Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

S případnou nespavostí si poradí i homeopatie

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 13924x )

Každý z nás má někdy problém s usnutím či se spaním obecně, ale pokud se nám to stane jednou za měsíc, pak jsme celý následující den unaveni a druhý den usneme velmi spolehlivě. Pokud však nespíme pořádně týden či dokonce měsíc, může nespavost přejít do chronicity, a pak jsme odkázáni na hypnotika s celou řadou negativních důsledků. Homeopatie v léčbě nespavosti může pomoci i v případě, kdy má nespavost tendenci přejít do chronické fáze.

shutterstock.com

Dostatečně dlouhý a kvalitní spánek je důležitý pro naše zdraví, fyzickou a psychickou pohodu. Každý z nás je však zcela individuální a jeho nároky na délku spánku se mohou různit. Pokud nejsme druhý den unavení, dobře se nám vstává a máme plno energie, pak je náš spánek dostatečný. Pokud však máme se spánkem problémy, pak můžeme zkusit upravit svůj den podle základních doporučení spánkové hygieny či zkusit využít některý z homeopatických léků. Hypnotika by měla být nasazena až jako poslední řešení a o jejich nasazení musí rozhodnout ošetřující lékař.

Čtěte také: Kvalitní spánek ovlivňuje naše zdraví i délku života

Homeopatika na nespavost a pro klidný spánek

Arnica montana

Je lékem na problémy se spánkem po nadměrné fyzické námaze či operaci, kdy má člověk pocit rozlámanosti, situace, kdy jsme tělesně unavení, organizmus je přetažený ale není schopen se uklidnit a usnout. Bývá doporučována i jako lék jet lagu.

Coffea  cruda

Ideální homeopatikum, pokud uléháme večer do postele, a hlavou nám neustále běží nejrůznější myšlenky, nápady. Jako by náš mozek stále běžel ve vysokých obrátkách, a to nám nedovolí v klidu usnout. Aktivita mysli, stálý proud myšlenek vedou k neklidu a nervozitě. Nespavost s častým probouzením, velkou citlivostí na zvuky. Také je to výborný lék nespavosti, která je vyvolaná radostnými emocemi. Je to například lék pro děti, které se tak těší na Ježíška, až nemůžou usnout. Když už usnou, mají spoustu snů a budí se sebemenším hlukem. V noci nespí a přes den jsou ospalé.

Gelsemium sempervirens

Je lékem úzkosti z očekávání s trémou, protože víme, že zítra nás čeká pracovní pohovor, důležité jednání, které bude obtížné, státní zkouška atd. Toto homeopatikum je ale také potřebné pro stavy totálního tělesného vyčerpání, kdy je dotyčný otupělý, není schopen myslet, ale ani není schopen spát. Je velmi unavený, neudrží otevřené oči, ale jakmile si lehne do postele je hned vzhůru. Zhorší se špatnými zprávami či přemýšlením o svých potížích.

Ignatia amara

Homeopatikum používané při nespavosti z nedávného zklamání, a nebo zármutku, které doprovází časté vzdychání. Spánek je velmi lehký, člověk slyší vše co se kolem něj děje a také neustále přemýšlí nad minulými nepříjemnými zážitky. Snadno se také probouzí díky záškubům končetin.

Čtěte také: Syndrom neklidných nohou je častou příčinou nespavosti

Kalium phosphoricum

Pokud jste hodně pracovně přetíženi, nebo je vaše práce intelektuální či tvůrčí, a způsobuje nervovou únavu spojenou s problémy s pamětí, koncentrací, bolestí hlavy, špatnou náladou a neschopností usnout. Potíže zlepší i teplo a klid.

Nux vomica

Je lék pro workoholiky, u nichž nespavost má více příčin. Jednak je to hodně kávy, cigaret a alkoholu, čili nadměrná stimulace, a pak i neustálé přemýšlení nad pracovními problémy. Životní rytmus těchto lidí probíhá jako na kolotoči. Večer si zpestří alkoholem a většinou snadno a tvrdě usnou, nicméně uprostřed noci se vzbudí a začnou jim v hlavě kolovat myšlenky o práci a mnoha dalších věcech. Nad ránem pak únavou na pár hodin usnou a probudí se neosvěžení a se špatnou náladou. Nespavost z nadměrné konzumace alkoholu, kávy a léků, ale taky je to lék na potíže se spaním při abstinenci. Je to i lék na nespavost ze stresu či nadmíry duševní práce během dne. Ospalost se dostavuje po jídle během dne.

Čtěte také: Poruchy spánku nelze dlouhodobě podceňovat

Arsenicum album

Je lékem pro pacienty úzkostné a neklidné. Úzkost, strach a starosti jim brání v klidném spánku. Krom toho jim klidný spánek mohou narušit třeba astmatické záchvaty či stavy srdečního selhávání s typickou dobou zhoršení mezi 1-3. hodinou ranní. V noci se budí s neklidem, musí vstát a chodit po bytě. Často se jim zdají sny o nebezpečí. Zlepší se teplem a teplými nápoji.

Cocculus indicus

Je vhodný na nespavost z fyzického i psychického přetížení či jet lagu. Přetížení většinou pramení z nevyspání a ponocování při péči o někoho, či starosti s úzkostí. Tento lék často potřebují například maminky pečující o nemocné dítě či obecně zdravotníci. Pacient je celkově slabý, mívá pocity závrati a křečovité zívání. Zlepší se krátkým zdřímnutím.

Lycopodium

Ideální lék pro pacienty, kteří se v noci budí hladem a musí se najíst. Nemůžou najít správnou polohu v posteli. Usínají pozdě, brzo se probouzí a ráno se cítí neodpočatí. Celý den jsou ospalí a v noci přemýšlí nad pracovními problémy a nemůžou spát.

Phosphorus

Je lékem na nespavost starých lidí. Typické je krátké usnutí s častým probouzením. Někdy je probouzí pocit, že je jim příliš horko. Během dne bývají často ospalí a před půlnocí kulminují problémy se spánkem. Nespavost při ležení na levém boku.

Stramonium

Hlavní homeopatický lék na nespavost z nočních můr. Ty se dostavují po shlédnutí nějaké násilné situace či strašidelného filmu. Pacienti mívají velký strach ze samoty a k usnutí potřebují rozsvícenou lampičku,

Rhus toxicodendron

Pomáhá při nespavosti vyvolané bolestí kloubů či svalů, která nutí postiženého neustále se v posteli vrtět, vstávat a chodit.

Cuprum metallicum

Pomáhá v situacích, kdy spánek ruší bolestivé křeče v nohách a Zincum metallicum je osvědčeným pomocníkem při tzv. syndromu neklidných nohou, který ruší klidný spánek.

Cocculus indicus

Je lék pro lidi vyčerpané nedostatkem spánku, typicky je to lék pro zdravotníky, kteří mají noční služby vyplněné prací a stresem, starostí o jiné. Je to také lék maminek malých dětí nebo osob pečujících o nemocného blízkého člověka. Je vhodný pro ty, kteří jsou po nocích beze spánku unavení a ospalí, a když už se jim podaří usnout, bývají neklidní s úzkostnými sny a nočními můrami.

Natrum muriaticum

Lék pro lidi jejichž nespavost je podmíněna zármutkem či zklamáním a neustále se zaobírají prožitými nepříjemnostmi. Tyto myšlenky je i budí ze spánku a nenechají je znovu usnout. Často mají živé a úzkostné sny.

Pulsatilla

Je lékem především pro děti, které jsou mazlivé a snadno pláčou, často se v noci budí kvůli nočním můrám anebo si stěžují, že je jim horko. Lépe spí v chladnějších místnostech a nejlépe při otevřeném okně.

Phosphoricum acidum

Homeopatikum osvědčené klinickou praxí na problémy se spánkem způsobené posunem času, ať už je to naše známé přetáčení hodinových ručiček, nebo je to posun daný cestováním, tzv. jet-lag.

Stramonium

Lék pro děti, které mívají velmi děsivé noční můry a na usínání požadují rozsvícené světlo v pokoji a někdy i přítomnost rodičů.

U výše uvedených léků volíme ředění 9C či 15C a podáváme večer přibližně 30 minut před odchodem do postele v dávce 5 granulí, tuto dávku můžete případně ještě zopakovat přímo po ulehnutí. Pokud se do týdne nedostaví kýžený účinek, buď je potřeba vybrat jiný lék případně vyhledat lékaře – homeopata.

Tipy pro lepší spánek

„Základem dobrého spánku je klidné větrané prostředí s příjemnou teplotou, nejlépe 18-20°C, a kvalitní matrace pro správnou polohu páteře. Od pozdního odpoledne nepijte kávu, čaj nebo jiné povzbuzující nápoje, vynechejte večer těžká jídla, nejpozději jezte 3-4 hodiny před ulehnutím,“ poradila MUDr. Věra Najmonová, primářka neurologické ambulance Nemocnice Mělník.
„Před spánkem si vyčistěte hlavu. Odložte pracovní či soukromé starosti a uléhejte s příjemným očekáváním spánku,“ uzavřela optimisticky.

Zdroj: www.svethomeopatie.cz

komerční sdělení500x150_sedatif_2020_12_ordinace.cz.jpg

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Homeopatie
Partner rubriky Homeopatie

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Zmůže homeopatie paradentózu?

Fungují homeopatika i na léčbu a prevenci paradentózy? To vám zodpoví odborník?

Nejčastější mýty o homeopatii

Homeopatií se dá léčit rakovina, při užívání homeopatik musíte zapomenout za žvýkačky a čištění zubů. To jsou některé z mýtů o homeopatii, které bychom rádi probrali.

Homeopatie: šetrná a účinná léčba bez vedlejších účinků

„Není to zázrak s okamžitým efektem, ale je bezpečná, bez vedlejších účinků a na některé nemoci zabírá zaručeně a velmi rychle,“ říká o homeopatii MUDr. Renáta Sikytová z Homeopatické ordinace v Dobřichovicích.

Homeopatie

Homeopatie je lékařská léčebná metoda založená na principu, že podobné se léčí podobným. Pacientovi je tedy podávána látka, zpracovaná speciálními homeopatickými postupy do homeopatického léku, která je-li podána zdravému jedinci, vyvolá u něj krátkodobě tytéž příznaky a potíže, jakými se projevuje pacientova choroba.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce