Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

První prohrává: Polovina Čechů má zvýšenou hladinu cholesterolu?

( | přečteno: 12816x )

Kolik cholesterolu vlastně máme mít v krvi? Na tuhle otázku by měl každý z nás najít odpověď stejně pohotově, jako ze sebe třebas o půlnoci vychrlíme, kolik měříme. Přitom tělesná výška je pro naše zdraví nesrovnatelně méně důležitá, to nám věřte.

shutterstock.com

Dobrá, nabízíme vám dnes opakování skoro jako ve školní hodině biologie. U dětí do 15 let považují lékaři za normální hodnotu hladinu do 4,4 mmol/l, u dospělých pak do 5,0 mmol/l. Kdo má zvýšenou hladinu od 5,0 do 6,5 mmol/l, měl by si rozhodně víc všímat svého jídelníčku, přidat na pohybu a upravit životní styl.

Lidem s rizikovou hladinou (nad 6,5 mmol/l) potom už přímo hrozí zvýšené riziko vzniku srdečního nebo cévního onemocnění, proto by se o ně měl starat praktický lékař nebo dokonce internista.
Kdo si svůj cholesterol pečlivě hlídá, může však případným potížím úspěšně předejít. Zdraví lidé ve středním věku, kteří si udržují normální váhu a nemají větší zdravotní problémy, by si měli nechat měřit hladinu cholesterolu dvakrát do roka. Ženy nad 50 let jednou za tři měsíce. Patříte-li ale do rizikové skupiny, máte kila navíc nebo dědičnou predispozici, potřebujete vyšetření častěji. Tím spíš, že cholesterol nebolí. Že s ním něco není v pořádku, zjistí včas pouze laboratorní vyšetření. Vyhnout se tak můžete nejen ischémické chorobě srdeční, ale třeba i nepříjemnostem se žlučovými kameny. Hladina cholesterolu je totiž do jisté míry dána geneticky. Rodiče, kteří sami mají zvýšený cholesterol, by měli nechat preventivně vyšetřit rovněž své děti.

Hladinu cholesterolu lze snížit změnou jídelníčku, zvýšenou spotřebou zeleniny a ovoce, náhradou živočišných tuků za tuky rostlinné. Avšak i rostlinný tuk zůstává energetickou bombou. Běžné margaríny většinou nejsou o moc méně kalorické, přesto si od nich většina lidí slibuje právě toto. Máslo mívá kolem 3000 kalorií na 100 gramů, margaríny zhruba 2600 až 2800. Některé speciální s označením "light" už jen 1500, ale ty svou chutí už máslo příliš nepřipomínají. Jejich hlavní výhodou je, že neobsahují cholesterol. Podobné je to u olejů. Kdo smaží místo na sádle na vrstvě rostlinného oleje, který pak z řízků doslova kape, pokud jde o kalorie nijak si nepomůže, ba spíše naopak. Neboť 100 gramů oleje včetně třeba olivového má 3700 kilojoulů, stejné množství sádla 3200. I zde je však olej lepší volbou kvůli cholesterolu, přičemž však platí, čím méně, tím lépe. Přírodní řízky se tak třeba vůbec nemusí smažit na oleji, ale na speciální takzvané "no stick" fólii nebo na kvalitním nádobí, v němž se nemusí používat tuk.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Nedostatek cholesterolu

Může nedostatek cholesterolu nějakým způsobem negativně ovlivňovat zdravotní stav člověka? Marie

Cholesterol

Chtěl bych vědět, jaká je přípustná hranice cholesterolu v organismu a v jakých jednotkách se uvádí.

Cholesterol

Cholesterol je základním stavebním kamenem stěn buněk, ale také nutností pro tvorbu především pohlavních hormonů, hormonů nadledvin a žlučových kyselin.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce