Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Inkontinence v těhotenství a po porodu. Posilujte pánevní dno.

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1545x )

Inkontinence neboli nechtěný únik moči může trápit jak těhotné, tak také ženy po porodu. Prvním opatřením, jak se tomuto nepříjemnému problému bránit, je posilování pánevního dna.

Dobrá rada
shutterstock.com

Mnohým se problém samovolně spraví přibližně do osmi měsíců od porodu, u některých ale přetrvá až do dvou let. Může se stát, že toto trápení ale nevymizí vůbec. Bohužel dosud není známa přesná příčina nekontrolovaného úniku moči, za jejím vznikem však stojí hned několik faktorů.

Čtěte také: Inkontinence - proč je důležité o ní mluvit?

Které ženy jsou ohroženy inkontinencí

Bohužel dosud není známa přesná příčina nekontrolovaného úniku moči, za jejím vznikem však stojí hned několik faktorů.

  • Prvorodičky a ženy, které rodily přirozenou cestou a jejichž porod byl velmi obtížný.
  • Porod dítěte s váhou vyšší než 4 000 g.
  • Některé studie uvádějí, že inkontinencí netrpí ženy, které rodily císařským řezem. Jenže to však platí pouze pro první porod tímto způsobem.
  • Ženy těžce fyzicky pracující nebo obézní.

Příčina inkontinence

Během porodu může dojít k poškození podpůrného vaziva močového měchýře, močové trubice a svalů pánevního dna. Za inkontinencí může však také stát kvalita vaziva, kterou jsme zdědily po svých předcích.

Kdy může docházet k samovolnému úniku moči

Inkontinenci lze rozdělit do dvou skupin:

1. Urgentní inkontinence - nemocný pociťuje nucení k močení již při malém množství moči v měchýři, které nelze zadržet.

2. Stresová (námahová) inkontinence - jíž trpí právě zejména ženy po porodu, dochází k úniku moči například při kýchnutí, smíchu, nakročení do schodů, skákání, zvedání těžších věcí, rychlém pohybu či sexu. Při těchto činnostech totiž působí zvýšený nitrobřišní tlak na ochablé svaly kolem močového měchýře, které napětí nevydrží a dojde k úniku moči.

Čtěte také: Stresová inkontinence postihuje až 20 % populace!

Jak předcházet problémům s únikem moči

Především se doporučují cviky na posílení pánevního dna, které lze provádět již v době před otěhotněním a pokračovat i v jeho průběhu. Doporučuje se osm stahů pánevního dna, a to minimálně třikrát za den. Cvičením se učí ovládat močový měchýř a svaly svěrače močové trubice.

Je vhodné posilovat také svaly břišní, zádové, hýžďové a stehenní a uvědomit si celkové držení těla. Nejenže se díky cvikům maminky zbaví samovolného úniku moči, ale zároveň i zpevní problémové partie a přestanou je bolet záda. Všechny tyto pozitivní změny budou mít vliv i na psychiku, která je zejména v tomto období důležitá.

Čtěte také: Je možno odstranit močovou inkontinenci operací?

Menstruační vložky nejsou pro inkontinenci vhodné

Ženy trpících inkontinencí dost často řeší problémy s únikem moči používáním menstruačních vložek. Menstruační vložky jsou však zcela nevhodné.

Moč je totiž řidší než krev a opouští tělo nárazově a v podstatně větším objemu. K zamezení průsaku na oděv je nutné použít materiály s rychlejší absorpcí, menstruační vložky nejsou schopné takové množství tekutiny zcela pojmout a uzamknout uvnitř.

Mimo to, že se problém nevyřeší, může mít jejich volba za následek nepříjemné kožní potíže kvůli neustálému kontaktu agresivní moči s citlivou pokožkou.

Oproti inkontinenčním pomůckám nedokážou menstruační vložky pohltit nepříjemný pach, který s sebou únik moči přináší.

Neméně důležitá je zvýšená hygiena

Při úniku moči může docházet k podráždění pokožky v oblasti intimních partií či k infekci močových cest. Proto je zapotřebí dbát na zvýšenou hygienu, pravidelně a zavčas vyměňovat absorpční pomůcky a k ošetření pokožky používat speciální kosmetiku.

Kdy vyhledat odborníka?

Pokud problém i přes pravidelné cvičení do jednoho roku nezmizí, je vhodné navštívit specialistu na urogynekologii. Problém lze totiž řešit buď medikamentózně, nebo operativně. Velký význam má i úprava životního stylu.

Důležité je se svým problémem bojovat a rozhodně se s ním nesmiřovat. Pacienti by nikdy neměli otálet s konzultací s odborníkem. Čím dříve se s problémem svěří svému lékaři, tím dříve bude možné se ho zbavit či ho zmírnit.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Inkontinence moči

Moč se vylučuje po uvolnění svěrače močové trubice a stažení svalů močového měchýře. Porucha tohoto mechanismu je spojena s inkontinencí.

Prostata - Zbytnění prostaty

Nejčastějšími projevy zbytnění prostaty jsou obtíže při močení. Zbytnění prostaty může močení ovlivnit mnoha způsoby.

Gynekologické vyšetření

Gynekologické vyšetření zahrnuje vyšetření zevních a vnitřních pohlavních orgánů ženy. Mezi zevní pohlavní orgány patří zevní rodidla.

Uroflowmetrie

Uroflowmetrie je metoda, pomocí které se měří rychlost proudu moči za určitou časovou jednotku. Výsledná naměřená hodnota závisí na stavu dolních cest močových.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce