Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Diabetes jako možná příčina častých gynekologických obtíží

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1483x )

Diabetes mellitus je považován za rizikový faktor pro závažnější průběh všech zánětlivých onemocnění, těch gynekologických nevyjímaje. Zvýšené hladiny krevní glukózy totiž napomáhají množení kvasinek a mohou tak způsobovat opakované infekce.

shutterstock.com

U zdravé ženy jsou v reprodukčním věku přirozenou součástí poševní tekutiny mikroorganismy. Jde zejména o rod Lactobacillus, který svým metabolismem udržuje v pochvě kyselé prostředí. V malém množství jsou přítomny i další bakterie. Pokud dojde k průniku cizích bakterií, kvasinek nebo k přemnožení bakterií, které se v pochvě přirozeně vyskytují, vzniká nerovnováha, která se navenek projeví výtokem. 

Diabetes jako rizikový faktor

Jedním z rizikových faktorů pro vznik poševního dyskomfortu, zejména pro takzvanou vaginální kandidózu, je nadměrný příjem cukrů nebo špatně kompenzovaný diabetes. Zkušenosti gynekologů ukazují, že opakované mykotické výtoky mohou být u žen bez dosud odhalené diagnózy diabetu signálem, že u nich diabetes vzniknul. Experimentálně bylo prokázáno, že zvýšená koncentrace cukrů v moči a krvi podporuje růst kvasinek v organismu. Cukrovku mnohdy doprovází vzestup tělesné váhy. S tím souvisí větší zapářka zevního genitálu (nejen v létě), která infekcím nahrává.

Mezi další faktory, které podporují vznik kvasinkové infekce (vaginální mykózy)patří:

  • Těhotenství - zvyšuje se hladina estrogenu a cukru
  • Užívání antibiotik – může nastat nerovnováha poševního prostředí a dojde k přemnožení
  • Způsob stravování – nedoporučuje se příliš vysoká konzumace sladkých pokrmů, nápojů a bílé mouky
  • Stres
  • Užívání hormonální antikoncepce
  • Kolísání hormonálních hladin během cyklu
  • Používání slipových vložek a parfémovaných toaletních papírů
  • Nošení nevhodného oblečení (např. těsné spodní prádlo ze syntetických materiálů)
  • Špatná intimní hygiena – nevhodné přípravky na mytí (běžná mýdla a sprchové gely), nedostatečná intimní hygiena

Jaké jsou příznaky vaginální mykózy?

Příznaky vaginální mykózy jsou celkem typické, mezi základní patří:

  • Svědění uvnitř i vně rodidel.
  • Otok a silné prokrvení zevní části rodidel.
  • Výtok, který může být zprvu řídký, později má bílou tvarohovitou konzistenci. Bývá bez zápachu nebo naopak silně připomíná droždí. Vedle výtoku se mezi velkými a malými stydkými pysky objevují bělavé povlaky. Někdy ale výtok nemusí být vůbec přítomen a kvasinková infekce se projevuje „pouze“ zarudnutím a svěděním zevních rodidel. 
  • Nepříjemné pocity až bolest při močení a během pohlavního styku.
  • Tlak a bolest v podbřišku.

Léčba a prevence

K léčbě se využívají přípravky ze skupiny antimykotik, které jsou na trhu dostupné v různých formách s lokálním účinkem – vaginální čípky, krémy a vaginální tablety. Tyto přípravky si můžete pořídit v lékárně bez lékařského předpisu. Existují rovněž antimykotika s celkovým účinkem, která jsou vázána pouze na lékařský předpis. Nejčastěji jsou předepisovány tablety s obsahem flukonazolu. Doporučují se také speciální přípravky pro intimní hygienu, vhodné zvlášť pro často se opakující a vracející zánět.

Prevencí u diabetiček se stává především normalizace hladin krevního cukru, dodržování hygienických návyků, užívání mýdel s kyselým pH, neužívání tampońů, nošení bavlněných materiálů. Také pomáhá sníst denně jogurt. V případě propuknutí kvasinkové infekce je samozřejmě lepší navštívit gynekologa a poradit se s ním. Jednorázově vzniklá porucha rovnováhy poševní mikroflóry je většinou snadno léčitelná vaginálními antimikrobiálními přípravky nebo probiotiky. Probiotika lze podávat i preventivně.

Jako prevence nebo pro zmírnění poševního výtoku se dále doporučuje několik zásad:

  • Nenoste často těsné džíny a spodní prádlo typu tanga (obojí dráždí genitál a zvyšuje tak jeho sekreci, vyvolává pocity pálení a svědění), dejte přednost spodnímu prádlu z bavlny
  • Nepoužívejte parfémované vložky a mýdla, zkuste speciální, hypoalergenní přípravky s optimálním pH pro intimní hygienu
  • Tampony používejte jen výjimečně
  • Nezůstávejte dlouho v mokrých plavkách
  • Omezte dlouhé, horké koupele
  • Snižte příjem cukru, soli a koření
  • Dbejte na hygienu po pohlavním styku

Zdroj: www.tribune.cz

Diabetu a všemu s ním spojenému se věnuje náš speciál cukrovka.lekarna.cz, kde se dozvíte další zajímavé a lékaři ověřené informace, novinky a tipy z oboru diabetologie .
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Diabetická neuropatie

Diabetická neuropatie zahrnuje postižení nervů u diabetiků, jde o jednu z tzv. pozdních komplikací diabetu mellitu. Přitom mohou být postiženy nervy motorické, zodpovědné za svalovou činnost, nervy senzitivní, které umožňují vnímání např. tepla, a nervů, vedoucích k různým tělním orgánům.

Diabetická retinopatie

Jednou z komplikací cukrovky jej postižení sítnice. Právě diabetická retinopatie je jednou z hlavních příčin oslepnutí ve vyspělých zemních světa.

Poruchy potence u diabetiků

Sexuální život významně ovlivňuje kvalitu života většiny lidí, včetně nemocných s diabetem mellitem. Právě poruchy sexuálního života, poruchy potence patří mezi častě obtíže, kterých se diabetici obávají. Zatímco u žen se sexuální poruchy pozorují zřídka, dokonce není ani ovlivněna jejich plodnost. U mužů jsou sexuální poruchy mnohem častější.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce