Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

První příznaky ztráty sluchu nemusí být vždy zřejmé

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1504x )

Sluch patří k jednomu ze smyslů člověka. Člověk pro získávání informací o okolním světě preferuje dva smysly – zrak a sluch. Zatímco zrakem získáváme informace o prostorových vztazích, kde se nacházíme, co nám spojí v cestě apod., sluch je nezastupitelný v tvorbě a udržování společenských vztahů. Sluch je nezbytnou podmínkou klidné a nepoškozené komunikace mezi lidmi, sluch je třeba k poslouchání ostatních lidí kolem nás. Platí příměr, že poruchy zraku nás odděluje od věcí, zatímco porucha sluchu od lidí.

shutterstock.com

Sluch se nám nezhoršuje až ve stáří, jak si mnozí myslí, ale víceméně pomalinku slábne již od dětství, kdy se snižuje rozsah námi slyšených frekvencí. Rychlost zhoršení závisí nejen na naší genetické výbavě, ale velkou měrou se projevuje i hluková zátěž, jako je práce v hlučném prostředí či časté poslouchání hlasité hudby. Sluch může podle odborníků časem poznamenat například i časté používání sluchátek – zejména takzvaných „pecek“, které se zasouvají na okraj zvukovodu. U nich totiž hrozí poškození ušního bubínku. Pokud pomineme genetiku a hlukovou zátěž, příčinou nedoslýchavosti je postupující zhoršení prokrvení centrální nervové soustavy spolu s prohlubujícími se změnami na cévním řečišti. Zde vlivem aterosklerózy dochází ke zmenšení průtoku krve a tím snížení výživy buněk.

Výraznější problémy se sluchem se začínají projevovat většinou kolem šedesátého roku. Avšak mírnější příznaky se mohou vyskytnout podstatně dříve. Lidé si jich často ani nepovšimnou. Slyší například konverzaci, ale hůře rozumí některým jednotlivým slovům. V celkovém kontextu problém ignorují, protože je nijak závažně neomezuje.

Je však důležité věnovat pozornost těmto prvním známkám. Lidé s neléčenou ztrátou sluchu mají větší pravděpodobnost deprese, pociťují izolaci a později i problémy s pamětí. Pokud se ted objeví některý z těchto příznaků, poraďte se s lékařem nebo audiologem o provedení testu sluchu.

Hlas dětí zní tlumeně nebo nejasně

Když si stárnutí vyžádá daň na orgánu vnitřního ucha, který vám pomáhá slyšet, buňky, které detekují vysoké zvuky, obvykle selhávají jako první. To může ztěžovat porozumění každému, kdo má vysoký hlas, jako jsou děti a ženy. Tato potíž souvisí hlavně s věkem, protože právě s ním se mění frekvenční rozsah sluchu. Věk může i za další změny.

Někdy se to stane, když je v uších příliš mnoho mazu nebo tekutiny. Pokud vám však lékař řekne, že vaše uši jsou čisté, je dobré udělat si sluchový test. 

Problémy s rovnováhou

Lidé se zhoršeným sluchem podle něj vynakládají podstatně více energie a soustředění na to, aby slyšeli, co se kolem nich odehrává, a tak mozek věnuje méně pozornosti takové zdánlivé banalitě, jako je udržení rovnováhy. Pokud se vám tedy častěji, než je zdrávo, stává, že klopýtáte, zakopáváte a ztrácíte balanc, jedním z důvodů může být opomíjený zhoršený sluch.

Zvonění a bzučení v uších

Jedním z nejranějších příznaků hrozící ztráty sluchu je pak zvonění či bzučení v uších, které se může objevovat i pouze nárazově a po chvíli odeznít. Také to bývá přehlížený signál. V momentě, kdy zvonění, ať už mírné či silnější, neustává, s největší pravděpodobností to poukazuje na poškození nervů.

Častěji zapomínáte

Velké množství paměti je založeno na tom, co jste slyšeli. Je těžké si tedy zapamatovat věci, když neslyšíte. Postupná ztráta sluchu ve vyšším věku tak může znamenat i snížení paměťových schopností.

Hlasité zvuky způsobují  bolest

Přijíždějící metro nebo klaksony aut v dopravní zácpě nejsou obvykle zvuky, které jsou nám příjemné, ale rozhodně by tento hluk neměl být bolestivým. Pokud vás hlasité zvuky téměř bolí, je nejspíš v nepořádku váš sluch. Při ztrátě sluchu je ucho méně schopné tlumit hlasité zvuky, což se projeví právě bolestí uší při hlasitých zvucích.

Místo očního kontaktu sledujete rty lidí 

Když jeden smysl nefunguje tak dobře jako dříve, mozek se to snaží vynahradit použitím více jiného smyslu - v tomto případě zraku. Představte si tvar něčích rtů, když říkáte „f“ nebo „p“ - tyto zvuky „vidíte“, i když je neslyšíte. To může vést k tomu, že když máte potíže se sluchem, přesunete oči k ústům mluvčího.

Hlasitost televizoru se neustále zvyšuje

Televizní pořady mají tendenci kombinovat dialog, zvukové efekty a hudbu. Když uslyšíte basové tóny lépe než vysoké tóny, hudba a efekty mohou přehlušit části řeči. Takže abyste zjistili, co postavy říkají, můžete zvýšit hlasitost. Pokud si ostatní ve vašem domě stěžují, že je televize příliš hlasitá, je čas nechat si zkontrolovat sluch.

To vše jsou typické známky poškození sluchu. Nemusíte se však obávat – ztrátu sluchu lze řešit. Můžete, a měli byste, vyhledat pomoc.

Mnoho lidí se těžko smiřuje s představou nošení sluchadel. Své rozhodnutí často odkládají a odhodlají se k němu až tehdy, když už pro ně slabý sluch představuje opravdu velkou zátěž. Platí proto, že čím dříve se rozhodnete vyhledat pomoc, tím lépe. Pokud sluchadla začnete nosit již v počátečních fázích ztráty, budou moci dříve a snadněji udržovat nervové dráhy zajišťující přenos zvuků do mozku. Naopak čím déle budete nošení sluchadel odkládat, tím těžší pro vás bude zvyknout si na ně a, to je ještě důležitější, tím déle budete izolováni od svého okolí.

Zdroj: webmd.com

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Akutní zánět zvukovodu (otitis externa)

Jde o akutní zánět postihující kůži zvukovodu. Rozlišuje se forma difusní a forma ohraničená. Při difusní formě je zánětem postižena kůže celé zevní části zvukovodu.

Otoskopie

Pro úplnost je třeba dodat, že existuje ještě vnitřní ucho složené z blanitého a kostěného hlemýždě.

Sluch

Vyšetření sluchu pomocí jednoduchých testů nebo podrobnější vyšetření sluchu ve sluchové komoře umožní lékaři stanovit stupeň a charakter poruchy sluchu.

Akutní zánět středního ucha (otitis media acuta)

Akutní zánět středního ucha je náhle vzniklé prudké onemocnění způsobené bakteriální nebo virovou infekcí. Zánět postihuje střední ucho.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce