Inzerce https://cukrovka.lekarna.cz/?utm_source=ordinace&utm_media=leaderbord&utm_campaign=cukrovka
aplikace_alergie.png
Jak bojovat s alergií?
S aplikací AlergoStop můžete na alergii zapomenout
karusel_poradny_196px.jpg
POTŘEBUJETE RADU LÉKAŘE?

Poradna: Zeptejte se lékárníka

Na Vaše dotazy v této poradně odpoví:


Tým lékárníků pod vedením:
Mgr. Pavly Horákové a PharmDr. Kamily Horníčkové.


lekarnici


  • PharmDr. Kamila Horníčková - vám poradí s přírodní léčbou či bylinnou terapií



Zeptejte se odborníka

Zodpovězené dotazy v této poradně

otázka

Dobrý den, Chtěla bych se zeptat a hlavně poradit.. Dcera má již po třetí streptotoka.. Jen co dobere antibiotika,vrátí se teploty.. S čím to může být? Děkuji

odpověď

Dobrý den, s největší pravděpodobností došlo ke vzniku rezistentní formy, proto antibiotika nezabírají. Doporučuji nechat si udělat kultivaci citlivosti na antibiotika.

otázka

Dobrý den, Prosím, řekněte mi, jak pochopit, že dítě má červy?

odpověď

Dobrý den. Pravděpodobně se bude jednat o onemocnění roupem dětským. Nákaza roupy je nepříjemná, v dětském věku velmi běžná, avšak nezávažná infekce. Děti se nakazí nejčastěji jeden od druhého v důsledku špatné hygieny rukou. Typickým příznakem nákazy roupy je jejich viditelná přítomnost ve stolici, ale nemusí být vždy. Dominujícími potížemi jsou bolesti břicha. Často bývá svědění kolem konečníku, které se projevuje hlavně v noci, kdy samičky roupů kladou vajíčka kolem řitního otvoru. Děti mohou být neklidné a následně nevyspalé. Na léčbu roupů se podávají perorální tablety nebo sirup s odčervovacím účinkem.

otázka

Dobrý den, už přes měsíc mám na patě dvě menší tvrdé bouličky, které se přes kůži jeví nažloutle. Bouličky bolí při došlapu a vypadá to že se spíše zvětšují než aby nějakým způsobem mizely. Novou obuv nemám. Prosím alespoň názor co by to mohlo být? Děkuji

odpověď

Dobrý den. Bez osobní konzultace je obtížné se vyjádřit konkrétněji. Může se jednat o výrůstek na kosti, ganglion apod. Důležité je vyšetření, a podle nálezu bude stanovena léčba.

otázka

Dobrý den, nedávno jsem se zde ptala ohledně močových infekcí. V moči byl Staphylococcus sp. - koaguláza negativní 10^3 - 10^4. Jak jste psali, vyčkala jsem pár dní, ale pak musela k doktorce znova, protože potíže se zhoršili: neustálé nucení na močení prakticky celý den a z toho plynoucí časté běhání na wc, což je celkem problém jak v práci, tak i jinak. Neměla jsem přímo první ranní moč, protože jsem běhala i nad ránem, ale tak třetí,prý to vůbec nevadí, ale všude slyším, že je třeba první ranní moč. Nicméně v moči jsou jak bílé tak červené krvinky a opět ten nález Stafylokok, i přes tento nález a značně obtěžující potíže jsem opět bez léčby a mám si jít na urologii, že prý to může být ne močový měchýř, ale i močová trubice. Navíc mi začínají i bolet záda, nevím zda to je oblast ledvin. Termíny na urologii jsou ale dlouhé, tak nevím jak toto mohu vydržet dál než mě někde vezmou. Chtěla bych se proto zeptat co je podle Vás a Vašich zkušeností na tyto potíže nejsilnější, co lze volně zakoupit v lékárně? Mnohokrát děkuji.

odpověď

Dobrý den, z léků je volně prodejný Canephron nebo Rowarinex. Z doplňků stravy mám od zákazníků nejlepší zkušenosti s Blokurimou. Pokud se budou potíže nadále zhoršovat kontaktujte opět lékařku, případně pohotovost.

otázka

Dobrý den, dostala jsem oční kapky Tobradex a stejně tak mastičku Tobradex. Chtěla jsem se zeptat, zda je možné při užívání těchto kapek užívat i tinkturu z lichořeřišnice, když je v té tinktuře alkohol? Děkuji

odpověď

Dobrý den. Ano, lichořeřišnici tinkturu užívat můžete.

otázka

Dobrý den, mám potíže s močením a v moči mi našli toto: Staphylococcus sp. - koaguláza negativní 10^3 - 10^4. Citlivost na antibiotika se nestanovovala.Nedostala jsem tedy na to žádné léky a jakožto laik nevím zda je to tak správně? Mám prý pít urologické čaje a Blokurima.Nevíte co znamená koaguláza negativní? I kdyby tam byl stafylokok jen malinko,tak si říkám že je urologické čaje to asi nevyřeší. Také jsem se chtěla zeptat zda při užívání očních kapek a mastičky Tobradex ( antibiotika s kortikoidy) mohu užívat alespoň na ty močové cesty tinkturu z lichořeřišnice, když je alkoholová. Mockrát děkuji.

odpověď

Dobrý den. Koaguláza negativní stafylokoky jsou součástí normální mikroflory kůže a sliznic. Mohou způsobovat právě močové infekce. Blokurima snižuje možnost udržení patogenu na sliznici močového měchýře. Dostatek tekutin je třeba k jejich vyplavení. O nutnosti nasazení antibiotik rozhoduje vždy lékař. Pokud by se stav během pár dní nezlepšil nebo naopak zhoršil, kontaktujte lékaře. Tinkturu z lichořeřišnice užívat můžete.

otázka

Dobrý den, může se kombinovat lék Diazepam a Torecan?

odpověď

Dobrý den, ano můžete.

otázka

Dobrý den, moje přítelkyně trpí na onemocnění močových cest a dnes ji diagnostikovali kvasinkovou infekci. Po pohlavním styku se někdy stává, že pro ní je pak bolestivé močit několik dnů potom a používá urologický čaje. Chtěl bych se zeptat, jestli je možnost, že já mám nějaké onemocnění, které jí toto způsobuje. Na internetu jsem se snažil najít odpověď na tuto otázku, popřípadně ke kterýmu specialistovi zajít pro preventivní prohlídku ohledně tohoto problému, ale marně. Děkuji předem za odpověď.

odpověď

Dobrý den, důležité je jakými infekcemi přítelkyně trpí, zda-li to jsou infekce močových cest či pouze močové trubice dle kultivačního vyšetření. Pokud se jedná o pohlavně přenosné onemocnění, tak tak je důležité přeléčit oba partnery. Pokud by se jednalo pouze o infekci močových cest, zde by byly na místě režimová opatření po pohlavním styku (vymočení po pohlavním styku, desinfekce zevního genitálu po styku apod.)

otázka

Dobrý den, paní doktorka mi předepsala neurol na panické ataky. Na úzkost mi pomáhá, ale všimla jsem si, že mám po neurolu vyšší tep, brala jsem i lexaurin a bylo to stejné. Chtěla bych se zeptat, zda je to normální.

odpověď

Dobrý den. Ano, benzodiazepiny mohou způsobovat zrychlení tepu. Pokud Vás tento nežádoucí účinek obtěžuje, doporučuji to konzultovat s ošetřujícím lékařem.

otázka

8 den po očkování na covid trpím zimnicí a bolestmi hlavy, pomohl by paralen? /78 let/ Děkuji

odpověď

Dobrý den, ano, Paralen si vzít můžete. Pokud by se během víkendu tento stav nezlepšil, doporučuji kontaktovat lékaře.

otázka

Prosím na co je lék Levicit? Co obsahuje? Děkuji

odpověď

Dobrý den. Tento lék není v ČR pod tímto názvem registrován. Pokud máte na mysli Levicit prodávaný v zahraničí, tak ten obsahuje vitamín D, vápník, hořčík a zinek. Používá se k doplnění těchto minerálů a vitamínu.

otázka

Dobrý den, je možné kombinovat codein a atrovent? Měla jsem původně předepsaný codein, který jsem si ráno vzala. Následně mi paní doktorka napsala atrovent, který jsem si dala 3 hodiny po codeinu. Zapomněla jsem paní doktorce zmínit, že jsem ještě ráno užila codein a nejsem si jistá případnou kontraindikací. Děkuji

odpověď

Dobrý den, ano, kombinace Atroventu a Codeinu je možná.

otázka

Dobrý den, před dvěmi měsíci (na konci srpna) jsem vysadila hormonální antikoncepci. Brala jsem ji cca 5let pravidelně. Menstruaci jsem stále nedostala.Těhotenský test vyšel negativně. Ale mám bolesti v podbřišku a na levé straně břicha, mám pocit že jsem jak nafouklá a že jsem přibrala, citlivá a bolestivá prsa a stále hlad a mám bílý krémový výtok přibližně 6 dní. Objednaná ke svému gynekologovi už jsem. Jen bych se chtěla zeptat zda je možné že bych byla těhotná a test mi i tak ukázal negativní výsledek nebo to může být jen rozhozenými hormony po vysazení antikoncepce? Děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den. Antikoncepční pilulky mohou ovlivnit pravidelnost menstruace, když je vysadíte. Je to tím, že hormonální antikoncepční prostředky řídí vaše menstruační cykly, takže prvních pár měsíců během „rekalibrace“ vašeho těla mohou být cykly nepravidelné.

otázka

Dobrý den, mohli byste mi prosim poradit s výběrem membránového inhalátoru pro dítě? Potřebuji, aby splňoval tyto požadavky: - byl jak na vincentku tak na mucosolvan, - je možné inhalovat v leže - účinný i pro dolní cesty dýchací - krátká doba inhalace - nastavitelný průchod vzduchu (není nutností) - automatické vypnutí po spotřebě léčiva (není nutností)

odpověď

Dobrý den, vhodný je např. ultrazvukový inhalátor Little doctor LD-152U, LD-211C, velmi krátkou dobu inhalace má Philips respironics innospire elegance.

otázka

Asi 5 rokov pijem každé ráno urologický čaj. Náhodne som sa dozvedel, že dlhodobé pravidelné pitie čaju nože byť škodlivé. Môžete sa prosím k tomu vyjadriť? Ďakujem

odpověď

Dobrý den, dlouhodobé pití jednotlivých bylin nebo jejich směsí se nedoporučuje. Urologický čaj se doporučuje pít 1-2 týdny a poté 1-2 týdny pauza. Lze opět zopakovat, ale pak mít období, kdy jej nepít vůbec. Urologický čaj může při dlouhodobém pití dráždit ledviny v závislosti na konkrétních použitých bylinách.

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?

banner_voucher_sleva_magniflex

Anketní otázka

Obáváte se cukrovky?

62%
38%
Zatím hlasovalo 167 lidí
Inzerce https://cukrovka.lekarna.cz/?utm_source=ordinace&utm_media=adbox&utm_campaign=cukrovka
reklama https://www.lekarna.cz/darky-pro-muze/?utm_source=ordinace&utm_medium=intext_scyscraper&utm_campaign=Vanoce_muzi

Mohlo by vás zajímat

U mrtvice jsou důležité dvě věci: rozeznat příznaky a zavolat první pomoc

Cévní mozková příhoda (CMP), neboli mrtvice, je 3. nejčastější příčina úmrtí a vůbec nejčastější příčina invalidity osob ve středním a vyšším věku v Česku. Ač je spojována s pokročilejším věkem, může postihnout lidi všech věkových kategorií. CMP je následkem nezdravého životního stylu a zanedbávání účinné prevence. Díky pokročilým léčebným možnostem lze dnes její průběh zvrátit, klíčové je však rozpoznat prvotní příznaky a ihned zavolat lékařskou pomoc.

Obliba tejpování roste nejen u sportovců. Zbavuje bolesti bez prášků a mastí

Barevné pásky na tělech sportovců vždycky budily pozornost. Je zraněný? Jak mu mohou pomoci ve výkonu? Kinesiotape umí ochránit před úrazy, tlumit bolest i urychlit hojení. Už dávno není doménou jen sportovců, ale hodí se do běžné domácí lékárničky. Manipulaci s pružnými dlouhými samolepkami zvládne i laik.

Chrapot nebo změna hlasu může mít mnoho příčin

Delší chrapot nebo změna hlasu můžou mít mnoho příčin, od lehčích, až po velmi vážné. Může se jednat o refluxní chorobu žaludku, ale i o rakovinu. Její včasné odhalení ovšem dává šanci na úplné vyléčení s minimálními dopady.

Zanícený palec u nohy

Dobrý den, mám dceru 21 měsíců. Nyní se jí zanítil palec u nohy. Má ho celý červený a hnisá jí. Co je nejúčinnější, aby se jí zánět vyléčil? Má to druhý den a připadá mi, že se to zhoršuje. Nechce si na to nechat ani šáhnout, ani postříkat dezinfekcí, která nepálí, ani potřít heřmánkovým odvarem. Framykoin mi připadá, že nezabírá, nic se po něm nezlepšilo. Akorát při koupání se to trochu rozmočilo a vyteklo trochu hnisu. Jinak ale nejsem schopná s tím nic dělat. Zahojí se to samo? Já na takový problém používala mast Višněvski. Můžu to také použít u tak malého dítěte? Mně to ten hnis celkem "vytáhlo". Namazat jí to ale můžu až večer po usnutí a musím být opatrná. Jak se jí toho dotknu, budí se. K doktorovi bude potíž jít. Hned jak se otevřou dveře ordinace, rozeřve se a pere se a nedá se vyšetřit. Jsem z toho zoufalá, protože nevím, co mám dělat. Nechci, aby trpěla a nebo abych něco zanedbala. Díky za radu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

20. ledna 2008, 12:04:30


19. října 2010, 18:39:30


19. června 2008, 10:54:48


28. června 2008, 09:42:17


28. června 2008, 09:57:08


Naši partneři

Inzerce