Inzerce

Poradna: Oční lékařství

Na Vaše dotazy v oftalmologické poradně odpovídá:


Prim. MUDr. Vladimír Korda Ph.D., MBA


Prim. MUDr. Vladimír Korda Ph.D., MBA Primář Oční kliniky
Primář a majitel Oční kliniky a sítě Očních center a optik OFTEX


Profesní zaměření:
Specializuje se na vitreoretinální chirurgii, diagnostiku a léčbu onemocnění sítnice a na terapeutické možnosti věkem podmíněné makulární degenerace.

Odborná erudice:
Specializace I. stupně v oftalmologii (1996) a specializace II. stupně v oftalmologii (2000).

Odborné stáže:
2001 - Department of Ophthalmology, Moorfield Hospital (Londýn, Velká Británie)
2002 - Department of Ophthalmology, Kolín nad Rýnem (Německo)
2003 - Department of Ophthalmology, Frankfurt (Německo)
2005 - Department of Ophthalmology, Hamburg (Německo)

Členství v odborných společnostech:
Je členem České oftalmologické společnosti ČLS JEP a České vitreoretinální společnosti, dále evropských společností European Vitreoretinal Society, European Society of Retina Specialists (Euretina) a také americké společnosti American Society of Retinal Specialists.

Partner oftalmologické poradny:

oftex.jpg

Zeptejte se odborníka
Zodpovězené dotazy v této poradně

Otázka: Dobrý den, před 20roky mi v nem.na Karláku operovali šedý zákal a asi po měsíci se mi zakalily pouzdro,tak mi to vyčistili laserem. Letos mi operovali zákal na druhém oku a nyní asi po 4měsících se mi zase vidění dost zhoršilo, poraďte co mám dělat. Oční lékařka mi řekla, že se s tím nedá nic dělat, že mi zašedla rohovka. Mám ještě k tomu zelený zákal a asi před 22 roky jsem byla na laserové operaci obou očí. Měla jsem tehdy 10dioptrii a prý mám oči dost zjizvené. Děkuji za odpověď

Odpověď: Dobrý den, objednejte se nejlépe opět do Všeobecné fakultní nemocnice, aby posoudili, zda je třeba vyčistit laserem zadní pouzdro čočky anebo zda je problém opravdu v rohovce - v tom případě by připadala v úvahu transplantace rohovky.

Otázka: Dobrý den, v srpnu jdu na pravé oko na operaci začínajícího šedého zákalu a v zápětí na operaci makul díry +ERM (PPV OD). Popis obj. OCT Makuly: OD v centru díra v plné tloušťce s cystoidním prosáknutím okrajů, OU na povrchu sítnice adherující hyperreflektivní pruh více na OD OS foveol. deprese zachována foto fundu + Clarus + Panfundo: OU papila ohr., v niveau, tempor. bledší, OD s pigmentovaným lemem tempor., makula v centru s okrouhlým defektem cihlové barva, s pareflexy, cévy s fen. křížení, nasálně v periferii v mer. 4 tečk. hemoragie, retina leží, OS makula matná, s paraflexy, cévy s fen. křížení, OS v mer. 2 pigmentované degenerace u cévy. RE: OD macula hole cum ERM, OS ERM partialis, OU angiopathia retinae, cataracta incip. Nevím jestli se jedná o VPMD suchou nebo vlhkou formu. Na levém oku mám zřejmě slabý nález a je uvedeno, že se bude léčit konzervativně. Co to znamená, nemám žádné léky ani doporučené vitamíny. Mám hrůzu, že se mě v krátké době postihne druhé oko a budu brzy slepá. Nikde nemůžu zjistit za jaké časové rozmezí (třeba od 5 měsíců - 10 let) můžu být nesoběstačná a jaký je procentuální poměr periferního a zorného pole. Děkuji moc za odpověď.

Odpověď: Dobrý den, nemyslím si, že by Vám hrozilo oslepnutí. O VPMD se nejedná, makulární díra ani epiretinální membrána nemají s VPMD spojitost a úspěšnost jejich chirurgické léčby je dnes velmi vysoká. Konzervativní postup znamená sledování a v případě zhoršení vidění vlivem postupující ERM či při vzniku makulární díry Vám bude opět navržena operace. Zda k tomu dojde a kdy, to však předpovědět nelze.

Otázka: Dobrý den, Už dva měsíce pobývám v USA a do konce srpna tady ještě budu pracovat. Ihned po příjezdu (začátek června) mě začalo trápit zarudnuté levé oko, které někdy i štípe. Můj stav záleží den ode dne, někdy vypadá oko téměř zdravě (slabé růžové čmouhy), někdy se probudím a celá spodní část je červená. Jiné příznaky nemám (nemám pocit, že je něco v oku, vidím dobře, druhé oko je v pohodě), snad jsem jen citlivější na světlo. Běžně dostupné kapky na oči nezabíraly. V červenci jsem s okem byla u místního lékaře, který mi vysvětlil, že moje problémy mají bakteriální původ (dlouhodobě, tzn. už roky mám problém s ječnými zrny, oči ale pravidelně čistím, takže ječné zrno jsem neměla už opravdu dlouho, každopádně podle lékaře se mi bakterie do oka dostala právě z víčka), podle jeho rady momentálně každý den oko čistím dětským šampónem naředěným vodou (to dělám už roky), přikládám na oko žínku namočenou v horké vodě a 3-4x denně kapu předepsané kapky (podle složení obsahují polymyxin B a trimethoprin). Oko se zlepšilo, nicméně problémy s ním mám stále stejné, akorát v o něco menší míře. Důvod, proč jsem k lékaři už znovu nešla, je, že návštěva byla poměrně nákladná (v řádě několika tisíců korun) a přestože mám pojištění, pojišťovna se momentálně cuká a dost možná budu muset náklady uhradit sama. Vím, že k lékaři mě poslat nemůžete, ale co mě trápí je, jestli tyhle problémy můžou mít nějaký vážný či trvalý dopad a jestli bych měla svůj návrat do ČR urychlit. V září jsem se chystala po Americe cestovat, takže k lékaři bych se dostala až na přelomu září a října, každopádně zdraví mám jen jedno a radši Grand Canyon uvidím později a oběma očima :) Hezký den

Odpověď: Dobrý den, doporučuji začít kapat umělé slzy (optimálně s obsahem kyseliny hyaluronové a bez konzervačních látek, zpočátku 5x denně). Potíže s meibomskými žlázkami na víčkách vedou k syndromu suchého oka, který navíc může být nyní ještě zesílen používáním antibiotických kapek. Pokud ani po 3-4 týdnech potíže neustoupí nebo se alespoň výrazně nezmírní, pak vyhledejte očního lékaře.

Otázka: Dobrý den pane doktore.Mám na vás dotaz a zároven prosbu.Již asi rok mi stále oteká pravé horní víčko.Nejvíce je to ráno,někdy to přes den zmizí,ale většinou mám víčko stále oteklé,někdy více někdy méně .Vypadá to jako by jsem tam měla vodu ,ale není to tvrdé.Žádný lékař neví ,obvodní ,endokrinolog.Někdy mi ve víčku i dost škube,je mi to nepříjemné a taky je to nehezké.Je možné že mám vysoký oční tlak .Děkuji za odpověd.

Odpověď: Dobrý den, je třeba vyšetřit, zda nemáte onemocnění štítné žlázy nebo ledvin. Dále by Vás měl vidět oční lékař a posoudit, zda se nejedná o zánět mazových žláz víčka. Vysoký nitrooční tlak otoky víček nezpůsobuje.

Otázka: Vážený pane primáři, můžu Vás poprosit o odborný názor na neobvyklou situaci, která ve mně bohužel vyvolává obavy. Předem děkuji za Váš čas a ochotu. Popíšu situaci - šla jsem ven z baráku zalít muškáty a nesla jsem v ruce hnojivo Kristalon na muškáty. Měla jsem ho pouze v sáčku, původní originální obal - krabičku jsem vyhodila. Vůbec jsem si nevšimla, že sáček má zespodu malou dírku ( nechápu ani jak se to mohlo stát). Takže se mi trochu hnojiva přes tu dírku vysypávalo na chodbě a v zádveří. Všiml si toho manžel, který hlídal naše dvě děti a syn - 8,5 měsíců, který lezl po čtyrech z obyváku na chodbu měl něco modrého na rukách... nevím mohl to mít na rukách maximálně 5 minut. Jíst to předpokládáme nejedl. Hned jak to manžel zpozoroval, umyli jsme mu důkladně ruce. Mně samozřejmě trápí obavy z takového ohrožení...zda si nemohl ty ručičky strkat v nestřeženem okamžiku do očí.....(manžel hrál na koberci v obyvaku hru se 4 letou dcerou a po očku ho sledoval). Oči má syn úplně klidný,, spojivky nejsou nijak zarudlé ani podrážděné, žádnou sekreci z oči nemá. Hraje si a směje se jako obvykle. Dle Vašeho odborného názoru, pokud by si do oka opravdu to hnojivo z ručičky zanesl, vyvolalo by to pálení, dráždění a tím pádem pláč a zarudnutí očí? Zkrátka dal by nám o tom asi vědět? Myslíte, že můžu být bez obav, že když nepláče a oči nejsou zarudlé - nic si tam nezanesl? Děkuji za Vaší odpověď a přeji hezký den.

Odpověď: Dobrý den, můžete být klidná, pokud by si hnojivo do očí zanesl, byly by oči podrážděné a zarudlé.

Otázka: Dobrý den, už asi měsíc vidím mihotajici stříbrné tečky či záblesky a jednu světlou mžitku. Občas se mi stane že vidím asi pár sekund žluté skvrny. Oči mám jinak zdravé, brýle nenosím. Je mi 22 let doktorka řekla, že to muže být věkem a druhá mi řekla, že jsou podrážděné a napsali mi hylo-dual. Protože jsem měla i vyschlé oko. Chci se proto zeptat jestli mi to někdy zmizí. Děkuji za odpověď

Odpověď: Dobrý den, mohou to být buď zákalky ve sklivci složené z cholesterolových krystalků (ty je možno diagnostikovat vyšetřením v rozkapání) nebo oční příznaky migrény. Je tedy vhodné podrobné oční i neurologické vyšetření. Zda to zmizí, nelze říct, pokud neznám přesnou příčinu.

Otázka: Dobrý den, byla jsem dnes na vyšetření OCT papil. Můžete mi prosím objasnit, na co poukazuje RNFL? Byla mi naměřena norma, jen na levém oku naměřili hraniční ST ( 113). Může to něco znamenat? Může to být i příznak RS? Děkuji Vám.

Odpověď: Dobrý den, RNFL nebo přesněji RNFL thickness (retinal nerve fibre layer - tloušťka vrstvy nervových vláken) hodnotí množství nervových vláken, která na sítnici vedou od světločivých buněk do zrakového nervu, kterým dále probíhají do zrakových center mozku, a tedy přenášejí zrakové vjemy. Úbytek nervových vláken může být u zeleného zákalu nebo i u roztroušené sklerózy, nicméně je třeba zdůraznit, že rozpětí hodnot u zdravé populace je vysoce variabilní a to, že Vám v ST (horním temporálním) kvadrantu naměřili tabulkově hraniční hodnotu, neznamená vůbec nic, pokud na diagnózu nepoukazuje i některé z dalších provedených vyšetření (je třeba si uvědomit, že tzv. "normální hodnoty" se určují podle výsledků 95% zdravých testovaných dobrovolníků, tzn. že v populaci se vyskytuje 5% zdravých lidí s hodnotami mimo toto rozmezí).

Otázka: Vážený pane doktore, před rokem jsem se léčila se zánětem rohovky. Do té doby jsem cca 10 let nosila kontaktní čočky (měsíční). Zánět se vyléčil nicméně oči mám stále červené a kontaktní čočky již od té doby v očích nesnesu. Má oční lékařka mi řekla, že to bude ještě nějakou dobu trvat než mi červené žilky z očí zmizí, ale že se vše vrátí do normálu. Pracuji v administrativě, takže celý den pracuji s počítačem, což mým očím také nepřidá. V současné době nosím brýle a čočky pouze příležitostně a to jednodenní. Užívám lutein a betakaroten a kapu oční kapky HyloComod. Chtěla jsem se Vás zeptat na Váš názor. Zda mohu kontaktní čočky nosit i nadále (má lékařka mi řekla že ano, pokud mi nevadí a spíše jednodenní) a dále zda existuje ještě nějaká léčba nebo doléčení. Děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Odpověď: Dobrý den, čočky lze samozřejmě používat jen v případě, že je snesete. Protože píšete, že je nesnesete, bylo by vhodné zjistit, proč je nesnesete. Zůstala na rohovce jizva? Trpíte syndromem suchého oka a kterou z jeho forem? Nepotřebujete nyní jiné zakřivení čoček než před zánětem? To vše jsou otázky, na které je třeba najít odpověď, a podle toho nasadit léčbu, která Vaše potíže zmírní. Pokud potíže neodezněly spontánně po roce, je třeba je řešit (i když bohužel nelze zaručit, že i v případě adekvátní léčby dojde k takovému zlepšení, které Vám umožní čočky opět nosit).

Otázka: Dobrý den. Je mně 62 let a zrovna dnes jsem navštívila oční lékařku.Na právém oko mně 3 dny neustále vlaje černý flek.Lékařka mně po vyšetření sdělila,že se jedná o odchlípnutí sítnice,která vlaje,navíc tam praskla cévka,krevní výronek.Diagnóza.S tím se nedá nic dělat,někdy to trvá i rok a vrátí se to zpět,musím i na to zvyknout,operovat se to nedá.Neumím si to představit.Podívala jsem se na internet a zde čtu,že oční chirurg tuto operaci provede za 15 minut a čím dříve,tím lépe,aby nedošlo k úplnému odtržení.Prosím,co si z toho mám vybrat?Moc děkuji za info.

Odpověď: Dobrý den, pokud se sítnice již odchlipuje, mělo by se postižené místo co nejrychleji ošetřit laserem, aby se odchlípení nešířilo dále.

Otázka: Dobrý den, byla jsem u oční a rozkapavali mi oko protože vidím světlé mžitky před očima ve tmě nebo ve světle třpytily a když se podívám např. na oblohu tak i jiskřičky. Ta mi řekla, že oči mám v pořádku že je to věkem ale je mi jen 22 let. Brýle nenosím, vidím dobře, tak se chci zeptat jestli mi to někdy zmizí. Děkuji

Odpověď: Dobrý den, doporučuji provést i neurologické vyšetření, zda se nejedná o projev migrény.

Otázka: Pane doktore, absolvoval jsem v lednu 2018 odstranění očního zákalu z obou očí v Gemini Praha. Nyní se mě na levé oko začínám vidět rozmazaně a dosti silně se to zhoršuje!! Můj oční Dr. zjistil, že se na nové plastické čočce vytváří nějaký zákal a že je nutné jej laser. operací odstranit!! Poraďte mě prosím, zda je to možné tuto operaci podstoupit a zda mě tato zákal skutečně odstraní??? Velice děkuji za radu co udělat!!!

Odpověď: Dobrý den, ano, jedná se o poměrně běžný tzv. druhotný šedý zákal, tedy zakalení zadního čočkového pouzdra. Laserem se zakalená část odstraní, jedná se o kratičký bezbolestný zákrok.

Otázka: Dobrý den pane primáři, řeším tento problém. Včera večer dcera pouštěla kočce tuto hračku- Hračka světlo LED "laser" pro kočky . Byla v obýváku, v ložnici jsem já ležela a ona jí to pouštěla na dveře, které vedou z pokoje do ložnice. Já ležela na boku a četla jsem . Je možné, že by se tímto poškodil můj zrak, i když dveře byly zavřené? Jaké by byly případné potíže a co v tom případě dělat? Děkuji za odpověď

Odpověď: Dobrý den, nebojte se, přes dveře světlo projít nemůže.

Otázka: Dobrý den, pane primáři, od r. 2006 se léčím s glaukomem. Nyní se mi změnila oční lékařka a ta mě posílá na vyšetření OCT papil (dle Poukazu na vyšetření). Na soukromé klinice, kam mě objednali, mi sdělili, že oči budou rozkapávat a vyšetření bude trvat dvě hodiny. Tyto informace nesouhlasí s tím, co jsem si přečetla na Vašich stránkách. Je to možné ? Děkuji za odpověď.

Odpověď: Dobrý den, v některých případech je rozkapání před OCT vyšetřením vhodné - závisí to jednak na zvyklostech pracoviště, jednak na typu používaného přístroje (ty nejmodernější a nejdražší zvládnou udělat kvalitní snímky i bez rozkapání), na šířce zornic pacienta, na zkušenosti vyšetřujícího (obsluhy přístroje). Obecně platí, že rozkapané oči se samozřejmě snímají lépe. Delší doba vyšetření souvisí právě s tím, že je nutno nejprve rozkapat, samotné vyšetření je hotové během několika minut. U nás na klinice rozkapáváme jen tehdy, když se při úzké zornici nedaří nasnímat sítnici a zrakový nerv kvalitně.

Otázka: Dobrý den, chtěla bych se ještě zeptat, jestli vyšší nitr. tlak či glaukom může být příznakem roztroušené sklerózy? Nikdo v rodině toto onemocnění neměl, avšak mám strach, že by mohlo jít o první příznak. Děkuji.

Odpověď: Dobrý den, ani vyšší nitrooční tlak ani glaukom nemají s roztroušenou sklerózou souvislost.

Otázka: Dobrý den pane doktore.Vnouček má už od narození problém se slznými kanálky.Nyní má 1.5 roku a moc se to nezlepšuje.Byl již v 5 měsících u oční lékařky,ta doporučovala masáže,ty se vzorně provádějí doposud,měl antibiotické kapky,zkoušeli jsme několikrát homeopatii,bohužel se to nelepší.Je to pro něj nepříjemné,očko si začne drtit a už jsme zoufalí,že se stav nezlepšil,jak nám bylo řečeno lékařkou.Ráda bych znala váš názor,jak pokračovat dál,jak nejšetrněji k malému dítěti tento problém už konečně vyřešit.Děkuji za Vaši odpověď.

Odpověď: Dobrý den, bez podrobnějšího vyšetření Vám bohužel příliš neporadím. Pokud nedošlo ke zlepšení, měla by Vás Vaše lékařka doporučit ke specialistovi na vyšším pracovišti (typicky fakultní či okresní nemocnice), kde jsou schopni udělat podrobné vyšetření slzných cest, identifikovat důvod neprůchodnosti a případně provést chirurgické zprůchodnění.

Nové články emailem
Inzerce
Chcete zdravě spát?

banner_voucher_sleva_magniflex
Anketa
Chodíte naboso?
Zatím hlasovalo 22 lidí.
Inzerce
Inzerce
Inzerce
Aktuální diskuse
  • Monika (Akné na zadku) 16. srpna 2019, 09:13:39

    Olšová mast? Tak to usím také vyzkoušet. Diskutovat

  • Monika (AKNÉ) 16. srpna 2019, 09:16:11

    Mám s ním strašné problémy, nevíte co s tím? Diskutovat

  • Lucasice (Ostropestřec ) 16. srpna 2019, 20:36:39

    Já ho zobu kvůli játrům a trávení a nemůžu si stěžovat. Beru teda v tabletkách od Vito… Diskutovat

Napsali jste nám

Děkujeme Vám za všechny dotazy a připomínky.
Vaše redakce

Naši partneři
Inzerce