Inzerce

Poradna: Zeptejte se lékárníka

Na Vaše dotazy v této poradně odpovídají:


Lékárnici z lékárny Prima v Chrudimi


Lekarnici_prima_2.jpg

  • Mgr. Pavla Horáková - v lékárně se specializuje, kromě výdeje léčivých přípravků a zodpovídání dotazů odborné poradny, také na homeopatii, dermokosmetiku a doplňky stravy

  • PharmDr. Jana Koutná - v lékárně se specializuje, kromě výdeje léčivých přípravků a zodpovídání dotazů odborné poradny, také na homeopatii a dermokosmetiku

  • Mgr. Hana Fuxová - v lékárně se specializuje, kromě výdeje léčivých přípravků a zodpovídání dotazů odborné poradny, také na homeopatii a bylinné čaje
Zeptejte se odborníka
Zodpovězené dotazy v této poradně

Otázka: Mě trápí bolestivé vyrážky, určitě to nebude od komára, ale pokaždé, co mě něco kouslo tak mě strašně svědělo a zvětšovalo se to, zkoušela jsem Canesten krém proti komárům a časem se to zahojilo, ale dělají se mi po tom fleky a modřiny. Nevím už co s tím, prosím o radu, děkuji.

Odpověď: Dobrý den, Canesten není krém proti komárům, ale na případné mykotické (plísňové) infekce. Na štípance a vyrážky je vhodný Fenistil gel nebo Psilo balzám https://www.lekarna.cz/psilo-balsam-1x20gm-gel/ . K tomu doporučuji užívat peroráně antihistaminikum ( Zyrtec, Zodac,...) 1-2x denně. Pokud by se stav po pár dnech až týdnu nezlepšil nebo zhoršoval, doporučuji návštěvu kožního nebo obvodního lékaře. S pozdravem mgr. Pavla Horáková www.lekarna.cz

Otázka: Dobrý den, beru antikoncepci Yosefinne (ethinylestradiol/drospirenon, 24 +4) a 8.8. v 19.00 jsem si omylem místo tablety pro 8. den vzala tabletu pro den 14. Chtěla bych se zeptat, jak v této situaci postupovat. Liší dávka nebo poměr hormonů v jednotlivých tabletách. Mám 9.9. vzít tabletu 8. a každý den pokračovat normálně, a den po tabletě 13. si vzít 15.? Naruší to cyklus? Hrozí otěhotnění? Popřípadě kdy a jak dlouho. Děkuji za odpověď

Odpověď: Dobrý den, jelikož se jedná o antikoncepci, kdy je ve všech růžových tabletkách stejné množství účinných látek, tak tato záměna nevadí. Cyklus narušen nebude. Budete pokračovat přesně, jak jste napsala. S pozdravem mgr. Pavla Horáková www.lekarna.cz

Otázka: Dobrý den, chtěla bych vědět, jestli se může užívat Klacid 500 mg při současném užívání Mertenilu. Děkuji za odpověď a hezký den.

Odpověď: Dobrý den, U rosuvastatinu (Mertenil) nebyl vliv Klaritromycinu (Klacid) nijak významný. Přesto doporučuji sledovat zdravotní stav. Pokud by se objevila svalová slabost, bolest svalů spojená s horečkou nebo zimnicí, bolest kloubů otoky, podlitiny, nevysvětlitelné modřiny nebo vyrážka, ihned kontaktujte lékaře. S pozdravem mgr. Pavla Horáková

Otázka: Dobrý den, beru prášky na tlak - Concor, Zorem, Rivocor a od června 2017 warfarin na zředění krve, Dnes jsem měla hodnotu 3. Dostala jsem dneska od lékařky Zoloft na nervy. .Ptala jsem se jí, zda mohu s warfarinem tyto prášky brát, prý to nevadí. Ale v příbal.letáku to trochu vadí, tak nevím, zda Zoloft mohu brát. Mockrát děkuji za odpověď.

Odpověď: Dobrý den, Zoloft užívat můžete, jen je potřeba, aby Vám zpočátku léčby byl častěji měřen INR. K ovlivnění hladiny warfarinu většinou dochází při užívání dávky 200mg Zoloftu denně a více. S pozdravem mgr. Pavla Horáková

Otázka: Dobrý den, když tři z léků, které užívám, se mají brát ráno na lačno, je možné je užívat současně? Helicid, Colafit, Prestarium Neo (orodisperzní). Děkuji za odpověď.

Odpověď: Dorbý den. Tyto 2 léky a doplněk stravy lze užívat současně. Případně Colafit můžete vzít večer před večeří. S pozdravem mgr. Pavla Horáková

Otázka: Dobrý den, piji již přes měsíc čaj z čerstvých kopřiv, ale dočetla jsem se, že dlouhodobé používání může mít neblahý vliv na ledviny, přitom ale kopřiva obsahuje spoustu vitamínů, takže nevím, zda mám přestat a zase začít pít čaj po nějaké době. Prosím, můžete mi poradit. Děkuji.

Odpověď: Dorbý den, ano, kopřiva by se neměla pít dlouhodobě. Po 4-6 týdnech pití doporučuji udělat 3týdny přestávku. S pozdravem mgr. Pavla Horáková

Otázka: Dobrý den, můžu brát Xorimax když jdu na vyšetření štítné žlázy? Děkuji za odpověď

Odpověď: Dobrý den, Xorimax by s největší pravděpodobností neměl ovlivnit hladiny hormonů štítné žlázy. Doporučuji se však pro jistotu ještě informovat u lékaře, který Vám bude vyšetření dělat. S pozdravem mgr. Pavla Horáková

Otázka: Dobrý den,mám zánět průdušek a ode dneška beru Duomox 1000(po 8h) a Erdomed tobolky(1-1-0). Mohu léčbu podpořit ještě něčím,jako jsou průduškové čaje,kapky,sirupy ? A mohu si něco vzít na noc na sklidnění kašle,třeba stoptusin kapky ? Děkuji.

Odpověď: Dobrý den, ano, průduškovými čaji léčbu podpořit můžete. Kapky a sirupy na vykašlávání již potřeba nejsou. Na tento problém vám lékař předepsal Erdomed. Pokud vás trápí dráždivý kašel v noci, že nemůžete spát, můžete na noc před spaním užít lék ke zklidnění kašle - např. Stoptussin nebo Ditustat. Přes den ho nedoporučuji užívat, neboť by tyto léky šly proti účinku Erdomedu a to není žádoucí. S pozdravem mgr. Pavla Horáková

Otázka: Dobrý den, chci zjistit, jak správně funguje opakovací recept. Pokud je na něm napsáno 2xopakovat a je v něm jedno balení. Znamená to, že dostanu dvě, nebo tři balení? Zatím jsem vždy dostala tři, včera dvě. Na stejně napsaný recept. Já to chápu tak, že přijdu, vyzvednu recept a výběr 2x zopakuji. Děkuji za vysvětlení.

Odpověď: Dobrý den, výklad opakování bohužel není jednoznačný, pro lékaře ani pro lékárníky. Mělo by to být tak, že číslice za opakovat (Repetatur) znamená celkový počet výdejů. Když je na receptu napsáno opakovat 2x, vydám 2 balení (1. vyzvednutí a 2.vyzvednutí). Opakovací recept má platnost maximálně 6 měsíců, pokud lékař neuvede jinak a může být na něm napsáno jen tolik balení, které nepřesahují 6 měsiční léčbu. S pozdravem mgr. Pavla Horáková

Otázka: Dobrý den, mám doma kys. boritou 3% roztok a líh (používali jsme k ošetření pupíku po narození). Teď máme rýmu a malej se chytá za ouško. V pondělí zamížíme nejspíš opět k doktorce, ale zajímá mě možnost si namíchat ušní kapky doma - právě z kys. borité a lihu. Myslíte, že mohu použít ředění 1:5? Či co byste mi doporučili? Mám strach, aby se to synovi nerozjelo v zánět středního ucha.Děkuji za odpověď..

Odpověď: Dobrý den, použití kyseliny borité se u dětí nedoporučuje, z důvodu vyšší míry vstřebávání a tím i nežádoucích účinků. Pro rychlé použití je vhodnější mít doma např. Audiron nebo Aurecon https://www.lekarna.cz/audiron-25ml/ https://www.lekarna.cz/fytofontana-aurecon-drops-forte-junior-10ml/ S pozdravem mgr. Pavla Horáková

Otázka: Dobrý den, ráda bych se Vás zeptala, zda se při užívání kopretiny řimbaby může zároveň pít zelený čaj a jestli je právě kopretina řimbaba vhodná při léčbě migrény? Děkuji za odpoveď. Hezký den.

Odpověď: Dobrý den, kopretina řimbaba se po staletí používala k léčbě bolestí, včetně migrén, jelikož nejspíše uvolňuje křeče svalového i nervového původu. V menších dávkách ji lze užívat jako prevenci vzniku migrény. Pokud užíváte léky na ředění krve, může být užívána pouze pod dohledem lékaře. Kombinace se zeleným čajem nevadí. S pozdravem mgr. Pavla Horáková

Otázka: Dobrý den,užívám antikoncepci Eloine. Mám 24 růžových a 4 bílé tabletky. Bílé tabletky mi vychází na sobotu až do ůterý. Ale já bych potřebovala menstruaci o 1 den zkrátit. Mohu si tedy vzít do pondělí 3 bílé a v úterý už růžovou a začít tim nový blistr? A tu jednu bílou vyřadit?

Odpověď: Dobrý den. Tím, že zkrátíte užívání placebo tablet o 1 tabletu a začnete dříve užívat tablety s účinnou látkou neznamená, že pseudomenstruace bude kratší. Nemusí tomu tak být. Pokud je potřeba, lze krvácení oddálit nebo posunout periodu na jiný den v týdnu. Pro oddálení lze začít hned užívat další balení bez použití placebo tablet, nebo pro posunutí vynechat tolik placebo tablet, o kolik chcete periodu posunout. S pozdravem mgr. Pavla Horáková

Otázka: Dobrý den, může se snížit účinnost antibiotik Klacid, když jsem je uchovávala v lednici? Děkuji za odpověď

Odpověď: Dobrý den. Při uchovávání v lednici se účinnost nesníží. S pozdravem mgr. Pavla Horáková

Otázka: Dobrý den, byl mi předepsán lék Rilmenidin Teva 1mg. Při pročtení letáčku jsem v jedné kolonce narazil na " vyvarujte se pití alkoholu" a v další kolonce je "během léčby přípravkem není doporučeno pití alkoholu". Je to velký rozdíl mezi VYVARUJTE a NEDOPORUČUJE se. Tak nevím jak to vzít. Mám se okamžitě stát abstinentem, nebo si přece jen mohu dát 2 sklenky vína či piva! Mám ale dojem, že zříci se možnosti si po večeři dát něco dobrého nedokáži. Děkuji za odpověď PS: A když třeba půjdu na oslavu, nemám v ten večer(beru jeden večer) lék raději vynechat?

Odpověď: Dobrý den, požití alkoholu může zvyšovat sedativní účinek Rilmenidinu. 1 pivo či 2dcl vína (výjimečně 1 panáka) si občas dát můžete. Větší množství nebo kombinaci více druhů alkoholu však nedoporučuji. S pozdravem mgr. Pavla Horáková

Otázka: Dobrý den, prosím o Váš názor na kombinaci léků pro 61-letého muže ve vynikajíci fyzické kondici, po starší operaci srdce a bere léky na srážlivost krve a další. Warfarin,Mertenil,Ifir masta a Sectral což bere již delší dobu. K tomu by měl přidat Zoloft 50mga občasně Neurol, je to v pořádku z Vašeho hlediska?Děkuji za odpověď. Kateřina

Odpověď: Dobrý den, kombinace těchto léků je možná, za předpokladu pravidelných kontrol u lékaře. Předpokládám, že pán chodí na pravidelné měření INR a je poučen, že v případě nevysvětlitelného výskytu modřin, zvracení, bolestí hlavy a slabosti, má ihned kontaktovat lékaře. S pozdravem mgr. Pavla Horáková

Nové články emailem
Inzerce
banner_voucher_ordinace_3.jpg

Anketa
Jste také dárcem krevní plazmy?
Zatím hlasovalo 60 lidí.
Inzerce
Inzerce
Inzerce
Aktuální diskuse
  • Biba (Klasická léčba (chirurgická operace, ozařování, chemoterapie)) 15. srpna 2017, 20:43:04

    Maminka ma silny zapal plic a Dr rikala ze asi dnes umre. Byli jsme tam s prestavkami az do ted je… Diskutovat

  • Luboš (Diabetická neuropatie ) 14. srpna 2017, 14:14:10

    Musím uznat ,že na tom něco je.I mne to pomáhá. Zejména v noci ,kdy mohu spát ,jako… Diskutovat

  • Biba (Klasická léčba (chirurgická operace, ozařování, chemoterapie)) 13. srpna 2017, 20:08:07

    Tak mamku bohuzel odvezli v patek zase do nemocnice. Mela zachvat ale probrala se tam jen na chvili… Diskutovat

Napsali jste nám

Děkujeme Vám za všechny dotazy a připomínky.
Vaše redakce

Naši partneři
Inzerce