Inzerce

Poradna: Zeptejte se lékárníka

Na Vaše dotazy v této poradně odpovídají:


Lékárnici z lékárny Prima v Chrudimi


poradna-trojice_nova.png

  • Mgr. Pavla Horáková - v lékárně se specializuje, kromě výdeje léčivých přípravků a zodpovídání dotazů odborné poradny, také na homeopatii, dermokosmetiku a doplňky stravy

  • PharmDr. Jana Koutná - v lékárně se specializuje, kromě výdeje léčivých přípravků a zodpovídání dotazů odborné poradny, také na homeopatii a dermokosmetiku

  • Mgr. Markéta Lopourová
Zeptejte se odborníka
Zodpovězené dotazy v této poradně

Otázka: Dobrý den, mám trombozu levého lýtka. Mám léky - už 3 týdny- xarivin. Můžu si jít zaplavta nebo do sauny? Děkuji za odpověď.

Odpověď: Dobrý den, plavat jít můžete. Plavání je dokonce jeden z doporučovaných režimových sportů po žilní tromboze. Co se týká sauny, u ní je potřeba konzultace s ošetřujícím lékařem. Je-li lékař toho názoru, že akutní stádium již proběhlo a trombus se usadil, není důvod, proč byste saunu nemohla navštěvovat.

Otázka: Dobrý den, začínám trpět ztrátou vlasů (je mi 26 let). Dočetl jsem se o přípravku propecia, který údajně pomáhá při tomto problému ovšem není volně dostupný. Chci se tedy zeptat zda když bych se rozhodl začít užívat tento přípravek nehrozí nějake vážné ohrožení zdraví a co celkově si myslíte o tomto přípravku. Děkuji

Odpověď: Dobrý den, Propecia není od roku 2017 dodávána do ČR. Léky s účinnou látkou finasterid se již léta s úspěcham používají i k léčbě benigní hyperplazie prostaty (ve vyšších dávkách). V nižší dávce (1mg) se používal k léčbě vypadávání vlasů. Četnost nežádoucích účinků je obdobná jako u jiných léků. Výraznější nežádoucí účinky jsou málo pravděpodobné. Jediné,co bych vyzdvihla jsou problémy s erekcí, ejakulací a snížení libida. Ve Vašem věku bych, kvůli těmto nežádoucím účinkům, užívání Propecie spíše nedoporučovala.

Otázka: Dobrý den, v pondělí jsem dostala u doktorky antibiotika Ospen 1500 na angínu. Spolu s antibiotiky beru také probiotika (Laktobacily "6"). Dnes ve čtvrtek mám od rána průjem. Bojím se o účinnost antibiotik. Můžu si na průjem vzít Imodium? Děkuji za odpověď

Odpověď: Dobrý den, průjem bude s největší pravděpodobností způsoben užíváním Ospenu. Pokud dojde k průjmu po cca 1h a déle po užití Ospenu, nemělo by dojít ke snížení účinku. Imodium případně použít můžete. Doporučuji odstup od antibiotika cca 2-3h.

Otázka: Dobrý den, beru ráno Euthyrox, pak na prostatu Fokusin a Dutalan, poté Concor Cor. Nemá to nějaké nepříznivé účinky? Dále, mohu brát k lékům na prostatu nějaký přípravek na zvýšení testosteronu, př. Primulus? Děkuji. MS

Odpověď: Dobrý den. Kombinace těchto léků je možná a bez výraznějších interakcí mezi sebou. Předpokládám, že máte na mysli Tribulus (ne Primulus). Ano, tuto bylinku užívat můžete.

Otázka: Dobrý den. Již 12 let užívám Oxicontin. Posledních 8 let v indikaci 120 mg - 0 - 120 mg denně. K tomu užívám Baclofen 10 mg a Lyricu 150 mg též 2x denně. Tato indikace mi zmírňuje bolesti o minimálně 90 % a umožňuje mi celkem slušný pohyb těla. Jak je tato vysoká indikace nebezpečná vzhledem k rizikům spojených se zvýšenou bolestivostí a snížení hybností při snížení množství Oxicontinu. Předem Vám děkuji za Vaši odpověď

Odpověď: Dobrý den, pokud tuto dávku snášíte bez výraznějších nežádoucích účinků, převažuje benefit snížení bolestivosti (zvýšení hybnosti) nad riziky užívání opioidů. V případě ukončování léčky Oxycontinem je potřeba dávku snižovat postupně.

Otázka: Dobrý den. Užívám současně Ezetimib Teva 10 mg + Trombex 75 mg + Atorvastatin Actavis +10mg na vlající plát v krkavici, je mi 56 let a jsem muž 115 kg na 196 cm, jinak zdravý a mám zažívací potíže při užívání těchto léků pro mě nezbytných. Poradíte mi, prosím, jak obtíže zmírnit? Děkuji.

Odpověď: Dobrý den. Pokud Vás trápí zažívací potíže, jako je pálení žáhy, říhání či nevolnosti, doporučuji potíže konzultovat s lékařem a poprosit ho, zda by Vám předepsal k užívání inhibitory protonové pumpy (Helicid, Ortanol, Nolpaza,...) Tyto léky by mohly pomoci s uvedenými problémy. V případě plynatosti, nadýmání, průjmu či zácpy, přidejte do stravy probiotika, která napomohou správné činnosti střev a doplní do nich chybějící prospěšné mikroorganismy. Dobré zkušenosti jsou například s produkty Probiolact, Biopron, Swiss laktobacily, Lactoseven, ...

Otázka: Dobrý den. Mohu si vzít ZENARO, když beru Amoksiklav.

Odpověď: Dobrý den. Ano, Zenaro si vzít můžete.

Otázka: Dobrý večer, užívám Sorbifer Durules z důvodu anemie a nedostatku železa. Existuje i volně prodejná alternativa uvedených tablet? Předem děkuji za odpověď.

Odpověď: Dobrý den. Všechny léky s obsahem železa jsou vázány na lékařský předpis. Bez předpisu seženete pouze doplňky stravy.

Otázka: Dobrý den, chtěla bych se zeptat na dvě věci. Beru lék Omeprazol a jako dárek jsem dostala tinkturu z Vachty třílisté. Můžu použít tuto tinkturu jako doplněk stravy? A ještě bych se zeptala na dlouhodobé užívání Omeprazolu . V roce 2014 jsem prodělala akutní zánět slinivky a od té doby mi ho lékařka píše. Beru jednu tbl. ráno. Ptala jsem se a že prý to nevadí. Ale ráda bych znala i váš názor. Děkuji za odpověď.

Odpověď: Dobrý den, kombinace omeprazolu a vachty je možná. O bezpečnosti dlouhodobého užívání inhibitorů protonové pupmy, mezi které patří i omeprazol, se vedou spory. Dříve se léky považovaly za zcela bezpečné. Dnes se již ukazuje, že dlouhodobé užívání může přinést i řadu negativních důsledků. Především se může vyskytnou nedostatek některých vitamínů a minerálů, které potřebují právě kyselé prostředí k tomu, aby se správně vstřebávaly (vitamín B12, železo, vápník,..). V důsledku jiného pH v žaludku, může docházet i k narušení střevní mikroflory. Vždy je potřeba zvážit přínosy a rizika, které může lék přinést.

Otázka: Dobrý den, chtěla bych se zeptat na jednu věc..... 3-4 roky jsem užívala Lusienne antikoncepci, na jeden měsic jsem prášky vynechala skrz operaci kolene, hned jsem pilulky nasadila 1den menstuace. No a otázka zní... vybrala jsem jedno platičko cele, proběhla u me menstruace a v pondělí jsem začla nový bliester a v úterý jsem mela s přítelem pohlavní styk a bohuzel se do mě “udělal”, je tam riziko otěhotnění nebo jsem chráněna a nemusím se bát? Přemýšlím jestli mam jit koupit Postinor nebo ne :) Prosim o radu

Odpověď: Dobrý den, předně je potřeba říci, že žádná antikoncepční metoda není vždy 100%. Pokud jste začala užívat antikoncepci od 1.dne menstruace, jste chráněna před otěhotněním již od tohoto dne. Vy jste již využívala celé platíčko, po jejich dobrání byla 7 denní pauza a opět nasazení pilulek. V tomto případě by měla být antikoncepční účinnost zachována a není potřeba užívat nouzové kontraceptivum. Případně doporučuji ještě kontaktovat Vašeho gynekologa.

