Inzerce

Poradna: Urologie

Na Vaše dotazy v poradně Urologie odpovídá:


Prim. MUDr. Martin Drábek


Prim. MUDr. Martin Drábek MUDr. Martin Drábek absolvoval lékařskou fakultu Masarykovy univerzity v roce 1993, poté pracoval jako urolog v nemocnici v Třebíči a od roku 1997 ve fakultní nemocnici U svaté Anny v Brně. V roce 2005 nastoupil do nemocnice Jihlava jako primář urologického oddělení, kde pracuje doposud.

Je absolventem European School of Urology v roce 1998, stážoval na přední pařížské klinice Institute Mutualist Montsouris Paris.

Jako autor a spoluautor se podílel na více než 120 publikacích a přednáškách včetně zahraničních.

Má atestační zkoušky z urologie I. a II. stupně, licenci lékařské komory pro samostatný výkon urologické praxe a odborného garanta a licenci pro výkon funkce primáře.

V roce 2004 založil privátní urologické pracoviště Uroclinic v Brně, které poskytuje komplexní služby v oboru urologie a andrologie.


Partner poradny Urologie:

banner_uro_clinic.jpg

Uroclinic je privátní urologické pracoviště poskytující komplexní služby v oboru urologie a andrologie. Hlavní náplní je konzultační činnost a operativa v režimu ambulantní urologie. Orientujeme se na kvalitu péče a klientský přístup.
Podrobnosti včetně kontaktů na www.uroclinic.cz

Zodpovězené dotazy v této poradně

Otázka: Dobrý den, chtěl bych se zeptat, po vyšetření prostaty mi bylo sděleno že je vše vpořádku a po vyšetření krve na PSA při hodnotách PSA 0,41 a FPSA 0,11 jsem od ošetřujícího lékaře dostal prášky Tamsulosin HCl Sandoz. Nerozumím tomu proč mám užívat léky,když se v tabulkách uvádějí normální hodnoty PSA 1-4 mg/ml.

Odpověď: Dobrý den, lék tamsulosin je indikován u mužů s mikčními obtížemi, zejména tzv. obstrukčními. Tedy nejčastěji slabý nebo přerušovaný proud moče, čekání na začátku močení, domočování na vícekrát apod. S hladinou PSA to nemá souvislost, ta je jen ukazatel rizika karcinomu prostaty. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

Otázka: Dobrý den, prosím o radu, už jsem zoufalá. Mam doma skoro 4letého klučíka a nejde mu přetáhnou předkožka přes penis, většinou když to zkoušíme tak mu to jde jen drobatko že žalud vykoukne jen na špičku pak když chvilku dáme přestávku začne mu to zarůstat, tak že už kouká opravdu kousíček. Nerada bych s ním šla k lékaři dokud to fakt nebude opravdu nutné. Nechci aby nějak trpěl bolestí, můžete mi poradit jak jinak mu pomoct aby mu to nezarostlo úplně a bylo vše v pořádku? Nechce ani moc abych mu na pindíka sahala tak už nevím. Předem děkuji za odpověď :)

Odpověď: Dobrý den, může jít o 2 problémy: buď se jedná o akrece předkožky, tyto se postupně rozvolní samy. Nebo jde o zúženou předkožku, to si většinou vyžádá léčbu (v první fázi kortikoidní masti, pokud se stav neupraví, pak operační řešení). Každopádně by to měl vidět urolog. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

Otázka: Nevím co se mi stalo. Bez jakéhokoli varování mi najednou začala unikat moč. Na WC jsem pak zjistila, že mám zakalenou, do hněda zabarvenou moč a po potřebě mě začalo bolet v podbřišku. Snažím se doplnit tekutiny jestli to nepřejde. Teplotu zatím nemám. Nemůže to být něco vážného? Děkuji

Odpověď: Dobrý den, určitě navštivte nejbližší urologii ke kompletnímu vyšetření. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

Otázka: Dobrý den, mám už pár měsíců varikokélu. Nejedná se o pletenec žil nad varletem ,ale o zvětšenou žílu, která se táhne přes celé varle. Při delším sezení má průměr asi milimetr. Jinak je ještě menší. V leže se vyprazdňuje a není hmatatelná. Chápu, že bez vyšetření mi to asi neřeknete, ale i tak se zkusím zeptat, zda to může být nebezpečné pro plodnost? Četl jsem, že se obvykle řeší spíše varikokély nad 3 mm.

Odpověď: Dobrý den, pokud jde o žílu viditelnou pod kůží, pak rozšíření této žíly nemůže mít vliv na plodnost. Jinak máte pravdu, hranice varikokély je 3mm u žil uvnitř šourku. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

Otázka: Dobrý den je mi 20 let a mám problém se sexuální výdrží.Vydržím max 3-4 min. Poraďte co na to nějaký lék popřípadě co stoprocentně zlepšuje výdrž. Děkuji.

