Inzerce

Poradna: Zeptejte se lékárníka

Na Vaše dotazy v této poradně odpovídají:


Lékárnici z lékárny Prima v Chrudimi


poradna-trojice_nova.png

  • Mgr. Pavla Horáková - v lékárně se specializuje, kromě výdeje léčivých přípravků a zodpovídání dotazů odborné poradny, také na homeopatii, dermokosmetiku a doplňky stravy

  • PharmDr. Jana Koutná - v lékárně se specializuje, kromě výdeje léčivých přípravků a zodpovídání dotazů odborné poradny, také na homeopatii a dermokosmetiku

  • Mgr. Markéta Lopourová

Zeptejte se odborníka

Zodpovězené dotazy v této poradně

otázka

Dobrý den chtěl bych se zeptat dělám v práci s barvou a ředidlem a začalo my na prstech hnisání taková tekutina vytéká pálí a svedi do hromady poradite co na to pomůže? Děkuji moc

odpověď

Dobrý den, v tomto případě doporučuji návštěvu lékaře. Až se rány zacelí, používejte při manipulaci s chemikáliemi rukavice a ruce si chraňte např. Dermaguard https://www.lekarna.cz/dermaguard-rukavice-tekute-110ml/ či jinými "tekutými rukavicemi"

otázka

Dobrý den, na vnitřní straně tváře se mi udělal něco jako bulka nebo spíše výrůstek, který se několik týdnů zvětšuje. Výrůstek není tvrdý, ale začíná mi zavazet. Chtěla bych se zeptat co to může být a na jakého lékaře se mám obrátit? Děkuji

odpověď

Dobrý den, bez osobní kontultace není možné stanovit diagnózu. Mohlo by se jednat o zduřelý vývod slinné žlázy. Zkuste kloktat šalvějí nebo řepíkem a kupte si Mundisal gel a místo 3xdenně natírejte. Pokud obtíže nezmizí, navštivte ORL.

otázka

Dobrý den, už delší dobu trápí mého 15 letého syna problémy s cukáním hlavně krku ale i různě po těle, nejhorší je to když otočí s hlavou a krk mu škubne. Bere Magne B6 forte už měsíc a nepomáhá, nevím co s tím byly jsem u lékaře a řekl doplnit vitamíny skupiny B a hořčík. Myslí si, že to má nejspíš ze stresu. Děkuji za odpověď

odpověď

Dobrý den. Zkuste místo "obyčejných" vitamínů skupiny B například Milgammu. Obsahuje vybraná béčka, která jsou důležitá pro nervový systém. https://www.lekarna.cz/milgamma-n-50-tobolky-1/ Pokud je to stresového původu, tak mohu doporučit snížení stresové zátěže, odpočinek, dostatek spánku, pohybu v přírodě, meditace, jógu a kvalitního fyzioterapeuta, který se podívá, zda nedochází k problémům díky chybně postavené páteři a pánvi.

otázka

Dobrý den, potřebovala bych od Vás poradit. Už skoro 2 měsíce, mě trápí svědění okolo řitního otvoru. Zprvu to byla pouze zarudlá kůže, která svědila. Myslela jsem si, že to je po holení, ale ani po týdnu se to nelepšilo. Spíš naopak. Začalo to svědit ještě více a přidala se vyrážka. Zkoušela jsem to mazat Framykoinem, posléze Imazolem, ale problém přetrvává. Přečetla jsem na internetu různé články a diskuze a asi nejvíce tomu odpovídá “perianální ekzém”. Nechci si hrát na odborníka, proto žádám o radu Vás. I když je to dost choulostivé, nejlepší by bylo přiložit foto, ale netuším, zda je to tady možné. Každopádně děkuji za jakoukoliv radu, či odpověď. Přeji hezký den.

odpověď

Dobrý den. Svědění konečníku mohou mít na svědomí i hemoroidy, roupy, kvasinky, plísně či jiné patogeny. Samozřejmě to může být i Vámi zmíněný ekzém. Pokud je svědění urputné, doporučuji návštěvu lékaře co nejdříve. Při lehčím svědění vyzkoušejte např. Hemostop https://www.lekarna.cz/hemostop-gel-max-da-vinci-academia-75ml/ . Pokud by po cca týdnu nedošlo k úlevě nebo se svědění zhoršovalo, navštivte lékaře.

