Inzerce

Poradna: Zeptejte se lékárníka

Na Vaše dotazy v této poradně odpovídají:


Lékárnici z lékárny Prima v Chrudimi


poradna-trojice_nova.png

  • Mgr. Pavla Horáková - v lékárně se specializuje, kromě výdeje léčivých přípravků a zodpovídání dotazů odborné poradny, také na homeopatii, dermokosmetiku a doplňky stravy

  • PharmDr. Jana Koutná - v lékárně se specializuje, kromě výdeje léčivých přípravků a zodpovídání dotazů odborné poradny, také na homeopatii a dermokosmetiku

  • Mgr. Markéta Lopourová
Zeptejte se odborníka
Zodpovězené dotazy v této poradně

Otázka: Dobrý, den chtěl bych se optat. Je mi přes 50 a beru doplněk stravy LIVOL Multivitamín Dospělí 50+. Mohu k tomu brát Preventan ? Děkuji

Odpověď: Dobrý den, Ano, Preventan a Livol multivitamín můžete užívat současně. S pozdravem mgr. Pavla Horáková www.lekarna.cz

Otázka: Dobrý den. Používám antikoncepci Nuvaring. Spletla jsem se ve výpočtu a ještě zapomněla včas vyměnit kroužek. Měla jsem ho 4 týdny a 4 dny. Jakmile jsem to zjistila, vyměnila jsem ho za nový. Kdy budu opět chráněná před otěhotněním? Děkuji. Ráchel.

Odpověď: Dobrý den, Pokud jste měla kroužek zavedený déle než 4 týdny, může být jeho účinnost snížena a před zavedením nového kroužku je třeba vyloučit těhotenství. Doporučuji se obrátit na Vašeho gynekologa a konzultovat s ním tuto skutečnost. S pozdravem mgr. Pavla Horáková www.lekarna.cz

Otázka: Dobrý den. Lze nějakým lékem nahradit nedostatkový Dpreta prolong.

Odpověď: Dobrý den, na doporučení EU s největší pravděpodobností v dohledné době dojde k zákazu prodeje léků s prodlouženým uvolňováním a obsahem paracetamolu. Proto není a nebude náhrada tohoto léku. K dispozici už je pouze Doreta bez prodlouženého uvolňování. S pozdravem mgr. Pavla Horáková www.lekarna.cz

Otázka: Manžel se léčí 3.měsíc se zlomeninou V.zanárt.kosti bez disl.,začínající se nyní hojit,má ortézu,cvičí.Po vysazení Clexane inj. má preventivně Stacyl tbl. 1xd..Je vhodná kombinace s Phlogenzymem?Stačil by Phogen. n. Wobenzym na ředění? Děkuji.

Odpověď: Dobrý den, současné užívání bez porady s lékařem a jeho současného dohledu se nedoporučuje z důvodu možnosti vyššího rizika krvácení. Wobenzym ani Phlogenzym na dostatečné ředění krve nestačí. S pozdravem mgr. Pavla Horáková www.lekarna.cz

Otázka: Dobrý den, prosím informaci, zda mohu s lékem ITAKEM 10 pít kopřivový čaj, případně jestli nějaké bylinky tomuto léku vadí. Děkuji.

Odpověď: Dobrý den, kopřivový čaj by neměl účinek Itakemu ovlivňovat. Problematická bylinka je především třezalka. Tu užívat nedoporučuji. U ostatních bylin není dostatek informací o možnosti ovlivnění. S pozdravem mgr. Pavla Horáková www.lekarna.cz

Otázka: Dobrý den, vím, že se kombinace alkoholu a antibiotik silně nedoporučuje, chtěla jsem se ale zeptat, jak je to v případě ušních antibiotik. Lékař mi na zánět zvukovodu předepsal Infalin duo (2 kapky 3x denně po dobu 7 dní). Představuje alkohol i v případě takto podávaných antibiotik zvýšenou zátěž pro organismus jako v případě antibiotik podávaných perorálně? V příbalovém letáku ani na internetu jsem tuto informaci nenašla. Předem velice děkuji za odpověď.

Odpověď: Dobrý den, u ušních antibiotik by takový problém být neměl. Přesto platí i v tomto případě alkohol s mírou. Tj. 1 sklenička vína nebo piva by vadit neměla. Tvrdý alkohol doporučuji po dobu léčby vynechat. S pozdravem mgr. Pavla Horáková www.lekarna.cz

Otázka: Zdravím, je mi 42 a začali mě brát kolena, cítím je při změně počasí, přitom jsem žádné úrazy neměla. Praktický mi doporučil Dias, že mám pouze nedostatek kolagenu a je třeba to brát. Mohu mít opravdu jen nedostatek kolagenu nebo může jít o něco vážnějšího?

Odpověď: Dobrý den, bez důkladného vyšetření nelze říci, co je příčinou bolesti kloubů. Může jich být více. Doporučuji vyzkoušet doporučený produkt a po 2-3 měsících zhodnotit, zda se stav zlepšil či nikoliv. S pozdravem mgr. Pavla Horáková www.lekarna.cz

Otázka: Mě trápí bolestivé vyrážky, určitě to nebude od komára, ale pokaždé, co mě něco kouslo tak mě strašně svědělo a zvětšovalo se to, zkoušela jsem Canesten krém proti komárům a časem se to zahojilo, ale dělají se mi po tom fleky a modřiny. Nevím už co s tím, prosím o radu, děkuji.

Odpověď: Dobrý den, Canesten není krém proti komárům, ale na případné mykotické (plísňové) infekce. Na štípance a vyrážky je vhodný Fenistil gel nebo Psilo balzám https://www.lekarna.cz/psilo-balsam-1x20gm-gel/ . K tomu doporučuji užívat peroráně antihistaminikum ( Zyrtec, Zodac,...) 1-2x denně. Pokud by se stav po pár dnech až týdnu nezlepšil nebo zhoršoval, doporučuji návštěvu kožního nebo obvodního lékaře. S pozdravem mgr. Pavla Horáková www.lekarna.cz

Otázka: Dobrý den, beru antikoncepci Yosefinne (ethinylestradiol/drospirenon, 24 +4) a 8.8. v 19.00 jsem si omylem místo tablety pro 8. den vzala tabletu pro den 14. Chtěla bych se zeptat, jak v této situaci postupovat. Liší dávka nebo poměr hormonů v jednotlivých tabletách. Mám 9.9. vzít tabletu 8. a každý den pokračovat normálně, a den po tabletě 13. si vzít 15.? Naruší to cyklus? Hrozí otěhotnění? Popřípadě kdy a jak dlouho. Děkuji za odpověď

Odpověď: Dobrý den, jelikož se jedná o antikoncepci, kdy je ve všech růžových tabletkách stejné množství účinných látek, tak tato záměna nevadí. Cyklus narušen nebude. Budete pokračovat přesně, jak jste napsala. S pozdravem mgr. Pavla Horáková www.lekarna.cz

Otázka: Dobrý den, chtěla bych vědět, jestli se může užívat Klacid 500 mg při současném užívání Mertenilu. Děkuji za odpověď a hezký den.

Odpověď: Dobrý den, U rosuvastatinu (Mertenil) nebyl vliv Klaritromycinu (Klacid) nijak významný. Přesto doporučuji sledovat zdravotní stav. Pokud by se objevila svalová slabost, bolest svalů spojená s horečkou nebo zimnicí, bolest kloubů otoky, podlitiny, nevysvětlitelné modřiny nebo vyrážka, ihned kontaktujte lékaře. S pozdravem mgr. Pavla Horáková

Otázka: Dobrý den, beru prášky na tlak - Concor, Zorem, Rivocor a od června 2017 warfarin na zředění krve, Dnes jsem měla hodnotu 3. Dostala jsem dneska od lékařky Zoloft na nervy. .Ptala jsem se jí, zda mohu s warfarinem tyto prášky brát, prý to nevadí. Ale v příbal.letáku to trochu vadí, tak nevím, zda Zoloft mohu brát. Mockrát děkuji za odpověď.

Odpověď: Dobrý den, Zoloft užívat můžete, jen je potřeba, aby Vám zpočátku léčby byl častěji měřen INR. K ovlivnění hladiny warfarinu většinou dochází při užívání dávky 200mg Zoloftu denně a více. S pozdravem mgr. Pavla Horáková

Otázka: Dobrý den, když tři z léků, které užívám, se mají brát ráno na lačno, je možné je užívat současně? Helicid, Colafit, Prestarium Neo (orodisperzní). Děkuji za odpověď.

Odpověď: Dorbý den. Tyto 2 léky a doplněk stravy lze užívat současně. Případně Colafit můžete vzít večer před večeří. S pozdravem mgr. Pavla Horáková

Otázka: Dobrý den, piji již přes měsíc čaj z čerstvých kopřiv, ale dočetla jsem se, že dlouhodobé používání může mít neblahý vliv na ledviny, přitom ale kopřiva obsahuje spoustu vitamínů, takže nevím, zda mám přestat a zase začít pít čaj po nějaké době. Prosím, můžete mi poradit. Děkuji.

Odpověď: Dorbý den, ano, kopřiva by se neměla pít dlouhodobě. Po 4-6 týdnech pití doporučuji udělat 3týdny přestávku. S pozdravem mgr. Pavla Horáková

Otázka: Dobrý den, můžu brát Xorimax když jdu na vyšetření štítné žlázy? Děkuji za odpověď

Odpověď: Dobrý den, Xorimax by s největší pravděpodobností neměl ovlivnit hladiny hormonů štítné žlázy. Doporučuji se však pro jistotu ještě informovat u lékaře, který Vám bude vyšetření dělat. S pozdravem mgr. Pavla Horáková

Otázka: Dobrý den,mám zánět průdušek a ode dneška beru Duomox 1000(po 8h) a Erdomed tobolky(1-1-0). Mohu léčbu podpořit ještě něčím,jako jsou průduškové čaje,kapky,sirupy ? A mohu si něco vzít na noc na sklidnění kašle,třeba stoptusin kapky ? Děkuji.

Odpověď: Dobrý den, ano, průduškovými čaji léčbu podpořit můžete. Kapky a sirupy na vykašlávání již potřeba nejsou. Na tento problém vám lékař předepsal Erdomed. Pokud vás trápí dráždivý kašel v noci, že nemůžete spát, můžete na noc před spaním užít lék ke zklidnění kašle - např. Stoptussin nebo Ditustat. Přes den ho nedoporučuji užívat, neboť by tyto léky šly proti účinku Erdomedu a to není žádoucí. S pozdravem mgr. Pavla Horáková

Nové články emailem
Inzerce
banner_voucher_ordinace_3.jpg

Anketa
Co považujete za nejvhodnější způsob podpory posílení imunity dítěte?
Zatím hlasovalo 141 lidí.
Inzerce
Inzerce
Inzerce
Aktuální diskuse
  • Libor (Odchlípení sítnice (Amotio retinae)) 21. září 2017, 20:09:36

    Měl jsem nastoupit na léčbu odchlipnute sítnice avastinem.Na soukromých klinikách mi to… Diskutovat

  • Zuzana (Cystoskopie) 18. září 2017, 19:43:39

    Dneska jsem byla taky na cystoskopii a krom toho , že se to tam zkoušel narvat i přes to že to… Diskutovat

  • Jarka (Chci zhubnout) 21. září 2017, 10:29:04

    Ke zhubnutí je dobré jak cvičit tak si i upravit stravu jinak to jde dost ztuha... Doporučuji… Diskutovat

Napsali jste nám

Děkujeme Vám za všechny dotazy a připomínky.
Vaše redakce

Naši partneři
Inzerce