Inzerce

Poradna: Urologie

Na Vaše dotazy v poradně Urologie odpovídá:


Prim. MUDr. Martin Drábek


Prim. MUDr. Martin Drábek MUDr. Martin Drábek absolvoval lékařskou fakultu Masarykovy univerzity v roce 1993, poté pracoval jako urolog v nemocnici v Třebíči a od roku 1997 ve fakultní nemocnici U svaté Anny v Brně. V roce 2005 nastoupil do nemocnice Jihlava jako primář urologického oddělení, kde pracuje doposud.

Je absolventem European School of Urology v roce 1998, stážoval na přední pařížské klinice Institute Mutualist Montsouris Paris.

Jako autor a spoluautor se podílel na více než 120 publikacích a přednáškách včetně zahraničních.

Má atestační zkoušky z urologie I. a II. stupně, licenci lékařské komory pro samostatný výkon urologické praxe a odborného garanta a licenci pro výkon funkce primáře.

V roce 2004 založil privátní urologické pracoviště Uroclinic v Brně, které poskytuje komplexní služby v oboru urologie a andrologie.


Partner poradny Urologie:

banner_uro_clinic.jpg

Uroclinic je privátní urologické pracoviště poskytující komplexní služby v oboru urologie a andrologie. Hlavní náplní je konzultační činnost a operativa v režimu ambulantní urologie. Orientujeme se na kvalitu péče a klientský přístup.
Podrobnosti včetně kontaktů na www.uroclinic.cz

Zeptejte se odborníka
Zodpovězené dotazy v této poradně

Otázka: Dobrý den,mám dotaz. Na žaludu se mi občas tvoří malé zarudlé pupínky, když jsem měl sex s partnerkou tak druhý den ji bylo více. Děkuji za odpověď Radek

Odpověď: Dobrý den, kožní léze na penisu jsou obtížné pro diagnostiku i pokud je vidíme na vlastní oči, takto z popisu nelze říct vůbec nic. Ale pokud se nález zhoršuje bezprostředně po styku, nepravděpodobnější příčinou je jen podráždění kůže sekrety Vašimi nebo partnerčinými. Doporučuji hygienu co nejdříve po styku. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

Otázka: Dobrý den, pane doktore. Mám asi týden takový problém. Při ejakulaci je sperma hustší, až želatinové. Několik minut po ejakulaci ještě vytéká jakási řídká tekutina. Nevím si rady, poradíte mi prosím? Děkuji za odpověď.

Odpověď: Dobrý den, konzistence spermatu není v životě stálá, mění se v závislosti na stavu organismu. Výtok řídké tekutiny po ejakulaci je fyziologický, jde o sekret ze žlázek kolem močové trubice. Pokud máte podezření na infekci, lze odeslat sperma na mikrobiologické vyšetření. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

Otázka: Dobrý den pane pimáři. Recidivujicí uroinfekti,opakované atb,1/2 roku potíže BV moči E.coli31 tis. UZ" ledviny bez hypotonie KPS a lithiázy,m,m,s difuzně ztluštělou stěnou uzr.oml.dop.augmenbtin dle citlivosti+nitrofurantoin jako chemoprofylaxi.pak kontrola moči,moč negativní, ,pak následovalo,cystoskopie .kalibrace.volně do 28ch csk.cystokopem volně do m.m., trabekularizace stěny m.m., na přední stěně divertikl s širokým hrdlem.ureteral.ústé bpn z.detrusorovosfinkterová dysinergie dop. rp. omnic tocas 1-0-0 ko za 2m. Můj dotaz zní, zda je u ženy tato léčba správná a potřebná, mám bolesti v podbříšku a slabost jak kdybych neměla v něm sílu, dost velká citlivost močové trubice v sedě i při pohybu. Moje léky..betloc-zon 25mg 1 eutayrox -100-1 detralex 2- anpopiryn1/2- vessel-due-1 Děkuji mnohokrát za vaši odpověd.

Odpověď: Dobrý den, ze zápisu mi vyplývá, že močový měchýř se špatně vyprazdňuje, proto opakované infekce a divertikl v měchýři. protože močovou trubici máte volnou, jediným vysvětlením je opravdu porucha funkce hrdla m.m. V tomto případě bych volil stejnou léčbu. I když je omnic brán jako lék na prostatu, ve skutečnosti je to lék, který uvolňuje hladkou svalovinu v hrdle měchýře. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

Otázka: Dobrý den p.doktore, mám na Vás dotaz ohledně diletace ledvinové pánvičky v těhotenství. Byla mi zjištěna před měsícem v pravé ledvině 20mm. Začla jsem mít problémy až nyní, bolest boku a zad. Nejvíce tedy spíše záda. Doktoři chtějí udělat stent, ale já to odmítám. Bojím se toho. Moje tělo se hodně špatně po zákrokách hojí a mám strach abych spíše potom ještě netrpěla. Neslyšela jsem ještě na stent dobré zkušenosti. Jsem ve 25tt těhotenství. Už jsem o jedno miminko přišla a nyní mam strach co bude dále. Bojím se abych si stentem spíše neublížila nebo naopak, když si ho nenechám udělat abych neublížila miminku i své ledvině. Chci se poptat zda je nutné stent zavánět nebo prostě lze jenom vydržet? Dostala jsem od gynekologa kapičky na bolesti algifenový. V noci spim normálně bez bolestí, jenom přes den je to horší spíše k večeru po celodenní námaze. Moc Vám děkuji za vaši odpověd.

Odpověď: Dobrý den, obvykle se při těchto obtížích stent zavádí, uleví od bolestí a zajistí odtok moče z ledviny. Dilatace 20 mm je v graviditě celkem obvyklá, pokud byste neměla bolesti, osobně bych při takové dilataci stent nezaváděl. Rizikem při nezavedení stentu je zánět ledviny, při kterém by stent musel být zaveden a následovala by léčba ATB. Jelikož se stent zavádí přes močovou trubici a měchýř, využívá fyziologických tělesných otvorů, odpadají potíže s hojením. Nicméně i zavedení stentu má rizika - dráždění stentu, riziko infekce, možnost spontánního vymočení stentu. Myslím, že v následujících 15 týdnech by se potíže se zvětšováním dělohy spíše zhoršovaly, stent bych taky doporučil. Ale můžete ještě počkat, pokud budou bolesti snesitelné, dilatace se nebude výrazně zhoršovat a nebudou známky zánětu, možná to do porodu vydrží. Tak jsem Vám vlastně neporadil 😊 Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

Otázka: Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, jestli nejde nějakým způsobem povolit kůži v oblasti žaludu penisu? Něco jsem o tom zaslechl. Problém s přetažením nemám, jen to občas odnese malinká trhlinka na uzdičce. Je mi 20. Díky

Odpověď: Dobrý den, patrně máte zkrácenou uzdičku, lze provést jednoduchou plastiku. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

Otázka: Dobrý den, mám zkrácenou uzdičku na penisu, při stažení předložky, dojde ke značnému ohnuti žaludu,, dolů ''. Při sexu pobolívá,je citlivá a občas dojde i k menšímu natrhnuti. Chci se zeptat jak lze řešit tento problém, předem děkuji za odpověď.

Odpověď: Dobrý den, lze provést poměrně jednoduchou plastiku uzdičky, výkon provádíme v lokální anestezii. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

Otázka: Pane doktore, mám dotaz ohledně svého syna. Je mu teprve 7 měsíců, takže možná je hodně předčasné něco řešit, nicméně, má od narození velmi malý penis. Řádově 1,5cm. Dočetla jsem se něco o tzv. vnořeném penisu, kdy vlastně kořen penisu začíná v břiše a není vidět. Jsem pouhý laik, ale zdá se mi, že tohle by mohlo být ono, když vezmu v potaz jeho vzhled. Pokud je v pořádku a je pouze malý, nic s tím asi nenadělám, ale nerada bych něco zanedbala. Dá se s tím něco dělat? Pokud ano, zřejmě navrhnete návštěvu lékaře, kterého? Děkuji

Odpověď: Dobrý den, buďte klidná, část penisu je fyziologicky vnořená u každého muže, pokud má penis viditelný, nejde o žádnou patologii. Na velikost penisu naštěstí zatím nemáme normy EU. Pokud by šlo o vrozenou vadu pohlaví, byla by diagnostikována již neonatologem při porodu. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

Otázka: Dobrý den pane primáři, již řadu let trpím prostatitidou, časté močení, trvalé pánevní bolesti, někdy při domočování bolesti v měchýři. Příznaky jako u cystitidy. Neustálé noční erekce. Moč při zhoršení problémů /křeče po vymočení / - hodnoty krvinek leu. a er. 10 v zorném poli., CRP nízká. Cystoskopie - silně překrvené trigonum. CT břicha a malé pánve - četné kalcifikace MU s nekrozami mezi rectem a moč. měchýřem, prostata zvětšená 52 mm /šíře/, četné prostatolity. Hákovitá angulace kostrče do malé pánve, provedena extirpace kostrče. Ejakulát - E. coli a Enterococus. ATB bez efektu. Nasazen Omnic, bez efektu. Poté Duodart - retrográdní ejakulace. Mírné zlepšení - lepší močení /proud/ a větší porce. Mám 3 otázky : 1/Zda zpětný chod ejakulátu a exprimátu /po defekaci/může infikovat moč. měchýř. Snažím se dost proplachovat. 2/Pomohla by sterilizace - provádíte u vás? 3/Pomohlo by endoskopické odtranění prostaty? Děkuji předem za odpověď, ročník 1966

Odpověď: Dobrý den, 1. retrográdní ejakulace není riziková z hlediska infekce. I pokud jsou přítomny bakterie, vymočení po ejakulaci by je mělo eliminovat. Vývodné močové cesty by byly ve styku se spermatickou tekutinou i při přirozené ejakulaci 2. sterilizaci provádíme, v tomto případě by byla indikována pouze při opakovaných zánětech v oblasti nadvarlat a varlat 3. to si nejsem jistý, rozhodně endoresekce prostaty nevede k úplnému odstranění prostatické tkáně a z hlediska chronické infekce by situace byla asi stejná, mělo by dojít ke zlepšení mikčních obtíží a dala by se vysadit medikace duodartem Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

Otázka: Dobrý den , je mě 62 let, léčím si hypertenzi následujícími medikamenty: Cynt 0,4, Amicloton, Anopyrin, Lusopress, Irbesartan Actavis 300 mg, Nebivolol Sandoz 5 mg. Vlivem asi i věku i léků mám problémy s erekcí a protože mám přítelkyni, nechci ani jí ani sebe šidit. Myslíte si, že by byla možná změna léčby hyperteznze a nebo přidat nějaký dopl%nující lék, který by, alespon na nějaký čas erekci podpořil ? Děkuji

Odpověď: Dobrý den, vzhledem k tomu, že se léčíte kombinací léků na tlak, předpokládám, že korekce tlaku je u Vás problematická a asi nebude jednoduché ji změnit. Pokud by se změnit dala, musí o tom rozhodnout lékař, který Vám ji nasadil a sleduje Vás. Užívání tablet na podporu erekce by byla v tomto případě asi nejlepší varianta. Může Vám je předepsat kterýkoliv lékař. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

Otázka: Dobrý den. Jak se provádí CT ledvin?

Odpověď: Dobrý den, jde o speciální rentgenovou techniku, kdy pacient na pohyblivém stole pomalu zajíždí do rentgenového "tunelu". Vyšetření se provádí buď s aplikací kontrastní látky (injekce do žíly) nebo bez ní, podle požadavku lékaře. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

Otázka: Dobry den, měl bych dotaz jestli jde zvětšit úd bez chirurgického zákroku. Je mi 21 LET a můj úd je velký pouze 8 CM. Děkuji za odpověĎ

Odpověď: Dobrý den, žádnou léčebnou neoperační metodu pro zvětšení penisu neznám. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

Otázka: Dobrý den,před 6 týdny me začalo pálit při močení. Po ránu jsem zpozoroval malou bílou kapku po přetáhnutí předkožky to trvalo 4 dny. Pálení přetrvávalo a navíc mi přišlo že mám občas i nateklé a na dotek choulostivé levé varle a také jsem měl často neustále nutkání na močení a tak jsem po 3 týdnech vyhledal lékaře,který mi ze stěru z močové trubice a moči nalezl ureaplasmu. Dělal mi testy 2x vždy pouze Ureaplasma,Chlamydie negativní. Mezi tím se již příznaky mírně zlepšily. Urolog mi nasadil Doxybene na 20 dni. První dva dny byly v pořádku, byl jsem rád že nemám nežádoucí účinky, jak se všude na internetu objevují od lidí ze s Doxybene mají problém. Ovšem od třetího dne od užívání až do teď (nyní jsem ve 12. dnu užívání) mám silné nutkání močit i kdyz jsem již třeba močil a to trvá v podstatě celé dny. Nejvíce kdyz jsem v klidu v sede či v leze. Nejlepší je to ráno po probuzení,kdy problém nemám, ale jak se nasnidam a chystám do práce tak to opět vždy začíná. Jako by mám tlaky v močovém měchýři občas šimrání. Nevím jak to přesně popsat. Občas když jdu močit (když si tedy myslím že již opravdu nutne potřebuji), tak po chvilce vyčůrám pár kapek a to je vše. Pálení je již nepatrnné a i varlata jsou v pořádku. Nevíte čím to může být? Může to být např. jen následek antibiotik Doxybene? Jsem z toho poměrně zoufalý a nedá se to příliš občas vydržet. Mému urologovi jsem volal a ten mi řekl řekl, že je vše v pořádku, že se to léčí. Jen ze spíš se bojím že se to nevyléčí. Zbývá už pouze 8 dní do konce a stav se mi akorát po Doxybene v tomto ohledu zhoršil. Nasadil jsem i dvoje probiotika. (Saccharomyces Boulardi a Synbiotic Daily) užívám Vitamín C. Předem Vám děkuji za názor a pomoc

Odpověď: Dobrý den, léčbu máte nasazenu správně, je třeba antibiotika dobrat. Svědění může být způsobeno imunitní reakcí na infekci ureaplasmou. Předpokládám, že potíže odezní po přeléčení. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

Otázka: Dobrý den, léčím se ji 10.den na ureaplasmu pomocí Doxybene, které mám na 20 dni. Pálení při močení již odeznělo, ale mám problém s častým močením a jakoby tlaky a šimráním v močovém měchýři. Dělám kulturistiku. První týden jsem dal pauzu od tréninku ale teď již chodím alespoň na 30 minutové tréninky 4x týdne. Je v tom pri léčení této bakterie problém ze sportuji? Únavu a nic podobného z atb nepocituji. Předem děkuji za odpověď

Odpověď: Dobrý den, sport v tomto případě problém není, ale není dobré trénovat moc intenzivně, protože pokud budete vyčerpaný fyzicky, Váš imunitní systém nebude moct účinně bojovat proti infekci. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

Otázka: Dobrý den,měla bych dotaz, jestli když krvácím z močového měchýře, může být krev při utření na toaletním papíře. Děkuji za odpověď

Odpověď: Dobrý den, pokud je zdroj krvácení v močovém měchýři a močový svěrač Vám funguje, mohlo by dojít jen k mírnému zabarvení toaletního papíru zbylou kapkou moče v močové trubici, ale větší množství krve by být nemělo. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

Otázka: Dobrý den pane doktore.Je mi 60 let a přišli mi výsledky PSA prostata.Hodnnoty PSA 5.477 fPSA 0.610 f/t Psa 11%.Mám se znepokojovat nebo jsou tyto hodnoty normální? Děkuji za odpověď.

Odpověď: Dobrý den, riziko karcinomu prostaty nezávisí jen na absolutní hodnotě PSA. Je třeba brát v úvahu i velikost prostaty a vývoj PSA v čase. Pokud budeme hodnotit takto izolovaně jen hodnoty PSA, máte je mírně zvýšené, určitě bych doporučil kontrolní odběr za 6 měsíců. Tedy za předpokladu, že palpační nález na prostatě byl normální. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

Nové články emailem
Inzerce
banner_voucher_ordinace_3.jpg

Anketa
Měli jste někdy potíže s nespavostí?
Zatím hlasovalo 238 lidí.
Inzerce
Inzerce
Inzerce
Aktuální diskuse
  • Jana Dvořáková (Citalec a Neurol-zkušenosti s užíváním) 19. března 2017, 21:13:34

    Ahoj Jiří a Jardo,-ptal ses,jak se dlouho léčím,léčím se 8 let,ale byly i delší… Diskutovat

  • maryenn (Bulimie- pomoc!!!) 17. března 2017, 10:39:37

    Ahoj, je skvělé, že o tom takto přemýšlíš a vše si uvědomuješ, že to co jsi dříve… Diskutovat

  • Hanka (závislost na benzodiazepinech a lecba) 17. března 2017, 12:48:37

    Míro, to je divné. Po Hypnogenu deprese, už po 3 týdnech užívání? Kolik jsi toho Hypnogenu,… Diskutovat

Napsali jste nám

Děkujeme Vám za všechny dotazy a připomínky.
Vaše redakce

Naši partneři
Inzerce