Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Cystoskopie

(MUDr. Martina Kasperová | přečteno: 283676x )

Cystoskopie je vyšetřovací metoda, která lékaři umožní prohlédnout vnitřní povrch dutiny močového měchýře a močové trubice včetně úseku, který prochází prostatou.

shutterstock.com

Jak vypadá vlastní vyšetření?

Vyšetření se provádí v tzv. gynekologické poloze, to znamená vleže na zádech a s nohami pokrčenými v kolenou a zvednutými na opěrách. Aby Vás cystoskopické vyšetření nebolelo, lékař nanese na tubus, který bude zavádět přes zevní ústí močové trubice do močového měchýře, znecitlivující gel. Proto při zavádění můžete cítit chladivý pocit. U žen je toto vyšetření opravdu jednoduché, protože jejich močová trubice je velmi krátká. U mužů mohou nastat při zavádění problémy v případě, že je v některém místě močová trubice zúžená. Pokud Vám nepůjde zavést tubus lehce do močového měchýře, lékař zvolí jinou vyšetřovací metodu. Po zavedení tubusu se močový měchýř naplní tekutinou, aby se jeho stěny od sebe oddálily. Poté lékař stěny močového měchýře pomocí optiky prohlíží. Pokud nález neodpovídá běžnému nálezu, může lékař z problematického místa odebrat vzorek. To udělá tak, že tubusem prostrčí malé nástroje a odebere kousek tkáně, kterou pošle k dalšímu vyšetření. Odebrání vzorku je nebolestivé. Vyšetření trvá zhruba 5-10 min.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Věrka
51x

Dobrý den,jsem zdravotnice a ve škole jsme se učili,že cystoskopie by měla být provedena v malé narkóze,kdy se píchne intravenózně celkové anestetikum s krátkodobým účinkem.Bohužel mě v poslední době zaráží,že lékaři tento výkon provádějí bez tohoto postupu a pacienty to velmi bolí.Nevím,zda sem také přispívá nějaký lékař,ale pokud ano,ráda bych znala jeho názor na tuto problematiku.

Jožka
20x

Příspěvek byl odstraněn administrátorem diskuse z důvodu porušení Pravidel diskuse Ordinace.cz.

Miky
18x

podrobil jsem se tomuto vyšetření lékař mi řekl že je to jen trochu nepříjemné ,ale musím říct že se mu to nepovedlo a je to asi největší prasárna kterou jsem prošel. Doktor kterej mi to dělal vůbec neměl žádnej cit a rval mito tram silou no prostě hrozný. Pak týden chodit na záchod utrpení doporučuji se tomuto vyšetření vyhnout nebo ho podsttoupit jen v narkoze a pak pít hodně urologického čaje


Celkový počet příspěvků v diskusi: 149. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce