Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Komu se svěřit při úniku moči? Praktický lékař, nebo specialista

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1137x )

Inkontinence je stav, kdy dochází k samovolnému úniku moči. Jedná se o velmi častý problém, který postihuje jak ženy, tak i muže a výrazně negativně ovlivňuje jejich kvalitu života. Mnoho lidí ale tyto potíže tají.

shutterstock.com

Inkontinence moči je nejen medicínským a psychologickým problémem, ale i sociálním. Postihuje stovky miliónů lidí na celém světě, přičemž stále vysoké procento z nich nevyhledá pomoc lékaře. Její terapie se skládá z mnohých konzervativních a operačních metod, ale kromě úzké spolupráce s lékařem vyžaduje hlavně aktivní přístup samotného pacienta, trpělivost a mnohdy změnu jeho životního stylu.

Je to opravdu inkontinence?

Zkuste si odpovědět na několik následujících otázek, pokud na některou z nich odpovíte kladně, pak je důležité váš problém okamžitě řešit. Navštivte svého lékaře, který posoudí, zda se jedná o inkontinenci a doporučí nejvhodnější způsob léčby a pomůcky, které vám budou vyhovovat.

  • Chodíte více než šestkrát za den na toaletu?
  • Musíte v noci vícekrát kvůli nucení na toaletu vstát?
  • Cítíte náhlé nutkání na močení, které nemůžete dostatečně dlouho vydržet?
  • Máte mokré či vlhké prádlo?
  • Máte často obtíže s močením nebo je močení bolestivé?
  • Dochází u Vás k úniku moči při smíchu, kýchání nebo kašli?

Proč s návštěvou lékaře neotálet?

Protože léčba počáteční fáze je vždy jednodušší. Potíže s únikem moči se mohou časem stupňovat. Při léčbě v počáteční fázi často stačí úprava životosprávy, případně léky - můžete se tak vyhnout nutnosti operace. U žen s lehkým únikem moči v mnoha případech pomůže cvičení. Proto neodkládejte návštěvu lékaře a řešte již první počáteční potíže s únikem moči.

Praktický lékař, nebo specialista

Určitě se můžete obrátit na svého praktického lékaře. Ten provede základní rozbor vzorku moči, vyloučí například zánět močového měchýře, který by mohl být příčinou úniku moči. V případě potřeby vás pošle ke specialistovi. Ke specialistovi se můžete objednat i rovnou bez doporučení od praktického lékaře. 

Ženy mohou potíže s únikem moči konzultovat i se svým gynekologem. Velmi často se inkontinence u žen objeví v těhotenství a po porodu kvůli povoleným svalům pánevního dna. 

Co vás na vyšetření čeká?

Základní vyšetření

  • Anamnéza: Důležité jsou nejen informace týkající se úniku moči, nutkání k močení ale také přidružená onemocnění, porody, užívané léky, charakter zaměstnání, sporty apod. Velmi cennou pomůckou jsou cílené dotazníky a mikční deníky. Jejich vyplnění během 48 hodin, včetně noci, umožňuje získat hodnotné informace o stavu močení ve vztahu k příjmu tekutin.
  • Laboratorní vyšetření: K těmto vyšetřením patří chemické vyšetření moči, vyšetření močového sedimentu, kultivace moči nebo výtěru z pochvy a močové trubice.
  • Urodynamické vyšetření: Jedná se o vyšetření, při kterém je cévkou naplněn močový měchýř, jsou sledovány tlaky v močovém měchýři i v močové trubici a je posuzován vztah mezi nimi. Na konci vyšetření pacient močí do speciální toalety, přizpůsobené měření rychlosti proudu moči (Uroflowmetr).

Doplňková vyšetření

  • Gynekologické vyšetření: Gynekolog vyšetřuje stav pánevního dna, pevnost svalů, které jej tvoří. Posuzuje také sestup rodidel.
  • PW test, test vážení vložek: Před a po hodinu trvající pohybové aktivitě jsou převáženy vložky. Lze tak určit množství tekutiny unikající zejména při námaze.
  • Ultrazvuk: Ultrazvukové vyšetření je prováděno přes podbřišek při dostatečně naplněném močovém měchýři
  • Rentgen nebo CT: Rentgenové vyšetření se používá při podezření na kameny v močových cestách.
  • Uretrocystoskopie: Pomocí endoskopického přístroje lze velmi jednoduše při ambulantním výkonu nahlédnout do močového měchýře a močové trubice a zhodnotit anatomické poměry včetně charakteru sliznic močových cest.
  • Kalibrace močové trubice: Při podezření na zúžení močové trubice je pomocí speciálního nástroje změřen průsvit močové trubice.

Vyberte si vhodné inkontinenční pomůcky

Za používání inkontinenčních pomůcek není třeba se stydět, a to ani v nižším věku. Na našem trhu je k dostání celá řada velmi kvalitních inkontinenčních vložek, které jsou vhodné pro řešení lehké a střední inkontinence, i kalhotek nebo plen pro těžší formy úniku moči. Většina z nich je maximálně diskrétní a zajistí vám pohodlí i jistotu v jakékoli situaci. Některé inkontinenční kalhotky jsou od běžného spodního prádla dokonce k nerozeznání.  A na rozdíl od běžných kalhotek nebo slipů budete celý den v suchu. Vyvarujte se používání běžných menstruačních vložek, které jsou pro únik moči zcela nevhodné. Inkontinenční vložky jsou mnohonásobně savější, a navíc dokážou neutralizovat zápach. Jaký druh vložek nebo kalhotek si vybrat vám napoví počet kapek na obalu. Čím víc jich je uvedeno, tím víc dokáže vložka, nebo kalhotky pojmout tekutiny.

Příspěvky na inkontinenční pomůcky

Podle stupně inkontinence můžete získat příspěvek na inkontinenční pomůcky ve výši až 1700 Kč měsíčně. Příspěvek získáte pouze na základě návštěvy lékaře, který se zabývá léčbou inkontinence. 

Jaké jsou možnosti léčby?

Léčba úniku moči zcela závisí na stanovené diagnóze a stupni inkontinence. Například lehčí stádia stresové inkontinence se léčí pomocí cvičení, elektrostimulace, laserem, pesaroterapie či farmakologické terapie. U pokročilejších stádií se obvykle přechází k miniinvazivnímu zákroku, při němž je močová trubice podepřena tzv. tahuprostou páskou, která zabrání úniku moči při zvýšení tlaku v břiše. Další možností je pak chirurgická implementace umělého svěrače močové trubice.

Prevence vzniku inkontinence

Jednoduchá prevence neexistuje. Příčin inkontinence je tolik, že nelze vybrat jen některé a těm se snažit vyhnout. Omezení těžké námahy u žen, rozumný pitný režim, redukce nadváhy atd.

Lidé se za inkontinenci často stydí, což může vést k psychickým problémům, nižšímu sebevědomí a někdy i sociální izolaci. Odbornou pomoc vyhledá bohužel málokdo a svůj stav se snaží řešit svépomocí, což nevede vždy k úspěchu. Pokud se se svým problémem svěříte, ať už lékaři či někomu blízkému, pocítíte úlevu a určitě společně najdete hned několik způsobů, jak váš stav alespoň zlepšit. Uvidíte, že otevřená komunikace bude mít pozitivní dopad na vaši celkovou psychiku a řešení problému bude najednou jednodušší.

Zdroj: moliklub.cz,uroklinikum.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Inkontinence moči

Moč se vylučuje po uvolnění svěrače močové trubice a stažení svalů močového měchýře. Porucha tohoto mechanismu je spojena s inkontinencí.

Prostata - Zbytnění prostaty

Nejčastějšími projevy zbytnění prostaty jsou obtíže při močení. Zbytnění prostaty může močení ovlivnit mnoha způsoby.

Gynekologické vyšetření

Gynekologické vyšetření zahrnuje vyšetření zevních a vnitřních pohlavních orgánů ženy. Mezi zevní pohlavní orgány patří zevní rodidla.

Ultrazvukové vyšetření malé pánve

Ultrazvuk malé pánve je nebolestivé vyšetření orgánů v malé pánvi. Mezi vyšetřované orgány patří močový měchýř, slepé střevo, děloha, vaječníky a u mužů prostata.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce