Poradna: Zeptejte se lékárníka

Na Vaše dotazy v této poradně odpovídají:


Lékárnici z lékárny Prima v Chrudimi


poradna-trojice_nova.png

  • Mgr. Pavla Horáková - v lékárně se specializuje, kromě výdeje léčivých přípravků a zodpovídání dotazů odborné poradny, také na homeopatii, dermokosmetiku a doplňky stravy

  • PharmDr. Jana Koutná - v lékárně se specializuje, kromě výdeje léčivých přípravků a zodpovídání dotazů odborné poradny, také na homeopatii a dermokosmetiku

  • Mgr. Markéta Lopourová

Zeptejte se odborníka

Zodpovězené dotazy v této poradně

otázka

Dobry den,chci se jen zeptat jestli je možné užívat Propanolol a Lexaurin zároveň.

odpověď

Dobrý den. Mezi Lexaurinem a Propranololem nejsou výraznější lékové interakce. Užívat je můžete. Pokud byste měl/a pocit, že Vás Lexaurin více tlumí než obvykle, informujte o tom svého ošetřujícího lékaře.

otázka

Dobrý den, rád bych se zeptal, kterou mast či pudr doporučujete na boláčky na hlavě a na zadní části krku jsem nahmatal dvě malé bouličky, nejspís tukové, oč může jít? Mají tyto boláčky a bouličky vliv na mozkovou činnost? Děkuji

odpověď

Dobrý den. Jen z popisu nedokáži určit, o co se jedná. Pokud máte obavy, doporučuji návštěvu lékaře, aby se na ně podíval. Pokud jsou povahy podobné akné (hnis uvnitř), můžete zkusit ichtamolovou (černou) mast či namáznout tea tree olejem. Když by se stav do týdne nezlepšil nebo zhoršil, doporučuji návštěvu lékaře.

otázka

Dobrý den, před měsícem mě začal červenat prst u nohy, poté se přidal prst na druhé noze a teď se to rozšiřuje dál. Nic nebolí. Jen je to hodně citlivé a nemohu kvůli tomu nosit boty. Svědí to v noci a při zapocení nohou. Byla jsem u praktické, u kožní, dokonce i na rentgenu, zda to nejsou otlaky z bot. Nikdo si moc neví rady. Prý buď omrzliny (chodím hodně bosky, ale ne když je zima) nebo příznak koronaviru? Do styku s nakaženým jsem nepřišla a pak doktor mě udělal rychlí test na covid a byl negativní. Před cca 2 měsíci jsem začla jíst převážně rostlinnou stravu, může to být z toho? Nejlepší by bylo kdybych mohla poslat fotku.. Děkuji

odpověď

Dobrý den. Je nám líto, ale tato poradna slouží pro dotazy týkající se volby léků, dávkování či kontraindikacím, nikoliv ke konzultaci zdravotního stavu. Ten patří do rukou odborníka. Bez osobní konzultace Vašeho zdravotního stavu není možné stanovit diagnózu. Vzhledem k tomu, že jste již klasické kolečko praktik - kožní - RTG absolvovala, těžko radit, co dál. Může to způsobovat i reakce na teplo pod peřinou, textilie, ze které jsou lůžkoviny, mýdlo apod. Jednalo by se o alergii. Problém by mohl být i ve Vašich cévách, kdy jsou po celém dnu nohy unavené. Pak pomáhají bandáže končetin a léky na žíly. To vše je ale nutné probrat s lékařem. Přeji příjemný den a doufám, že se vše vyřeší.

otázka

Dobrý den, je mi 19, s výškou přes 170 centimetrů vážím 60 kilo, sportuji denně, řekla bych, že jím zdravě, neberu hormonální antikoncepci, nekouřím a přesto se mi během karantény, když jsem nesportovala tolik, objevila celulitida na stehnech. Nikdy dřív jsem nepozorovala ani náznak a teď je tam. Může to být způsobeno jen tím, že jsem se hýbala méně a možná málo pila? Mám šanci, že se jí úplně zbavím? Pohybem, denní masáží a dostatečným příjmem tekutin? Má pro mě význam lymfodrenáž?

odpověď

Dobrý den, vznik celulitidy je zcela běžný jev bez ohledu na to, kolik vážíte, zda se hýbete či co ne/užíváte. Postihuje až 90% žen. Faktory ovlivňující vznik celulitidy mohou být následující: Dědičnost, uspořádání podkožních buněk, stav lymfatického systému a životní styl. Takže vyzdvihnout,co za to opravdu může je těžké. Pohyb a dostatek tekutin je základ, máte pravdu, že by to mohl být faktor, který tento stav nastartoval. Lymfodrenáží určitě nic nezkazíte. Lymfu je potřeba čas od času rozhýbat a vyčistit. Strava by měla být bohatá na vitaminy (především čerstvá zelenina a ovoce), antioxidanty, vápník a kvalitní bílkoviny. Zároveň by měla obsahovat co nejméně jednoduchých cukrů a alkoholu. Důležité je také dodržovat pravidelný pitný režim, a to minimálně 2 litry tekutin, ideálně čisté neperlivé vody nebo neslazených čajů. Pravidelný pohyb rozproudí krev a lymfu a pomůže tak dostat z těla toxiny a škodlivé látky, které tvoří pomerančovou kůži. Další výhodou pravidelného pohybu je, že na zpevněné kůži je i pokročilé stadium celulitidy méně viditelné. Na potlačení celulitidy je vhodný dlouhotrvající mírný pohyb, jako je chůze, plavání, jízda na kole a na in-linech, kalanetika nebo jóga. Ve fitness centrech je ideální rotoped, orbitrack či běžící pás. Nevhodné jsou výbušné sporty jako squash a tenis. Rozproudit krev a lymfu můžete také pomocí saunování. Pokud vám sauna nedělá dobře, zkuste se pravidelně sprchovat střídavě teplou a studenou vodou. Postižená místa pravidelně masírujte. Můžete k tomu použít i vhodné gely, nebo provádět masáž hrubou žínkou při sprchování. Nenoste boty na vysokých podpatcích a příliš těsné kalhoty a spodní prádlo. Z produktů mohu doporučit například: https://www.lekarna.cz/weleda-brezovy-olej-na-celulitidu-100ml/ https://www.lekarna.cz/topvet-skoricovy-gel-250ml/ https://www.lekarna.cz/weleda-sprchovy-peeling-brezovy-150ml-305420/ https://www.lekarna.cz/nivea-body-vyhlazujici-gel-proti-celulitide-200ml/

otázka

Dobrý den, před 2 dny jsem běžel lesem a stoupl nohou do díry. Podvrtl se mi kotník, momentálně je natekly, a strašně bolí sebemenší pohyb.

odpověď

Dobrý den. Doporučuji návštěvu úrazové ambulance s provedením rtg snímku a případnou fixací.

otázka

Dobrý den, prosím o informace k produktům na doléčení a prevenci mykózy třísel u muže. Loni jsem použitím "Canespor 1x denně" odstanil podráždění v oblasti třísel, které vzniklo při sportu (cyklistika, běh) – předpokládám, že se jednalo o mykózu třísel. Došlo k odstranění hlavních příznaků, tj. zarudnutí, svědění. V postižené oblasti však zůstala pokožka tmavší. Je to běžný důslek, nebo to může značit ještě nějakou probíhající infekci (která ale nemá jiné příznaky)? Pokud je pravděpodobné, že infekce již neprobíhá, rád bych se z estetického důvodu pokusil pokožku neagresivně zesvětlit do původního/přirozeného odstínu. Které produkty by k tomuto účelu byly vhodné? Typicky jsou produkty pro zesvětlení/sjednocení určeny pro obličej, případně ženské intimní oblasti. Zajímá mě obecně, které účinné složky (typy kyselin, olejů) by v tomto případě měly být efektivní a zároveň bezpečné. Prosím také o informaci, které složky (volně dostupných) dermakologických produktů jsou nevhodné/nebezpečné pro použití v mužských intimních partiích, tj. jsou částečně aplikovány nebo přichází do styku se šourkem a mohly by tak také negativně ovlivnit funkci varlat. Kromě zmíněného prostředku na zesvětlení bych také občas rád použil nějaký krém jako prevenci a ošetření drobných odřenin na vnitří straně stehen a šourku po např. delší jízdě na kole. Děkuji.

odpověď

Dobrý den. Mykoza může opravdu vytvořit do hněda zabarvené mapy na pokožce. Než začnete pokožku zesvětlovat, doporučuji raději ještě 2-4 týdny nanášet 1xdenně Canespor. Je také možné, že ke ztmavnutí došlo jinou cestou, což se někdy stává. Hlavními viníky jsou pak časté holení, nošení těsného prádla, hormonální změny, věk, případně nadváha. Většinou pak sjednocení pokožky pomocí vhodných prostředků trvá 2-3 měsíce. Toto ošetření doporučuji provádět na podzim či v zimě, kdy nejsou místa tolik vystavována slunečnímu záření. Nebo je poté potřeba ošetřovaná místa chránit opalovacím prostředkem SPF 50, při každém vystavení slunce, aby naopak nedošlo k ještě většímu ztmavení ošetřované pokožky. Pokud chcete změnu rychlejší a trvalejší, doporučuji návštěvu specializovaných center, kde tuto proceduru provádějí. Např. https://www.dermaestet.cz/esteticke-zakroky/belici-peeling-pro-intimni-partie/ . Případně je možné použít laserové odstranění. Výhodou ošetření v těchto centrech je , že většinou stačí 1-2 návštěvy. K zesvětlení se používají produkty s kyselinou glykolovou. Při domácím ošetření je možné použít Aloe vera gel, který se nanáší na pokožku každý den na zhruba 20 minut. Aloe podporuje přirozenou regeneraci pokožky. Při pravidelném používání by mohly být výsledky viditelné za 2-3 měsíce. Co se týká prodávaných zesvětlujících krémů na obličej. Nemáme zkušenosti s jejich použitím v intimních partiích, proto jejich použití raději nedoporučuji. Na odřeniny doporučuji například Bepanthen či pokud by byly až do krve tak Hemagel. Jako prevenci mnoho cyklistů používá silikonové lubrikační gely, které snižují tření a tím i pravděpodobnost odření pokožky.

otázka

Dobrý den, před 3 měsíci jsem začala se cvičením. Byl docela veliký úbytek na váze. Myslela jsem si, že to je od toho cvičení. Před pár dny se mi objevila zácpa a plynatost. Pak když jsem byla na velké tak byla stolice jako provázek. Dnes se mi objevila krev na stolici. Nemůže to být rakovina tlustého střeva ?

odpověď

Dobrý den, příčin může být více, je nutné vyšetření. Může se jednat o hemorhoidy či trhlinky v oblasti konečníku,ale je nutné vyloučit i jiná onemocnění střeva a konečníku. Navštivte svého praktika. Do té doby udržujte stolici vláčnou, hodně pijte, po stolici případně omývejte konečník vodou, nedřete papírem.

otázka

Dobrý den beru antidepresiva Olpinát a teď v lékárně mi řekli že je výpadek s dali mi antidepresiva Zalasta s tím, že je to úplně stejné tak by mě zajímalo jestli je to pravda moje psychiatrička má teď volno. Předem děkuji za odpověď

odpověď

Dobrý den, ano, Olpinát a Zalasta obsahují stejnou účinnou látku (olanzapin). V případě výpadku jednoho je možné ho druhým zaměnit.

otázka

Dobrý den prosím pěkně už dost let beru SANVAL na spaní a to nyní denně do minulého týdne.Vyčetla jsem že také na spaní nebo usínání pomáhá MELATONIN a usnula jsem po něm již 3 dny po sobě a spala jsem těch 7 hod.Prosím chtěla jsem se zeptat pokud by to takhle pokračovalo jestli ho mohu brát a přestat brát sanval nebo alespon trochu kombinovat abych nemusela užívat tolik sanovalu mám totiš těžká období a jinak beru neurol na den.Moc děkuji, také beru léky na tlak

odpověď

Dobrý den. Pokud užíváte Sanval tolik let, není vhodné ho najednou vysadit. Kombinovat s melatoninem ho můžete. Sanval zkuste vysazovat postupně. Pokud užíváte 1 tabletu Sanvalu denně, tak zkuste vysadit Sanval 1x v týdnu a místo něj pouze melatonin. Uvidíte, zda opravdu stačí ke spánku. To, že se Vám lépe spí, může být způsobeno tím, že melatonin občas zvyšuje účinek Sanvalu. Pokud budete spát i po samotném Melatoninu, tak Sanval můžete s cca týdenními rozestupy postupně ubírat i v další den.

otázka

Dobrý den,můj dotaz se týká dlouhodobé bolesti pravé nohy a křížové části zad.Bolesti nohy trvají již asi 4 rok,zřejmě po každodenní námaze.Bolesti jsou proměnlivé,někdy je to pata,jindy nárt,kotník,nebo klenba,taky často holeň hned pod kolenem a k tomu občas křeč do lýtka a to většinou v noci.Pracuji celodenně venku v údrbě zeleně,to je práce s křovinořezem,plotostřihem,lopata,krumpáč apod.Nyní k bolestem zad.Ty už přetrvávají již déle,před lety jsem měl také housera,dostal jsem opich do křížové oblasti páteře,potom kapačky.Nějaký čas to bylo celkem dobré,ale vždy po větší námaze se záda vždy hlásí.Chci podotknou,že bolesti v noze přetrvávají pouze v pravé,levá je naprosto ok.Když si dám týdenní pauzu od činnosti,bolesti jsou menší,ale mám je stále.V poslední době noha od kolene dolů bolí neustále a více.Do práce,ale chodit musím,poraďte prosím co dál,je mi 48 let.Dnes píši opět,protože v noci jsem dostal do pravé nohy křeč,kterou nemívám často a ta noha celý den bolí od kolene dolů,klenba píchá.Mažu olfen gel,beru brufen,ale to je na chvilku a bolest se vrací.V květnu jsem chodil na rehabilitace s krční a bederní páteří,záda trochu povolila,ale noha je stále bolestivá.V práci jsem zvolnil,i když celý den stojím na nohách,stále bolest nohy.Děkuji.

odpověď

Dobrý den. Je nám líto, ale tato poradna slouží pro dotazy týkající se volby léků, dávkování či kontraindikacím, nikoliv ke konzultaci zdravotního stavu. Ten patří do rukou odborníka. Bez osobní konzultace Vašeho zdravotního stavu není možné stanovit diagnózu. Doporučuji tedy návštěvu u praktického lékaře, který provede odběry krve a odešle Vás pravděpodobně na neurologii. Přeji příjemný den a doufám, že se vše vyřeší.

otázka

Dobrý večer, mám statost o přítele k lékaři ho nedostanu, ale už několikrát se mu špatně dýchá prý jako když má pytel cementu na prsou, může to mít souvislost s vysokým tlakem? Na ten tlak taky nic nebere, k doktorovi prostě nepůjde je mu 46let. Mám o něj veliký strach a nerada bych něco zanedbala. Děkuji

odpověď

Dobrý den. Popsané potíže mohou mít více příčin, kromě "od zad", mohou být i psychického rázu, mohou souviset s problémem v oblasti trávicího ústrojí (reflux), průduškové astma aj. Bez osobního kontaktu není možné stanovit diagnózu. Na místě je tedy návštěva praktického lékaře, který změří krevní tlak, provede EKG vyšetření, podle těchto výsledků se rozhodne, zda přítele odešle např. na kardiologii, či neurologii, či doplní laboratorní odběry.

otázka

Dobrý den, je mi skoro 17 let a mám problém. Často se mi zatmí před očima a mám pocit na omdlení musím si sednout nebo se něčeho chytit protože jsem mimo a padám. Někdy mě píchne u srdce až se nemůžu nadechnout a musím se zastavit a pomaličku dýchat jinak to bolí. Často se mi třesou ruce a někdy mě brní ruce a nohy. Chtěla bych se zeptat jestli je to normální nebo co s tím případně dělat.

odpověď

Dobrý den, pocity na omdlení mohou souviset s nízkým tlakem. Měla byste zajít na vyšetření k vašemu praktickému lékaři, bude nutné udělat krevní testy a ev. doplnit i jiné vyšetřovací metody a podle výsledků zvolit další postup.

otázka

Dobrý den, mám problém s pokožkou na ploskách na nohách, potřeboval bych zaslat foto aby jste mi mohl/a odpovědět. Předem děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den. Je nám líto, ale tato poradna slouží pro dotazy týkající se volby léků, dávkování či kontraindikacím, nikoliv ke konzultaci zdravotního stavu. Ten patří do rukou odborníka. Může jít o projev plísně, ekzému či prostého přesušení v důsledku chůze naboso.

otázka

Dobrý den, chtěla bych se optat, mám za sebou sterilizaci, kterou mi dělaly laparoskopicky v Ústí nad Orlicí v roce 2010, ale byla jsem mladá a hloupá ☹️dočetla jsem se že je možnost navrátit funkčnost mikrochirurgického zprůchodnění vejcovodů je tato možnost i u vás??? Momentálně žiji na Náchodsku se svým mužem a on by rád miminko. Děkuji mnohokrát za odpověď

odpověď

Dobrý den. Je nám líto, ale tato poradna slouží pro dotazy týkající se volby léků, dávkování či kontraindikacím, nikoliv ke konzultaci zdravotního stavu. Ten patří do rukou odborníka. Možnost znovuobnovení plodnosti pomocí mikrochirurgického zprůchodnění vejcovodů je poněkud obtížnějším operačním zákrokem a jeho úspěšnost se pohybuje v rozmezí 43 až 88 procent. Po provedené sterilizaci je možné otěhotnět pomocí metody IVF, tedy mimotělním oplodněním. Je dokázáno, že úspěšnost mimotělního oplodnění prováděného z důvodu sterilizace ženy, má vysokou úspěšnost. Nejlepší tedy bude, když vše důkladně proberete se svým gynekologem. Přeji příjemný den a doufám, že se vše vyřeší.

otázka

Dobrý den, mám problém se suchou pokožkou všude na těle. Jakmile kůži natáhnu svědí, mám ji popraskanou až to bolí. Večer před spaním se namažu ale ráno mám pokožku zase vysušenou. Nevím už čím bych se namazala, krémy, oleje, domácí sádlo. Prací prášek jsem nezměnila. Nevíte zda mi chybí nějaký vitamin nebo něco? Moc děkuji

odpověď

Dobrý den. Určitě bych doplnila omega 3 kyseliny (například Protopan, pupalku) a zvyšte příjem tekutin. Užívejte zinek, vitamín E, B6. Promazávejte speciálními krémy na suchou pokožku (Cerave, Bioderma Atoderm, Protopan, Excipial Lipolotio,..). Pokud se již objevují i praskliny, doporučuji i návštěvu kožního lékaře.

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?

banner_voucher_sleva_magniflex

Anketní otázka

Obáváte se, že můžete mít poruchu štítné žlázy?

Zatím hlasovalo 113 lidí
Inzerce
Inzerce
Inzerce

Mohlo by vás zajímat

Překvapivé příznaky problémů se štítnou žlázou

Možná znáte klasické příznaky potíží se štítnou žlázou. Zvýšená funkce štítné žlázy (hypertyreóza) způsobuje, že se více potíte, zhubnete a zrychlí se vaše tepová frekvence. Snížená funkce štítné žlázy (hypotyreóza) dělá pravý opak. Může se objevit únava, zimomřivost, svalové křeče nebo zvýšení tělesné hmotnosti. Ale existují i ​​další méně zjevné známky, které byste neměli podceňovat.

Svědění konečníku a krev ve stolici. Hemoroidy nebo rakovina?

Dlouhé sezení a omezení pohybu může u některých vyvolat zdravotní komplikace v oblasti konečníku. Nepříjemné pocity v oblasti konečníku, jako jsou svědění, pálení nebo bolest, otoky v jeho okolí, krev na toaletním papíře či výtoky mají různé příčiny. O jakou diagnózu se může jednat?

Crohnova nemoc a ulcerózní kolitida. Proč se přestat stydět?

Crohnova choroba i ulcerózní kolitida jsou chronická onemocnění, která postihují zažívací trakt. Na celém světě těmito chorobami trpí přes 10 milionů pacientů. Přesto se o nemocech příliš nemluví, pacienti se stydí a se svými problémy se nesvěřují často ani odborníkům.

Osteoartróza aneb když každý krok bolí

Kloub je jakási „spojka“ mezi kostmi – tvoří jej kloubní hlavice a jamka, které jsou pokryty chrupavkou a díky kloubnímu mazu umožňují plynulý pohyb. Postupem věku však může docházet k degeneraci a změně integrity chrupavky, provázené silnou bolestí nejen během pohybu, ale v postupujícím stádiu i v klidovém stavu...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48


28. června 2008, 09:42:17


28. června 2008, 09:57:08


Naši partneři

Inzerce