aplikace_alergie.png
Jak bojovat s alergií?
S aplikací AlergoStop můžete na alergii zapomenout
Připomíná léčbu a varuje před aktuálními alergeny. Více informací zde.
Zuby_180x115.jpg
Nakupte v akci a zásobte se! Zubní kartáčky, pasty, vody a další. Více informací zde.

karusel_poradny_196px.jpg
POTŘEBUJETE RADU LÉKAŘE?

Poradna: Zeptejte se lékárníka

Na Vaše dotazy v této poradně odpoví:


Tým lékárníků pod vedením:
Mgr. Pavly Horákové a PharmDr. Kamily Horníčkové.


lekarnici


  • PharmDr. Kamila Horníčková - vám poradí s přírodní léčbou či bylinnou terapií



Zeptejte se odborníka

Zodpovězené dotazy v této poradně

otázka

Dobrý den, prosím vás mám dotaz beru 10 dni fluoxetin 20 mg obden. Protože hned po první dávce mi nebylo dobře, šílený neklid, energie které se změnila v negativní, nemohu jíst, sucho v ústech, úzkost. Lékař tedy doporučil obden. Mluvila jsme s nim v pátek a říkal buď ještě vydržím nebo že mohu s léky přestat. Nevím co dělat. A hlavně když tedy bych chtěla přestat mohu ze dne na den ? Bojím se nějakého zhoršení.

odpověď

Dobrý den, pokud jste Fluoxetin užívala pouze 10 dní obden, neměl by být problém vysadit ho ze dne na den. Poté je třeba se s lékařem domluvit na výběru jiného vhodnějšího léku.

otázka

Dobrý den. Mohu prosím užívat Nolpazu 40mg zároveň s tabletou Ciplarex 10mg? Nebo dodržet nějaký časový odstup léků? Děkuji

odpověď

Dobrý den, ideální odstup je 1-2h od sebe.

otázka

Dobrý deň užívam antikoncepciu leverette a pred nedávnom mi vyšli zvýšené pečeňové testy. Lekárka to zatiaľ nejak veľmi nerieši pretože testy sú len mierne zvýšené a na chorobu pečene to nevyzerá. Gynekológ vravel, že antikoncepciu môžem užívať ďalej a až po kontrolných odberoch by sa uvidelo, čo mi ju zmení alebo nechá. Robili sa mi len modriny a svrbela ma koža na prsiach. Užívam lagosu asi 2 týždne a svrbenie a modriny sa už takmer vytratili. Bolesti nemám žiadne. Chcem sa ale spýtať ako mám teraz postupovať v užívaní antikoncepcie. Som chránená alebo zvýšené pečeňové testy ovplyvňujú antikoncepciu? Mám sa chrániť aj inak?

odpověď

Dobrý den, zvýšené JT nemají vliv na účinek antikoncepce.

otázka

Dobrý den, zajímalo by mě, z mé neznámých důvodů mi mírně otekla tvář u spánků, doktor po krátkém vyšetření předepsal Xados 20mg, přestože nevím zda je to opravdu alergie (nikdy jsem neměla žádnou). Lék mám brát jednou denně. Může mi to ublížit? Děkuji

odpověď

Dobrý den. Pokud lék užijete krátkodobě ke zjištění, zda se stav po jeho užití zlepší, neměl by být s užitím problém. Stejně jako každý jiný lék i tento má možné nežádoucí účinky, které se mohou, ale také nemusí projevit.

otázka

Dobrý den, chtěl bych se zeptat. Měl jsme po orálním sexu detekovanou bakterii v oblasti žaludu, byla předepsaná antibiotika(mast). Lékař mi neřekl ,jak dlouho používat, natíral jsem skoro 3 měsíce bylo vyléčeno. Poté nastaly bolení cca 4 měsíce nyní už jen trochu. Nyní se mi projevily klasické tělní bakterie, které se bohužel objevily na žaludu. Tak používám dle doktorky antibakteriální mýdlo, ale ložiska jsou stále vidět. Chtěl bych se zeptat, zda existuje nějaká hojivá mast na uklidnění a zahojení pokožky po dlouhém natírání antibiotik? Možná z dlouhé léčby pokožka byla náchylná na klasické tělní bakterie. Popř, proč ložiska po bakterii také nezmizí. Děkuji

odpověď

Dobrý den. To, proč bakterie nemizí je spíše dotaz na lékaře, který by měl provést vyšetření na zjištění typu bakterií a dle toho zahájit léčbu. K urychlení hojení pokožky lze využít krém Banival, Actimaris gel či Bepanthen.

otázka

Dobrý den, moje přítelkyně je těhotná a termín máme 4.10. A podle všeho dnes na ni něco vlezlo, chci proto zeptat zda může paralen 500 ? Při teplotě nebo bolesti od ucpaný rými třeba. Děkuji za odpověď

odpověď

Dobrý den. Ano, Paralen 500 může - 1-2 tablety maximálně 4x denně. Čím méně a čím kratší dobu ho bude užívat, tím lépe.

otázka

Může finasterid předepsat praktický lékař?

odpověď

Dobrý den. Tento lék Vám může předepsat jakýkoliv lékař, tedy i praktický s tím, že si ho uhradíte sám (na receptu bude poznámka "P" - hradí nemocný). Na recept na pojišťovnu jen urolog, ale to jen v tom případě, že budete mít obtíže s prostatou (zvětšení).

otázka

Dobrý den, potýkám se s "lupy" ve vousech (konkrétně na bradě a pod nosem). Měnil jsem několikrát mýdlo, 3x denně hydratuji a bohužel problém přetrvává. Platí, že čím větší fousy, tím více se "lupy" tvoří. Někdy to bývá opravdu nepříjemné. "Lupy" mají kolikrát velikost i 1mm a na černém triku je to opravdu hodně vidět. Chtěl bych se zeptat, zda mi můžete doporučit co s tím, popřípadě nějaké krémy/masti. Děkuji moc

odpověď

Dobrý den. Když se oholíte, tak se lupy tvoří také? K ošetření pokožky můžete vyzkoušet Sebclair krém, který napomáhá snižovat šupinatění pokožky. Nanáší se 3x denně.

otázka

Dobrý den, mám kožní problém, udělali se mi po porodu syna bílé fleky na krku.

odpověď

Dobrý den. Z popisu bohužel není možné určit, o co se jedná. Pokud potíže neustoupí, navštivte ke klinickému vyšetření ošetřujícího praktického lékaře, ten Vás v případě potřeby odešle na kožní.

otázka

Dobrý den, moje přítelkyně vysadila antidepresiva, konkrétně rivotril a doktor ji připravoval na to ze bude mít “absťáky”. Mohu vás poprosit jak jí v tom aspoň trochu pomoct ? Děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den. Přítelkyně by měla antidepresiva vysazovat postupně, nikoliv ze dne na den. Pokud se objeví abstinenční příznaky, lze řešit až konkrétní příznak, např. bolest hlavy. Jinak vyzkoušet může relaxační techniky či se jen soustředit na svůj dech. Ideální je jakákoliv činnost, při které zaměstná mozek. V prvních dnech buďte i vy pro ni podporou. Pokud by se příznaky vystupňovaly, doporučuji navštívit lékaře.

otázka

Objevila se mi u oka asi 1cm od oka nějakou vyrážku. Nejdřív v 1 dnů mě to bolelo jako modřina a za 3 dny se tam udělaly jakoby puchýřky jako malynký beďar ale je to malinko nažloutlý a neboli to. Potřebuju poradit co to je jo a je to asi cm na cm velký. Děkuju

odpověď

Dobrý den. V tomto případě doporučuji návštěvu kožního lékaře. Pouze dle popisu nelze na dálku diagnostikovat, o jaký problém se jedná.

otázka

Dobrý den, již několik let mě trápí hemeroidy. Vždy se objevil pouze po alkoholickém večírku nebo při užití velkeho množství nezdravé stravy. Poslední 3 týdny trpím na bolesti, tlak v konecniku, neustálý pocit tlaceni. Po ránu je to dobre, ale po ranním vyprázdnění je to tu znova. Stolice je naprosto v pořádku, dle stravy pevná, jím dost vápníku, krev jsem nikdy nezaznamenala. Beru detralex, mazala jsem faktu a teď jsem v důsledku neustále bolesti změnila na dubovou kůru. K proktologii jsem objednána až na 10.8. Je něco, co mě může uklidnit, že se nejedná o rakovinu ? Je něco, čím si ještě mohu ulevit od bolesti? Moc Vám děkuji a doufám v kladnou odpověď.

odpověď

Dobrý den. To, že se nejedná o rakovinu může vyloučit až lékař na základě vyšetření. Pro úlevu od bolesti můžete použít například Hemorex kryo aplikátor, který díky chladu dokáže okamžitě zklidnit bolest, svědění, pálení či otok.

otázka

Dobrý den, Včera jsem použila ušní svíce Aurecon. Od té doby mám ale zalehnuté levé ucho, měla jsem je tam 5minut, na obalu píší 6-7minut. A svíce tehdy nebyla ani v polovině. Avšak v uchu jsem měla při páté minutě velkou bolest, z ničeho nic, tak jsem ji vytáhla a od té doby mám to ucho zalehlé. Nic z něj nevytéká, jediný problém je asi to zalehnutí, horší sluch a když smrkám tak je to takový, mírně nepříjemný pocit , ikdyž ono se to těžko popisuje, prostě to pusobí jakoby bylo něco v nepořádku. Předem děkuji za odpověď a hezký zbytek dne.

odpověď

Dobrý den. Pokud ucho ještě neodlehlo, doporučuji navštívit ušního lékaře.

otázka

Dobrý den. Lékař mi napsal Nolpazu 40mg ale v lékárně ji neměli a dali mi Pantomyl 40mg že je to to samé? Mohu teda lék užívat? Je to opravdu stejne? Děkuji

odpověď

Dobrý den. Ano, Pantomyl obsahuje stejnou účinnou látku jako Nolpaza.

otázka

Dobrý den, mám skoro 15 měsíční holčičku a budeme s ní letět 14 hodin v letadle. Letěli jsme už jednu cestu a bylo to hrozně vyčerpávající. Pediatr nám poradil 1/2 tab kinedrylu. Vím, že je napsané až od dvou let a jsem o tom poučena. Přesto se chci zeptat na váš osobni nazor a zda by ji tato jednorázová dávka mohla nějak uškodit. Znova podotýkám, že by to bylo pouze jedenkrát. Děkuji

odpověď

Dobrý den. Za sebe Kinedryl takto malé holčičce nedoporučuji, když už, tak určitě ne 1/2 tablety, ale 1/4.. Nicméně spíše bych zkusila homeopatikum Cocculine: https://www.lekarna.cz/doporuceny-produktovy-seznam/?hash=5a2547b35d8494d0fa419f017f0153122df8ce2c

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?

banner_voucher_sleva_magniflex

Anketní otázka

Plánujete očkování proti žloutence?

Zatím hlasovalo 107 lidí

Mohlo by vás zajímat

Vbočený palec napraví miniinvazivní operace

Hallux valgus neboli vbočený palec je získaná deformita nohy. Nejspíš k ní dochází kombinací nevhodné obuvi s vrozenou dispozicí kostry. Naštěstí jde o poškození, které lze velmi úspěšně operovat, a to i pomocí miniinvazivního zákroku, na který se specializuje doc. MUDr. Rastislav Hromádka, Ph.D., vedoucí lékař ortopedie a vedoucí lékař operativy v Canadian Medical.

Návaly horka a klimakterium

Hledám něco na návaly horka, klimakterium.

5 tipů, jak se při sportování vyhnout bolavým kloubům!

Pohyb prospívá nejen naší tělesné schránce, ale také psychické pohodě, zdravému spánku a celkové kondici. Byla by škoda se sportu vyhýbat jen kvůli bolavým kloubům. Poradíme vám, jak si užít cvičení, aniž byste je zbytečně zatěžovali...

Nikotinové sáčky se stávají nebezpečnou módou mezi dětmi

Nikotinové sáčky měly původně pomáhat dospělým, kteří chtějí přestat s kouřením. Bohužel se staly hitem mezi dětmi a mladistvými. Na rozdíl od cigaret jejich prodej zatím není nijak regulovaný, a tak si je mohou koupit i děti, v trafice nebo na internetu. Jsou cenově dostupné, zabalené v barevné krabičce a příchutě lákají i děti.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

20. ledna 2008, 12:04:30


19. října 2010, 18:39:30


19. června 2008, 10:54:48


28. června 2008, 09:42:17


28. června 2008, 09:57:08


Naši partneři

Inzerce