Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Léčba homeopatiky má svá pravidla

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 2018x )

Pokud vás čeká léčba homeopatiky, je dobré znát pár pravidel jejich užívání. Jinak je možné, že se očekávaný efekt nedostaví, protože si zbytečně sami snížíte účinnost působení léků.

shutterstock.com

Homeopatické léky můžete dostat ve formě granulí, tedy malých kuliček, ale i tablet, sirupů či roztoku. Homeopatické léky nemají vedlejší účinky, nejsou toxické, mohou je tedy dostat těhotné ženy, děti, chronicky nemocní, diabetici… Jediné, co by měli dodržovat, je dávkování a způsob užívání.  Takže na co myslet především při užívání homeopatik? Pro jejich užívání platí několik základních pravidel.

Homeopatika potřebují „volná ústa“

Homeopatické přípravky se nechávají zvolna rozpustit v ústech a do organismu se vstřebávají sliznicí ústní dutiny. Je proto vhodné, aby v okamžiku užití byla ústa čistá. To je také důvod, proč se nedoporučuje užívat homeopatika bezprostředně před jídlem nebo těsně po něm a proč se homeopatika nezapíjejí. 

Změňte pastu na zuby

Vyčistit si zuby a poté spolykat homeopatický lék je marná snaha o léčbu. Zuby je nutné si čistit nejpozději půl hodiny před užitím léku, nebo až půl hodiny poté, aby látky obsažené v zubní pastě neovlivnily účinnost. V případě mentolových zubních past je dokonce lepší interval prodloužit na ještě delší.

Vůbec nejvhodnější však je koupit si na dobu léčby jinou zubní pastu. Pak nemusíte myslet na dodržování odstupu a neovlivňujete účinek léčby. Zubní pasta se prodává v lékárnách, je označená jako vhodná při léčbě homeopatiky a poradí vám každý lékárník.

Pozor na mentol a kafr!

Mentol výrazně snižuje účinek homeopatik, proto pozor na žvýkačky, bonbóny a právě na zubní pasty, které často obsahují mentol, stejně tak ústní vody. Pokud už se mentolových bonbónů či žvýkaček nechcete vzdát na dobu léčby úplně, měli byste je oželet nejméně hodinu před užitím homeopatického léku a hodinu poté. Totéž platí samozřejmě i u mátového čaje, ale pozor je třeba dát i na silná koření či masti s obsahem kafru, nebo na různé voňavé aromatické silice, které si dáváme do aromalampy a vdechujeme je. I to může mít negativní vliv na léky.

Pryč s kofeinem

Také kofein snižuje účinek homeopatik, takže jak pro pití kávy, tak pro užívání pastilek, které obsahují kofein platí: zapomeňte na ně alespoň hodinu před a hodinu poté, co si homeopatické léky budete brát.

Zapomeňte na kov

Ať už homeopatické léky budete podávat jakkoliv, tak je nikdy nenechte přijít do styku s kovem. To znamená: nerozmíchávejte je běžnou lžičkou a nepodávejte je na obyčejné lžičce, ale vždy jen plastové. I kov totiž snižuje účinek homeopatik.

Nedotýkejte se granulí rukou

Z hygienických důvodů je vhodnější omezit kontakt homeopatických granulí s rukou, stejně jako to platí pro jakékoli jiné léky. Homeopatika společnosti BOIRON jsou vyráběna pomocí speciálního patentovaného způsobu trojité impregnace, díky kterému dochází ke stejnoměrnému nasycení celého objemu granulí účinnou látkou. Pokud se tedy granulí dotkneme rukou, nehrozí riziko snížení jejich účinku. Z hygienických důvodů je však vhodné používat speciální dávkovač, který je součástí tuby, a granule z víčka vsypat přímo do úst.

Informujte lékaře, že užíváte jiné léky

Homeopatické léky a ostatní léčivé přípravky se mohou kombinovat. Neexistují kontraindikace, které by současné podávání homeopatik a jiných přípravků omezovaly. Je však třeba vždy dodržovat doporučení odborníka, lékaře nebo lékárníka, který vám může doporučit homeopatickou léčbu samostatně nebo v kombinaci s léčbou jinými přípravky. Aby byla léčba maximálně efektivní, je nutné lékaře vždy informovat o všech lécích, které užíváte.

Další zásady užívání:

  • U kojenců a malých dětí se homeopatický lék rozpouští v malém množství kojenecké vody. Deset granulí se rozpustí v jednom decilitru až dvou vody a pak se dítěti jako jedna dávka podává jedna čajové lžička tohoto roztoku. Roztok je zapotřebí vyrábět každý den čerstvý.
  • Dávkování homeopatik je přitom pro všechny stejné – jedna dávka je pět granulí.
  • Účinné látky homeopatik jsou vázány na laktózu a sacharózu, ale je jí tak málo, že se nemusí bát ani diabetici. Pokud někomu sladkost léku vadí, může zvolit metodu roztoku, jaký jsme popsali v případě malých dětí.
  • Většina homeopatik může být použita na několik i odlišných onemocnění.
  • Na obalu monokomponentních léků – tedy jednosložkových – není uvedena indikace ani způsobu užívání. Můžete je užívat na několik indikací a tak dodržujte doporučení odborníka.
  • Polykomponentní (vícesložková) homeopatika obsahují několik účinných látek. Většinou jsou určena pro léčbu běžných obtíží – virová onemocnění, rýma, kašel nebo poruchy spánku.

Koupili jste si homeopatický lék, ale nerozumíte číslům a písmenkům na něm uvedených? 

Číslo uvedené na tubě monokomponentního homeopatického léku označuje stupeň ředění léku. Písmena za tímto číslem informují o tom, o jaké konkrétní ředění se jedná.

Homeopatické preparáty se podávají ve velmi zředěném stavu. Ředění se provádí tak, že se použije jeden díl účinné látky a přidá se k určitému množství rozpouštědla. Z takto vzniklého ředěného roztoku se vezme jeden díl a přidá se ke stejnému množství rozpouštědla jako v předchozím kroku a postup se opakuje. Tomuto procesu se říká potencování. Pokud se ředí v poměru 1:100, nazývá se potence centezimální a značí se písmenem CH nebo C. U potencí 1000C a vyšších se používá kvůli stručnosti zápis 1M (10M je 10 000C). Číslo v označení potence pak označuje počet takových ředění, např. u homeopatika o potenci 30CH proběhlo ředění 30x.

Dalším principem výroby homeopatik je dynamizace, což je pravidelné protřepávání během ředění. Například při centezimálním ředění se roztok protřepává stokrát. Tento postup má dodat homeopatiku účinnost, protože se mu má tímto způsobem dodávat energie.

komerční sdělení500x150_sedatif_2020_12_ordinace.cz.jpg

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Homeopatie
Partner rubriky Homeopatie

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Zmůže homeopatie paradentózu?

Fungují homeopatika i na léčbu a prevenci paradentózy? To vám zodpoví odborník?

Nejčastější mýty o homeopatii

Homeopatií se dá léčit rakovina, při užívání homeopatik musíte zapomenout za žvýkačky a čištění zubů. To jsou některé z mýtů o homeopatii, které bychom rádi probrali.

Homeopatie: šetrná a účinná léčba bez vedlejších účinků

„Není to zázrak s okamžitým efektem, ale je bezpečná, bez vedlejších účinků a na některé nemoci zabírá zaručeně a velmi rychle,“ říká o homeopatii MUDr. Renáta Sikytová z Homeopatické ordinace v Dobřichovicích.

Homeopatie

Homeopatie je lékařská léčebná metoda založená na principu, že podobné se léčí podobným. Pacientovi je tedy podávána látka, zpracovaná speciálními homeopatickými postupy do homeopatického léku, která je-li podána zdravému jedinci, vyvolá u něj krátkodobě tytéž příznaky a potíže, jakými se projevuje pacientova choroba.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce