Inzerce

Poradna: Urologie

Na Vaše dotazy v poradně Urologie odpovídá:


Prim. MUDr. Martin Drábek


Prim. MUDr. Martin Drábek MUDr. Martin Drábek absolvoval lékařskou fakultu Masarykovy univerzity v roce 1993, poté pracoval jako urolog v nemocnici v Třebíči a od roku 1997 ve fakultní nemocnici U svaté Anny v Brně. V roce 2005 nastoupil do nemocnice Jihlava jako primář urologického oddělení, kde pracuje doposud.

Je absolventem European School of Urology v roce 1998, stážoval na přední pařížské klinice Institute Mutualist Montsouris Paris.

Jako autor a spoluautor se podílel na více než 120 publikacích a přednáškách včetně zahraničních.

Má atestační zkoušky z urologie I. a II. stupně, licenci lékařské komory pro samostatný výkon urologické praxe a odborného garanta a licenci pro výkon funkce primáře.

V roce 2004 založil privátní urologické pracoviště Uroclinic v Brně, které poskytuje komplexní služby v oboru urologie a andrologie.


Partner poradny Urologie:

banner_uro_clinic.jpg

Uroclinic je privátní urologické pracoviště poskytující komplexní služby v oboru urologie a andrologie. Hlavní náplní je konzultační činnost a operativa v režimu ambulantní urologie. Orientujeme se na kvalitu péče a klientský přístup.
Podrobnosti včetně kontaktů na www.uroclinic.cz

Zeptejte se odborníka
Zodpovězené dotazy v této poradně

Otázka: Dobrý den, je mi 29 let a již několik let mám problém s erekcí. Erekci sice dosáhnu, ale po chvilce zmizí. Už mi z krve dělaly i nějaké testy, jako štítná žláza, testosteron, cukrovka… Vše bylo v pořádku. Prý je to zřejmě psychické, tak mi lékař předepsal Cialis, který jsem nějakou dobu bral. S ním to bylo v pořádku, ale bez něj, opět problém přetrvává. Ranní erekci mám jen ojediněle, ale když vstanu z postele, tak také prakticky hned ustane. Diagnoza, že jde o psychický problém se mi moc nezdá, jelikož při masturbaci je situace úplně stejná. Erekci si dokáži navodit, ale jen na chvilku. Už opravdu nevím, jak mám svůj problém řešit. Jediné, co mě ze zdravotního hlediska trápí je, že poměrně dost trpím na prochladnutí a to téměř celoročně. Nejčastěji ruce a nohy, hrudník, hýždě, stehna, ale i penis… Dá se říci, že celé tělo. Třikrát do týdne si zajdu na hodinku zaplavat a nebo do fitka, ale i po těchto aktivitách mívám tělo v některých oblastech prochladlé. Mohlo by mít toto ( zřejmě špatné prokrvování) na mou krátkodobou erekci nějaký vliv? Děkuji za odpověď

Odpověď: Dobrý den, asi 85% všech erektilních dysfunkcí je cévních,podle Vašeho popisu to bude i u Váš problém. Psychické problémy jsou většinou až důsledkem erektilní dysfunkce. Bohužel zatím, žádná jiná spolehlivá metoda léčby než užívání PDE5 inhibitorů (léky na erekci) není. V případech jako je Váš se mi nejlépe osvědčil cialis 5 mg denně, nicméně je to léčba nákladnější, cca 3000 Kč měsíčně. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

Otázka: Dobrý den už skoro rok mám problém s močovým měchýřem. Teď beru vesicare vypadá to, že je to trošku konečně lepší, ale zůstává problém, že po vyčůrání jako by se mě tam něco rozdrazdilo a jde mě to až do nervů jsem najednou celá bez sebe a nemůžu to ovládnout a je mě uvnitř horko nikdy jsem nebyla tak ne ovladatelný nervózní. Mám na urologii vše v pořádku ale nutně bych potřebovala nějaké uklidňující léky nebo se zblázním. Poraďte mě něco mám doma guajacuran ale nekoušela jsem ho nemám s tímto zkušenosti jsem jak uzlíček nervů uvnitř už nemám chuť ani chodit do společnosti moje mamka měla ve 42 letech přechod nemůže to být třeba tím na gynekologii me doporučila paní doktorka antikoncepci že to pomůže též. Děkuji vám za odpověď.

Odpověď: Dobrý den, může se jednat o kombinaci problémů hyperaktivního měchýře se syndromem pánevní bolesti. Každopádně je nutné provedení cystoskopie a kalibrace močové trubice, pokud nebyly provedeny. Bohužel oba syndromy se obtížně léčí. Změna hormonálního prostředí by pomoci mohla. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

Otázka: Dobrý den pane doktore, prosím o radu ohledně mého otce. Opakovaně má ledvinové kameny, které i samovolně odešly, nyní má vpravo ve středním kalichu 13mm nefrolithiazu. Nyní mu pan doktor řekl, že se toto nechává bez léčby jelikož nemá žádné obtíže, mohu vědět Váš názor? Děkuji

Odpověď: Dobrý den, všechny kameny v ledvinách se léčit nemusí a některé ani nedají. Záleží, zda kámen narůstá, způsobuje obtíže, na věku pacienta atd. Nelze to jednoznačně říct, kdy postupovat aktivně a kdy jen sledovat. V každém případě je spousta pacientů s takovým kamenem pouze sledována. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

Otázka: Dobrý den, prosím o pomoc. Nevím, jak to popsat, ale přítel má na předkožce takové malé krupičky vřídků. Na některých vřídcích jsou i bílé vršky, pro náhled mohu poslat i foto. Nevím, co to je a jestli to může být nakažlivé. Prosím o radu. Děkuji moc.

Odpověď: Dobrý den, foto by asi dost pomohlo, můžete je poslat na mail martindrabek@hotmail.com. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

Otázka: Dobrý den, chtěl bych se zeptat. Jsem vozíčkář, který se cévkuje, někde jsem chytil breberku PROTEUS MIRABELIS a vůbec ji nemohu zneškodnit. CT a ultrazvuk dobrý, žádný kámen. Vždy dostanu ATB kapačkou na 5 dnů a po týdnu se zánět vrátí, už netuším co mám dělat. Děkuji za odpověď

Odpověď: Dobrý den, toto je asi složitější problém, na který Vám nedokážu stručně odpovědět. Je třeba vědět jak často se cévkujete, jaké používáte cévky, jaká je citlivost na antibiotika u Protea, jestli přítomnost bakterie způsobuje nějaké klinické obtíže apod. popřípadě mi napište na mail martindrabek@hotmail.com Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

Otázka: Dobrý den pane doktore. Chtěla bych poradit. Už po třetí během dvou a půl let mám problémy. Začnou bolestma zad, pak následují vysoké horečky a třesavky. Moje obvodní doktorka mi odebere krev na sedimentaci a podle moči zjistí bílkoviny. Vždy mám zánět močového měchýře nebo močových cest i přesto, že problémy s močením žádné nemám, žádné řezání ani pálení. Před necelým rokem jsem si odnesla Biseptol. Dnes jsem navštívila pani doktorku zas. Od neděle mám vysoké horečky, třesavky, horečky jsem musela srážet i zábaly. A k tomu šílená bolest ve spodní části zad na levé straně. Byla jsem smířená, že mě pošle do nemocnice i jsem se těšila, že se mi konečně uleví. Postup stejný akorát jiné antibiotika Ricefan. Neměla bych navštívit odborníka?

Odpověď: Dobrý den, podle popisu to vypadá spíše na záněty ledvin, určitě navštivte urologa. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

Otázka: Dobrý den už od 14 let si všímám toho že mi nejde stáhnout předkožka přes žalud.. Četl jsem o tom a je to prý fimoza ale abych toho neměl málo tak mám také krátkou uzdičku ted je mi 16 a mám už pár dní holku ale bojím se sexu protože vlastně bez stažené předkožky je sex nemožný kondom nedrží na penisu bez stáhlé předkožky a taky se bojím co by na to řekla. Dočetl jsme se že je nutná obřízka ale mě to hrozně trápí já mám hrozně citlivý žalud vždy když si třeba sáhnu na špičku tak mě to jako kdyby zabolí nebo ne zabolí ale nepříjemný pocit a proto mě to trápí nedokázal bych vůbec chodit v riflích a jiných kalhotech. Celkově by mě to trápilo a necítil bych se dobře. Další věc se chci zeptat četl jsme že existuje ta malá operace v uspání ale také jen v umrtvení v učité části .. úspání bych určitě nechtěl toho se snad bojím nejvíc protože jsem nikdy na operaci nebyl .. a tak se chci zeptat jestli jde něco cítit při tom zákroku nebo nejde cítit vůbec nic. A jestli by jsem musel ležet v nemocnici nebo bych mohl jít domů? Děkuji za odpověď

Odpověď: Dobrý den, především navštivte urologa, aby posoudil, zda by ve Vašem případě stačila plastika uzdičky ( ta se dělá v lokální anestezii, nic cítit nebudete a po zákroku můžete domů) nebo bude nutná obřízka. Ta se dá udělat i v lokální anestezii, ale ve většině nemocnic se dělá v celkové anestezii za hospitalizace. Citlivosti žaludu po obřízce se nebojte, během několika týdnů se citlivost žaludu přizpůsobí nové situaci a nebudete v prádle ani kalhotách cítit nic. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

Otázka: Dobrý den, chtěl bych se zeptat. Mám takový problém: asi před 4 lety jsem byl u urologa a ten mi kvůli zůžené předkožce strhnul nějakou část kůže u žaludu a řekl mi ať si ji pravidelně myji. To jsem zanedbal protože to bolelo. Teď je mi 14 let... když si na žalud sáhnu ucítím příšernou bolest a nejde mi přetáhnout předkožka. Krom toho se mi udělala taková krvavá čára od penisu k varlatům. Nevíte co s tím?

Odpověď: Dobrý den, je třeba, aby to viděl urolog, předkožka by se měla asi řešit operačně. Ta čára bude patrně raphe - tedy místo , kde se spojí obě poloviny kůže během vývoje embrya. Někdy může být výrazné barvy. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

Otázka: Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, či je možné, že muž s nasledovným spermiogramom by dokázal splodiť dieťa z 1 sexuálnej aktivity s ním. Objem ejakulatu 3ml, ťažkosť ejakulatu 26mm. Ph ejakulatu 7,5, počet spermií 2mil v 1ml, Motilita spermií: rýchla motilita dopredu lineárna 10%, pomalá motilita dopredu 10%, motilita bez pohybu nelinearna 40%, nepohyblive spermie 40%. Morfologia spermií patológia cca 85%.

Odpověď: Dobrý den, ano, je to možné, ve ejakulátu bylo asi 600 000 zdravých, pohyblivých spermií. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

Otázka: Dobrý den, chtěl bych se zeptat. Myslíte si, že práce ve skladu (chiill kde jsou 3 stupně) může mít negativní vliv na ledviny? Ptám se proto, že v takovém skladu dělám už půl roku, osm hodin denně a poslední týden, dva musím co chvilku chodit na záchod.. žádné problémy nemám, jen tenhle a kamarád co tam pracuje delší dobu mi říkal, že ten problém má taky.. Díky za odpověď.

Odpověď: Dobrý den, chlad samotný ledviny nijak neovlivní, ale organismus je náchylnější k infekcím a tedy i k infekcím močových cest. Bylo by vhodné vyšetření moči na bakteriologii. Z dlouhodobého hlediska je vhodné vyvarovat se trvalého prochlazení. Ideální je termoprádlo, které zakrývá celá záda a hýždě. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

Otázka: Dobrý den, Již pár týdnů pociťuji cukání / brnění v oblasti konečníku a varlat, přesněji od můstku postupující nahoru až k varlatům. Cukání se vrací v nepravidelných intervalech. Nijak nebolí, ale je to hrozně nepříjemné a připadá mi, že přidává na intenzitě. Nejhorší to je před spaním, kdy mě to dovádí k šílenství. Měl bych s tím zajít k lékaři? Popřípadě co to může způsobovat? Nevím jestli to s tím nějak souvisí, ale poslední dobou po vykonání potřeby nalézám na toaletním papíře krev. Krev je však světlá, takže usuzuji, že se jedná pouze o povrchové zranění. Děkuji za odpověď.

Odpověď: Dobrý den, patrně budete mít hemeroidy, což může být i příčinou nepříjemných pocitů na hrázi. Vyhledejte cévního chirurga či proktologa. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

Otázka: Dobrý den. Můj problém spočívá v úzké/těsné předkožce a nemožnosti ji při plné erekci přetáhnout za žalud. Byl jsem na frenuloplastice, uzdička se posunula co nejvíce možno, tudíž s uzdičkou už problém nemám, jen s těsnou předkožkou. Domnívám se, že je to právě díky ní, jelikož uzdička při plné erekci povolí a žalud se neohne, tudíž bych neřekl že mi dělá problém, zatímco předkozka pořád zakrývá tak čtvrt žaludu. Urolog mi řekl, že už mi zbývá jedině obřízka.. Ale já ji nechci a trvám si na tom. Pak jsem mu připomněl, že existují i masti, tak mi jednu předepsal - Triamcinolon. Ale nemyslím si, že mi to nějak pomůže. Myslite, že tu předkožku můžu roztáhnout o ten cm ručně danými cviky za použití té masti nebo nějaké jiné napr. heřmánkové.? Děkuji

Odpověď: Dobrý den, tento problém lze řešit konzervativně (mastí s kortikoidy) pouze v útlém věku, kdy je kůže velmi jemná. V dospělosti tento způsob léčby efekt nemívá. Při pokusech o roztažení předkožky dojde pravděpodobně k drobným poraněním ve struktuře kůže a podkoží, která se budou hojit drobnými jizvičkami a situace se bude spíše zhoršovat. Osobně jsem se ještě nesetkal s tím, že by tato metoda byla úspěšná (ale pokud ano, pak se ke mně tito muži asi nedostali :-)). Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

Otázka: Dobrý den, je mi 50 let. Při sexu těsně před vyvrcholením někdy při, mě pálí v podbříšku a kousek do močové trubice. bolest je nesnesitelná. Stavá se to jen občas se stálou partnerkou. Děkuji za odpověd.

Odpověď: Dobrý den, je třeba vyloučit zánět, nejvhodnější by byl odběr spermatu na bakteriologické vyšetření. Přeji hezký den. Martin Drábek

Otázka: Dobrý den. Jsem 6 měsíců po operaci prostaty-TURP.Vše je v pořádku,jen občas se mi při jednom až třemi močeními objeví mírně zbarvená moč krví a vymočím malý drobeček asi sražené krve. Děkuji za případnou odpověď.

Odpověď: Dobrý den, po tomto výkonu se to občas stává, ale vzhledem k tomu, že jste už 6 měsíců po operaci, asi bych u Vás provedl uretrocystoskopii a vše raději zkontroloval. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

Otázka: Dobry den, asi približne v januari nam s priateľkou zistili ureaplazmu. Tak nam obom doktor nasadil antibiotiká. Po dobrati atb som siel na kontrolný ster ci liecba zabrala. ukazalo sa ze ano a testy boli negativne. Priatelka este nemala vysledky ale nakolko som mal negatívne testy tak sme mysleli ze aj ona bude mat a mali sme zoparkrat nechraneny sex. Medzitym sne sa rozsili a ja som mal sex s dalsou zenou. ako priklad uvediem ze sex som s nou mal od soboty do stvrtku kazdy den. a v stvrtok sla ona na preventívnu kontrolu na pohl. choroby a mala vsetko negativne. co je super. ale nedavno mi napisala byvala priatelka ze jej zistili ureoplazmu a ze jej atb nezabrali. tak sa chcem spytat ze ci je moznost ze som sa nemusel nakazit spätne alebo vzdy sa clovek nakazi. A druha otazka je ze ked sme mali s tou novou znamostou sex 5 x pred jej testami a vysledky mala negativne tak ci sa ureaplazma ukaze hned na vysledkoch testov. Dakujem.

Odpověď: Dobrý den, nemusíte se nakazit při každém styku. Pokud testovali přímo ureaplasmu ve stěrech, pak je výsledek platný i bezprostředně po styku. Jestliže byl test proveden z krve na protilátky, pak nemusely být tak brzy ještě vytvořeny. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

Nové články emailem
Inzerce
banner_voucher_ordinace_3.jpg

Anketa
Víte, jaká je Vaše hladina cholesterolu?
Zatím hlasovalo 81 lidí.
Inzerce
Inzerce
Inzerce
Aktuální diskuse
  • Věra (Máte někdo zkušenosti s novým lékem CHAMPIX?) 24. dubna 2017, 13:27:43

    Ahoj Lido, pokud máš jen modré ,tak podle startovacího balení, budeš brát půlku modré 3… Diskutovat

  • Martin (Odchlípení sítnice (Amotio retinae)) 23. dubna 2017, 18:14:00

    Ahoj, když mě bylo po blýsknutí v oku, padání „sazí“ diagnostikováno odchlípnutí… Diskutovat

  • Radulka (Máte někdo zkušenosti s novým lékem CHAMPIX?) 23. dubna 2017, 22:28:41

    Lído. Udeš muset půlit, podle starťáku tři dny ráno a pak i večer adalší týden jeden… Diskutovat

Napsali jste nám

Děkujeme Vám za všechny dotazy a připomínky.
Vaše redakce

Naši partneři
Inzerce