Inzerce

Poradna: Oční lékařství

Na Vaše dotazy v oftalmologické poradně odpovídá:


Prim. MUDr. Vladimír Korda Ph.D., MBA


Prim. MUDr. Vladimír Korda Ph.D., MBA Primář Oční kliniky
Primář a majitel Oční kliniky a sítě Očních center a optik OFTEX


Profesní zaměření:
Specializuje se na vitreoretinální chirurgii, diagnostiku a léčbu onemocnění sítnice a na terapeutické možnosti věkem podmíněné makulární degenerace.

Odborná erudice:
Specializace I. stupně v oftalmologii (1996) a specializace II. stupně v oftalmologii (2000).

Odborné stáže:
2001 - Department of Ophthalmology, Moorfield Hospital (Londýn, Velká Británie)
2002 - Department of Ophthalmology, Kolín nad Rýnem (Německo)
2003 - Department of Ophthalmology, Frankfurt (Německo)
2005 - Department of Ophthalmology, Hamburg (Německo)

Členství v odborných společnostech:
Je členem České oftalmologické společnosti ČLS JEP a České vitreoretinální společnosti, dále evropských společností European Vitreoretinal Society, European Society of Retina Specialists (Euretina) a také americké společnosti American Society of Retinal Specialists.

Partner oftalmologické poradny:

oftex.jpg

Zeptejte se odborníka
Zodpovězené dotazy v této poradně

Otázka: Prosím o radu. Trhlinky v oční sítnici, lékař řekl, že sítnici mám na 98 procent zdravou, ale stále špatné vidím. Jaké mám prosím podstoupit vyšetření, operaci. Děkuji

Odpověď: Dobrý den, pomohlo by mi, kdybyste poslal(a) zprávu z vyšetření, bez ní se k Vašemu dotazu nemůžu vyjádřit.

Otázka: Dobrý den pane primáři. V obou očích mám vyměněny, vlastní čočky za umělé, trifokální LentisMplusX.Zákrok se prováděl pro oboustrannou kataraktu kombinovanou s krátkozrakostí. Pravé, první oko mám operováno 6/2 19. Při kontrolách mi byl zjištěn druhotný šedý zákal hned po operaci (zřejmě se vyvinul již před zákrokem). 4/6 jsem byl na YAG laserové kapsulotomii. Druhý den po zákroku mám stále stejný problém jako před ním. Při pohybu hlavou nebo změně pohybu oka mi jakoby přes oko přejede blanka, krátkodobé zamlžení. Po zákroku jsem byl upozorněn, že tyto "velké mušky" se změní na "malé mušky", které mohou nějakou dobu přetrvávat. Nic se nezměnilo a problém je i po kapsulotomii stejný. Jak dlouho může problém přetrvávat a byla kapsulotomie dostatečná? Dala by se zadní stěna pouzdra čočky ještě jednou dodatečně upravit laserem? Díky moc za odpověď a hezký den.

Odpověď: Dobrý den, po YAG kapsulotomii mohou přetrvávat mušky či neostré vidění až týden, poté by se stav měl upravit. Je možné, že část druhotného šedého zákalu zůstala neodlaserovaná, v takovém případě není problém zákrok zopakovat. Je však také možné, že to, co Vás obtěžuje, jsou zákalky ve sklivci, které s čočkou nesouvisejí.

Otázka: Dobrý den chci se zeptat zda si musím dát zapsat do řidičáku brýle s těmito hodnotami(astigmatismus) do dálky pravé oko - 1.0 95°a levé oko - 1.0 75°

Odpověď: Dobrý den, to nezáleží na dioptriích, ale na tom, jak vidíte bez brýlí - pokud máte zrakovou ostrost alespoň 0,5, nemusíte dle zákona brýle při řízení nosit, a tedy ani mít je zapsané v řidičském průkaze. Každopádně však doporučuji brýle na řízení nasazovat vždy - dobré vidění výrazně zkracuje reakční dobu řidiče!

Otázka: Dobrý den, pane doktore, chtěla bych se zeptat, zda existuje nějaká metoda na snížení citlivosti očí na sluneční světlo. Oči samovolně přivírám, mračím se i když mám nasazené sluneční brýle. Nedokážu je na přímém světle otevřít, ani, když se snažím. Ve stínu, nebo když je pod mrakem to dokážu, ale bolí to. Pokud sl. brýle nemám, koukám víceméně pouze malými štěrbinkami. Mám 0,5 a 0,25 dioptrie a silnější astigmatismus (kvůli němu mám doma brýle, ale většinou je nenosím - nemám pocit, že je potřebuji a raději nasadím ty sluneční. Nemyslím si, že se jedná o fotofobii - vadí mi pouze sluneční světlo (celý den až do "Zlaté hodinky", i pokud je pod mrakem, i když samozřejmě v menší míře, než za slunečného počasí) Vadí mi i světlo odražené od bílých ploch, ale například rozprýjené světlo v místnosti mi nedělá žádný problém. V pološeru vidím spíše hůře než přes den, cítím jakoby tlak o očích, ale nic dramatického, jen to pro jistotu zmiňuji. Citlivost jsem začala vnímat v pubertě (zda byla i předtím, to nevím) nyní je mi 34 let, mám modré oči, světlou pleť, která se opaluje spíše hůře, tmavé vlasy (nevím, zda to souvisí, ale v přední části jsou již na můj věk dosti prošedivělé) Antikoncepci jsem před rokem vysadila, nedošlo k žádné změně. Neberu žádné léky, nikdy jsem neměla úraz oka, migrénami netrpím. Nemám žádné speciální diety, ani alergie. Vitamínové doplňky beru spíše nárazově (1-2 týdně) - C, D, Beta-karoten, Lutein, kloubní výživa, vitamíny na vlasy/kůži/nehty Existuje nějaká metoda/kapky/doplněk stravy, která by mi pomohla citlivost očí snížit? Vím, že lidé se světlou barvou očí mohou slunce snášet hůře, ale jsem na tom určitě hůře, než ostatní modroocí jedinci :) Může to souviset s astigmatismem? Pokud ano, dá se nějak řešit? Předem děkuji za Váš čas

Odpověď: Dobrý den, jakožto světlý fototyp jste na světlo citlivější, nejste rozhodně jediná s tímto problémem. K vyšší citlivosti na světlo může přispívat i syndrom suchého oka, doporučuji tedy navštívit očního lékaře. Jinak nelze bohužel dělat nic jiného než používat sluneční brýle.

Otázka: Dobrý den, mám takový zvláštní problém. Při pohledu do větší dálky na světle se mi mám takový divný pocit a nedokážu pohled udržet, oči se mi chtějí zavírat a je to takový nepříjemný pocit jak při ostrém světle. Zajímavé, ale je, že jsem to zkoušel takhle při zákrytem oku a vždy, když koukám jen jedním okem (je jedno kterým), tak mi to nevadí a můžu se bez problému dívat.

Odpověď: Dobrý den, můžete mít např. skryté šilhání. Bez vyšetření Vám však přesnou příčinu neřeknu.

Otázka: Dobrý den, pane doktore, prosím o radu, čím může být způsoben následující stav. Při práci na pc/notebooku s novými typy monitorů se mi cca za hodinu začínají "rozjíždět" oči, bolí mě hlava a nesnesu další práci na těchto zařízeních. Stejné problémy mi dělají nové mobilní telefony. Z tohoto důvodu mohu pracovat jen na starých počítačích a se starými telefony a to je v dnešní době hodně nepraktické. Moc Vám děkuji za radu a přeji Vám hezký den.

Odpověď: Dobrý den, příčinou může být neodhalená dioptrická vada a skryté šilhání. Doporučuji podrobné oční vyšetření.

Otázka: Dobrý den. Už asi dva měsíce vnímám při rychlém pohledu z leva doprava a zpět jakoby blinknutí v levém oku - periferně (hlavně na jednobarevném podkladě). Při pohledu dopředu nic, při pomalém přechodu z leva doprava taky nic. Byla jsem s tím u očařky (mám prý na sítnici nějakou změnu, ze které by se mohl vyvinout zelený zákal, tak jsem z toho měla strach), tam se ale vše jeví v naprostém pořádku. Moje praktická lékařka mě poslala na neurologii a ti na EEG, evokované zrakové potenciály a magnetickou rezonanci mozku. Jenže vše je na dlouhé lokte a například magnetická rezonance mě čeká až 15.7. Chtěla jsem se proto zeptat, nemáte s tím nějaké zkušenosti? Co by to mohlo způsobovat? Nikdo mi nic neřekl a já mám z toho opravdu strach :-( Předem moc děkuji za odpověď

Odpověď: Dobrý den, Vámi popisované záblesky se mohou objevovat právě při rychlých pohybech okem, kdy dojde k rychlému pohybu sklivce uvnitř oka. Pohybující se sklivec podráždí světločivné buňky na sítnici a to vyvolá vjem světla. Obvykle je tento jev neškodný. Pokud Vám Vaše oční lékařka vyšetřila i periferii sítnice a nenašla tam žádné degenerativní změny predisponující k odchlípení sítnice, můžete být klidná.

Otázka: Dobrý den pane primáři, čas od času se mi stává / trvá to už několik let/, že se mi dělají mžitky, resp. vlnovky před očima. To trvá cca 20 minut, pak to přejde a nepatrně mi začne bolet hlava. Pochopitelně jsem se při preventivní prohlídce 5.3.2019 zmínila oční lékařce. Bylo mi řečeno, že to je způsobené poklesem krevního tlaku, nedokrvením mozku. I na neurologii jsem to zmiňovala, v podstatě byla odpověď stejná. Paní doktorka mi čas od času dělá vyšetření EEG a nyní mi poslala na sono karotid a vert tepen. Jsem už seniorka, snažím se o své zdraví starat. Nemusí mi tyto problémy znepokojovat? Děkuji za odpověď.

Odpověď: Dobrý den, určitě je vhodné provést sono karotid a vertebrálních tepen a pokud vyšetření dobře dopadne, nemusíte se obávat. Podle Vaše popisu si spíš myslím, že se jedná o oční projevy migrény.

Otázka: Dobrý den,prosím o radu.Je mi 73 let,už asi 20 let mám stejné dioptrie - 6,5 na dálku a 4,5 na blízko.Beru léky na vysoký tlak,a štítnou žlázu.Asi před půl rokem mi začalo slzet levé oko,lékař řekl,že to nic není.Teď mi občas také slzí,ale zjistila jsem,že levým okem vidím vše zmenšené.Oběma vidím dobře,ostře,na dálku i blízko,ale zdá se mi,jakoby levé oko bylo vyboulenější.Nemůže to být od štítné žlázy?Na vyšetření jsem dlouho nebyla,na ultrazvuk se sama objednat nemůžu a doktor by se zlobil,že si něco "ordinuju" sama.Na kontrolu k očnímu mě objednali až za půl roku. Děkuji předem za odpověď

Odpověď: Dobrý den, samozřejmě by to mohlo souviset se štítnou žlázou, určitě naléhejte, aby Vás na oční objednali dříve.

Otázka: Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda mohu současně používat oční kapky Allergocrom a Spersallerg. Je normální, že mi po kápnutí do oka oboje kapky pálí? Měla jsem diagnostikován virový zánět v očích, nejdříve mi byl nasazen Maxitrol, po 10-ti denním užívání nasazen Spersadex. Bolí mi kolem jednoho oka, bolest přechází až do celé půlky hlavy až do zátylku. Nyní Spersadex používám 8.den, řekla bych, že se bolest stupňuje, ale pouze v jedné půlce hlavy. Může to být použitím tohoto přípravku? I přes použití Ibalginu bolest cítím. Děkuji za Vaši odpověď.

Odpověď: Dobrý den, je třeba co nejdříve kontaktovat Vašeho očního lékaře. Bolest poloviny hlavy by mohla souviset se zvýšením nitroočního tlaku, které může být nežádoucím účinkem Spersadexu!

Otázka: Dobrý den. Prosím o radu. Můžu řídit auto s léčenou makulární degeneraci. Jedno oko je zdravé.

Odpověď: Dobrý den, pokud je druhé oko zdravé, pak můžete.

Otázka: Dobrý den, jsem 7 týdnů po operaci šedého zákalu pravého oka – katarakty OP femtolaserem s impl. trifokální čočky Pan Optix. Trpím silnými bolestmi hlavy, zrak na blízko je stále velmi rozmazaný a oko je velmi citlivé na světlo. Po užití Ibalginu 400 minimální a krátká úleva. Ráda bych se zeptala, zda je tento stav běžný, popřípadě jak bych mohla moji situaci vyřešit ? Děkuji za odpověď

Odpověď: Dobrý den, běžný stav to rozhodně není. Měla byste vše konzultovat se svým očním lékařem nebo ještě lépe na pracovišti, kde jste byla operována.

Otázka: Dobrý den, prosím o radu. Na genetice mi byl zjištěn Usherův syndrom. Nosím brýle OP - 6/6p s=0,5 dcyl 160 st. OL. - 6/6p s=0,5 dcyl 180 st. Teď mě čeká porod a tak jsem se chtěla zeptat jestli mohu rodit přirozenou cestou nebo musím podstoupit císařský řez. Děkuji předem za odpověď

Odpověď: Dobrý den, můžete rodit přirozeně.

Otázka: Dobrý den mám zjištěnou makularní degeneraci sitnice a budou mě dávat injekce. Mohu ještě užívat nějakou alternativní léčbu např. bylinky apod. Moc děkuji za odpověď

Odpověď: Dobrý den, bylinky při léčbě makulární degenerace nevadí a s injekční léčbou se nijak netlučou.

Otázka: Dobrý den, prosím o radu. Poslední dobou se mi často stává, že když se v noci probudím, tak nemůžu otevřít pravé oko, musím si ho otevírat pomocí prstů a někdy i nejdřív masírovat horní víčko a pak teprve prsty odtáhnout od sebe. Jako kdyby mě přestalo víčko fungovat. A ještě jeden dotaz. Mám syndrom suchého oka, ale už jsem vyzkoušela plno umělých slz i bez konzervačních látek i bez kyseliny hyaluronové, naposledy Cationorm, ale vždy musím po pár dnech přestat kapat, protože mám tak podrážděné oči, že je to horší než před kapáním. Můžete mi prosím poradit co s tím. Děkuji

Odpověď: Dobrý den, obávám se, že na dálku takovéto složité potíže nevyřešíme. Co je příčinou Vašich nočních potíží bez vyšetření nedokážu odhadnout - pravděpodobně tam bude nějaká souvislost se syndromem suchého oka. A co se týče špatné snášenlivosti umělých slz, zřejmě máte oči natolik suché (tj. poškozenou rohovku a spojivku - obnažená nervová zakončení), že Vás bude pálit a štípat cokoli. Tady bych doporučil jednak vydržet a poctivě kapat (až se stav zlepší, pálení očí po kapání přestane) a jednak by Váš lékař měl zvážit nasazení nějaké protizánětlivé léčby (kortikoidy, cyklosporin), případně také autologního séra.

Nové články emailem
Inzerce
Chcete zdravě spát?

banner_voucher_sleva_magniflex
Anketa
Inzerce
Inzerce
Inzerce
Aktuální diskuse
  • Petr st. (Rivotril) 15. června 2019, 06:16:18

    Ahojte vsichni, Jozko, to je fajn, ze Ti psych. vysla vstric a predepsala dia. /Jj Michale,… Diskutovat

  • Katarínka (Citalec a Neurol-zkušenosti s užíváním) 15. června 2019, 08:30:23

    Dakujem Jani a akým spôsob sa tá úľava prejavila aj psychicky aj fyzicky predpokladám...Ja no… Diskutovat

  • Katarínka (Citalec a Neurol-zkušenosti s užíváním) 15. června 2019, 08:38:16

    A všetko ok keď si vysadila? Diskutovat

Napsali jste nám

Děkujeme Vám za všechny dotazy a připomínky.
Vaše redakce

Naši partneři
Inzerce