Odpověď: Dobrý den, na tento problém existuje lék priligy, ale je nutné urologické vyšetření, zda není jiná příčina předčasné ejakulace (např. zkrácená uzdička). Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

Otázka: Dobrý den, mám za sebou dilataci uretry a po cévkování při císařském řezu mám cca 9 dní bolesti jako při zánětu moč. měchýře. Moč po vyšetření v pořádku. ATB na to nezabírají. Lze s tím něco dělat, nebo to může samo odeznít? Předem děkuji

Odpověď: Dobrý den, patrně jde o dráždění měchýře po císařském řezu, jestliže nejde o infekci, lze tlumit bolesti léky jako algifen nebo spasmed, potíže by měly postupně odeznít. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

Otázka: Dobrý den, prosím potřeboval bych radu, asi před půl rokem jsem při sprchování pocítil na penisu pálivou bolest, zjistil jsem že na uzdičce je malá trhlinka. Postupně se to zhoršovalo, začalo to bolet při sexu. Nechal jsem ranku několikrát i týden v klidu zhojit, ale vždy se při styku problémy vrátily. Navštívil jsem tedy urologa který mi doporučil frenuloplastiku, kterou jsem se rozhodl podstoupit. Po zákroku jsem místo oplachoval heřmánkovým čajem a mazal ho framykoinem, esteticky se to zhojilo bez problémů, stehy vypadaly samy po 4 týdnech, bezbolestné. Sex jsem měl vynechat na měsíc. 5 týdnu po zákroku jsem měl první styk, použil jsem kondom jak mi bylo řečeno ale nebylo to úplně ono, opět to několikrát zabolelo. Po další dvou týdenní pauze nebyl sex opět nijak příjemný zážitek. A dnes opět ve sprše při přetažení předkožky štiplavá bolest, zjistil jsem že někde v místech kde byla uzdička přišita je opět stejně poškozená jako předtím ( mala trhlinka připomínající schůdek,zoubek nebo zásek ). Mohlo se stát že se operace nevydařila? Vyděsilo mě jak mi doktor říkal že pokud se problémy budou opakovat tak se může provést obřízka. Obřízku nechci pokud existuje nějaká alternativa. Mast? Znova frenuloplastika ? Nevím co dělat, nemyslím si že se to časem spraví. Děkuji za každou radu

Odpověď: Dobrý den. Je možné, že už máte počínající fimózu a frenuloplastika neuvolnila předkožku dostatečně. V takovýchto případech se doporučuje obřízka. Abych se mohl vyjádřit k možnostem zhojení, musel bych to vidět. Zkuste počkat 3-4 týdny a nechte to zatím přírodě. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

Otázka: Dobrý večer. Poprosím Vás o Váš názor. Manžel /60ročny/ chodi pravidelně na urolg. prehliadky. Pri predposlednej mal tieto výsledky prostata bez ložiskových zmien 27x39x30mm,objem 17 ml / PSA 0,76 .DOSTAL LIEK UROTAM. Po 3 mesiacoch brania lieku su výsledky alarmujuce prostata homogennej struktury rozmer 33x66x49 obj.40ml. Nespósobili to tie lieky.? Dalšia kontrola o 6 mesiacov. Prosím o Váš názor.

Odpověď: Dobrý den, léky to určitě nezpůsobily, spíše byla chyba měření prostaty při prvním vyšetření, 17 ml je na 60 let dost málo, velikostí prostaty se nezabývejte, PSA je nízké a pokud nejsou významné potíže s močením, nemá smysl řešit velikost prostaty. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

Otázka: Dobrý den, mám takový problém, když masturbuji tak mám takové žlůté a zapáchající sperma. Chtěl bych vědět jestli s tím musím za doktorem. Jestli to může souviset tak jsem byl v listopadu roku 2016 na operaci varikokély. Je mi čtrnáct let a nechce se mi o tomto problému mluvit s mamkou. Předem děkuji za odpověd´

Odpověď: Dobrý den, pokud máte změnu struktury, barvy a zápachu spermatu, zajděte za urologem a nechte vyšetřit sperma na přítomnost bakterií. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

Otázka: Dobrý den, chtěl bych vás moc poprosit o radu. Již několik měsícu mě pobolívají struktury nad varletem, je to někde v oblasti žil, chámovodu, nadvarlete. Několik dnů třeba nic necítím a pak zas několik dnů zasebou takové nepříjemné pocity vycházející z toho místa, na dotek to místo bývá citlivé, občas se projevují i bolestí výše. Byl jsem vyšetřen na urologii a prý nikde žádný problém není. Nemůže to být třeba svalový problém, vystřelující skrz nervy do této oblasti? Mám problémy se zády a hrudníkem. Děkuji mockrát

