Inzerce

Poradna: Zeptejte se lékárníka

Na Vaše dotazy v této poradně odpovídají:


Lékárnici z lékárny Prima v Chrudimi


poradna-trojice_nova.png

  • Mgr. Pavla Horáková - v lékárně se specializuje, kromě výdeje léčivých přípravků a zodpovídání dotazů odborné poradny, také na homeopatii, dermokosmetiku a doplňky stravy

  • PharmDr. Jana Koutná - v lékárně se specializuje, kromě výdeje léčivých přípravků a zodpovídání dotazů odborné poradny, také na homeopatii a dermokosmetiku

  • Mgr. Markéta Lopourová
Zeptejte se odborníka
Zodpovězené dotazy v této poradně

Otázka: Dobrý den, chtěla by jsem se s Vámi poradit ohledně červených strupovitých fleků na hlavě, byli jsme už na spoustu vyšetření a nikdo mi pořádně nedokáže říct o co přesně jde, trápí mě to už hodně dlouho, doktoři mi předepisovali různé dermatovenerologické šampony a mastičky s kortikosteroidy. Prozatím jediné co mi zabralo vážně skvěle byla CLARELUX 500 mikrogramů/g drm. spm.kožní pěna, bohužel teď mají výpadek výrobku a nedá se nikde sehnat. Žádnou podobnou alternativu tohoto přípravku jsem nenašla, dokonce i u doktora mi řekli že ani varianta není, pouze slabší. Prosím o pomocnou alternativu. Děkuji.

Odpověď: Dobrý den, Clarelux má dlouhodobý výpadek. Se stejnou účinnou látkou je na trhu Clobex šampon (500mikrog /g -stejně jako měl Clarelux). Občas mívá také výpadky. Momentálně dle lékárenských distrubutorů je možné ještě objednat. Doporučuji si co nejdříve nechat od lékaře Clobex předepsat a nečekat s jeho vyzvednutím.

Otázka: Dobrý den, mohli byste mi poradit, jestli lze používat najednou rowatinex + cranberries a D-manose AKUT? Je mi 28 let, už 8dni cejtim pálení při močení anebo bolest cítím při močení, tak mi v lékárně dali na to ten cranberries tablety a když to mě přejde tak do 5ti dnů k doktorovi, a dozvěděl jsem se z internetu o tom rowatinex a lidé si ho hodně chválí právě pro onemocnění močových cest taky. Předem děkuju za odpověď

Odpověď: Dobrý den, tyto produkty můžete s klidem užívat společně. Pokud se ale potíže opakují, určitě byste měl být v péči urologa. Nezbytné je po dobu nemoci i v klidu hodně pít.

Otázka: Dobrý den,poprosím o rady,než pujdu k lekari.Mám zánět močového měchýře,pálení,krev v moči.Jaké léky přes víkend by pomohly.

Odpověď: Dobrý den. Pokud se již objevuje krev v moči, není vhodné s návštěvou lékaře otálet a nasazovat samoléčbu, obvykle je nutné co nejdříve začít užívat antibiotika. Jako vhodná podpůrná léčba u antibiotik bývá urologický čaj (např. s brusinkami či s medvědicí), tablety s brusinkami a manósou či i samotná manósa. Z léčiv pak Rowatinex, který se používá tehdy, pokud jsou přítomny i bolesti a křeče při močení.

Otázka: Dobrý den, chtěla bych se zeptat je mi 41 let menstruaci jsem měla 12/07/2018 a ještě se nedostavily. Pregnancy test negativ. Děkuji moc

Odpověď: Dobrý den. Nejlepší bude, když navštívíte svého gynekologa, který zjistí příčinu Vašich potíží.

Otázka: Dobrý den, užívám lék Curacné a všechny tabletky jsem vyndala z obalu a dala do skleničky aby se mi braly pohodlněji. Chci se zeptat, jestli to může mít na tabletu nějáký negativní účinek. Moc děkuji za odpověď

Odpověď: Dobrý den, doporučuji tobolky uchovávat v původním obalu, který zajišťuje veškeré ptřebné parametry pro uchovávání. Vyloupané tobolky by měly být chráněny před světlem, vlhkem a uchovávány při pokojové teplotě. Toto krátkodobé skladování by nemělo mít na tobolky negativní účinek. Pokud je máte v průhledné skleničce na lince, doporučuji je dát do nějaké skříně, aby byly chráněny před světlem.

Otázka: Dobrý den, užil jsem lék Neurol 1 mg. V letáku se píše, že se lék nesmí kombinovat s alkoholem. Zajímalo by mě, na jak dlouho je to platné - tj. za kolik hodin / dní je již bezpečné se alkoholu po požití tohoto léku napít. Moc děkuji za zodpovězení mého dotazu

Odpověď: Dobrý den, pokud neužíváte Neurol dlouhodobě, ale pouze nárazově, je možné požít alkohol po cca 3-4 dnech. Po této době doje k většinové eliminaci léku z organismu.

Otázka: Dobrý den, dnes jsem vyzvedával lék trittico AC150 a vezl ho domů tramvají cca 20 minut. V příbalovém letáku jsem se dočetl, že se lék má uchovávat při teplotě do 25 stupňů. Venku bylo cca 30, v tramvaji ještě více. Zničil jsem si lék? Děkuji za odpověď

Odpověď: Dobrý den. Nemusíte se bát, za těch 20 minut v tramvaji nedošlo k znehodnocení léku. Můžete ho užívat.

Otázka: Dobrý den, užívám lék Trund 500 v dávkování 0-0-1, plánujeme početí potomka. Nebude mít užívání tohoto léku vliv na zdraví plodu, popřípadě nebude rozumnější počkat až na skončení léčby a následně vyčištění organismu? Kdy by to zhruba po dobrání léku bylo ideální? Díky za odpověď

Odpověď: Dobrý den, doporučuji s plánováním těhotenství počkat až po ukončení léčby. S pozdravem Mgr. Pavla Horáková

Otázka: Dobrý den, 24.7.2018 jsem začala užívat Lenzetto. Můžete mi prosím napsat, kdy začne působit a jak mam zjisti dostatečnou dávku.? Děkuji

Odpověď: Dobrý den, účinek by měl nastoupit během 3-4 týdnů používání.Citlivost k účinku léku je individuální. Potřebnou dávku by měl určit ošetřující lékař. Předpokládám, že budete zpočátku chodit na pravidelné kontroly a lékař Vám upraví dávku dle toho, jak se budete cítit a zda budou či nebudou nepříjemné symptomy menopauzy redukovány. Zpočátku se podává 1 dávka (1střik) přípravku. Po cca 4 týdnech by měl lékař zhodnotit, zda je či není potřeba dávku zvýšit. S pozdravem Mgr. Pavla Horáková

Otázka: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zda opravdu pomáhá krém PapiSTOP na odstranění papilomu.

Odpověď: Dobrý den, jelikož tento produkt je distribuován mimo lékárny, nemáme s ním žádné zkušenosti. Nemá ani českého dovozce a je zasílán přímo z USA, to znamená, že pro něj neplatí ani české léčebné standardy. Ve většině takovýchto případů se jedná o produkty, které nefungují. Objednávat je proto nedoporučuji. Zkuste si k němu dohledat recenze na internetu od českých uživatelů. Nikoliv ty, které udávají jejich stránky. S pozdravem Mgr. Pavla Horáková

Otázka: Mám Wobenzym s dobou použitelnosti květen 2018 a teď již 14 dní trpím suchým kašlem, mohu ho ještě používat? Děkuji

Odpověď: Dobrý den, Wobenzym není určen k léčbě suchého kašle. Vhodnějšími produkty jsou např. Tussin, Robitussin na suchý kašel, Levopront či Stoptussin. Až začnete vykašlávat, doporučuji ACC long nebo Mucosolvan. Prošlé léky nedoporučuji dále užívat.

Otázka: Dobrý den. Užívám léky Stacyl a Cardura. Cardura není momentálně na trhu a protože můj lékař URL dlouhodobě nemocen, změnila mi sestra Carduru na Zoxon. V příbalové letáku je napsáno, že kromě jiného i ředí krev, což u Cardury napsáno není. Je tato kombinace léku vhodná? Děkuji za odpověď.

Odpověď: Dobrý den, Cardura obsahuje stejnou účinnou látku jako Zoxon (doxazosin). Kombinace se Stacylem je možná. S pozdravem Mgr. Pavla Horáková

Otázka: Dobrý den,mám prosbu,vyhodilo se mi hodně zamének,četla jsem koupit si mast „Papi stop“má to vážně takový účinek jak píší. Děkuji za odpověď

Odpověď: Dobrý den. Dle toho, co myslíte "znaménkem". Pokud pihy, tak Papi stop na ně vhodný není. Ten teoreticky by měl působit jen na papilomy a bradavice. Korekce pih patří do rukou zkušeného dermatologa.

Otázka: Dobrý den. Od pátku beru 3x denně Amoksiklav. Ještě nemám výsledky z výtěru krku, zatím zjištěn zánět krví (CRP). Teplotu již druhý den nemám, cítím se zdravě. Mohu jít ven, na slunce? Kdy přestanu být nebezpečná pro zbytek rodiny, která radêji odjela? Pozn. Dcera má dvouměsíční děcko. Moc děkuji a hezký den.

Odpověď: Dobrý den, ven na chvíli můžete. Chráňte se volným oblečením s dlouhými rukávy a nohavicemi a pokrývkou hlavy. Delší zdržování na sluníčku po dobu léčby nedoporučuji. Co se týká infekčnosti pro ostatní. Jelikož nevím, která bakterie byla nalezena ve výtěru, nelze říci, zda budete ještě pro zbytek rodiny infekční. Proto doporučuji raději vyhýbat se kontaktu s miminkem až do ukončení léčby.

Otázka: Dobrý den,přítel musí na doporučení lékaře užívat lék Mertinel...při jeho užívání se mu dělají velké tmavé modřiny na předloktí.Kůže je slabá, lehce zranitelná, někdy krvácí.Lékař tvrdí,že to tak prostě je.Ruce nejen, že škaredě vypadají a upoutávají pozornost,ale hlavně je to problém zdravotní.Poradíte prosím,co dělat:Děkuji

Odpověď: Dobrý den, pokud máte na mysli Mertenil, tak vznik těchto modřin je jedním z nežádoucích účinků, které ovšem vznikají ve velmi malém procentu případů. Doporučuji s lékařem konzultovat změnu léčby. S pozdravem Mgr. Pavla Horáková

Nové články emailem
Inzerce
banner_voucher_ordinace_3.jpg

Anketa
Má časté používání počítače vliv na váš zrak?
Zatím hlasovalo 122 lidí.
Inzerce
Inzerce
Inzerce
Aktuální diskuse
  • Woodyx (Létající mušky) 13. září 2018, 08:23:22

    Zkuste prášky OCUTEIN nebo přírodní KUSTOMNICI ČÍNSKOU. Mám vyzkoušené a přijde… Diskutovat

  • Jana (Bechtěrevova choroba) 15. září 2018, 21:15:36

    Všem bych ráda poděkovala za rady a svoje zkušenosti. Má tuto diagnózu dva roky a začátek… Diskutovat

  • Demetrios (Lexaurin) 18. září 2018, 10:49:23

    Lexaurin neni špatný tak pro fetaky, nic totiž vubec neřeší, pokud člověk nevyviji s… Diskutovat

Inzerce