Otázka: Dobrý den, která analgetika a jak často se mohou užívat při bolestech u nemoci mnohočetný myelom?

Odpověď: Dobrý den. Všeobecně není moc dobré užívat jakékoliv léky na bolest delší dobu bez konzultace s lékařem. Většinou se při tomto onemocnění používá kombinace volně prodejných analgetik (léky obsahující ibuprofen, diklofenak, paracetamol) s léky ze skupiny opiátů (tramadol, morfin),... V případě bolesti můžete tudíž vyzkoušet léky s obsahem ibuprofenu (Ibalgin, Apo-ibu, Nurofen,...), diklofenaku (Dolgit, diklofenak, Veral,...) nebo paracetamolu (Paralen, Panadol, Paramax,...) Pokud by dostatečně nezabíraly, doporučuji konzultovat další léčbu bolesti s lékařem. Léky s obsahem ibuprofenu je možné užívat 2-3x denně 1tabletu v odstupu 4-6h od předchozí dávky. Diklofenak se užívá 2-3xdenně 1-2 tablety. V odstupu minimálně 4 h od předchozí dávky. Paracetamol 1-2 tablety 2-3x denně v odstupu min. 4h. Užívání není vhodné, pokud užíváte léky na ředění krve,některá antidepresiva, máte onemocnění jater,....

Otázka: Dobrý den manžel bere Kartesada 300 mg a bohužel mu došel může si místo něho vzít Pregabalin ?

Odpověď: Dobrý den, Kartesada obsahuje jako účinnou látku pregabalin.Takže lék Pregabalin si manžel vzít může.

Otázka: Jak dlouho užívat rowatinex, používám na ledvinové kameny? Děkuji za odpověď.

Odpověď: Dobrý den, malé kamínky mohou být rozpuštěny za 2-3 týdny, větší trvají déle nebo se nemusí rozpustit vůbec. Zda jsou kamínky rozpuštěny posoudí lékař na základě vyšetření.

Otázka: Dobrý den,mám pylovou alergii a nyní již i astma.Na alergii jsem užívala tabletky Zenaro a později mi lékař předepsal na astma DuoResp Spiromax.Nevím zda mohu léky užívat oboje nebo již jen Spiromax? Děkuji za odpověď.

Odpověď: Dobrý den, pokud Vás trápí pylová alergie (slzení očí, oteklé oči, alergická rýma, kopřivka,...) užívejte i Zenaro. Spiromax působí především v dýchacích cestách a na ostatní příznaky alergie nemá významný vliv.

Otázka: Dobrý den. Dostala jsem atb Amoksiklav 1g po 12ti hod, ambrobene 30g 3x1 a Euphyllin CR N 200 3x1 a skřípla jsem si na zádech nerv a nevím zda mohu na bolest apo ibuprofen 400 popřípadě mám ještě doma Dimexol na uvolnění svalu. Mohu něco z těchto dvou věcí nebo mám vydržet do úterní kontroly lékaře? Aspoň něco na bolest? Moc děkuji za odpověď.

Odpověď: Dobrý den, kombinace Ibuprofenu a Vámi užívaných léků je možná. Ibuprofen můžete užívat až 3x denně v odstupu cca 6-8h od předchozí dávky.

Nové články emailem
Inzerce
Chcete zdravě spát?

banner_voucher_sleva_magniflex
Anketa
Znáte hladinu cukru ve vaší krvi?
Zatím hlasovalo 29 lidí.
Inzerce
Inzerce
Inzerce
Aktuální diskuse
  • Petra (Mé zkušenosti s elektronickou cigaretou (e-cigartou)) 16. listopadu 2019, 10:20:58

    Myslím si, že za toto by byla alternativa 10 mg, a bude Vám to plně dostačovat, já si kupuji… Diskutovat

  • Adriana (Cévní mozková příhoda) 16. listopadu 2019, 10:51:01

    Nás to potkalo také, manžel byl pořád v práci, často 15 hodin denně, říkala jsem mu, aby… Diskutovat

  • Markéta (Mé zkušenosti s elektronickou cigaretou (e-cigartou)) 17. listopadu 2019, 15:33:42

    A kde nakupujete? normálně v trafikách?? nebo mají někde na eshopech i něco zajímavějšího? Diskutovat

Inzerce