Inzerce https://www.lekarna.cz/potraviny-pro-zdravi/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=potraviny-pro-zdravi

Kam vrátit prošlé léky

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1691x )

V domácí lékárničce čas od času každý z nás najde prošlé léky. Co s nimi? Vyhodit je do směsného odpadu, nebo jak s nimi nakládat?

shutterstock.com

Prošlé léky nepatří do koše

Nespotřebované či zjevně poškozené léky, léčivé přípravky s prošlou dobou použitelnosti nebo s nevyhovující jakostí či použitelností musí být zlikvidovány tak, aby nedošlo k ohrožení života a zdraví lidí, zvířat anebo životního prostředí. V žádném případě léky nevyhazujte do komunálního odpadu či do odpadních vod. S léčivy je totiž nutné nakládat jako s nebezpečným odpadem.

V případě, že takové léčivé přípravky doma objevíte, odneste je do lékárny. Lékárníci jsou od vás povinni je převzít (dle zákona č. 378/2007 Sb., o léčivech). V některých lékárnách se také nachází uzavřený a označený kontejner, do kterého můžete nepoužitá léčiva sami odevzdat.

Lékárníci s léčivými přípravky sami nemanipulují, ale mají nasmlouvané vývozce nebezpečného odpadu. Jakmile se v lékárně nahromadí dostatečné množství, vývozce si ho přijede vyzvednout. Veškeré léčivo určené k likvidaci se eviduje na evidenčním listu o přepravě nebezpečného odpadu na území České republiky a uvádí se na něm přesný počet kusů, který byl vývozci předán.

Výjimku tvoří injekční stříkačky (tzv. kapalná léková forma)

Ty přicházejí do přímého kontaktu s organismem, když se aplikují např. do žíly, svalu, pod kůži atd. V ten okamžik se totiž stávají odpadem, který vznikl při zdravotní péči poskytované ve vlastním sociálním prostředí pacienta, a ten lékárna likvidovat nesmí. Tento typ léčiva můžete odnést do ordinace svému ošetřujícímu lékaři. Do lékárny nemusíte nosit ani kosmetiku, lze ji bezpečně vyhodit do směsného odpadu.

U léků je nutné správné skladování

Za léčiva, jež by se neměla používat, se pokládají i přípravky, které byly vystaveny nepříznivým vnějším vlivům nebo byly skladovány za jiných než doporučených podmínek. Jako příklad lze uvést: vystavení slunečnímu záření a vysokým teplotám, skladování v lednici místo při pokojové teplotě atd. Léky skladujte vždy v originálním obalu, který je chrání před těmito nepříznivými vlivy. Vhodné je také si ponechat příbalovou informaci – obsahuje důležité informace pro správné užívání léku, možné nežádoucí účinky, jaké složení přípravek má a k čemu se užívá atd.

Lékárničku pravidelně kontrolujte

Doporučujeme obsah domácí lékárničky zkontrolovat minimálně jednou ročně. V případě potřeby nahraďte prošlé léky novými volně dostupnými. Nedoporučujeme však zbytečně se léky předzásobovat. Vhodné je doplnit pouze ty, které jste vy nebo ostatní členové rodiny potřebovali. V případě, že si nevíte rady, jaké léky nakoupit, poraďte se s lékárníkem. V žádném případě není vhodné si nechávat na příští léčbu nedobrané léky na předpis. Pouze váš ošetřující lékař může rozhodnout o tom, jaké léčivé přípravky na předpis jsou vhodné pro správnou léčbu. Pamatujte, že co vám může jednou pomoci, může být pro příště nevhodné.

Nakupování léků přes internet

Nakupování přes internet je praktické, pohodlné a stále oblíbenější. U léků ale stále většina z nás váhá. Jaké jsou výhody nakupování léků přes internet?

Výhody nakupování online - pohodlně, levně, anonymně

  1. Nakupování léků přes internet šetří peníze i čas.
  2. Léky doručí až k vám domů.
  3. Můžete sami porovnat produkty a vybrat si ten nejlepší.
  4. Nakupujte z pohodlí domova.

Nakupování léků přes internet má samozřejmě řadu dalších výhod. Jednou z nespočetné řady výhod online nakupování je pro mnohé nepochybně i jeho diskrétnost. V soukromí domova si do virtuálního nákupního košíku vložíte bez ostychu i zboží, o které byste si možná v přeplněné lékárně neměli odvahu říci. Mluvíme o různých doplňcích pro pány nebo dámy.

Online nákupy v lékárně jistě ocení i zaneprázdněné maminky či imobilní senioři. V e-lékárně totiž natrefíte i na dětskou kosmetiku, plenky, různé doplňky stravy či vitamíny, ale i zdravotnické příslušenství, které vám doručí přímo domů.

Je nakupování léků online bezpečné?

Přestože se nákup léků přes internet těší v poslední době velké oblibě, najdou se i tací, kteří ho považují za riskantní nebo dokonce velmi nebezpečný. Často totiž vyvstává otázka, zda je zboží nakoupené v internetové lékárně totožné s tím, které koupíme v té klasické lékárně. Hovoří se o tzv. padělání léků, které nejen že nemusí splňovat požadovaná kritéria, ale dokonce mohou obsahovat škodlivé látky. Řešení je však v tomto případě velmi jednoduché. Ověřené internetové lékárny naleznete na stránce www.sukl.cz.

Základní pravidla pro správné užívání léčiv

  1. Před zahájením užívání léku si přečtěte příbalovou informaci. Pozornost věnujte zejména odstavci týkajícího se způsobu podávání.
  2. Během užívání dbejte na doporučení lékaře nebo lékárníka (dávkování, délka užívání).
  3. Tablety nekousejte, nedrťte, nerozpouštějte ani nepulte, pokud to není popsáno v příbalové informaci. Kapsle nevysypávejte ani nekousejte.
  4. Perorálně užívané léky zapíjejte dostatečným množstvím tekutiny. Nikdy ne s alkoholickými nápoji.
  5. V případě užívání více různých léků se o jejich společném užívání poraďte s lékařem nebo lékárníkem, tak zamezíte možným interakcím. Totéž platí, užíváte-li s léky doplněk stravy. 
  6. V případě přetrvávání nežádoucího účinku popsaného v příbalové informaci, podezření na neočekávaný nežádoucí účinek (není popsán v příbalové informaci) nebo závady v jakosti léku kontaktujte lékaře nebo lékárníka. 
  7. Dbejte na správné uchovávání léku. Vždy mimo dosah dětí.
  8. Nikdy neužívejte léčivé přípravky po době použitelnosti.
  9. Nepoužitá léčiva (po době použitelnosti, nedoužívaná) předejte v lékárně k likvidaci.
  10. Máte-li jakékoliv pochybnosti ohledně vámi užívaných léků, kontaktujte ihned lékaře nebo lékárníka.

Zdroj: vzp.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Vtáčení špiček a šmajdání. Kdy a jak ho řešit?

Co znamená, když děti při chůzi vtáčejí špičky dovnitř? Obvykle jde o špatné nastavení držení těla, které může vést až ke vzniku skoliózy nebo špatnému tvaru kyčelních kloubů. V dětském věku lze tuto „vadu“ pohybem a správným cvičením odstranit. Později už hrozí velké riziko celoživotních zdravotních problémů.

Alergie na jarní pyly

Je tu jaro. Sluníčko svítí, ptáci zpívají, stromy a keře kvetou. Pro ty, kteří trpí alergií na jarní pyly pak jaro znamená rýmu, oteklé oči, kýchání a pocity svědění a pálení v nose i v krku.

Suchý kašel a rýma v těhotenství

Dobrý den. Přítelkyni trápí suchý kašel a rýma, s tím bychom si poradili. Ale je v 6 měsíci těhotenství a nevíme, co můžeme použít a čemu se určitě vyhnout. Zatím jsme to řešili pouze čaji a mořskou vodou do nosu.

Zalepené oči po ránu

Dobrý den. Když ráno vstávám tak si musím otevřít oči ručně jak je mám zalepené, často pořád slzím. Děkuji za odpověď

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce