Inzerce https://www.lekarna.cz/do-prirody-bez-obav/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=do-prirody-bez-obav

Ani doma nejste v bezpečí aneb jak se zbavit pylu v interiérech

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 382x )

Vyhýbáte se procházkám ve volné přírodě, skoro nevětráte, ale obtíže spojené s alergií přetrvávají i doma? Pyly nejsou jen doménou venkovních prostor, jak by se mohlo zdát, ale hojně se vyskytují i v interiérech, kam je zvenku přenášíme na oblečení nebo ve vlasech a vlétají otevřenými okny a dveřmi. Jak doma účinně omezit množství pylu na minimum, radí specialista na alergie Michal Závacký z portálu ProAlergiky.cz.

shutterstock.com

Co je vlastně pyl?

Pylová zrníčka jsou rozmnožovací částečky kvetoucích rostlin a všechna obsahují bílkoviny. Právě na ně vzniká nepřiměřená imunitní reakce organismu, která se projevuje například kýcháním, vodnatou rýmou, svěděním a zarudnutím očí, dráždivým kašlem nebo celkovým vyčerpáním.

Poznejte svého nepřítele

Poznat svoji pylovou sezonu a seznámit se s pyly je v případě alergií klíčové.
„Sledujte pylové zpravodajství, abyste stihli včas kontaktovat svého alergologa a nechat si předepsat potřebné léky. Přestože obtíže trápí alergika jen určitou část roku, kdy jsou v květu konkrétní rostliny, které mu vadí, není radno je přecházet nebo podceňovat. Neléčené alergie se mohou rozšířit na širší spektrum alergenů, nebo dokonce přejít v chronická onemocnění a záněty,“ varuje odborník.

Pylová sezóna vstoupila do své nepřehlédnutelné fáze a trvat bude až do konce září. U léčby alergie zvlášť platí „lépe později, než vůbec“. Průzkumy navíc uvádějí, že v roce 2050 bude mít až 40 % obyvatelstva nějaký projev alergie. Znáte svého protivníka dobře?

Jak omezit kontakt s pylem

„Alergik by měl přicházet s alergizujícím pylem do kontaktu co nejméně. To zahrnuje nejen dobrou znalost jeho pylové sezóny, ale i nastavení rutiny, která mu zvládání obtíží usnadní a pomůže kritické měsíce v roce překonat,” uvádí Michal Závacký. Omezení výskytu pylu v domácnosti tak patří mezi nejdůležitější kroky.

1. Nepusťte pyly dovnitř

Větrejte intenzivně, ale krátce. Do okna, které používáte nejvíce, můžete instalovat protipylovou síť, která množství polétavých částic zredukuje. Je velmi podobná klasickým sítím proti hmyzu, díky daleko hustší struktuře však kromě hmyzu zachytí až 90 % pylových zrnek. Vybavena je většinou systémem suchých zipů nebo nosných rámečků, takže při její instalaci není třeba narušovat okenní rám.

Pyl ulpívá i na oblečení, proto by se měl alergik po příchodu domů převléct a oblečení z venku nechat ideálně v chodbě na jednom místě a dál ho nepřenášet. Osprchováním a umytím hlavy by se měl zbavit i zbylých donesených pylových částeček, které by ho doma mohly dráždit.

2. Zajistěte bezpečné ovzduší

Zvažte investici do čističky vzduchu. Díky několikanásobné filtraci vzduchu a jeho nasávání a vypouštění zajišťuje jeho neustálou cirkulaci a zbavuje ho téměř 100 % nečistot, pylů, prachových částic, kouře, pachů, ale i bakterií a virů. Tento pomocník je vhodný nejen pro domácnosti, ve kterých žijí alergici, ale i pro rodiny s dětmi, seniory, osoby se sníženou imunitou nebo do novostaveb či nově zrekonstruovaných objektů.

3. Zaměřte se na úklid

„Pylová zrnka jsou lehká, ve venkovním vzduchu jich poletuje velké množství. Pokud se dostanou do interiéru a usadí se, je důležité odstranit je včas, protože se mohou při každém pohybu v místnosti snadno vrátit do vzduchu. Při úklidu je potřeba co nejméně vířit prach. Vysávat byste proto vždy měli výkonným vysavačem s kvalitním filtrem, doporučujeme častěji vytírat a odstraňování prachu a stírání povrchů provádět vždy mokrou metodou za pomoci vlahého hadříku,“ doplňuje výčet specialista.

4. Tip! Využijte pomocníka navíc

Pro zajištění bezpečného ovzduší domácnosti můžete k výše zmíněné rutině přidat i používání přípravku na odstraňování alergenů ze vzduchu. Ten obsahuje aktivní čisticí látky a přírodní antialergeny, které problematické polétavé částice obalí a naruší jejich buněčnou strukturu. Existují i přípravky, které neutralizují i alergeny usazené na kobercích, matracích, čalounění a dalších domácích textiliích. K dostání jsou ve formě spreje i přísady na praní a konkrétně v případě pylových alergií je vhodné všechny přípravky kombinovat.

Zdroj: ProAlergiky.cz

partner_1.png

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Alergie
Partner rubriky Alergie

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Průduškové astma

ASTMA je onemocnění, které bylo popisováno již ve středověku jako choroba nedostatkem dechu, nemoc se stíženým dechem. Dnes víme, že astma je onemocnění dýchacích cest, založené na podkladě chronického zánětu průdušek, který je spojen s projevy zvýšené citlivosti a zvýšené reaktivity průdušek a s projevy zúžení dýchacích cest ...

Senná rýma

Senná rýma patří mezi alergická onemocnění. Postihuje nosní sliznici a oční spojivky.

Podávání Lactobacilla chrání před atopickým ekzémem

Atopický ekzém, alergickou rýmu a bronchiální astma řadíme mezi tzv. atopická onemocnění. Jejich výskyt v ekonomicky rozvinutých zemích neustále roste. Lékaři zatím s jistotou nevědí, čím je to způsobeno, někteří z nich se však domnívají, že na vině je nižší výskyt mikrobiálních infekcí u malých dětí.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce