Poradna: Oční lékařství

Na Vaše dotazy v oftalmologické poradně odpovídá:


Prim. MUDr. Vladimír Korda Ph.D., MBA


Prim. MUDr. Vladimír Korda Ph.D., MBA Primář Oční kliniky
Primář a majitel Oční kliniky a sítě Očních center a optik OFTEX


Profesní zaměření:
Specializuje se na vitreoretinální chirurgii, diagnostiku a léčbu onemocnění sítnice a na terapeutické možnosti věkem podmíněné makulární degenerace.

Odborná erudice:
Specializace I. stupně v oftalmologii (1996) a specializace II. stupně v oftalmologii (2000).

Odborné stáže:
2001 - Department of Ophthalmology, Moorfield Hospital (Londýn, Velká Británie)
2002 - Department of Ophthalmology, Kolín nad Rýnem (Německo)
2003 - Department of Ophthalmology, Frankfurt (Německo)
2005 - Department of Ophthalmology, Hamburg (Německo)

Členství v odborných společnostech:
Je členem České oftalmologické společnosti ČLS JEP a České vitreoretinální společnosti, dále evropských společností European Vitreoretinal Society, European Society of Retina Specialists (Euretina) a také americké společnosti American Society of Retinal Specialists.

Partner oftalmologické poradny:

oftex.jpg

Zeptejte se odborníka

Zodpovězené dotazy v této poradně

otázka

Dobrý den, mám dotaz. Byla jsem se synem 5 let na vyšetření na očním pro časté mnutí očí a červené oči. Léčíme se na alergii a paní doktorka po měření bez kapání naměřila : ar OPL +0,75 -1,25cyl/uax 180 předpis brýlí v optice mi napsali na papírek zatím do ikonky do dálky +0,75 -1,25 a 180 osa. Ale ptám se prosím co to znamená. Oční lékařka řekla, že mám vše v papíře napsané, ale nevím teda zda syn vidí špatně na blízko nebo do dálky, protože neviděl spodní dva řádky to E a podle internetu jsem našla, že + znamená dalekozrakost což znamená že vidí špatně na blízko? V optice napsali synovi na papírek do ikonky do dálky a ne na čtení (když usuzují že teda blízko) a je prosím nutné nošení brýlí celý den nebo jen na tabuli a čtení a co prosím znamená ten cylindr. Tak se ptám, zda je opravdu nutné brýle nosit. Děkuji

odpověď

Dobrý den, syn má mírný astigmatismus (proto potřebuje tzv. cylindrické brýlové čočky), takže vidí lehce rozmazaně do dálky i do blízka. Nicméně naměřené hodnoty by měly být u dětí vždy ještě ověřeny v rozkapání. Podle mého názoru by syn nemusel nosit brýle celý den (za předpokladu, že je vada stejná na obou očích, což podle Vašeho popisu takto chápu), ale o režimu nošení brýlí by Vás v prvé řadě měla poučit Vaše oční lékařka.

otázka

Dobrý den, jsem týden po operaci katarakty, mám implantovanou monofokální nitrooční čočku. Prosím za jak dlouho nebo zda vůbec je možné začít nosit kontaktní čočky. Před operací jsem je nikdy nenosila. Děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, až tehdy, až bude oko zahojené, což bývá cca za měsíc. Ptejte se svého očního lékaře na kontrole.

otázka

DOBRÝ DEN,MÁM DOTAZ PRASKAJÍ MI ŽILKY V PRAVÉM OKU DLOUHODOBĚ.POKUD KAPU KAPKY TOBRATDEX JE TO V POŘÁDKU. V MOMENTĚ KDY DOKAPU DO 2-3DNŮ SE TO ZNOVA OPAKUJE.NE,ŽE TO ESTETICKY NEVYPADÁ DOBŘE,ALE OKO I BOLÍ.UŽ SI I LÉKAŘ NEVÍ RADY.PROSÍM PORADTE CO TÍM ,CHÁPU PŘES EMIL JE TO TĚZKÉ.DĚKUJI

odpověď

Dobrý den, to na dálku opravdu nevyřešíme, ale máte-li zájem, můžete se objednat na vyšetření k nám na kliniku. Je možné, že máte syndrom suchého oka nebo nějaký druh zánětu (spojivek, episkleritidu...), ale bez vyšetření opravdu těžko říct.

otázka

Dobrý den, měla bych dotaz k oční auře. Jednou cca za čtvrt roku se mi objeví oční aura, většinou to bývá pokud jsem vyčerpaná ale třeba dnes se mi objevila po ránu v práci. Prý je to předzvěst migrény ale tou já netrpím a nikdy po auře nezačne. Na oční kontrolu chodím pravidelně, nosím brýle na dálku. Je mi 34 let a celkově jsem zdravá, bez problémů. Čím by to prosím mohlo být?

odpověď

Dobrý den, existují i migrenózní aury bez následné migrény, není to nic až tak zvláštního.

otázka

Dobrý den pane doktore, prosím o názor ohledne glaukomu. Je mi 30 let a 3 roky jsem sledována pro hraniční nitrooční tlak. Moje lékařka byla bohužel vážně nemocná a tak občas měla u sebe v ordinaci záskok. Ale k dotazu.. moje lékařka mi při vyšetření očí řekla, že mám hraniční tlak a tak budu sledovaná. Navíc jsem krátkozraká a mám astigmatismus. Na kontrole po roce tam měla právě ten záskok a tam mi řekla, že mám určitě zelený zákal a poslala mě na HRT vyšetření. Hrozně mě vyděsila, ale naštestí se to nepotvrdilo. Další rok jsem šla na kontrolu a byla tam už zase moje lékařka. Tlak v oku už jsem neměla 22, ale 20, udělala perimetrii a i když tam byly odchylky, tak mi řekla, že se tlak v oku lepší a že jde spíše o mrtvé body a že mám přijít na kontrolu za rok. No a to jsem byla na kontrole včera a už tam zase měla záskok a ta mi při posvícení do oka, bez perimetru řekla, že mám na 90 procent zelený zákal. Oční tlak mi naměřila 19. Jde mi o to jestli dokáže někdo diagnostikovat glaukom pohledem do očí a zdá se vám přístup této lékařky v pořádku. A hlavně.. to by moje paní doktorka před rokem neviděla?? Děkuji moc, jsem teď nešťastná. Na perimetr mám jít až za 2 měsíce. Děkuji předem za zodpovězení dotazu

odpověď

Dobrý den, někdy lze i základním "pohledem do očí" pomocí štěrbinové lampy glaukom poznat, ale většinou tomu tak není. Kromě typických změn na terči zrakového nervu by měla diagnóza být potvrzena ještě na perimetru a OCT, příp. jiném podobném přístrojovém vyšetření.

otázka

Dobrý den, několikrát do roka se mi stane, že se vzbudím uprostřed noci a nevidím na pravé oko (ale je možné, že se to už stalo i u levého, nicméně pravé převažuje). Spávám na břichu a vypozoroval jsem, že když se to stane, tak pravou polovinou obličeje jsem zabořen v polštáři. Zrak se po chvíli (cca minuta) vrátí. Děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, pravděpodobně je to způsobeno rozdílným stupněm adaptace na tmu - oko zabořené v polštáři je adaptováno na naprostou tmu a když otevřete oči, chvíli trvá, než se adaptuje pro změnu na světlo nebo šero. Je to přirozené a není to nebezpečné.

otázka

Dobrý den. Začátkem února jsem měl úraz pracovním nástrojem do oka. Rád bych se zeptal visim silnejší světlo (lokalizovat)ale moc rozmazaně. Mám prý úplně odchlípenou sítnici a části roztrhané. Je možné za tohoto stavu mít světlocit nebo bych měl být zcela oslepen? Předem děkuji za odpověď

odpověď

Dobrý den, i při takto zničené sítnici můžete mít světlocit, ale bohužel není záruka, že se stav časem nezhorší až do úplné slepoty.

otázka

Dobrý den. Mám tupozraké levé oko a asi 16 dioptrií. Pravé oko mám po operaci šedého zákalu a vidím dobře na dálku. Na čtení 3 dioptrie. Poslední dobou vidím při čtení dvojitě, jakože každým okem zvlášť. Navíc mám teď v levém oku šedý zákal a bylo mi řečeno že mi operací sníží počet dioptrií. Mám strach že budu pak vidět dvojitě i na dálku. Pan doktor mi nedokáže na toto odpovědet. Nevím jestli mám na tu operaci jít.

odpověď

Dobrý den, bez podrobného vyšetření není možno říct, zda budete mít po operaci dvojité vidění nebo ne. Je třeba zjistit, jestli je dvojité vidění způsobeno šilháním nebo šedým zákalem, proto to řešte se svým očním lékařem a s pracovištěm, kde by se případná operace dělala.

otázka

Dobrý večer, pane doktore, prosím Vás, na ječná zrna a následně na suché oči na nahříván, co více doporučujete? Mám nyní Eyes mask, jsou to gelové nahřívací brýle. Mám možnost si koupit ještě oční masku Posiforlid. Co více doporučujete Vy? Děkuji.

odpověď

Dobrý den, to se nedá paušálně říct, gelové brýle produkují suché teplo, Posiforlid vlhké. Dříve se doporučovalo spíše suché teplo, dnes mám pocit, že převažují hlasy pro vlhké teplo, ale záleží vždy na tom, co více vyhovuje pacientovi. Pokud jste s gelovými brýlemi spokojena, zůstaňte u nich.

otázka

Dobrý den, byla jsem na odstranění druhotného šedého zákalu na obou očích. Na pravém oku se mi teprve dělal, nicméně byl také odstraněn. Nyní jsem 4. den po zákroku a pravé oko mi stále slzí a nevidím na něj jasně. Mám navštívit očního lékaře nebo je to v pořádku? Děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, po několika dnech od odstranění druhotného šedého zákalu bývají pacienti bez potíží, takže na kontrolu určitě zajděte.

otázka

Dobrý den dnes ráno starší syn bochnul mladšího do oka loktem a tomu to celý den slzí. Je nutné dojet k lékaři nebo to přejde samo. Děkuji za odpověď

odpověď

Dobrý den, pokud slzení ještě nepřešlo, na oční zajděte.

otázka

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, čím je to způsobeno, že mám levé oko jakoby více vystrčené než to druhé. A někdy mě bolí za okem co je více vystrčené. Může to být něco vážného třeba nádor v hlavě. Děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, určitě zajděte neodkladně na oční. Může to být způsobeno patologickým procesem za okem v očnici (nádor, cévní anomálie, onemocnění štítné žlázy...).

otázka

Dobrý den, prosím o radu. Maminka (80 let)je onkologický pacient, toho času na biologické léčbě, po 3 dávkách chemotierapie. Dlohodobě se léčí s glaukomem. Po chemoterapii se jí rapidně zhoršil zrak, po návštěvě očního lékaře jí byly předepsány nové brýle na dálku i na blízko. Po vyzvednutí brýlí se sice zlepšilo vidění na dálku (přestože je korekce pouze -1,25), ale na blízko se jí nezdá, že by se něco zlepšilo. Vyžádali jsme si zprávu z vyšetření pro onkologii, ale jako laikům nám z toho není moc jasné. Znění zprávy: VOP 5/30 nat BB: +3,25/-0,5/79st VOL 5/50 nat +3,00/-0,25/55st Refrakce OP-1,25 = -0,50 cyl ax 52 OL -1,25 = -0,75 cyl ax 11 PD: 60mm Keratometrie OP 44,5 = 44 v ose 43 OL 45,25 = 45 v ose 29 NT pohm Tn OPL Kape Monopost, Dualkopt, Betoptic Poukaz na brýle: PD:Sf.== 1,25 LD: Sf.== 1,25 Poukaz na brýle: PB:Sf.=+1,75 LB:Sf.=+1,75 OPL: výrazná povrch. inj., tarzál. spojivky překrvené s papil reakcí, rohovka pransp., intakt., endotel bnp, PK čirá, přim. hlub., duhovka klidná, zornice volná, isokorie, ZK IOL in situ FOPL: papila ochranič., v úrovni, růž., exkavace C/D 0,8, CK klidná s hrubší kresbou, sítnice v dosahu leží, růž., na cevách AS změny PP 30-2 OPL ......residuál. zorné pole v centru cca 10 st. Prosím o radu, zda není chyba v předpisu na brýle na blízko, kde je rozdíl v naměřených hodnotách a předepsaných dioptriích do brýlí (když si půjčí brýle s diopriemi +3,00, tak vidí lépe, ale bojíme se sami si ordinovat). Popřípadě prosím o vysvětlení nálezu na očích, maminka se s glaukomem léčí dlouhodobě, loni měla nitrooční tlak zvýšený (zaléčeno)a při alergii na látku, kterou se oko rozkapává před měřením NT jí nadále NT měří pohmatem. Takže komplikací víc něž dost, ale protože nyní při onkologické léčbě je její psychyka na bodu mrazu, bylo by dobré, kdyby se mohla vrátit alespoň k oblíbenému čtení knih, což se současnými brýlemi nelze. Děkuji za pochopení, vysvětlení a rady.

odpověď

Dobrý den, bohužel ani ze zprávy nedokážu spolehlivě poznat, proč má maminka potíže na blízko. Předpis na brýle vypadá správně (pokud má na dálku -1,25 D, pak na blízko by opravdu měla mít +1,25 až 1,75 D). Možná je důvodem pokročilost glaukomu (dle perimetru má jen zbytky zorného pole), ale mohlo by jít i o druhotný šedý zákal (dle zprávy je maminka po operaci šedého zákalu a někdy je nutno po čase laserem "očistit" zašedlé čočkové pouzdro). Pokud se nedá vidění pomoci jinak, pak by brýle +3 D mohly fungovat (byla by to v podstatě lupa, která by jí umožnila číst tím, že text zvětší). Doporučuji ptát se maminčina očního lékaře.

otázka

Vážený pane doktore, obracím se na Vás s dotazem ohl.mých změn na sítnici. Je mi 37let,od dětství nosím bryle na dálku(střední myopie),s brýlemi vidim jak ostříž.Chodim na pravidelné kontroly a při poslední kontrole před pár měsíci jsem byla u nové paní doktorky,a ta mi náhodně objevila změny na sitnici. Vyděsilo mě to,jelikož nemám se zrakem žádné potíže a navíc v mém věku. Navštívila jsem poté specialistu,kde mi byly provedeny další vysetreni,včetně perimetru. Byl mi zjištěn nalez na OCT makul. Kolem fovei diskrétní nález atrofie pigmentu a dystrofie,zejména v dolni části. Už to mohu prý mít dlouho.Byly mi doporučeny vitaminy,ochrana před sluncem a sledování v ramci kontrol. Amsler mřížku vidím dobře,perimetr dopadl výborně bez jakýkoliv vypadku. Bylo mi i sděleno,že se to ani nemusí rozšiřovat a ovlivnit mi to zrak,ktery je jak jsem již psala zcela v pořádku.To mě trochu uklidnilo,ale přeci jen strach ve mě ještě nějaký je. Ráda bych se zeptala na Váš názor. Moc děkuji.

odpověď

Dobrý den, ano, je možné, že tyto změny na sítnici už máte delší dobu, jen je Váš předchozí lékař neobjevil. Zda bude docházet k jejich horšení a zda Vám to v budoucnu ovlivní zrak nelze předpovědět, takže bych doporučil to stejné, co jste už slyšela - výživové doplňky s luteinem, pravidelné kontroly (doma se sledujte pomocí Amslerovy mřížky).

otázka

Vážený pane doktore, obdobných dotazů dostáváte asi stovky, proto to zkrátím. V noci jsem přistihla svého dvouletého syna, jak mává bdělému 2-měsíčnímu miminku před očíčkami LED lampičkou na čtení asi ze vzdálenosti 5 cm, trvalo to zhruba 15 až 20 vteřin, než jsem přiběhla a lampičku zabavila. Bohužel mi teď vrtá hlavou, zda se tím nemohl miminku poškodit zrak. Bylo to z velké blízkosti a navíc v noci, kdy byl kontrast mezi tmou a světlem veliký. Můžete mi k tomu prosím říci svůj názor? Děkuji.

odpověď

Dobrý den, LED světlo zrak nepoškodí, i když to určitě nebylo nic příjemného.

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?

banner_voucher_sleva_magniflex

Anketní otázka

Obáváte se, že můžete mít poruchu štítné žlázy?

Zatím hlasovalo 80 lidí
Inzerce
Inzerce
Inzerce

Mohlo by vás zajímat

Překvapivé příznaky problémů se štítnou žlázou

Možná znáte klasické příznaky potíží se štítnou žlázou. Zvýšená funkce štítné žlázy (hypertyreóza) způsobuje, že se více potíte, zhubnete a zrychlí se vaše tepová frekvence. Snížená funkce štítné žlázy (hypotyreóza) dělá pravý opak. Může se objevit únava, zimomřivost, svalové křeče nebo zvýšení tělesné hmotnosti. Ale existují i ​​další méně zjevné známky, které byste neměli podceňovat.

Svědění konečníku a krev ve stolici. Hemoroidy nebo rakovina?

Dlouhé sezení a omezení pohybu může u některých vyvolat zdravotní komplikace v oblasti konečníku. Nepříjemné pocity v oblasti konečníku, jako jsou svědění, pálení nebo bolest, otoky v jeho okolí, krev na toaletním papíře či výtoky mají různé příčiny. O jakou diagnózu se může jednat?

Crohnova nemoc a ulcerózní kolitida. Proč se přestat stydět?

Crohnova choroba i ulcerózní kolitida jsou chronická onemocnění, která postihují zažívací trakt. Na celém světě těmito chorobami trpí přes 10 milionů pacientů. Přesto se o nemocech příliš nemluví, pacienti se stydí a se svými problémy se nesvěřují často ani odborníkům.

Osteoartróza aneb když každý krok bolí

Kloub je jakási „spojka“ mezi kostmi – tvoří jej kloubní hlavice a jamka, které jsou pokryty chrupavkou a díky kloubnímu mazu umožňují plynulý pohyb. Postupem věku však může docházet k degeneraci a změně integrity chrupavky, provázené silnou bolestí nejen během pohybu, ale v postupujícím stádiu i v klidovém stavu...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48


28. června 2008, 09:42:17


28. června 2008, 09:57:08


Naši partneři

Inzerce