Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Hyperbarická komora pomáhá dětem po nehodách i pacientům s rakovinou

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 19905x )

O zázraku mluví maminka čtrnáctileté Simony z Havířova. Moc nechybělo a letošních prázdnin se dívka nedožila. Když přesně před rokem přecházela ulici, srazilo ji auto. Do ostravské fakultní nemocnice ji záchranáři převezli v kritickém stavu.

Městská nemocnice Ostrava

„Krvácení do mozku, zlomenina lebky, vypadalo to moc špatně,“ popisuje Simonina maminka. Dívka prodělala v ostravské fakultní nemocnici hodně zákroků, pravidelně také „dýchala kyslík“ v jediné hyperbarické komoře na Moravě, která je v sousední Městské nemocnici Ostrava. „Vozili ji tam z fakultky mockrát. Jsem přesvědčena o tom, že pobyt v hyperbarické komoře zásadně urychlil hojení a celkovou léčbu. Myslím, že i díky ní teď dobře komunikuje. Lidé, kteří Simonu neznají, by na první pohled asi nepoznali, čím si prošla,“ říká matka. Ví, že její dcera se asi nikdy nedostane do takové formy, jakou měla před nehodou, její vývoj bude pomalejší. „Hůře si pamatuje, pořád se ale zlepšuje, může chodit na čtyři hodiny denně do školy,“ tvrdí žena.

Podobné zkušenosti s účinky kyslíku pod tlakem mají i rodiče sedmileté Kláry ze Zábřehu na Moravě. I jejich dceru loni srazilo auto. Po nehodě měla zlomenou stehenní kost. Mnohem závažnější však bylo poranění mozku po pádu na silnici. „Klára letěla několik metrů vzduchem. Po pádu na zem došlo ke krvácení do mozku, přetržení neuronů a ochrnutí celého těla. Ve vegetativním stavu ji záchranáři převezli do ostravské fakultní nemocnice, kde jí operovali nohu. Protože neměla žádné další vnitřní zranění, pátý den ji převezli do sousední městské nemocnice, aby mohla absolvovat kúru v hyperbarické komoře,“ vzpomíná Klářina maminka. Míní, že i díky čistému kyslíku, který pacienti pod tlakem v hyperbarické komoře dýchají, se Klářiny mozkové buňky a nervová spojení „probudily“.

Celá rodina i lékaři mají za sebou strašně moc práce, ale výsledek je podle rodičů zázračný. Klára chodí do první třídy, občas bývá více unavená, ale záznam EEG ukazuje normální stav. Psycholožka jí doporučila, aby navštěvovala školu pro mimořádně nadané děti.

Primář Centra hyperbarické medicíny Městské nemocnice Ostrava Michal Hájek upřesnil, že pobyt v hyperbarické komoře, tedy uzavřené ocelové nádobě, v níž pacienti pod tlakem dýchají stoprocentně čistý kyslík, nejčastěji pomáhá lidem s otravami oxidem uhelnatým, s těžkými infekcemi měkkých tkání, po nejrůznějších úrazech, s poruchami sluchu, mozku, potápěčům s dekompresním onemocněním.

„Čistý kyslík pod tlakem napomáhá zmírňovat třeba následky těžkých traumatických poranění, protože u těžkých zlomenin dochází k roztržení a zhmoždění měkkých tkání. Zjednodušeně řečeno: ortopedové a chirurgové dávají dohromady kosti, my jim pomáháme v tom, aby se co nejrychleji zahojily rány. Až třetinu našich pacientů tvoří nemocní s náhlou ztrátou sluchu, hyperbaroxie může pomoci odstranit také nepříjemné zvonění a hučení v uších,“ vyjmenoval primář s tím, že dobré výsledky mají lékaři Centra hyperbarické medicíny s léčbou diabetické nohy nebo bércových vředů, mohou pomoci i onkologickým pacientům. U některých typů nádorů totiž hyperbaroxie umocňuje účinky ozařování, a tím snižuje potřebnou dávku záření. Zmírňuje také nežádoucí účinky a komplikace onkologické léčby.

Primář ale upozorňuje, že pobyt v hyperbarické komoře nemá nic společného s kyslíkovou terapií, kterou nabízejí nejrůznější kosmetické salony a regenerační centra. „V salonu si člověk asi dobře odpočine, relaxuje, což by případně mohlo mít pozitivní účinek na náš vzhled. Ale léčebných účinků jako v hyperbarické komoře tu klienti nemohou dosáhnout. Lidé si to pletou, zmatek mají ale i někteří lékaři. Denně odpovídám na několik telefonátů a vysvětluju, že v kosmetických zařízeních nikdy nemohou dosáhnout tak vysokého tlaku a nemají k dispozici stoprocentní kyslík, což je pro léčbu zásadní podmínka,“ řekl Hájek.

Máte zkušenost s léčbou v hyperbarické komoře? Popište nám je v diskusi nebo na mailu [email protected].

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
libuše Bímová

Jezdim do hypebarické komory již čvrtý rok,mám diabetickou neuropatii,vždycky se mi moc ulevíale boužel než přijdu příště tak je to zase zpátky i tak je to moc dobré,jezdím na jaře a na podzim, vždycky30x,a taky mi přestalo šumění v uších a zlepšil se mi zrak,Celkově se vždyckycítím o moc lépe,jen ty nohy jdou pomalu ale i za to jsem vděčná.V ˇUstí máme moc krásnou komoru a milý ,ochotnuý personál.

Hyperbarická barokomora
1x

Hyperbarická barokomora. Přenosná hyperbarická kyslíková komora. http://www.oxyobchod.cz/hyperbaricke-komory


Celkový počet příspěvků v diskusi: 2. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Poranění elektrickým proudem - práce, domácnost, elektrické vedení

Poranění elektrickým proudem je častým typem poranění, se kterým se můžeme setkat i na ulici, doma, kdekoliv ve městě, v práci, ale i v přírodě. Poškození se projeví různým stupněm bezvědomí, křečemi, hluchotou, slepotou, poruchami hybnosti nebo čití.

Poranění elektrickým proudem - zasažení bleskem

Zasažení bleskem jako typ poranění elektrickým proudem je odlišné od úrazu běžným elektrickým proudem. Může být přímý, nebo zprostředkovaný přes jiné vodiče, déšť, vlhkou půdu atd.

Poranění hrudníku

Mezi vnitřní orgány, které jsou tímto ohroženy počítáme především srdce a plíce, ale také velké cévy, které se v hrudníku nalézají.

Vánoce se vyplatí nepodcenit

Vánoce je období, kdy se průměrný nešika dostává do kontaktu s předměty, které po ostatní roční období nepotřebuje a které mohou být doslova kamenem úrazu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce