Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Hořčík vám zvedne náladu

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 12975x )

Cítíte se unaveně, jste bez nálady, trpíte úpornými bolestmi hlavy a v noci vás budí křeče? Možná máte nedostatek hořčíku.

shutterstock.com

Hořčík, jeden z nejvšestranějších minerálů, se účastní tvorby energie, nervových funkcí, svalové relaxace a tvorby zubů a kostí. Společně s vápníkem a draslíkem reguluje srdeční rytmus a krevní srážlivost a pomáhá při tvorbě a využití inzulínu.

Současný výzkum ukazuje, že hořčík působí příznivě v prevenci a léčbě srdečních chorob, pravděpodobně snižuje krevní tlak a po proběhlé srdeční příhodě pomáhá v uzdravování rozšiřováním tepen a omezováním arytmií.

V přiměřeném příjmu může hořčík pomáhat v prevenci cukrovky II. typu. Vědečtí pracovníci z americké Hopkinsovy univerzity změřili hodnoty hořčíku u více než 12 000 lidí, kteří neměli cukrovku, a sledovali je po dobu šesti let, aby zjistili, u koho z nich se vyvine. U lidí s nejnižšími hodnotami hořčíku bylo riziko vzniku cukrovky o 94 procent vyšší než u jedinců s nejvyššími hodnotami hořčíku. Jsou ovšem nutné další vědecké studie, abychom mohli říci, zda hořčík může či nemůže vzniku cukrovky zabránit.

Hořčík uvolňuje svaly, takže je vhodným doplňkem při sportovních poraněních a chronické únavě. Zdá se rovněž, že zmírňuje menstruační potíže a křeče a u žen po menopauze zvyšuje hustotu kostní tkáně, je tedy důležitým faktorem prevence osteoporózy.

Vzhledem k tomu, že rozšiřuje dolní cesty dýchací, pomáhá při léčení astmatu a bronchitidy.

Hořčík utišuje nervový systém a působí jako antistresový činitel. Díky regulaci nervového systému působí ještě druhotně na rela-xaci a znecitlivění. Hořčík kromě toho ovlivňuje inervaci (vstup nervových vláken do orgánů a výstup nervových vláken z orgánů), a proto způsobuje jeho nedostatek, stavy neklidu, znervóznění, deprese a bolesti hlavy. 

Potřebný hořčík můžete tělu doplnit pomocí potravin na něj bohaté. Patří k nim zejména mléčné výrobky, ryby a mořští živočichové, maso, některé druhy ovoce (banány, meruňky, jablka, avokádo) a zeleniny (listová zelenina, česnek), ořechy nebo sója. Při dlouhodobě přetrvávajícím nedostatku je pak vhodné sáhnout k doplňkům stravy.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Potravní doplňky na srdeční dekompenzaci

Vážení přátelé, mám tatínka, který je po infarktech, má nemocné srdce, rovněž má plicní hypertenzi. Z tohoto důvodu moc nechodí, je stále unavený. Užívá Anopyrin,Amicloton, Vasocardin, Syntophyllin, Geriatam, Magnezium. Dále používá v případě pořeby oxygenátor. V noci nemůže moc ležet protože se mu špatně dýchá i když má postel,kde se dá zvednout hlava. Většinou sedí v úšáku. Potřebuji poradit jestli by byly vhodné pro něj nějaké vitamíny nebo potravinové doplňky na posílení srdce a plic a dále potřebuji doporučit nějaké mazání proti proleženinám. Děkuji Jana Barnová

Potravní doplňky na léčbu chronického zánětu vaječníků

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat jaké byliny a homeopatika jsou dobré na chron. zánět vaječníků a čeho se mám při tomto onemocnění vyvarovat. děkuji Jana

Jaký smysl mají potravní doplňky

V Lekarne.cz každý týden nacházíte nový článek o potravních doplňcích respektive látkách v nich obsažených. Z našich obecných článků zaznělo, že potravní doplňky nejsou léky...

Citronová kůra

Málokdo ví, že slupka z obyčejného citronu nebo pomeranče obsahuje cenné látky, které mohou pomoci ochránit tělo před nachlazením, zmírnit alergie nebo křečové žíly (varixy).

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce