Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Betakarotén kůži zbarví, ale neochrání před sluncem

( Pavla Skurovcová | přečteno: 35191x )

I přes známá rizika, které přináší sluneční paprsky, stále lidi touží po snědé pokožce. Za jednu z možností, jak jí dosáhnout, bývá uváděn betakarotén.

shutterstock.com

I přes známá rizika, které přináší sluneční paprsky, stále lidi touží po snědé pokožce. Za jednu z možností, která má požadovanou barvu obstarat, bývá označován betakarotén. Má opravdu příznivý vliv na pokožku, dokáže ji i ochránit?

Opalovani

V tomto ročním období již tradičně vrcholí snahy lékařů vysvětlit škodlivost účinků UV záření a rizika spojené s opalováním. Na druhé straně na lidi působí obrovská nabídka prostředků, které mají zajistit vysněnou snědou barvu pokožky bez dlouhého pečení na slunci.

Kromě samoopalovacích krémů či solárií, je čím dál častěji nabízeno užívání betakaroténu. O něm se říká, že by se měl užívat ještě před příchodem horkých slunných dní, nebo alespoň tři týdny před odjezdem na dovolenou k moři. Betakarotén by měl nejen příjemně zbarvit bílou pokožku, ale měl by i kůži před vlivy slunečního záření chránit. Jaký má skutečný vliv na lidský organismus? Kdy pomůže a kdy se jeho účinky přeceňují?

Podle profesora Petra Arenbergera, přednosty Dermatologické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, díky betakaroténu lidská kůže skutečně zežloutne. Nejde však o zabarvení podobné tomu, co vzniká po opalování, tedy o dostatečnou tvorbu pigmentu. Oranžová barva pokožky je způsobena ukládáním nadbytku látky v těle. Proto se pleť každého zbarví ještě předtím, než je vystavena sluníčku. Chybou je myslet si, že pak tmavší pokožka může před vlivy slunce chránit.

Jak je to s ochrannými účinky betakaroténu? Pravdou je, že určitá pozitiva přináší, nejedná se však o přímou ochranu kůže před slunečním zářením. Jeho hlavním úkolem je něco jiného - působí jako antioxidant proti volným radikálům, které poškozují buňky. Volné radikály vznikají i právě kvůli působení UV záření. Betakarotén proti samotnému poškozování buněk nechrání. Nachází se totiž v krvi a chrání kůži až od hlubších vrstev, než kam pronikají škodlivé paprsky. Pomáhá však napravovat škody, které již slunce na buňkách způsobilo.

Související články

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Milena
1x

Ja doporucuju pripravek Evitea Sun od Farmaxu, obsahuje extrakt ze zeleneho caje a beta-karoten. Opalovani je sice nezdrave, ale kdyz opalene telo je tak nejak hezci:o)

LenkaHulova
1x

Máte někdo zkušenost s Pravidelným užíváním betakarotenu jako prevencí před vyrážkami způsopbené sluníčkem?? já našla např toto sama s tím zkušenost nemám... http://www.alier.cz/ostatni-doplnky-stravy/betakaroten-plus.html


Celkový počet příspěvků v diskusi: 2. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Účinnost opalovacího krému

Je pravda, ze cim je ochranny slunecni faktor opalovacich kremů vyssi, tim dele trva, nez se krasne opalime?dekuji

Spáleniny od slunce

Dobrý den, chci se zeptat spálila jsem si od slunicka nohy, bricho, dekolt a ramena. Uz jsou tomu dva dny a porad to hrozne pali co mam pouzit aby se to uklidnilo zkousela jsem uz od Astrid krém po opalování a taky Pantenol a nic nepomáhá. Dekuji

Kombinace solária slunce

Nekde jsem cetla, ze by se nemelo navstevovat solarium a v brzke dobe slunit na slunci. Je to pravda, mohlo by to telu nejak uskodit? Diky

Na formě opalovacího přípravku nezáleží, důležitý je ochranný faktor

Chystáte se na nákup nového opalovacího krému a nevíte, který je ten pravý? Pak vězte, že důležité je jen to, aby vám byla jeho konzistence příjemná a ochranný faktor odpovídal vašemu fototypu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce