Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Chronickou rýmu by lidé neměli podceňovat

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 24627x )

Pokud trvá rýma déle než dva měsíce, považujeme ji za chronickou. Chronická rýma (trvající déle než tři měsíce) je celkem časté onemocnění, trápí podle odborných odhadů až 15 procent lidí.

shutterstock.com

Chronická rýma je zánět nosní sliznice projevující se nosní neprůchodností, sekrecí z nosu, kýcháním, popř. svěděním trvajícím déle než 3 měsíce. Vzniká na podkladě působení různých zevních (infekce, fyz. a chem. podněty, alergeny, prašnost) a vnitřních faktorů (adenoidní vegetace, záněty VDN, deformity nosního septa). Z počátku se potíže jeví „pouze“ jako ucpaný nos. Pokud sekrece z nosu přece jen je, mohou při smrkání praskat cévky a může dojít ke krvácení z nosu. Otok sliznic často narušuje spánek, dýcháte ústy.

Chronickou nosní obstrukcí a vodnatým výtokem trpí rovněž pacienti s anamnézou dlouhodobé topické aplikace nosních kapek.Užívání těchto přípravků musí být omezeno na maximálně 5–7 dní v případech akutní nosní obstrukce při nemocech z nachlazení, virových infekcí, v léčbě potíží chronických své místo nemají, ač si je pacienti sami opakovaně a dlouhodobě aplikují. Nemocnému je třeba tento problém podrobně vysvětlit, zdůraznit nutnost vysazení kapek, které jsou nahrazeny topickou slizniční aplikací kortikoidů případně i celkově podávanými antihistaminiky.

Čtěte také: Umíte správně používat nosní kapky a nosní spreje?

Chronickou rýmu dělíme na prostou, hypertrofickou a atrofickou

Prostá chronická rýma

Jedná se o základní formu, z níž se mohou vyvíjet ostatní typy. Je charakterizována změnami nosní sliznice, zvýšenou hlenovou až hlenohnisavou sekrecí, ucpáváním nosních průduchů, může dojít ke zhoršení čichu. Stékající hlen může být aspirován, pacient kašle. Výsledkem ztížené rezonance je uzavřená huhňavost. Klinické projevy se zesilují v zimě, ve zbývajícím období roku jsou mírné.

Diagnóza zahrnuje endoskopické vyšetření nosu a nosohltanu, rentgen vedlejších dutin nosních, krevní obraz, vyšetření C – reaktivního proteinu. Při podezření na alergii, je nutná návštěva alergologa-imunologa.

Léčba

Léčba závisí na odstranění vyvolávající příčiny, např.  provedení  adenotomie, léčba sinusitidy atd. Při chronické rýmě se osvědčují preparáty, které trvale nosní sliznici očisťují. Je to například Vincentka ve spreji či Stérimar – fyziologický roztok mořské vody ve spreji. Tyto léčebné přípravky mohou být aplikovány do nosu dlouhodobě. Stérimar obohacený mědí je určen pro období exacerbace zánětu, může být užíván 14 dnů. Svůj význam má otužování, sauna, klimatoterapie.

Hypertrofická rýma

Při hypertrofické rýmě je  zduření nosní sliznice trvalejší, ani po aplikaci adstringentních kapek nedochází k uvolnění nosních průduchů, je téměř trvale ucpaný nos. Je mírně zvýšený výtok z nosu, tlak a bolest v obličeji. Osychá sliznice hltanu, špatně ventilují vedlejší nosní dutiny, vlivem zúženého nosu dochází k nočnímu chrápání. Pacient může dýchat pouze ústy, ztrácí čich a chuť. Později se hypertrofická rýma může rozvinout v chronický zánět průdušek či astma, poruchu sluchové trubice a slzovodu.

Diagnostický postup je obdobný jako u prvního typu, každý nemocný by měl být vyšetřen alergologem-imunologem.

Léčba

V léčbě se uplatňuje dlouhodobá aplikace solných roztoků na nosní sliznice, nosní kapky s kortikosteroidy. Ty jsou však pouze na lékařský předpis, nejsou tedy určeny k samoléčbě. Je-li při chronické rýmě sekret hustý, jsou podávána celkově mukolytika. K obnovení nosní průchodnosti je nutno odstranit chirurgicky zbytnělou sliznici nosní (mukotomie ablace).

Atrofická rýma

Atrofická forma vzniká v souvislosti s ústředním vytápěním bytů, což vede k výraznému poklesu vlhkosti, mající za následek ztenčení sliznice nosní. Nosní dutina se tak stává nadměrně prostornou, ale přesto má nemocný pocit ztíženého dýchání v důsledku vysychání sliznice. Pacient má neustále pocit suchého nosu, až pálení, tvoří se krusty, bývají bolesti hlavy. Odstraněním krust dochází k epistaxi (krvácení z nosu). Je snížen přirozený výtok z nosu, sliznice se ztenčuje, v rozsáhlejším stadiu může dojít až k proděravění nosní přepážky.
Na vzniku této choroby se podílí jednostranná výživa, porucha vitaminového metabolizmu, hormonální poruchy.

Léčba - vitamín A + E, léčba hormonální poruchy. Lokálně je vhodná aplikace oleomastí, účinné jsou inhalace, klimatická léčba u moře.

Ozéna – jde o nejtěžší formu atrofického zánětu v oblasti nosu, postihuje více ženy než muže. V současnosti se ale objevuje zcela výjimečně. V nosní dutině jsou přítomny silně páchnoucí krusty, nemocný má však sníženou citlivost čichu. Příčina může být vrozená, někdy se objevuje po operacích, které zvětší nosní dutinu. Postihuje zvl. ženy.  V léčbě se uplatňuje vkládání tamponů s iodglycerinem (Gottsteinova tamponáda), která pomáhá uvolnit a odstranit krusty. Doporučujeme polyvitaminózní terapii a klimatickou nejlépe přímořskou léčbu s inhalacemi.

Čtěte také: Je to chřipka nebo jen nachlazení?

Prevence chronické rýmy

  • Pravidelná nosní hygiena - pravidelné oplachy nosní sliznice zvlhčují nos, vyplavují nečistoty a udržují nos v dobré kondici, který vás lépe ochrání před nemocemi a alergiemi. 
  • Nepodceňujte léčbu akutní rýmy, alergie a infekcí horních cest dýchacích - chronická rýma často vzniká přechozením infekce a podceněním průběhu onemocnění horních cest dýchacích.
  • Nosní spreje a kapky používejte správně - mnoho problémů s ucpaným nosem, krvácením z nosu a jiných potíží vzniká kvůli neopatrnému používání dekongestiv. Pamatujte na to, že tyto léčivé přípravky mohou být pro vaši nosní sliznici dlouhodobě nebezpečné. Uleví vám od akutních potíží, ale dospělí je mohou používat maximálně týden a děti tři až 5 dní.
  • Zvlhčujte vzduch v místnosti - toto preventivní opatření je vhodné pro všechny bez ohledu na míru potíží s nosní sliznicí. Suchý vzduch a přetopené místnosti je dobrým základem pro vysoušení nosní sliznice a útok virů a bakterií.

Čtěte také: Nástrahy zimních nemocí z nachlazení

Zdroj: www.pediatriepropraxi.cz, www.medicinapropraxi.cz


Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Tuberkulóza a nemoci plic

as. MUDr. Alena Slováková,Klinika tuberkulózy a respiračních nemocí, 17. ledna 2002

Zánět nosohltanu (pharyngitis acuta)

Krk může být prosáklý, začervenalý, nemusí dojít k polykacím obtížím. Přítomnost zánětu spojivek, rýma a kašel jsou podezřelé z virové nákazy...

Rakovina plic

Ještě na počátku minulého století byla rakovina plic poměrně vzácným onemocněním. Do středu veřejného zájmu se nemoc dostala díky širokému užívaní cigaret.

Nádory plic

Nádory vznikají v případech, kdy dělení buněk a růst tkání probíhají nekontrolovatelně. Nezhoubný, benigní nádor je poměrně dobře ohraničený, může působit obtíže svým zvětšením, tlakem na okolí, ale nedochází k rozšíření na vzdálená místa.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce