnuje posouzení barvy, zápachu, pěny a zákalu. Zkoumá se také pH, hustota, objem, osmolalita, na základě které probíhá i vyšetření koncentrační schopnosti ledvin. chemické: V moči se zkoumá obsah bílkovin, glukózy, hemoglobinu, ketolátek a žlučového barviva. V současné době se na mnohé vyšetření moči používají testovací proužky. Jejich pomocí lze stanovit v moči bílkoviny, glukózu, ketolátky, bilirubin, urobilinogen, hemoglobin, kyselina skorbová, leukocyty, pH, dusitany a hustota. Chemické vyšetření dokáže přesněji zjistit přítomnost jednotlivých sloučenin. další vyšetření: Provádí se ještě laboratorní vyšetření močového sedimentu, mikrobiologické laboratorní vyšetření moči (zjišťuje se přítomnost bakterií a jejich množství) a cytologie moči, je-li podezření na rakovinu v močových cestách.

Otázka: Dobrý den potřebuju se zeptat možná to je nevhodné nebo divné, ale nikde jsem nic nenašla (odebírá se krev při povinné lékařské prohlídce před podáním přihlášky ke studiu? A jestli se odebírá krev při 15.prohlídce?) Děkuji předem za odpověď.

Odpověď: Dobrý den. Při povinné lékařské prohlídce před podáním přihlášky ke studiu se zpravidla odběr krve neprovádí. V 15 letech se běžně odběry také neprovádí. Odběry může ale lékař udělat, pokud zjistí, že jsou z nějakého důvodu nutné.

Otázka: Dobrý den, již od srpna 2016 mě trápí bolest v pod bříšku přímo uprostřed je to taková svírací bolest jde mi to až do zad do kříže,ale ty záda se dají ještě vydržet.Již jsem byla 2 krát na gynekologii na normálním ultrazvuku i na vnitřním také jsem byla na rentgenu páteře a asi 5 krát na sonu pod bříšku u různých lékařů,Vše bez nálezu také jsem chodila na rehabilitace i rehabilitační cvičení také vůbec nepomohlo byla jsem i v gastro poradně. Ted se budu objednávat ještě na mobilizaci páteře.Jsem už zoufalá nechodím ani do práce protože bych to někdy nevydržela jak to bolí.Bolí to každý den někdy se to dá vydržet a jakž takž fungovat,ale někdy jsem ráda,že jsem doma v posteli a nic nemusím.Bolí to víc když tlačím jako by ´´ na velkou ,, .Také je to citlivější když jsem ohnutá nebo zvedám těžší věci.Už jsem opravdu zoufalá můj obvodní lékař mi řekl,že už neví co semnou a prostě už mi vůbec nepomáhá už nemám kněmu ani chut jít protože pokaždé mi řekne,že už neví .Jsem z toho už i psychicky zoufalá.Když jsem po něm chtěla napsat tunel (mag.rezonanci )tak i řekl,že ne. Budu ráda za jakoukoliv pomoc. A děkuji za odpověd. Nicola 24let 85kg.

Odpověď: Dobrý den, vážíme si Vaší důvěry, že jste se na nás obrátila se svým dotazem, bohužel Váš dotaz by měl být směřován spíše na lékaře. Pokud máte zájem o lékařskou konzultaci, můžete svůj dotaz směřovat na přední odborníky ve svých oborech odpovídající na stránkách www.potrebujiporadit.cz, kde je však tento dotaz zpoplatněn (mimo pojištěnce ZPŠ). Velmi děkujeme za pochopení. Jana Kristková Ordinace.cz

Otázka: Dobrý den, užívám dosti léků,většinu mi jich dává praktický lékař a některé odborní lékaři, kterým hlásím všechno co beru. Když si ale přečtu příbalové letáky, tak jsem dost zmatená a nevím jestli mi spíše neubližují. Beru ráno na lačno Emaneru, po snídani Zorem 10, Vasocardin 50 a Citalopram 20. Půl hodiny před obědem Letrox 125 a večer Vasocardin 50, Rosucard 5 a Caltrate. Ještě dopoledne inhaluji Relvar a večer Nasonex. Občas na spaní Zolpidem a občas při panické panice Diazepam. Hlavně nevím jestli nevadí Citalopram s Vasocardinem. Prosím sdělte mi, jestli beru léky správně, nebo jak je upravit. Děkuji vám

Odpověď: Dobrý den, léky mezi sebou nevykazují žádné výraznější interakce. Užívání je možné. Užívání Citalopramu s Vasocardinem nevadí. Důležité je udržovat odstup při užívání Letroxu. Platí to v případě jídla, Emanery a Caltrate. Jelikož každé užíváte v jinou denní dobu, mělo by to být také v pořádku. Pokud byste potřebovala užívat Diazepam častěji, bude potřeba konzultace s ošetřujícím lékařem. Občas nevadí. Jen pozor na snížení pozornosti po jeho užití. Z doplňků stravy a stravy doporučuji se vyhnout grepům, třezalce, papáje, šišáku, produktům na hubnutí s obsahem pepřovníku a přílišnému pití zeleného čaje. S pozdravem mgr. Pavla Horáková www.lekarna.cz

Otázka: Dobrý den.Užívám třezalku na zklidnění, zajímalo by mě, zda můžu užívat ataralgin, guajacuran a které léky se užívat nesmí. Děkuji

Odpověď: Dobrý den, s třezalkou se nedoporučuje užívat antikoncepce, některá antidepresiva, Warfarin, theofylin, digoxin, cyklosporin,... Užívání Ataralginu nebo guajacuranu by vadit nemělo. Pokud užíváte více léků, doporučuji se o vhodnosti užívání třezalky poradit s ošetřujícím lékařem. S pozdravem mgr. Pavla Horáková www.lekarna.cz

Otázka: Dobrý, den chtěl bych se optat. Je mi přes 50 a beru doplněk stravy LIVOL Multivitamín Dospělí 50+. Mohu k tomu brát Preventan ? Děkuji

Odpověď: Dobrý den, Ano, Preventan a Livol multivitamín můžete užívat současně. S pozdravem mgr. Pavla Horáková www.lekarna.cz

Otázka: Dobrý den. Používám antikoncepci Nuvaring. Spletla jsem se ve výpočtu a ještě zapomněla včas vyměnit kroužek. Měla jsem ho 4 týdny a 4 dny. Jakmile jsem to zjistila, vyměnila jsem ho za nový. Kdy budu opět chráněná před otěhotněním? Děkuji. Ráchel.

Odpověď: Dobrý den, Pokud jste měla kroužek zavedený déle než 4 týdny, může být jeho účinnost snížena a před zavedením nového kroužku je třeba vyloučit těhotenství. Doporučuji se obrátit na Vašeho gynekologa a konzultovat s ním tuto skutečnost. S pozdravem mgr. Pavla Horáková www.lekarna.cz

Otázka: Zdravím,je mi 15 let a už asi 5 měsíců mě trápí bradavice na nose. První 2 měsíce jsem si myslela,že to je normální beďar a tak jsem s tím nic nedělala. Nebyl červený ani tak , prostě tělový .Ale potom mě ta mini hora na nose začala štvát , tak jsme šli ke kožní, která mi to zmrazila tekutým dusíkem a řekla ,že jestli to nezmizí máme zase zajít. Měla jsem to 5 dní hodně tmavé , ale potom to odpadlo. Jenže problém byl ,že tam furt by takový malilinkatý vystupek,který se furt zvětšoval.Už sem byla na mrazení 5krát a furt se děje tohle dokola!! Teď jsem zrovna 3 týdny po vypálení a je to uplně nejhorší!! Kolem červené a uvnitř takové nažloutlé a jde to hodně vidět. Zkoušela jsem i domácí lečbu jako je ,čeneka ricinový olej. Už jsem fakt zoufalá a nevím co s tím . Za dva dny jdu zase na mrazení, ale bojím se , že to dopadne zase stejně,nevíte co by mi pomohlo abych se toho už finálně zbavila prosím ? :)

Odpověď: Dobrý den, vážíme si Vaší důvěry, že jste se na nás obrátila se svým dotazem, bohužel Váš dotaz by měl být směřován spíše na lékaře. Pokud máte zájem o lékařskou konzultaci, můžete svůj dotaz směřovat na přední odborníky ve svých oborech odpovídající na stránkách www.potrebujiporadit.cz, kde je však tento dotaz zpoplatněn (mimo pojištěnce ZPŠ). Velmi děkujeme za pochopení. Jana Kristková Ordinace.cz

Otázka: Dobrý den. Lze nějakým lékem nahradit nedostatkový Dpreta prolong.

Odpověď: Dobrý den, na doporučení EU s největší pravděpodobností v dohledné době dojde k zákazu prodeje léků s prodlouženým uvolňováním a obsahem paracetamolu. Proto není a nebude náhrada tohoto léku. K dispozici už je pouze Doreta bez prodlouženého uvolňování. S pozdravem mgr. Pavla Horáková www.lekarna.cz

Otázka: Manžel se léčí 3.měsíc se zlomeninou V.zanárt.kosti bez disl.,začínající se nyní hojit,má ortézu,cvičí.Po vysazení Clexane inj. má preventivně Stacyl tbl. 1xd..Je vhodná kombinace s Phlogenzymem?Stačil by Phogen. n. Wobenzym na ředění? Děkuji.

Odpověď: Dobrý den, současné užívání bez porady s lékařem a jeho současného dohledu se nedoporučuje z důvodu možnosti vyššího rizika krvácení. Wobenzym ani Phlogenzym na dostatečné ředění krve nestačí. S pozdravem mgr. Pavla Horáková www.lekarna.cz

Nové články emailem
Inzerce
banner_voucher_ordinace_3.jpg

Anketa
Kde hledáte informace o novinkách v léčbě cukrovky?
Zatím hlasovalo 51 lidí.
Inzerce
Inzerce
Inzerce
Aktuální diskuse
  • Simona (bolesti kloubu) 21. listopadu 2017, 12:50:18

    Já mám dobrou zkušenost na bolest kloubů s Flexiharpanem. Diskutovat

  • Monica (Jak dodat kostem dostatek vápníku) 18. listopadu 2017, 12:55:27

    Dobrý den, co by vás zajímalo? Maxi kalz teď beru, mám po zlomenině... Diskutovat

  • Adriana (Proti zácpě fungují probiotika) 17. listopadu 2017, 11:18:38

    Dobře jsi udělala, jsou opravdu super.  Diskutovat

Inzerce