Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

První menstruace: Jak na ni dceru připravit?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 2265x )

První menstruace může být pro dívku stresujícím obdobím a je často přijímána se smíšenými pocity. Stejně jako ostatní změny, které pubertu provázejí, může i tato událost vyvolávat zmatek. Při první menstruaci dívky mívají pocity strachu a úzkosti mnohdy kvůli tomu, že jsou mylně informovány. Častější příčinou těchto pocitů nicméně bývá to, že nejsou informovány vůbec.

shutterstock.com

Období první menstruace je pro většinu dívek zlomové. Je to okamžik, kdy se mění z dítěte v ženu, tedy alespoň po tělesné stránce. Průměrný věk, kdy většina dívek dostane menstruaci, je mezi 12. a 14. rokem života, přičemž horní hranice je stanovena na patnáct a půl roku. Ačkoliv je každé dívčí tělo individuální, pokud do věku patnácti a půl roku dívka menstruaci nedostane, je vhodné vyhledat odborníka a zjistit příčinu tohoto zpoždění. V současnosti se však spíš setkáváme s opačným jevem - věk první menstruace je nyní o něco nižší. Mnohé dívky tak mají první menstruaci třeba již v devíti letech, některé i dříve. Teorií ohledně poklesu věku u první menstruace je několik, žádná však situace spolehlivě neobjasňuje. Na věk první menstruace má totiž vliv celá řada faktorů, mimo jiné i výživa, životní styl, hmotnost, poměr svalů a tuku a podobně.

Klíčovou roli hrají rodiče

Informace o menstruaci je možné čerpat z mnoha zdrojů — od učitelů, zdravotníků, z různých tištěných materiálů a také z naučných filmů. Tyto zdroje jsou pro rodiče cenné, protože je mohou použít k tomu, aby vysvětlili fyziologické pochody v průběhu cyklu a také dceru poučili o hygieně při menstruaci. Děvčata však mohou mít řadu otázek a navíc mohou potřebovat něco, co tyto zdroje nepokryjí. Ale i když vědí, co mají při menstruaci dělat, často se neumí vyrovnat s průvodními výkyvy emocí. Potřebné informace na toto téma a také citovou podporu by měla dívce poskytnout zejména matka, na kterou se v této situaci dívky obracejí o radu. Dále to může být další člen rodiny ženského pohlaví - babička nebo starší sestra.

O menstruaci mluvte dříve, než nastane

Každá dívka by ještě před první menstruací měla vědět, co menstruace je a na co se musí připravit. Najít krev na spodním prádle může být pro naprosto neinformovanou dívenku, která si krev doposud spojovala s úrazy a nehodami, vcelku šok. Samozřejmě první informace se mohou dívky dozvědět již ve škole nebo od vyspělejších spolužaček. Spoustu informací si dívky samy najdou na internetu, ale jsou okamžiky, kdy jim počítače maminku a otevřený rozhovor s ní nenahradí. A právě příchod období plného hormonálních změn je jedním znich. Výhodou je pro maminky dnešní otevřené pojetí výchovy. Je nutné si však uvědomit, že nástup menstruačního cyklu se za léta významně posouvá do stále mladšího věku, takže zavést na toto téma řeč je potřeba už kolem devátého roku věku.

Dívky, které jsou na první menstruaci připraveny, obvykle vnímají tuto událost výrazně pozitivněji. Oproti tomu dívka, která není poučena, zpravidla neví, co má dělat, až se u ní menstruace poprvé objeví. Vaše dcera musí vědět, že menstruační krvácení je normální proces, který probíhá u všech zdravých dívek.

Jak si o tom s dcerou promluvit

Dívky, kterým se blíží menstruace, jsou obvykle zvědavé, co je čeká. Pravděpodobně se již na toto téma bavily se svými spolužačkami. Mají mnoho otázek, ale mnohdy je nedokážou přesně formulovat. A možná se o tom také stydí mluvit.

Jak si tedy s dcerou popovídat o nástupu menstruačního cyklu?

Děvčata na začátku puberty pravděpodobně ocení jednoduché, konkrétní informace. Půjde asi o to, jak často se menstruace objevuje, jak dlouho trvá a k jakým ztrátám krve při tom dochází. V počátečních fázích poučování je proto nejlepší zaměřit se na bezprostřední a praktické stránky menstruace.

Vyčleňte si čas jen samy pro sebe, udělejte si s dcerou hezké odpoledne. Mluvte otevřeně a bez zábran, aby dívka příchod prvních měsíčků chápala jako přirozenou součást svého zrání, jako chvíli, kdy se zní pomalu stává slečna. Povídejte si o tom, co dceru zajímá a co ji může překvapit. Zjistěte, kolik už toho o menstruaci vaše dcera ví, a pokud má nějaké zkreslené názory, uveďte je na pravou míru. Buďte připravena na to, že z počátku toho vaše dcera příliš nenamluví. 

Chopte se iniciativy

Co však můžete dělat, jestliže se zdá, že vaši dceru toto téma vůbec nezajímá? Je možné, že se zdráhá mluvit o osobních věcech. Nebo zkrátka potřebuje nějaký čas na to, aby překonala zábrany a začala mluvit na toto téma. Možná dokonce řekne, že už ví všechno, co potřebuje. Velmi pravděpodobně bude nutné, abyste krátké rozhovory na toto téma začali vy a také v nich sami pokračovali. Buďte trpěliví. Časem vaše dcera zcela jistě ocení, co jste pro ni v tomto směru udělali.

Otázky a odpovědi na téma první menstruace

1. V jakém věku obvykle přijde první menstruace? Proč ji některé dívky dostanou dříve než jiné?

Optimální věk pro první menstruaci je nejpozději do patnácti až patnácti a půl let. Některé dívky ji mají ale již i v devíti letech, v průměru mezi 12. až 14. rokem. Každý z nás je jiný, a tak je tomu i u dívek a mladých žen. Každý máme jinak nastavené biologické hodiny. Závisí to jak na genetické výbavě daného jedince, tak i na stravě a prostředí, ve kterém vyrůstá.

2. Jaké příznaky mohou dívku upozornit, že brzy dostane první menstruaci?

Nejdříve se začnou zvětšovat prsa (asi 3 až 4 roky před první menstruací), následně začne růst pubické ochlupení (bývá 1 až 2 roky předem). Pod vlivem hormonálních změn se 6 až 12 měsíců předem může objevit výtok z pochvy. Někdy se k tomu mohou přidat ještě různé pocity plnosti, tlaku či pobolívání v podbřišku nebo napětí v prsou.

3. Jaký průběh většinou mívá první menstruace?

To je opět velice individuální. Může být slabší i silnější, kratší i delší, bolestivá i nebolestivá, jako každá jiná. Možná akorát ta bolestivost bývá v prvních menstruačních cyklech někdy mírnější, než je tomu později. První cykly mohou být totiž anovulační, bez dozrání vajíčka, a pravidelnost ovulace většinou nastupuje až o něco později. Někdy se krvácení může v prvních cyklech objevovat až příliš často.

4. Měla by být menstruace od začátku pravidelná?

Určitá nepravidelnost ve smyslu plus i mínus je zde v pořádku. Většinou se vše srovná do dvou až tří let od první menstruace. Problém může nastat v případech, kdy je menstruace příliš častá a dlouhá, případně i se silnějším krvácením. Tomuto stavu říkáme juvenilní mettrorhagie. Dívky při ní mají příliš velkou ztrátu krve, jsou častěji více unavené a méně odolné, většinou se zde neobejdeme bez lékařské pomoci.

Při méně závažných případech nepravidelnosti či potížemi, jako je zvýšené maštění pleti a akné, si často vystačíme i s některými doplňky stravy, zvláště s přídavkem fytoestrogenů, například Sarapis mensis.

5. Kdy by dívka měla poprvé navštívit gynekologa?

Obecně se doporučuje navštívit gynekologa poprvé z důvodu očkování proti HPV, které je u nás hrazeno zdravotními pojišťovnami mezi 13. a 14. rokem věku, ale k běžné gynekologické péči je vhodné začít docházet od 15 až 16 let. Pokud jsou ale potíže s nepravidelným cyklem, bolestmi s ním spojenými a podobně, doporučuji na gynekologii zajít v kterémkoliv věku.

6. Je vhodné u takto mladých dívek používat tampóny?

Pro dívky před zahájením sexuálního života jsou doporučeny spíše vložky, tampóny sice používat mohou, ale vhodnější by vyhradila pouze na sport či plavání, rozhodně by je neměly používat přes noc. Tampóny mohou používat i mladé dívky, které ještě pohlavní styk neměly. Budou-li si je zavádět čistýma rukama, aby si nezanesly nějakou infekci, rozhodně jim nic nehrozí. Je pouze potřeba si vybrat vhodnou velikost tamponu.

7. Když dívka dostane první menstruaci, jak se změní její tělo?

Většina změn (růst prsou atd.) již probíhá před první menstruací. Pod vlivem hormonů ale často změny pokračují. Nemusí se jednat o přibývání na váze. Spíše nastává změna tělesných proporcí z dětské postavy až do vzhledu dospělé ženy, tedy širší boky atd. Častější bývají změny na kůži. Pleť se obvykle více mastí a vzácné nejsou ani potíže s akné, zvláště když je u dívky mírně zvýšená hladina mužských pohlavních hormonů. Tělesný růst se nezastavuje ihned po první menstruaci, ale většinou do 4 až 6 let po ní. Mají na tom významný podíl estrogeny, které se začnou tvořit při dozrávání vajíček ve vaječnících.

Maminka by měla také dceru upozornit, že měsíčky mohou být zpočátku velmi nepravidelné, a proto je důležité, aby si mladá slečna pečlivě zaznamenávala jejich začátek iprůběh. Nejlépe poslouží jednoduchý menstruační kalendář.

Když první menstruace dlouho nepřichází

První menstruace se odvíjí jednak od dědičnosti, ale také od celkové zralosti dívky. Dospívání bývá totiž různě dlouhé, takže ačkoliv mnoho dívek začne menstruovat již ve 12 letech, může se tak stát i v 16 letech.

Zda se jedná o přirozený jev, lékaři obvykle zjistí na základě zralosti sekundárních pohlavních znaků, kostního věku a založení osmiček. V případě disproporce je třeba doplnit nejen gynekologické, ale i endokrinologické a genetické vyšetření.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Premenstruační syndrom

Před 3měsíci jsem ukončila kojení - kojila jsem 14měsíců.Teď mám pocit,že se děje něco s mými hormony. Pociťuji tlak v prsou, a to už 14 dní před menstruací,mám neustále na "krajíčku" a ke všemu mi zhoustlo ochlupení na dolních končetinách.Existuje nějaký přírodní prostředek na urovnání hormonální hladiny?Je naděje,že se ochlupení dolních končetin vrátí do "normálu"? Je mi 29let, jsem matkou 2dětí a nechci užívat žádnou hormonální antikoncepci.

Oddálení menstruace zbytky stejně účinných léků

Dobrý den, prosím Vás, potřebuji nutně vědět, zda mohu k oddálení menstruace asi o 11 dní brát pár dní tabletky Orgametril, mám jich málo, nevyzbudou mi na celou dobu, tak bych je dobrala zbytkem tabl.Norethisteron, a potom také zbytkem tabl. Utrogestan. Je to možné takto zkombinovat, když jsou léky na stejné bázi a na stejný účel? Doufám že ano, protože bych ráda tyto zbytky zužitkovala a nevyhazovala, nové léky jsou drahé. Pokud mi nehrozí vyloženě gynekologické problémy, ráda bych to tak učinila,co mi radíte? Děkuji moc za odpověď.

Menstruační cyklus

Menstruačním cyklem nazýváme pravidelné opakované krvácení z rodidel ženy, pojem menstruace pak označuje období jednotlivých krvácení.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce