Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Aktivní maminka online – týden první: Kam chodí tajně brečet únavou?

( | přečteno: 5786x )

Maminka Klára (32): V době, kdy jsem na jedné straně tou nejšťastnější mámou na světě, mi často připadá, že se jednoho dne zase doploužím ke gauči a už nebudu mít sílu vstát. Jsou chvíle, kdy mám pocit, že bych se upsala čertu, abych nebyla tak unavená. Naštěstí to, doufám, nejde. Ale jde si mateřskou užít, aniž by člověk padal vyčerpáním? Odpoví projekt "Aktivní maminka online".

Ilustrační foto: Michal Protivanský

Prožívám teď určitě nejlepší a nejintenzívnější období svého života, mám báječného muže, dvě zdravé šikovné děti (čtyři a jeden rok) i trochu té práce, kterou můžu dělat z domova. Ráda bych všechno dělala naplno a navíc s radostí, ale pravda je, že v poslední době jsem zjistila, že je možné opravdu brečet únavou – jo, abych byla za hrdinku, chodím se vybrečet do lesa se psem, aby mě nikdo neviděl.

Projekt "Aktivní maminka online"

K projektu jsem se dostala jak slepý k houslím: přes řadu několika známých, jak už se tak člověk dostane náhodou (nebo osudem? :-)) k důležitým věcem v životě, kdy si někdo spojil moje ploužení se a naříkání a nový projekt Ordinace.cz, který má právě maminkám malých dětí, které musí být v pohotovosti 24 denně, pomoct najít odpovědi na otázku: "Kde vzít tolik energie, a nekrást?"

Budu vás tedy projektem několik týdnů provázet, vyzývat vás, abyste psaly svoje zkušenosti a tipy, protože věřím v to, že si můžeme pomoct a dodat si sílu navzájem, a spolu s odborníky hledat recepty na "maminčí" únavu. Případně za vás jako pokusný králík některé rady vyzkouším na vlastní kůži. Co snad nebudu dělat (a pokud budu, tak mě hned klepněte přes prsty): Prsit se, jak toho mám hodně, jak toho musím zvládnout nejvíc na světě a nikdo mi nepomůže, ach jo… Dobře vím, že proti mnoha jiným jsou má trápení a starosti úplně malicherné. Ale kdo se na mě může zlobit, že chci pro sebe i pro své děti něco navíc – právě teď si svůj život co nejvíc užít.

Kdo jsem

Jmenuju se Klára, je mi 32, jsem vystudovaná geografka, ale tím jsem se vlastně nikdy neživila. Na mateřské jsem skoro pět let, a když zrovna nefňukám, že už nemůžu, jsou to báječné dny. Fascinuje mě odlišnost dětského vnímání věcí, času, prostoru, a kdy si to jindy užiju než teď? Vždycky jsem sice koketovala s myšlenkou jít dělat učitelku do školky, ale má to dva zásadní háčky: bez legrace kreslím hůř než moje čtyřletá dcera, ve zpěvu jsem druhá nejhorší na světě a mám povoleno zpívat jen v sebeobraně. Na druhou stranu, mám talent na čísla (nic vzrušujícího, vím), ale ta mi umožnila pracovat z domova od začátku mateřské. Protože účetnictví můžete dělat kdykoli a odkudkoli.  Tím pádem jsem neztratila kontakt se světem dospělých, moc mě to baví, je to sice klišé, ale fakt si u toho i odpočinu – můžu vypnout ten permanentní radar "na děti" a soustředit se na jednu jedinou věc. Mám teď nabídku na takovou zajímavou dlouhodobější spolupráci, tak přemýšlím, jestli si můžu dovolit si ji k dosavadnímu kolotoči přibrat. Ale pokušení je to veliké a navíc, schválně, kdo z vás umí říct ne.

Uvažovat nad snovým uspořádáním typu většina času s dětmi a přitom práce na částečný úvazek můžu jen díky svému muži, který to se mnou všechno vydrží, protože komu si můžu stýskat kromě psa…  I jeho práce mi vlastně dovolí můj vlastní, byť jen částečný, úvazek.  Pracuje na krajském úřadě (i když by ho na úředníka těžko kdo tipoval :-)), takže nejezdí domů z práce pozdě večer ani na dlouhé služební cesty. Své děti si totiž hlídáme většinou sami, protože babičky máme dost daleko, přes 100 km.

Víme, jak to je dneska se školkami, takže Emu vezmou až od září, kdy ji bude necelých pět, takže jsou doma pořád obě děti. Na jednu stranu mi přijde někdy těžké až nemožné nějak mezi ně spravedlivě dělit čas. S Emou si užijeme trochu té už velké holčičí zábavy, jen když roční Vítek po obědě spí.  Na druhou stranu doufám, že to co spolu teď prožijí, už jim nikdo nevezme.

Říct ne sice neumím, ale řekla jsem své "ANO" Aktivní mamince, protože v ní vidím šanci, jak pomoct nejen sobě.  Právě začíná. Co vím, že brzy budou na webu články např. o různých příčinách únavy, chat s výživovým poradcem, tak nás sledujte. A hlavně pište do diskuse, abychom se navzájem povzbudily. Ozvu se zase za týden.


Klára, v Jihlavě v dubnu 2011

Diskusní fórum k projektu "Aktivní maminka online" najdete zde.

 

O řešení únavy jsme v úterý 19. dubna na Ordinaci.cz online diskutovali s nutričním poradcem Mgr. Pavlem Suchánkem. Záznam chatu s praktickými radami, jak na únavu a stres, najdete zde.


.................... Komerční sdělení ....................

Femibion® Energetic Mum je speciálně vyvinutý pro doplnění energie každé moderní maminky. Podporuje vitalitu a imunitu.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce