Inzerce

Poradna: Urologie

Na Vaše dotazy v poradně Urologie odpovídá:


Prim. MUDr. Martin Drábek


Prim. MUDr. Martin Drábek MUDr. Martin Drábek absolvoval lékařskou fakultu Masarykovy univerzity v roce 1993, poté pracoval jako urolog v nemocnici v Třebíči a od roku 1997 ve fakultní nemocnici U svaté Anny v Brně. V roce 2005 nastoupil do nemocnice Jihlava jako primář urologického oddělení, kde pracuje doposud.

Je absolventem European School of Urology v roce 1998, stážoval na přední pařížské klinice Institute Mutualist Montsouris Paris.

Jako autor a spoluautor se podílel na více než 120 publikacích a přednáškách včetně zahraničních.

Má atestační zkoušky z urologie I. a II. stupně, licenci lékařské komory pro samostatný výkon urologické praxe a odborného garanta a licenci pro výkon funkce primáře.

V roce 2004 založil privátní urologické pracoviště Uroclinic v Brně, které poskytuje komplexní služby v oboru urologie a andrologie.


Partner poradny Urologie:

banner_uro_clinic.jpg

Uroclinic je privátní urologické pracoviště poskytující komplexní služby v oboru urologie a andrologie. Hlavní náplní je konzultační činnost a operativa v režimu ambulantní urologie. Orientujeme se na kvalitu péče a klientský přístup.
Podrobnosti včetně kontaktů na www.uroclinic.cz

Zeptejte se odborníka
Zodpovězené dotazy v této poradně

Otázka: Dobrý den, jsem objednán na uretrocystoskopii. Průběh vyšetření mi byl detailně popsán. Můj problém je jiný a asi i neobvyklý. Mám obavu, že při vyšetření u mě může dojít ke ztopoření údu a asi bych se hanbou propadl. Stává se to? Děkuji.

Odpověď: Dobrý den, nestává se to, prostředí a vyšetření bývá natolik stresující, že organismus na erekci nemá ani pomyšlení. A za erekci není třeba se stydět :-). Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

Otázka: Je mi 17 a už od 14 mám na předkožce(kolem dokola) takové bíle tečky , nebolí mě a ani se nedají vymáčknout. Později se mi začali dělat pod žaludem bíle a červené tečky a bojím se ,jestli to není nějaká nemoc. Nic mě nebolí, jenom mi to tam vadí. Nechce se mi jít s tím k doktorovi. Existuje na to něco, jak bych se toho dokázal zbavit doma?

Odpověď: Dobrý den, patrně jde jen o drobné podkožní žlázky, které na penis patří. Pro jistotu navštivte urologa. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

Otázka: Dobrý den, prosím o radu ohledně mého manžela. Asi tak 3 roky měl manžel 49 let problémy s erekcí, po vyšetření pan doktor zjistil malou hladinu testosteronu. Nasadil mu injekce nebido co 2 měsíce. Chci se zeptat, jestli to manželovi nemůže ublížit, četla jsem, že to může mít nežádoucí účinky. A prosím ještě o jeden dotaz ohledně mé dcery 10 let, která od svých 2 let trpí na opakované záněty močových cest. Ledviny má funkční jen po vymočení na ultrazvuku jí zůstává asi 10 m3 moči. Byla na i na vyšetření na takovém to záchodě, kde se počítá asi průtok moče, a to bylo v pořádku. Chci se zeptat,jestli se dělá u dětí cystoskopie a jestli se to dělá ambulantně. Moc děkuji

Odpověď: Dobrý den, při léčbě testosteronem je třeba pravidelně kontrolovat hladinu PSA kvůli mírně vyššímu riziku karcinomu prostaty. Významnější nežádoucí účinky jsem ve své praxi nezaznamenal. Nicméně substituce testosteronu nemusí mít přímo vliv na erektilní dysfunkci, tu je možná lépe řešit pomocí PDE5 inhibitorů (viagra apod.). Co se týká dcery, cystoskopie u 10 letých dětí jde myslím provést v lokální anestezii, ale na to je třeba se zeptat dětského urologa, do jehož působnosti toto vyšetření spadá. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

Otázka: Dobrý den, prosím o radu.Už přes rok navštěvuji několikátou urologii, protože mi byla zjištěna v únoru 2016 cysta ledviny, podle ct se jedná o Bosniaka 3. Ovšem nic se nedělo. Nyní v únoru 2017 opět ct, zpráva zní: hypodenzní formace, nativne 25hu, postkonstraktne až 55hu, syti se i stena této formace. V dubnu mě poslali na ultrazvuk, cysta má výrazně zesílenou stěnu s kalcifikacemi. Stěna i okolí výrazně vaskularizované. Nález hodnotím jako vysoce susp.Tak se chci zeptat, mám se obávat nádoru? Zase se k tomu nikdo nevyjádřil, tak se bojím. Děkuji za odpověď.

Odpověď: Dobrý den, nález cyst Bosniak III je ložisko, které by mohlo být nádorové, možností je sledovat jej nebo operačně odstranit. Pokud při sledování mění ložisko velikost či strukturu, pak je indikováno operační řešení. K bezpečnému posouzení Vašeho případu bych musel vidět snímky a ev. si udělat ultrazvuk. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

Otázka: Dobrý den, chtěl sem se zeptat jdu 2.6.2017 na návštěvu urologie. Můj problém je takový, že když se mi postaví tak kůže na penisu se napne kolem žaluda a bolí to do doby, než ji stáhnu na žalud. V normálním stavu jde normálně stahnout až ke kořeni. jaké bude řešení urologa? chtěl bych si nechat udělat obřízku, tak že by by mi jen zkratili tak aby v normalním stavu byl venku žalud ale aby zůstala tam kůže a pří erekci byl viděn žalud? Platí to pojištovna. děkuji

Odpověď: Dobrý den, navštivte urologa, ten posoudí možnost zákroku, který požadujete, pojišťovna jej hradí. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

Otázka: Dobrý den. Byl jsem dnes na ultrazvuku močových cest a v nálezu je napsáno.......močový měchýř dobře naplněný, anechogenniho obsahu, při jeho horní kontuře divertikl o velikosti 17mm, drobná imprese prostaty, stěna měchýře není rozšířena. Otázka-Prosím ten divertikl, to je něco vážnýho? To je nádor?

Odpověď: Dobrý den, divertikl je výchlipka močového měchýře, není to nádor a pokud je divertikl malý a nemáte výrazné obtíže, není důvod k operaci. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

Otázka: Dobrý den, je mi 43 let, užívám potravinový doplněk s obsahem ginkgo biloby. Chtěl jsem se zeptat, jestli mohu současně užívat Viagru? A přemýšlel jsem také o vyzkoušení Arginmaxu, jestli na mě bude mít nějaký pozitivní vliv. V tomto případě je kombinace Arginmaxu a Viagry nežádoucí či nijak nevadí? Díky za odpověď

Odpověď: Dobrý den, viagru lze kombinovat s oběma přípravky, ale nedoporučuji brát současně arginmax i viagru. K posouzení účinku obou preparátů je vhodné je vzít odděleně a porovnat efekt. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

Otázka: Dobrý den, Je mi 16 a na předkožce mam bíle ´´tečky´´ a pod žaludem mám také bíle ´´tečky´´, ale i červené ´´tečky´´. Myslím si ,že to jsou kvasinky, podle internetu by mě měla bolet předkožka a při čurání by jsem měl cítit bolest ,ale předkožka mě nebolí a ani při čurání necítím bolest. Povrch žaludu mám zbarven do běla. Mohl byste mi poradit, jak bych se toho zbavil? Nechci jít s tím k doktorce. Existuje na to nějaká mast (která není na předpis) a mohl bych si jí koupit v lékárně? P.S.: Ty pupínky mám cca 3 roky.

Odpověď: Dobrý den, je třeba si uvědomit, že některé "pupínky" jsou fyziologické, jedná se o drobné podkožní žlázky. Určitě se takto neprojevuje onemocnění kvasinkami. Každopádně navštivte urologa či dermatologa, není třeba se obávat návštěvy. Podle popisu nevím o co přesně se jedná, tedy Vám ani nemohu poradit léčbu. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

Otázka: Dobrý den, mám prosbu. Včera po ránu jsem zjistil - že má varlata měla fialovo-černou barvu. Ihned jsem jel na pohotovost. Doktor pohmatem nic nezjistil. Předepsal mi Amoksiklav, Aescin - teva. Právě varle už má růžovou barvu, ale levé je pořád stejné. Doktor byl cizinec - sotva jsem mu rozumněl. Řekl, že pokud budou horečky či nevolnost - okamžitě do nemocnice na hospitalizaci. Nicméně kontrola u urologa za 14 dní. Bolestivost je zespoda varlete. Mám pro jistotu jet do jiné nemocnice? Nedělal mi ultrazvuk. Děkuji

Odpověď: Dobrý den, rozhodně je ultrazvuk nezbytný co nejdříve, přestože vaše symptomy nejsou typické pro torzi varlete, je třeba ji explicitně vyloučit, nejlépe ultrazvuk s dopplerovským vyšetřením. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

Otázka: Dobrý den,nevím si rady.Mám dlouhodobé potíže s pálením močové trubice.Poprvé jsem šla v lednu na gynekologii,kde biochemicky vyšla bakterie ojediněle.Byl mi nasazen Biseptol,po dobrání jsem měla potíže ještě asi týden.O 2 měsíce později jsem začla mít potíže znovu.Na pohotovosti mi předepsali Ciplox.Zvláštní je,že problémy jsou každý den jiného stupně.Někdy je bolest vysoká(to musím i častěji na záchod),že musím užívat Algifen,pak třeba 2dny necítím nic pak pár dní jemné pálení(není pouze při močení,ale i třeba v klidu v sedě,leže).Je to už dohromady půl roku co mě to začlo trápit.Před 14 dny jsem byla na urologii,kde mi byla odebrána cévkovaná moč-nález 0.Ještě jsem byla na gynekologii,kde mi bylo řečeno,že potíže nejspíše souvisí s 2 císařskými řezy(2014,2011),močový měchýř se prý používá na překrytí jizvy.Vaginální stěry prý nejsou nutné.Byly mi předepsány léky Mictonorm.Zatím je neberu,nemám pocit,že bych měla hyperaktivní močový měchýř s tím přece nesouvisí pálení trubice,nebo ano?Prosím o radu zda Mictonorm brát,co mohu ještě udělat,užívám Mega brusinky a Lichořeřišnici.

Odpověď: Dobrý den, dle mého názoru je potřeba udělat kalibraci močové trubice k vyloučení její zúženiny a cystoskopii k vyloučení jiné patologie močového měchýře. Pokud budou vyšetření negativní, pak lze předpokládat, že se jedná o funkční poruchu a léčit ji symptomaticky. Pokud bude nějaký patologický nález při uvedených vyšetřeních, pak léčba dle nálezu. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

Otázka: Dobrý den, mám problém s erekcí. Partnerka mi prováděla orální sex. Během něj došlo k ejakulaci dřív než byl penis ve pevném stopoření. Když přestala tak strašně rychle erekce klesla. Při masturbaci s erekcí problém nemám, ale u partnerky nějak ano. Myslím že to bude spíše psychický problém, ale nevím jak se s tím vypořádat. Byl bych rád za radu. Děkuji.

Odpověď: Dobrý den, zkuste si vzít léky na podporu erekce (viagra apod. - jsou na předpis), určitě bude vše v pořádku, jakmile to naskočí, psychické bloky zmizí a dál už to půjde patrně i bez léků. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

Otázka: Dobrý deň. Pred 20 timi dnami som mal nechránený pohlavný styk. Asi po 4 hodinách po styku ma začali palit semenníky a potom asi 3 dni som mal pocit že mam studený žalud a citil som takú nepohodu v genitaliach.Asi po týždy ma začalo rezať v močovej trubici.Ale iba občas.Bol som u lekára a brali mi krv na chlamidie a mykoplazmy ureoplazmy, Výsledky boli negatívne ani v moči nič nenašli.Výtok som nemal žiadny. Prosím vám mohol by som mat kvapavku aj keď neni prítomný výtok.Bol mi predpis any sumamed 500 na 3 týždne a problémy po dvoch týždňoch trocha ustúpili.DAkujem Momentálne po dobrati Antibiotik mi je lepsie,ale stale ma reže mierne pri moceni a bolia ma semeniky ale iba večer.Pripadne može sa nejaka STD prevjavit už 4 hodiny po styku palenim semenikou ?Dakujem

Odpověď: Dobrý den, za 4 hodiny po styku se infekce určitě ještě projevit nemůže, kapavku jste neměl, ta by měla typický průběh s výtoky zelenožluté barvy. Navíc po sumamedu by i případná kapavka byla přeléčená. Možná by bylo v případě takových obtíží vzít přímo stěry z močové trubice, z krve se dají určit jen protilátky a ty nemusí být průkazné. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

Otázka: Dobrý den, prosím chtěla jsem se zeptat, před 3-mi lety jsem podstoupila operaci dělohy. Od té doby mám problémy s močením (tzv.se nemůžu dočurat, chodím často čurat a jen po troškách. Nyní jsem podstoupila urodynamické vyšetření, kde mi zjistili vysokou RM (900 ml, pak 370 ml). Pan doktor zvažuje sefkatetrizaci. Je to prosím jediné řešení? Předem děkuji za odpověď!

Odpověď: Dobrý den, je možno zkusit kombinovanou léčbu omnic + ubretid, ale pokud močové reziduum neklesne pod 100, pak je selfkatetrizace jedinou možností. Jestli je problém způsoben mechanicky po operaci dělohy, tak pravděpodobně uvedená léčba účinná nebude. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

Otázka: Dobrý den, je mi 29 let a již několik let mám problém s erekcí. Erekci sice dosáhnu, ale po chvilce zmizí. Už mi z krve dělaly i nějaké testy, jako štítná žláza, testosteron, cukrovka… Vše bylo v pořádku. Prý je to zřejmě psychické, tak mi lékař předepsal Cialis, který jsem nějakou dobu bral. S ním to bylo v pořádku, ale bez něj, opět problém přetrvává. Ranní erekci mám jen ojediněle, ale když vstanu z postele, tak také prakticky hned ustane. Diagnoza, že jde o psychický problém se mi moc nezdá, jelikož při masturbaci je situace úplně stejná. Erekci si dokáži navodit, ale jen na chvilku. Už opravdu nevím, jak mám svůj problém řešit. Jediné, co mě ze zdravotního hlediska trápí je, že poměrně dost trpím na prochladnutí a to téměř celoročně. Nejčastěji ruce a nohy, hrudník, hýždě, stehna, ale i penis… Dá se říci, že celé tělo. Třikrát do týdne si zajdu na hodinku zaplavat a nebo do fitka, ale i po těchto aktivitách mívám tělo v některých oblastech prochladlé. Mohlo by mít toto ( zřejmě špatné prokrvování) na mou krátkodobou erekci nějaký vliv? Děkuji za odpověď

Odpověď: Dobrý den, asi 85% všech erektilních dysfunkcí je cévních,podle Vašeho popisu to bude i u Váš problém. Psychické problémy jsou většinou až důsledkem erektilní dysfunkce. Bohužel zatím, žádná jiná spolehlivá metoda léčby než užívání PDE5 inhibitorů (léky na erekci) není. V případech jako je Váš se mi nejlépe osvědčil cialis 5 mg denně, nicméně je to léčba nákladnější, cca 3000 Kč měsíčně. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

Otázka: Dobrý den už skoro rok mám problém s močovým měchýřem. Teď beru vesicare vypadá to, že je to trošku konečně lepší, ale zůstává problém, že po vyčůrání jako by se mě tam něco rozdrazdilo a jde mě to až do nervů jsem najednou celá bez sebe a nemůžu to ovládnout a je mě uvnitř horko nikdy jsem nebyla tak ne ovladatelný nervózní. Mám na urologii vše v pořádku ale nutně bych potřebovala nějaké uklidňující léky nebo se zblázním. Poraďte mě něco mám doma guajacuran ale nekoušela jsem ho nemám s tímto zkušenosti jsem jak uzlíček nervů uvnitř už nemám chuť ani chodit do společnosti moje mamka měla ve 42 letech přechod nemůže to být třeba tím na gynekologii me doporučila paní doktorka antikoncepci že to pomůže též. Děkuji vám za odpověď.

Odpověď: Dobrý den, může se jednat o kombinaci problémů hyperaktivního měchýře se syndromem pánevní bolesti. Každopádně je nutné provedení cystoskopie a kalibrace močové trubice, pokud nebyly provedeny. Bohužel oba syndromy se obtížně léčí. Změna hormonálního prostředí by pomoci mohla. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

Nové články emailem
Inzerce
banner_voucher_ordinace_3.jpg

Anketa
Měl by stát a zdravotní pojišťovny podle vás více přispívat na léčbu celiakie?
Zatím hlasovalo 70 lidí.
Inzerce
Inzerce
Inzerce
Aktuální diskuse
  • Jaroslava (Oční klinika Horní Počernice ) 23. května 2017, 12:32:04

    Dobrý den, syn podstoupil zákrok na klinice v Horních Počernicích. na podzim 2016 a přes… Diskutovat

  • Petra (Hepatitida C a těhotenství) 21. května 2017, 11:54:02

    Dobry den,chci se zeptat pokud ma novorozenec protilatky na hep.c a matka byla pred otehotnenim… Diskutovat

  • Dáša (Tříhodinová dieta) 24. května 2017, 12:58:01

    Super dieta :) www.prodietix.cz/ Diskutovat

Napsali jste nám

Děkujeme Vám za všechny dotazy a připomínky.
Vaše redakce

Naši partneři
Inzerce