Odpověď: Dobrý den, pravděpodobně půjde o varikokélu, tedy křečové žíly v šourku. Navštivte prosím urologa. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

Otázka: Dobrý den, jsem ročník1958,pracuji s předšk.dětmi,přinesla jsem si angínu,krerou jsem lēčila Ospenem.Ještě jsem ho ani nedobrala,při kontrole z zvýšená sedimentace přišel rychlý nástup (během hodiny ) zánět močových cest.Na pohotovosti se potvrdila krev v moči+++ a bílkovina+.Užívám Cortimoxazol forte.Utrapy s močenīm sice mírně polevily,ale začīnajī mě bolet záda v oblast levé ledviny.Teplotu nemám,mohlo by se jednat o zánět v ledvině? Pokud si vezmu Algifen, Ibalgin rapid,bolest na pár hodin povolí.Je vhodná lēčba těmito antibiotiky?

Odpověď: Dobrý den, cotrimoxazol je bežně používané ATB na léčbu zánětů močových cest. Nicméně je vždy vhodné provést kultivační vyšetření moči a test citlivosti antibiotik. Pokud máte pochybnosti, navštivte prosím urologa. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

Otázka: Dobrý den , mám problém je mi 24 můžu mít únik moči ? Chodím často na záchod,vyčůrám se a za chvíli mám pocit žepotřebuji zase,mám dost vlhké kalhotky které zapáchají močí,teď v létě je to silnější zápach.Co to může způsobovat ? Děkuji

Odpověď: Dobrý den, může se jednat i o gynekologický problém, doporučuji jak urologické, tak gynekologické vyšetření. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

Otázka: Dobrý den, rád bych se zeptal na můj problém, byl sem léčen na zánět močových cest antibiotika Gyrablock. Po dobrání antibiotik problém odezněl ale teď se již týden trápím s problémem divných pocitu v penisu. Není to bolest jako taková ale prostě pořád cítím že to není jako dřív . Žádné zarudnutí ani výtok nemám ale při delší chůzí nebo běhu mě trochu bolí žalud či předkožka. Nevíte čím by to mohlo být? K urologovii jdu ale má dovolenou a je tam až od úterý. Můžu počkat? Co mám dělat do návštěvy lékaře? Co to může být? Děkuji moc za odpověď

Odpověď: Dobrý den. Pokud Vás bolí žalud či předkožka, jde o kožní problém. Po užití ATB se může jednat o kvasinkovou infekci. zatím jen zvýšená hygiena, pokud máte náhodou doma Canesten krém, tak 2x denně natřít, ev. si jej nechte předepsat u praktického lékaře. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

Otázka: DOBRÝ DEN, KAŽDÝ DEN VYPIJI ASI 2 LITRY VODY,PŘES DEN NEMÁM POTÍŽE S MOČENÍM, ALE V NOCI V POSTELI TŘIKRÁT SE VZBUDÍM A MUSÍM NA MALOU,ALE VĚTŠINOU MOČ NEUDRŽÍM,PROSÍM PORADTE PROČ?DÍKY

Odpověď: Dobrý den, máte patrně nějakou funkční poruchu močového měchýře. Navštivte prosím urologa, je třeba kompletní vyšetření a vyplnění mikčního deníku. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

Otázka: Dobrý den, mám dotaz, co je nejlepší, když mě při močení pálí špička penisu a i se mi trošku odřela? Díky moc za radu.

Odpověď: Dobrý den, zkuste koupel v heřmánku, pokud to nepomůže, pak navštivte urologa. Přeji hezký den. Martin Drábek www.uroclinic.cz

Nové články emailem
Inzerce
banner_voucher_ordinace_3.jpg

Anketa
Inzerce
Inzerce
Inzerce
Aktuální diskuse
  • Petra (Vši zabije chemie, ale prý i slivovice) 20. července 2017, 09:42:24

    Dcera už se vší nemůže zbavit přes rok. Vyzkoušeli jsem skoro všechno( slivovici,… Diskutovat

  • Broňa (Pocení rukou a nohou) 20. července 2017, 13:29:52

    Pocení rukou mě dost omezovala a brzdila v mé profesi. pak jsem se zmínila při jedné kontrole… Diskutovat

  • Milo (krční páteř - bolesti) 20. července 2017, 21:21:35

    To samé jsem měla jà Pavle. Nebojte se AD, ty vám pomohou, abyste na to tolik… Diskutovat

Napsali jste nám

Děkujeme Vám za všechny dotazy a připomínky.
Vaše redakce

Naši partneři
Inzerce