Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Laserové odstranění chronické rýmy

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 11580x )

Chronická rýma je taková, která na chvíli ustoupí a neustále se vrací. Může trvat měsíce i roky, omezuje dýchání, způsobuje chrápání a ruší člověka při spánku. Pokud vás rýma trápí už dva měsíce, nečekejte zda zmizí sama a vyhledejte pomoc. Léčba chronické rýmy pro moderní medicínu není problém.

shutterstock.com

Jednou z forem chronické rýmy je tzv. hypertrofická chronická rýma, která je charakterizována zvětšením objemu nosních sliznic, což vede ke zhoršení průchodnosti nosu, zhoršení čichu a chuti. Postižený dýchá ústy, čímž dochází k vysychání sliznice hrtanu a k chrápání. Jedou z možností, jak potíže s hypertrofickou chronickou rýmou zlepšit, je tzv. laserová mukotomie, jejíž výsledkem je redukce objemu zduřelých nosních skořep a tím zlepšení dýchání.

Čtěte také: Chronickou rýmu by lidé neměli podceňovat

Laserová mukotomie

Je zmenšení objemu sliznice takzvaných dolních nosních skořep – kůstek, které vyčnívají do nosního průchodu a které významně ovlivňují průchodnost nosu při dýchání.

K tomuto zákorku se používá vlákno diodového laseru, kterým se ošetří podslizniční vazivo, které se zjizví a stáhne a tím se zmenší objem sliznice blokující nosní průchod. Při extrémním zbytnění sliznice je laserem přebytečná tkáň přímo odpařena. Laserovým odpařením pojiva pod sliznicí nosní a následným hojením dojde k vytvoření prostoru v nose pro dýchání.

Výkon se provádí v lokální anestesii, je ambulantní a zcela nekrvavý. Během zákroku pacient pociťuje mírnou palčivou bolest, ale lze říci, že výkon je spíše nepříjemný než bolestivý a většinou nevyžaduje pracovní neschopnost. Po operaci má pacient pocit rýmy, nemá obvykle žádné bolesti a zákrok nevyžaduje ucpání nosu tampony. Po zákroku klient odchází domů. V pooperačním období není pacient výrazněji limitován.

U chronických rým obvykle stačí jeden zákrok, někdy je ale potřeba udělat druhou až třetí korekci. Pokud je příčinou chronické rýmy alergie, laser ji nevyléčí, ale zlepší dýchání nosem.
Zda měla laserová operace požadovaný efekt, lze zhodnotit po cca 4 týdnech. Úspěšnost léčby je asi 90% a výsledky jsou u ve většině případů velmi dobré a především dlouhodobé.

Proč laser?

Výsledky laserové operace a jiných léčebných postupů jsou prakticky srovnatelné. Významnou výhodou laserové operace ale je, že na sliznice horních cest dýchacích působí dost povrchově. Díky tomu zachovává zárodečnou vrstvu sliznice, takže dochází k obnovení systému buněk s řasinkami, který čistí dýchací cesty. Při použití jiných metod léčby chronické rýmy, jako je například chirurgický zákrok nebo odpaření tkáně pomocí elektrického proudu, dochází k rozsáhlejšímu poškození tkání i k jejich horší regeneraci.
Oproti jiným metodám také není třeba po laserovém zákroku dutinu nosní následně ošetřovat a především nedochází ke komplikacím ve smyslu tvorby strupů a krust v nose.

Zdroj: www.asklepion.cz

 

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Chronická rýma

Trpím akutní rýmou a bez NASIVINU nebo OLYNTHU si už nedovedu představit život. Střídavě tyto kapky užívám několikrát denně 4 měsíce. Mohou mít tyto léky nějaké vedlejší účinky? Kamil

Zadní rýma

Moje tříletá dcera trpí neustálou zadní rýmou. V noci se suchým a dráždivým kašlem dusí, protože neumí hleny vyplivnout. Takto už nespíme přes půl roku, vyzkoušeli jsme snad všechno co jde, ale nic. Poradíte mi, prosím, co s tím. Má nárok na ozdravovnu? Otužování? Mateřská školka? Petra

Zánět nosohltanu (pharyngitis acuta)

Krk může být prosáklý, začervenalý, nemusí dojít k polykacím obtížím. Přítomnost zánětu spojivek, rýma a kašel jsou podezřelé z virové nákazy...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce