Inzerce

Poradna: Oční lékařství

Na Vaše dotazy v oftalmologické poradně odpovídá:


Prim. MUDr. Vladimír Korda Ph.D., MBA


Prim. MUDr. Vladimír Korda Ph.D., MBA Primář Oční kliniky
Primář a majitel Oční kliniky a sítě Očních center a optik OFTEX


Profesní zaměření:
Specializuje se na vitreoretinální chirurgii, diagnostiku a léčbu onemocnění sítnice a na terapeutické možnosti věkem podmíněné makulární degenerace.

Odborná erudice:
Specializace I. stupně v oftalmologii (1996) a specializace II. stupně v oftalmologii (2000).

Odborné stáže:
2001 - Department of Ophthalmology, Moorfield Hospital (Londýn, Velká Británie)
2002 - Department of Ophthalmology, Kolín nad Rýnem (Německo)
2003 - Department of Ophthalmology, Frankfurt (Německo)
2005 - Department of Ophthalmology, Hamburg (Německo)

Členství v odborných společnostech:
Je členem České oftalmologické společnosti ČLS JEP a České vitreoretinální společnosti, dále evropských společností European Vitreoretinal Society, European Society of Retina Specialists (Euretina) a také americké společnosti American Society of Retinal Specialists.

Partner oftalmologické poradny:

oftex.jpg

Zeptejte se odborníka
Zodpovězené dotazy v této poradně

Otázka: Dobrý den, asi 4x do roka se mi stalo, že jsem se vzbudila s oteklýma a napuchlýma očima. Přes den otok zmizel, ale vypadalo to hrozně. Teď už to mám týden v kuse, budím se s opuchlými víčky, na dotek to bolí jak modřina a jakoby to tlačí. Na internetu jsem se dočetla, že to může být ledvinami nebo štítnou žlázou, ale před rokem jsem byla u lékaře a říkal, že je vše OK. Už jsem z toho zoufalá a nechci být u lékaře za hypochondra. Děkuji za reakci

Odpověď: Dobrý den, pokud bylo vyloučeno onemocnění ledvin a štítné žlázy, tak navštivte očního lékaře. Příčinou může být blefaritida - zánět víčkových okrajů spojený s ucpáváním mazových žlázek na víčkách.

Otázka: Dobrý den, můžete mi říct co to znamená: OCT PK OPL: OP: t.c. nelze změřit, odhadem: nasalne zdá se melci:? 10-15.st, temporalne cca 20-25 st. OL: nasalne: 22st,temporalne: 13 st Děkuji za odpověď

Odpověď: Dobrý den, jedná se o měření tzv. komorového úhlu (úhlu, který svírá duhovka a rohovka) pomocí OCT. Pokud je úhel malý (cca pod 20°), může to s sebou nést riziko zvýšení nitroočního tlaku a tedy vzniku glaukomu (zeleného zákalu), a to přímo jeho akutní formy (glaukomového záchvatu), kdy dochází k prudkému vzestupu tlaku, což je doprovázeno velkou bolestí oka a může to vést k rychlé ztrátě zraku.

Otázka: Dobrý den,Již 2krát jsem navštívila svoji oční paní doktorku s tím,že mi hodně bolí oči,řežou,skoro denně bolí hlava,bylo mi sděleno,spíše doporučena operace horních víček,kterou jsem loni podstoupila,vše se zdálo být dobré,ale jmenované problémy se opět vrátily.V poslední zprávě paní oční doktorka uvedla,že tlak za okem není očního původu-v.s.vertebrogenní etiol.Můžete mi prosím vysvětlit co to vlastě znamená? Děkuji moc předem za odpověď.

Odpověď: Dobrý den, vertebrogenní znamená, že původ obtíží je v páteři (obvykle to bývá krční páteř, která bývá zdrojem bolestí hlavy a případných potíží s očima).

Otázka: Dobrý den, prosím vnučka měla před 2 lety jedno oko půl dioptrie druhé v pořádku brýle ji nedali dnes má jedenapůl dioptrie a druhé v pořádku, brýle dostala. Prosím nechce nám je nosit mohl by jste ji písnout jak si poškozuje zrak že to není legrace. Studuje veterinu, má 18 let. Děkuji

Odpověď: Dobrý den, zrak si nepoškozuje, ale rozhodně by neměla bez brýlí řídit a také může mít v budoucnu dříve potíže se zaostřováním do blízka (je to proto, že krátkozraké oko je bez korekce vady brýlemi trvale nastaveno na vidění na blízko a zaostřovací svaly začnou slábnout).

Otázka: Dobrý den, jsem po operaci odsátí sklivce, kdy při operaci byl použit "plyn". Z toho důvodu budu mít dle sdělení lékaře velice brzy šedý zákal na operovaném oku. Již nyní, 10 dní po operaci, se čočka údajně zakaluje. Při operaci šedého zákalu bych tedy chtěla využít možnosti a pomocí vhodné čočky odstranit dioptrie na blízko (mám 2 dioptrie asi 3 roky a je mi 54 let). Ale není mi jasné, jak to bude s druhým okem? Musím si nechat také vložit umělou čočku na vlastní náklady, nebo budu nosit brýle na jedno oko, nebo jak to bude s viděním dál. Moc děkuji.

Odpověď: Dobrý den, před operací čočky by mělo proběhnout podrobné vyšetření, které ukáže, zda vůbec je multifokální čočka pro Vás vhodná (pokud máte operovaný sklivec, příp. sítnici, tak vhodná být nemusí). Jinak je obvykle vhodné implantovat multifokální čočku do obou očí.

Otázka: Byla mne doporučena operace šedého zákalu a měla bych dotaz: když by jsem chtěla provést zákrok Femtosekundovým laserem Lensx, zda Vaše klinika tento zákrok provádí a v jaké ceně. Děkuji za odpověď.

Odpověď: Dobrý den, naše klinika operaci katarakty pomocí femtosekundového laseru neprovádí, domníváme se, že v případě zkušeného chirurga je přínos laseru minimální.

Otázka: Dobrý den, mám výrůstek na horním víčku který mi zasahuje do oka a dočetla jsem se že se to dá odstranit pouze vyříznutím s tím, žže pak neporostou řasy. Je možný jiný způsob odstranění? Děkuji

Odpověď: Dobrý den, pomohlo by foto, bez toho bohužel nedokážu navrhnout vhodné řešení Vašeho problému.

Otázka: Dobrý den. Mám šedý zákalek na obou očí. Letos mi zjistili na OTC oboustranně velmi lehké prořídnutí RPE? Oči se dost zhoršili na dálku, vidím písmo rozmazaně-neostře. Na ulici na dálku nevidím obličeje. Mám jít na operaci šed.zákalu? Zlepší se mi ostrost vidění? Dnes se říká, že se šedý zákal nemá odkládat-moc se mi jít nechce a bojím se, zda to nakonec nebude ještě horší.

Odpověď: Dobrý den, operace bych se nebál. Pokud je prořídnutí RPE jen "lehké", pak pravděpodobnou příčinou zhoršeného vidění bude šedý zákal a nikoli stav sítnice.

Otázka: Dobrý den, je mi 50 let a oční lékař mi zjistil degeneraci sitnice v obou očích. Doporučil mi přípravek Edemo. V lékárně mi nabizeli jiné s větším obsahem luteinu. Nevím, ale lékaři věřím, že ví co je nejlepší. Děkuji.Hezký den.

Odpověď: Dobrý den, neznám Váš přesný nález na sítnici, takže těžko radit konkrétní preparát. Edemo má výhodu v tom, že obsahuje i escin, který bývá lékem volby při degeneracích doprovázených otokem sítnice. Větší obsah luteinu sám o sobě neznamená, že lék je pro Vás lepší. Doporučuji tedy obrátit se s dotazem přímo na Vašeho lékaře.

Otázka: Je mně 65 roků, v r.2013 operace šedého zákalu v Gemini, rovněž zjištěn glaukom, kapu Monopost 50, tlak 19,20. Minulý týden záblesky a vznik většího zákalu na sklivci.V předchozích dnech jsem cvičila posilování břišního a zádového svalstva s činkami po operaci kyčle. Rovněž jsem prožila stres včetně pláče pro onemocnění v rodině a začala užívat asi 10 dní Stilnox. Je možné,že je to příčina vzniku zákalu, lékařka doporučila Wobenzym a klidový režim. Mohu to podpořit ještě nějakým dostupným lékem, aby se zákal změnšil. Sítnice je dle nálezu klidná.

Odpověď: Dobrý den, ani cvičení ani stres by neměly vyvolat odloučení zadního sklivce a vznik zákalku. Degenerativní změny sklivce přicházejí s věkem, někdy je může urychlit operace šedého zákalu (ale ani to u Vás nebude příčinou, protože jste po operaci již poměrně dlouho). Pokud na sítnici není žádný podezřelý nález, můžete být zcela klidná, stav by se měl zklidnit.

Otázka: Dobrý den. Chtěla bych se zeptat na nález z vyšetření u mého 11-ti letého a možnosti, které může ukázat MRI mozku, na které je syn odeslán. VOD 5/5sl AR OD+0,5 dsf-1,25 dcyl/81 VOS 5/5 OS+0,25 dsf -0,75 dcyl/95 F ODS papily jsou setřelých hranic, práva knoflíkovitě vyvýšena, neostrá, i levá neostrá, není ale elevována, sítnice norma, cévy bez městnání. Na vyšetření před třemi léty tento nález ještě nebyl. Děkuji za odpověď

Odpověď: Dobrý den, podle popisu má Váš oční lékař podezření na tzv. městnavou papilu - otok zrakového nervu způsobený zvýšením nitrolebního tlaku. To může mít více příčin, ale v první řadě je nutno pomocí MR vyšetření vyloučit růst novotvaru v dutině lební.

Otázka: Mám spadla víčka je to neurologická záležitost a má to název nevím jaký operuje se někde? U nás ve Zlíně nee. Dělají jen úpravu kosmetickou.

Odpověď: Dobrý den, operaci ptózy mohu doporučit např. ve FN Královské Vinohrady u dr. Krásného.

Otázka: Dobrý den, mé problémy začaly v červnu, kdy mě bolelo jedno oko, zašla jsem na oční kliniku, kde mi naměřili vysoký nitrooční tlak na jednom oku 23 a na druhém 21, káply mi do oka Azopt, prošla jsem vyšetřením OCT a perimetr, vše v pořádku. Když jsem se zeptala, zda bolest oka souvisí s tlakem, tak mi bylo řečeno, že ne, ť si dojdu na neurologii, že se takto může projevovat i RS, což mě úplně psychicky položilo.Druhý den jsem měla jít na přeměření a to už jsem tlak měla na jednom oku 25 a na druhém 33, měla jsem hrozný strach a ten den mi paní doktorka řekla, že mám glaukom. Dala mi tabletu Diluran a kápla Azopt. Byla jsem z celé diagnozy špatná, jelikož den předtím mi řekla, že glaukom nemám. Tentýž den mě začali brnět ruce, brnění trvalo 24 hodin. Pak ustalo, za dva dny jsem šla opět na přeměření, sdělila jsem vedlejší příznaky lékařce a ta se velice divila. Od téhož večera jsem začala pociťoval mravenčení ve všech končetinách a velkou únavu. Další den jsem opět jena na kliniku, kde mi pro jistotu mi změnili Azopt, který prý obsahuje stejnou látku jako Diluran. Dostala jsem Monopost. Jenomže mravenčení končetin a únava trvá dodnes. Byla jsem vyšetřena i na neurologii, kde mi dělali EEg, SSEP, magnetickou rezonanci mozku - vše v pořádku. Po předchozích zkušenostech na klinice, kde mi jeden den řekli, že nemám glaukom a druhý den, že ano a že musím být opatrná, že může dojít k oslepnutí jsem změnila lékařku. Monopost zanechala, v říjnu jdu na kontrolu. U ní jsem měla oční tlak 17 a 19 - po týdenním užívání monopostu. Chtěla jsem se vás zeptat, zda moje problémy nemohou být způsobené nežádoucími účinky. Předem velice děkuji

Odpověď: Dobrý den, účinná látka obsažená v Diluranu a Azoptu může vyvolávat brnění končetin. Je to dáno snížením hladiny draslíku v krvi (předcházet tomu lze právě podáváním kalia v tabletách).

Otázka: Dcera má nejspíše zánět očního nervu, zatím se čeká na poslední výsledky AQp4 jinak je vše negativní, ani na MR nic nebylo,vše se děje je v průběhu týdne a dneska už nic nevidí-má tmu/šero resp jen slabé stíny, jaké je nebezpečí nevratného poškození. Děsí mne jak je to rychlé.

Odpověď: Dobrý den, toto je typický průběh zánětu zrakového nervu, kdy během několika dnů dojde k téměř úplné ztrátě vidění. Poté následuje obvykle mnohatýdenní období, kdy se zrak opět vrací, velmi často i zcela k normálu, ale dopředu nelze odhadnout, zda zůstane nějaké trvalé poškození zraku. Důležité je vyloučit systémové choroby, které mohou za zánětem zrakového nervu stát (nejčastěji to bývá roztroušená skleróza). A jinak nezbývá než trpělivě čekat, čas ukáže, nakolik se zrakový nerv zotaví.

Otázka: Dobrý den, zvažuji změnu zaměstnání, ale vzhledem k tomu, že mám -9 a -12 dioptrií (horší oko navíc tupozraké) a jednalo by se především o práci s mikroskopem, tak se obávám zda by pro mě takovéto namáhání očí nepředstavovalo problém. Mohl by se mi po časté práci s mikroskopem zrak ještě zhoršit? Děkuji.

Odpověď: Dobrý den, nemusíte se obávat, práce s mikroskopem zrak nezhoršuje.

Nové články emailem
Inzerce
Chcete zdravě spát?

banner_voucher_sleva_magniflex
Anketa
Co považujete za nejvhodnější způsob podpory posílení imunity dítěte?
Zatím hlasovalo 281 lidí.
Inzerce
Inzerce
Inzerce
Aktuální diskuse
  • Jana (Citalec a Neurol-zkušenosti s užíváním) 21. září 2019, 12:10:36

    Ahoj Eli moc ti preju vnouce. S nima je hned vše lepší. Taky jsem je tu měla na noc s nima… Diskutovat

  • jana (Pravda o endoprotézách: I nejlepší kloubní náhradu dostanete zadarmo ) 23. září 2019, 09:41:48

    Dotaz-je někde uzákoněno, že do 65let smí člověk dostat lepší kyčelní kloub a pak již… Diskutovat

  • Kukuc (cipralex) 23. září 2019, 14:07:51

    Ahoj, mam to podobne, jak to dopadlo u tebe? Diskutovat

Napsali jste nám

Děkujeme Vám za všechny dotazy a připomínky.
Vaše redakce

Naši partneři
Inzerce