Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Novinka v léčbě diabetu: Nebolestivý systém měření glykémie

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 7882x )

Pravidelné měření cukru v krvi patří ke každodenní rutině lidí s cukrovkou. Díky němu mohou okamžitě odhalit sníženou nebo zvýšenou hladinu cukru v krvi a zároveň si tak potvrzují správnost své léčby. Dnes už se lidé s cukrovkou ale nemusí píchat do prstu, existuje totiž pohodlnější a praktičtější cesta, jak mít hladinu cukru v krvi pod kontrolou.

shutterstock.com

Měření glykémie glukometrem z krve je nutné v případě prudkých změn hladiny cukru, kdy hladina cukru v tkáňovém moku nemusí přesně odrážet hladinu krevního cukru, nebo v případě hypoglykémie či počínající hypoglykémie, nebo případě, kdy příznaky neodpovídají hodnotám naměřeným systémem.

Čtěte také: Cukrovka 1. a 2. typu – příznaky, diagnostika a léčba

FREESTYLE LIBRE

Jedná se o novinku, která umožnuje používat místo glukometru nebolestivý systém selfmonitoringu glykémií (tzv. flash glucose monitoring). Přístroj zobrazuje aktuální hladinu a křivku glukózy, díky voděodolnému senzoru, který můžete nosit až 14 dní.


FreeStyle libreSestava se skládá se Senzoru FreeStyle Libre , který je nutné zakoupit samostatně a čtečky FreeStyle Libre, která umožňují snadno porozumět vaším datům a provádět informovaná rozhodnutí pro lepší kompenzaci cukrovky.

S každým bezbolestným skanem, zobrazí FreeStyle Libre aktuální hladinu glukózy, křivku hladiny glukózy, za posledních 8 hodin a trend ve formě šipku ukazující, kterým směrem se hodnota koncentrace glukózy pohybuje. Trendové šipky vám usnadňují zachytit momenty, kdy koncentrace glukózy stoupá nebo klesá a jak rychle se mění. Možnost skenovat senzor tak často, jak chcete, vám umožňuje lépe porozumět vlivu stravování, cvičení a dávkování inzulinu, na hodnoty koncetrace glukózy. Dále si můžete nastavit vlastní zvukové nebo vibrační upomínky a upozornění a vložit vlastní poznámky, které vám pomáhají k lepšímu porozumění dat ze senzoru.

Senzor, který mají pacienti na paži, je diskrétní, velký zhruba jako padesátikorunová mince, jeho nošení je bezbolestné, a během dne si ho tedy skoro nevšimnete. Není jen malým, ale i chytrým pomocníkem. Automaticky zachycuje každou minutu koncentraci glukózy v tkáňovém moku. Zároveň automaticky zaznamenává koncentraci glukózy každých 15 minut a ukládá data do interní paměti, která je schopná pojmout až osm hodin záznamů. Vy pak jen přiložíte čtečku, která si pamatuje až 90 dní, a svá data během jedné vteřiny sejmete. Software z nich pak dokáže vyexportovat reporty pro pacienta i lékaře, který na jejich základě může provádět informovaná rozhodnutí o další léčbě pacienta.

Čtěte také: Hypoglykémie, hyperglykémie, ketoacidóza aneb akutní komplikace diabetu

Výhody výrobku

  • Pohodlný a diskrétní - Malá a lehká*, čtečka se snadno drží a můžete ji mít stále při sobě (*Rozměry čtečky 95 mm x 60 mm x 16 mm a hmotnost 65 gramů)

  • Rychlý sken senzoru, který zabere jen 1 sekundu a který funguje i přes oblečení, vám umožňuje skenovat tak často, jak chcete - diskrétně, kdykoliv a kdekoliv.

Poraďte se s lékařem

FreeStyle Libre je zatím dočasně dostupný pro pacienty s cukrovkou 1. typu, kterým jej hradí zdravotní pojišťovna, jeho výdej je možný jen na Poukaz na léčebnou a ortopedickou pomůcku. Poukaz může vydat každý diabetolog a je hrazen dle platných číselníků VZP. Pro bližší možnosti předepsání kontaktujte svého diabetologa. Libre přijímač má dvě úhrady pojišťovny. Pro děti a mladistvé jsou bez doplatku pacienta a pro dospělé už doplatek je. Senzor má úhrad vícero, a taky se liší podle věku a anebo podle počtu kusů určených na jeden rok. Na trhu je pouze jeden druh čtečky a jeden druh senzoru. Jejich úhrada se liší právě kódem pojišťovny.

Bližší informace u vašeho ošetřujícího lékaře.

Může mi lékař předepsat poukaz na úhradu pacienta, tak abych si celý produkt platil sám?

Bohužel z důvodu výrobních kapacit jsou přednostně vybavovány klienti s platným zdravotním poukazem, s úhradou zdravotní pojišťovny.

Můžu si LIBRE koupit na volný prodej?

Podobně jako u poukazu s plnou úhradou, zatím tento způsob není možný.

Více informací na: lekarna.cz/freestyle-libre/

Diabetu a všemu s ním spojenému se věnuje náš speciál cukrovka.lekarna.cz, kde se dozvíte další zajímavé a lékaři ověřené informace, novinky a tipy z oboru diabetologie .
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Diabetická neuropatie

Diabetická neuropatie zahrnuje postižení nervů u diabetiků, jde o jednu z tzv. pozdních komplikací diabetu mellitu. Přitom mohou být postiženy nervy motorické, zodpovědné za svalovou činnost, nervy senzitivní, které umožňují vnímání např. tepla, a nervů, vedoucích k různým tělním orgánům.

Diabetická retinopatie

Jednou z komplikací cukrovky jej postižení sítnice. Právě diabetická retinopatie je jednou z hlavních příčin oslepnutí ve vyspělých zemních světa.

Poruchy potence u diabetiků

Sexuální život významně ovlivňuje kvalitu života většiny lidí, včetně nemocných s diabetem mellitem. Právě poruchy sexuálního života, poruchy potence patří mezi častě obtíže, kterých se diabetici obávají. Zatímco u žen se sexuální poruchy pozorují zřídka, dokonce není ani ovlivněna jejich plodnost. U mužů jsou sexuální poruchy mnohem častější.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce