Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Pomůcky pro diabetiky hrazené zdravotní pojišťovnou. Na co má diabetik nárok?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 5201x )

Jak je to s nárokem diabetiků na glukometr a diagnostické proužky?

shutterstock.com

Úhradu z veřejného zdravotního pojištění a pravidla preskripce zdravotnických prostředků pro diabetiky stanovuje zákon o veřejném zdravotním pojištění (příloha č. 3 zákona č. 48/1997 Sb.).

Čtěte také: Cukrovka 1. a 2. typu – příznaky, diagnostika a léčba

Kdo má nárok na glukometr?

Glukometr může v indikovaných případech předepsat pacientům léčeným perorálními antidiabetiky diabetolog, internista nebo všeobecný praktický lékař; pacientům léčeným inzulinem diabetolog či internista a pacientům léčeným injekčními neinzulinovými antidiabetiky pouze diabetolog. Zdravotnický prostředek je pacientovi vydán ve výdejně zdravotnických prostředků na základě lékařem předepsaného „Poukazu na léčebnou a ortopedickou pomůcku“. Není nutný souhlas revizního lékaře. Glukometrů se vyrábí několik typů. Zákon o veřejném zdravotním pojištění stanovuje u jednotlivých typů množstevní i úhradový limit.

Glukometr s možností stahování hodnot do univerzálních počítačových programů umožňujících vyhodnocení dat je ze zdravotního pojištění hrazen do výše 500 Kč, v množství 1 kus za 6 let. Pro další typy glukometrů (glukometry pro stanovení ketolátek, glukometry s hlasovým výstupem, glukometry s integrovaným bolusovým kalkulátorem a komunikací s chytrým zařízením) platí taktéž množstevní limit 1 kus za 6 let, úhradový limit je 1 000 Kč.

Čtěte také: Selfmonitoring u diabetu je pro efektivní léčbu klíčový

Jak je to s diagnostickými proužky?

Diagnostické proužky na stanovení glukózy z krve předepisuje diabetolog, u pacientů léčených perorálními antidiabetiky to může být také internista a všeobecný praktický lékař. Dospělým pacientům, kteří nejsou léčeni intenzifikovanou inzulinovou terapií může proužky předepsat mimo diabetologa též internista. Zdravotní pojišťovna hradí diagnostické proužky na stanovení glukózy z krve v množství, které závisí na závažnosti zdravotního stavu, vždy však maximálně do legislativou stanoveného limitu.

Pacientům léčeným perorálními antidiabetiky je hrazeno 100 kusů diagnostických proužků za rok, a to na základě indikace diabetologa, praktického lékaře či internisty. Vše je vykazováno na číslo pojištěnce. V praxi to znamená, že pacient nemá nárok dostat poukaz na 100 kusů proužků od praktického lékaře a dalších 100 kusů od diabetologa.

Pacientům léčeným injekčními neinzulinovými antidiabetiky, nebo inzulinem do 2 dávek denně, nebo pacientům s nediabetickou hypoglykemií je hrazeno množství 400 kusů diabetických proužků za rok. Pacientům léčeným intenzifikovanou inzulinovou terapií (inzulinovou pumpou nebo perem) je hrazeno 1 500 kusů za rok. Diabetikům do 18 let včetně nebo těhotným diabetičkám je hrazeno 2 500 kusů za rok.

Dále hradí zdravotní pojišťovny:

  • Proužky pro stanovení ketolátek z krve: na tuto pomůcku mají nárok pouze mladí do 18 let, těhotné diabetičky a uživatelé inzulínových pump – 50 ks/rok.
  • Proužky pro vizuální testování moči: 50 ks/rok.

Přístroje pro okamžitou a kontinuální monitoraci glukózy (FGM a CGM)

Okamžitá monitorace glykemie – FGMF: Zdravotní pojišťovna plně hradí diabetikům 1. typu 26 kusů senzorů za rok (12 po sobě jdoucích měsíců) a čtečku jednou za 4 roky.

Aby vám diabetolog mohl předepsat FGM, je nutné splnit několik kritérií – tyto senzory se předepisují z počátku na dobu tří měsíců. Pokračovat v takové léčbě si klade za podmínku výrazné zlepšení kompenzace diabetu, objektivní spolupráci při léčbě (např. více než 10 skenů za den) apod. Pokud vám diabetolog předepíše čtečku senzorů a senzory, nemůže vám již předepsat glukometr. Stejně tak se snižuje počet diagnostických proužků pro dospělé na 100 ks za rok a pro děti do 18 let na 300 ks za rok.

Kontinuální monitorace glukózy CGM (Dexcom G6): I v tomto případě musí pacient splňovat jistá kritéria. Pacient by měl mít glykovaný hemoglobin menší než 60 mmol/mol a po třech až šesti měsících od zahájení monitorace prokáže zlepšení kompenzace diabetu.

Inzulínové pumpy

Pumpa inzulínová: po předepsání DIA a podléhá schválení revizním lékařem v režimu S5, tj. zvláštní režim ústředí VZP (zapůjčovaná pomůcka) – maximálně 1 ks nebo sada 2 ks za 4 roky, v ceně do výše 100 000 Kč za 1 ks nebo 1 sadu

  • Sety infuzní k inzulínové pumpě: do výše 160,- Kč za jeden set kovový
  • Sety infuzní teflonové k inzulínové pumpě: 300,- Kč / 1 set

Další příslušenství, na která mají diabetici nárok

  • Inzulínová pera: s jednou nebo dvěma dávkami inzulínu je nárok na 1 kus za 3 roky. Pro ty, kteří užívají více než tři dávky inzulínu denně, je nárok na 2 ks inzulínových per za 3 roky.
  • Inzulínové injekční stříkačky: k aplikaci inzulínu – 100 ks/rok.
  • Jehly k neinzulínovým perům: 100 ks/rok.
  • Jehly k inzulínovým perům: 200 ks/rok.
  • Zásobníky pro inzulínové pumpy: 150 ks/rok.
  • Lancetová pera k odběru krve: 1 ks/5 let.
  • Lancety pro lancetová pera: 100 ks/rok.

Obuv pro diabetiky

Diabetik má právo požádat si i o zdravotní obuv. Ta však musí splňovat určitá kritéria (musí mít dostatečný prostor v prstové části, musí být zavřeného střihu, bez funkčních švů, se suchým zipem nebo na šněrování). Navíc bude tato pomůcka předepsána pouze diabetikům s neuropatií nebo se speciálními zdravotními požadavky na obutí. Diabetik má nárok na příspěvek zdravotní pojišťovny ve výši 1 000 Kč na 1 pár obuvi 1x za 2 rokyOproti minulosti vystavený poukaz již nepodléhá nutnosti schvalování revizním lékařem. Diabetickou obuv nemusí předepisovat pouze diabetolog, ale i ortoped, rehabilitační lékař, lékař se specializací v oboru ortopedické protetiky, chirurg, angiolog, lymfolog a flebolog a revmatolog

Peníze je možné získat i z preventivních programů

Protože prevence je vždy lepší než řešení následků, podporují pojišťovny zdravý životní styl a včasné odhalení zdravotních komplikací a přispívají v rámci preventivních programů. Požádat tak můžete o další příspěvky a čerpat celkem podporu v řádech tisíců.

Řada pojišťoven má připravené speciální balíčky přímo pro diabetiky a jinak chronicky nemocné. Nad rámec běžně hrazených pomůcek tak můžete získat až 1 000 Kč na další nákupy desinfekčních prostředků, testovacích a diagnostických proužků, odstraňovače náplastí, hojící krémy a gely, podiatrické služby nebo lancety a lancetová pera.

Co musíte udělat pro získání peněz?

  • Do vyhledávače zadejte název své pojišťovny a spojení „preventivní program“, nebo jděte přímo na webové stránky pojišťovny.
  • Projděte si možnosti preventivních programů a vyberte všechny, které můžete využít.
  • Zjistěte podmínky získání (například v případě pohybu potvrzení o zaplacení).
  • Navštivte pobočku nebo vyplňte žádost o příspěvek a odešlete ji poštou, e-mailem nebo přes datovou schránku (dle pojišťovny).

Čtěte také: Zimní rady pro diabetiky

Zdroj: vzp.cz, cukrovka.cz

Diabetu a všemu s ním spojenému se věnuje náš speciál cukrovka.lekarna.cz, kde se dozvíte další zajímavé a lékaři ověřené informace, novinky a tipy z oboru diabetologie .
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Diabetická retinopatie

Jednou z komplikací cukrovky jej postižení sítnice. Právě diabetická retinopatie je jednou z hlavních příčin oslepnutí ve vyspělých zemních světa.

Komplikace cukrovky

Mám cukrovku 1. typu již 9 let, píchám si inzulín čtyřikrát denně a je mi 30 let. Nedávno na pravidelné kontrole u mé lékařky mi bylo sděleno, že dle výsledků vyšetření krve a moči mi začínají hůře pracovat ledviny. Chtěla jsem se touto cestou zeptat, jak na sobě laickým pohledem mohu tyto zhoršené změny pozorovat.Měla jsem asi před rokem poměrně silný zánět očních spojivek. Oční lékařka mi předepsala sterilní oční mast MAXITROL a sterilní oční kapky CILOXAN. Vše mi velmi dobře zabralo, ale jen asi na 3 měsíce. Od té doby se mi zánět vrátil asi pětkrát, čemuž se oční lékařka podivovala. Ví o tom, že jsem diabetička. Může můj zdravotní stav mít na opakovatelný zánět vliv? Jana

Diabetes mellitus, úplavice cukrová, lidově cukrovka

Diabetes mellitus představuje skupinu chronických onemocnění, která mají různý mechanismus vzniku a projevují se poruchou metabolismu cukrů, tuků a bílkovin.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce