Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Počet celiaků stále roste

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 9388x )

Klasickými příznaky celiakie u dětí jsou dlouhotrvající průjmy a neprospívání po zavedení lepku do stravy. Tyto typické příznaky se však vyskytují pouze u zhruba 5 % nemocných celiakií a pak přichází na řadu krevní testy a následná biopsie.

shutterstock.com

Dalšími příznaky u dětí i dospělých mohou být:

  • zácpa, zvracení, bolesti břicha, nadýmání, pálení žáhy, nafouklé bříško, neklid u dětí,
  • hubnutí,
  • menší vzrůst,
  • deficit železa, vitamínu B12 nebo kyseliny listové nereagující na léčbu,
  • únava, bolesti hlavy,
  • bolesti kostí a kloubů,
  • opožděný nástup puberty,
  • vypadávání vlasů,
  • kožní vyrážka (Duhringova choroba),
  • osteoporóza,
  • neplodnost, sklon k potratům,
  • deprese a další.

Diagnostika celiakie probíhá ve dvou krocích. V prvním kroku je proveden odběr krve a zjišťovány endomysiální (EMA) a transglutaminázové (TTG) protilátky ve třídě IgA. Při pozitivním výsledku testu existuje vysoká pravděpodobnost, že testovaná osoba trpí celiakií. Stoprocentní jistotu však může dát pouze provedení biopsie sliznice tenkého střeva a laboratorní vyšetření nabraných vzorků, které je nezbytnou součástí stanovení diagnózy celiakie.

U dětí do dvou let mohou být změny na sliznici tenkého střeva způsobeny i jinými vlivy než celiakií (např. alergie na bílkovinu kravského mléka, virové a bakteriální střevní infekce, imunodeficitní stavy) a proto je nutné u těchto dětí biopsii ještě jednou zopakovat v pozdějším věku pro definitivní potvrzení diagnózy.

Biopsie střevní sliznice

Není třeba obávat se tohoto vyšetření. Cílem metody je získání střevní sliznice k dalším vyšetřením, které vyloučí nebo potvrdí podezdření alergie na lepek-onemocnění celiakii. Dítě přichází k přijetí 1 den před vyšetřením. Biopsie se provádí po nejméně 6-ti hodinovém lačnění a po podání premedikace na vyšetřovně RTG odddělení. Vlastní bioptická kapsle je velká asi jako fazolka, zavádí se přes jícen a žaludek do tenkého střeva, kde se odebere drobný vzorek sliznice, který se zasílá na další zpracování. Po vyšetření smí dítě za 2 hodiny pít, prvních 6 hodin dostává jen tekutou stravu, poté stravu kašovitou. Domů je dítě propuštěno po úplném odeznění premedikace ještě v den vyšetření večer.

U dospělých se vzorek sliznice odebírá tenkým a plně ohebným endoskopem. Výkon se provádí nalačno s použitím vhodného sedativa. Odběr vzorků je nebolestivý, trvá většinou do 10 minut a nepřináší vyšetřované osobě prakticky žádná rizika. Mikroskopické vyšetření biopsie dovoluje nejen stanovit bezpečně diagnózu, ale posoudit také tíži postižení střevní sliznice, které je podkladem pro určení klinické formy choroby a její pravděpodobné prognózy.

Krevní testy i biopsie sliznice tenkého střeva musí být provedeny v době, kdy je lepek pravidelnou součástí stravy vyšetřované osoby. Po určité době dodržování bezlepkové diety dochází totiž k zahojení sliznice tenkého střeva a vyšetřované protilátky se vrací do normálních hodnot.

Které potraviny obsahují lepek?

Lepek je obsažen v pšenici, žitu a ječmeni a v potravinách z nich vyrobených. Oves lepek neobsahuje, ale často je, např. při zpracování, znečištěn lepkem z ostatních obilovin a není proto v České republice považován za bezlepkovou potravinu.  

Jaké jsou následky neléčené celiakie?

Změny na sliznici tenkého střeva způsobené celiakií zhoršují vstřebávání živin z potravy, z čehož mohou vyplývat pro nemocného závažné následky:

  • zhoršené vstřebávání cukrů a tuků může způsobovat u dospělých hubnutí, u dětí neprospívání, únavu a nedostatek energie,
  • nedostatek živin může mít vliv na psychomotorický vývoj dítěte a vývoj poznávacích funkcí,
  • nedostatek železa, vitamínu B12 a kyseliny listové v organizmu může způsobovat anémii,
  • nedostatek vápníku a vitamínu D může způsobovat osteoporózu,
  • nedostatek vitamínu K může v některých případech způsobovat poruchy srážlivosti krve,
  • u žen může neléčená celiakie vést k neplodnosti a k potratům,
  • u nemocných celiakií se častěji vyskytují jiná autoimunitní onemocnění, např. cukrovky 1. typu, autoimunitní poruchy štítné žlázy, primární biliární cirhóza a další,
  • nemocní celiakií častěji trpí na neurologické problémy, např. epilepsii, schizofrenii, poruchu koordinace pohybu a další, 
  • neléčená celiakie zvyšuje riziko rozvoje zhoubných nádorů zažívacího ústrojí.

Přečtěte si také

Když jídlo nechutná…

I s epilepsií lze chodit do běžné školy

Náměsíčnost je hlavně problémem dětí

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

Ponocování vede ke zdravotním a sociálním obtížím

V poslední době zaznamenávají lékaři u nás i ve světě stále častější výskyt zpožděné spánkové fáze. Ponocování se týká nejen dospělých, ale v současnosti také dětí a mladistvých.

Výlet do Telče

Výlet do Telče.... Zuzana Lamačová

Máte před menstruací chuť na sladké? Mohou za to hormony

Každá žena pravděpodobně zná nutkavou potřebu jíst těsně před menstruací zvýšené množství sladkých a nezdravých potravin. Jedná se o běžné příznaky premenstruačního syndromu, který v určité fázi cyklu postihuje více než 90 procent žen. Proč je touha po čokoládě v tomto období tak silná a jak omezit přejídání?

Pandemie negativně ovlivnila duševní zdraví. Pojišťovny přispívají na psychology

V obtížné covidové době stoupl výskyt duševních onemocnění, a rychlé rozpoznání a řešení těchto obtíží je zásadním krokem pro prevenci. I proto se rozhodly některé tuzemské zdravotní pojišťovny nabídnout klientům příspěvky na psychoterapie.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce