Inzerce
aplikace_alergie.png
Jak bojovat s alergií?
S aplikací AlergoStop můžete na alergii zapomenout
Připomíná léčbu a varuje před aktuálními alergeny. Více informací zde.
karusel_poradny_196px.jpg
POTŘEBUJETE RADU LÉKAŘE?
Nabízíme vám možnost jak ji rychle a pohodlně získat. Zeptejte se sami, nebo se podívejte na dotazy, které jsme již zodpověděli.

Poradna: Zeptejte se lékárníka

Na Vaše dotazy v této poradně odpovídají:


Lékárnici z lékárny Prima v Chrudimi


poradna-trojice_nova.png

  • Mgr. Pavla Horáková - v lékárně se specializuje, kromě výdeje léčivých přípravků a zodpovídání dotazů odborné poradny, také na homeopatii, dermokosmetiku a doplňky stravy

  • PharmDr. Jana Koutná - v lékárně se specializuje, kromě výdeje léčivých přípravků a zodpovídání dotazů odborné poradny, také na homeopatii a dermokosmetiku

  • Mgr. Markéta Lopourová

Zeptejte se odborníka

Zodpovězené dotazy v této poradně

otázka

Dobrý den v 17 letech jsem byl na operaci tříselné kýly je to 3 roky zpět. Poslední 9 dní pociťují v tříslech mírnou bolest píchání a jako by by my tam prostě občas něco překáželo pociťují to když ležím nebo si sednu, ale bouly nepociťuji atd je to na stejným místě jako jsem měl kýlu můžu ji mít zpět ? Nebo to je normální píchání atd po té operaci?

odpověď

Dobrý den, pokud jsou bolesti v místech po řezech, může se jednat o drobné kýly v těchto ranách, případně o srůsty v dutině břišní, ale může jít i o bolesti spojené se zvýšenou zátěží, sportem. Bez vyšetření nelze přesně určit, co je příčinou bolestí. Pokud by se potíže zhoršovaly, vyhledejte lékařské ošetření.

otázka

Dobrý den, Chtěla bych se optat, můj přítel má pupeční kýlu cca velikostně jako golfový míček, možná ještě větší. A už týden pozoruje tvrdnutí kýly (při chůzi, zvednutí, sezení a td) tak mu vždy hrozně ztvrdne. Je to normální nebo by měl zajít radši k doktorovi? Děkuju moc

odpověď

Dobrý den. Bez vyšetření nelze určit, co je příčinou. Pokud by se potíže zhoršovaly, vyhledejte lékařské ošetření. Nicméně žádná kýla se v dospělém věku sama nevyléčí, vždy je potřeba chirurgický výkon. Čím je kýla menší, tím je navíc operační výkon většinou jednodušší a také vede k rychlejšímu hojení a rekonvalescenci.

otázka

Dobrý den. Koloidní stříbro - lze užívat na únavu či posílení imunity. Děkuji

odpověď

Dobrý den. EU zakázala užívat koloidní stříbro vnitřně. Oficiálně je určeno pouze na vnější použití.

otázka

Dobrý den, zhruba měsíc mě trápí otoky vnitřních kotníků bez bolestí. Nastoupila jsem do nového zaměstnání, kdy 12 hodin denně 4 dny v týdnu sedím. Nic mě nebolí, ráno jsou nohy v pořádku. Chůze v pořádku bez omezení. Co by to mohlo být prosím?

odpověď

Dobrý den. Takto vzdáleně se těžko určuje, co může být příčinou otoků. Nejspíše půjde o stagnaci krve v dolních končetinách vlivem dlouhého sezení. Pokud můžete, zkuste se každou půlhodinu projít a protáhnout, případně vyzkoušejte cvičení na prokrvení nohou. Kotníky můžete zkusit mazat např. Liotonem, který je vhodný na otoky a pocit těžkých nohou. Pokud by tyto postupy nepomohly nebo se stav začal zhoršovat, doporučuji návštěvu lékaře.

otázka

Dobrý den. Užívám cotrimoxazol - které kyselé potraviny nesmím? Pití je celkem jasné.

odpověď

Dobrý den. Při užívání cotrimoxazolu je vhodné se vyhnout kyselým potravinám a nápojům - Patří mezi ně citrusy, džusy, kyselé okurky a další zelenina nakládaná do octa, kysané zelí a vyšší dávky dávky vitamínu C. Není vhodné současné užívání protizánětlivých léků (ibuprofen, diklofenak, dexketoprofen, kyselina acetylsalicylová). Při léčbě zvyšte příjem tekutin. Je potřeba se vyhnout i nadměrnému slunění ( léto, solarium).

otázka

Dobrý den. Mám dotaz, dělám servírku, jsem na nohách i 18 hodin. Poslední 2roky ale po směně pociťují celodenní vyčerpaní. Nejsem schopna cokoli dělat pociťují úplně fyzické vyčerpaní. Občas taky trpím uzkostí, depresí a apatii. Prosím o radu zda je nutné jít Dr. Nebo je to věkem, je mi 32let. Děkuji

odpověď

Dobrý den. Samozřejmě ve většině případů jde o následky životního stylu, namáhavé práce a špatného spánku. Příčinou ale může být i závažný zdravotní problém. Únava sama o sobě není nemoc, ovšem může být symptomem různých fyzických i psychických onemocnění a lékař by to měl včas odhalit, či vyloučit.

otázka

Dobrý den, chtěla bych poradit ohledně užití léku Guajacuran 200 mg, který je volně dostupný. Už delší dobu se potýkám z úzkostnými stavy, častými bolestmi hlavy, únavou a až nechutí ráno vstát a fungovat. Mám i psychicky náročnou práci.(zprostředkování hypoték, pojištění a to jako osvč sama na sebe) Jsem si na 99% jista že vše pramení z psychiky. Obvodní lékařka mě poslala na vyšetření ultrazvuk ogránů - břicha, kardiologii, neurologii i na veškerá vyšetření k internistce (celiakie, cukrovka, štítná žláza) Podle všech výsledků je mé fyzické tělo zdravé. Podle kardioložky občasné bolení srdce plyne z emočního a pracovního stresu. Obvodní lékařka mi sdělila, že pokud všechna vyšetření dopadnou dobře a vyloučí se veškerá onemocnění v těle, teprve pak mě pošle na psychiatrii. Vím, že se spoustou věcí jsem se vždy dokázala vyrovnat sama a považuji se za silného člověka a proto se nechci uchýlit k užívání AD které mě budou na psychiatrii jistě doporučeny, ale nedokáži si ani představit, že s takovýmto pocitem budu po zbytek svého života. Někdy jsou dny lepší, jindy horší. Dnes mám ten lepší a proto dokážu racionálně o problému napsat. Je mi 27 let a jedinné léky, které užívám jsou Flutiform na astma pravidelně 2x denně a Xados příležitostně, spíše sezóně. Otázka tedy zní, zda mohu lék Guajacuran užít bez obav. Bolesti zad a šíje i hlen v krku mám také - což jsou další obtíže na které se lék dle příbalového letáku využívá. Děkuji

odpověď

Dobrý den, ano, Guajacuran užívat můžete. Obvyklá dávka je 3x denně 1 tableta. Poté, co odezní bolest a ztuhlost šíje a zahlenění, doporučuji vyzkoušet Lavekan. Jedná se o přírodní lék k léčbě úzkostných nálad. Obsahuje výtažek z levandule. Užívá se jedna tobolka denně. Pokud by se po měsíci užívání stav nezlepšil, doporučuji návštěvu lékaře.

otázka

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, poradit ohledně dásní, paradentóza, zánět. Nějaké přípravky, které bych mohla používat na dásně, mám je červené oteklé. Používám zubní pastu na paradentózu, ústní vodu, čistím dvakrát denně. Jsou nějaké přípravky na zánět dásní nebo nějaké léky?

odpověď

Dobrý den, pokud používáte speciální pastu a ústní vodu na paradentozu a dásně máte stále zanícené, doporučuji návštěvu zubaře. Podívejte se i na kartáček, který používáte. Měl by být co nejměkčí. Bohužel kartáčky z obchodu, ikdyž nesou označení měkký, jsou hodně tvrdé a mohou způsobovat poranění dásní. Kartáčky doporučuji kupovat v lékárně. Velmi důležité je používat i mezizubní kartáčky. Jakou vybrat velikost a jak s nimi zacházet, Vám ukáže zubní lékař nebo zubní hygienistka.

otázka

Dobrý den, asi 3-4 roky beru HA Yadine, vždy doberu plato a 4 den dostávám MS. Plato jsem dobrala ve čtvrtek 4.11. Ve středu 3.11. okolo 13h jsem úplně lehce krvácela, měla jsem to na kalhotkách, ale jinak nic a poté po zbytek dne nic. Ve čtvrtek opět stejná situace skoro ve stejnou hodinu. Poté přes víkend nic. Jsem docela více unavená a hodně ve stresu, ale to už jsem asi 2-3 týdny, maturuji a mám toho celkově hodně a do toho to podzimní počasí. V neděli 7.11. mě začalo škrábat v krku, nebyla to přímo bolest v krku, ale musela jsem si pořád odkašlávat a pít, aby mě v krku neškrábalo. Dnes v pondělí 8.11. jsem se probudila s rýmou, drážděním v krku a kašlem. Co se týče MS, normálně mám vždy klasické krvácení, ale dnes přišlo zatím spíš jen špinění. Myslíte, že je možnost těhotenství? HA beru pravidelně, nikdy jsem tabletu nevynechala a žádné zvracení, ani střevní virózu jsem neměla. Přítel se do mě nikdy neudělal. Jinak jinou ochranu než HA nepoužíváme. Je možné, že špinění je zapříčiněné nachlazením? Nebo se to u používání HA může stát. Také mě zarazilo lehké špinění v minulém týdnu. Děkuji za odpověď

odpověď

Dobrý den. Užíváte-li HA pravidelně, je velmi nepravděpodobné, že byste byla těhotná. Velmi slabé či krátké krvácení při menstruaci se u žen vyskytuje poměrně často a příčiny mohou být různé. Krvácení se totiž odvíjí nejen od hladiny hormonů v organismu, ale také od psychické pohody či celkového metabolismu, a proto může být slabší krvácení při menstruaci známkou dlouhodobého stresu či špatné životosprávy, na níž se podílí i spánek a složení jídelníčku. Pokud nemáte žádné obtíže, brala jste antikoncepci zcela pravidelně a v průběhu užívání neměla např. střevní infekci či jiné onemocnění, nejspíše nepůjde o nic vážného a cyklus se postupně upraví. V případě pochybností, či jiných obtíží vyhledejte Vašeho gynekologa.

otázka

Dobrý den. Byla mi zjištěna začínající artroza kolene neboť jsem měla úraz kolene, vytahovaly mi z něj vodu. Stále se mi špatně chodí a mám velké bolesti. Koleno je stále nefunkční, neohnu ho, nemohu pořádně chodit. Co byste mi doporučily na počinající artrózu v koleni?

odpověď

Dobrý den, ideální by bylo, kdyby Vám lékař předepsal lék Condrosulf 800. K dispozici je volně prodejná varianta Condrosulf 400, tam byste pak užívala 2 tobolky 2x denně. Z doplňků stravy mám dobré zkušenosti od zákazníků např. s produkty Celanext, Triple blend extra silný nebo Geladrink.

otázka

Dobrý den, po návštěvě hotelu a po styku s ložním prádlem mě svědí tělo. Obávám se jestli to není svrab.

odpověď

Dobrý den. Svrab je charakteristický intenzivním svěděním kůže, které se zhoršuje převážně v noci, typicky poté, co se zahřejete a zpotíte pod peřinou. Dalším projevem nemoci jsou vyvýšené nitkovité stopy v kůži, které jsou zakončené dva až tři milimetry velkým pupínkem. Nejvíce bývají postiženy: meziprstní prostory, okolí genitálu a prsních bradavek, hýždě, zápěstí, záhyb loketního či kolenního kloubu, oblast podbřišku, vnitřní strany stehen, kotníky, okolí pupku. Pokud máte podezření, že byste mohli mít svrab, rozhodně neváhejte a co nejdříve vyhledejte lékaře. Ten vám po konzultaci a prohlídce nasadí nejvhodnější léčbu.

otázka

Dobrý den, začala se mi loupat kůže mezy 2 prsty na ruce, stále to postupuje, myslel jsem že jde zprvu jen o puchýř, ale stále to pokračuje , občas mám suchou loupající kůži na obličeji s červenými pupínky, ihned mažu hidrokortisonem, obvykle je druhý den klid, na loupající kůži mezi 2mi prsty na ruce nic zatím nezabírá. Děkuji za radu, hezký den.

odpověď

Dobrý den. Loupání kůže může být reakce na proběhlé celkové onemocnění. Samozřejmě jsou i další možnosti, jako plísňové onemocnění, lupénka, ekzém, alergie...Kůži pravidelně promazávejte a pokud by se stav nelepšil a obtěžoval Vás, vyhledejte kožního lékaře.

otázka

Dobrý večer, dcera dostala ráno od lékaře antibiotika klacid ředěný. Chci se zeptat, jestli musí být v ledničce, nebo stačí při pokojové teplotě. Děkuji

odpověď

Dobrý den, naředěný Klacid je možné uchovávat 14dní při pokojové teplotě.

otázka

Dobrý den Je mi 17 let. 25.řijna jsem měla pohlavní styk a protrhl se nám kondom, ačkoliv si nejsme jistí zda se nějaké sperma dostalo do mě tak pro jistotu jsem 26.řijna cca 16 hodin po té nehodě si vzala pilulku po, od značky Egianti, přečetla jsem si celý leták ale zatím se mi neobjevují žádné "vedlejší možné účinky", dala jsem si obě tablety. Co mám dělat? Je to normální?. Asi bych měla také zmínit že mám 5 dnů před menstruaci. Ovlivňuje to účinnost pilulky po? Děkuji za odpověď

odpověď

Dobrý den. Při užívání léků se může pacient setkat s nepříznivou odezvou na podaný lék, kterou označujeme jako nežádoucí účinek léku. U většiny lidí se však nevyskytnou žádné nežádoucí účinky. Váš následující menstruační cyklus bude obvykle normální a začne v obvyklý den; nicméně někdy to může být o několik dní později nebo dříve. Pokud se Vám menstruace opozdí o více než 5 dní, nebo se v době očekávané menstruace dostaví “neobvyklé“ krvácení nebo pokud se domníváte, že můžete být těhotná, zkontrolujte možnost otěhotnění těhotenským testem.

otázka

Dobrý den, chtěla bych se poradit a poprosit o nějaký odkaz na vyhovující článek nebo případně vysvětlení proč nelze darovat plazmu během kojení? Má to nějaký vliv na tvorbu nebo kvalitu mateřského mléka nebo případně organismus ženy ? Hledala jsem odborné články s vysvětlením proč to není možné ale nikde jsem nic nenašla, chápu že třeba když daruji krev a zároveň mám menstruaci že je riziko velké ztráty krve, ale nechápu moc co se stane s tělem ženy popř. mateřským mlékem když daruji plazmu. Děkuji předem za odpověď. Jurečková

odpověď

Dobrý den. Samotné kojení představuje zátěž pro organizmus, kterou není vhodné dále zvyšovat odběry krve a jejích složek. Důvodem je výrazné snížení zásob železa, které je způsobeno těhotenstvím, porodem a kojením.

Inzerce http://alergostop.cz/?utm_source=ordinace.cz&utm_medium=banner&utm_campaign=promo2021&utm_content=duben

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?

banner_voucher_sleva_magniflex

Anketní otázka

Co je pro vás největší motivací k zanechání kouření?

Zatím hlasovalo 38 lidí

Mohlo by vás zajímat

Kdy je třeba pomyslet na CHOPN

Chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN) je závažné onemocnění, jehož hlavním rysem je omezený průtok vzduchu v průduškách. Klíčové pro oslabení projevů CHOPN je její včasné odhalení. Podstoupit spirometrické vyšetření by proto měl každý, u koho se ve dvou po sobě jdoucích letech objeví kašel přetrvávající alespoň tři měsíce.

Příběh Zdeňka: Dožil jsem se moderní léčby, ta mi po letech ulevila

Hrát s kartami, které mi život rozdá – to je životní krédo pana Zdeňka Březiny (70) z Brna. A karty to byly poměrně slabé, celý život se totiž potýká s hemofilií. Kvůli této vrozené nemoci se mu krev téměř nesráží, a dennodenně tak od dětství čelí riziku krvácení například do kloubů a jejich nevratnému poškození. Nyní má důvod k optimismu, nedávno se konečně dočkal léčby, která skutečně pomáhá, a jak sám říká – udělala z něj jiného člověka.

Popraskané koutky - příčinou může být banalita, ale i vážnější onemocnění

Popraskané koutky jsou známkou, že je naše tělo oslabené a něco nám chce sdělit. Řešit byste proto měli příčinu, nikoli pouze koutky samotné.

Mozková mrtvice postihuje i třicátníky

Mezi nejrozšířenější mylné domněnky patří, že cévní mozková příhoda se týká pouze osob starších 65 let. Kvůli nezdravému životnímu stylu a všudypřítomnému stresu dnes nejsou výjimkou lidé mezi 30 až 40 lety, které mrtvice postihne. Jaké jsou příznaky a jak se dá této zákeřné nemoci předejít?

 

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

20. ledna 2008, 12:04:30


19. října 2010, 18:39:30


19. června 2008, 10:54:48


28. června 2008, 09:42:17


28. června 2008, 09:57:08


Naši partneři

Inzerce