otázka

Dobrý den, jednou za čas mám problémy s řídkou (někdy až vodnatou) stolicí po pozření antikoncepční pilulky. Vypadá to jako jednorázový průjem, jelikož následující den (dny) je vše v pořádku. Může tato vcelku silná řídká stolice, která se dostavila 2,5 h po pozření tabletky, ovlivnit vstřebání a tedy nejsem chráněna? Narazila jsem na různé názory k tomuto tématu, proto si nejsem jistá zda je vše v pořádku či ne. Uvádí se silný a opakující se průjem, ale nevím co si pod pojmem "silný průjem". Zároveň si nejsem jistá těmi hodinami (uvádí se že trvá 3-4 hodiny na vstřebávání) tak zda tato stolice vstřebání nijak nenarušila. Předem Vám děkuji za odpověď a přeji hezký den.

odpověď

Dobrý den. Pokud dojde po dvou až třech hodinách od užití pilulky k průjmu, může být antikoncepční účinek narušen. To se ovšem týká spíše akutních a silnějších průjmů (průjmy trvající déle než 24h nebo opakující se více jak 4xdenně). U jednorázového průjmu by nemělo dojít ke snížení ochrany proti početí. Nicméně určitá obezřetnost je vždy na místě. Pokud dojde k průjmu dříve než po 2h doporučuji si vzít další tabletu, aby byl účinek antikoncepce zajištěn. Doporučuji se s dotazem obrátit i na vašeho gynekologa, který bude mít v tomto směru více praktických zkušeností.

otázka

Dobrý večer je mi 47 let a už čtvrtý den mě bolí bradavky a stojí, menstruaci mám dostat za dva týdny ale nemívám takové problémy s prsy.

odpověď

Dobrý den, bez vyšetření těžko určit co co se jedná, příčina může být hormonální stejně jako reakce na prádlo, prací prostředek atd.

otázka

Dobrý den, prosím Vás, mám dotaz ohledně náplasti Transtec. Nalepila jsem si náplast místo na hrudník nebo záda na ruku,ve čtvrtek ráno. Dnes mě bolí celá ruka,mohli by to být tím? Vyměňuji co třetí den. Děkuji.

odpověď

Dobrý den. Teoreticky je možné tuto náplast aplikovat i na ruku. Je možné, že na ruce byla nějaká trhlinka či jizva, která takto reaguje. Doporučuji náplast sundat a nalepit jinam.

otázka

Dobrý den, delší dobu mě trápí akné, zejména před a během menstruace. Akné většinou na chvíli vymizí ale spíš mě trápí černé tečky a neustále mastná pleť, mám pocit, že i divně zapáchá. Prosím můžete mi poradit? Děkuji

odpověď

Dobrý den. Základem je správná péče o aknózní pleť. Dobré zkušenosti mám s produkty řady Bioderma Sebium. https://www.lekarna.cz/produktova-rada/bioderma-sebium/ Základem je čištění pleti (čistící gel nebo micelární voda) alespoň 2x denně. K eliminaci černých teček je vhodný peelingový gel. Denní péči bych volila Sebium Global. Do stavy přidejte zinek a selen.

otázka

Dobrý den mám dotaz jsem po infarktu necelé 3 měsíce a beru prášky Godasal 100 mg,Concor COR 2.5mg, Brilique 90 mg,Torvacard Neo 80 mg, chci se zeptat jestli můžu užít viagru. Děkuji předem za odpověď.

odpověď

Dobrý den. Viagru je možné užívat s vašimu léky. Spíše bych se ale s dotazem obrátila na lékaře, který zná Váš aktuální zdravotní stav a ví, zda již došlo po infarktu k dostatečnému zotavení.

otázka

Dobrý den, poslední 3 roky sleduji nadměrné přibívání ochlupení okolo genitálií. Konkrétně nahoru k pupíku, ale také na pyskách blíže směrem ke klitorisu, ale také přímo u poševního vchodu. Je mi 28. Má to velký negativní dopad na komfort, škrábání a pysky už nechrání klitoris. Okolo bradavky mám také dva tmavé chloupky. Pravděpodobně to mají na svědomí nějaké hormony. Co s tím můžu dělat? HA nepoužívám ani jiné léky. Moc děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den. Pravděpodobně se jedná o hormonální nerovnováhu. Hladinu hormonů u žen může ovlivnit stres, málo spánku, nedostatek pohybu nebo nevhodné složení jídelníčku. Z nemocí může hormonální hladinu změnit onemocnění štítné žlázy nebo cukrovka. Při dlouhodobém problému s hladinou hormonů by měla každá žena raději navštívit lékaře.

otázka

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, kamarádka občas užívá rivotril na zklidnění, ale teď se vyskytl problém a dříve ji zkončila menstruace. Tak jen jestli je možné, že na to má rivotril vliv a popřípadě jestli je vhodné užívat při menstruaci rivotril. Předem děkuji a pěkný den

odpověď

Dobrý den. Že by Rivotril ovlivňoval délku menstruace je málo pravděpodobné. Pokud se to bude opakovat i při dalším cyklu, doporučuji návštěvu gynekologa.

otázka

Dobrý den, Je mi čerstvě 15 let a mám podezdření na syfilis. Nikdy jsem neměl žádný pohlavní styk. Dva roky zpátky jsem měl pupínky po celém těle, vypadalo to jako neštovice, měl jsem je i na penise. Od té doby mám na penise malé bílé pupínky a jeden velký(cca 1-2mm v průměru, trochu načervenalý), který když se zmáčkne, vyteče z ní čirý hnis. Jinak jimé příznaky nemám, kromě beďarů na obličeji (na zádech taky nic). Myslíte, že by se mohlo jednat o syfilis? Děkuju

odpověď

Dobrý den, pravděpodobně se jedná o mazové žlázky - pokud jsou to bílé pupínky, někdy tam jsou i takové malé světlé výčnělky - to je ze zvýšené tvorby rohoviny, obojí je zcela normální a spíše kosmetická záležitost, netřeba odstraňovat. Někdy se v této oblasti i bez pohlavního styku může vyskytnout kvasinková infekce - než pupínky tak jsou to spíše bílé mapky, které svědí. Tyto příznaky nepopisujete. Pokud byste si nebyl jistý navštivte dermatovenerologa.

otázka

Dobrý den. Prosím, můžete mi poradit jak mám vysadit tramal? Nezvládám abstinenční příznaky. Děkuji

odpověď

Dobrý den. Tramal vysazujte velmi pozvolna a postupně. Neuvádíte jakou sílu či formu Tramalu užíváte. V případě kapek snižujte postupně dávkování o několik kapek za 2-3 dny, až se dostanete na minimální možné množství. To samé u tablet. Pokud nyní užíváte 200mg tablety, požádejte lékaře o pomoc. Mohl by Vám postupně předepsat 150mg, poté 100mg a poté 50mg tablety. Až se dostanete na minimální množství účinné látky, začněte postupně snižovat denní frekvenci podávání, poté ob den, ob dva dny a poté zkuste úplně vysadit. Pokud jste postupné vysazování již bez úspěchu zkoušel/a, doporučuji obrátit se na lékaře hned.

otázka

Dobrý den, od bolesti při menstruaci mi pomáhají jen kapky Algifen neo, ale doslechla jsem se, že jsou rakovinotvorné, je to pravda? Děkuji moc za odpověď

odpověď

Dobrý den. Tuto informaci jsem nikde nezaznamenala. Pokud nebudete Algifen užívat dlouhodobě v nadměrných dávkách, ale pouze nárazově (v době menstruace předpokládám, že je užíváte 1-3 dny v měsíci), tak bych se nebála. Pokud chcete řešit menstruační dyskomfort, poraďte se o tom se svým gynekologem. Případně můžete vyzkoušet přípravky a byliny, které pozitivně ovlivňují komfort při menstruaci - např. Gynex, Sarapis mensis, kontryhel, měsíček, řebříček, kokoška, vrbovka, pupalkový olej, fenykl, řimbaba, magnolie, ...

otázka

Dobrý den. Mám už cca 3 měsíce problém, motá se mi hlava třesou se mi ruce když ležím je to docela v pořádku ale když sedím stačí 5 minut a třese se mi celé tělo motá se mi hlava a popadne mě vždy takový strach na hrudi že se to vydržet nedá, také se mi to děje když vyjdu ven z domu kamkoliv do obchodu, na návštěvu, k doktorovi prostě kam koliv jdu tam mám panický záchvat klepe se mi celé tělo hlava se mi točí očí pořádně otevřít nemůžu vlastně se to ani nedá, a vůbec nikoho nevnímám jakoby bych se bála lidí, když na mě mluví přítel tak vnímám jen přítele a okolí vůbec nevnímám a cítím se jakobych byla v jedny bublině sama a všichni jsou spolu omlouvám se jak to popisuji ale jen málo z toho si pamatuju když na mě přijde ten strach tak nevím co dělám a nepamatuju si z toho co mi v tu chvíli je nic.. Jen matně si vzpomínám na tyto příznaky co jsem vám popsala moje obvodní to řešit nechce řekla mi že to je z páteře a můj neurolog mi řekl že mě objedná až na leden tak se ptám vás prosím poraďte mi co mám dělat. Děkuji

odpověď

Dobrý den. Mohlo by se jednat o úzkostnou poruchu. Neléčená úzkostná porucha bohužel sama neodezní, naopak má tendenci se zhoršovat. Boj s úzkostí bývá těžký a mnoho lidí úzkost likviduje víc a víc. Pokud tuto situaci nechce Váš praktický lékař řešit, je vhodné navštívit psychologa, psychoterapeuta nebo přímo psychiatra. Není to ostuda. Vhodná je i pohybová aktivita, která může zlepšit fyzický stav a při níž se zároveň vyplaví do těla endorfiny, podporující dobrou náladu. Důležitý pro psychickou pohodu je také kvalitní spánek, při kterém může tělo a mysl dostatečně zregenerovat.

Inzerce https://www.provasesrdce.cz/?utm_source=ordinace_cz&utm_medium=square&utm_campaign=fibrilace

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?

banner_voucher_sleva_magniflex

Anketní otázka

Necháte se letos raději očkovat proti chřipce a/nebo pneumokokové infekci?

Zatím hlasovalo 247 lidí

Mohlo by vás zajímat

Bolesti zad mohou mít mnoho příčin. Na co si dávat pozor?

V dnešní době bychom asi těžko hledali někoho, koho by sem tam nepotrápily bolesti zad. Bolest zad může mít různé příčiny, poměrně často si za ně můžeme sami. Pokud nás tyto problémy trápí opakovaně, jedná se o jasný signál organismu, že dlouhodobě a systematicky děláme něco špatně.

Srdeční infarkt se může kdykoliv opakovat. Jak mu předejít?

Srdeční infarkt neboli infarkt myokardu lze zjednodušeně definovat jako úmrtí části srdečních buněk, vzniklé na základě náhlého uzávěru nebo výrazného zúžení věnčité (koronární) tepny, která zásobuje příslušnou oblast srdce. Souhrn opatření, která mají vést k tomu, aby nemocný po prodělaném infarktu či příbuzné chorobě byl co nejméně ohrožen rizikem opakování, nazýváme sekundární prevencí.

Revmatoidní artritida: moderní léčba vrací pacienty zpět do běžného i pracovního života

Revmatoidní artritida, postihuje až třikrát častěji ženy, je to zánětlivé onemocnění, které vede dokonce k nevratnému poškození chrupavek a kostí kloubů a doprovází ho chronická bolest. Většina pacientů končí v invalidním důchodu, podstupují operaci totální endoprotézy či doživotně nemůžou hýbat zápěstím. Tím, že je možné nasadit biologickou léčbu ještě před nevratnými změnami kloubů je ohromná výhoda pro systém a hlavně samotného pacienta. Účinná léčba sníží aktivitu nemoci a výrazně se zlepší kvalita života ve všech jeho oblastech.

Inkontinence není důvod ke studu, ale řešitelný problém

Nechtěný únik moči může člověka potrápit v každém věku, i když podle statistik jím trpí především starší populace a dvakrát více ženy než muži.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48


28. června 2008, 09:42:17


28. června 2008, 09:57:08


Naši partneři

Inzerce