Inzerce

Poradna: Zeptejte se lékárníka

Na Vaše dotazy v této poradně odpovídají:


Lékárnici z lékárny Prima v Chrudimi


poradna-trojice_nova.png

  • Mgr. Pavla Horáková - v lékárně se specializuje, kromě výdeje léčivých přípravků a zodpovídání dotazů odborné poradny, také na homeopatii, dermokosmetiku a doplňky stravy

  • PharmDr. Jana Koutná - v lékárně se specializuje, kromě výdeje léčivých přípravků a zodpovídání dotazů odborné poradny, také na homeopatii a dermokosmetiku

  • Mgr. Markéta Lopourová
Zeptejte se odborníka
Zodpovězené dotazy v této poradně

Otázka: Dobrý den, mám jen dotaz, mám již přes 15 let diagnozu Lichen ruber planus, jelikož se mi to dostalo i do pusy na tváře a jazyk, dostala jsem na potírání 1krát denně mast Elidel 10mg. Po rozbalení letáku upozorňují, že se to nesmí dostat na sliznice a do úst. Je jasný, že když to potřu, tak to i spolknu. Mám to tedy užívat? Děkuju

Odpověď: Dobrý den, dle výrobce by použití v ústech nemělo být až tolik problematické, jak se na první pohled z příbalového letáku zdá. Ovšem rozhodnutí je vždy na lékaři, který by měl mít s tímto používáním zkušenosti. Doporučuji konzultovat použití ještě jednou s lékařem.

Otázka: Dobrý den mám lupenku prakticky poseta celá hlava,velice mi pomáhal Clarelux pěna,ale nikde není víc jak 3/4 roku,paní doktorka zkoušela různé změny,od šamponu ,masti atd,nic nepomáhá a nenahradí Clarelux,dá se někde sehnat nebo jeho výroba skončila nebo co poradíte místo této pěny? Děkuji

Odpověď: Dobrý den, dle nejnovějších informací od výrobce, by měl být Clatelux k dispozici v průběhu listopadu. K dispozici je však Clobex, který obsahuje stejnou účinnou látku jako Clarelux. i ve stejném množství. Poproste paní doktorku, aby Vám předepsala Clobex.

Otázka: Dobrý den užívám dlouhodobě oxycontin 40 mg 2x denně. Chci se zeptat mohu tento lék zapíjet grepovou šťávou ? Neovlivňuje to jeho nižší účinek? Děkuji

Odpověď: Dobrý den, grapefruitová šťáva může ovlivnit účinek Oxycontinu. Doporučuji v průběhu léčby ji vůbec nepít. Ideální je zapíjet léky pouze čistou vodou nebo minerálkou.

Otázka: Dobrý den, můj otec se léta léčí na Parkinsonovu nemoc a při svých obtížích užíval dle doporučení neurologa mj. i Madopar 62,5 rozpustné tablety. Bohužel, na základě rozhodnutí vedení firmy Roche s.r.o. bylo požádáno o zrušení registrace léčivého přípravku Madopar 62,5 v České republice. Zásoby tohoto léku mu vydrží již jen cca na měsíc. Dále se otec obává, co bude? Jiné alternativy tohoto léčiva jsou a pod vedením lékaře i zkoušel, ale fungují zřejmě na jiné bázi účinku a jejich efekt na mého otce rozhodně není totožný. Ráda bych se tímto zeptala, zda je nějaká možnost přenositelnosti lékařského receptu i do zahraničí (nabízí se třeba i Slovenská republika, která je blízko). Nebo i kdekoliv jinde; jsem ochotna pro to zajet či zaplatit ... Jsem skutečně bezradná, na zdraví mého otce mně velmi záleží. Děkuji.

Odpověď: Dobrý den, recept předepsaný v ČR platí v celé EU. Takže pokud víte, že v jiném státu je možnost lék zakoupit, není problém ho na základě receptu vyzvednout např. na Slovensku, v Německu, Rakousku, ... Jen počítejte s tím, že zaplatíte plnou cenu léku. Poté by s největší pravděpodobností šlo, ve spolupráci s lékařem, požádat pojišťovnu o proplacení. Především proto, že jiný u nás dostupný lék tatínkovi nepomáhá. O těchto možnostech se ale předem informujte u své pojišťovny a lékaře.

Otázka: Dobrý den od doktora jsem dostal na tlak nové prášky / Telmisartan Sandoz/ a po přečtení nežadoucích účinků se je bojím brát. Díky za odpověď

Odpověď: Dobrý den, tento lék je všeobecně dobře snášen s minimem nežádoucích účinků. Většina nežádoucích účinků jsou méně časté a vzácné. To znamená, že se objevují u 1 z 1000 až 1 z 10000 uživatelů. Nebojte se lék užívat. Neléčený vysoký tlak by mohl nadělat více škody, než případný nežádoucí účinek. Pokud by se nějaký nežádoucí účinek objevil,doporučuji vše v klidu řešit s ošetřujícím lékařem. Případně s ním můžete řešit i Vaše obavy z užívání.

Otázka: Dobrý den, brala jsem tzv.: třídenní antibiotika. Asi týden po dobrání atb jsem zvracela a zároveň brala černé uhlí. Mohlo toto všechno hodně ovlivnit účinky antikoncepce a mohlo by hrozit těhotenství? Předem děkuji za odpověď.

Odpověď: Dobrý den, pokud zvracení nastalo do 3 hodin po užití antikoncepce, tak ano, mohlo dojít k selhání jejího účinku. To samé platí i u aktivního uhlí. Pokud bylo podáno dříve než 3 hodiny po nebo před užitím antikoncepce. Dokonce i antibiotika mohou ovlivnit účinek HAK. Neznamená to však, že na 100% došlo ke snížení účinku antikoncepce. Doporučuji za cca 14 dní až 3 týdny pro jistotu udělat si těhotenstký test nebo rovnou navštívit Vašeho gynekologa.

Otázka: Dobrý den, paní doktorka mi zjistila málo železa v krvi, řekla mi skoro anemický stav. Mám pocity na omdlení, občas bušení srdce, bolí mě stehna a záda, nechuť k jídlu. Může být vše od nedostatku železa? Mám dvě malé děti. Je to nepříjemné. Dostala jsem 1x denně Sorbifer Durules. Beru ho ráno na lačno, zepiju vodou s citronem a za hodinu snídám. Vstřebá se takhle nejlépe? Po jak dlouhé době užívání mě potíže přejdou pokud je vše způsobené nedostatkem železa? Předem děkuji za odpověď Markéta

Odpověď: Dobrý den, paní Markéto, pocity na omdlení, bušení srdce, únava, pocit neklidných nohou, nechutenství, popraskané rty a koutky úst, to všechno mohou být příznaky nedostatku železa. Tak jak Vám řekla paní doktorka. Užívání Sorbiferu,jak jste popsala, ráno na lačno, zapít pouze čistou vodou s citronem, pomůže k co nejlepšímu vstřebání železa. Do stravy můžete přidat i potraviny, které mají vyšší obsah železa. Například hovězí nebo vepřové maso, játra, melasu, ořechy, luštěniny, sušené meruňky, datle, fíky či ovesné vločky. Vstřebávání železa napomáhá vitamín C. Doplňte i vitamín B12. Pozor na potraviny a doplňky stravy s obsahem vápníku. Ty vstřebávání železa naopak snižují. Tyto potraviny a doplňky doporučuji užívat s odstupem alespoň 2 hodin od Sorbiferu. Jakmile dojde k dosažení normálních hladin železa, měly by se zmírnit až zmizet i potíže spojené s jeho nedostatkem. Někdy to může trvat pár týdnů. Při výraznější anemii i několik měsíců.

Otázka: Dobrý den prosím můžu užívat červený čaj na hubnutí když trvale beru léky antidepresiva. Děkuji moc

Odpověď: Dobrý den, pokud máte na mysli Pu-erh, tak ten pít můžete bez omezení. Účinnost léků neovlivní.

Otázka: Dobrý den, jsem těhotná po KETu a stále užívám Lenzetto 1-1-1do 9.tt.. Pak mám Lenzetto přestat užívat.. Chci se zeptat:Nebudu krvácet?

Odpověď: Dobrý den. Bohužel Vám nedokážu na tuto otázku odpovědět. Doporučuji se informovat u Vašeho gynekologa.

Otázka: Dobrý den, v roce 2014 jsme měla akutní zánět slinivky a od té doby užívám denně jednou kapsli Omeprazolu 20. Tedy dlouhodobě. Je to vhodné ? Lékař mi to předepisuje automaticky .

Odpověď: Dobrý den. Všeobecně patří inhibitory protonové pumpy mezi bezpečné léky. Pokud je však užívání omeprazolu delší než 1 rok, měl by lékař provádět pravidelné kontroly a opakovaně zvažovat, zda je podávání omeprazolu stále nutné a zda benefit pro pacienta převažuje případná rizika. V poslední době se hovoří o tom, že dlouhodobé podávání inhibitorů protonové pumpy může zvyšovat riziko nedostatku některých minerálů (hořčík, železo,..) a vitamínů( B12), řídnutí kostí, střevních infekcí nebo infarktu.

Otázka: Dobrý den, je u sirupu Erdomed problém pokud nebyl cca 3hodiny (od namíchání) v lednici? Děkuji, JR

Odpověď: Dobrý den, pokud nebyl tyto tři hodiny uchováván při vyšších teplotách (více jak 25°C např. na přímém slunci, v autě, na topení,..), tak by měl být účinek zachován.

Otázka: Dobrý den, může přípravek Polygynax ovlivnit účinek hormonální antikoncepce Sunya? Děkuji.

Odpověď: Dobrý den, jelikož se jedná o lék s místním působením, neměl by účinnost antikoncepce ovlivnit.

Otázka: Dobrý den, dostal jsem od obvoďáka antibiotika : Clarithromycin teva 500 mg, měl jsem podezření na zánět močáku, ale to se neprokázalo, už 9 dní mám pálení a bolest při čůrání a pořád mě tlačí pod břichem jako by se mi chtělo na záchod, ale když jdu tak to jde skoro většinou jen málo. Chtěl bych se zeptat na tyhle antibiotika mám si dát nějaký pozor co jíst a nejíst? Zatim je beru jen 15 hodin a už cejtím v břiše bolesti.

Odpověď: Dobrý den, obvyklá léčba tímto antibiotikem je 6-14 dní. V léčbě by se mělo pokračovat ještě alespoň 2 dny po vymizení příznaků. Lze ho užívat nezávisle na jídle. Kvůli možnému dráždění žaludku doporučuji spíše po jídle. Mléko, mléčné výrobky, ovoce,.. by účinnost antibiotika ovlivňovat neměly. Všeobecně je lepší léky zapíjet pouze čistou vodou. Bolesti v břiše, zažívací potíže, průjem či pocit na zvracení mohou být nežádoucími účinky tohoto antibiotika. Doporučuji při léčbě užívat probiotika 1x denně v odstupu cca 4h od dávky antibiotika. Pomohou zredukovat nežádoucí účinky na trávicí trakt. Probiotika užívejte ještě cca týden po ukončení léčby, aby se rychleji obnovila střevní mikroflora. Pokud by se nežádoucí účinky zhoršovaly, doporučuji návštěvu lékaře.

Otázka: Dobrý den, chtěla by jsem se s Vámi poradit ohledně červených strupovitých fleků na hlavě, byli jsme už na spoustu vyšetření a nikdo mi pořádně nedokáže říct o co přesně jde, trápí mě to už hodně dlouho, doktoři mi předepisovali různé dermatovenerologické šampony a mastičky s kortikosteroidy. Prozatím jediné co mi zabralo vážně skvěle byla CLARELUX 500 mikrogramů/g drm. spm.kožní pěna, bohužel teď mají výpadek výrobku a nedá se nikde sehnat. Žádnou podobnou alternativu tohoto přípravku jsem nenašla, dokonce i u doktora mi řekli že ani varianta není, pouze slabší. Prosím o pomocnou alternativu. Děkuji.

Odpověď: Dobrý den, Clarelux má dlouhodobý výpadek. Se stejnou účinnou látkou je na trhu Clobex šampon (500mikrog /g -stejně jako měl Clarelux). Občas mívá také výpadky. Momentálně dle lékárenských distrubutorů je možné ještě objednat. Doporučuji si co nejdříve nechat od lékaře Clobex předepsat a nečekat s jeho vyzvednutím.

Otázka: Dobrý den, mohli byste mi poradit, jestli lze používat najednou rowatinex + cranberries a D-manose AKUT? Je mi 28 let, už 8dni cejtim pálení při močení anebo bolest cítím při močení, tak mi v lékárně dali na to ten cranberries tablety a když to mě přejde tak do 5ti dnů k doktorovi, a dozvěděl jsem se z internetu o tom rowatinex a lidé si ho hodně chválí právě pro onemocnění močových cest taky. Předem děkuju za odpověď

Odpověď: Dobrý den, tyto produkty můžete s klidem užívat společně. Pokud se ale potíže opakují, určitě byste měl být v péči urologa. Nezbytné je po dobu nemoci i v klidu hodně pít.

Nové články emailem
Inzerce
banner_voucher_ordinace_3.jpg

Anketa
Inzerce
Inzerce
Inzerce
Aktuální diskuse
  • Jozef (Rivotril) 17. listopadu 2018, 08:10:37

    NIEČO SOM NAŠIEL NA NETE.!!!!!! Rivotril je plne nahraditeľný v liečbe epilepsie inými,… Diskutovat

  • Jozef (Rivotril) 17. listopadu 2018, 08:13:34

    Podľa psychiatra Jána Ballxu rivotril patrí medzi najpredpisovanejšie anxiolytiká a… Diskutovat

  • Jozef (Rivotril) 17. listopadu 2018, 08:15:05

    VEĽMI ZLÉ SPRÁVY UFFF.  Diskutovat

Inzerce