Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Na křečové žíly platí punčochy nebo laser

(MUDr. Miroslav Chochola CSc. | přečteno: 50162x )

Až 40 procent žen a 20 procent mužů v Evropě trápí křečové žíly, varixy. Nejde ale jen o estetický problém, s křečovými žilami se pojí často i záněty, trombózy a žilní nedostatečnosti. Pokud se jich chcete zbavit, můžete si navléknout stahovací punčochy, ale lepší variantou je nechat si je odstranit, například laserem.

shutterstock.com

Jak se varixů zbavit

Léčba varixů je individuální, závisí na konkrétních potížích, věku pacienta, eventuálních dalších onemocněních a jiných okolnostech.

Cílem chirurgické léčby je kompletní odstranění změněných žil. S rozvojem operačních technik jde o výkon za krátkodobé hospitalizace, ale lze ho provádět i ambulantně. Základní klasickou technikou je „vytržení“ celé postižené žíly.

Ambulantně prováděná sklerotizace je alternativou k chirurgické léčbě, především u méně rozsáhlých varixů. Přímo do žíly se při ní vpíchnou látky, které poškodí žilní stěny, způsobí místní zánětlivou reakci a tím pádem dopomohou k vazivovému uzávěru žíly.

Další chirurgickou technikou k odstranění menších varixů mimo hlavní kmen je miniinvazivní operace - tzv. flebektomie, při které lékař odstraní křečové žíly z malých kosmetických ran.

V poslední době je populární tzv. endovaskulární léčba pomocí radiofrekvenční ablace nebo pomocí laseru. Do postižené žíly zavede lékař malým vpichem speciální katétr a pod kontrolou ultrazvuku pak projede celou délkou žíly, kterou je nutné odstranit. Speciální zařízení, umístěné na konci katetru, uzavře hlavní žílu způsobující varixy. Samotné křečové žíly lze následně z těla vyjmout nebo je nechat postupně vstřebat. Výkon se většinou provádí jen v místním znecitlivění. Výhodou je, že jde jen o výkon ambulantní, trvá do 60 minut a nezůstávají po něm jizvy. Protože není hrazen pojišťovnou, musí ho zaplatit pacient. Radiofrekvenční ablace přijde zhruba na 17 tisíc, laserová varianta kolem dvanácti. Ceny jsou jen orientační, záleží na rozsahu, připočíst musíte nutná vyšetření a podobné náklady navíc.

Po každém i mininvazivním výkonu je nezbytné nosit po určitou dobu elastické kompresivní punčochy, zabrání tvorbě velkých modřin a otoků končetiny.

Co vás čeká, pokud půjdete s křečovými žilami k lékaři, to se dočtete zde.

Konzervativní léčba znamená nošení stahovacích punčoch, které omezí krevní průtok v žilách, zlepší tlakové poměry v nich a tím pádem zmenší otoky. Jde o základní léčebný prostředek, který je vhodný pro většinu pacientů. Správně předepsaný typ punčoch potíže pacientů zlepšuje, pro část nemocných však není jejich nošení, ať už ze subjektivních či objektivních důvodů, přijatelným řešením.

Medikamentózní léčba nemůže varixy odstranit, slouží jen k ovlivnění subjektivních obtíží, především otoků či pocitů tíhy. Efekt těchto preparátů - venofarmak - je ve zlepšení mikrocirkulace, zmenšení tvorby otoků rychlejším hojení defektů.

Nezbytnou součástí prevence a léčby varixů je úprava životosprávy – zvýšení pohybové aktivity, nejlepší je přestat s kouřením, omezit dlouhodobé stání a sezení, těžkou fyzickou námahu a zhubnout.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Varixy

Jedná se o onemocnění při kterém dochází k tvorbě vakovitě rozšířených, vinutých žil, které způsobují větší či menší zdravotní nebo jen kosmetické komplikace.

Léčba bércových vředů 2

Cílem léčby bércových vředů je odstranit příčiny, které toto onemocnění vyvolaly, což je ve většině případů velmi obtížné. Kompenzaci přidružených chorob a celkovou léčbu rozhodně přenechejte svému ošetřujícímu lékaři.

Žilky na nohou

Ráda bych se dozvěděla, proč se mi na nohou trhají žilky. Chybí mi snad nějaké vitamíny? Věrka

Bércový vřed

Co to je? Bércovým vředem nazýváme delší dobu se nehojící ránu dolní končetiny, od kolena níže. Vzniká většinou po menším, drobném poranění kůže jako drobná ranka, ale postupně se může změnit v rozsáhlý kožní defekt, který přechází do chronického stadia. Nezřídka se vyskytují pacienti, kteří se s tímto onemocněním léčí i několik let.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce