Inzerce

Poradna: Zeptejte se lékárníka

Na Vaše dotazy v této poradně odpovídají:


Lékárnici z lékárny Prima v Chrudimi


Lekarnici_prima.jpg

  • Mgr. Pavla Horáková - v lékárně se specializuje, kromě výdeje léčivých přípravků a zodpovídání dotazů odborné poradny, také na homeopatii, dermokosmetiku a doplňky stravy

  • PharmDr. Jana Koutná - v lékárně se specializuje, kromě výdeje léčivých přípravků a zodpovídání dotazů odborné poradny, také na homeopatii a dermokosmetiku

  • PharmDr. Pavel Škvor, MBA - v lékárně se specializuje, kromě výdeje léčivých přípravků a zodpovídání dotazů odborné poradny, také na inhalační systémy a selfmonitoring terapie antiastmatiky, správnou aplikaci inzulínů a selfmonitoring glykémie, specializační vzdělávání farmaceutů a prodejců vyhrazených léčiv, provoz lékáren a farmaceutickou legislativu, bylinné čaje a na farmaceutickou technologii.

  • Mgr. Hana Fuxová - v lékárně se specializuje, kromě výdeje léčivých přípravků a zodpovídání dotazů odborné poradny, také na homeopatii a bylinné čaje
Zeptejte se odborníka
Zodpovězené dotazy v této poradně

Otázka: Dobrý den, syn 11 let dostal na alergologii lék DuoResp Spiromax 160/4,5 ale na krabičce je napsáno, že není pro děti a dospívající. Alergolog mě ale přesvědčuje, že stejné složení jen s doplatkem se dětem běžně dává. Mohu tomu věřit? Děkuji za odpověď.

Odpověď: Dobrý den, se stejnými účinnými látkami (formoterol a budesonid) je k dispozici Symbicort. V síle 100/6 je vhodný pro děti od 6 let, v síle 200/6 pro děti od 12ti let. S pozdravem mgr. Pavla Horáková

Otázka: Dobrý den,ráda bych se zeptala zda-li se dá používat Psí sádlo od dr.Weiss v těhotenství. Děkuji za odpověď

Odpověď: Dobrý den, od druhého trimestru a při dodržení doporučení k aplikaci, je možno psí sádlo používat i v těhotenství. S pozdravem mgr. Pavla Horáková

Otázka: Dobrý den , potřebuji poradit jestli mohu užívat Mladý ječmen Max a Cordyceps sinensis Max před chirurgickém zákroku na onkologické onemocnění prsu a i po chirurgickém zákroku zda mohu užívat tyto doplňky. Děkuji mnohokrát

Odpověď: Dobrý den,v tomto případě, doporučuji všechny doplňky stravy vždy konzultovat s ošetřujícím lékařem. Aby neovlivňovaly případnou léčbu. S pozdravem mgr. Pavla Horáková

Otázka: Dobrý den. Před pár dny mi začala praskat kůže na rukou u nehtu...dokonce do krve, je to velmi bolestivé...co s tim mám dělat? Děkuji moc za případnou radu.

Odpověď: Doporučuji přidat do stravy dostatek omega-3 kyselin. Buď ve stravě nebo jako doplněk stravy. Prasklinky se budou rychleji hojit díky Hemagelu. Pokud je tento problém dlouhodobějšího rázu, doporučuji návštěvu kožního lékaře. https://www.lekarna.cz/hemagel-5g/ mgr. Pavla Horáková

Otázka: Dobrý den, potřebuji poradit jaké čaje můžu užívat když beru půl tab.warfarinu každý den. Děkuji H.M.

Odpověď: Dobrý den, při léčbě je třeba se vyvarovat pití zeleného čaje. Bylinné čaje pouze omezeně (1 šálek denně). Kopřivový raději vůbec. Ovocný a černý čaj je možné pít bez omezení. S pozdravem mgr. Pavla Horáková

Otázka: Dobrý den chci se zeptat zdali mohu používat Kamistad senzitiv ústní gel na otlaky od zubní protézy aniž by se mi zvýšil nitrooční tlak z důvodu obsahu lidokainu v uvedeném gelu budu absolvovat kontrolní vyšetření na glaukom v oční ambulanci ať nejsou zkreslené výsledky. Děkuji zdvořile.

Odpověď: Dobrý den, pokud budete aplikovat Kamistad dle doporučení, jsou případné nežádoucí účinky minimální a pouze na lokální úrovni. Nitrooční tlak neovlivní. S pozdravem mgr. Pavla Horáková

Otázka: Dobrý den, už měsíc se mi točívá hlava, jsem unavená a trpím nevolnostmi( když ležím a jsem v klidu ne, ale jakmile začnu chodit nebo něco dělat). Z výsledku krve mi vyšlo pouze průkaz CMV infekce, také mám problémy s krční páteří. Byla jsem na očním, neurologii a na sonu a vše je v pořádku. V září jsem byla na vodáckém kurzu, poté něco se žaludkem, předepsán Ranisan. Občas mi krátce začne tupá bolest ve střevech, občas i v játrech. Mívala jsem hodně nepravidelnou menstruaci ale zhruba před 2 měsícema se mi upravila, od té doby pravidelná. Chci se zeptat, jestli nevíte co by to mohlo být. Děkuji Nikol (17 let)

Odpověď: Dobrý den. Bohužel Vám s Vaším problémem nepomůžeme. Doporučujeme konzultaci s praktickým lékařem, který Vás případně odešle na specializované pracoviště.

Otázka: Dobrý den, mohu brát k antibiotikům-Klacid SR, zároveň přípravek Erdomed?Děkuji za odpověď

Odpověď: Dobrý den, ano, oba léky kombinovat můžete. Klacid je antibiotikum a Erdomed je lék na vlhký kašel. S pozdravem mgr. Pavla Horáková

Otázka: Dobrý den, můžete mi poradit, jaké prášky na hubnutí jsou dobré? Mám pořád chuť na sladké a furt musím něco uzobávat. Moc děkuji za odpověď.

Odpověď: Pokud máte stále chuť na sladké, doporučuji přípravky s obsahem chromu. Chrom pomůže udržet si hladinu krevního cukru pod kontrolou. Není to sice prostředek na zhubnutí, ale přirozený nástroj k vyrovnání biologické nerovnováhy vyvolávající neodůvodněný hlad a chuť na něco sladkého, které bývají nejčastějšími příčinami nadváhy. Chrom může být jako doplněk stravy samostatně nebo v kombinaci např. se zeleným čajem, CLA, karnitinem,..,které s kombinaci s úpravou jídleníčku a pohybem pomáhají snižovat váhu. https://www.lekarna.cz/chrom-aktiv-tob-30/ https://www.lekarna.cz/fitco-cla-complex-weight-loss-cps-60/ https://www.lekarna.cz/l-carnitin-plus-green-tea-chrom-tbl-60/ https://www.lekarna.cz/medpharma-jablecny-ocet-vlak-vit-c-chrom-tbl-37/ S pozdravem mgr. Pavla Horáková

Otázka: Dobrý den, asi před čtyřmi měsíci se mi na noze pod kolenem začala dělat tmavší mapa a ostrými okraji. Vyzkoušela jsem různé masti ale nic nezabírá, šíří se to dále. Už to mám do půlky lýtka a stehna. Nebolí to nesvědí jen občas trochu pálí ty okraje. Čím to namazat? Děkuji za odpověď

Odpověď: V případě kožních potíží nelze správně poradit po emailu. Ke stanovení správné diagnozy je potřeba problém "vidět na živo". Proto doporučuji návštěvu kožního lékaře. S pozdravem mgr. Pavla Horáková

Otázka: Zdravím vás, chci se zeptat časté opary jak často můžu používat herpesyn je to na způsob antibyotikum může se často užívat mě to pomáhá bere se to 4×deně 2tablety. Děkuju za dotaz

Odpověď: Dobrý den, Herpesin je antivirotikum. Bez porady s lékařem není vhodné Herpesin opakovaně užívat. Problém bude s největší pravděpodobností jinde. Doporučuji problém konzultovat s ošetřujícím nebo kožním lékařem. Důležité je i posilovat imunitu. Např. Imunoglukanem https://www.lekarna.cz/imunoglukan-cps-60x100mg/ S pozdravem mgr. Pavla Horáková

Otázka: Dobrý den, nechala jsem si do zahraničí zaslat HA Nuvaring na 6 měsíců. Na obalu je napsáno, že mimo lednici může být 4 měsíce. Zase jsem ji do lednice umístnila, ale po dobu přenosu (cca dva-tři týdny) byla mimo. Jak je to nyní s funkčností? Děkuji.

Odpověď: Dobrý den, 2-3 týdny mimo lednici je dlouhá doba.Výrobce zajišťuje plnou účinnost při uchovávání mimo lednici (a do max. 25°C) 4 měsíce. Po této době může být účinek antikoncepce snížen. S pozdravem mgr. Pavla Horáková

Otázka: Dobrý den.Užívám Warfarin Orion 3 mg. již 8 let.Při poslední kontrole u kardiologa zjistil že mám anemii.Zkontroloval zpětně z.kartu řekl mi že už od r.2012 Objednal mne na hematol.vyšetrění na 26.11.Můžu začít užívat železo? Děkuji.

Odpověď: Dobrý den, ano, železo užívat můžete. Důležitý je odstup mezi Warfarinem a železem cca 4 hodiny. S pozdravem mgr. Pavla Horáková

Otázka: Dobrý den, beru Prestarium neo combi 5mg/1,25mg,Nebivolol Sandoz 5mg,Detralex. Zhruba měsíc mě bolí levé koleno, nyní mi při chůzi v koleni i kotníku praská. Mohu k předepsaným lékům užívat Wobenzym a v jaké dávce? Děkuji

Odpověď: Dobrý den, Wobenzym užívat můžete. Dávkování doporučuji 3x denně 5 tablet cca půl hodiny před jídlem. Je důležité vědět, že léčba může být i dlouhodobějšího charakteru (2-6 měsíců). S pozdravem mgr. Pavla Horáková

Otázka: Dobrý deň, chcela by som Vás pekne poprosiť o radu: Užívam liek Escitalopram 10mg. Môže sa tento liek užívať spoločne s doplnkami výživy ako je L-Karnitín? Nemá to nejaké vedľajšie účinky? Počula som aj, že takéto doplnky škodia psychike, je to pravda? Ďakuem za odpoveď a prajem pekný deň

Odpověď: Dobrý den, lékové interakce mezi escitalopramem a L-karnitinem nebyly hlášeny. Stejně tak nežádoucí účinky karnitinu. Informaci o škodlivosti karnitinu na psychiku jsem nikde nedohledala. Při dodržení doporučení výrobce lze karnitin bez problémů užívat. S pozdravem mgr. Pavla Horáková

Nové články emailem
Inzerce https://www.musimcasto.cz/?utm_source=banner&utm_content=ordinace.cz
Anketa
Poskytoval/-a jste někdy první pomoc u epileptického záchvatu?
Zatím hlasovalo 116 lidí.
Inzerce
Inzerce http://www.stopstigma.cz
Inzerce
Aktuální diskuse
  • Miladka (Jak ano a jak né - při akné) 21. února 2017, 11:14:17

    Nejvíce mi pomohl Tea Tree od renovality mohu jen doporučit  Diskutovat

  • petra (Čeká vás nebo vaše blízké operace?) 20. února 2017, 16:11:48

    Dobrý den jsem po operaci hlezna a za 5 týdnů mi řekl doktor o vyndání jednoho šroubu.....je… Diskutovat

  • Zkusenost (Léčba akné) 21. února 2017, 11:09:02

    Doporučuji Tea Tree od Renovality, opravdu mi velmi pomohl. Dělaly se mi pupínky hlavně na… Diskutovat

Napsali jste nám

Děkujeme Vám za všechny dotazy a připomínky.
Vaše redakce

Naši partneři
Inzerce